Драгомир Стойнев: Пеевски няма кандидат за лидер на БСП

Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Драгомир СтойневНа 27 юли Конгресът на БСП ще избере нов председател. До момента желание да участват са изявили осем кандидати - Георги Гергов, Георги Кадиев, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов. "Дневник" отправи едни и същи въпроси към основните претенденти за възгледите им за промяната в БСП.


Поредицата интервюта започва с министъра на икономиката и енергетиката и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев, сочен за фаворит на сегашния лидер на партията Сергей Станишев. Той отговори на въпросите писмено. 


Каква е най-спешната промяна, от която БСП се нуждае?
- БСП се нуждае от вътрешно обединение около три точки:


Начина на формулиране на политики


от долу на горе чрез колективните органи в партията и хоризонтално чрез диалог със стопанския сектор, работодатели, синдикати, професионални общности, хора на труда, интелектуалци.


Начина на реализиране на политики


Ясен мандат и подкрепа от колективните органи на партията за участие във властта на национално и на местно ниво и гаранции, че основните политики на БСП ще бъдат реализирани. Партията да е солидният гръб на своите представители в управлението. 


Силна кадрова политика – целенасочени усилия за развиване и отстояване на експертизата и потенциала на лицата на БСП и в местната власт, и на национално ниво.


Ефективен и адекватен на обществените реалности организационен модел


Местните структури са ключът към успеха на БСП. В тях трябва да се рестартират секторните и експертните звена, които да са в пряк контакт с реалността – икономическа, социална, обществена, медийна. Те са най-близо до хората – те са лакмусът и основният ни говорител. Те са и механизмът, който може да даде адекватна информация и предложения към колективните органи на партията, които са отговорни за формулирането на политики.  


За местните органи "Позитано" не трябва да бъде централа, а естествен център. Въпросът е не дали да сме централизирани или децентрализирани, а как циркулира информацията вътре в партията, чуваме ли се и как се вземат решенията, как се носи отговорност. 


Как ще върнете към БСП загубените симпатизанти в предизборната кампания?


- БСП трябва да преодолее комплекса, че е основният "отговорник" за прехода. БСП трябва да започне да излъчва самочувствие и отговорност, че от нея зависи не само управлението, но и дългосрочния хоризонт на държавата.


Модерна лява и масова партия, призната като силен партньор от Европа, е необходима за връщането на баланса в политическата система, за политическата стабилност и като следствие за стабилизиране на икономиката и за реформи в социалната сфера. 


Нужна ли й е на БСП "Коалиция за България"?


- Най-нужното на БСП е да стои с абсолютна увереност, че тя е единственият възможен център и двигател на лявото пространство. Всяка коалиция вляво трябва да идва след ясна преценка и решение на органите на БСП какво би довела като подкрепа и реализация на програмата й.


Чие беше, според Вас, правителството "Орешарски" и какъв е ефектът върху БСП от него?


- Правителството на Орешарски бе необходимото правителство, тъй като ГЕРБ се отказа да поеме отговорност за властта. Дестабилизирано по политически причини, то доведе до добри икономически показатели.


Заварената ситуация на спад на БВП през второто тримесечие на 2013 г. на годишна база и очакванията за рецесия са преодолени, като ръстът на БВП през последните три последователни тримесечия надвишават 1%. Броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, през последните два отчетни месеца (април и май) намалява с над 31 хиляди лица. Най-добрата макроикономическа оценка дадена на правителството за съжаление дойде отвън - от международните инвеститори и от международните финансови пазари заради най-успешната пласирана емисия еврооблигации от България.


Ефектът върху БСП нека да бъде преценяван чрез работата на нейните представители в изпълнителната власт и в парламента.


Каква ще е коалиционната политика на партията под Ваше ръководство? Възможно ли е ново управление с ДПС? С ГЕРБ? С АБВ? С "България безцензура"? С Реформаторския блок?


- Хипотетичните разсъждения два месеца преди изборите са несериозни. Важни са принципите, с които ще се подхожда към въпроса. На първо място решенията за управленски коалиции трябва да се вземат чрез дебат и решения на органите на партията. Партията трябва да е солидният гръб на всяко следващо участие на БСП във властта.


Второ – властта не е на всяка цена. Властта е механизмът, чрез който се реализират политики. БСП трябва да има гаранции, че нейните ключови политики ще се реализират и че потенциалът на нейните кадри, които са техни носители, ще се използва.   


Има ли Делян Пеевски кандидат за председател на БСП?


- Не. БСП има кандидати за председатели излъчени от структурите на БСП и подкрепени от тях. Председателят ще бъде избран от делегатите на Конгреса, които са хора с воля и отговорност.


Как ще гарантирате, че БСП няма да остане част от модела "Пеевски"или да съучаства в подобна коалиция?


- Проблемът е в задкулисието в политиката и в това, че обществото от години събираше гняв срещу него докато не се стигна до точката на кипене. Задкулисието обаче не се създава за месец, нито за година. Всъщност то набра силата си по времето на ГЕРБ. Тогава със 117 автоматични машини за гласуване в парламента (толкова бяха депутатите на ГЕРБ - бел. ред.), те успяха да концентрират цялата власт – медийна, МВР, в голяма степен и съдебна.


Време е да се върнем към истинските демократични практики – партиите и политиците да защитават интересите на гражданите, а не на корпорации. Много дълго време политиката се самоубиваше бавно и без да усеща какво си причинява и сега е време за събуждане, защото обществото й дава знак. След като години измервахме нисък рейтинг на няколко парламента, логично дойде и спадът на доверието в правителството като институция. Ето, второ правителство си отива след протести – ГЕРБ не изкараха мандата си, правителството на Орешарски – също. И ако не реагираме бързо, аз не вярвам и следващото правителство да е устойчиво. БСП показа, че разбира този процес, че може да се променя, че може да се откаже от властта.


Според вас трябва ли да бъде спасена КТБ и как?


- БНБ не трябва да бяга от отговорност и да използва "политически" извинения. Нека финализират анализа си и да кажат ясно измеренията на проблема. Грешно разбран проблем води до грешни решения.


Добрият подход е да се използват възможностите желаещите акционери да участват в решаването на проблема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да - просто цялата партия е негова.

 2. 2 Профил на avail
  avail
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Драгомир Стойнев лично постави начело на БЕХ неотдавна Жаклен Коен - един млад, преуспял бизнесмен, без опит в енергетиката, но изпекъл далаверата като ортак на Мултигруп, Фуат Гювен и пр. Като махнем живото тегло, цял-целеничък Делян Пеевски в енергетиката. Изглежда Стойнев не иска да остава по-назад от ментора си Станишев. Като не може да разсипе силите за сигурност, да разсипе поне енергетиката.

  Както се чува сега този младеж се опитва да сключи договори за милиарди и да ни зароби за години напред с Южен поток и Козлодуй 7. И всичко само за да могат фирмите на двете шайки ДПС и БСП да изкрънкат няколкостотин милиона договори за строеж и консултации.

  Стойнев разсипва държавата не по-зле от Станишев, в този смисъл сигурно е достоен кандидат за шеф на БСП.

  Кадиев обаче предупреди че ДПС може да завладеят БСП и от това как орташки Стойнев подава енергетиката на ДПС, нищо чудно това да стане точно чрез него.

 3. 3 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Скъпи др. Стойнев,добре би било да сте наясно, че който и от кандидатите да оглави БСП, с нищо няма да е по-добър от Станишев, и само ще има честта да довърши успешно довършената от др. Станишев БСП.е няма бъдеще за БСП, проумейте го. Обречена е на маргинализиране, отмиране и бавно изчезване,диалектика.

 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Този, преди още да са го направили лидер на БСП, вече ми е неприятен.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  СтоЙнеф...ффф... фф, ПеЕвски отдавна те е купил за ... ЮП !
  и дали само за неГо ?!

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 6. 6 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Все едно съм в 1956..опорни точки за безмозъчни овце.

 7. 7 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 409 Неутрално

  нима пелтека вече не е фаворита на прас?

 8. 8 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  "- Правителството на Орешарски бе необходимото правителство, тъй като ГЕРБ се отказа да поеме отговорност за властта. Дестабилизирано по политически причини, то доведе до добри икономически показатели."

  Ха, Хаа, СтоЙнефф...ффффффф !
  ЖивеЙ си в паралелния свят на червените чуГунени милионери !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Щом тоз казва, че няма, значи 100 % има.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Няма като как да промениш една система , когато си нейн продукт, Стойнев.
  Лакардиите ти са за вътрешнополитическа употреба.
  Тези, които сме извън системната грешка БСП, ама хич не ти вярваме.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Драгомир Стойнев: Пеевски няма кандидат за лидер на БСП

  Не е ли по-правилно да се напише - Пеевски няма друг кандидат за лидер на БСП?

 12. 12 Профил на megatod
  megatod
  Рейтинг: 237 Неутрално

  МАДУРКО СТОЙНЕВ........"КОЙ" назначи Георги Христозов в БЕХ и "КОЙ" сложи Жаклин Коен в БЕХ

 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Аз пък мисля, че много ще Ви отива.

 14. 14 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  "Според вас трябва ли да бъде спасена КТБ и как?"

  Този въпрос потвърждава, че БСП е минало през управлението на държавата и е зарадвало милиони хора.

 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1539 Гневно

  - БСП трябва да преодолее комплекса, че е основният "отговорник" за прехода. БСП трябва да започне да излъчва самочувствие и отговорност...

  Нахално...!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  Браво Ссстойнев, с тъпи изказвания си фаворит за лидер на партията

 17. 17 Профил на mrmarbles
  mrmarbles
  Рейтинг: 235 Весело

  Както се изрази една дърта циганка на митинг на (мисля) Дудука: "Бие-Сие-Пие, Бие-Сие-Пие -- К*ра ми да идйе !!!"

 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Сега очаквам Пеевски да се появи и да каже "Аз не съм Пеевски".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Не ми побира акълът, какъв лидер може да бъде този човек.
  Нито капацитет, нито излъчване, нищо.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#17:"mrmarbles"]Както се изрази една дърта циганка на митинг на (мисля) Дудука: "Бие-Сие-Пие, Бие-Сие-Пие -- К*ра ми да идйе !!!" [/quote]
  Хайде бе !
  дърта циганка си предлага ... "К*ра" !
  тва го има самЪо у България !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 21. 21 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Весело

  Да разбирам ли, че Стойнев е кандидата на Пеевски?!

  chavo64
 22. 22 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е па ти малък ли си, Стойнев?

 23. 23 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Добре че електората на левицата е с деменция (за което доказателство е самият факт, че гласуват за тях) и бързо забравя, и оставя на леваците на левицата и тролчетата да му подменят съзнанието. Това интервю е пълно с неверни парадокси и твърдения. Ето пример:
  "БСП показа, че разбира този процес, че може да се променя, че може да се откаже от властта."
  Това твърдение сериозно подменя факта, че след изборите за ЕП първите дни БСП викаше (включително и Стойнев), че резултатите не са основание за оставка на НС и правителството, и катарзиса изненадващо ги застигна, когато Местан реши, че трябва да спасява себе си и Пеевски, от това което може да се случи ако продължават да се инатят като комунисти.

 24. 24 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Всичко е въпрос на софистика. Пеевски няма свой кандидат за председател на БСП казва Стойнев, защото Пеевски има свой фаворит, а не кандидат

 25. 25 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#15] от "the_flea":

  То този комплекс не е случаен А преодоляването не може да стане със "забравяне" а с извиняване и промяна на политиката

 26. 26 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Едно не мога да разбера - тоя Стойнев само повтаря, че трябва БСП да изглежда уверено - ами че досега как изглеждахте бе, пръдльовци?! - все бяхте уверени и все се осирахте. Станишев и Орешарски си изглеждаха уверени и кво?! Нищо! Не ставаш - пълен некадърник!

 27. 27 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#16:"shileto"]Браво Ссстойнев[/quote]

  Добре, че заекването на Стойнев е проблем на дясната агитка, а не това, че вече 10 г. мутрата Боко рапоня е вожд на българската десница.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 28. 28 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Гневно

  Сляпо ти вярваме, парцал!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Да живее Българската Социалистическа Атака за Права и Свободи, слава! Начело с другаря Стойнев ще покори нови висоти, ще стъпи на Марс, ще приобщи в лявото семейство всички онеправдани мравки и плесени, ще наложи велик социален хуманизъм начело с Гергов, Гергова/лелята с брадавиците/ и Пеевски, ще ни направи част от Евразийския съюз и ще ни побратими с Крим.
  Слава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 734 Весело

  До коментар [#24] от "Делян (delian) Делчев":

  има много софистика, наистина, защо не започнем да наричаме момчето с истинското му име - наследника на бачо Илия?

 31. 31 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4093 Неутрално

  Нагъл, та дрънка. 117 автоматични машини, а машините за гласуване на БСП какви са? 15/15? Гласуваме Пеевски или правителството пада. Мамин сладък...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 32. 32 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Който и да е лидер на БСП, все ще работи за Пеевски.

 33. 33 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пеевски може и да няма кандидатура за председателското място в БСП, но съветският агент и генерал-губернатор на Задунайска губерния Валентин Василевич Златев - Свинарски има.

  И този кандидат се казва Драго Стойнев - Сорбоната!

  Ето снимки как неприлично се прегръщат двамцата на мило тържество в Правец, частния град на олигарха:

  http://www.balkanec.bg/pictures/gallery/big/1350492266.jpg

  http://www.balkanec.bg/pictures/gallery/big/1350492294.jpg

  източник: http://www.balkanec.bg/rumen-guninski-i-valentin-zlatev-preryazaha-lentata-na-novata-detska-ploshtadka-snimki-9920.html

 34. 34 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jessika":

  Не мисля, че е по-лош от предишния лидер на БСП.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  Иска да каже - "Нашата банда е отделно от тази на Пеевски".......

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Цялата шайка, наречена БСП се държи от Пеевски и се управлява от резидентурата на Путин в БГ.
  Надяваме се, че комунето с налудничавия плам в очите Драгомир, ще продължи делото на съсела по затриването на тази т.нар. партия, която трови живота на цялата страна. Да го подкрепим!!
  БСП беше и си остава мафия, рководена от агенти на чужда държава!!!

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Ха ха , ама що бе човеко божи , Пеевски толкова добре ще ви приляга и ще тръгнете в един подем.....

 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Стойнев, поредния червен чугун който всичко го докарва само от опорни точки. С каква мъка прочетох това интервю не е истина, чуствам се морално ограбен

 39. 39 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Гневно

  БСП трябва да преодолее комплекса, че е основният "отговорник" за прехода. БСП трябва да започне да излъчва самочувствие и отговорност, че от нея зависи не само управлението, но и дългосрочния хоризонт на държавата.
  Че кой,ако не дъртата ви вещица, е виновен!? Срам нямате,продажни безродници!

  Дневник-токсичният сайт
 40. 40 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "foxa5":
  Хич и не го дочетох,след като видях как съветва съпартийците си да се отърсели от чувството си за вина за проваления преход.

  Дневник-токсичният сайт
 41. 41 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Прав е, Пеевски няма кандидат. Той има партия.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Че той няма и нужда да има кандидат, той вас ви е купил на килограм и му е все едно, кой от вас ще спечели.
  Е, на Стойнев, може да удари едно рамо, не за друго, а момчето си счупи краката, само и само да ни набута с ЮП, та и Пеевски да намаже ( поне теоретично до момента).
  Ние дето не сме "леви', даже би трябвало да предпочитаме Стойнев или Мая, защото те завалиите са така добре очукани, че ще успеят да довършат делото на Серж по съсипване на продажната партия в ускорени срокове.

 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Пеевски няма кандидат за лидер на БСП "

  -Стигат си му в ББЦ.

 44. 44 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 466 Весело

  Излиза, че фаворитът на "Пеевски" се спотйва позорно в Брюксел.

  И кой ще издигне сега "Дъ Биг Бой" за подобаващ пост в държавата в следващия парламент!?

  Мая Манолова?

 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  “Ясен мандат и подкрепа от колективните органи на партията за участие във властта на национално и на местно ниво и гаранции, че основните политики на БСП ще бъдат реализирани. "

  Колко време щеше Станишев да се вихри, ако не кадруваше еднолично?! И къде щеше да е Стойнев, ако комунистите избираха демократично “органите” на формированието си...

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#21] от "chavo64":

  Йесссс. Очевадно. След като го споменава. Защо го споменава? Не се ли срамуват изобщо от това име и личност, а отново го изтикват напред? Пеевски нямал кандидат. Пеевски има цяла държава, та един стойнефф ли ще му се опре.К...нефффф!

 47. 47 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Този другар успешно ще завърши делото на друара Станишв. Наздравйе.

 48. 48 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дебелото прасенце би бил идеален кандидат, а за вице дебелата Цаца.

 49. 49 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#46] от "waterfall":

  Тия са тотално оперирани от срам, скрупули и т.н. Оперирани на генетично ниво. Това са комунистическите ГМО, там нищо свястно не хваща корен.

  chavo64
 50. 50 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Пеевски няма кандидат за бастун на Мама,
  защото Станишев се измъкна в Брюксел, голишарче...

 51. 51 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  То, това и остана! Нали е такъв от ДПС?

  goblenka
 52. 52 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Драгомир Стойнев: Пеевски няма кандидат за лидер на БСП"

  То и НАРОДА - НЯМА!!!!!!!!

 53. 53 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пеевски може и да няма фаворит за нов лидер на ДПС, а!, пардон! - на БСП, ама другите олигарски в държавата (Гергов, Ковачки и множество други) най-вероятно имат своя фаворит или своите фаворити.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK