Драгомир Стойнев: Пеевски няма кандидат за лидер на БСП

Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Драгомир СтойневНа 27 юли Конгресът на БСП ще избере нов председател. До момента желание да участват са изявили осем кандидати - Георги Гергов, Георги Кадиев, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов. "Дневник" отправи едни и същи въпроси към основните претенденти за възгледите им за промяната в БСП.


Поредицата интервюта започва с министъра на икономиката и енергетиката и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев, сочен за фаворит на сегашния лидер на партията Сергей Станишев. Той отговори на въпросите писмено. 


Каква е най-спешната промяна, от която БСП се нуждае?
- БСП се нуждае от вътрешно обединение около три точки:


Начина на формулиране на политики


от долу на горе чрез колективните органи в партията и хоризонтално чрез диалог със стопанския сектор, работодатели, синдикати, професионални общности, хора на труда, интелектуалци.


Начина на реализиране на политики


Ясен мандат и подкрепа от колективните органи на партията за участие във властта на национално и на местно ниво и гаранции, че основните политики на БСП ще бъдат реализирани. Партията да е солидният гръб на своите представители в управлението. 


Силна кадрова политика – целенасочени усилия за развиване и отстояване на експертизата и потенциала на лицата на БСП и в местната власт, и на национално ниво.


Ефективен и адекватен на обществените реалности организационен модел


Местните структури са ключът към успеха на БСП. В тях трябва да се рестартират секторните и експертните звена, които да са в пряк контакт с реалността – икономическа, социална, обществена, медийна. Те са най-близо до хората – те са лакмусът и основният ни говорител. Те са и механизмът, който може да даде адекватна информация и предложения към колективните органи на партията, които са отговорни за формулирането на политики.  


За местните органи "Позитано" не трябва да бъде централа, а естествен център. Въпросът е не дали да сме централизирани или децентрализирани, а как циркулира информацията вътре в партията, чуваме ли се и как се вземат решенията, как се носи отговорност. 


Как ще върнете към БСП загубените симпатизанти в предизборната кампания?


- БСП трябва да преодолее комплекса, че е основният "отговорник" за прехода. БСП трябва да започне да излъчва самочувствие и отговорност, че от нея зависи не само управлението, но и дългосрочния хоризонт на държавата.


Модерна лява и масова партия, призната като силен партньор от Европа, е необходима за връщането на баланса в политическата система, за политическата стабилност и като следствие за стабилизиране на икономиката и за реформи в социалната сфера. 


Нужна ли й е на БСП "Коалиция за България"?


- Най-нужното на БСП е да стои с абсолютна увереност, че тя е единственият възможен център и двигател на лявото пространство. Всяка коалиция вляво трябва да идва след ясна преценка и решение на органите на БСП какво би довела като подкрепа и реализация на програмата й.


Чие беше, според Вас, правителството "Орешарски" и какъв е ефектът върху БСП от него?


- Правителството на Орешарски бе необходимото правителство, тъй като ГЕРБ се отказа да поеме отговорност за властта. Дестабилизирано по политически причини, то доведе до добри икономически показатели.


Заварената ситуация на спад на БВП през второто тримесечие на 2013 г. на годишна база и очакванията за рецесия са преодолени, като ръстът на БВП през последните три последователни тримесечия надвишават 1%. Броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, през последните два отчетни месеца (април и май) намалява с над 31 хиляди лица. Най-добрата макроикономическа оценка дадена на правителството за съжаление дойде отвън - от международните инвеститори и от международните финансови пазари заради най-успешната пласирана емисия еврооблигации от България.


Ефектът върху БСП нека да бъде преценяван чрез работата на нейните представители в изпълнителната власт и в парламента.


Каква ще е коалиционната политика на партията под Ваше ръководство? Възможно ли е ново управление с ДПС? С ГЕРБ? С АБВ? С "България безцензура"? С Реформаторския блок?


- Хипотетичните разсъждения два месеца преди изборите са несериозни. Важни са принципите, с които ще се подхожда към въпроса. На първо място решенията за управленски коалиции трябва да се вземат чрез дебат и решения на органите на партията. Партията трябва да е солидният гръб на всяко следващо участие на БСП във властта.


Второ – властта не е на всяка цена. Властта е механизмът, чрез който се реализират политики. БСП трябва да има гаранции, че нейните ключови политики ще се реализират и че потенциалът на нейните кадри, които са техни носители, ще се използва.   


Има ли Делян Пеевски кандидат за председател на БСП?


- Не. БСП има кандидати за председатели излъчени от структурите на БСП и подкрепени от тях. Председателят ще бъде избран от делегатите на Конгреса, които са хора с воля и отговорност.


Как ще гарантирате, че БСП няма да остане част от модела "Пеевски"или да съучаства в подобна коалиция?


- Проблемът е в задкулисието в политиката и в това, че обществото от години събираше гняв срещу него докато не се стигна до точката на кипене. Задкулисието обаче не се създава за месец, нито за година. Всъщност то набра силата си по времето на ГЕРБ. Тогава със 117 автоматични машини за гласуване в парламента (толкова бяха депутатите на ГЕРБ - бел. ред.), те успяха да концентрират цялата власт – медийна, МВР, в голяма степен и съдебна.


Време е да се върнем към истинските демократични практики – партиите и политиците да защитават интересите на гражданите, а не на корпорации. Много дълго време политиката се самоубиваше бавно и без да усеща какво си причинява и сега е време за събуждане, защото обществото й дава знак. След като години измервахме нисък рейтинг на няколко парламента, логично дойде и спадът на доверието в правителството като институция. Ето, второ правителство си отива след протести – ГЕРБ не изкараха мандата си, правителството на Орешарски – също. И ако не реагираме бързо, аз не вярвам и следващото правителство да е устойчиво. БСП показа, че разбира този процес, че може да се променя, че може да се откаже от властта.


Според вас трябва ли да бъде спасена КТБ и как?


- БНБ не трябва да бяга от отговорност и да използва "политически" извинения. Нека финализират анализа си и да кажат ясно измеренията на проблема. Грешно разбран проблем води до грешни решения.


Добрият подход е да се използват възможностите желаещите акционери да участват в решаването на проблема.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK