Кристалина Георгиева: Политическата нестабилност може да хвърли сянка върху икономиката в България

Кристалина Георгиева: Политическата нестабилност може да хвърли сянка върху икономиката в България

© ReutersДесетина дни след бедственото наводнение в Североизточна България "Дневник" разговаря с  настоящия български еврокомисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи Кристалина Георгиева за причините и изводите от трагедията, за уроците, които трябва да научим, и за приоритетите в политиките на климата, които България трябва да реализира. Еврокомисарят коментира и кризата в банковата ни система, както и спрягането на Георгиева като номинация за върховен представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността.


Вие посетихте квартал "Аспарухово" веднага след бедствието и дадохте личен пример с помощта си. Как оценявате ефекта от посещението си там?


– Положителното, което се случи в квартал "Аспарухово" е голямата мобилизация на доброволци и въобще желанието на много хора да помогнат с каквото могат на пострадалите от бедствието. Това е много важно, защото тези бедствия ще бъдат все по-чести и все по-свирепи и ние имаме нужда да изградим култура на солидарност и взаимопомощ. Всеки от нас може и трябва да допринесе за това.
Могат ли да очакват пострадалите конкретна помощ от Европа след срещата си с Вас?


– Веднага след бедствието аз се свързах с българските власти да им напомня, че ако има нужда могат да мобилизират допълнителна помощ чрез механизма за гражданската защита в Европа. Тяхната преценка беше, че това не е необходимо.


Това, което определено трябва да направим е да мобилизираме финансиране, за да помогнем за възстановяването на засегнатите райони и с реализация на проекти за превантивна работа – като почистване на дерета, на реки и в Добрич, и във Варна. Важно е да се създадат условия да се избегнат занапред такива щети, особено загуба на човешки живот.


Това е работа на българската държава, но Европа може да помогне.


Веднага след наводнението в Бисер и Свиленградско ние с българската държава пренасочихме пари от оперативните програми "Околна среда" и за селските региони, които иначе щяха да бъдат загубени. Тези средства отидоха за две неща – за възстановяване на инфраструктура и превантивни дейности и второ – за закупуване на спасителна техника за около 100 млн. лв. за цялата страна.


Много интересен пример е варненското село Долище, намира се до Аксаково. Местната власт там още тогава – след случая с Бисер, са взели от тези пренасочени средства 300 хил.евро, за да намалят риска от наводнение и така при сегашното бедствие бяха много по-малко засегнати.


Говорих веднага и с европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хаан. Макар и в края на периода и много по-малко, все пак има европейски средства за пренасочване, които иначе България би загубила. Разговарях и с кметовете, защото колкото по-бързо предложат добри проекти за финансиране, толкова по-бързо ние можем да откликнем на това.


Това е обаче възможност да ангажираме общественото мнение в България, да ангажираме местните власти за повече инвестиции в превантивната дейност.


Второто, което Комисията може да направи е във връзка със съвсем нови правила на фонд "Солидарност" на ЕС, които влязоха в сила броени дни (на 28 юни 2014 г.) след бедствието в Североизточна България. Според новите правила, които са по-гъвкави, Европа има възможност да помага и при регионални бедствия, не само национални, ако щетите от бедствието надхвърлят 1,5 % регионалния доход. Това за Североизточния регион ще бъде малко над 61 млн. евро. Има голяма разлика със сумата за национална мярка – 230 млн. евро (0,6% от брутния национален доход).


Нека да видим какви ще бъдат щетите, ако те надхвърлят 61 млн. евро за региона, то тогава може България да кандидатства пред фонда и някаква част от щетите да бъдат покрити.


Но за това страната ни трябва да бъде активна, кметовете – да работят и по проекти. Възнамеряваме да направим видео-конференция с някои от кметовете на големите градове, отново да ги поощрим да мислят в посока превенция, да им покажем какви програми и проекти могат да разработят за европейски пари.


Наред с препоръките, не се ли налагат спешно механизми за натиск спрямо административната власт, за да се задейства?


– След трагедията в Бисер имаше един период на мобилизация и инвестиции в тази област. На мен ми стана леко на сърцето, когато научих за случая със село Долище, хората там по собствена инициатива са се задействали, взели са 300 хил. евро и и са ги използвали за превенция. Така са си спасили сега селото.


Това не се случва само в България. Навсякъде по света, където има бедствия, се събужда общественият интерес към тази тема, но ние трябва да направим така, че и след като минат спомените от бедствието да се направи и нещо институционално.


В Европейския съюз приехме преди няколко месеца ново законодателство, което е много революционно. Аз много се гордея с него, защото го инициирахме с моя екип. То премества вниманието от реагиране към превантивна дейност и изисква от 2016 г. всички страни-членки на ЕС да имат ясна оценка за риска от природни бедствия и от други промишлени аварии; какъв им е капацитетът да се справят; какви проблеми имат да решават и как възнамеряват да ги решават.


Смятам, че България не трябва да чака до 2016 г. Би трябвало работата да върви особено бързо сега в контекста на бедствието, което се случи. Да се надяваме, че това ще влезе в приоритетите на следващото правителство.


Десет дни след бедствието, можете ли да очертаете конкретни изводи и причини за трагедията и жертвите? Анализът е изключително важен, за да се опитаме да избегнем подобни трагедии в бъдеще.


– Мога да кажа, че има четири причини, които са ясни от това, което четох като анализи на компетентните органи, от това, което чух от оперативните щабове и от хората на място, както и от това, което видях лично.


Първата е – разбира се, че се изсипа много вода за много кратко време, това ще се случва и в бъдеще. Втората е затлачените дерета, непочистената канализация и непочистените корита на реките – това трябва да не го допускаме повече. Наводненията са най-скъпият риск, който не можем да неглижираме. Трето: незаконното строителство освен, че е правен проблем, показа, че може да е огромен риск за хората. Четвъртото е обезлесяването.


И все пак десет дни е малко време, за да може да се направи детайлен анализ на много фактори. Като пример: до каква степен може да се подобри системата за координация, за предупреждение на населението, за бързо реагиране и пренасочване на материалния капацитет на системата на гражданската защита в България.


Моята препоръка би била някъде след 4-6 месеца, когато е налице такъв внимателен анализ да се организира на национално ниво обсъждане, да се поканят представители на държави, които имат опит с такива бедствия, да се обсъдят внимателно уроците, които можем да извлечем от това, да направим така, че да защитим нашите хора и тяхната собственост.


Аз бях във Филипините наскоро, 6 месеца след случая в Хаяан, и това беше една от целите там – да се направи анализ кое е било пропуснато, кое е можело да се направи по-добре. И това е най-добрият начин ние да уважим паметта на хората, които загубиха живота си заради в бедствието и хората, които загубиха близки.


Трябва ли според вас да се засили най-сетне контролът над незаконните сечи и строителство, явно законът масово не се спазва?


– Трябва да се извлекат и институционални уроци и от гледна точка на това как се разпределят отговорности, какъв е механизмът за установяване дали всеки си е свършил работата. Разбира се, има нужда от това.


Институционалните въпроси са най-трудните, там има и най-големи резерви, защото се стремим със сравнително малко инвестиции да постигнем голям резултат. Това е проблем за целия свят. Много по-бързо се увеличават рисковете отколкото институционалният капацитет да се справим с тях.


Трябва повече внимание да се отдели на тази тема, тя не може да бъде проблем само след бедствия и да е грижа само на органите на Гражданска защита. Трябва да се интегрира на регионално и на национално ниво и да се помисли какъв е най-добрият начин да се работи по тази тема.


Аз съм на мнение, че трябва да се засилят правата и отговорностите на системата за защита на населението, да се впише превенцията като задължение на тази система. Но да се разпишат и задължения и на други институции – например какво правим в училищата, за да може културата на превенция да започне да се гради от ранна възраст, каква е ролята на местните власти и как те координират с регионалните и националните организации. Това е работа за много хора, много институции и много време.


Според министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, в Общия устройствен план на Варна от 2012 г. е била "предугадена" опасността от подобно бедствие и в тази критична точка на "Аспарухово" е бил предвиден път, който би трябвало да спре или да реши донякъде проблема, който доведе до тази катастрофа. Отново стигаме до човешки грешки и немарливост, но на този етап никой не поема отговорността. Изненадва ли ви това - в България никога няма виновни, какво трябва да се направи?


– Проблемът е част именно от тази оценка какво не е направено и трябва да се коригира в бъдеще. Аз нямам детайлна информацията каква точно е грешката, но мога да кажа, че трябва да се направи честен анализ защо си отидоха толкова хора и имаше такива сериозни последици.


И медиите могат да изиграят положителна роля за началото на дискусията за уроците, които можем да научим от подобни кризи. Аз съм още под въздействието на подобна дискусия във Филипините. Там също има политически разногласия. Непосредствената политическа реакция на Хаяан не е била еднозначна и единна, но те са преодолели разногласията, когато се стигна до анализ какво може да се направи в бъдеще. Стигна се до много конструктивен тон като се загърбиха политическите разногласия в името на по-добра превенция за реагиране на бедствия. И това трябва да направим ние след 4-5 месеца, когато разполагаме с добър и сериозен анализ.


Ако не се ангажираме с такава култура на анализ на бедствия, то грешките ще се повтарят отново и отново.


Трябва да има и орган, който да отговаря за бедствията в България, но не министерство, ние сме твърде малка страна, за да имаме специално министерство за това.


А какво приоритетно, свързано с климатичните политики, трябва да се направи?


– Номер едно приоритет за страната ни е да приемем стратегия за адаптиране към климатичните промени. Ние можем да оценим рисковете, на които сме подложени и да оценим капацитета да се справим с тях. По Европейското законодателство има такива изисквания, те не са оставени на желанието или нежеланието на отделните страни и това за нас определено трябва да бъде приоритет. Знаем, че в България има две категории рискове – едната е свързана с наводнения и градушки, другата със засушаването, горските пожари и летни горещини. Знаем и какви са мерките, които могат да намалят тези рискове.


Как се справят другите европейски държави с крайните проявления на климата и можем ли да използваме опита им?


– Централна Европа е под голям риск от наводнения, Южната част е заплашена от суши и горски пожари. Има много положителен опит, натрупан през последните десетилетия. За пример ще дам Централна Европа – в рамките на 13 години (2002 и 2013 г.) се случиха две наводнения, които по принцип се случват веднъж на сто години. Второто беше много по-сериозно от първото, но пък имаше много по-малко жертви и по-малко нанесени щети спрямо мащаба на бедствието.


Като погледнем какво направиха тези страни – оцениха къде е най-големия риск, предприеха мерки по защита: от инфраструктурни за изграждане на диги, отточни канали и се стигне до институционални мерки, образоване на населението, спазване на разрешителните за строителството. Много се направи за създаване на добри екипи и оборудване като техники за отводняване. Това обаче са технически неща, първо трябва да си направим оценка на риска.


Скъпо ли излиза една държава да се защити от бедствия? Може ли България да си го позволи?


– Много от тези превантивни мерки не излизат скъпо. Строителството на диги и поставянето на помпен капацитет е по-скъпо, но ние не сме с голяма територия под морското равнище. При нас инвестицията трябва да е предимно за почистване на корита и за това не трябва непостижимо финансиране. А и ние имаме привилегията да кандидатстване за финансиране от Европа.


Повечето от превантиванта дейност, свързана с наводнения може да има допълнителен икономически ефект – ако правилно се организира работата, тя може да спомогне за това по-добре да се използват нашите природни ресурси, водата например.


Имате ли опасения, че може отново да повторим случая Бисер, когато след инцидента всичко се забрави и не последваха адекватни действия за превенция на национално ниво?


– Много се надявам това да не се случи. Дава ми надежда това, което видях като мобилизация на обществеността. Това е много окуражително. Хората осъзнават колко е важна дейността по превенция. И въпросът е как тази положителна енергия да я пренесем на ниво обществени обсъждания, местни инициативи и национални решения, които ни помагат да имаме по-устойчива държава.


За това е важно да има Агенция за превенция и реагиране на бедствия директно подчинение на премиера, за да има по-силен глас не само, когато най-лошото се случи, а 365 дни в годината. Да се надяваме, че такава институционална промяна ще има. 


Обнадеждава ме много и това, че сега има европейско законодателство и то ни задължава. 2016 г. не е толкова далеч, но се надявам да не чакаме до последния ден и тогава да запретнем ръкави в тази област.


От бедствията да преминем към една друга криза, пред която се изправи България през последната седмица - банковата. Търсиха ли ви за съвети политическите лидери?


– Винаги когато има сериозни въпроси, особено икономически въпроси, аз си комуникирам с отговорните хора в България. Този път също през почивните дни бяхме във връзка.


Нашата система е стабилна, но и хората в България още помнят банковата криза през 90-те години и затова беше много важно да се пресекат пътищата на паниката.


ЕК реагира много бързо с одобрение за държавна помощ, обсъждахте ли го в Комисията, имаше ли нужда да се лобира за България?


- В Комисията имаме специален механизъм за спешна реакция в такива случаи и той веднага беше задействан. Моят принос като човекът, който най-добре познава България в комисията беше в две неща - първо да потвърдя, аз говорих няколко пътя с колегата си Хоакин Алмуня и с други хора от ръководството, да потвърдя, че нашата банкова система е добре капитализирана и стабилна. Че в случая става дума за спекулативна атака, а не за системен проблем, който се е оголил във времето. Те имаха такава информация, но в такъв момент е добре тя да бъде потвърдена от човека в комисията, който най-добре познава страната.


И второ - моята роля беше да уверя ръководството на комисията, че в България политическите сили - правителството, президента са единни в това да предотвратят една изкуствено създадена криза.


Моята роля в тази тема, всъщност е най-голяма - когато през 2011г. ЕК обсъждаше едно предложение да се хармонизират мерките за защита на банковата система в Европа, включително и равнището на ликвидност в банките. Тогава аз бях в малцинство с още един от членовете - настоявахме да се даде право на страните, които искаха да имат по-високо ниво на капитализация (ако сравним с наводненията - по-висока защитна стена), ако го искат - да го направят. Колегите в комисията приеха това, което означава, че не накараха България да понижи тези равнища.  


И сега в условията на тази криза виждаме, че това се оказва много полезно за България.


Анализът на събитията показва, че явно още в неделя е имало уверение за позволение за държавна помощ от ЕК и това е помогнало за силно послание след консулатациите - достатъчно ли е обаче то за дългосрочна стабилност и какви рискове остават пред системата?


– В краткосрочен план то подейства, това че имаше такава категорична позиция на ЕК, че българската банкова система е стабилна и има достатъчно ликвидност, ако трябва да се ползва - комисията даде разрешение. Това помогна - опашките пред банките изчезнаха.


В средносрочен и дългосрочен план много е важно да запазим тази позиция на много правителства, това е една област, в която има приемственост - да пазим системата си от рискови и необмислени действия.


Това, че всички застанаха зад или до президента рамо до рамо е много добър пример, че може да се обединим и да загърбим политическите различия за нещо, което е изключително важно за нашите граждани.


Но тези условия за стабилност трябва да бъдат съхранявани. И се надявам, че това ще се запази. Солидни сме, но трябва да пазим това, което ни прави солидни.


При бедствията говорихме много за превенция. Но има ли възможност за превантивни действия при ситуации като тази с банките? Вие знаете какво се случва в момента в България и е нормално общественото мнение да е чувствително.


– Трябва да оценим това, че политическата нестабилност може да хвърли сянка върху икономиката. И затова е важно какво правителство ще произведат следващите избори. Аз много се надявам да е правителство със силен мандат, основано на достатъчно подкрепа.


Защото ние си знаем, че имаме правени-недоправени реформи, някои започнати-недовършени, други - дори незапочнати.  Ако искаме да се възползваме от връщането към растежа в Европа, трябва да работим тези реформи да бъдат направени. Знаем кои са - съдебна система, административна реформа, здравна, образователна. Те имат отношение към просперитета на българите - без тях няма как да станем по-конкурентоспособни и по-привлекателни за инвеститорите икономика.


Макар че те директно не се отнасят към банковата система, повтарям - тя е стабилна, Това че ние избрахме да имаме по-консервативни правила, по-високи изисквания - именно в такъв момент на политическа нестабилност, на атаки, на спекулации, това се оказа изключително важно, ценно.  Трябва да го пазим, но трябва да свършим и работата, която ще направи страната - по-атрактивна, по-конкурентоспособна... Ние така я побутваме в докладите с препоръки - те се повтарят. Дано да имаме политическата среда и волята тази работа да бъде свършена.


Гледайки данните, не очаквате че ще има нужда от нов дълг в следващите месеци?


- По тези данни аз не виждам извън планираните редовни емисии да има допълнителен дълг.


Въпросът с дълга е и това ще бъде въпрос като се готви бюджет 2015, темата ще се обсъжда - имаме резерв да емитираме повече дълг, но въпросът е, ако се взема дълг за какво. Ако се взема за потребителски цели и му плащаме след това лихвите, едва ли е много разумно. Ако има стратегия за растеж, ако има програми, които ускоряват усвояването на европейските средства или са атрактивни за инвеститорите - тогава има смисъл, но без да се знае за какво и как ще помогне да се ускори растежа и да намали безработицата, да създаде повече условия за малкия и средния бизнес - по-добре да не вземаме.


Споменахте политическата нестабилност, имаше остри забележки. Как изглежда отвън - за международните наблюдатели и анализатори, а и сред колегите ви в Европейската комисия, случващото се в България?  


- На фона на много драматични кризи в близост до Европа - като Украйна, Сирия, Ирак...На фона, че не сме излезли все още от кризата. На фона на това, че в нашите ключови страни-членки има нарастване на антиевропейските партии - България  остава малко в сянка.


Тревогата на Европа не се казва България, но надеждата на България за по-добро бъдеще се казва Европа.


И е важно ние да сме категорични в действията си, че Европа е нашият избор. И ние да търсим начин, по който за нас повече да говорят инвеститорите. Да се възроди интереса към България. В Европа и по света има много пари, които лежат неизползвани, но те няма да тръгнат към нас като дестинация, ако не увеличим привлекателността и това е наша работа.


Обратното се случва - спират евросредства...


- Точно затова и колкото по-бързо излезем от периода на политическа нестабилност и да се надяваме, че имаме правителство с по-голяма обществена подкрепа и по-силен мандат, колкото по-бързо се върнем към това да решаваме проблемите на хората и на държавата, толкова по-добре…


През миналата седмица две от най-авторитетните чужди медии - "Монд" и "Файненшъл таймс" писаха за вас като за основна номинация за най-високия дипломатически пост в ЕС. Има ли вече разговори с вас?


- Това че има българско име в краткия списък за една от най-важните позиции е добре, но дискусиите и решението по тази тема е в ръцете на правителствата на ЕС, включително и в ръцете на българското правителство и вероятно на следващия Европейски съвет ще има решение и тогава ще знаем.


Има ли разговори с вас?


- Това е тема, която трябва първо да се реши от лидерите в Европа, те да стигнат до решение и това престои.


На хипотетични въпроси не давам отговор. Правилото ми е не казвай "хоп" преди да си скочил.


Бихте ли продължили все пак кариерата си в Европа и евроинституциите?


- Хубаво е за България да се говори така позитивно и се радвам, че допринасям за това. Знаете как дойдох със скандал и с криза и аз дойдох да вдигна българското знаме, държа го високо и се радвам, че това се оценява.


Какво решение ще се вземе зависи от лидерите. Те трябва да се съобразяват с много фактори и след две седмици очаквам решение.


Идва и времето на равносметка за мандата ви като еврокомисар - какво не успяхте за какво не ви стигна времето да свършите?


- Аз до последния ден, до последната минута ще съм си на поста, защото не знаем кога някъде нещо може да се случи.


Две неща вдигнах и работих и те ще останат - новото законодателство, което прехвърли вниманието от реакция към превенция. Важно е, че го имаме за всички. И второ - имаме много ефективна система на хуманитарна помощ. Много ни уважават, че работим и с политика, и на терен, и като глас на хората в най-ужасната трагедия. Това е свършено.


Ако имам желание още нещо да се направи, то е светът да осъзнае колко много и колко бързо се променя към все повече рискове, опасности, от майката природа и от екстремизма на хората.


В хуманитарната общност сме така както слагат канарчета в мините - като него сме - виждаме опасност, сигнализираме я и ми се иска този глас да се чуе по-високо - светът се променя и трябва да променим начина, по който си сътрудничим, работим и в момента - че вместо да бъде по-единен и по-мобилизиращ, има ,повече трудности за колективни решения.


Но това е отвъд моя мандат, по това ще работя до последния ден и ми се иска светът да се е събудил, да са го чули канарчето.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Продължава ли лъскането имиджа на КГ? Не, благодаря! Предпочитам Сикорски.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  Другарко КриСталинке,
  Точно ПОЛИТИчЕСКАТА СТАБИЛНОСТ,насочена към ОБСЛУЖВАНЕ НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ е това,което СЪСИПВА БЪЛГАРИА и икономиката й.

 3. 3 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Специфичният опит и проблеми на Европа, преди всичко в плановете за превенция и т.н. После Филипините и други места по света.

 4. 4 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Каквото и да се напише за тази жена, все ще е много.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#4:"bgkurshum"] все ще е много.[/quote]
  ...ЛЪЖОВНО в стил червена пропаганда за най най , а пък не най горе а най долу

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  Поредното изключително интервю на Кристалина Георгиева!

  Повреме на своя мандат като еврокомисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи тя има решаващата роля в използването на само 1% от бюджета на ЕС за подпомагане на десетки и стотици милиони хора по цял свят. Тя е изключително компетентна, точна в изказванията си и работата си, което се оценява много високо от всички в Европейската Комисия и Парламент!

  Надявам се сегашното провалено правителство да не и попречи да стане комисар по външните работи на ЕС!

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Разстроено

  "Ако имам желание още нещо да се направи, то е светът да осъзнае колко много и колко бързо се променя към все повече рискове, опасности, от майката природа и от екстремизма на хората."

  Този факт засяга всички, защото с глобалното затопляне ще растат необичайните климатични промени и бедствия!

 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Кристалина Георгиева: Политическата нестабилност може да хвърли сянка върху икономиката в БългарияКристалина Георгиева: Политическата нестабилност може да хвърли сянка върху икономиката в България
  ====================
  Уважаемата госпожа навярно е осведомена, че "политическата нестабилност", започнала в България преди 70 години, не просто хвърля сянка, а направо затрупва икономиката и целия живот.
  Разчистването на последиците от това бедствие не е приключило.
  Да ги разчистим!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  "Въпросът с дълга е и това ще бъде въпрос като се готви бюджет 2015, темата ще се обсъжда - имаме резерв да емитираме повече дълг, но въпросът е, ако се взема дълг за какво. Ако се взема за потребителски цели и му плащаме след това лихвите, едва ли е много разумно. Ако има стратегия за растеж, ако има програми, които ускоряват усвояването на европейските средства или са атрактивни за инвеститорите - тогава има смисъл, но без да се знае за какво и как ще помогне да се ускори растежа и да намали безработицата, да създаде повече условия за малкия и средния бизнес - по-добре да не вземаме."

  Нямам какво да добавя, защото е точно и ясно казано!

 10. 10 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlueWater":

  Добре е по нещо да личи, че Кристалина Георгиева е била Комисар в Европейската(ЕВРОПА) Комисия.
  Тя беше избрана за Комисар в ЕВРОПА.
  Ако ѝ харесва да работи за други части на света, това няма как да може да се поеме финансово, административно и по друг начин от ЕВРОПА, ако не е предварително съгласувано с ЕВРОПА.
  Нямам нищо против световния опит в справяне с проблеми, ако има желание за прилагане на такъв. Но той трябва най-напред да засяга ситуацията в ЕВРОПА, както се и полага за действията на Комисар в ЕВРОПА.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  [quote#2:"Hawaii"]Другарко КриСталинке,
  Точно ПОЛИТИчЕСКАТА СТАБИЛНОСТ,насочена към ОБСЛУЖВАНЕ НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ е това,което СЪСИПВА БЪЛГАРИА и икономиката й. [/quote]
  Е нали от 25 години сме извън орбирата на Раша как пък така става ,че сме все по съсипани икономически и финансово а у нас всички западни "инвеститори" са все по-добре?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  [quote#10:"mariol"]Добре е по нещо да личи, че Кристалина Георгиева е била Комисар в Европейската(ЕВРОПА) Комисия.
  Тя беше избрана за Комисар в ЕВРОПА. [/quote]
  Кака Ви Сталинка Георгиева преди всичко е отроче на Световната Банка и финансовите пънкари всякакви европейски интереси не са и важен приоритет а за Български изобщо и дума да не става !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Права е Кристалина Георгиева!Не трябва политиката да влияе върху икономическата стабилност.
  А природни бедствия,породени от климатични промени ще стават все по-често.Самата Кристалина в своя ресор се справя далеч по-добре от Катрин Аштън.

  Tony
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Прочетох с интерес интервюто. Полезно е да четеш какво имат да кажат хора, които наистина знаят за какво говорят и как да го кажат. "Не казвай "хоп" преди да си скочил" е чудесно мото. Мнението ми за тази жена определено е много високо. Ще бъде отлично, ако тя е следващият български еврокомисар!

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#12:"comandante"]Кака Ви Сталинка Георгиева преди всичко е отроче на Световната Банка и финансовите пънкари[/quote] Така говорят по кръчмите. Чак е обидно да ни го предлагаш като сериозен коментар.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  като наближи време за избиране на комисар се сети да се появи малко в Българските медии и да се "поинтересува" от ставащото в БГ. Преди това толкова време я нямаше никакава

 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#17:"ikapitan"]като наближи време за избиране на комисар се сети да се появи малко в Българските медии и да се "поинтересува" от ставащото в БГ. Преди това толкова време я нямаше никакава[/quote]Появяване по собствено желание в медии може да прави само пеевски в неговите собствени и в агенция ПИК (Пеевски Иска да Каже).

  Работата на Кристалина Георгиева се отразява ежедневно в европейските и световни медии, но вие очевидно не ги четете! Отразяването на работата и в българските медии зависи единствено и само от тях самите и от собственикът им.

 19. 19 Профил на goryanin
  goryanin
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Наслушахме се на приказки, искаме адекватни действия

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 681 Весело

  "Наред с препоръките, не се ли налагат спешно механизми за натиск спрямо административната власт, за да се задейства?"

  В този журналисически въпрос се чете робското ни самосъзнание. Все трябва някой да ни натиска отгоре, за да свършим нещо. Дори когато трябва да си спасим животите.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#9] от "BlueWater":

  Никакви бизнес проекти не могат да повишат ръста,намалят безработицата и привлекат инвеститори,ако България не смаже Мафията! Например,взимаме €1млрд. с който санираме всички панелки у нас,с цел българските домакинства да спестят пари от сметките за отопление,с които да увеличат потреблението и така икономиката да отлепи от дъното. Сигурен съм,че енергийната мафия ще намери начин да обезсмисли това начинание. Просто като вдигне цените,например.
  Сигурен съм и в друго,ако поискаме заем от МВФ той ще постави (негласно) условието да прочистим правосъдната система от корупцията. Само това,просто защото всички други евентуални условия за отпускане на заем,сме ги изпълнили и преизпълнили-всичко е приватизирано,и коланът на българина е стегнат до дупка! Но икономиката пак е в застой!

 23. 23 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 681 Весело

  "И второ - моята роля беше да уверя ръководството на комисията, че в България политическите сили - правителството, президента са единни в това да предотвратят една изкуствено създадена криза."

  Да де, ама Боко не искаше да вдига на Искров. Не искаше да се замесва. К-во му пука на Боко за банките?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 24. 24 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#20:"mariol"]Моля, внимавайте с обидните епитети. [/quote]Аз пак повтарям, че Вие сте ЛЪЖЕЦ, защото отново НЕ представяте никакви ДОКАЗАТЕЛСТАВА за твърденията си по адрес на Кристалина Георгиева!

 25. 25 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "BlueWater":

  Дали да не изпратя тази страница до централата на ГЕРБ, за да им покажа на какви симпатизанти разчитат?
  Ако още един път ме наречете "лъжец", ще уведомя администратора на Дневник.

 26. 26 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Добре е де се поучим и от опита на Чили, макар че той касае земетресенията. Но пък е много успешен и има дълъг времеви хоризонт. И цялото население е ангажирано.
  Бурите, дъждовете, ветровете и сушите са само част от глобалното затопляне. Учените прогнозират, че и земетресенията ще се увеличат.
  А с изобилието от незаконни и лошо проектирани сгради... не ми се мисли какви жертви би имало при такова бедствие.

  Крайно време е в България да започне да се носи отговорност за несвършена работа. Чиновниците трябва да проумеят, че ние плащаме заплатите им.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Думи,думи...
  Много,красиви.
  Те не помогнаха никак на случилите ни се бедствия и пострадали хора.
  Не се научих да вярвам на много говорещите.

 28. 28 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#25:"mariol"]Ако още един път ме наречете "лъжец", ще уведомя администратора на Дневник.[/quote]Ау, че ме уплашихте!

  Аз пак повтарям, че Вие сте ЛЪЖЕЦ, защото отново НЕ представяте никакви ДОКАЗАТЕЛСТАВА за твърденията си по адрес на Кристалина Георгиева!

  Кристалина Георгиева е най-успешният и признат международно български еврокомисар!

 29. 29 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За пореден път Комисарят по бедствия в ЕК, Кристалина Георгиева пресича помощта на ЕС за пострадалите от наводненията в България. Защо?

  08.02.2012 | 10:52Кристалина Георгиева: Едва ли ще получим помощ от Европейския фонд за солидарност...Полша, Италия, Холандия, Белгия и Дания са заявили, че са готови да окажат съдействие на България.
  Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/48320-кристалина-георгиева-едва-ли-ще-получим-помощ-от-европейския-фонд-за-солидарност.html

  20.06.2014 "Председателят на ЕК обеща помощ за пострадалите от наводненията":
  http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/20/2327982_predsedateliat_na_ek_obeshta_pomosht_za_postradalite/

  20.06.2014"За момента България няма нужда от техническа помощ от Европа за наводненията, коментира Кристалина Георгиева":
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2328091_za_momenta_bulgariia_niama_nujda_ot_tehnicheska/

 30. 30 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Тревогата на Европа не се казва България, но надеждата на България за по-добро бъдеще се казва Европа.
  И е важно ние да сме категорични в действията си, че Европа е нашият избор. И ние да търсим начин, по който за нас повече да говорят инвеститорите. Да се възроди интереса към България. В Европа и по света има много пари, които лежат неизползвани, но те няма да тръгнат към нас като дестинация, ако не увеличим привлекателността и това е наша работа."

  Това трябва да се повтаря всеки ден, на всеки един български политик. Най-добре да си го татуират някъде!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#29:"mariol"]08.02.2012 | 10:52Кристалина Георгиева: Едва ли ще получим помощ от Европейския фонд за солидарност...Полша, Италия, Холандия, Белгия и Дания са заявили, че са готови да окажат съдействие на България.
  Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/48320-кристалина-георгиева-едва-ли-ще-получим-помощ-от-европейския-фонд-за-солидарност.html [/quote]Прочетохме и там пише цицирам:

  "Щетите от наводнения по груби оценки са за десетки милиони левове, а условието за получаване на помощ е те да са 0,6% от БВП на съответната страна, в нашия случай - над 220 млн. евро"

  Тоест тези пари се отпускат от ЕС по финансови критерии а НЕ от Кристалина Георгиева и Вие пак ЛЪЖЕТЕ, като пишете, че
  [quote#29:"mariol"]За пореден път Комисарят по бедствия в ЕК, Кристалина Георгиева пресича помощта на ЕС за пострадалите от наводненията в България. [/quote]

 32. 32 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На Стали"НИ"нка...Георгиева вяра нямам.

 33. 33 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#29:"mariol"]20.06.2014 "Председателят на ЕК обеща помощ за пострадалите от наводненията":
  http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/20/2327982_predsedateliat_na_ek_obeshta_pomosht_za_postradalite/
  [/quote]Цитирам от вашия линк:
  "Държавният глава и българският еврокомисар да посетят Кризисния щаб и да направят оглед на пораженията от бедствието във варненския квартал "Аспарухово". По-късно двамата ще бъдат на посещение в Добрич, където ще се запознаят с обстановката в града."

  С това доказателство ОПРОВЕРГАВАТЕ собствените си твърдения, че
  [quote#10:"mariol"]Добре е по нещо да личи, че Кристалина Георгиева е била Комисар в Европейската(ЕВРОПА) Комисия. [/quote]

 34. 34 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#29] от "mariol":
  Защото няма нужда от такава помощ - очевидно.
  Все пак става въпрос за помощ, не за далавера - да им дръпнем париците на тъпите европейци, щото сега имаме повод.
  Отправете въпросите си към отговорните другари, които са заявили, че за сега не трябва:
  "Могат ли да очакват пострадалите конкретна помощ от Европа след срещата си с Вас?
  – Веднага след бедствието аз се свързах с българските власти да им напомня, че ако има нужда могат да мобилизират допълнителна помощ чрез механизма за гражданската защита в Европа. Тяхната преценка беше, че това не е необходимо.
  Това, което определено трябва да направим е да мобилизираме финансиране, за да помогнем за възстановяването на засегнатите райони и с реализация на проекти за превантивна работа – като почистване на дерета, на реки и в Добрич, и във Варна. Важно е да се създадат условия да се избегнат занапред такива щети, особено загуба на човешки живот.
  Това е работа на българската държава, но Европа може да помогне."

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 35. 35 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#29:"mariol"]20.06.2014"За момента България няма нужда от техническа помощ от Европа за наводненията, коментира Кристалина Георгиева":
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2328091_za_momenta_bulgariia_niama_nujda_ot_tehniche[/quote]Благодаря, за поредното доказателство, че Вие ЛЪЖЕТЕ, като обвинявате Кристалина Георгиева!

  Циритирам от дадения линк:
  "Аз разговарях и с президента, и с премиера, и с министъра на вътрешните работи, за да сме сигурни, че ако има нужда България, можем веднага да се отзовем. След като минат спасителните работи и дойде време да се възстановява засегната инфраструктура, както направихме след наводнението в Бисер, ние можем да използваме налични средства по програмите, по които Европа подкрепя България и да ги насочим с приоритет към засегнатите райони", каза още Кристалина Георгиева."

  Прочетете и статията под която коментираме.

  цитирам:
  "– Веднага след бедствието аз се свързах с българските власти да им напомня, че ако има нужда могат да мобилизират допълнителна помощ чрез механизма за гражданската защита в Европа. Тяхната преценка беше, че това не е необходимо."

 36. 36 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  А защо не стане български министър-председател, като е толкова добра? Имаме нужда от компхетентен, некорумпиран и т.н. човек. Ако има тези качества - да заповяда. А то - да разполагаш с бюджета на Ес и да раздаваш тук и там пари (интересно, дали се проследява какъв е ефекта от това - например в Хаити?) е много лесно. Когато гребеш от хазната свободно - не е проблем да решаваш проблеми. Истинската икономика е да пълниш хазната. Така че - да заповяда тук да прави това. Всеки, който може , е добре дошъл.

 37. 37 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 750 Неутрално

  „ Всъщност, не би трябвало да се притесняваме особено. България ще подобри генофонда си чрез бежанците”.
  Чии ли бяха тези думи?

 38. 38 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#36:"waterfall"]да разполагаш с бюджета на Ес и да раздаваш тук и там пари (интересно, дали се проследява какъв е ефекта от това - например в Хаити?) е много лесно. Когато гребеш от хазната свободно - не е проблем да решаваш проблеми. [/quote]Още един не информиран ЛЪЖЕЦ!

  Кой еврокомисар "гребе от хазната свободно"?!

  Кой еврокомисар "разполага с бюджета на Ес"?!

  Ще ме уморите от смях.

  Имате ли поне бегла представа какъв процент от бюджета на ЕС се използва за подпомагане на бедстващи хора по цял свят и колко са тези пари?

 39. 39 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#38] от "BlueWater":

  Това беше образно казано. Все пак има БЮДЖЕТ , от който тя харчи - и няма ангажимент да осигурява тези пари, което е доста по-трудно.

 40. 40 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#38] от "BlueWater":

  Освен това - какъв е ЕС, да не е благотворителна организация, че да има някакви задължения към бедстващите хора от цял свят. Той прави това, защото това е неговата хуманна политика по принцип, а не като проява на благотворителност. А другарката Кристалина просто харчи тези пари, които са определени за целта. Но някой друг ги заработва.

 41. 41 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#39:"waterfall"]Това беше образно казано. Все пак има БЮДЖЕТ , от който тя харчи - и няма ангажимент да осигурява тези пари, което е доста по-трудно.[/quote]Преди да напишете още глупости, можете поне да прочетете:

  1. Как се изготвя Бюджета на ЕС за хуманитарна помощ

  http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/hot_topics/humanitarian_aid_budget_2012_bg.htm

  2. Блогът на Кристалина Георгиева, където тя много често дава информация за това което прави в момента:

  http://blogs.ec.europa.eu/georgieva/bg/

 42. 42 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#11:"comandante"]Е нали от 25 години сме извън орбирата на Раша как пък така става ,че сме все по съсипани икономически и финансово а у нас всички западни "инвеститори" са все по-добре? [/quote]


  Толкова са добре западните , че почнаха да бягат презглава от България. Руските пък са много зле, ама прииждат да инвестират с политически проекти като Южен поток...

 43. 43 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Благодаря за отговора. Останах с впечатлението, че има някакъв"шум" по канала на комуникацията.
  Да се надяваме, че Комисар Кристалина Георгиева ще може да защити убедително и тезата си за превенция на бедствия и аварии(вж. горе в интервюто). Ако се направи и нещо конкретно по въпроса ще бъде чудесно.
  България има нужда от това.

 44. 44 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бих добавил "И върху доверието на избирателите." Нови избори не ни предоставят възможност за промяна, а за рестарт при наличието на едни и същи политически формации.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 45. 45 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante":
  посмали манго! Още сме в "орбитата на Раша"! Раша пак нагло си се меси в работите ни!
  Понеже си ляв - да ти напомня че в Раша убиха Г.Димитров и В.Коларов - ваши "вождове и учители", авторитети. После катастрофираха и Л.Живкова - че се бе облъчила с "упадъчна западна култура''! Шарапов свали и Живков!
  От Раша свалиха и Виденов - заради газа! А ядосани че Костов не им даде коридор докараха Царя! Организираха и референдума за Белене и "протестите" срещу ББ... Атака и барека са си путлерови подлоги! Гоце го активираха, понеже станишев все пак гледаше и към Европа! Капиш

 46. 46 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#36] от "waterfall":
  "Какви проблеми ще решаваш ти, като нямаш пари бе?
  Ти трябва да имаш пари, за да решаваш проблеми!"

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 47. 47 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 490 Неутрално
 48. 48 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Кристалина Георгиева се справи много добре като еврокомисар. Ще се радвам, ако продължи да представлява България като еврокомисар. Тя се доказа на поста си и си извоюва авторитет. Компетентна жена. Пожелавам ѝ успех.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 49. 49 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Във фашистка Украйна извършват геноцид над населението на Новорусия. Брюксел мълчи, брюксел подкрепя фашизма.
  (Фашизъм = срастване на политическата власт и олигархията с цел репресия)

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Кристалина Георгиева би била по добър и успешен еврокомисар в сравнение със Станишев , както днес се спряга и неговото име.

 51. 51 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Може? Първо, нашата икономика не е излизала от сенките! Второ, ако сега тя не вижда сянката, хвърлена от политическата нестабилност, да си сложи очила! То, не е сянка! То е мрак!

  goblenka
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Дали отново ще сработи основнта движеща сила на комунистите - ОМРАЗАТА. И Станишев ще отиде да сере на метеното докато отново се заговорят само лоши неща за България.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#45] от "bgpatriot":
  Не съм ляв , демократ съм .
  Струва ми се ,че надминаваш всички конспиративни теории писани тук !
  Всъщност оказва се ,че по времето на соца българите са били много по-свободни да се организират и да протестират срещу идиотщините - справка /протестите на русенските майки/

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Гледахме с ужас шамарът на Доган "Пеевски евродепутат", сега очакваме в потрес шамара на Орешарски "Станишев еврокомисар". Трябват ни достойни личности като Кристалина в противовес на отвратителни изчадия с български произход. Трябва да сме готови да покажем истинското мнение на Българите с нов данс, за да не се срамуваме утре.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на georgealall
  georgealall
  Рейтинг: 402 Неутрално

  и какво направи за БЪЛГАРИЯ тази жена
  отказа ни пари за емигранитет докато в същото време раздавашес лека ръка за судан и гватемала.
  -изцепи се че "бежанците" (които не са и бежанци) ще ни оправят прираста
  -откааз да даде пари за потопа защото хората в аспарухово не се били издавили - трябвало щетите да са за 250 милиона, а не за някакив си там 11 милиона.
  -инсталира в България пмеленника си дянков на министерсикя пост - конфликт на интереси.
  постоянон социолозиет я пускаха като рейтинг, на пъров мясот въпреки че тя нищо не правеше за страната а в България бе световно неизвестна. бабата на село не ий чувала за К.Г. но тя бе неизменон първа по рейтинг.
  сега я завъртяха и за служебен приемиер.
  питам - с каков госпожа Сталинка е доказал че е еот полаз за родината ни?

 58. 58 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Така е. Орешкономиката трябва да се пази...

 59. 59 Профил на humanus
  humanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  по принцип тьотите не ги слушам откак са си хвърлили пъпа с червена московска закваска по българските земи!

 60. 60 Профил на humanus
  humanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#56:"aidriell"]че нейните приятели Прокопиев Донев ....които я избраха и назначиха на тоя пост са в основата на целият батак у нас [/quote]


  те са в основата,но не са единствените!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#28:"BlueWater"]Кристалина Георгиева е най-успешният и признат международно български еврокомисар! [/quote]
  Преди това най-успешният български комисар бе Кунева. Направо са си лика прилика. И двете за нкк,ъв не стават.

 63. 63 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#22:"deaf"] поискаме заем от МВФ той ще постави (негласно) условието да прочистим правосъдната система [/quote]
  Майтапчийски, май още не си разбрал,че МВФ е икономическата акула,а не политическа. Тя ще иска да си връщаме кредитите с лихвите, да реформираме пенсионната система така,че да няма пенсионери и да приватизираме или по-големите икономически акули.

 64. 64 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 690 Гневно

  Тази посредствена селянка, която по стечение на обстоятелствата и милиционерските си корени се оказа на този пост, по -добре да спре да говори високопарни баналности с брюкселски чиновнически апломб и нахалство.Пълна нула е и да не дава акъли и оценки , ами да каже тя какво е направила за страната ни. Отговора е -нищо!Така че аман от демагози с големи усти!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK