Дьорд Далош: Горбачов сряза клона, на който седеше, Путин е студен техник на властта

Дьорд Далош

© Портал "Култура"

Дьорд ДалошДьорд Далош (р. 1943 в Будапеща) е унгарски писател дисидент, есеист и историк. От 1962 до 1967 г. следва история в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", след което започва работа в музей в Будапеща. През 1964 г. излиза първата му стихосбирка. През 1968 г. като член на ляворадикален студентски кръжок е обвинен за "участие в маоисткото движение" и антидържавна дейност и осъден на 7 месеца условно. Уволнен от работа и без право да публикува книгите си, в продължение на 19 години Далош се занимава с преводи. През 1977 г. е сред основателите на демократичното опозиционно движение в Унгария. През 1984 г. отива в Западен Берлин по линия на Германската служба за академичен обмен DAAD и става сътрудник на изследователската група за Източна Европа към Бременския университет. През 1988 г. влиза в редакционния екип на източногерманското самиздат списание "Осткройц", от 1995 до 1999 г. е ръководител на унгарския културен институт в Берлин. До края на 2011г. е съиздател на немския седмичен вестник "Фрайтаг". Живее в Берлин. Автор на романи, сред които "Провалът на икономиста", "Югендщил", на новелата "Балатонската бригада" и др., както и на исторически книги за падането на Желязната завеса, унгарското въстание от 1956 и др.


С Дьорд Далош, автор на биографията "Горбачов. Човек и власт" (изд. Ентусиаст"), за миналата и настоящата власт в Москва, разпада на Съветския блок и призраците от историята разговаря Людмила Димова. Интервюто е поместено в портала "Култура", от където "Дневник" го препубликува. Оригиналното заглавие е "За Горбачов и Путин, отстъплението и реваншизма".


Описвате Горбачов като Хамлет, преследван от призраците на Ленин в ролята на духа на бащата и на Сталин като убиеца Клавдий. В какво се състои драмата на вашия герой?
- Той е трезво мислещ, доброжелателен политик, който иска да реформира Съветския съюз, но не може да се справи с тази на практика неизпълнима задача. Всичко, което прави, рано или късно се обръща срещу него.


Подзаглавието на вашата книга е "Човек и власт". Какво най-много ви интересуваше в тази релация?


- Най-много ме интересуваше въпросът в каква степен държавниците могат да използват човешките си качества при упражняването на властта или обратното: как властта променя техните личности.


Горбачов е обвиняван в много грешки. Какъв според вас е неговият принос към днешната ситуация? 


- Той е направил много грешки, преди всичко по отношение на националния въпрос. Той не е руски шовинист, ала притежава твърде малко емпатия за чувствителността на малките народи. Гибелни последици обаче имат не неговите грешки, а погрешната национална политика на съветския режим, който иска да организира всичко по московския модел.


Наричате Горбачов "истински Наполеон на отстъплението". Дойде ли краят на това отстъпление?


- Горбачов не беше в състояние да възпре разпадането на империята, което той не желаеше. С разпада на Съюза неговото руско ядро се превърна от суперсила в една само велика сила. А сега днешна Русия иска на всяка цена да затвърди тази позиция и да задържи поне като сфера на влияние някои бивши съветски републики (Кавказ, Беларус, Украйна). Това е опит за реставрация под знака на една авторитарна, националистическа идеология.


Горбачов и Путин какво отличава двата стила на упражняване на властта?   


- Горбачов беше на върха на една слаба диктатура и сложи началото на нейното разграждане в полза на една ограничена демокрация. Той изряза клона, на който сам седеше. В някои случаи се държеше направо наивно, сантиментално и с оптимизъм. Владимир Путин, напротив, е студен техник на властта с изключителен инстинкт за власт и малко визии – той мисли изключително само в категориите "тук и сега".


Описвате пространно проблема на застаряващия съветски елит през 80-те години. Когато четях тези страници, непрекъснато си представях противоположния медиен образ на Путин.


- Фитнес-държавникът Путин като икона на здравословния начин на живот наистина е косвена реакция на геронтокрацията на късната съветска епоха. Разбира се, и Брежнев не е бил винаги стар, умствено и физически слаб, и Путин не може завинаги да запази формата си. Тази игра с удължаването на властта е чиста суета. Нормално ли е това? Спомнете си Тодор Живков: той управляваше в рамките на един период от каруцата до компютъра. И какво остана от него?


Виждам успеха на Путин в създаването на равновесие между старите и новите елити при подриване на демократичните институции, което донякъде стабилизира неговата система. Ала зад това се крият огромни социални проблеми като бедност, насилие и корупция.


Горбачов определя днешната криза като последица от разпада на Съветския съюз преди повече от 20 години. През март 2014 г. той казва, че с всички допустими политически средства се е борил за запазването на единната държава. Какво мислите за днешната му позиция?


- Наистина Горбачов се бореше за запазването на Съветския съюз, което обаче нямаше никакъв шанс след 1989 г. Ерозията си има логика. Не можеше "да се освободят" Полша, Чехословакия, ГДР, България и Румъния и да се откаже същата независимост на Грузия, Литва или Украйна. Крахът напомняше колапса на Царска Русия през март 1917 г. – с разликата, че не предизвика гражданска война, за което и ръководството на Горбачов, въпреки някои актове на насилие, също има заслуги. Ала напреженията оказват влияние даже днес, след повече от 20 години.


Горбачов водеше политика на разоръжаване, а днес асоциираме управлението на Путин с нова (студена или не) война.


- Горбачов се сбогува с безумната надпревара във въоръжаването, изтегли ракетите от Източна Европа, остави Източния блок да се разпадне, заради което бе приветстван на Запад като ангел на мира, докато в собствената си страна по-скоро събираше, меко казано, минуси. Путин не е ангел на мира, но не вярвам, че иска война – той демонстрира военна сила, от една страна, за да подобри своята позиция в преговорите, от друга, за да гарантира "патриотичната" подкрепа за своята власт в страната. Виждам проблема по-скоро в това, че сам не може да обозре последствията от собствената си геополитическа авантюра в Украйна. Войните не винаги възникват от намерението да започнат, а и заради загубата на контрол над собствените действия.


Вие сте автор и на романи, по различен начин ли подхождате към писането им в сравнение с историческите книги?  


- Въпреки че имам повече исторически, отколкото белетристични книги, гледам на себе си преди всичко като на писател, склонен съм по-малко към анализ и повече към разказване. Същевременно предмет на моите произведения е един период от време, който отчасти сам съм преживял. Наистина романът е истинското приключение. При една биография или историческо есе истината трябва да бъде реконструирана, докато за мен същинското изкуство се състои в това да създадеш нещо истинно. Освен това една историческа работа съдържа съвсем слаб емоционален момент, докато един роман изобщо не може да съществува без "любовна линия".


В едно интервю описвате Унгария като страна, която сякаш страда повече при демокрацията, отколкото при диктатурата. В подобно състояние живее и голяма част от България. Как си обяснявате това?


- За нас, източноевропейците, демокрацията беше съвсем друг вид предизвикателство в сравнение с диктатурата. От една страна, след практически вековна зависимост от чужди сили – Османската империя, Хабсбургската монархия, Руската империя, Германската империя, Съветския съюз – бяхме оставени сами на себе си, трябваше сами да решаваме проблемите си. Вярвахме в бързото присъединяване към Европа, ала дори само хлопането на вратата продължи от 14 до 17 години. От друга страна, младата демокрация съвсем не зависеше единствено от бремето на диктатурата, а и от цялата предишна история. Унгария все още се мъчи с призраците на Средновековието, на недостатъчното буржоазно развитие, с Мирния договор от Трианон, с кралството без крал на адмирал Хорти, с Холокоста и десетилетията комунизъм.


Но какво ли ново мога аз да кажа на българските читатели? Една стара моя приятелка, живеещата в Мадрид поетеса Живка Балтаджиева е описала точно комплекса в своето стихотворение "Кратка българска история" – поместих го в моята книга за края на източноевропейските диктатури: Все оцеляваме, оцеляваме, оцеляваме./ Оцеляхме от византийците./Оцеляхме от отоманците./Оцеляхме от руснаците./От фашистите. От комунистите./Ще оцелеем от нашите,/от чуждите, от вашите./Болка, стискаща устни от вари синка./Все оцеляваме, оцеляваме, оцеляваме./Прецедент исторически,/чудо на чудесата,/от какви ли не сили,/и тъмни и светли,/сме оцелели./Оцелели, оцелели, оцелели – ни живи, ни умрели!/  Срича месецът щърбав:/Ни умрели!/Ни даже умрели./Та надежда да храним /за възкресение.Биографията на Михаил Горбачов, написана от унгарския писател и историк Дьорд Далош (изд. "Ентусиаст", 2014 г., превод от немски Жанина Драгостинова), има подзаглавие "Човек и власт". Тя разказва историческите процеси през "действията и мислите на един държавник в рамките на времето, когато е заемал съответните постове". По аналогия с думите на немския белетрист Ханс Магнус Енценсбергер, нарекъл убедените комунисти, помогнали за разграждането на системата, "герои на отстъплението", за Далош Михаил Горбачов е "истински Наполеон на отстъплението". Биографичният разказ започва от най-драматичния момент в живота на Горбачов – пуча през август 1991 г., за да се върне към времето, когато пред 47-годишния амбициозен функционер от провинцията се очертава възможност за кариера в Москва, и още по-назад – в търсене на причините, които издигат Горбачов на върха на властовата пирамида и го превръщат в надеждата на застаряващия партиен апарат.


Историческите колизии от втората половина на ХХ век –  перестройката в СССР, краят на режимите в Източна Европа, разпадането на Съветския съюз, са свързани с дейността на Горбачов, тръгнал от желанието да реформира само икономиката и институциите. Всички те са описани през фокуса на човека, видял непредвидените последствия от своите действия, и това придава драматичност на разказа. Историческата линия следва динамиката на процеси, които помним, търсейки специфичната им роля, например на ядрената катастрофа в Чернобил от април 1986 г., превърнала се в "Страшен съд" и разкрила ерозията на цялата система.


Във все още "романтичната" фаза от перестройката, когато реформаторът Горбачов има рейтинг, поставящ го на трето място по популярност след Ленин и Петър Велики, са проследени "първите пукнатини по фасадата", крахът на цензурата, разширяването на пространството на свободата, игрите на котка и мишка сред партийните апаратчици. Отделено е място на отношенията на Горбачов със заточения в Горки (Нижни Новгород) Андрей Сахаров, на конфликтите му с Елцин (и двамата "провинциални кадри, очаровани и отвратени от привилегиите на московските парвенюта"), описани са Москва през 70-те и 80-те години, охолният живот на политическата аристокрация по онова време. Чрез ретроспекции и обяснения Дьорд Далош представя социалистическата система на читателите, които нямат непосредствени впечатления от нея, било по възрастови причини, или защото живеят извън Източна Европа.


В документалния разказ са вписани и западните гледни точки към фигурата на Горбачов – на Роналд Рейгън и Буш старши, на бундесканцлера Хелмут Кол и западната преса, допринесла за формирането на имиджа на "новия Петър Велики". Авторът се спира и на усилията на вече уморения Горбачов да осуети разпада на Съветския съюз. И накрая отново се връща при пуча и последвалото изтласкване на президента на СССР от властта (на играта с реплики, достойни "за драма на Пушкин или опера на Мусоргски").


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  "Разбира се, и Брежнев не е бил винаги стар, умствено и физически слаб, и Путин не може завинаги да запази формата си."

  Накрая ще е като жив, гушнат с Ленин в мазволея.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Проблемът на Путин е точно там - че мисли в категориите на тук и сега. Той не е стратег, а само тактик. Успя, наистина, да анексира Крим, но антагонизира целия свят. И понеже никога няма да си признае колосалната стратегическа грешка, която направи с тази анексия, оттук нататък той ще я задълбочава, вместо да направи опит да смекчи последиците от нея.

  Първата и непосредствена жертва на анантюрата му ще бъдат (и вече са) гражданските свободи на руското население, включително свободата на информираност и свободата на изразяване. Официалната съветска пропаганда вмомента е практическси неразличима от Брежневската по времето на Московската олимпиада-фарс, в която участваха само "братски" страни. Следващият логически ход ще бъде ограничаване на свободата на придвижване, особено на елементи, набедени са "съмнителни". Почвата за това вече се подготвя със закона за ограничаване на двойното гражданство. Оттам нататък следва една спирала на ОТНЕМАНЕ на нови и нови блага от безропотната руска мужишка рая, която - вярна на закодираните си крепостни инстинкти - или ще търпи безропотно, или все повече ще се надъхва срещу грешния враг: Запада, а не кагебейското самодържавие.

  Откъдето и да го погледнеш, руснаците са обречен народ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Толкова глупости си написал на толкова малко място, че направо си за завиждане.... свободен да се изразява.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 812 Весело

  Горби направи наистини прекалено много глупости, за прекалено малко време, но пък се обърнаха за доброто на Русия....
  Всяко зло за добро, както се казва по нашия край.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Крайно време е братята руснаци да се освободят от стогодишното робство на чекистите...

 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Ти първо освободи българите от беднотията, безработицата, нефелното управление в кризи и извън тях, па тогава освобождавай руснаците.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Разстроено

  [quote#0:"Дьорд Далош "]Виждам проблема по-скоро в това, че сам не може да обозре последствията от собствената си геополитическа авантюра в Украйна. Войните не винаги възникват от намерението да започнат, а и заради загубата на контрол над собствените действия.
  [/quote]
  Проблемът на Путин е че няма никаква идея за разрешаването на конфликта в Югоизточна Украйна и разчита към края на годината Украйна да фалира и войната да спре от само себе си. Това са наивни и престъпни илюзии защото САЩ и враждебните на Русия страни винаги ще наливат средства в укронацистката хунта за продължаване на войната и това ще струва неизмерими страдания за населението на Новорусия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Вечният въпрос дали личността прави историята или историята раздава ролите. Всъщност и Горбачов, и Путин действат в руслото на историята. Съветската империя рухваше и Горбачов беше подходящият човек за отстъплението. Сега Русия иска реванш, но може да го направи само чрез шовивизъм и фашизъм - и Путин е подходящият човек. Единствено Елцин беше автономна и свободна личност, която се съпротивляваше на съветската история и на съветския човек.

 9. 9 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":Путин никога нямаше да анексира Крим в нормална обстановка! Той беше принуден да направи това, след преврата в Киев! Ако не беше анексирал Крим за компенсация, щеше да изхвърчи от руския политически живот! Никой нямаше да му прости загубата на Украина!

 10. 10 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#3:"boby1945"]Толкова глупости си написал на толкова малко място, че направо си за завиждане.... свободен да се изразява...[/quote]

  някои люде са ненадминати в изкуството си да не мислят
  публикацията на този унгарец не чини пукнат грош..

  "Мнението на военните не следва д асе уважава дори по военни въпроси" - мисъл на Каспър Уайнбъргър - военен министър при Рейгън и ако не греша - съветник по нац. сигурност при Никсън

  та така и мнението на писатели , историци и пр "производители на истини"

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#9:"Стенли1"]Никой нямаше да му прости загубата на Украина! [/quote]

  Приятелю, Путин загуби Украйна по толкова категоричен начин, както човек с отрязан крак е загубил крака си. За следващите поне 300 години Украйна ще бъде най-яростният враг на Русия, много по-яростен от Полша или Швеция.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#8:"spiegel"]Единствено Елцин беше автономна и свободна личност, която се съпротивляваше на съветската история и на съветския човек. [/quote]

  Опита се да направи нещо, но и той бе победен от алкохола както милиони негови сънародници

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  [quote#0:"Дьорд Далош"]"Спомнете си Тодор Живков: той управляваше в рамките на един период от каруцата до компютъра. И какво остана от него?"[/quote]
  Не бях срещал скоро толкова точно определение за управлението на Живков.
  А какво остана от него? Според мен труднообратима бай ганьовщина.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#9] от "Стенли1":

  Беше принуден да анексира Крим след като загуби криминалната си марионетка Янукович и най-вече Украйна като руска губерния.

 15. 15 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Още един изпечен соросоид изпълзя от пещерата си за да плюе по поредната западна жертва.
  горбачов не е никакъв Хамлет, а най-обикновен глупак, който повярва на приспивните песни на Запада за мир и демокрация. С глупостта си Горбачов върна света със 100 години назад.
  Много са ми интересни такива "интелектуалци" дето бистрят искал ли бил Путин война или не искал и коментират "империализма" и "милитаризма" на Русия, а си затварят очите за милитаризма и империализма на САЩ, чийто военен бюджет е по-голям от сумарния бюджет на следващите 10 страни с най-големи военни бюджети в света, САЩ които имат над 700 военни бази по целия свят (срещу 25 на Русия, от които само една не е в страна от бившия СССР). САЩ, които са участници в главните и най-сериозни военни конфликти в света в последните 20 години - Югославия, Ирак (2 пъти), Афганистан, Либия.
  Днес е повече от ясно, че зад позицията на тъй наречените "дисиденти" не стои никакъв морал и никакви принципи, а материални облаги и фалшива слава, купени с продадена съвест!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1345 Весело

  Освобождението на българите е ясно кога ще стане:
  Има още 15 годин до края на прехода през пустинята.
  След това нема да има останали комунета...

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#12] от "Consumer":

  В личен план - от алкохола и старостта. Но в исторически - от имперщината на руското общество и от КГБ.

 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  <за Далош Михаил Горбачов е "истински Наполеон на отстъплението". >

  Интересно сравнение. И все пак, имам чувството че след няколко хиляди години тогавашните ученици ще знаят повече за Горбачов, отколкото за Наполеон. Все пак именно Горбачов е човекът, който намали риска от глобална ядрена война. Една съвсем реална опасност, до която на моменти бяхме съвсем близо, например при Карибската криза.

  Истинско чудо е как един такъв "доброжелателен политик", който се държи "наивно, сантиментално и с оптимизъм" по думите на Дьорд Далош, можа да достигне до толкова висок пост и да реализира успешно може би най-важната от целите си.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#6:"boby1945"]Ти първо освободи българите от беднотията, безработицата[/quote]

  От бедността и безработицата САМ трябва да се спасиш, другарю.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Няколко пъти съм казвал. Пу@тин е един от най-големите глупаци в историята. Той направи така че да се огради с държави (кордон), които мразят руснаците и в червата си - Балтийските държави, Полша, Украйна, Румъния, България - които като население са 110 милиона почти колкото руснаците и като БНП са 1,1 трилиона на половина на руския. Липсва само Беларус за да си остане русия изцяло в Азия.
  Реално погледнато русия си е азиятска държава, с цар(хан) азиятски уйгур, която с неините чеченски поданици избива европйски православни християни - украинци.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#10:"САТАНА"]публикацията на този унгарец не чини пукнат грош.. [/quote]

  Каза мурзилката.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 792 Любопитно

  До коментар [#5] от "palav_nik":
  Няма как да освободиш някого който не иска да бъде свободен, за мужиците е по лесно да живеят когато някой им дава посока . И в България за много хора демокрацията е омразно нещо трябва да мислиш , да носиш отговорности и да си търпиш последствията от решенията понякога грешни понякога добри.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#19:"Сибирская Народная Республика"]От бедността и безработицата САМ трябва да се спасиш, другарю.[/quote]

  ++++++

  Брей, как единствено русофилите в този форум се оплакват от беднотия и безработица - дали няма някаква корелация между симпатиите към "великата страна" и способностите на човек да си изкарва с честен труд прехраната?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#13] от "Gopeто":

  Когато разумът се върне сред хората, на Тодор Живков ще бъде отредено мястото, което му се полага - на един от най-големите държавници на България.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#20:"iak"]Реално погледнато русия си е азиятска държава, с цар(хан) азиятски уйгур, която с неините чеченски поданици избива европйски православни християни - украинци. [/quote]
  А "демократичният Запад" избива православните от Новорусия с помощта на араби от чуждестранния легион и судански муслими с британски пасторти.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#24:"kihano"]Когато разумът се върне сред хората[/quote]

  От Русия ли ще дойде "разума"

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#18:"ijj"]Истинско чудо е как един такъв "доброжелателен политик", който се държи "наивно, сантиментално и с оптимизъм" по думите на Дьорд Далош, можа да достигне до толкова висок пост и да реализира успешно може би най-важната от целите си.[/quote]
  Ами колкото и тъпо да звучи, Доброто винаги побеждава най-накрая. Така е устроен светът. Затова путин няма шанс.

  zenrus.ru
 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Ако не сте прегледали фото галерията на панаира на суетата на БСП на Бузлуджа 2014, прегледайте ги!

  Старци; цигани; руски знамена!
  Тук-там хваналите в кадър младежи, съм уверен че имат пряка КРЪВНА връзка с Русия!
  Не е случайно БСП да се нарича по света "Проруската партия в България"! (Нещо, в което се конкурират с другите "патриотични" партии в България.)

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#25:"Julian Mall"]А "демократичният Запад" избива православните от Новорусия[/quote]

  Чеченските наемници кога станаха православни? Нали Путин им направи най-голямата джамия в Европа?

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  С НЕчестен труд, господине, с НЕчестен труд. Демострацията на нечестност в "демократичните" прозападни и западни среди е толкова ярка нагла и безпардонна, че никой нормален човек не би могъл да съществува. Както е казал един индийски философ, да се приспособиш към болно общество не е признак на здраве.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 31. 31 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#9:"Стенли1"]Ако не беше анексирал Крим за компенсация, щеше да изхвърчи от руския политически живот![/quote]
  така е, затова сега изхвърча от глобалната политика

  zenrus.ru
 32. 32 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#25:"Julian Mall"]от Новорусия[/quote]
  от къде?

  zenrus.ru
 33. 33 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сибирская Народная Республика":

  Първо провери фактите после плямпай. Не мисли че като приемаш желаното за реално значи си на нивото на западните политици.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 34. 34 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 624 Весело

  Още един ветропоказател се кланя по посока на затихващия вятър .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 35. 35 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#24] от "kihano":

  Ако имате предвид изказването на Тато за социализма, може би!
  Да ви го припомня!
  "Социализма е едно недоносче!" - Тодор Живков

  Да разлая троловете!!
 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#30:"kihano"]Демострацията на нечестност в "демократичните" прозападни и западни среди е толкова ярка нагла и безпардонна, че никой нормален човек не би могъл да съществува. [/quote]

  Нормалните хора и цялото прогресивно човечество могат да съществуват само в Расия, КНДР, Куба и Венецуела. Венсеремос!

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#29:"Сибирская Народная Республика"]Чеченските наемници кога станаха православни? Нали Путин им направи най-голямата джамия в Европа? [/quote]
  Броят на убитите чеченските доброволци сравнен с убитите православни най-вече цивилно население е нищожен.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#35:"lone_wolf"]Да ви го припомня!
  "Социализма е едно недоносче!" - Тодор Живков[/quote]
  Пък на нас ни предстои да ни изберат за втори път бодигарда му , просто шеметен фарс !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#33] от "kihano":

  Другарю, гледам ти сигнатурата. Ти ел ли си "1984"? Аз съм я чел през 1989 година. Тогава я издадоха в България, а е писана през 1948. И знаеш ли какво е опсано в нея? Комунистическа диктатура, дрогарю. СССР next level.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  Или казано с други думи, Гьобелс доволно потрива ръце от казана!

  "Имам добри последователи на Земята, в лицето на русофилите!"

  ......

  Повтаряйте с лъжите! Все някой ще ги приеме за истина!

  Да разлая троловете!!
 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#32:"S.P.Q.R."]от къде? [/quote]
  Явно много бавно загряваш та ще трябва всеки път да те образовам. Там където в момента руското население воюва против военната агресия на укронацистката хунта. Всичко това е Новорусия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#37:"Julian Mall"]Броят на убитите чеченските доброволци сравнен с убитите православни[/quote]

  Чеченски наемници сравнен с православни наемници. Вярно е - доста Груз 200 имаше. А и "республиките" вече са разделени Ще има още Груз 200!

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#39] от "Сибирская Народная Республика":
  Хм я пак я прочети , че нещо не си я разбрал ......

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 44. 44 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#14:"spiegel"]

  До коментар [#9] от "Стенли1":

  Беше принуден да анексира Крим след като загуби криминалната си марионетка Янукович и най-вече Украйна като руска губерния. [/quote]
  Беше принуден да анексира Крим за да спре формирането на US Naval base "Sevastopol". Казвам ви го за пореден път, добре е да го запомните занапред.

 45. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#41:"Julian Mall"]Там където в момента руското население воюва против военната агресия на укронацистката хунта. Всичко това е Новорусия![/quote]

  Това в паралелна вселена ли е, защото нацистка хунта сега има единствено в Масква. Руснак го е казал:
  "сичко е много по-сложно. Първо, това не е завръщане в СССР. Цялата собственост се притежава не от държавата, а от няколко десетки души. Всички, които си сътрудничат със властта, получават своя дял собственост.

  По всички икономически параметри, режимът ни не е социалистически. Той много повече напомня режима на фашистка държава, в която се създават частни корпорации под държавен контрол. Не случайно фашистката държава се е наричала "корпоративна". Такъв корпоративен капитализъм се изгражда сега в Русия."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/07/29/2352447_prof_andrei_zubov_otnoshenieto_kum_istoriiata_v_rusiia/?sp=1#storystart

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 46 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#18:"ijj"] имам чувството че след няколко хиляди години тогавашните ученици ще знаят повече за Горбачов, отколкото за Наполеон[/quote]
  Наполеоновите идеи за организация на обществото се прилагат и днес, даже няма да се изненадам, ако Гражданският му кодекс е още действащ. Докато идеите на Горбачов...

 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#44:"opasno_lud"]Беше принуден да анексира Крим[/quote]

  ХАХАХАХАХА все по жалки ставате!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#38] от "Викайте ми Касандро ":

  Мат'риал, Змийче!

  Да разлая троловете!!
 49. 49 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#41:"Julian Mall"] това е Новорусия[/quote]
  што ето новорасия не панимайем?

  zenrus.ru
 50. 50 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#15] от "kihano":

  Когато в САЩ е имало климатици, перални, диспенсери за вода и др. какво е имало в СССР?

  До коментар [#24] от "kihano":

  Сигурно сте го обсъдили на Бузлуджа.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 51. 51 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#44:"opasno_lud"]Беше принуден да анексира Крим за да спре формирането на US Naval base "Sevastopol"[/quote]
  US Navy си имат самолетоносачи, не им трябва база по средата на някакво вътрешно море...

  zenrus.ru
 52. 52 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#44] от "opasno_lud":

  И каква ще е разликата, ако базата е "US Naval Base" - Kherson ?

  Да разлая троловете!!
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#24:"kihano"]Когато разумът се върне сред хората, на Тодор Живков ще бъде отредено мястото, което му се полага - на един от най-големите държавници на България.[/quote]

  Наред с Георги Димитров, Васил Коларов, Цола Драгойчева, Вълко Червенков, Добри Терпешев, Мако Даков, Пеко Таков, Тано Цолов и ... Гришата, нали?

  Ти бубжУазните държавници не ги броиш - те са фашета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#37] от "Julian Mall":

  Айде пак се почна със славянската народност и православните ценности...

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 55. 55 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "lone_wolf":
  Хм и остра липса на политически (държавнически) материал .....

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 56. 56 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#44] от "opasno_lud":

  Ние сме член на НАТО, какъв е проблема да се формира база, а забравих че чебурашките сте отстъпници пред интересите на големия ви брат.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#42:"Сибирская Народная Республика"]Чеченски наемници сравнен с православни наемници. Вярно е - доста Груз 200 имаше. А и "республиките" вече са разделени Ще има още Груз 200! [/quote]
  Мечти и блянове на укрите и западните им покровители. Съотношението на загиналите е обратно пропорционално на превъзходството на укрите във военната техника -1/10, така че досега човешките загуби на киевската хунта са толкова колкото СССР загуби за десетте години военно присъствие в Афганистан. А относно прекъсването на връзката между Донецк и Луганск пак си много далеч от истината въпреки купчината от унищожена бронетехника и трупове такова не е постигнато и Шахтьорск се превръща в гробница за укронацистите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#47:"Сибирская Народная Республика"]Беше принуден да анексира Крим- цитат на коментар #44 от “opasno_lud”


  ХАХАХАХАХА все по жалки ставате!!! [/quote]
  Хайде по-леко с епитетите, че аз ако те опиша ще ме опандизят модовете за месец.
  И наблегни на граматиката. На бълграската граматика.

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#52:"lone_wolf"]И каква ще е разликата, ако базата е "US Naval Base" - Kherson ?[/quote]

  Това бездруго ще се случи в близките години, докато Путин чака поредния транш в юани, за да купи джепане за канонерките си...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#56:"Consumer"]

  До коментар [#44] от "opasno_lud":

  Ние сме член на НАТО, какъв е проблема да се формира база, а забравих че чебурашките сте отстъпници пред интересите на големия ви брат. [/quote]
  Ние каква полза имаме досега от това членство? Един голям член ни е ползата. Това е. И опрощаване на външни дългове.

 61. 61 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#57:"Julian Mall"]Съотношението на загиналите е обратно пропорционално на превъзходството на укрите във военната техника -1/10[/quote]

  Най-добър боди каунт ударихте на 17.7.

  The best way to predict the future is to invent it.
 62. 62 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сибирская Народная Республика":

  Чел съм я, и за разлика от теб съм я разбрал. 1984 е сега! И ти повтаряш онова, което ти спускат "по тръбата", т.е. чрез медиите. Чел съм и малко повече, като например, че автора на 1984 е социалист и е бил разработван от Британските тайни служби. Както и че никога не е бил в СССР, а доста време е прекарал в Индия, тогава под британско управление, и впечатленията станали основа за "1984" са събрани именно там.
  Чел съм също и "Прекрасния нов свят", за който се твърди, че повече пасвал на съвременната западна цивилизация. Но според мен съвременната западна цивилизация е смесица от двете заедно, щото нито само едното нито само с другото може до такава степен да подтисне народите, че никъде да не се наддига глас на здрав разум. Това е път водещ единствено към катаклизъм с мнооого много жертви изможду които може да се окажем и ние и/или децата и внуците ни. Та си помисли пак за кого и за какво врякаш по форумите. Няма нищо по-фалшиво от западната цивилизация.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 63. 63 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#60:"opasno_lud"]Ние каква полза имаме досега от това членство?[/quote]

  Да, пазят ни от зелените човечета. И ако се пръкнат ще ги избият до крак. И Груз 200 няма да има

  The best way to predict the future is to invent it.
 64. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#58:"opasno_lud"]На бълграската [/quote]

  Гений

  The best way to predict the future is to invent it.
 65. 65 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#54] от "Consumer":
  Тия азиатци унищожават(убиват) европейци - украинци при това православни. В нета има снимки и инфо как чеченци убиват украински войничета. Но когато една азиатска държава - русия е управлявана от хан - уигур - какво да очакваш.
  Нямам нищо против азиатците - но да си стоят в Азия, нямат работа в Европа.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 66. 66 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#62:"kihano"]1984 е сега! [/quote]

  Ъъъ. Такова, сега е 2014...

  The best way to predict the future is to invent it.
 67. 67 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Голямото признание за гения на Путин, което и в този форум упорито се повтаря, било, че Путин все пак не бил толкова некадърен, колкото Елцин или неадекватните СССР дъртаци. Иронията е, че Елцин сам осъзнаваше донякъде непригодността си да бъде успешен лидер, докато самонадеяният Путин няма подобни здравословни задръжки и като резултат ще е в пъти по-вреден за мужиците, отколкото предишното пиянде, което си бяха натресли.

 68. 68 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#54] от "Consumer":

  Ами чуй се как говориш. Половината от думите ти са обши с тия на руснаците, а по църквите още пеят с падежи, като в Руския. По себе си плюете като се отричате от рода си. Келти безродни!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 69. 69 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#62] от "kihano":
  Момчето е илитерат , та това го оправдава умерено . и от мен една подробност . По случай 100 годишнината от раждането на автора преброили камерите в радиус от 100 метра на мястото където е писан романа , били над 100 говоря за 2003 .....

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 70. 70 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#66] от "Сибирская Народная Республика":

  Е това беше въховна проява на липса на интелигентност!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 71. 71 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#52:"lone_wolf"]До коментар [#44] от "opasno_lud":

  И каква ще е разликата, ако базата е "US Naval Base" - Kherson ? [/quote]
  Това си заслужава да се види. Най-много искам да видя физиономията на болния мозък, който ще предложи тази идея.

 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Весело

  [quote#61:"Сибирская Народная Республика"]Най-добър боди каунт ударихте на 17.7. [/quote]
  Не преписвай на опълчението героичният подвиг украинския СУ-25, който разстреля Боинга с дълга серия от двете 30мм цели на оръдието си.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 73. 73 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#57] от "Julian Mall":

  Има едни отварячки за консерви "А-10 Thunderbolt" !
  Да продължават да си поместват снимки "донецките" опълченци в СУРАТ ТЕФТЕР, пък после да не ПЛАЧКАТЕ, че лошия запад ги дал на украйнците!

  Да разлая троловете!!
 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#68:"kihano"]Половината от думите ти са обши с тия на руснаците[/quote]

  Разбира се. Ние сме им дали и език и азбука. И вместо да са ни благодарни, мужиците на откриването на Олимпиарда написаха, че азбуката била руска. Сигурно Кирил и Методий са руснаци?

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#72:"Julian Mall"]Не преписвай на опълчението героичният подвиг украинския СУ-25, който разстреля Боинга с дълга серия от двете 30мм цели на оръдието си.[/quote]

  Аз като ти казвам, че си в паралелна вселена...

  The best way to predict the future is to invent it.
 76. 76 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#65] от "iak":

  Нали същото пишем във форума, поне тия които не сме очугунени

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 77. 77 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#50] от "Consumer":

  Щастливи и спокойни хора, които не треперят за бъдешето си.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 78. 78 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#62:"kihano"]Чел съм също и "Прекрасния нов свят"[/quote]

  Пропусна левундерската анти-утопия "Америка Ох кей". Другарю, между мен и теб има влакови композиции с прочетени книги. В моя полза

  The best way to predict the future is to invent it.
 79. 79 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#71] от "opasno_lud":

  Какво?

  Ще ходите да си вземете Аляска ли?
  (Или Айс-Кри(й)м, както го бълнувате!)

  Събуди се! Не можете да се опълчите срещу целия високотехнологичен свят, и накрая да не се окажете с гащи, свалени на букаи!

  Да разлая троловете!!
 80. 80 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#68] от "kihano":

  Общи са, защото ползват българската азбука, а не македонската. Когато тук е имало читмо и писмо, там се сещаш. А какви ги вършат послушниците на БПЦ, още няма 12 ч., не искам да ставам вулгарен.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 81. 81 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#35] от "lone_wolf":

  Първо, бай Тошо беше добър в управлението, но не и в идеологията. Второ, превратно тълкувате изказването му. Съветвам ви да потърсите в речника думата "недоносче". Ама понеже няма да го направите, ще ви я разтълкувам - "преждевременно родено", т.е. съветския социализъм изпревари времето си и затова не успя да просъществува, а вие го тълкувате като невъзможност да съществува. Ама нейсе ... от десен мисъл ...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 82. 82 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#78] от "Сибирская Народная Республика":
  Ако беше така нямаше да ползваш романа а една новела на Оруел ...

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 83. 83 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#80] от "Consumer":

  [quote#80:"Consumer"]Общи са, защото ползват българската азбука[/quote]

  Ееее, с хора дето не правят разлика между език и азбука няма какво да дискутирам. Хубави поддръжници си е намерил Запада.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 84. 84 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#73:"lone_wolf"]Има едни отварячки за консерви "А-10 Thunderbolt" ! [/quote]
  Едва ли Запада ще даде такова оръжие на укрите поне докато не изразходват собствените си градове, смерчове, урагани и балистични ракети.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 85. 85 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#64:"Сибирская Народная Республика"]На бълграската - цитат на коментар #58 от “opasno_lud”


  Гений [/quote]
  Благодаря. Разрешавам да се обръщаш към мен само с опасно_луд. Няма смисъл да се подмазваш.

 86. 86 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#77] от "kihano":

  Всички червени чугуни сте прозрачни, свободите на индивида ви плашат до костите, както и напредъка и добруването му. Ако може да го наблъскате в конски вагони, стъпкан и изпилен, облечен еднакво с ватенка и зависещ от дневната дажба твърд хляб.

  За късмет на останалите тия времена са безвъзвратно загубени.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 87. 87 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#46] от "usero":

  "Наполеоновите идеи за организация на обществото се прилагат и днес, даже няма да се изненадам, ако Гражданският му кодекс е още действащ. Докато идеите на Горбачов... "

  На тях може би принадлежи бъдещето

  В смисъл, когато се стигне до положение по-силните и/или по-развити страни сумарно повече да дават, отколкото да вземат в отношенията си с по-слабите и/или по-изостанали страни. И да имат реална грижа за цялото човечество.

  А ако става въпрос за "перестройката", като че ли най-близо до реализацията на подобни идеи бяха чехите в 1968 г. Имаха демократични традиции и добро стопанско развитие, още от времето преди 1948 г. Там така нареченият "трети път" може би щеше да се реализира по-добре, отколкото после стана с опита за "перестройка" в СССР. Дорите и руснаците биха спечелили от това - щяха да имат един положителен пример. Разбира се, после в 1989 г. вече беше късно за "третия път" в Чехия. И все пак, в сравнение с останалите централноевропейски страни (включително и бившата ГДР), чешкият преход като че ли е най-успешният.

 88. 88 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Чекистите винаги са преследвали православието и станаха врагове на сички славянски народи.
  За тех бъдещето е в Азия. С Монголия и Китай.

 89. 89 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#78] от "Сибирская Народная Республика":

  Може да не се хабиш с чете. Явно е нахалост. Заложи на писането.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 90. 90 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1861 Весело

  "- Фитнес-държавникът Путин като икона на здравословния начин на живот наистина е косвена реакция на геронтокрацията на късната съветска епоха. Разбира се, и Брежнев не е бил винаги стар, умствено и физически слаб, и Путин не може завинаги да запази формата си.”

  Ха, Ха! Наистина много точна характеристика! Авторът съвсем основателно допуска, че Путин завинаги ще бъде президент, но няма да може завинаги да запази формата си... И понеже в “демократичната” Руска империя, мандатите служат,,колкото да бъдат заобикаляни или “отигравани на къс пас” между “демократичния диктатор” и като правило, препъващият се и леко подпийнал премиер!
  Единственият Съветски началник след войната досега, който предаде богу дух, изглеждайки по-нормално беше Андропов, но той си беше тежко болен още когато го интронизираха! Останалите индивиди буквално на нищо не приличаха, лека им пръст! В това отношение руснаците попадаха в една група с “демократични страни” като Северна Корея, Куба, Либия.

  I Want To Believe
 91. 91 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#7:"Julian Mall"]САЩ и враждебните на Русия страни винаги ще наливат средства в укронацистката хунта за продължаване на войната и това ще струва неизмерими страдания за населението на Новорусия.[/quote]
  Това е истината.
  Платените писачи, разбира се, твърдят съвем друго и то е обяснимо, за това им плащат.

 92. 92 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#91] от "new_ghost":

  ...to bring them all destruction, suffering and pain

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 93. 93 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "spiegel":Да, може да се определи и така. За съжаление Русия и в Украина и у нас залага на крадци и криминални типове. За съжаление същото правят и САЩ. Нямам обяснение защо е така, просто констатирам факти.

 94. 94 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#79:"lone_wolf"]Ще ходите да си вземете Аляска ли? [/quote]

  ходиТЕ, вземаТЕ...
  Ти за какъв ме взема? Аз нищо няма да ходя да вземам, освен 2л бира малко по-късно.

 95. 95 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  [quote#68:"kihano"]Ами чуй се как говориш. Половината от думите ти са обши с тия на руснаците[/quote]
  Защото ние сме ги покръстили и просветили. Напр. думата лошадь (кон) е старобългарска.. Крайно време е вие, форумните по-руснаци от руснаците да научите, че славянската азбука е създадена от светите братя Кирил и Методий, а не от Ломоносов, както твърдят кремълските ви господари.

  Gunter glieben glauchen globen
 96. 96 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#95] от "Blood Red Skies":

  Крайно време е да надигнеш гневен глас срещу "османското влияние в учебниците по история".
  Може пък и да си съгласен с това твърдение, знам ли...

 97. 97 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Гневно

  До коментар [#72] от "Julian Mall":

  Писането на лъжи, под формата на весели коментари, когато става въпрос за смъртта на 298 невинни пътници показва ясно какви контрачовеци сте всички фенове на фашисткия режим в Кремъл.

  Gunter glieben glauchen globen
 98. 98 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#91:"new_ghost"]Това е истината.
  Платените писачи, разбира се, твърдят съвем друго и то е обяснимо, за това им плащат.[/quote]

  Специален поздрав за руските терористи в Украйна https://www.youtube.com/watch?v=04F4xlWSFh0

  The best way to predict the future is to invent it.
 99. 99 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#94] от "opasno_lud":

  Да ти е сладко! Времето е точно затова!

  Да разлая троловете!!
 100. 100 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  До коментар [#96] от "opasno_lud":

  Ще те помоля да не ме преследваш под всяка статия. От мъже не се интересувам.

  Gunter glieben glauchen globen
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK