Гжегож Волк, историк: За част от поляците идеите на "Солидарност" са се изгубили в трансформацията й

Д-р Гжегож Волк

© Жени Колева

Д-р Гжегож ВолкД-р Гжегож Волк е млад учен от Института на националната памет във Варшава. Той беше в България за конференцията "Полша и ние", организирана по повод 25-ата годишнина от първите свободни избори в следвоенна Полша. "Дневник" разговаря с него за значението на тези избори, за мястото и образа на "Солидарност" и бъдещето на Полша.


Как оценявате първите свободни избори в Полша преди 25 години?


- Тези избори са основен елемент в падането на комунистическата система в Полша и те отварят пътя на страната към демокрацията. Трябва да припомня, че тези избори са само частично свободни. При тях за избор са предоставени 100 места в горната камара на парламента (Сената), а в Сейма (долната камара) само 35% местата са за свободни избори, а останалите са запазени за комунистическата партия.
Какво донесоха тези избори на Полша, а и на световния ред тогава?


- Тези свободни избори поставят началото на промените във всички държави от бившия съветски блок. Те поставят началото на процесите на трансформация и бихме могли да ги определим като една нова пролет на народите в Източна Европа.


На каква цена се случиха те, а и кръглата маса няколко месеца преди това?


- Основният негативен елемент на тези промени е изключително високата цена на икономическата трансформация. Полското общество обеднява. Освен това е ликвидирана голяма част от промишлеността, настъпва много висока инфлация. Така че именно икономическата е най-високата цена.


А как успява страната да се справи с тези проблеми?


- На първо място, Полша получава много сериозна подкрепа от Запада. Много западни концерни влизат на полския пазар и оказват реална финансова помощ. Освен това за Полша голямо значение имат геополитическите решения и избори, които прави. На първо място, ориентирането към НАТО и още преди това изтеглянето на съветските войски от Полша, което се случва през 1993 г. И последната стъпка в този процес е присъединяването към Европейския съюз.


25 години са кратък период от историческа гледна точка, историците не обичат да говорят и с "ако". И все пак смятате ли, че имаше други варианти за Полша, ако не се беше случила кръглата маса, а след това и изборите през юни?


- В Полша и до ден-днешен има сериозни дискусии за това какво наистина би се случило, те се възобновяват и в момента покрай честванията на годишнините. Трябва да се отбележи, че още по време на преговорите на кръглата маса се очертава доста сериозна опозиция, която твърди, че не трябва изобщо да се преговаря с комунистите, че след като Полската обединена работническа партия е управлявала няколко години, държавата е толкова изтощена икономически, че ПОРП е изгубила изцяло правото си да управлява и трябва безусловно да отстъпи. Дори има гражданско движение, което се обявява за бойкот на изборите, организират и шествия по улиците, но те не успяват да убедят обществото в своята позиция.


Трудно е да се предвиди какво би се случило, но вероятно можем да говорим за включване на въоръжените сили в защита на съществуващия ред. Да не забравяме, че в същия ден, когато се провеждат свободните избори в Полша, в Китай Китайската комунистическа партия с помощта на въоръжените сили потушава протестите на студентите на Тянанмън.


От днешна гледна точка според вас оправдаха ли се очакванията на "Солидарност"? След изборите последва известен разпад в движението, възникват и вътрешни проблеми.


- На първо място трябва да се отбележи, че и двете страни не предвиждат изхода от изборите. От една страна, комунистическата партия не очаква такова поражение, а представителите на "Солидарност" също не очакват, че ще получат всички свободни депутатски места в Сейма и 99 от сенаторските места от предоставените им 100. Обвиненията, които се отправят от поддръжниците на "Солидарност", са, че представителите на профсъюза не са се възползвали докрай от този успех. Мнозина смятат, че след изборната победа "Солидарност" е трябвало да отхвърли продължението на преговорите на кръглата маса и да скъса всички връзки с предходната система. "Солидарност" обаче не избира това и то поставя началото на един много дълъг трансформационен процес.


Трябва да се отбележи също, че въпреки че в Полша започват промените, те реално там траят най-дълго. Първите изцяло свободни избори в страната са президентските избори през 1990 г., когато поста заема Лех Валенса. Освен това интересите на обикновените граждани, които поддържат "Солидарност", очакванията на обществото се разминават с политическата линия, която заема ръководството на "Солидарност", когато влиза в политиката, и именно това разминаване довежда до конфликти, разпадането до няколко формации и до т.нар. война по върховете.


И днес кадри на "Солидарност" са в управлението на страната. Елемент от логото на "Солидарност" беше преплетен и в логото на полското председателство на Съвета на ЕС. Живее ли още "Солидарност" и какво е отношението на поляците?


- В полския публичен и културен живот и до ден-днешен има много фигури, които започват своята кариера в "Солидарност". Те много често се появяват покрай честванията на различни годишнини, свързани с движението, и акцентират именно върху своята дейност в "Солидарност" през 80-те години. И двете партии, които в момента спорят за властта в Полша, имат корени, свързани с движението, и в редиците им действат много от функционерите на "Солидарност".


Самата "Солидарност" също още съществува, но под формата на класически профсъюз. Към днешна дата той е в сериозен конфликт с управляващите именно в качеството му на синдикат. Що се отнася до обикновените хора, паметта и оценката им за идеите на "Солидарност" са различни. Често се коментира, че идеите на тази първа "Солидарност" са се изгубили някъде, забравили са се в процеса на трансформацията и именно днес те трябва да бъдат припомнени.


В сферата на поп културата и на символиката често "Солидарност" е използвана, включително и в случаи, когато се създават символи, с които Полша да се представя в чужбина, както е в случая с логото за председателството на ЕС, защото и до днес "Солидарност" се помни извън границите на Полша и оценката на чуждите страни е изключително положителна.


Да не забравяме и че когато започнаха протестите на Майдана в Украйна, те много пряко свързваха своята дейност с тази на "Солидарност". Канени са полски дейци на движението да присъстват, с тях непрекъснато контактуваха лидерите на украинските протести, включително някои от инициативите наподобяват дейността на "Солидарност".


На какво се дължи тази разлика в отношението – в колебливото отношение на поляците и в същото време много положителните реакции в чужбина?


- На първо място, политическата класа, която израства от "Солидарност", не оправдава доверието на избирателите. Когато започва нормалната за демокрацията политическа игра, представителите на "Солидарност" не успяват да изпълнят очакванията на своите избиратели и често прокламират възгледи, различни от тези, свързани с движението. Освен това полското общество често ги обвинява, че са се отказали от главните идеали, които се свързват със "Солидарност". Републиканската програма, настояването за напълно независима и гражданска политика и инициатива, духът на единство, който характеризира "Солидарност" при нейното създаване и е свързан с най-силните емоции, които ѝ позволяват да влияе толкова силно на обществото, вече ги няма. Налага се индивидуализмът, липсата на подкрепа за общите интереси.


Освен това на самата кръгла маса не присъстват всички представители на първата "Солидарност". Когато движението е възстановено след 1988-89 г. след военното положение, сред нейните водачи, които преговарят на кръглата маса, не попадат най-големите критици на Лех Валенса – Анджей Квязда, Анна Валентинович, която е политическото лице на първата "Солидарност". Също така обществото не разбира конфликтите, които възникват между представителите на някогашната "Солидарност" в момента, в който те навлизат в политиката. През 90-те години, когато хора, които са градили заедно "Солидарност", се оказват в различни партии и между тях възникват много остри конфликти, обществото не разбира защо това се случва и това е повод за много разочарования и много негативни чувства.


Споменахте Украйна, където Полша има много активна роля в момента. Според някои наблюдатели Полша го прави заради спомените от миналото. Можем ли да направим паралели между руското влияние в Полша преди и съответно руското влияние в Украйна сега?


- Цялата политическа класа в Полша, дори най-яростната опозиция, подкрепя действията на полското правителство спрямо Украйна. Още от 90-те години полската външнополитическа доктрина се основава на идеята на полския интелектуалец мигрант Йежи Гедройч, в чийто център е концепцията за обединение на източноевропейските държави, така че те да създадат истинска алтернатива и на Германия, и на Русия. Именно тази идея заляга във външнополитическата концепция на съвременна Полша.


Освен това трябва да се отбележи за полското общество, че гражданската инициатива подкрепя това, което се случва в Украйна. По време на протестите в Полша се създадоха граждански комитети в помощ на протестиращите. Провеждат се протестни маршове пред посолството на Русия във Варшава, изпратена е хуманитарна помощ за пострадалите. Част от ранените в сблъсъците на Майдана се лекуват в полски болници.


И е важно да отбележа, че всичко това се случва въпреки трудния исторически опит на двете държави. По време на Втората световна война във Волин Украинската въстаническа армия избива хиляди поляци и този проблем още тежи върху отношенията между двете държави и върху общественото мнение. Но въпреки това поляците успяват да преодолеят тази памет, да намерят общ език с украинците и да се включат в общата борба за демократични промени.


А как оценявате отношенията между България и Полша преди 25 години и сега?


- Преди промените в периода на Полската народна република България се възприема най-вече като място, свързано с ваканциите и отпуските, като типична дестинация на социалистическия туризъм, свързана както с почивка, така и с търговия. И всъщност особено сред по-старите поколения са живи тези спомени за България и това определя положителното мнение на поляците към българите.


След промените, когато границите се отварят, поляците се ориентират и към други дестинации като Гърция, Египет. През последните години обаче туристическият обмен отново се активизира, а мнението на поляците за българите продължава да бъде силно положително. От друга страна, контактите са по-малко и по-редки. Българите в Полша са сравнително малко и не са толкова забележими като национално малцинство. Но въпреки това оценката за България продължава да е положителна и се надявам, че оценката на българите за Полша също.


Ролята на Полша става все по-голяма – и икономически, и политически. Имайки предвид развитието на страната досега, как мислите, че ще продължи да се развива тя?


- Преди няколко години в Полша беше издадена книгата на американския политолог Милтън Фридман, която, ако не ме лъже паметта, се казва "Светът след 100 години". В нея Полша представена като световна сила и като империя в тази част на Европа. Поляците се отнесоха доста скептично и дори с насмешка към тези предвиждания. Всъщност мнението на света за Полша е доста по-положително, отколкото на самите поляци за тях. Действията например на полската дипломация в Украйна са оценени от чуждите медии като доказателство за нарасналото значение на Полша на международната арена, нещо, към което поляците се отнасят с определени резерви и внимание.


Позицията на Полша на международната сцена наистина нараства, но пред полското общество и държава има още доста работа, за да се осъществят целите, които Полша си поставя. Полското общество е далеч от нагласата държавата да бъде световна сила. Основните приоритети, които си поставя полската политика, са свързани с намаляване на емиграционните вълни от страната, задържане на икономическия ръст, засилване на полската армия – нещо, което последните събития показаха, че е необходимо. Смятам, че Полша се движи в положителна посока, но може би твърде бавно и има нужда от ускоряване.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  "Смятам, че Полша се движи в положителна посока, но може би твърде бавно и има нужда от ускоряване."

  Ако Полша се движи твърде бавно, какво да мислим за нашето тъпчене на място, та дори и движение назад в някакъв смисъл? От 25 години промяна, 20- управление на БСП, жадна да продължи да управлява и нататък. Колкото и да има спор в Полша, там има общност на нацията по най-важния въпрос- накъде, докато у нас така наречените социалисти постоянно тласкат страната на североизток.

 2. 2 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Вайда и полската гордост." Вестник "Култура" представя филма „Валенса – човек на надеждата“ на големия полски режисьор Анджей Вайда за Лех Валенса, основател на легендарния полски синдикат "Солидарност." http://www.kultura.bg/bg/article/view/21589

  Филмът на Вайда включва документална възстановка на кризата в Полша през едно интервю на Ориана Фалачи с Лех Валенса.

  Walesa. Czlowiek z nadziei-Официален клип на филма:
  https://www.youtube.com/watch?v=8EZOMIlmbLQ

  Walesa. Czlowiek z nadziei-на полски; продължителност1ч и 59минути:
  https://www.youtube.com/watch?v=tzPQfi6ruro

  Събитията в Полша, тогава, са недостижими и днес за много страни, които искат социална и политическа промяна. Разликата е в потенциала на идеята за промяна, не в масовостта на участие. Убедена съм в това.

 3. 3 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Този човек умишлено премълчава някои неща. Например, че народа масово иска промяна не към капитализъм, а към "социализъм с човешко лице". Това са и идеите на Солидарност по онова време и да те не отговориха на очакванията на "някои кръгове", но нека споменем кои са тия кръгове. А именно, псевдокомунистическата номенклатура, която във всички социалистически страни реши да заграби социалистическата собственост, като я приватизира и реставрира капитализма. Това стана навсякъде, вкл. в Полша, затова Солидарност полека лека отпадна от политическия живот. Решаваща роля изигра помощта на Западните страни за успеха на псевдокомунистическата номенклатура и краха на организации като Солидарност.
  Доста мерзко е в момента Солидарност да се забърква с украинските фашисти от майдана. Ако това е така, то значи Полша вече няма профсъюзи, което е нормално за съвременна капиталистическа страна. Сиреч, профсъюзите се продават на работодателите.
  И накрая, нека спомена, че тоя "Института на националната памет" е пропагандна институция, която загуби официалните копия на Катинските документи предадени на Валенса от Елцин. Загуби ги, за да не види никой, че са копия на фалшификати http://antipropaganda.comxa.com/Katin.html .

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 4. 4 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "mariol":

  Анджей Вайда е обикновен лъжец. Онова което поляците кажат за Русия и СССР трябва да се проверява 100 пъти преди да му се вярва!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 5. 5 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дневник, а нещо за идеите и борбата на ГОРЯНИТЕ да напишете? Че и да го кажете на този поляк, а и на други чужденци?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2908 Весело

  това определя положителното мнение на хърватите към българите

  Дневник, не знаех, че в Полша живеят хърватите!

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#3] от "kihano":
  За това получава заплата!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#4] от "kihano":


  [quote#4:"kihano"]
  До коментар [#2] от "mariol":

  Анджей Вайда е обикновен лъжец. Онова което поляците кажат за Русия и СССР трябва да се проверява 100 пъти преди да му се вярва!
  Оруеловата 1984-та е сега![/quote]

  Кихано, ти от коя година изпълзя? Речника и фактите, които използваш могат до се намерят в "Наръчник на агитатора"!
  Чичка, ама много си нагъл - те руснаците си признаха за свинската история при Катин - ти и тях оборваш. За Анджей Вайда няма да коментирам - думата патриот за вас е само обвивка!
  Нямате мярка в наглост и безочие!
  Старшинка ли си? В пенсия!

 9. 9 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#5] от "Търпана":

  По две причини.
  Първо защото няма кой да им плати за проучване, или направо да го направи. Дневник нямат капацитет за това.
  Второ, щото резултата от проучването няма да пасне на пропагандната линия на Дневник и ще се наложи да фалшифицират историята. Не че това би ги смутило де.
  А за горяните съм писал отдавна http://antipropaganda.eu/bgantikom.html

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 10. 10 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#4] от "kihano":

  Малко предистория за филма на Анджей Вайда. Материал на Гардиън от 2011, относно мотивите на Вайда да представи Лех Валенса в естествената среда на израстване на необразован работник, който детонира колапса на комунизма. За дистанцията на времето, която подрежда обвиненията до благодарността.
  За работата му с Януш Гловацки, известен полски драматург.
  Свидетелства на времето, през погледа на очевидци на събитията.
  http://www.theguardian.com/world/2011/apr/04/andrzej-wajda-film-on-lech-walesa

 11. 11 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  Кои руснаци и какво за кого признаха? Я попрочети малко! http://antipropaganda.comxa.com/Katin.html Катинските документи са фалшификат и това си личи дори за неспециалист. От горния линк има връзка към официалния сайт на руския федерален архив, къде са качени сканирани копия на тия "документи". Гледай и се диви, как писмо от шефа на КГБ до Хрушчов пътува 6 години и пристика в ЦК на КПСС когато нито шефа на КГБ е на тоя пост нито Хрушчов е първи секретар. "Документите са на стари бланки, на някои няма подписи от никого, на основния документ подписите най вероятно са фалшифицирани, входящите и изходящите номера не съответстват на тези в съответните журнали, фактологически неточности и безмислици. Това са доказателствата. С такъв цирк ви лъжат и вярвате.
  Признали били руснаците? Признаха тия, които развалиха ограбиха и оклеветиха СССР. И се знаят кои са фалшификаторите, Волкогонов, Пихоя и компания по заповед най-вероятно на Яковлев или на самия Елцин. Елементарно ви лъжат! Елементарно!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 12. 12 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "patsis":

  И аз три пъти се връщах да го гледам тва с хърватите

 13. 13 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#10] от "mariol":
  [quote#10:"mariol"]необразован работник, който детонира колапса на комунизма[/quote]

  Е не знам какви мотиви може да има човек за да лъже. Първо, комунизъм не е имало, та някой да го детронира. А ако имате в предвид социализма, то той беше развален от Кремъл. От Горбачов и сие. Така че явно Вайда пак лъже.


  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 14. 14 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поляците са с най-близък манталитет до Българите, и наистина не изпитват отврат като ни видят из полша.

 15. 15 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#7] от "patsis":

  Така де, ама откога заплатата оневинява лъжците?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 16. 16 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#9:"kihano"]Първо защото няма кой да им плати за проучване, или направо да го направи. [/quote]

  Абе изобщо не е нужно да плащат, проучвания има, макар и много начални. Просто от Дневник, че и от всички медии, трябва да дадат трибуна на хората които знаят за горяните, да правят интервюта с тях, и т.н. Това пари не струва.
  Обаче почти всички медии са се заели да набиват в главите на българите, че са жалки комплексирани нещастници. Явно някой плаща за това.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Полша беше базовият пункт в англосаксонския Проект
  за разгром и капитулация на съветския блок след ВСВ...
  Каквото и да кажем днес за събитията от онова време,
  оценката ни за тях следва да "покрива"
  днешната характеристика на тази страна...
  Тя беше проектирана, а вече и реално се осъществява,
  като троянското магаре на САЩ
  в системата на Обединена Европа...
  Българският "европроцес" не прави изключение...
  Троянският кон е дефиниран в самото задание на "проекта"...

 18. 18 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  и за богомилите искаме!!!не само за горяните!!!тъй де,да се повдигне само4увствието на масите
  Der Steppenwolf
 19. 19 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Поляците искат и постигат конкретни неща. От самото начало , те се държат като равноправни с опонентите си, принуждавайки да се подпише споразумение между Синдиката „Солидарност“ и комунистическите власти.
  След 31 август1980, стачкуващите от корабостроителницата в Гданск имат право „да учредят свободен и независим синдикат, гарантира им се освобождаване на политически затворници, плуралистични и нецензурирани медии и правото на стачка.“(Индипендънт и БТА)
  След това идва масовостта.
  Изглежда, че те и днес могат да правят разлика между масовост и единство, т.е. солидарност.

 20. 20 Профил на nepoznat1
  nepoznat1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар (#0)
  ,, Смятам,че Полша се движи в положителна посока, но, може би твърде бавно и има нужда от ускорение ".
  Колко сме българите които бихме могли да кажем същото за България без да излъжем? Моля се поне децата ни след време да повторят по адрес на България думите на д-р Гжегош Волк .

 21. 21 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#14] от "mrtosh":

  Видиш ли ги из Лондон...обърши му шамар,невинен поляк няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK