Байко Байков, председател на АБТТА: Измина една загубена година за туризма

Байко Байков, председател на АБТТА: Измина една загубена година за туризма

© Анелия НиколоваНаводненията в страната от началото на лятото, които отнеха имущество и човешки животи, доведоха и до проблеми с чуждестранните туристи в някои от пострадлите хотели и курорти. това доведе до оплаквания от тяхна страна, а някои дори организираха прибирането им в родината. Руски граждани, клиенти на стария туроператор в страната "Нева" пък понесоха последствията от неговия фалит, а заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев демонстративно пи морска вода, за да покаже, че във водата няма зараза. На този фон в туристическия сектор у нас вече ревизират оптимистичните си прогнози за това лято и се надяват следващото редовно правителство да се отнесе подобаващо към туризма, който дава немалко от брутния вътрешен продукт на страната и създава работни места. По тези въпроси разговаряме с байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).


От информацията, с която разполагате, каква е ситуацията с чуждестранните туристи на фона на кризата в Украйна и санкциите срещу Русия както и негативния ефект от наводненията у нас, които засегнаха и някои курорти?


- Ситуацията е противоречива. Това е свързано най-малко с природните причини, а по-скоро с по-нестабилната политическа ситуация покрай Украйна и тази в Русия – основно поевтиняването на  рублата. Това съответно оказва влияние върху броя на туристите. Различни колеги от бранша споделят, че ще бъде истинско чудо, ако се повтори ръстът от миналата година. Тоест очаква се лек спад на фона на намаления поток от български туристи, което пък вече е свързано с лошото време. Това пренасочи част от тях към други направления.
Имаше през юни информация за много недоволни туристи тъкмо от Русия заради поражения, които нанесоха дъждовете на хотелите, в които са настанени. Това отблъсна ли тези, които планират почивка "в последния момент"?


- Вероятно една част са постъпили по този начин, но основният поток от руски туристи не е повлиян от това. Основните курорти, които ги обслужват, бяха запазени като инфраструктура, нямаше големи щети и това като че ли позволи да започне успешно сезонът.


Фалитът на най-стария руски туроператор "Нева" как се отрази?


- Това е изключително неприятно, за съжаление туристическата индустрия е натоварена с подобни рискове. Но руският пазар явно е изградил механизми за реакция в такива ситуации и очакваният от нас негативен ефект се прояви в много малка степен. Разбира се, има туристи, които са претърпели съответните неудобства, но като цяло нямаме ситуация, която да създава негативен имидж на България.


Румънците, които са значителен процент от чуждите туристи, също бяха организирано евакуирани през юни. При тях има ли откази от почивки?


- Това беше изключение. Румънските туристи са достатъчно добре приети тук, за да оценят гостоприемството, да не забравяме, че това е най-големият туристически поток – годишно у нас почиват около 1 млн. от тях. За съжаление тази година няма как да се постигне този брой. Но това е пазар, който трябва с много сериозно внимание да следим, да участваме на него активно с реклама, защото в момента участието на национално ниво не е достатъчно ефективно.


Има ли конкретни данни да потвърждават появили се информации, че доста легла са празни в българските хотели, основно Южното Черноморие?


- Това е доста щекотлива тема, защото българският туризъм не почива на почти нито една обективна статистика. До голяма степен може да се разчита на данни от летището, но и те са натоварени с грешка, защото отчитат брой пътници, без да е ясна причината за тяхното посещение, така че те са по-скоро ориентир. Няма система, която да отчита туристическите потоци, това е много голям проблем. Съотнесен с другия проблем - с големия сив и нелегален дял в туристическия бизнес, не позволява да се отчетат процесите в туризма кой продукт какъв дял заема, потоците туристи и т.н. Тези въпроси висят от много години, не се намира достатъчно воля да се реши, защото за това е необходимо политическо решение. Но никой не се наема заради последствията.


За какви последствия говорите?


- Например лицензирането на хотелиерската дейност в голяма част е в ръцете на кметовете, а те се избират от хората, които трябва да контролират. Това е явен конфликт на интереси и не позволява реално да се приложи този строг контрол, който е необходим. А технологиите са толкова развити в днешно време, че с незначителни инвестиции нашата държава би могла да знае днес колко туристи обслужваме. това е факт в много страни, не говоря само за лидерите в туризма, а и за съпоставими с нас като Хърватия и Македония.


Ситуацията в Израел и фактът, че някои компании временно спряха полетите от и до тази страна, както и близкият спомен от терористичния акт в Бургас, слагат ли отпечатък на това лято?


- Инциденът преди две години на летището в Бургас мисля, че вече не оказва ефект. Бяха хвърлени доста усилия в подобряване на сигурността, но ситуацията в самата страна създава негативна нагласа и пряко влияе върху потока и неминуемо ще има спад, макар и минимален.


Какви резултати се очакват от основните европейски пазари?


- През последните години тенденцията не е позитивна за България. От една страна, количествените показатели, които макар и с малък негативен тренд, показват, че България се асоциира като страна с нискобюджетен туризъм и, от друга, за съжаление така нареченият алкохолен туризъм пряко се свързва с България. В много страни в Европа има развит т.нар. парти туризъм и за Слънчев бряг, който успя много сериозно да се намеси и да вземе лидерско място в Европа, това е единственото решение. Така че по-неприятното в случая с асоциациите за евтина дестинация е страна, която е нестабилна. И когато това е съпроводено с крайно недостатъчно национална реклама, това вече дава краен негативен резултат. Това означава, че са необходими големи усилия, които не се виждат през последните години, а през последната една година на практика не беше направено нищо в тази посока.


Тези пазари са много добре развити и на тях трябва да се въздейства не само с пряка реклама, но и с маркетинг. Ние от една година не знаем какви средства са изразходени, какви продукти са рекламирани, какво е постигнато. Страни, които работят в тази посока, имаха успехи в това време, а ние оставаме все по-назад. В този смисъл за тази прогноза за ръст на туристите от Европа между 5 и 8 на сто това лято не можем и да мечтаем. Още по-сериозно е положението отвъд океаните. Може би трябва да се отчете, че на англоезичните пазари имаме слабо представяне, а това са тези, на които може да се разчита в голяма степен. 


Проблемът очевидно не е само в малкото пари за реклама...


- Проблемите са в три посоки. Първо, не знаем дори какъв е бюджетът за реклама тази година – сумите варират от 3 млн. лв. до 17 млн. лв. Много колеги с позиции в бранша споделят, че в момента е напълно затъмнено положението.


Нали наскоро имаше събиране на Националния съвет по туризъм, не се ли поставят там тези въпроси?


- Това е вторият проблем - държавната политика в туризма. Съветът по туризъм е органът, който е натоварен да изпълнява тези функции. За съжаление той повече от година не функционираше. Едва в началото на този сезон се събра два пъти, но реално не изпълнява функциите си по закон. Там тези въпроси, които трябва да бъдат дискутирани и решени точно от гледна точка на политика в държавата, не намират място. Дори статусът му беше понижен и той вече се явява консултативен орган – дава съвети в случая на заместник-министъра да вземе решения и да ги предложи за изпълнение. В този смисъл националната политика в туризма не е на неговото ниво, даже е много по-назад, това беше една загубена година от гледна точка на туристическия бизнес.


Вероятно част от проблема е у вас – браншовите организации в туризма, които все още не показват единомислие по проблемите в сектора...


- Това е третият елемент, който е проблемен. По принцип нашата индустрия се отличава с достатъчно на брой организации, но като цяло структурите в туризма са много слабо асоциирани. Работят автономно без никаква идея за обединение на усилията. В този смисъл браншовите организации не могат да представят адекватно изискванията си. Аз съм далеч от мисълта да стоварваме изцяло отговорността за неудачите върху държавната администрация. Половината от проблема е в бранша, който би трябвало да е заинтересованата страна, която да потърси своята отговорност и възоснова на това да предяви изискванията си към държавата. Включително и за финансирането – не може постоянно да искаш някой да финансира нещо, а ти да не участваш. Има примери от други пазари – Австрия, Франция, където това е налице като модел и тези неща могат да се адаптират към условията в България.


Това са трите основни проблема, с които живеем, докато у нашите конкуренти се регистрират все нови и нови рекорди в туризма. В този смисъл всяка страна търси какво може да помогне на своята индустрия. Сиромахомилство е, че няма смисъл да се инвестира, защото това е частен бизнес. Напротив – това е усилие, което е насочено към подобряване имиджа на страната. Туристите отиват в уредени страни, където всичко е достатъчно добре устроено, за да се чувстват комфортно. Не случайно голяма част от европейските програми са насочени към туристическа инфраструктура. Това стимулира и вътрешния туризъм. Голяма загуба е, че много от българските туристи по правило се ориентират към пътувания и почивки в чужбина. За съжаление тенденцията е не да се разрешават проблемите, а да се прикрият по някакъв начин, да се компрометираме пред външните пазари и т. н.


Казахте, че изминалата година е загубена за туризма. Какви проблеми оставят след себе си в сектора управляващите в момента?


Преди година и няколко месеца беше приет нов Закон за туризма и по силата му трябваше да се напишат редица наредби. За съжаление все още много от тях ги няма на бял свят, което поставя почти всички дейности в туризма в неяснота доколко един продукт или услуга е легален и в каква степен може да се предлага.


При събирането на Националния съвет по туризъм не зададохте ли този въпрос?


- Да и беше предложено да се удължи действието на предните наредби с изменение в закона с няколко месеца, които също отминаха и това положение остава неясно. Надяваме се много бързо следващата администрация да успее с тези въпроси. Все пак става дума за наредби, за които и браншът е дал мнение, така че за месец и половина биха могли да се приемат.


Дайте конкретни примери за проблеми в сектора, свързани с липсата на тези наредби.


- Ето два примера, макар, че са много. Единият е с регулирането на СПА услугите и това доколко един хотел може да се рекламира и да оперира като такъв. Има колеги, които много сериозно са инвестирали в тази област и те сега се конкурират с други, които са поставили две вани в хотела и го представят като СПА. Това не позволява на този туризъм с изключителни предпоставки за това да се развива. 


Вторият пример е с екскурзоводската дейност. С приемането на новия закон действието на предишната наредба беше прекратено, сега няма нова и в момента тази дейност се предлага нерегламентирано. В Закона само е записано каква квалификация се изисква, но механизмите, по които се упражнява тази дейност ги няма. В резултат и в центъра на София всеки ден могат да се видят абсолютно нелегални услуги под формата на така наречените фри турове, което е изключително некоректно към гилдията на екскурзоводите.


От думите Ви излиза, че цели браншове работят без регламент.


- Да, те са регистрирани и работят по закона, но по старите наредби, чието действие е спряно. Има много неща, които трябва да се оправят. По същия начин стои въпросът със ски учителите, с планинските водачи. Законът даде съответната посока къде какво трябва да се направи, всички сегменти видяха своето място в него, но липсата на наредбите е огромно разочарование за бранша, а също и недоумение защо се случва.


Вие имате ли обяснение?


- Не зная. Преди година няколко организации бяхме против тази позиция заместник-министър с ресор туризъм да се заема от човек, който няма нито академични, нито практически познания в тази посока. Нашата позиция е непроменена. Тук не говорим за конкретната личност, но този бизнес е достатъчно сложен, за да се правят експерименти с него. Всички експерименти през последните 10 години бяха неуспешни. Всеки път се появява желаещ, който по политически причини заема поста и това после се оказва неудачно.


Този заместник-министър беше подкрепен от 10 организации все пак...


- Ние добре аргументирахме позицията си тогава и ако погледнете списъка, ще видите, че повечето от тях не фигурират в туристическия регистър. Тоест това не са организации, свързани с туризма. В този смисъл трябва да се иска мнението на тези, които имат престиж, с най-много членове са, членуват в международни организации. Ние, например, сме членове на Европейския комитет по туризъм и там думата ни се чува, а излиза, че тук – не. Това не го разбирам.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на urandom
  urandom
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Решението, разбира се, е да се построят още хотели. За предпочитане на места, през които водата се оттича. И разбира се, да се отсекат тези гадни дървета около хубавите хотели, че пречат на гледката, и спират притока на лечителна кал от склоновете.

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Е беттоното гето достигна пика си. Какво очакват и на какво точно се надяват тия "бизнесмени"?

 3. 3 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  докато имаме туризъм тип "Балкантурист" няма как да бъдем привлекателна и с устойчиво развитие дестинация. включително и заради апаратчици като горното лице

 4. 4 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Проблемът на българския туризъм започва от неговите основи.
  90% пералня на пари от наркотици, оръжие, контрабанда, неплащане на данъци. Всичко друго е ала-бала.
  Хотелиерството. Как си предтавяте, че при 2 месеца заетост един хотел може да излезе на печалба?


 5. 5 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Koyzamas #4 е абсолютно прав.
  Но затова трябва да се разграничи хотелиерството от туроператорството...защото първото няма нищо общо с реалния туризъм.
  То не остана политик, магистрат или мафиот, който да не е хотелиер.
  Препраха стотици милиони (рушвети, скрито ДДС и акцизи, нарко пари и пр) и с тези пари разрушиха най-ценния ни туристически ресурс - природата.

 6. 6 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "rattrack":

  Съгласен съм за разграничението. Искам да дъпълня, че трябва да се разграничават и самите туроператори, както и агентите на чуждите туроператори.
  Пример. От тази година агентурата на Томас Кук е Астрал Холидейз. Как един туропреатор, който до миналата едва свързваше двата края изведнъж замести Елите Тур /21 годишен агент на Некерман и Томас Кук/?
  Познайте до три, какво си нямаше досега групировката ТИМ?
  - Авиокомпания
  - Летище
  - Туроператор

 7. 7 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "koisamaz":
  Ако беше толкова просто... Но не е. На летището собственици са немци, а авиокомпаниите които летят до българия не са една или две. Колкото до туроператорите, те си решават с кого да работят и как. И там процесите са много сложни, а конкуренцията е жестока.

  Проблемът е друг - проблемът е, че правителството за туризъм не мисли. Вместо да се разработват начини да се разработва туризма и да се рекламира страна ти ни чужбина, се търсят начини да се загроби всичко и да се открадне максимално за 4 години мандат.

 8. 8 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Голяма загуба е, че много от българските туристи по правило се ориентират към пътувания и почивки в чужбина.

  ---------------

  Че е голяма загуба за вас - загуба е, спор няма. Горките бедни българи са готови да похарчат 2 пъти повече, но да не стъпват в мутренските ви хотели и да не пълнят джобовете ви, защото вие освен да искате и да вземате, нищо не сте дали нито на държавата, нито на отделния почиващ, за персонала да не говорим.

 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleko":

  Точно за г-н Байков и фирмата му не е никаква загуба - основните им програми са предназначени за българи, пътуващи в чужбина.
  Интервюто е добро и честно, загубата е за българската икономика, но цитираните от Вас мутри-хотелиери пет пари не дават за нея. Те не членуват в браншовите организации и имат интерес секторът да си остане в сивата икономика, без регулации.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "plizkin":

  Упълномощава министъра на транспорта да сключи концесионния договор в едномесечен срок от влизането в сила на решението с дружество, учредено по Търговския закон, в което обединението от FRAPORT AG Frankfurt Airport Services Worldwide - Германия, и "БМ Стар" - ЕООД, България, ще притежава целия капитал на дружеството.

  Да обяснявам ли кой стои зад БМ Стар - ЕООД?

  Туроператорите избират- да. Помисли си как избират...

  Колкото и да рекламираш гнилата ябълка, няма кой да я купи.
  Успешна реклама се прави на продукт, който има някаква действителна стойност.

 11. 11 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#10] от "koisamaz":
  Немците са мажоритарен собственик, тоест те поръчват музиката. И България изобщо не е толкова гнила, колкото се опитват да я изкарат, просто нямаме реално политици, които могат да разработват туризма както трябва

 12. 12 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "Rubber_d":

  Аз казах каквото мисля и знам със сигурност.
  На вас оставям надеждата политиците да ви оправят...туризма.

 13. 13 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 406 Неутрално

  до коментар #9
  Мутри-хотелиери и мутри-"инвеститори" не само че не членуват в браншови организации, те самите си създадоха подобни такива кухи структури. Техни продукти са Ботев, Рагин и други "експерти" в туризма.
  Желанието на бранша е не политиците да оправят туризма, а поне да не крадат толкова много. И поне малко от парите за реклама да отидат по предназначение.

 14. 14 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Интервюто е много полезно, прочетете го. Човекът е казал много верни неща.

 15. 15 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  В резултат и в центъра на София всеки ден могат да се видят абсолютно нелегални услуги под формата на така наречените фри турове, което е изключително некоректно към гилдията на екскурзоводите.

  -------------
  Щом фри-туровете са ви проблем....

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  Това със "спа" хотелите наистина минава всякакви граници. Едни инвестират стотици хиляди, други правят една сауна и едно малко басейнче и хоп, Спа хотел.
  Трябва да има регламент.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 17. 17 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Д в и д и м к О л к о О т к у р О р т и т е и м А т О У П

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 18. 18 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Тази година нито зимата беше зима, нито лятото лято. Туризмът зависещ пряко от тези фактори пострада най-тежко.

  Too much цензура Баце.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на drumbun
  drumbun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най голямата глупост ще е ако спрем да развиваме туризма, но не по начина от 90-години.
  Има сериозни и истински инвеститори,които имат потенциала и нагласата да дръпнат туризма а и оттам икономиката като цяло.

 21. 21 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Кои са точно "инвеститорите" в туризма и в какъв точно туризъм инвестират?
  Някой да е против инвестициите в кадри, в ставрация на стари сгради, в маркиране на маршрути, в подобряване на инфраструктура?
  От подобно "инвестиране" в Слънчев Бряг и въобще по черноморието я докарахме до това дередже.

 22. 22 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Тоя още си живее в онова време, държавата да му докара туристите а пък той да вземе всичко без да отчете нищо за същата тази държава. Всички данъкоплатци ще отделят за реклама на туризма ,а пък отрасъла над 50 % сив сектор. Как става тая работа, кой ще плаща? И още нещо нямало никаква информация за потока , ами как ще има като се укриват всички нощувки, никой не отчита оборот все едно спят на гола поляна тези които са дошли в страната ни. Пълен хаос, впрочем сътворен от такива като този бизнесмен с претенции за власт видно.

 23. 23 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 238 Весело

  Дори не мога да се вбесявам вече на тези олигофрени (няма значение подлогата Рагин, Байков, Соколова/Атанасова и подобни "браншови" групички).
  Пълно маолумие е да оплюваш Фрий Тура. Пълна идиотия е да искаш от държавата 5 млн бюджет за реклама, а хотелите в "Слънчака" да струват над 3 млрд.
  Докато не се обединят браншовите организации, съответните НПО-та и бизнеса, след което да привлекът местна и държавна власт, бранша няма да се оправи.
  Този летен сезон е ужасяващ, зимния беше също много слаб. Каквото и да се говори предвид, че в момента Туризма докарва около 12-15% от БВП има реална възможност този процент да се увеличи тройно.

  хмммм....
 24. 24 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 463 Весело

  [quote#5:"rattrack"]То не остана политик, магистрат или мафиот[/quote]
  Демек, нашите политици и магистрати не са мафиоти

 25. 25 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#4:"koisamaz"]Хотелиерството. Как си предтавяте, че при 2 месеца заетост един хотел може да излезе на печалба? [/quote]
  ++++
  И за целия коментар.

 26. 26 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Бетон, зеленото все по- малко става, а то беше хубавото на нашето море- че не се пържиш като в Сахара.
  Освен това хотелиерите забравиха да разчитат на бг туристите, които масово захранват гръцката икономика. Има и какво още да се желае в сферата на обслужването, организацията, околното пространство (луксозен х-л с високи цени, а наоколо строежи, бараки, бурени, коларски път примерно).

 27. 27 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#26] от "danid":

  Хотелиерите не забравиха българските туристи. Българските туристи ги забравиха.
  Бетон, мутри, рекет, варен кренвирш-ол инклузив, саксии с хилави палми вместо естествена растителност, липса на места за паркиране, шум до зори.
  "Прекрасни" условия за да хванеш пътя и...кеф ти Гърция, кеф ти Турция.
  Другари, на българското Черноморие няма туристи.
  На българското Черноморие има мурзилки-инвеститори закупили гараж-студио за да спасят "взятките". Хотели- перални на мутри и гешефтаджии, на които им през оная работа дали ще има туристи или не.
  Положението ще става още по-отчайващо. В момента трите най-големи немски туроператора, заедно трудно пълнят един самолет.
  Какъв туризъм без германски туристи?
  Безплатно да ги карате до България-няма да дойдат!
  Системата, както и всичко останало в нещастната ни "държава" има въпиюща нужда от "тотален рестарт".
  Ако ли не...след още няколко години агония, не туризъм, ами жив нормален българин няма да остане на тази територия.

  Така мисля аз.

 28. 28 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 578 Весело

  [quote#27:"koisamaz"]Бетон, мутри, рекет, варен кренвирш-ол инклузив, саксии с хилави палми вместо естествена растителност, липса на места за паркиране, шум до зори. [/quote]
  Оооо, Слънчев бряг! Нищо не казвате за бирата- ол инклузив Никога повече
  По- точно прогониха и бг туристите ги забравиха. Може и така да се каже.

 29. 29 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Ако бъдат увеличени санкциите за Русия и се въведат и визови ограничения руските туристи ще спаднат още!

 30. 30 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Дори и 10 % ни се отразяват здраво, а ако още спадне туристопотока от Русия загубите ни ще са огромни!

 31. 31 Профил на marakopanara
  marakopanara
  Рейтинг: 406 Весело

  Kato oprawite transporta do plaja, obadete se. Nqma redowni direktni poleti ot ewropa to Varna i Burgaz. To nqma i redowni poleti ot Sofiq do Varna na normalni ceni. Kak da doidat horata, na kanu prez Bosfora? Chowek koito otiwa na pochiwka iska da mu e udobno, a ne da patuwa 3 dena s kamili do nqkakaw si obeshtan rai, koito q se materizlizira, q ne. Harvatite imat mnogo po-redowni poleti, i feriboti ot Italiq, i pak edwam uspqwat da se izhranwat s turizam. A tam prirodata e oshte po-krasiwa ot BG.

 32. 32 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#21] от "rattrack":

  Ако не бяха тия инвестиции в туризма какво щеще да е положението ? Положението в България е такова защото само лаици правят опити да учат инвеститорите коя е лоша и коя добра инвестиция .Хора които два лева не са изкарали през живота си да дават акъл на преуспелите-това е най големия парадокс в България .
  Аре моля нема нужда

 33. 33 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Точно ако не бяха тези "инвестиции" по Черноморието, положението щеше да бъде много по-добро.
  По-малко хотели, много по-висока средногодишна заетост на легловата база, по-дълъг сезон и доста по-високи приходи от нощувка, чисто море и оттам съвсем други туристи.
  Нека пишман инвеститорите обявят колко ДДС внасят в бюджета и какви данъци плащат. Защото ако съдим по размера на курортните такси към общините, излиза че около 90% работят на черно.

 34. 34 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#33] от "rattrack":

  В румъния хотелите са по малко и заетостта е по малка от нашите ,а в примерно една Испания хотелите са в десетки пъти повече, застрояването е плътно обаче и заетостта е в пъти по голяма,така че е ясно ,каква е зависимостта

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  [quote#33:"rattrack"]Нека пишман инвеститорите обявят колко ДДС внасят в бюджета и какви данъци плащат.[/quote]
  А НАП не може ли?
  Само че сигурно половината хотели са регистрирани в Кипър, в офшорки. Много от хотелите по морето са руска собственост, или с руски мениджмънт - познай къде плащат данъци! И няма какво да роптаеш - за съжаление те не нарушават закона. Вината е в законотворците.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  Защо през лятото няма редовни полети от Европа до Варна и Бургас? Само чартърни полети на туроператорите, а те съвсем не са евтини за хората, които не са взели туристически пакет. За желаещите да почиват на морето, без да ползват услугите на големите европейски туроператори, достъпът е отрязан. А напоследък има не малко хора, които резервират директно чрез интернет, или ползват услуги на местни малки агенции. Но и двете морски летища не правят нищо за да привлекат редовни полети от големите европейски летища - поне 2 пъти седмично - Варна и Бургас де факто са откъснати от света.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK