Делян Пеевски: Нямам вече сила

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше разпитан в Столичната следствена служба, във връзка със сигнал срещу него от банкера Цветан Василев

© Юлия Лазарова

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше разпитан в Столичната следствена служба, във връзка със сигнал срещу него от банкера Цветан ВасилевДепутатът от ДПС Делян Пеевски отново посети Столичната следствена служба (втори път за две седмици), където беше разпитван по сигнал от вчера от банкера Цветан Василев, свързан със заплахи, отправени от депутата към Василев. Двамата си разменят обвинения през медиите и сигнали през прокуратурата вече близо 10 дни.

"Дневник" публикува едно към едно какво той отговори на журналистически въпроси (и на други медии), след като остана близо час и половина в следствието.


Защо бяхте отново тук? Какво се случва?


- Значи вече не мога да разбера какво става. Всяка седмица ме разкарват, нали до тука. Аз се явявам, днеска бях на разпит на прокурор заради сигнал на Цветан Василев срещу мене. Не ми е ясно това лице как ги подава тези сигнали, защо не се прибере в България, нали тука. Подава отнякъде сигнали и поръчкови истории от Виена с негови приятели, за които аз отдавна знам. Енц Гайнер, Бара Алом - близки негови консултанти, с които той работи. Няма да се учудя, ако и самата измислена проверка във Виена да се води от това лице, което е негов близък приятел и който му е гостувал в България. Което споделих и на прокуратурата.
Общо взето почвам да се чувствам като в един филм.  


Вие заплашвали ли сте господин Цветан Василев?  


- Мислите ли, че съм пращал смс-и на Цветан Василев? Не, не съм пращал смс-и. Никаква връзка от месеци нямам с господин Василев.   


А той вас заплашвал ли ви е?  


- Той не ме е заплашвал мене, персонално, лично. Беше опитано да се вербува моята охрана от негови лица, както се разбра. Нататъка не знам. Но съм преустановил контактите с господин Василев, след като не го подкрепих в неговите мегаломански амбиции да стане премиер.  


Кой го направи този филм, господин Пеевски?  


- Не мога да ви кажа кой го направи този филм, как да проверя. Да го изясни прокуратурата. Не знам защо прокуратурата се бави и не успява да намери господин Василев. Не ви ли е странно това нещо. Аз съм си тука.  


Критикувате прокуратурата?


- Виждате колко е моя прокуратурата. Къде е Василев? Аз съм тук и съм на разположение на прокуратурата. Къде е господин Василев? Защо го няма? Питайте ги защо го няма. Аз искам да е тук, както аз съм тук. Не знам от какво може да го е страх - може би от всички вложители, на които завлече парите.  


Как си обяснявате сигнала на Василев?  


- Сигналът си го обяснявам от това, че господин Василев стои в момента явно в Австрия, има там близки приятели, един от който е шеф на трети криминален отдел на австрийската полиция, който му е бил гост тука. Той самият е разговарял с мен за него, аз знам, че са близки и това е една поръчка.  


Как ще приключи тази война?  


- Аз война не водя. Който иска да я води с мен.


Кога Василев е искал да става премиер?


- Вижте сега, господин Василев, неговите амбиции, могат да стигнат до големи величини, както виждате.


Искал е да ползва медийните възможности, които е имало моето семейство, а аз не съм удовлетворил тази претенция и затова се случва всичко това. Медийният проект го е финансирал, като е отпуснал кредит на майка ми, който е заплатен.  


Вие дължите ли пари на КТБ?


- Ясно заявих, че не дължа. Майка ми през нейна фирма има кредити, които обслужва надлежно и няма просрочия по тях.  


Кога Цветан Василев е поискал да става премиер и кога си развалихте отношенията?  


- В началото на годината се развалихме отношенията ни. Искаше да се занимава с политика, да прави обединения на партии, аз да го подкрепям медийно.  


Кои партии? Имаше ли подкрепа от някоя от партиите?  


- Не искам да влизам в подробности, питайте господин Василев, ако се появи изобщо.   


Защо все така се получава, господин Пеевски, че искат от вас медиен чадър - първо Цветан Цветанов, сега Цветан Василев?  


- Не знам, преценете ги вие тези хора.


Коя е вашата сила, господин Пеевски?  


- Вижте, няма вече сила, нали виждате, няма сила...


Искам да кажа нещо последно. Колеги, вече почвам да съжалявам, че моята охрана подаде сигнали. Може би трябваше да бъда убит, за да са всички доволни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK