Сергей Станишев: Формулата "програмно правителство" се изчерпа

Сергей Станишев на пресконференцията днес

© Юлия Лазарова

Сергей Станишев на пресконференцията днес"Дневник" публикува пълния текст на изявлението, с което лидера на БСП Сергей Станишев отгови на вчерашния анонс на ДПС за предсрочни избори и тяхната дата. След това можете да прочетете с незначителни съкращения и отговорите му пред представители на различни медии.


Най-важният въпрос, който стои днес на дневен ред след европейските избори е как да се осигури стабилност и развитие на държавата и перспектива за хората.


Както знаете, във вторник Националният съвет на БСП ще направи своя цялостен анализ и за резултатите от изборите, и за работата на правителството, и за политическата ситуация и естествено ще вземе своите решения за нашите действия. Както в БСП на основата на резултатите от изборите, така и в политическото и публичното пространство. И естествено, че като партия мандатоносител ние държим той да бъде всеобхватен и задълбочен, за да се вземат решенията, които ще бъдат най-полезни за българското общество.
Още от нощта на изборите и в следващите дни до вчера общество обаче беше залято от много интерпретации, политически сценарии и политически планове. Всички те водени в най-висока степен от политически сметки, а не от загриженост за държавата.


Трябва да сме наясно, че нова политическа реалност в крайна сметка създадоха не приказките, а резултатите от вота на българските граждани за Европарламент, за които никой не бива да си затваря очите. Прибързано според мен е тържеството на ГЕРБ. Те получиха 670 хиляди гласа. Факт е обаче, че БСП се представи далеч под очакванията и на социолози, и на БСП като партия. 


За мен не е изненада, разбира се, искането на ГЕРБ за незабавни избори. В това няма нищо лошо -тази теза се развива от първия ден на този парламент. И всички виждаме, че в продължение на една година ГЕРБ се държат като деструктивна опозиция, която разклаща държавата.


Вчера обаче с изненада прочетох позициите на лидера на ДПС. За да няма недоразумения, трябва да се знае, че имахме разговори с г-н Местан, в които обсъдихме предварително резултатите, анализа от изборите и техните последици както за страната, така и за правителството.


Преди една година БСП пое тежък кръст за съставяне на правителство от позиция на втора политическа сила. Ние спазихме нашето обещание за формиране на програмно правителство начело с Пламен Орешарски, което беше заявено три месеца преди парламентарните избори през май 2013 г. Това беше направено в името на нормализацията на държавата, възстановяване на демокрацията, справедливостта, икономическото развитие и естествено социалното размразяване. Защото всички добре знаем колко тежко живеят българите.


За тази година правителството не само устоя на безпрецедентен натиск, което само по себе си е много важен резултат. Но то постигна немалко резултати, които заслужават висока оценка по отношение на възстановяване на нормалния демократически процес, освобождаване от страха и авторитаризма. По отношение на разплащането с бизнеса, връщането на ДДС, фискалната стабилност и, разбира се, социалните мерки, които бяха предприети, за да се помогне на хората, които в най-голяма степен са в беда и в нужда.


За всичко това настояваше БСП и Коалиция за България. За всички тези мерки то имаше твърдата подкрепа на БСП и на парламентарната група на Коалиция за България в името на каузата, зад която застанахме. Значителна част от нашите приоритети намериха отражение и в бюджета за тази година.
Въпреки че не успяхме да наложим един от приоритетните въпроси и политики - преминаването към прогресивно подоходно облагане.


В разговора с лидера на ДПС го информирах и за предстоящия пленум на моята партия. И предложих двете партии на базата на своите анализи и позиции да проведат официални консултации в политически формат. Сред причините - те са не една и не две, за разочароващия резултат от евроизборите, които посочих е и създаденото в обществото и сред нашите избиратели усещане, че БСП носи цялата отговорност за властта, което нееднократно беше казано и публично, и което общественото възприятие, но не е водещ субект на властта.


Впрочем вчерашната пресконференция на ДПС е също пример, който подпомага именно това внушение и това възприятие в обществото. Споделих, че то не е полезно, нито за ДПС, а също така е вредно за правителството и за БСП. Затова споделих, че наред с извеждането на отчетливи политически и управленски приоритети за следващия период - задачи които са неотложни и трябва да бъдат свършени за страната, ако желаем правителството да бъде полезно, да има, да дава перспектива, е необходимо много по-ясно да бъде очертана ролята на БСП в неговата политика и решения.


Формулата "програмно правителство" в голяма степен се изчерпа. Да, министрите в този кабинет са личности с доказани експертни качества, начело с министър-председателя. Но министрите са по дефиниция политически фигури и именно това начало в действията и комуникацията с обществото е недостатъчно развито.


Вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета в неговите действия. Независимо от конкретни варианти и времеви срокове, които бяха предложени от различни политически сили. Защото не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата. Самото им формулиране и поставяне демотивира сигурно и министрите, и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки и необходими реформи в ключови сектори.


Днес всички са се вторачили само в един въпрос – каква би била датата на предсрочните избори, като за пореден път те се представят за универсално решение на всички болести, проблеми на нашето общество и на държавата. Ако приемем резултатите от евровота за представителен и валиден за нагласите в българското общество. След тяхното провеждане ни очаква достатъчно фрагментиран парламент, във всички случаи трудно коалиционно управление с оспорена от самото начало легитимност, заради самата среда, която се създаде през последните години, в т.ч. през последните 12 месеца.


Европейските избори за пореден път очертаха слабите страни на българската демокрация и най-вече ниското ниво на доверие и ниската представителност на властта и органите, които се избират. Новият Изборен кодекс освободи България от "Костинброд", от фалшивите бюлетини и подмяна на резултатите. И от най-уродливите форми на правене на избори по "герберски". Самият резултат на БСП, ако щете, показва, че властта не е използвана в полза на партията мандатоносител.


Но цялото общество видя, а имаме и доста подробна информация от нашите структури по места, народни представители, която говори за масиран дял на контролирания, купен, корпоративен вот. Тази болест не е излекувана. И възпроизвеждането на този затворен кръг от недоверие, превръщането на изборните в пазар е тежка диагноза и тя изисква, според мен, радикално лечение.


През февруари 2013 година стотици хиляди българи излязоха на протест. Този протест не беше само за цените на тока. На протест с искането за рестарт на политическата система. Време е всеки да поеме своята отговорност за бъдещето на страната. Никой отвън или отстрани няма да ни спаси или да реши проблемите на България. За да могат да се правят фундаментални промени в управлението, в икономическата и социалната политика, в работата на институциите е необходима легитимност, а тя се постига само, ако гласът на хората действително тежи.


Анализът, който си направих води до извода, че рестартът на държавата за силно, демократично и легитимно управление изискват на този етап промени и законодателни, ако е необходимо и конституционни, които да въведат задължително гласуване на българските граждани.


Вие знаете, че БСП винаги е отстоявала, че изборите са право на хората. Ние се обявихме и против фалшивото задължително гласуване, което беше предложено от ГЕРБ. Защото то всъщност предлагаше купуване на участието на българите в изборите, чрез купуване от държавата, което не е морално и не е легитимно. Има нужда от действително масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце.


Смятам да потърся подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, да потърсим политическа подкрепа и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Аз не знам коя партия би спечелила или загубила от такава сериозна промяна. Но съм убеден, че сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и за хората.


Знаете, че БСП никога не се е плашела от избори, в това число и предсрочни. Ние ще проведем консултации и с нашите партньори в подкрепата за правителството, и с другите политически сили за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната.


Не смятам, че отлагането за една година, каквито варианти също се чуват, е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на по-дългосрочни приоритети. Отговорното отношение към държавата изисква да се решат спешни, важни задачи сега и днес, да се носи отговорност за решаване проблемите на хората. От тази гледна точка тезата: избори сега днес, незабавно, не смятам, че е уместна. На ГЕРБ. Не смятам, че тя е уместна.


Смятам обаче, че изборите не бива да бъдат протакани. При условие, че няма достатъчно обществена легитимност и подкрепа за по-цялостна политика, която е необходима за страната. Също така смятам, че трябва да се направи необходимото в разговорите и с политическите партии, и с президентската институция.


Трябва да се обсъдят възможности следващата година да се посрещне с бюджет, който е приет от нов функциониращ парламент, който да може да приеме приоритетите на ново правителство. Но нито един от сценариите не е . Трябва да се направят политически разговори и на базата на тях да се даде стабилност на държавата, както казах и перспектива за гражданите на страната. Благодаря ви.


Най-често употребяваните думи в изявлението на лидера на БСП. Изображението е получено чрез програма за създаване на т.нар. облаци от думи

© Дневник

Най-често употребяваните думи в изявлението на лидера на БСП. Изображението е получено чрез програма за създаване на т.нар. облаци от думи


Смятате ли, че избори в края на ноември – началото на декември, както предлагат от ДПС, биха били добре за държавата?


- Вижте, нали в продължение на доста месеци гледахме доста добре организирани финансови протести, които казваха: избори сега на минутата. Някак си никой не задаваше въпроса и не се интересуваше какво се случва с държавата.


Ние сме отговорна политическа партия и разбира се, носим отговорността за правителството и за държавата. Но трябва да има бюджет, който е приет достатъчно легитимно и който не възпроизвежда политика, която може би няма да има подкрепа. 


Изненада ли ви позицията на коалиционния ви партньор ДПС и доколко тя е част от някаква сделка? Дали те се опитаха да ви препятстват да станете министър-председател или пък искат отсрочка до есента, за да може да станете поне еврокомисар? И до колко вашите колеги от БСП бяха запознати с конституционните промени, които предлагате? 


Нали знаете, че българският обществен живот само от слухове се храни. Аз винаги съм бил и съм привърженик на открита политика. Политиката трябва да се води по прозрачен начин. Това съм отстоявал винаги. Аз не знам кои партии с кого имат консултации, нямат консултации.


В тази година сме показали, според мен много ясно, коректност към нашия партньор зад правителството. Казаха, че започнахме разговори. Те бяха информирани за предстоящо обсъждане на Националния съвет и за цялостен, и задълбочен анализ, което според мен е основно условие за продължаване на работата на правителството, в един или друг формат, под една или друга форма. За да се преценят нещата цялостно и отговорно пред хората и пред държавата. Това, което сме разговаряли, според мен не би трябвало да води до разговор през медиите. И ви казах, че самата пресконференция е част от тази среда, която създава впечатлението за това, че БСП носи отговорността за мандата, но не управлява.


Казах ви, че правителството свърши немалко работа, но в последните месеци и в условията на предизборна среда имаше натрупани немалко проблеми, грешки, които аз съм споделял... Това за поста еврокомисар, кой ще бъде и всякакви други неща е много вторично. Важното е какво се случва със страната, а ситуацията е трудна. 


Ситуацията е трудна, защото основният фактор задържащ както реформи необходими в много ключови сектори, така и икономическото развитие е факторът "политическа нестабилност", което постоянно се възпроизвежда от много фактори. Той в момента влияе в още по-голяма задържаща степен върху настоящата икономическа среда. И тези знаци много ясно се дават. Да, има икономически растеж, макар и крехък, надеждата за по-добро развитие, създаване на работни места, 40 хиляди работни места за първите три месеца не е имало от 2009 г. насам. И това, което се случва сега в политическия живот е пречка. Трябва ясно да се знае това.


Позицията ви за легитимно приетия бюджет, от една страна, и отлагането, от друга страна, означава ли, че според вас избори през пролетта догодина са най-доброто решение? Второ: до неотдавна позицията ви за задължителното гласуване беше, че това е дървено желязо, защо тя се променя сега? И последно: какво ще е вашето бъдеще начело на БСП? 


- Първо, избори напролет, според мен, не са добро решение. Конкретни срокове не бих обсъждал в момента. Според мен в рамките на тази сесия на парламента могат да се свършат немалко важни неща за държавата. Правителството, според мен, трябва да работи по подготовката на бюджета. Сега, той се прави винаги през лятото, за да има готовност. Готови сме да обсъдим с всички политически партии в парламента и извън него и възможни дати за изборите, и ролята на служебното правителство.


Трябва да се обсъждат и важни въпроси от гледна точка на номинацията на български еврокомисар. Така че България да постигне силна позиция в ЕК. Смятам, че това е отговорност на всички партии, независимо от политическия процес в България и на всички институции. 


Не отговорихте как си представяте конституционните промени за задължителното гласуване? И обсъждано ли е това във вашето ръководство?


- Аз казах моето виждане: ще потърся подкрепа от Националния съвет за това. Вижте, конституционните промени при добра воля могат да се реализират достатъчно бързо, ако е наложително такива да се правят. Важното е да се знае волята на политическите субекти за подобно действие.


Наказвате ли със  задължителното гласуване ДПС - да намалите електоралната им тежест? Анализите на БСП, когато се правеше Изборният кодекс, бяха, че задължителното гласуване ще увеличи националистическия вот - опитвате ли се така да стимулирате ББЦ, които са в колаборация с ВМРО? И второ: ще подадете ли оставка като председател на БСП, тъй като разбрахме, че всички са виновни, само не и вие? 


- Говорите неща, които не ги чух в моите думи по никакъв начин. Но това е ваше право да ги възпроизвеждате или създавате.


Първо, за задължителното гласуване. Това не е универсално решение на всички проблеми, но виждаме, погледнете в крайна сметка резултатите в България на партиите, които печелят избори от 1994 г. насам.


През 1994 година БСП получи около над 2 млн. гласа. Получи абсолютно мнозинство. През 1997г. 2,2 млн. за ОДС. През 2001г. 1,9 млн. за НДСВ. През 2005г. 1,1 млн. за БСП и Коалиция за България. През 2009г. 1,6 млн. за партията ГЕРБ. През 2013г. партията, която спечели избори получи 1,1 млн. гласа.


На тези европейски избори, за които масово политическите субекти казват: "Те са волята на народа и тя трябва да бъде отразена и в национални избори", партията на първо място спечели получи 670 хиляди гласа.


Кажете ми, не виждате ли ясна тенденция? Всъщност ние имаме една полулегитимна демокрация и това, което виждаме през годините с нарастваща сила превръщането на изборите в пазар в условията, когато хората все повече се разочароват. Трудно дава легитимност за сериозни промени. Аз казах: не знам коя партия би спечелила от това. 


Знаете ли коя би загубила? 
Не, на знам и коя би загубила... По въпроса за моята оставка – аз умея да нося моята отговорност пред БСП. Всички въпроси за развитието на БСП ще бъдат обсъждани във вторник, а не тук пред медиите. 


За датата на изборите не казахте нищо конкретно. 


Датата на изборите се определя от президента на базата на политически процеси в Народното събрание и невъзможност да се състави правителство. 


Г-н Станишев, нов 4 февруари ли предлагате на вашите колеги от другите политически сили с анонсите за договореност за промяна на Конституцията и въвеждане на задължително гласуване, за няколко неща, които да свърши правителството, включително и бюджета, за договореност за представител на България в ЕК и договореност за датата на предсрочните избори? 


Първо, все пак, добре е да се знае, че едно служебно правителство не може да приеме бюджет. Няма кой да го направи. Очевидно, че държавата има нужда от ясен бюджет и всички въпроси на политическия процес, в това число дати на избори, начин на провеждане на избори, гарантиране на тяхната честност са на първо място функция на политическите партии и президентската институция, разбира се също трябва да участва в този процес. Ако се стигне до извода, че трябва да има предсрочни избори, което очевидно е тенденция ясна. 


Кой ще реши съдбата на правителството след като формулата за програмно правителство е изчерпана, а БСП трупа единствено негативи? И още: Как вие ще правите бюджет, предвид факта, че ДПС държат икономическите и финансови комисии?  

Предстои такива разговори да се проведат с всички политически сили. Аз ви казах, че първо ще потърся подкрепа от моята партия. Да, аз ви казвам, няма универсално решение, не смятам, че формулата, която беше за задължително гласуване предложена от ГЕРБ, при разглеждането на новия Изборен кодекс, чрез стимулиране на гражданите е морална и това би означавало държавата да се включа.


Не смятам също така, че в условията, в които българите живеят, трябва да има някаква санкция, която бъде спазваща, трябва да бъде щадяща. Трябва да даде възможност на хората да вземат нещата в свои ръце, защото няма кой да ни помогне, освен самите нас.


Що се отнася до бюджета – смятам, че правителството е в правото си и задължението си, и то го прави, да готови проект на бюджета. Той би трябвало да бъде обсъден с различните политически партии в това число, от гледна точка на перспективите да има някаква база. Но бюджет, в случай, че се отива на предсрочни избори, не може да бъде приеман от НС, което няма тази обществена и политическа легитимност. 


Г-н Станишев, включва ли рестартът на българската политика широка коалиция между дясното и лявото, както в Германия, и при какви условия? Кога за последно разговаряхте с премиера Пламен Орешарски? 


Вижте, форматите на управление се определят от българските граждани, те създават политическите реалности. Политиците трябва да се съобразяват с тях. В този парламент по същество беше трудно да се мисли за какъвто и да било друг формат при неговия старт. Защото ние водихме кампания с ясни ангажименти за промяна на този модел, който функционираше в последните четири години. И това смятам, че беше правилно и е правилно, защото този модел е порочен, и за държавата, и за икономиката, и за хората в крайна сметка. Всички сме го преживели. Така че реалностите ги създават българските избиратели.


В момента, както знаете в ЕС в резултат на евроизборите също стартира процес на разговори за бъдещото формиране на ЕК, работата на ЕП в мнозинствата. Там действително се очертава като най-вероятен вариант широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност на европейските институции, но това, за което ние – Мартин Шулц, като наш кандидат, който беше водещ кандидат за президент на ЕК и аз като лидер на ПЕС, тъй като получихме подкрепа от премиерите и президентите от нашето семейство – Мартин и аз да водим разговорите по този въпрос, ще настояваме за промяна в политиките на ЕС в посока, която ние защитаваме.


По всяка формула на властта трябва да произтича от политиката, която е необходима и полезна за страната. Смятам, че всички политици в България в момента трябва да мислят отговорно за държавата и за нейната перспектива. Личните амбиции или егоизъм трябва да бъдат на заден план.


Моля за еднозначен отговор дали си вярвате все още с ДПС? Как се почувствахте вчера, след като разбрахте хода на господин Местан с хронограмата? И как, ако не си вярвате, това правителство би могло да остане още една седмица, да речем? 

Аз съм по природа доверчив човек и се отнасям добронамерено и коректно към всеки. Смятам, че през тази година от наша страна имахме абсолютно коректно партньорство към ДПС в името на тези приоритети, зад които застанахме. Такъв диалог съм водил и с господин Местан, и естествено с министър-председателя. Вчера разговарях с него.


Впрочем вчера започнахме, каквото е и нашето намерение, разговор с министрите в кабинета, за да чуем тяхната оценка и аз свършеното, и за важните неща, които трябва да се случат според тях и в държавата. Защото ли казах, ние държим и ще направим цялостен и всеобхватен анализ и за състоянието на държавата, и за работата на кабинета, и за политическия процес. На базата на това, ще вземем нашите политически решения отговорно пред страната.


По отношение на един или друг въпрос, има много неща, които би трябвало да се свършат, в т.ч. и в следващите седмици от работата на парламента. Всички проблеми трябва да се решават с диалог.


Какви са основните параметри, които ще искате да бъдат изпълнени от правителството и от този парламент? Вчера г-жа Илиана Йотова посочи младежката безработица, реиндустриализация, "Южен поток". Променени ли са тези изисквания с днешна дата?


- За България "Южен поток" е важен икономически въпрос. Понеже има последователност в националната позиция, струва ми се по този въпрос. Този проект беше стартиран от моето правителство. Той беше продължаван и отстояван и от правителството на ГЕРБ. Той се развива сега от правителството на господин Орешарски.


Това, което знам от кабинета, че един от водещите принципи е именно, първо, спазването на европейските правила, има постоянен диалог с ЕК и институции по този въпрос. За мен политизирането на този проект не е правилно и не е справедливо към България и не отговаря на нашия национален интерес.


Защото той се обвързва, както чувам, с политическата ситуация в Украйна и отношенията между Русия и Украйна. Ние сме страна, която тежко пострада от газовата криза през 2009 г. и тя беше много сериозна поука за България. Впрочем би трябвало да бъде и за ЕС, тъй като тогава 2 седмици нямахме газ. Всеки кмет на село, община, правителството като цяло всеки ден мислехме как да осигурим отопление за детски градини, училища, за икономиката и за 2 седмици загубихме 200 милиона евро. Затова България никога не беше компенсирана.


Аз съм министър-председателят, който подписа "Набуко", участието на България. Къде е "Набуко"? То ни заобиколи и никой не попита България, тя беше сложена пред свършен факт. Този въпрос трябва също така да се решава отговорно от българското правителство и в диалог с ЕК, спазвайки естествено европейските правила. И това, което аз знам от министъра на икономиката и енергетиката – те се спазват.


Неслучайно настояхме ЕК да влезе в диалог с руската страна по отношение на Третия енергиен проект и функционирането на самия поток, който се планира. Защото държим на европейското начало, държим и на нашите национални интереси, защото това е важен инвестиционен проект в България, за който българската държава няма да плаща средства. И това, мисля е много важно от гледна точка на заетостта, приходите в бюджета и много други неща. Благодаря ви. Приключваме пресконференцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 699 Любопитно

  Не се е изчерпала, просто такова нещо като "програмно правителство" никога не е имало... има единствено задкулисие, шуробаджанащина и тотална колективна безотговорност.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 2. 2 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 653 Весело

  "... БСП пое тежък кръст за съставяне на правителство ..."

  Ох!

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5065 Гневно

  "Сергей Станишев: Формулата "програмно правителство" се изчерпа"

  Защото единствената точка в програмата бе :"Кради колкото можеш"!

 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  РЕФЕРЕНДУМ!!!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 5. 5 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Оставка, бе, титане на мисълта!!!! Махни се, изчезни.

  Свобода за Надежда Савченко!
 6. 6 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Станишев - Не формулата а, парите се изчерпиха! За туй са всички тези уйдурми!!!Ходи да баламосваш зайците!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5065 Неутрално

  "Да, министрите в този кабинет са личности с доказани експертни качества, начело с министър-председателя."

  Има един по-голям "експерт", но той е на социални помощи!

 8. 8 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  "Сергей Станишев: Формулата "програмно правителство" се изчерпа"
  ––––––––––––––
  Изчерпа се търпението ни!!!
  Искаме да ви видим под строй с маршова стъпка към Централния софийски...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Серж е казал: Кораба потъва нормално , спокойно вода ще има за всички , желая ви приятно потъване , аз отплувам за Брюксел ...?>>>

 10. 10 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 506 Весело

  Явно за Станишев да прави джиджи-биджи с ДПС е болезнено. Да видим Борисов колко ще е издържлив

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Но то постигна немалко резултати, които заслужават висока оценка по отношение на възстановяване на нормалния демократически процес, освобождаване от страха и авторитаризма.Комунягите са висша школа по нищоговорене.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5065 Неутрално

  "Аз винаги съм бил и съм привърженик на открита политика. Политиката трябва да се води по прозрачен начин. Това съм отстоявал винаги."

  Бих почти ти повярвал, ако отговориш на въпроса: "КОЙ?"

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2811 Весело

  ...Преди една година БСП пое тежък кръст за съставяне на правителство от позиция на втора политическа сила...

  Явно е сънувал как крачи с кръста на гърба по Виа Долороса и на евроизборите ще възкръстне като първа политическа сила !

  Когато се събуди от упойката, лабораторния плъх , вече беше дисектиран от народа и с учудване слушаше как довчера ближещите му гъза политолози вещаят бъдещето по вътрешностите му !!!

 14. 14 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ... някои да обясни на Станишев че е най-голямото разочарование за ДПС, Доган и Пеевски..
  хората всичко бяха натъкмили...
  ДПС да бяха знаели - те щяха да сменят Станишко с някой тарикат ...и да си свирукат 4 год.

 15. 15 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Обичам ПЕС, обичам Дмитриевич! Те са като "дупе и гащи", като "Содом и Гомора", като "Пижо и Пенда", като Шикългрубер и Мусолини... Хвани единия, удари другия - нито удареният ще разбере какво се е случило, нито използваният вместо сечиво.

  Свобода за Надежда Савченко!
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Стига с тоз Серж, дайте Пацо да каже нещо!
  Все пак той е премиер на републиката... Серж като какъв си вре гегата навсякъде?

 17. 17 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 506 Весело

  СерЖ ... до каквото и да се докоснеш, все се ... иЗчерПва !
  МдЪаааа, ти си ... нулеФ !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5065 Неутрално

  Станишев, само устискай още малко начело на столетницата! Още съвсем малко - докато я направиш извънпарламентарна партия! Паметник приживе ще заслужиш! Като Тато!

 19. 19 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#13:"SS"]Явно е сънувал как крачи с кръста на гърба по Виа Долороса и на евроизборите ще възкръстне като първа политическа сила ! [/quote]
  МдЪааа. комунард сЪс ... крЪст Червен!
  И воЗкресе ли бе, СерЖ-и боий !?
  оу, во истина, като ... Терминатор !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 20. 20 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Времето за дежурните крадци БСП/ДПС се изчерпа. Но се изчерпа и времето за търсене на спасение от затвора за националните предатели предвождани от марионетката на Кремъл Станишев. Много скоро ще стане ясна истинската действителност от едногодишния шизофреничен грабеж и прошка няма да има. Никакви заграждения не могат да спасят кликата БСП/ДПС!! Дори Цацаров ще отговаря с главата си за адвокатстването на тази мафия.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Че много бързо,само за една година.Като ви е толкова капацитета,що се натискате да ни управлявате.

 22. 22 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 506 Гневно

  Защото всички добре знаем колко тежко живеят българите...

  За разлика от теб мошеннико.

 23. 23 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Употребен и изоставен. Така ли се чувстваш Станишев? Бил се предоверявал, ами що чиниш в политиката тогава. Смешници, които провалят държавата години наред.

 24. 24 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 450 Весело

  Офффф, Серж, пак ли катарзис?

 25. 25 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 972 Неутрално

  "Формулата "програмно правителство" се изчерпа"

  Пари нема,действаи.

 26. 26 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 506 Весело

  Станишка, шиле смотано... направи така че ония пропадляци Попов и Беров да изглеждат като колоси сравнение с Орешарски да ... и експертЪТ.

 27. 27 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 506 Весело

  Брат му каза, че Станишев е упорит и инат като магре.

 28. 28 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  БСП не иска да поеме отговорността за "Южен поток",а вече се строи.Пак боричкания и уж партийни неразбирателства.Парламента ще работи ли до началото на лятната ваканция?

 29. 29 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Изчерпахте парите по програма, демек.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 30. 30 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Доколкото си спомням, правителството беше обявено като експертно. Експертизата се прояви най-вече в откриване на задни входове от експерта по седянките.
  Сега вече било програмно. Програмата не съм я видял, но сигурното е, че т.1 от нея е ненЮжен паток.

 31. 31 Профил на 4uk4a
  4uk4a
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Някои държат на задължителното гласуване, защото така мислят, че е правилно,
  други - защото така им изнася в момента....
  Второто е адски цинично!!

 32. 32 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 506 Весело

  Станишко, казвай бързо евродепутат ли си, не си ли?

  Че си мишка всички знаем.

 33. 33 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  дъра-бъра. все едно слушам бай тошо като млад.

  комунизмът си отиде, но БКП остана.

  това спъва до рани.

 34. 34 Профил на Ѧниматорът®
  Ѧниматорът®
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Е, опитах да прочета нещо, но още след първите редове ми се доповръща...Съжалявам

  Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
 35. 35 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Серьога, иди си с мир.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 36. 36 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Класически пример как "много говори, а нищо не казва". Доста дълго интервю, в което конкретните отговори липсват.

 37. 37 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2847 Гневно

  """. . серГей Моников:
  Формулата "програмно правителство" се изчерпа ! """
  =====================

  тази ваша семейна формула не че се изчерпа ,
  тя си бе недоносена още когато я обяви !

  О С Т А В К А !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 38. 38 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Станишев, програмно правителство не си правил, това е термин от Костов, крадеш интелектуална собственост!

  Освен да имаш предвид "програмно за пълнене на частни джобове"?

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 39. 39 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Гневно

  Станишев говори много,като не казва нищо.Нещо повече,това ,родено в грях,правителство,нито е Програмно,нито е Експертно.То е просто едно КОРУМПИРАНО,БЕЗСИЛНО,НЕКАДЪРНО и ИЗПЪЛНЯВАЩО Партийни поръчки правителство.
  ОСТАВКА!

  Tony
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  Хлъзгав е, направо се лигави.
  БСП ще иде в кинефа, но тоя ще остане над вода.
  Школата си знае работата..

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 42. 42 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 743 Весело

  Сбогом съсел!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 43. 43 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 506 Неутрално

  БСП не е никаква социалистическа партия! Партия на едрата буржуазия в България и на мафията! Разтурване насила, Станишев в затвора!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 44. 44 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 644 Весело

  Анализатора"анализира"анализите!!!
  Въй,въй,въй.
  Ми нале не сми от кумпитенция,
  мълчим.

  Мисълта ражда действието.
 45. 45 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Станишев, не разбра ли че Султан Доган е решил да смени съпругата си. Приеми тази истина. Шефът на харема му евнух Местан ти го каза в прав текст. Свърши се, изпий горчивата чаша и дай път на новата му изгора, преди да е загубил търпение. Ха, това предстои да видим през втория сезон на турската поредица - Великият Султан Доган и неговите съпруги.

 46. 46 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До вчера го повтаряше като папагал, днес се било изчерпало.

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8964 Неутрално

  като за последно - сбогом Серж , и не помисляй повече да управляваш .

 48. 48 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":


  [quote#16:"Ф.Нинов"]Стига с тоз Серж, дайте Пацо да каже нещо!
  Все пак той е премиер на републиката...[/quote]
  На Хажи Пацо още не са му спуснали репликите

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 49. 49 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Весело

  [quote#21:"rosiraycheva50._"]Че много бързо,само за една година[/quote]
  Толкоз могат, щото са "социалисти" И като такива си пишат активите:
  [quote#0:"статията"]За тази година правителството не само устоя на безпрецедентен натиск, което само по себе си е много важен резултат.[/quote]
  Не знаех че демонстриране на гьонсуратщината била "много важен резултат"

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 50. 50 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Серж, пусни мазните ръчичи от кокала и връщай рублите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 51. 51 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2811 Весело

  На специално тържествено заседание на Висшия съвет на БСП председателят на Партията Сергей Станишев е награден с часовник със знак "Ударник на социалистическия труд". Наградата му се дава за изключително доброто му постижение да вземе Четирилетката само за една година !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK