Биляна Захариева, Сдружение "Политроник": Активното гражданство е начин на мислене

Биляна Захариева и Станислав Иванов като лицата на "Политроник" на миналогодишния форум "Кариера с кауза".

© Политроник

Биляна Захариева и Станислав Иванов като лицата на "Политроник" на миналогодишния форум "Кариера с кауза".Тази година обещавам да съм добър гражданин и ще:


- Взимам активно участие в обществения живот;
- Положа повече усилия да изразявам гражданската си позиция;
- Се погрижа средата в българските училища да е по-толерантна и мултикултурна;
- Подкрепя гражданското образование и извънкласни дейности на младите българи;
- Помогна на съгражданин да адресира свой проблем към правилната институция и по каналния ред;
- Гласувам и ще убедя поне един от моите познати да гласува;


Зад тези обещания стоят деветима енергични и ангажирани хора с много идеи и хъс - екипът на гражданско сдружение "Политроник". Ако сте попадали на стелажите с книги за свободно ползване на централните спирки на столичното метро, вече сте видели една от реализираните им идеи. Тяхната мисия е да побутнат гражданското общество в България, като осветят различни проблеми и покажат, че решението им зависи от хората.
За проектите на "Политроник", работата в неправителствения сектор и гражданското общество в България, "Дневник" говори с Биляна Захариева - ръководител проекти в сдружението. Тя е завършила "Връзки с обществеността" в Софийския университет и има магистърска степен по "Интеркултурни изследвания" пак оттам.


Мисията ви е да подпомагате развитието на гражданското общество в България. Как изглежда то в момента и какво може да се направи, за да се развива?


- Да, това е мисията на "Политроник". Вярваме, че основната предпоставка за активизирането на гражданското общество е достъпната и разбираема информация, затова работим за повишаване на активната информираност, както и за инициатива и участие на гражданите в обществените процеси. Фокус в работата ни са младежите. Мисля, че през последните 2-3 години младите хора напредват в разбирането си къде е мястото на гражданина в една демократична държава. Започнаха да осъзнават ползите от едно силно гражданско общество.


Има много какво да се желае още по отношение на обществения мониторинг върху работата на институциите, нo като цяло се движим в правилната посока. Следващата логична стъпка за мен е младите хора в България да повишат избирателната си активност. За съжаление, в момента тя е доста ниска.


Всеки ли може да е доброволец или граждански активен? Това не е ли само за хора с призвание?


- Всеки би могъл да намери начин да подпомогне една или друга обществена кауза, стига да иска. Липсата на време или особена квалификация за мен не са оправдание. В крайна сметка, почистването пред блока също е доброволчество. И аз се радвам, че доброволчеството привлича все повече младите хора.


Иска ми се обаче в близките години те да направят още една крачка към активното гражданство. Защото активното гражданство е начин на мислене – за държавата, за правата и задълженията на гражданите, за нуждата от информация и споделянето й. Активното гражданство като мислене предполага начин на живот, който ми се иска да определя в по-голяма степен облика на обществото ни.


Какво ви питат хората, когато се колебаят дали да се включат в някоя инициатива? Как ги убеждавате да опитат?


- Не е особено трудно. Ето, наскоро ни се наложи да убеждаваме известни лица да подкрепят наша кауза. Ние подходихме с леко притеснение, но срещнахме разбиране на проблема и в крайна сметка те ни подкрепиха, както ни подкрепиха и много наши приятели. На всички сме благодарни. 


Това показва, че в обществото ни има вече солидарност по определени проблеми и те се оценяват като важни от много широк кръг от хора. Така че определено има напредък, но все още не е достатъчен.


Какво е "Политроник"? Как се събрахте и защо?


- Ние сме приятели. Някои от нас се познават повече от десет години. Като организация съществуваме от три години.


Решихме да дадем статут на усилията си по един проект, който нарекохме "Училище за граждани". Това е модел на Ученически съвет, който разработихме и който считаме за добра форма на ученическо представителство. Формално, тази инициатива ни събра. Оказа се, че имаме и много други идеи, готови сме да отделяме време и усилия, за да ги осъществяваме и започнахме да работим.


Какво се учи в "Училище за граждани"?


- "Училище за граждани" е първата ни идея за това как да повлияем положително върху социалните компетенции и граждански умения на учениците в гимназиалния курс. Търсехме форма, която да е полезна, практически насочена и забавна за учениците. Не на последно място – и ефективна.


Затова разработихме този модел на Ученически съвет. Той има както структура, така и регламент за функциониране. Следва логиката на демократичната държава, с което е много полезен за учениците, защото няма по-добър начин да научиш нещо за демокрацията от това да я практикуваш.


А как мотивирате младите хора да гласуват?


- Започнахме с проекта "Брой и мен", но нуждата от целенасочена работа за повишаване на избирателната активност сред младите ни се стори толкова всеобхватна, че решихме да отделим тази дейност в отделна структура, която нарекохме Rock the Vote България.


Пилотният проект на Rock the Vote България  - "Големият тЕСт" - стартира през март т.г. с идеята да хвърли светлина върху предстоящите избори и най-вече да насочи вниманието на младите към значението на европейския вот.


Проектът, осъществен с подкрепата на Софийска холистична коуъркинг компания (SOHO), Информационно бюро на Европейския парламент и Дипломатическия институт към МВнР, имаше форма на "пъб куиз" на европейска тематика, представена през призмата на поп-културата в България. В края на всеки куиз провеждахме кратки видеоинтервюта с младите участници на тема гласуване и евроизбори 2014. Тези интервюта пък са в основата на кампанията ни #имашдумата (#EP2014) в социалните медии.


Част от инициативата беше и видеото "Ще гласувам". За краткото време, с което разполагахме, успяхме да мобилизираме подкрепата на много съмишленици, включително и популярни имена като Александра Лопес, Радина Кърджилова, Деян Донков, Александър Шпатов.За втора година ще се включите във форума "Кариера с кауза". Какво е значението на подобни инициативи и постигат ли си целта да привлекат нови хора към гражданския сектор?


- Подобни форуми са много важни. Те отговарят на нуждата от кадри в неправителствените организации и предлагат възможност за много интересна работа. От друга страна, много от организациите не могат да си позволят да наемат висококвалифициран специалист, от чиито услуги се нуждаят. Понякога става въпрос само за няколко часа работа, която обаче е от особено значение и е специфична.


Нашата организация, например, тази година ще се опита да привлече като доброволец специалист по уеб дизайн. Надяваме се да го спечелим с целите, които сме си поставили и формата, която следваме.


Информацията за търсените специалисти и предлаганите позиции в организациите, с която може да се запознае всеки предварително на сайта на организатора на "Кариера с кауза", е сериозно подобрение. Ние вече получихме кандидатура от момиче, което няма да може да посети форума, но се е запознало онлайн с участниците и ни изпрати своето СV. Този интерес ни мотивира.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Разбира се. Къде - къде по-лесно е да не правиш нищо и да си вечно недоволен. Да чакаш някой друг да те оправи а ти само да отваряш устичка за да те храни някой друг. Държавата да речем.

  А от тук насетне понятия като демокрация, граждански права, отговорност, активност, остават далеч в мъглата и не ни касаят.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  На жълтите павета в София е лесно да убеждаваш хората, че трябва да са граждани. В Бобов дол е малко по-различно. Но не е само Бобов дол. Опитайте във Велинград, Своге, Гълъбово, Омуртаг, Видин,... а защо не и Ракитово.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  След още едно поколение може и да има граждани.Поне 40 г.трябва да бродим из пустинята.Трябва да измрат всички тровени с комунистически идеи.

 4. 4 Профил на P.
  P.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В България не живеят само млади хора. И не само те искат уредена и богата държава. Нито само те са умни, ''мислещи'' и активни хора. Подкрепям инициативата, но мисля, че се прекалява с израза ''млади, мислещи българи''. Разбирам, че на тях им е особено трудно в нашата държава, но не бива фокуса да е само върху тях, защото се оставя с впечатлението, че само те са важни и само те активни, и ако трябва да се променя нещо, то трябва да е заради тях.

 5. 5 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Хей, тези младежи правят нещо! Ама защо само млади, ама защо само в София, ама защо така а не иначе. Ами хайде и вие направете нещо ... за всички и във Видин.

  California Über Alles
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  Много хубаво ама нямаше ли по човешко име за сдружението.

  klimentm
 7. 7 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  да така е готино е да си готин в софията, малко е по-трудничко в койнаре или сърница или бобов дол или монтана

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#2] от "mapto":
  Доста се злоупотребява с изрази като "на жълтите павета е лесно.." и други подобни, "София не е България" и т.н.
  Първо не е вярно е почти 2млн човека в София си живеят живота, напротив болшинството бая се поозорва за да си изкарва средствата за живот.
  Има и разлика между София и Бобов дол но тази разлика се дължи не само на местните особености, икономика и т.н. а и на решения които се взимат в София. Например защитата на безобразието в Бобов дол от Пиргова (човек който преподава в най-авторитетния университет и да се попитаме, какво прави Илчев по въпроса), в същото време експертното правителство на Орешарски разсрочва милиони на Коваки.
  В този смисъл, за да станат гражданите на Бобов дол, например, повече граждани, зависи и от гражданите на жълтите павета.
  Инициативата и всички подобни инициативи са полезни за страната, в края на краищата всеки отделен човек има знаение за цялото ни общество.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2142 Весело

  В пернишка кръчма провеждаме пъб куиз с коуъркърите. Тривиата започва с:

  Куешчън: "Защо "Тоблерон" е с триъгълна форма?"

  Ансър: "Отливан е в пеунишки винкеу."За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK