Александру Греченюк, младежки активист: Ситуацията в Украйна е новият "замразен конфликт" на Русия

Александру Греченюк, младежки активист: Ситуацията в Украйна е новият "замразен конфликт" на Русия

© Личен архивВ навечерието на президентските избори в Украйна потърсихме коментарите на украински младеж с активна гражданска позиция. Александру Иван Греченюк е роден в Северна Румъния – регион, населен с около 30 000 етнически украинци. Понастоящем е студент по архитектура във Факултета по архитектура и градско планиране в Техническия университет в град Клуж-Напока. В последните шест години участва в множество местни, национални и международни проекти, свързани с украинската общност и младеж. Бил е член на Украинския съюз в Румъния и сега оглавява Украинската младежка асоциация в Румъния. През лятото на 2013 г. на годишна асамблея на Световния конгрес на украинските младежки организации (СКУМОе избран за член на управителния съвет на световната организация.


Смятате ли, че са възможни честни избори в Украйна в настоящата ситуация и възможно ли е чуждо влияние върху вота?


- Вярвам, че тези избори ще имат най-ниското ниво на измами. Украинският световен конгрес заедно със СКУМО и украински активисти вече са работили като международни наблюдатели на избори, които са били провеждани в Украйна. Делегации от много страни бяха изпращани да надзирават законното провеждане на избори. Броят на международните наблюдатели всеки път е все по-голям. Чуждо влияние над вота не е възможно и не е полезно за политическото развитие, но подкрепата на изборния процес от международни наблюдатели е повече от добре дошла, за да съблюдава за коректността на изборите, особено в деликатна ситуация като сегашната.
Вярвате ли, че изборите ще успеят да донесат истински и проевропейски промени в Украйна?


- Сигурен съм, че предстоящите избори ще донесат много промени. Повечето от тях ще бъдат насочени към европейската интеграция като част от последната политическа стратегия на Украйна. Трябва да помним, че демонстрациите в Киев, които след това се развиха в настоящата ситуация, започнаха заради внезапните промени в украинската политика, отнасящи се до проевропейската посока.


Повече от всякога украинците са убедени, че партньорството с Русия не е добра стратегия, затова смятам, че новото правителство ще работи, за да осъществи реформи, които ще приближат Украйна до Европейския съюз и европейското качество на живот. Няма да е лесно, като се има предвид настоящият контекст, но сега това е най-добрият вариант за Украйна.


Опасни ли са за бъдещето на Украйна организации като "Десен сектор" и как си обяснявате появата и съществуването им?


- Организацията "Десен сектор" е крайнодясно движение сред украинците, появило се в резултат на всеизвестните измами и незаконни действия на миналото правителство. Свързано е също и с хаотичната ситуация в Украйна, където диалогът за успокояване на ситуацията не проработи и затова "Десен сектор" предприе по-краен подход, за да се справи с нея. Сега временното правителство насърчава младите активисти да се включат в армията, където могат да отстояват идеите си по законен, обмислен и цивилизован начин, координиран в конструктивна стратегия в съответствие с украинската политика.


Кой стои зад събитията в Одеса?


- Смятам, че това беше провокация, чрез която руски сепаратисти се опитаха да обвинят преходното правителство в тежки престъпления и да придобият повече популярност сред рускоговорящите украинци в региона. Според мен това не проработи толкова добре, колкото им се искаше. За съжаление имаше много жертви на това мероприятие - част от по-мащабна игра на руски сепаратисти, подкрепяни от Руската федерация.


Може ли според вас Украинската криза да доведе до нова студена война? Ще има ли нова желязна завеса?


- Не мисля, че е възможно да има нова студена война, нова желязна завеса. По-скоро може да има "замразен конфликт", какъвто Руската федерация вече успя да предизвика в Абхазия, Южна Осетия и Транснистрия в Молдова. Тази ситуация осигурява на Русия контрол над тези региони и я приближава, в случая на Украйна, до границите на Европейския съюз, дестабилизирайки социално-икономическия контекст на региона, влияейки също и на съседните страни.


Какъв лидер е нужен на Украйна сега?


- Украйна е опустошена след продължаващата вече месеци конфликтна ситуация. Затова новият президент и новото правителство няма да бъдат в удобна позиция и ще трябва внимателно да се справят с възстановяването и промените, през които страната трябва да мине. Новият лидер трябва да е мъдър политик, заобиколен от силен екип, посветен на възстановяването на Украйна.


Разкажете повече за Световния конгрес на украинските младежки организации и за Вашата роля в него.


- СКУМО е структура, която координира на международно ниво украинските младежки организации. Една от последните ѝ задачи беше да свърже тези организации и да осъществи различни проекти, по време на които хора от украински произход, живеещи в различни страни, могат да се срещат и да общуват. В момента съм в Управителния съвет на СКУМО и изпълнявам ролята на ковчежник на организацията, но също така се занимавам с международни отношения, свързвайки няколко украински младежки организации в Европа и помагайки в процеса на регистрация в страните, в които подобни организации започват да се изграждат.


Като световна организация СКУМО публикува няколко отворени писма и призива и излезе с официална позиция по отношение на конфликта в Украйна. Ние насърчаваме процеса на европейска интеграция на Украйна и запознаваме младите украинци с ценностите и принципите на Европейския съюз чрез международни проекти, не само в Украйна, но и в други части на Европа.


Виждате ли бъдещето си в Украйна? Бихте ли живял там, помагайки за положителните промени,икакъв е правилният начин за постигането им?


- Бих казал, че Украйна поема пътя към едно по-светло бъдеще. Няма да е лесно да постигне това, ще са необходими време и усилия, но украинците са се насочили натам и имат подкрепата на Европейския съюз и други партньори. Бих искал да работя в Украйна, както като представител на СКУМО, така и по професията си. Вярвам в конструктивното възстановяване на страната, вярвам в ресурсите и трудолюбивите ѝ хора, патриоти, които ще я направят по-добро място и силна европейска държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Това е ясно. Русия се нуждае от нестабилна Украйна. Такава е била винаги политиката на империята. Още преди повече от 100 години руския цар е казал "Колкото по-зле в България, толкова по-добре". И са правили всичко по силите им тук да е по-зле!!!

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Успех господине.Тежко ще ви е в борбата за присъеденяването ви към ЕС.Опитвате се да тръгнете по пътя по който вие самите искате да вървите,а не по пътя който да ви избере чужда държава.Вие сте смел народ и ще успеете.

 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Украйна е дълбокоразделена държава и дори без намесата на Кремъл. В този си вид няма никакво бъдеще.
  Трябва да се раздели на две - 8 - 9 западни области - държава с ясно и бързо присъединяване към ЕС и НАТО и останалата част - за РФ.....
  Всичко останало е десетилетия нестабилност и войни.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#1] от "Който Костинброд вади от Бобов Дол умира":


  [quote#1:"Който Костинброд вади от Бобов Дол умира"]Това е ясно. Русия се нуждае от нестабилна Украйна. [/quote]Не само Украйна-тя иска всичките и съседи да са нестабилни и да има по някой конфликт,където тя да взема страна и да поддържа нестабилността.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Опорни точки за масово оплюване на момчето:
  1. Купен соросоид (учи в Клуж - с чии пари?! );
  2. Екстремист-бандеровец;
  3. Евреин (ковчежник - само евреите могат да са ковчежници);
  4. Кариерист - "западните централи" са му обещали Фулбрайтова стипендия;
  5. Представлява "един файтон хора" - мнозинството от украинския народ иска да бъде асимилирано от Путинова Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#3] от "mtmvb":


  [quote#3:"mtmvb"]останалата част - за РФ..... [/quote]В "тази останала част" само в една руснаците са малко над 50%-към 55-56% .Във всички други не са повече от една трета.Как ще се дават такива територии на Русия-това ще означава да има няколко милиона украинско малцинство в Русия-или викаш това е по-добре?!

 7. 7 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#5] от "Norman Granz":


  [quote#5:"Norman Granz"] Купен соросоид (учи в Клуж - с чии пари?! ); [/quote]Предполагам със същите,с които Достена Лаверн(щерката на Мария Пиргова) е била пратена да учи в САЩ...

 8. 8 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Викам, младежа да обясни как Украйна си е намалила външния дълг с $7,2 млрд. от началото на тази година. Това наистина си е феномен.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  [quote#2:"chicago514"]Успех господине.[/quote]
  Успехът му е гарантиран!
  Толкова млад, а вече знае И е сигурен във всичко ...

  Отговорите му на всички въпроси са сбор от кухи и нищонеказващи, витиевати клиширани думички.

  Наизустил диплянката и я рецитира.
  А може и да я е писал, знае ли човек. Щом е и ковчежник, няма как да не е гъст с "поръчващите музиката" ...
  Активист, както много точно го е представила Ралица

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  [quote#5:"Norman Granz"]Купен соросоид (учи в Клуж - с чии пари?! ); [/quote]
  Еее, де!
  Майка му сигурно е румънка.
  Или са изселници от Молдова ...

 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Слава Україні!
  https://www.youtube.com/watch?v=yysBqe6dq5E

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "yanne":

  ако си бил в Източна Украина ще знаеш много добре, че там хората дори и да имат смътна представа, че са украинци са толкова русифицирани, че им е много по-мило и драго за Москва и Белгород, от колкото за Лвов, Тернопол или Ивано-Франковск...
  Те говнворят САМО на руски език, украински не знаят и когато чуят думата бандеровец или фашист, веднага стралят.

  Запомни, че националното чувство при руснака и украинеца няма нищо общо като това в Европа или още повече на Балканите...
  Това са държави не на нациите, а на социалните прослойки....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#9:"xm..."]Щом е и ковчежник, няма как да не е гъст с "поръчващите музиката" ... [/quote]

  За комунето всички са Волен Сидеровци - все ходят в нечие посолство, получават някакви пари, спускат им указания, някой отвънка поръчва музиката...

  Не съдете по себе си, тавариши - светът не се състои само от продажници като вас...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2343 Весело

  До коментар [#10] от "xm...":

  Съответно няма право да се изказва от името на славянския украински народ, предан на Путя І Къси!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До №5 - Норман/чо/ Гранц: Колегаа, ами като предположения, твоите 4ОПОРНИ" ТОЧКИ не се нуждаят от кавички, ЗАЩОТО ПОНЕ 60% / т.е. 3 от 5-те!!! / са си верни. Аз бих маааалко пресолил манджата, като кажа, че и една единствена опорна точка понякога е достатъчна... А такива новоизлюпени патриотари и политикани не ги интересува нищо друго, ... освен ПРЕДСТОЯЩА "БЛЯСКАВА" КАРИЕРА ... на върха на пяната или утайката в раздирана от противоречия страна / не казвам държава, щото Украйна е измислена като такава!!! /... Щото на тая територия открай време / още от началото на съветската епоха!!! / са ... вилнеели банди. Да не изброявам имената на атаманите им. Нямам толкоз време за изброяване...

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  [quote#14:"Тюфлекчия"]Съответно няма право да се изказва от името на славянския украински народ[/quote]
  Точно наопъки!

  Като кръвно свързан, политически активен, при това с участие и в "кухнята", щом е "ковчежник", плюс, че гледа малко и отстрани и по-нашироко - би трябвало да даде своето виждане, а не тези общи и кухи приказки.
  Е, поне аз това очаквах и си загубих времето да го чета ...

  Не ви разбирам!
  Като ви ги сервират такива, например някой активист на младежкото БСП или пък Местан - оревавате орталъка.
  А когато ви ги сервира същите плъзгави нищоказвания този момък - викате му "Осанна!"

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Гневно

  До коментар [#12] от "mtmvb":
  "ако си бил в Източна Украина ще знаеш много добре, че там хората дори и да имат смътна представа, че са украинци са толкова русифицирани"

  Посмали манго! Жена ми сега е в Донецк и покрай нея знам доста неща за Източна Украйна. Отвращавам се от такива знайковци на тема други народи.

  подпис
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Гневно

  До коментар [#12] от "mtmvb":
  "ако си бил в Източна Украина ще знаеш много добре, че там хората дори и да имат смътна представа, че са украинци са толкова русифицирани"

  Като чета твоито отвратителни лъжи за един чужд народ се ужасявам какви ли гадости говорят подобните на теб за българския народ някъде изван България.

  подпис
 20. 20 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иван К":


  До коментар [#17] от "Иван К":

  Умните хора, които за жена имат украинка или рускиня просто си мълчат, за да не се разчуе.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 21. 21 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  Вярвам, че тези избори ще имат най-ниското ниво на измами.
  ...........................................

  А как стои въпросът с нивото на стрелбата по тези избори - ниско, високо или?...

 22. 22 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#19:"Иван К"]Като чета твоито отвратителни лъжи за един чужд народ се ужасявам какви ли гадости говорят подобните на теб за българския народ някъде изван България. [/quote]
  Добре, де, що не вземеш да разкажеш малко като вътрешен човек, а само плюеш дрънкалцето-колега?
  Я дай малко вътрешна информация!

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#22] от "nenad":
  "що не вземеш да разкажеш малко като вътрешен човек"
  Жена ми е рускина по проидход и сега гледа болната си майка близо до Донецк. Естествено, че имам много дори и лични наблюдение.
  Но не е много редно, да споделям лични впечетления, защото самият аз не вярвам на разни измислени знайковци тук във форума.
  От роднините на жена ми знам, че много руснаци в Донецка област са загинали по време на голодомора и след това по лагерите. Образованите руснаци категорично са против Путин.
  Конфликта по-скоро е конфликт на поколенията а не етнически конфликт. Прилича на разделението в България.

  подпис
 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#22] от "nenad":
  Много хора в Украйна работят в Ерропа и САЩ. Например ние със жена ми се запознахме като програмисти.
  Сега ако дадат европейски визи на украинците, ще започне масов отлив на трудолюбиви хора на запад. За тези, които ще останат може и да не е изгодно, но активните хора не са роби.

  подпис
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#22] от "nenad":
  Най-срамната пропаганда е тази, която издига теза за "православни славяни". Естествено че се харесва на алкохолиците и те са ужасно много, но не всички са алкохолици. Нещо повече ако ги няма работещите украинци то алкохолиците няма как да преживеят.

  подпис
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#20] от "mtmvb":
  "Умните хора, които за жена имат украинка или рускиня просто си мълчат, за да не се разчуе....."

  Няма как да се разчуе, защото тя вече говори сносно български. А и не бих искал един православен славянин да ме смята за умен. Ако ме смята за умен значи ме мери по себе си и ме обижда.

  подпис
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на lgsq
  lgsq
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван К":

  Колко време сте живял в Украйна?

 29. 29 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван К":

  Мнозинстото от българите са православни славяни. та не се обиждайте толкова лесно.
  или слагайте православни славяни в кавички.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Ние не сме славяни,ние сме славяноезични.И да, повечето сме православни.
  "Генетично сме най-близо до италианците и гърците, а с руснаци, украинци и белоруси сме съвсем различни. На основата на т.нар. митохондриална ДНК, която предава наследството от майката на децата, и на изследване на мъжката Y хромозома може да се твърди, че македонците са едно цяло с нас.
  Това сочат данните от тригодишно сериозно изследване, разкри сензационно в интервю академик Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН."

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#29] от "bachmann1":

  Православен съм, но славянин съм най-малко от всичкото. И физиогномично. Пък съм българин.
  Аман от обобщения.

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":

  Всеки има право да се смята за какъвто иска.
  Първият панславянски конгрес е в Прага през 1848 година. Но чехите не харесват май особено руснаците.

 33. 33 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сашко, защо не си в Украйна, а в Румъния? Апропо, румънци, белоруси и поляци, които се търкаляха по Майдана още не могат да дойдат на себе си от използваните там наркотици. А колкото до изборите - да ти кажа: няма по-лъжлива уста от тази на Гьобелс. А в Украйна родените в западната и част вече се ориентират (с поддръжката на САЩ, Европа и особено на Румъния, Полша и Чехия) към радикален национализъм по подобие на национал-социализма. Дето се вика Сашко -хайл, ама много си запарен.

  effi
 34. 34 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#32] от "bachmann1":

  В случая не става въпрос за руснаци, а за славяни. Чехите не харесват руснаците, заради окупацията от 1968. Но знаят, че са, а и сами се числят към славяните.

  E PLVRIBVS VNVM
 35. 35 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван К":

  Ех, Ваня!!! Види се, не си алкохолик, но прекаляваш с бозата. Сравни ВБП на Русия и Украйна и ще разбереш кой работи повече. И не забравяй - за последните 20 год. сумарният ръст на Украйна е около 0%. Между другото ( не четеш, не учиш Пенчо!) Раша произвежда 54 млн. тона зърно (за тази година се предполагат 57) и по този начин държи 1-2 място в света. Трещиш глупости и в този ракурс кажи, че България хранеше Русия. Сега там няма нито български зеленчуци, нито консерви и плодове, нито дрехи и предмети от бита. Докато ние изгубихме руския пазар, на него се настаниха поляци, унгарци, сърби, китайци и даже виетнамци. А ти пак си ги дрънкай...

  effi
 36. 36 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  [quote#17:"Иван К"]Посмали манго! Жена ми сега е в Донецк и покрай нея знам доста неща за Източна Украйна[/quote]
  Тя ли ти е представителната извадка за Новороссия?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 37. 37 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "PavelCZ":

  Това и имах предвид, путиноложците използват славянстото като довод за слугинажа си към Русия.
  а нито славянството, нито православието могат да бъдат довод за това

 38. 38 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#3:"mtmvb"]Трябва да се раздели на две - 8 - 9 западни области - държава с ясно и бързо присъединяване към ЕС и НАТО и останалата част - за РФ..... [/quote]

  8-9 области към Европа, а останалите 16-17 към РФ?! Путлер успя да докопа 1, а за 2-те в Донбас може и да не му стигнат силиците, та не виждам как по-голямата част от Украйна ще мине към Русия. Иначе може в болното съзнание на Жириновски да съществува и такъв вариант...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 39. 39 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Начина на идването на власт на правителството в Киев не му разрешава да действа като нормално правителство. Това го казаха даже от МВФ. Сега, след изборите, когото и да изберат, той ще бъде легитимен и може да подписва каквито е нужно договори, вкл за военна помощ, ако се наложи.
  А Путя тръгна с голяма кошница и сега се връща със същата кошница, ама празна. Не му стигнаха силите да успее да накара хората в Донбас да въстанат масово. Неговите спецназовци успяха да разбунят обстановката (около Славянск и т.н.), но това е буря в чаша вода. Не му се получи играта на Путин, просто хората (даже руснаците) не искат да са част от Русия.
  Сега, след като даже Путин признае изборите, законното вече правителство на Украйна може да започне да действа "като на война" (което не можеше да стане до сега поради изборите и за да не получи Путьо повод да нахлуе в Украйна).
  Никаква част на Украйна (след Крим) няма да бъде присъединена към Русия. Това Путин го разбра, само на комуноидните русофилистични чугуноподобни идиоти не им влезе в едната гънка на мозъка.

 40. 40 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 494 Неутрално

  А иначе момчето говори като типичен комсомолски секретар - много думи, нула информация. Но слабите му интелектуални данни не означават, че Русия ще вземе нещо от Украйна.
  Просто Русия слаба, не може да се бори с нормалния свят. Това не е СССР с половината източна Европа, това е бледо копие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK