Адам Михник: Чух, че Западът е влюбен в Русия. Трябва да внимава, за да не забременее

Адам Михник

© Георги Кожухаров

Адам МихникПолският дисидент, историк, публицист и главен редактор на вестник "Газета Виборча" Адам Михник отговаря на въпросите на "Дневник" за възхода на антиевропейските настроения, засилването на евроинституциите, успеха на режима на Путин и възможен ли е компромис с Русия.


Михник е в България за дискусия на тема "Европейски капани на демокрацията. Русия, Украйна, корупция" с политолога Иван Кръстев, организирана от Полския институт в София и Европейския съвет за външна политика. Форумът е в четвъртък, в 18.30 ч. в Аулата на Софийския университет.


Възходът на евроскептични и антиевропейски партии, който видяхме на последните избори, не е неочакван – началото му е от преди поне 10 години. И все пак на какво се дължи оттеглянето на доверието на гражданите от Европейския съюз (ЕС)?
- Няма прост отговор на този въпрос. Мисля, че тук се налагат един върху друг няколко елемента. Процесът на интеграция поражда и процес на дезинтеграция. Интеграцията означава промяна, а една голяма част от обществото не иска да приеме тази промяна.


Европейският съюз е разглеждан като мощна структура, върху която обикновеният гражданин не може по никакъв начин да влияе. И се получава нещо като отчуждаване на европейските институции и тяхното излизане от живота на обикновения гражданин.


Съществува и страх, че ЕС може да представлява опасност за националните интереси и националната идентичност, ценности и суверенитет. И накрая, присъства и елементът на спор за бъдещето между тези, които принадлежат на "партията на надеждата за промени", и тези от "партията на страха", които искат да запазят това, което имат в момента, или дори да върнат нещата назад. Това се вижда често в споровете, които засягат някои морални теми като контрацептивите, абортите, хомофобията.


Ценностите на ЕС съществуват като нещо естествено, банално. Можем да пътуваме спокойно и без паспорт до Лондон или Стокхолм, но ако на всички това ни бъде отнето, ще изпаднем в ужас и пълно отчаяние. В Полша често се отнасяме към ЕС като към някаква крава, която да доим, но нямаме съзнанието, че като европейци имаме и отговорности.


Това ли е причината да е толкова ниска избирателната активност на евроизборите в Полша?


- Мисля, че да. И в Полша това е свидетелство за липса на отговорност. Много ме обезпокои този нисък процент на гласуващите и чувствам известна вина за това. Едно време ни се струваше, че възможността за свободен избор е толкова естествена, че никого не трябва да убеждавам в това.


Защото си спомням времената, когато тази свобода не съществуваше. Но се оказва, че за хора като моя син например това е нещо като въздуха. И за да може да оцени нещо толкова естествено, той трябва да започне да се задушава от липсата му.


Той и неговото поколение не са се и борили за това си право.


- И слава Богу, че не е трябвало да лежи и в затвора, например, и аз като баща съм много щастлив, че той не е преживял такова нещо, но всяко нещо има своите последици.


Част от тези антиевропейски настроения са и антидемократични настроения. И добрите резултати на такъв тип партии легитимират антидемократичните нагласи.


- Съгласен съм. Но това е парадоксът на демокрацията – единствената система, която толерира враговете си.


Но в предишни исторически ситуации интеграцията на Европа е резултат от борба срещу антидемократични настроения. Например след Втората световна война.


- Тази интеграция след Втората световна война идва като отговор на фашизма и болшевизма. Днес няма фашизъм и болшевизъм като реална заплаха, те не съществуват. Лесно е да се каже, че работата в една корпорация не се различава от работата в Аушвиц. Разбира се, това е абсурд, нонсенс. Но следва да се разговаря с хората, които говорят такива неща. Тези млади хора не могат до безкрайност да благодарят на Господ за това, че не са се родили в ГУЛаг.


Вчера германският финансов министър Волфганг Шойбле нарече френския "Национален фронт" фашистко явление. По подобен начин се изказа и Вивиан Рединг.


- Това е въпрос на дефиниция, но със сигурност тя има много общи елементи с фашизма. Засега това е фашизъм с човешко лице. Но и по времето на Хитлер не са мислили, че може да направи това, което е направил по-късно.


Вярвам, че сега няма да се стигне до подобна ситуация, но и преди Хитлер хората са смятали така – че това, което той обещава, не може да бъде направено. Така че човек трябва да внимава. Ако два дни преди нахлуването на Путин на Крим ме бяхте попитали дали ще го направи, щях да отговоря отрицателно.


На какво се дължи успехът на режими като Путиновия?


- Това е философски въпрос. По-скоро трябва да питаме защо тези режими приключват в един момент. Самият Путин нарече режима си "суверенна демокрация", т.е. "аз, Путин, мога да хвърля в затвора когото си искам и никакъв Брюксел няма да ми се бърка в работата. Това е моят суверенитет". А Европейският съюз отговаря: не, има институции, които ще те контролират и към които гражданите на държавата могат да се обръщат тогава, когато смятат, че по отношение на тях е извършена несправедливост.


От свобода се нуждае всеки, това е естествена потребност. Както казват християните, това ни е дадено от Господ. В същото време всеки човек има нужда от сигурност, от безопасност. Всеки се нуждае от някого, който да се грижи за него, който ще му осигури ядене, ако е гладен, къща, ако е бездомен. И това проправя пътя към държава, която не е само нощен пазач, а и патрон, спонсор, покровител. И която е собственик на този човек.


Адам Михник: Чух, че Западът е влюбен в Русия. Трябва да внимава, за да не забременее

© Георги Кожухаров


Ерих Фром е написал "Бягство от свободата". Хората се страхуват от свободата. Когато в Полша дойде свободата, един полски философ, отец Йозеф Тишнер, написа "Нещастният дар на свободата". Той пише за поляците, които винаги са мечтали за свободата и се борят за нея, но не могат да се справят с нея и да я понесат.


Зададохте въпроса защо се задържат тези режими – защото дават минимум сигурност на тези хора, а в същото време предизвикват у хората пасивност и страх.


Понякога и в европейски страни, например в Унгария, се появяват подобни настроения – концентрация на власт, която всъщност се радва на одобрението на хората.


- Това не е завинаги. Да, така е. Унгария е пример за такова нещо. Тоест други партии в Унгария не са се справили с това предизвикателство да управляват. Така се стига до концентрацията.


Опозицията там е слаба, социалистите имат малка подкрепа.


- Сами са си виновни за това.


В Полша непрекъснато се пише за това – че това може да се случи и у нас. През цялото време не трябва да забравяме, че унгарският сценарий е възможен.


Способна ли е Източна Европа вече да изведе нови лидери на европейската сцена? Все пак външният министър на Полша Радослав Шикорски беше спряган за наследник на Катрин Аштън.


- Не знам кой е говорил това. Ще го предам на Шикорски, ще бъде много доволен.


Украинската криза показа, че Полша играе водеща роля. Разбира се, че източноевропейските лидери имат място на европейската сцена. Най-добрият пример беше визитата на тримата външни министри в Киев – на Франция, Германия и Полша. Квашневски, Пат Кокс също пътуваха до Украйна в рамките на няколко месеца. Ще имат все повече влияние и Полша ще е разглеждана като успешна страна. И тя е успешна страна. При положение че цяла Европа е подложена на криза, Полша се разглежда като едно зелено петънце.


Тоест Източна Европа не е толкова хомогенна, колкото преди 25 години.


- Тя никога не е била. И по време на социализма не беше. Различна беше Румъния, България, ГДР.


Колко важна е Украйна за Европа?


- Фундаментално важна. Това е тест за Европа, изпит за нея. За това доколко може да се има доверие на Европа. И не само за нея, а за Запада. Чух наскоро, че Западът е влюбен в Русия. Затова трябва да внимава, за да не забременее.


И Украйна е гаранция за това?


- Може би не гаранция, но не трябва да се позволява Украйна да бъде изнасилена от Путин. Защото едно такова съгласие за Путин е нещо като позволение.


А може ли да се спаси Украйна от Русия?


- Поне можем да не се съгласяваме с това, което прави Русия. И когато чувам в различни страни, в това число и България, гласове, че Путин трябва да бъде разбран, че той брани своите интереси и има правото да прави това, аз се вбесявам. Когато чувам тези думи, ножът в джоба ми сам се отваря. Защото нещата изглеждат по същия начин, както по времето на Хитлер.


Навършват се 25 години от кръглата маса, която се превърна в символ на компромиса, на разбирателството. Колко голям беше компромисът да седнеш на една маса с врага си? В името на каква цел и какво се губи от компромиса?


- Нищо не сме изгубили на тази кръгла маса. Спечелихме всичко, което искахме. Ние седнахме да разговаряме, не сме отишли да спим с тях.


Възможен ли е компромис днес с Русия?


- Страхувам се, че е невъзможно, не и с Русия на Путин. Тук сме обречени на конфликт. В случая с Крим той се показа като "истински мъж". И ако човек му подава ръка, след това трябва да си преброи пръстите.


Но ще помогнат ли санкциите, които Европейският съюз наложи?


- Да, тези санкции помогнаха донякъде, защото той се оттегли от Донецк. За съжаление Путин разбира само езика на силата.


Отново за демокрацията в Европа. Как гледате на новите леви граждански движения, които настояват за повече пряка демокрация?


- Това не са политически проекти. Не представляват нито партии, нито нещо подобно. Хората се срещат на площадите и казват "На нас това не ни харесва". Но това не е политически проект, нали? И когато станат политически проекти, можем да говорим за това.


Засилването на функциите на Европейския парламент е опит да му се придаде повече легитимност пред гражданите. Но така се увеличава и бюрокрацията, срещу която са част от критиките.


- Аз мисля, че засилването на Европарламента е положително явление. Но е част от процес, който е труден и положителен. Това е нормално. Защото това ще доведе до създаването на съвсем ново съзнание. Първоначално е имало градове държави, след това са се обединявали в княжества. След това се появяват националните държави. Интегрирането е следващият етап на промяната. Естествено тези процеси няма да свършат бързо и не знаем как ще приключат и как ще се приемат.


Една от левите критики към Европейския съюз в контекста на глобалните социални неравенства е, че с вътрешната интеграция той се затваря от останалия свят – т.нар. Fortress Europe. Трябва ли да се отвори съюзът?


- И това е лява критика? Ще ви отговоря с лява формулировка. Ленин казва, че за да се обединим, първо трябва да се разделим.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Русия наложи тежки санкции на Запада и тотална международна изолация. Това не можеше да не доведе до разкол в обществото и до конфликт на честните и трудолюбивите с разбойническата олигархия и корумпираната политическа власт в Евросъюза.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ''Адам Михник: Чух, че Западът е влюбен в Русия. Трябва да внимава, за да не забременее''

  Поне таткото ще е хетеросексуален.Освен ,ако това не е престъпление на 3апад.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ааааааа то било всичко по линията "антирусизъм"...

  Иначе ... общи приказки. Нищо.

  "Съществува и страх, че ЕС може да представлява опасност за националните интереси и националната идентичност, ценности и суверенитет."

  Ми то ЕС не може да съществува в такъв случай. Или ЕС не е това, за което ни го представят.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2816 Весело

  Трябваше да го питат и нещо за Германия ! Поляците имат от деца същия комплекс и с немците и с русите.Нормално ! Историята на Полша се състои предимно от.....Германия прескача Полша и......Русия прескача Полша !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  "Трябва да внимава, за да не забременее"

  Хаха От платоническа любов не се забременява, г-н Михник.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  От импотентен алкохолик не се забременява.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]Поляците имат от деца същия комплекс и с немците и с русите.[/quote]
  -Западните поляци не обичат немците, а източните-руснаците. Всеки със своите си непосредствени съседи.

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Приказва си Михник, като винаги оригинално но далече от истината..... но пък има право да приказва......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 660 Весело

  Каквото и да правят поляците, накрая си разкриват комплекса от Русия.

 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Весело

  [quote#6:"civis_eu_sum"]"Трябва да внимава, за да не забременее"

  Хаха От платоническа любов не се забременява, г-н Михник. [/quote]
  -На неговата възраст е нормално да е радетел на платоническата любов, който само със спомени за забременяване се поддържа.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#0:"Михник"]Защото си спомням времената, когато тази свобода не съществуваше. Но се оказва, че за хора като моя син например това е нещо като въздуха. И за да може да оцени нещо толкова естествено, той трябва да започне да се задушава от липсата му.[/quote]

  Това може би е най-сериозния проблем. Оценяващ нещо, когато го изгубиш. Само за комуниста свободата нищо не значи. Той си иска Сталин, Брежнев, Путин.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#10:"ръпончо"]Каквото и да правят поляците, накрая си разкриват комплекса от Русия.[/quote]

  Има защо. Това е най-изстрадалия от руската "любов" народ в Европа.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 510 Весело

  ЕС= Y|ес|, товарищ фюрер!

  мурзилка
 15. 15 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#10:"ръпончо"]Каквото и да правят поляците, накрая си разкриват комплекса от Русия. [/quote]
  -Не всички поляци имат такива комплекси, а само най-цитираните в БГ и по света. Имам лични впечатления, че чувството за славянска индетичност и славянско единство в Полша е по-силно отколкото в България, въпреки многото антируски натроения на част от поляците.

 16. 16 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 480 Весело

  Късно е чадо,голямата тръба вече им е влязла дълбоко....

 17. 17 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]Поляците имат от деца същия комплекс и с немците и с русите.[/quote]
  Така е. Имат лошия късмет да се отзоват между две тоталитарни държави, всяка една по-силна от нея и ламтяща за нейната територия.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 18. 18 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  Съжалявам, че може да прозвучи извън добрия тон, но Вие очевидно ползвате Интернет, а разсъждавате, все едно се информирате единствено и само от радиоточката в хоремага...

  If you listen to fools, the mob rules
 19. 19 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 931 Неутрално

  поляците си обичат държавата и знаят кои кои е в европа.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  На мястото на Аштън не бива да бъде избран поляк...
  ЕС ще се окаже от трън, на глог...
  Кралството е троянски кон, а Полша-троянското магаре на САЩ,
  в Обединението...

 21. 21 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#4:"bluescreen"]Ааааааа то било всичко по линията "антирусизъм"... [/quote]
  А как трябва да бъде? По линията на обикновения русофилизъм ли? Това, че Русия е една военна сила, не може да е причина тя да бъде много уважавана. И с кварталния бабаит хората се съобразяват, но не го канят на именните си дни.
  Отделно, но Полша не е забравила, че само преди 2 години в Русия бе предизвикана катастрофа със самолет с цялото полско правителство. Трудно е на човек да разбере руската душевност.

 22. 22 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ЕС и Русия вече са се сношили. От 20 години стария ЕС (Запада) изнася противозаконно отработилото си ядрено гориво (убийствен боклук) в Русия и сега никой не смее да коментира и решава публично това престъпление. Но осветляването му е неизбежно. Дано до тогава да нее късно?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Много точни формулировки, браво.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И на Михник му изтече времето. Той още не е разбрал, че Европа не тази отпреди 1989 г. Западът бил влюбен в Русия - пълна глупост. Става въпрос за бизнес и правене на огромни пари, Михник. А с Полша да се правят такива пари е невъзможно, защото няма ресурсите на Русия.
  Поначало поляците скачат като ужилени като стане въпрос за Русия, но в сегашно време това скачане е смешно. Вече не им обръщат внимание. Ярко доказателство е Северен поток. Когато Русия и Германия решиха да го направят така, че да заобиколи Полша, поляците ореваха света. На Северен поток все пак ги заобиколи. Русия и Германия по този начин избегнаха полските рекетьори.
  Полската истерия по отношение на Русия стигна дори дотам да правят политика от вадене на скелети. Помните ли Катин ? Да, голяма трагедия е, но поляците започнаха да правят политика дори от това.
  Полша много иска да е на нивото на съседите си - Германия и Русия. Но никога това няма да стане. Полша никога няма да има икономиката на Германия и ресурсите на Русия. Ще си останат само с джавкането срещу Русия, ама на Русия й дреме.
  Ваденето от нафталина на хора като Михник може да послужи само за пример на това как човек като поостарее може да стане за резил. Впрочем Михник е не е особено на почит в Полша, поради причина....

 25. 25 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дето се вика, подобни откровения ме карат да възкликна:"Браво на хората, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат".

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Русия леки жени те такова.

 29. 29 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#7] от "Позитаник потъна":

  "От импотентен алкохолик не се забременява."

  Мъдър...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 30. 30 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#0:"Дневник"] Адам Михник: Чух, че Западът е влюбен в Русия. Трябва да внимава, за да не забременее [/quote]

  Адам Михник е назначен опозиционер....

  като Валенса
  (Доказан агент на държавна безопасност – SB )


  като И нашите , които изпълзяха от ППО (първична партийна организация).......

  и както бяха неподстригани некъпани и небръснати..
  смениха курса за една нощ

  Всяка революция изисква опозиция , дори и "Революциите-ментета" , като нашата

  [quote#22:"Къти"]ЕС и Русия вече са се сношили.[/quote]

  Никога не е било Различно , независимо от внушенията за обратното

  http://dariknews.bg/
  view_article.php?article_id=119866
  ------------

  След Бретън Уудс / 1944 год на Стара Европа й става ясно ,

  че по-добре с комшията/враг ,

  отколкото с "добри приятели"

  а тогава ВСВ още не е свършила

 31. 31 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#24] от "angora_bg":

  Общо взето наистина единствените, които все още се изприщват от Русия в ЕС са Полша и Балтийските страни...И чат-пат разни интелектуалци. Не че Путин е майка Тереза, но наистина - вече не сме 1989 г. Никой с акъла си не вярва, че Русия ще атакува НАТО и ЕС.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 32. 32 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Тоя е живо доказателство за престъпленията на комунизма - поне 3 виждам.
  - унищожението на казачеството
  - образуване на Украйна , Беларус, Казахстан ...
  - подаряване на Полша огромни чужди територии след войната.

 33. 33 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#30:"Ретроградник"]http://dariknews.bg/
  view_article.php?article_id=119866 [/quote]

  горния линк не работи ,
  dariknews.bg/view_article.php?article_id=119866

 34. 34 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"др. Иванов"]Русия наложи тежки санкции на Запада и тотална международна изолация.[/quote]
  Буа-ха-ха-хааа, интересно ми е ОТ КОГО Русия "изолира" Запада?! От КимЧенУн ли?

 35. 35 Профил на erol11
  erol11
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Русия се държи Мъжки за разлика от други страни. Най много ме отвращава напоследък двойният аршин на Запада към изборите в Украйна и Сирия.

 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#24:"angora_bg"]Става въпрос за бизнес и правене на огромни пари, Михник. А с Полша да се правят такива пари е невъзможно, защото няма ресурсите на Русия. [/quote]

  Обичам, когато комунистите ми говорите за бизнес. Пълна скръб сте. Износът на Германия за Полша е по-голям от този за Русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "stratosfera":

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2529406

  Ако чукча не само писател......

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#31:"civis_eu_sum"]Никой с акъла си не вярва, че Русия ще атакува НАТО и ЕС.[/quote]

  Именно, голяма част от братушките нямат акъл.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#37] от "Urko The Ape":

  Тогава 3апада трябва да го обгърне с цялата си любов и да му пази правата и придобитото по време на трудовия му стаж -т.е. Русия.

 40. 40 Профил на erol11
  erol11
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#37] от "Urko The Ape":


  [quote#37:"Urko The Ape"]вероятно бил скрит гей.":
  [/quote]

  Вероятно Обама е открит гей и това не е сигурно.

 41. 41 Профил на erol11
  erol11
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От луд почитател на Кока Кола, Макдоналдс и Семейство Флинтсоун се превърнах в човек мразещ Запада за няколко години при положение, че не съм ислямист или комунист.
  Но нещо техните "ценности" не ми допадат.

  http://theheatmag.com/wp-content/uploads/2011/01/elton-john.jpg

  http://blogs.babycenter.com/wp-content/uploads/2013/05/INFphoto_2558422-650x528.jpg

  http://www.razkritia.com/wp-content/uploads/2014/05/Konchita_Vurst-14.jpg

  http://i2.obozrevatel.ua/3/1523789/896970.jpg

 42. 42 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#27] от "др. Иванов":

  Колко руснаци са готови да воюват с Европа? Никой който има сносен живот не иска да жертва във война.
  "за родину! за сталину!" са умрели лозунги от миналия век

 43. 43 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Весело

  Ами така пане Михник!
  Тъй като Западът не може да разчита да се размножава с помощта на лица от типа Кончита Вурст, трябва и някой да го заременява.
  Дядя Путя е напълно подходящ и потентен!

  ура и да живей!!!
 44. 44 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#42] от "Климент Горанов":

  "Никой който има сносен живот не иска да жертва във война. "

  Бати странната логика. Значи патриоти и войници са само някакви изпаднали според тебе...Зле.Зле.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 45. 45 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#32] от ".":

  Колкото получава Полша от 2-рата световна война, два пъти повече губи от СССРх

 46. 46 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#42] от "Климент Горанов":

  Между другото, ако си прав - жална ни майка. За ЕС ще се бием само ние, Румънците и Хърватия, а другите ще си драпат трибуквието и ще си живеят сносния живот.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 47. 47 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "Позитаник потъна":

  Хаха - разликата е незначителна, ама що не провериш колко германския фирми работят в Русия и колко работни места това осигурява в Германия ? Що не провериш вноса на Германия от Русия ? Що не провериш какви са оборотите на германските фирми, които работят в Русия ? Да сравняваш в случая Полша с Русия е нещо, което може само да разсмива.

 48. 48 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#32] от ".":

  Бре умнико, ти виждал ли си карта на Европа от 1939г.?
  Знаеш ли, че Полша е имала обща граница с Румъния?
  Безименни простотии.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 49. 49 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#47] от "angora_bg":

  Защо не говориш с цифри?
  Веднага ще лъсне лъжливия за***к.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 50. 50 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Голяма омраза лъха от този човек. Поляците имат исторически причини за това. Нашата позиция трябва ли да е като тяхната?

 51. 51 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#45] от "Климент Горанов":

  и за спомен от Сталин - Катин.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 52. 52 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Голямо интервю-малко казано.
  Като има кой да ги слуша и публикува,ще си отприказват с Иванчо Кръстев.

 53. 53 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#47:"angora_bg"]Хаха - разликата е незначителна, ама що не провериш колко германския фирми работят в Русия и колко работни места това осигурява в Германия ? Що не провериш вноса на Германия от Русия ? Що не провериш какви са оборотите на германските фирми, които работят в Русия ? Да сравняваш в случая Полша с Русия е нещо, което може само да разсмива. [/quote]

  Спориш с икономист с 19 години капиталистически трудов стаж Търговския обмен на Германия с Русия е 80 милиарда евро за 2013. Търговския излишък на Германия за 2013 е над 200 милиарда евро. Русия е плюнка за икономиката на ЕС. Ако Германия скъса отношенията си с Русия, ефекта ще бъде минимален. Под 3% от фирмите в Германия имат отношения с Русия и то за много малка част от тях бизнеса с Русия е съществен.

  The best way to predict the future is to invent it.
 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "ръпончо":

  поляците нямат комплекс от русия, нашите безаналогови русофили имат някакаъв такъв комплекс

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Който е влюбен в русия, може спокойно да се изнесе и да живее там! Така ще бъде в мир със съвестта си, а и няма да се налага да работи за „европейските експлоататори”. В България проруски настроените комунисти нямат никакви шансове. Оставайки тук те вредят и на децата и внуците си, пръскайки смрад и отрова около себе си! Демокрацията дава право на избор, за това не е измислено нищо по-добро от нея! „Аз не съм комунист и никога няма да бъда”, но ако бях, май бих се преместил там...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#41] от "erol11":

  Същото се случи и с мен.
  Ние поне сме прогледнали.

 57. 57 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#54] от "rldkfl":

  Не комплекс. Страх.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#53] от "Позитаник потъна":

  Г-н икономисте, понеже е много лесно, обясни с думи прости, защо ЕС и Германия конкретно е толкова против по-тежки санкции?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 60. 60 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#41] от "erol11":

  Е, не е необходимо да мразиш колата и Флинстоун за да не одобряваш това, към което отива част от Запада днес. Само някой съвремени агитпропчици се опитват да изкарат тезата - "Ми като не ти харесва политиката на САЩ отиди в Русия". Тъпо та тъпо.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 61. 61 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#59] от "civis_eu_sum":

  Защото не са необходими. Русия сама много успешно се закопава. Бизнесът е надолу, икономиката е в рецесия, от началото на годината са изтекли над 200 милиарда $. Стоим и се наслаждаваме на гърчовете.
  В рубладжийска България вносът ни от Русия за Q1 е с 33% надолу.

  The best way to predict the future is to invent it.
 62. 62 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  "Стоим и се наслаждаваме на гърчовете. "

  Стоите? Ти в Бундестага ли си? Или в упрваителния съвет на някой немски концерн ?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 63. 63 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1076 Весело

  Поляците ядоха дървото отвсякъде и сега се чудят на кого да си го изкарат. Сигурен съм, че господин Михник би оплюл първо Германия, но не е политкоректно.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 64. 64 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#61] от "Позитаник потъна":

  Като не са необходими санкциите защо има през седмица срещи, уговаряния, мрънкания, увъртания и прочее лакърдии между САЩ и ЕС?

  "Абе може ли сега тия корабчета да ги продадем, пък после няма? Ама може ли сега в Лондон да не ги сакнционираме, че олигарсите ни пълнят хазната? Ама сега защо трябва германския бизнес да страда...Ама ние в Канада тия двамата няма да ги пипаме олигарси, че са ни важни"

  Смях.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 65. 65 Профил на Гонкам само по Устав
  Гонкам само по Устав
  Рейтинг: 0 Весело

  Дружина польска ги тресе страхът от мадараша!

  Дупе да вий ЯКО! http://goo.gl/mpiq8T
 66. 66 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#61] от "Позитаник потъна":

  Апропо, много си сладък като си туряш само "+"-чета

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 67. 67 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#62] от "civis_eu_sum":

  Аз съм в ЕС. Русия е в евроазиатската кочина. Наблюдавам ги с интерес.

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 68 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#63] от "Master of Puppets":

  Е, честно казано и руснаците са по-опасни в момента.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 69. 69 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1076 Весело

  До коментар [#61] от "Позитаник потъна":

  Ако някой потъва, това е Европа. И то заради такива "полезни идиоти" като тебе. Не вярваш? Погледни партиите, влезли в този Европарламент.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 70. 70 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#67] от "Позитаник потъна":

  Добре г-н наблюдател и анализатор-икономист. Наблюдавай с интерес и пророкувай на баба си хвърчилото

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 71. 71 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Влизането във форумни спорове с комунисти е чиста загуба на време! Още повече с български комунисти! С тях е най-добре да се постъпва така, както американците постъпват с терористи! Тези, които спорят с тях трябва да са наясно, че това са създания, които само външно приличат на хора...Естественото им стопяване от година на година ги озлобява и съвсем помрачава разсъдака им (на тези, на които е останал)...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 72. 72 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#68:"civis_eu_sum"]Е, честно казано и руснаците са по-опасни в момента. [/quote]

  Да, но Германия ги прецака много. Особено със Северен поток. Скоро говорих с поляци, псуваха доста.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#70] от "civis_eu_sum":

  Не си ми интересен, тавариш. Между мен и теб има влакови композиции с прочетени книги. В моя полза.

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1076 Весело

  До коментар [#71] от "Рим":

  Хайде да си вземете сутрешните хапченца, че нещо не са добре нещата.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 76. 76 Профил на Дани Борисов
  Дани Борисов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":
  Кажи ми, че не си истински!?!?

 77. 77 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#72] от "Master of Puppets":

  Германия си има интересите. Затова натискат нас за ЮП, понеже сме най-слабите и всеки може да ни прави на маймуни ,а за Северния поток ни вопъл ни стон.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 78. 78 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#73:"marsena"]руското посолство е развързало кесията за агент-провокаторите си от петата колона да дращят по форумите[/quote]

  Ефектът е: хотели как лучше, а получилось как всегда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 79. 79 Профил на Гонкам само по Устав
  Гонкам само по Устав
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#67:"Позитаник потъна"]Аз съм в ЕС[/quote]
  ...засега.

  Как беше: Колелото на историята се върти, до...?

  Дупе да вий ЯКО! http://goo.gl/mpiq8T
 80. 80 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#74] от "Позитаник потъна":

  То все пак е важно и какво си чел де. Едва ли са били наръчници по добри обноски.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 81. 81 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#74] от "Позитаник потъна":

  Чакай сега и аз ще ти дам"+", че виждам важно ти е

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 82. 82 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  А иначе ситуа;ията е следната - Европа е в нокдаун. Зрелият социализъм и толерастията, съчетано с липсата на ресурси й разказаха играта. САЩ са доволни, защото конкурент номер 1 е в нокдаун. На Русия й дреме, по принцип иска да е с Европа но, както се видя от сделката с Китай, може и да не е. Така че Европа или трябва да стане, или ще й отброят до десет. Силно се надявам да стане.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 83. 83 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#73] от "marsena":

  "руското посолство е развързало кесията за агент-провокаторите си от петата колона да дращят по форумите"

  А не черпя ви безплатно.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 84. 84 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#77:"civis_eu_sum"]Германия си има интересите. Затова натискат нас за ЮП, понеже сме най-слабите и всеки може да ни прави на маймуни ,а за Северния поток ни вопъл ни стон. [/quote]

  Факт.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 85. 85 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#79:"Гонкам само по Устав"]Как беше: Колелото на историята се върти, до...?[/quote]
  Ама ние знаем , че много ви се иска да се завъртите към Азия, в подножието на путиновите ботуши. Само се чудим какво още чакате и не се се изтърколили ...

 86. 86 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1076 Весело

  Между другото, леко ще отбележа, че десните партии в Европа подкрепят Русия. Да, десните.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#67] от "Позитаник потъна":и какво като си в ЕС , като имаш пари няма никакво значение къде си , тия които не са в ЕС да не би да са измрели , стой си в панелката , гледай компютъра , попържай комунизма и мечтай за светло еврогейско бъдеще

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#86] от "Master of Puppets":

  Това с дясното и лявото е малко объркано. Лъо пен не е точно дясна, а е анти-либерална, като под "либерализъм" визирам културната парадигма, наложена след 60-те години в САЩ и западна европа. В икономически план нямам представа как се позиционира, но мисля, че е по-скоро етатиски настроена. Друг феномен - исторически лявото би трябвало да отразява въжделенията на ниските социални и трудещи се слоеве. Френското ляво днес е силно елитистко, а все повече от "пролетариите" обръщат поглед към Лъо Пен.
  Днес просто парадигмите и проблемите на Европа са други, затова "дясно-ляво" са малко отживелица като определения.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 91. 91 Профил на Гонкам само по Устав
  Гонкам само по Устав
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#85:"marsena"]Само се чудим какво още чакате и не се се изтърколили ... [/quote]
  Няма кво да се чудиш- от 1917- та сме вместе.

  Дупе да вий ЯКО! http://goo.gl/mpiq8T
 92. 92 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#44] от "civis_eu_sum":

  "патриоти и войници са само някакви изпаднали "

  Ами то социалните роли се дефинират от обществото. Реалният капитализъм наистина вкарва войниците в това определение. Реже себестойността, разбираш ли. А после като го набучат на ятагана, плаче защо така.

  аман от неграмотници...
 93. 93 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#92] от "pkanev5":

  Това просто е неистина. Някой от най-добре образованите и успели държавни мъже на САЩ са с армейско минало - Айк, Рейгън, Буш старши.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 94. 94 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#92] от "pkanev5":

  Ятаган? Даже за метафора е малко архаично.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 95. 95 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#93] от "civis_eu_sum":

  Не се заяждам, но Рейгън? И ако Буш-старши наистина е воювал, какво ще кажеш за синчето?
  Примерите ти не са опровержение на тезата ми. А тя е с известни исторически граници и не се отнася за привилегированите избраници - през последните няколко десетилетия именно войниците на Запада са в социална преса. В армията влизат предимно хора без надежда за друга кариера, немалка част от амер.войничета всъщност воюват за гражданството, което още нямат. Това не може да не се отразява.

  аман от неграмотници...
 96. 96 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#94] от "civis_eu_sum":

  Както искаш. В Афганистан ползват всякакво хладно оръжие, особено при разговора с пленници.

  аман от неграмотници...
 97. 97 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#95] от "pkanev5":

  Еми толкова по-зле за нас и САЩ. Когато стане напечено, ще знаем че за нас воюват боклуци, които не ги е бивало за нищо друго. Не е много обнадеждаващо.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 98. 98 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#1:"др. Иванов"]Русия наложи тежки санкции на Запада и тотална международна изолация. [/quote]

  Ку-ку, ку-ку !

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#97] от "civis_eu_sum":

  Абе не са боклуци, ама в останалото съм съгласен и притеснен. Помниш ли как сержант Тепавичаров си изби семейството заради борчове? Ако наистина така си храним армията, направо си просим hostile takeover.

  аман от неграмотници...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK