Стефан Попов: Оценката за правителството зависи от действията му по "Южен поток"

Стефан Попов

© Велко Ангелов, Капитал

Стефан ПоповСтефан Попов е изпълнителен директор на неправителствената организация "РискМонитор". Той е  завършил Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор е по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк (1996). Бил е програмен директор в Центъра за либерални стратегии (1996 - 2004), председател на настоятелството на институт "Отворено общество" (2000-2006). Има специализации по конституционна политика (Виена, 1994 и Фрибург, 2003) и международна сигурност (Вашингтон, 1999). Член е на гражданския съвет на Реформаторския блок. "Дневник" го потърси с въпроси за служебното правителство и за десницата.


Сполучлив ли е според вас изборът на президента на премиер и членове на правителството?


- Нека преди всичко кажа какво мисля за самата институция на служебното правителство. Ние сме доволни, че има служебно правителство, защото преди него в България цяла година вилня нещо недопустимо и нетърпимо. Така че сега си отдъхнахме. Но извън тази конюнктура служебното правителство е доста ексцентрична конституционна конструкция. В една нормална парламентарна страна такава "президентска пауза" в управлението е ненужна и объркваща. Въпросът за правомощията му по принцип е неизясним, неподдаващ се на дефиниране. В България лошият ефект от служебното правителство е свързан най-вече с неоснователни свръхочаквания. Така между другото става и при директния избор на президент, който не съответства на властта на позицията. Но това е по-дълга конституционна тема.
Що се отнася до конкретния избор на г-н Плевнелиев, с две думи: президентът прави добри кабинети с неудачни премиери. Предишният му служебен премиер беше македонстващ националист в стил ВМРО и ще се запомни с това, че възстанови статута на агентите на Държавна сигурност (ДС) във външно министерство, направи недопустими сексистки изказвания, с каквито в западния свят кариерата ти свършва в същия миг ("тя, макар че е жена, става за министър", за вътрешната министърка), обяви отварянето на досиетата за "чалгата на прехода", накрая се самоназначи за посланик, не помня още какво.


Новият премиер е типична рожба на БКП/БСП, но обидена. Те нали са братство, "другари", та обидата е политически акт. Той е по-ляв от най-левите там с позицията си срещу плоския данък. Има множество антиамерикански изказвания в миналото и публични коментари срещу "Отворено общество" и "финансовия спекулант Сорос", взети директно от речника на Волен Сидеров. Две десетилетия вече се кълне в тази дефектна конституция, смята я за свещено творение, вместо да замълчи засрамено, че е участвал в създаването й. А щом встъпи в длъжност, започна да ръси бисери всекидневно - че "комунизмът е светъл идеал" и че трябвало да разграничим "свтлия идеал от тъмните режими". Поведе целия Министерски съвет да се черкува. Ами ако там имаше хора от пет религии, цял ден по храмовете ли щяха да прекарат като туристическа група? Обяви, малко в стил Путин, че "църква и държава трябва да вървят ръка за ръка". И това от конституционен юрист. Ден след като каза, че "протестът бил на власт" (едно неуместно изказване), реагира на критики срещу номинацията за министър за изборите с думите, "ако задкулисието ти скрои номер, трудно се овладяват нещата", визирайки не друг, а "Протестна мрежа". После пък тази фраза, че "ние в Министерски съвет се шегуваме, че на служебното правителство хубавото му е, че няма парламент". Тези и поне дузина други изтървавания само за три-четири дни. А иначе едно празно административно говорене. Чуйте му програмното интервю по БНТ, то става за главен секретар на Министерски съвет.


Но в самия кабинет има доста свестни попълнения. Христо Иванов, Велизар Шаламанов и Йордан Христосков са си находки. Както и предишния служебен кабинет, този също е президентска демонстрация към всички партии какви трябва да бъдат министрите във всяко правителство.


Какво показа дотук правителството на Близнашки? От какво трябва да се въздържа? За какво трябва да бъде смело?


- По-правилно е да говорим за "второто правителство на Плевнелиев". Служебните правителства са една квази изпълнителна власт. Според констуционния си замисъл тази неудачна конструкция трябва да организира и гарантира честни и свободни избори и да осигури административния оборот на държавата. Не че има конституционни ограничения за актовете си, просто това е задачата му за два месеца и половина. Подобно на самия президент, обаче, служебното правителство се посреща с огромен интерес и нереалистични очаквания. Това създава контекст, в който всяко негово действие се вижда по-ясно, чува се по-силно, възприема се, оценява се и прочие. Това правителство не може да свърши нещо голямо в сферата на дългосрочните политики. Но, пак подобно на президента, то има шанса да бъде породи по-ново публично послание, от каквото много има нужда в момента. Нямам предвид да бъде бъбриво по медиите. Чрез самото си поведение, почтеност, откритост, отговорни действия то може да възстанови частично доверието на хората, че в сферата на политическото в България, може да се случват свестни неща. Такива са и сигналите засега от действията на министрите, които споменах.


Но конкретно, в сферата на автентичната изпълнителна власт успешният му политически, а не служебно-административен профил ще зависи от справянето с казуса "Южен поток". То трябва да събере смелост и да спре изпълнението на проекта, да го върне назад и да го прекара през законните процедури за търг. Засега, обаче, се чуват объркани и противоречиви неща.


Какво могат институциите на направят по казуса "Южен поток"? Какво изобщо трябва да се направи по "Южен порок"?


- Това не е прост казус. От една страна, правителството има принципно конституционно право да отменя актове на министри. От друга, ако това право се практикува неограничено, ще настане произвол и хаос. Административното правораздаване се съобразява с този втори аспект. Така възникват два центъра в правната система и две алтернативни ориентации. Между тях се прави избор, защото има действителна дилема. Ако този казус се разглежда в англосаксонски контекст, няма да има никакво притеснение дилемата да се реши в полза на отмяна на прочутото разрешително за строеж около Варна, а и други актове на Министерски съвет от новото правителство. Ще се използва много простият аргумент, че разрешението на един министър е издадено в директно грубо нарушение на официално декларираната позиция на правителството. Орешарски има такава позиция пред най-високи органи на ЕС, както и пред Народното събрание, а накрая и широко публично. И предвид тези условия, може да се прибегне до конституционното положение за отмяна на предишен акт. В България обаче натежава аксиомата (или догмата) за формално-правната стабилност и континюитет. Това не е без основание, то е вкоренено в цялата традиция. Резултатът, обаче, е леко чудноват. С безусловното придържане към тази ориентация правителството се оказва отделено от собствената си роля на изпълнителна власт и политика. То нито може да отмени, нито да обжалва пред съда, с вързани ръце е.


Затова казвам, че се изисква доза кураж. Вместо да питат юристите каква политика е възможна, трябва да им се връчи задание да оформят правно решението за отмяна, спиране и пр. Или да изградят солидни мотиви за напълно нов акт на Министерския съвет, който трудно да се атакува пред административния съд. Политическата оценка на това правителство зависи от поведението му по този казус. Ако то иска да бъде буквално "служебно", един вид бюрократична подробност в публичния живот, може да повтаря, както досега, че няма право на това и няма право на онова. Отказът от действия по този въпрос ще остави отпечатък завинаги върху образа на "второто правителство на Плевнелиев". Надявам се да разбират това.


Реформаторският блок е политическата сила, която поиска отмяна на строителните разрешения за "Южен поток". Дали това е сигнал, че блокът ще започне да води по-активна политика и ще престане да се вглежда в себе си?


- "Южен поток" е по-видим казус, но Реформаторският блок има позиция по всеки съществен въпрос без изключение, всекидневно. Просто има разлика между това да имаш позиция и тя да има политически смисъл, да бъде политика. Аз имам позиция по много въпроси, но това не ме прави политическа сила, нали? За да стане някаква позиция политика, към нея трябва да с добави сила, мощ. Сила в демократична среда означава доверие и подкрепа на големи групи хора. Изпитанието, пред което е изправен Реформаторският блок, е дали може да набави това доверие и да бъде припознат като представителство на хора, които иначе споделят позициите му. Трагедията на десните сили в България е в това, че за тях не искат да гласуват хората, които са съгласни с политическите им позиции. Това ни връща към въпроса за "вглеждането в себе си". Подозрението, че твоите политически позиции са страна на едно нарцистично занимание е фатална за всяка партийна формация. Затова първостепенно важно е Реформаторският блок е не да развива тепърва идеи за нови политики – той ги има във формата на програмни документи, те са по сайтовете му – а да внуши публично, че това е неговата мисия и той неподправено вярва в нея. Това е въпрос както на талант и въображение, така и на вътрешна дисциплина и приличие.


Възможно ли е не просто да оцелее, а да се превърне в сериозна политическа сила? При какви условия?


- Възможно е под условието на силно лидерство и почтени отношения между партньорите в Блока.


Вие сте член на Гражданския съвет към Реформаторския блок. Как оценявате оставката на Радан Къден и мотивите към нея.


- Като цяло процесът е здравословен и се надявам Блокът да навлезе в нова фаза на развитието си. За оставката, обаче, аз имам старомодно мнение. От една страна мисля, че оставката е екстремен акт и следва да се подава веднъж. От друга, смятам че пътят към автентичното лидерство не трябва да минава през оставки. Те се помнят и не се помнят с добро. Забравят се мотивите, но се помни действието. Иначе Радан е принципно прав да настоява за нов етап в обединението на Блока. И е прав да отказва да бъде говорител на силно децентрирана коалиция. Но оставката като публичен акт е леко несъразмерна спрямо мотивите си.


Всъщност какво означава намерението да стане "единен политически субект"? Не е ли по-добре да запази по-хлабавата коалиционна формула?


- По-добре е да имаш една партия, вместо пет или седем. Коалицията е неуправляема, непредвидима, заредена с повече безпредметна вътрешна интрига и пр. Но създаването на една партия от пет отделни е трудно изпълнима програма. Още повече по време на изборна кампания. Това е желателно, но е организационно нерешима задача. Така че един конгрес в средата на септември едва ли ще успее да породи единна партия и да разтвори различията между петте партии. По-реалистичната задача е да потвърди единството на коалицията, да излъчи нови общи органи, да създаде поста председател с ограничени председателски права, но не и да учреди нова партия. Просто не виждам технически такава възможност. Учредителен конгрес на партия има нужда от половин година подготовка, главно из страната, това не е семинар в центъра на София. Но ако направи това, което казах, и осигури добро единно излъчване в кампанията, бих казал, че е успешен.


Защо от години десницата не успява да излъчи лидери (без да броим ГЕРБ и Бойко Борисов)?


- Едва ли някой може да даде практически полезно обяснение. Прагматично дясното има плитък корен в тази бедна и зле структурирана среда. В нея разумът е подозрителна инстанция, а безотговорно-разпищоленото поведение е адски секси. Но такъв тип твърдения са някак политически отвлечени, от тях нищо не следва. Видимо на повърхността е, че дясното се практикува като интелигентска позиция, която дава по-ниски шансове за силни партии и лидерство. Тя, грубо казано, дава превес на замислянето над собствената ти идентификация "кой си", "за какво си" и пр. над въображението, дръзките идеи и действия. Но това е неизбежно, защото т. нар. дясно не е идеология, а е разумната позиция. Тази нагласа се пренася в живота на организацията и го отравя с колебания, лашкания и вътрешни конфликти. Така отиваш на избори с чувство за истина, но с хартиена телесност. И печели Бойко Борисов, който е направил обратното. Той има поведение, което от гледна точка на традиционното дясно е парадоксално, но в крайна сметка по-успешно. Вместо да се мъчи над идентификационни въпроси като "кой съм", "какъв съм" и т. н. Борисов прави каквото му скимне, а впоследствие назовава това, което се е получило "дясно", най-вече защото другите названия вече са заети. Не е пример за подражание. Но показва, че като подмениш политическото въображение с размисъл, резултатът е такъв.


Какво променят за България твърдата линия на Путин и победата на Ердоган?


- Последните решения на Путин/Медведев за ембаргото върху вноса в Русия са доста любопитни. Всъщност Путин налага ембарго над самата Русия, каквото ембарго можеше да наложат западните сили. Но в по-общ план, аз се надявам поведението на Путин към Украйна да подейства пробуждащо на българските политически елити. С анексирането на Крим Путин разглоби завинаги пост военния консенсус от 1945 година, на който се градеше стабилността на най-съществения сегмент от глобалния международен ред (по оста Русия-Европа-САЩ). Този консенсус забраняваше – забележете, негласно, но безусловно – подобни спонсорирани референдуми и беше основа дори на т. нар. международно право след войната. Нарушаването му води до срив на доверие по цялата тази ос. Това е простият извод от акциите в Украйна и той ще промени необратимо отношенията между Русия и западния свят. На Русия на Путин не може да се гледа като на почтен и отговорен партньор, както Европа и САЩ опитват от 1991 година насам. А свалянето на гражданския самолет премина нова граница. Значението на Крим е разбираемо за по-тесен кръг наблюдатели на международните отношения. Замесването в криминално дело като свалянето на граждански самолет е понятно за всеки човек със непомътен разсъдък. Надявам се това да подейства отрезвяващо в България. След Украйна България пак е изправена пред избор от вида на този, който се налагаше да направи през 1999 година. Изборът "накъде?".


Победата на Ердоган няма такова пряко отношение към България, но има отношение към ЕС. Изглежда Ердоган ще промени основно конституционния модел на Република Турция. В момента правомощията на президента не са големи и в една нова конституция това вероятно ще се промени цялостно. ЕС ще трябва внимателно да преформулира политиката си към Турция, която е световна сила в момента, икономически, военно, с растящо влияние над целия регион. Досега на турското желание за членство в ЕС се гледа така сякаш става дума за поредната страна от Балканите. Това е нереалистично и недалновидно. Ердоган иска да повтори далекоизточните икономически феномени като Сингапур на границата между Европа и Азия. Това е много амбициозен проект и той налага по-разчленено и смислено отношение. Промяната ще бъде изпитание за основните сили в ЕС и интересен за наблюдаване процес.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Не само - въпреки че безспорно това е един от най важните критерии. Има и други - принципни позиции, воля за реални реформи и т.н.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Преди да се коментират изказванията му нека споделим кои са донорите (така са си написали в сайта - донори) на въпросната организация Риск монитор: цитирам: Фондация "Америка за България", Институт "Отворено общество" - София, Институт "Отворено общество" - Ню Йорк http://www.soros.org/ (това им е сайта на ню-йоркското отворено общество), Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа, Балкански тръст за демокрация - сайтът който са дали води към сайт на организация със следното име - German Marshall Fund of the United States; и последния донор е Европейска комисия - генерална дирекция "Вътрешни работи"

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Бе мама му стара, как не намерихте един човек Х, дето да е:
  - Завършил техникум, специалност „Газови технологии“;
  - Завършил Минно-геоложкия, специалност „Нефт и газ“
  - Работил в газова фирма
  - Построил като технически 250 км газопроводи, 20бр. компресорни станции, 120 кранове, сушилни, електрохимични защити, газови регулаторни пунктове и т.н.
  - Работил заедно с 1,2 или 3 големи европейски фирми за газ. Участвал в този и този проект.
  Ето такъв човек да бистри „Южен поток“. А то само дървени философи, политолози, социолози и гълъбари коментират по вестници и телевизии важни енергийни проблеми. А бе като разбира от енергетика, може би ще кара и самолет или ще прави мозъчни трансплантации с философско образование, а? Ама кой журналист ще се качи на самолет, пилотиран от философ? Никой. Но виж за енергетика се спукват да ги търсят философите – енергийни специалисти.

 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вальо":

  Имате основание да задаве подобни въпроси, но пък от друга страна, колко завършили газовици, даваха "експертно" мнение в личен и не български интерес.
  Така че, понякога наистина е по добре да се погледне и филосовски на нечие бизнес начинание и то от национално значение, щото знае ли човек като ти говори тесен специалист, чий тесно специални интереси защитава зад булото на експертизата си.
  Поздрави.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  [quote#0:"Попов"]То трябва да събере смелост и да спре изпълнението на проекта, да го върне назад и да го прекара през законните процедури за търг. Засега, обаче, се чуват объркани и противоречиви неща.[/quote]

  Основен критерий, че служебното правителство действително иска да постави основите на нов, честен начин на управление на страната.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Новият премиер е типична рожба на БКП/БСП, но обидена. Те нали са братство, "другари", та обидата е политически акт. Той е по-ляв от най-левите там с позицията си срещу плоския данък. Има множество антиамерикански изказвания в миналото и публични коментари срещу "Отворено общество" и "финансовия спекулант Сорос", взети директно от речника на Волен Сидеров"

  Проличава злобата, че прекрасния избор на Плевнелиев говори срещу хранилката на която е бил зачислен

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Този май не знае или се прави,че не знае какво е служебно правителство.Служебното правителство е назначено и няма никакво морално право да взима съдбоносни за страната решения.След малко народа ще даде на страната с вота си ново правителство.Ако е на Боко...нека той спре Южен поток ! Относно дъвката България е пак пред избор ''на къде''.....хайде без глупости ! България е в ЕС и НАТО и принадлежи на западния свят !
  За Турция !
  ''Досега на турското желание за членство в ЕС се гледа така сякаш става дума за поредната страна от Балканите'' !!
  Това са думи на Давутоглу.
  Турция не желае да приеме европейските ценности.Целта е ЕС да се приспособи към турските особенности.Подлоги като този Стефан Попов често ще ''анализират'' темата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#4] от "нуцо":

  Да, щото широк специалист (философ) защитава само и единствено интересите на народа Моят шеф има едно правило, с което съм напълно съгласен - "Специалист по всичко е специалист по нищо". Със същия успех и с подобна компетентност знайни и незнайни люде бистрят сигурно през вечер на чаша ракия същите теми. Та тежестта на това интервю е точно толкова голяма колкото и на една подобна раздумка в кръчмата.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Добре , г-н Попов ..Умен сте ..
  Обаче , за да покажете че сте умен, изпадате на места в теоретични разсъждения - които могат и ТРЯБВА да се правят НЕ публично - а вътре в партията или коалицията , която подкрепяте :)
  Все пак , в предизборна обстановка , ВСЕКИ съмишленик ЗАЩИТАВА партията или коалицията , на която симпатизира :)
  Вътрешните проблеми или недостатъчци - НЕ се разглеждат ПУБЛИЧНО - в пресата ..))
  СЕГА е време САМО за пропаганда или политическа РЕКЛАМА и послания - в интерес на коалицията , на която симпатизирате : И ТОЛКОВА ..) Не е време за ДРУГОТО ..

  BIG AL
 10. 10 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#8] от "bludniq_sin":

  И какво доказва вашата теза ?!?
  Че само тесните специалисти по нещо, са честни и почтенни хора ли ?!?
  Наивност ли прозира при вас или преднамереност?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 11. 11 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":


  [quote#2:"bludniq_sin"]Преди да се коментират изказванията му нека споделим кои са донорите[/quote] - И?
  Още един защитник на Пусинските конспиративни тези...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А и служебното правителство , като особен инструмент , не е нещо скопено , изключително или "независимо"..
  ТО Е ДЛЪЖНО - да ПРОВЕЖДА полтиката на ЕС и европейзма ,- защото сме членове на ЕС и в този смисъл - категорично да се ПРОТИВОПОСТАВЯ на на всичко, което излиза извън рамките на ЕС и неговите Закони...) !!!!!!!!!
  ТУК сте прав - но е нужно непрекъснато да се повтаря- в България сме , все пак - че ТОВА ПРОТИВОРЕЧИ на Европейските Закони , това е руски натиск - без да има съблюдаването на ЕС Законите ..ТОВА не може да стане в държава членка на ЕС !!!
  Спазването на ЗАКОНА - важи и за големите проекти и за малките - нормални граждани в страната ..) И т.н...
  РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК е за ТОВА !!
  Изобщо в предизборна обстановка , ДРУГ начин на говорене е нужен - не теоретическия :))

  BIG AL
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  РБ няма да влезе в парламента, ако продължава да вие срещу ЮП. А въпросния автор не е нужно да бъде коментиран. На него даже не му трябва виза, той сигурно си има гражданство и служба. Не му е тук мястото.

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#10] от "нуцо":

  Тезата ми нищо не доказва - това е мое мнение. Тезата ми е, че по специфични теми трябва да коментират специалисти с опит в съответната сфера. Не може философ по образование, който през цялата си кариера (до колкото може да се направи извод от дадената за него информация) се е подвизавал в разни неправителствени организации да коментира въпроси свързани със сектор енергетика и то въпрос/проект с такъв мащаб. Това е все едно да поканят специалист по квантова физика да коментира конституционосъобразност на даден законопроект?! Нерде философия, нерде енергетика? Компютри и компоти са различни неща нали Та по темата следва да се обръща внимание само на коментарите на български и външни специалисти - т.е хора занимавали се, и занимаващи се с енергетика и добив - те могат да говорят с цифри и с конкретика (всеки от нас сам да прецени до колко може да се вярва на всеки един от тях). Само тесен специалист може да има претенции за компетентно мнение. Това не са картофи и някакви метафизични и имагинерни понятия върху които може да се правят празни разсъждения. Същата работа беше и с проекта Белене и тн. Изисква се конкретика и цифри - черно на бяло.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#3] от "Вальо":

  'Газовиците " да си гледат тръбите и газта - ако се стигне до там : ПРЕДИ тях са юристите и финанситите , които казват - ИМА ли интерес България или ще бъде на ЗАГУБА - с ТОЗИ договор ...))
  Колко ще платим - заборчнеем , КОГА ще сме на печалба , ИЗОБЩО дали имаме НУЖДА от този договор , и т.н....)

  BIG AL
 16. 16 Профил на q1w2e3
  q1w2e3
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#3:"Вальо"]Ето такъв човек да бистри „Южен поток“. [/quote]
  хе-хе-хе - а що не намерят един икономист да сметне на базата на наличната информация дали патока е икономически изгоден?
  аз ще ти кажа защо - защото няма подписано транзитно споразумение между газпром и южен паток българия ад и няма никаква яснота какви ще са приходите!
  от тук - докато не се подпише транзитен договор и сметките (приходи-разходи) не са ясни и публични, този проект трябва да се счита за вреден и да се спре.

 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#11] от "NicK":

  Въпросните "донори" подсказват достатъчно какво мнение може да се очаква от директора на въпросния институт/организация. Който плаща музиката той поръчва. Все пак за да може да се направи критичен анализ на мнението му и да прецени човек до колко може то да бъде счетено за обективно и непредубедено моментът на финансиране е особено важен. Особено когато става въпрос за НПО (без значение кое)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 506 Неутрално

  С всичките ми резерви към Марин Райков, все пак човек не може да остане равнодушен когато някой го атакува с думите, че се държал като ”македонски националист в стил ВМРО”. Много неадекватно изказване на Стефан Попов.
  Прави впечатление и манипулацията с цитата за министърката. Тогава Райков го каза в смисъл, че въпреки, че става въпрос за силово министерство и начело застава жена, то тя ще се справи.
  Според мен присъствието му в ГС към РБ е неудачно.

 19. 19 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "bludniq_sin":

  Разбира се, че споделям вашето мнение, но ние не говорим в случая, за вътрешно заводски тясно специализиран въпрос, а за дейност и въпроси от национално значение, в които въпреки изскващата се експертиза за тяхното решаване, последна главна и всякакава дума имат ПОЛИТИЦИТЕ, не, а ПОЛИТИКАНСТВАЩИТЕ недоразумения искащи да си уредят пра внуците за наша сметка по някой обект с национално значение ...чрез някое "експертно" мнение.
  Нито повече нито по малко , колега.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  [quote#19:"нуцо"]последна главна и всякакава дума имат ПОЛИТИЦИТЕ[/quote]
  Съгласен, но всички сме наясно, че поне по правило за подобни теми политиците (дори да приемем, че сред тях ще има единици, които могат да се нарекат специалисти по темата) вземат решенията на база съветите и мненията на експертите, които са в екипите им.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#17] от "bludniq_sin":

  Както казах - успешно предавате опорни точки спуснати чак от Москва..., интересите на Русия в ЮП са ясни, интересите на нашите политици с този проект дори още повече - да крадат и да ни правят на маймуни - и дори не го крият (за справка консорциума за строителство и увеличението в цената на строителство), а вие през това време мъдрете завоелираните конспирации на запада целящи да ощетят България (чрез активното участие на Сорос разбира се)...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  С тезата , че е ИЗЛИШЕН конгрес - през септември - съм съгласен ..НЕ е нужен сега ....МОЖЕ да бъде едно голямо предизборно събрание , митинг или нещо подобно ..
  ВСЕКИ индивидуален иозбор - СЕГА - ще донесе до излишно напрежение и амбиции- НЕ добри за една коалиция ...
  И съмишленици могат да се изпокарат ,,Виждали сме го ...

  BIG AL
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Весело

  Абе какъв е този американски натиск против Южен Поток !???
  Да си промотират ШЕВРОН в латино зоната и Африка почти са готови на трета световна само и Хънтър Байдън, по-малкият син на американския вицепрезидент Джо Байдън да завърти далаверата с газа в източните колонии !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  [quote#21:"NicK"]Както казах - успешно предавате опорни точки спуснати чак от Москва[/quote]
  Вие сериозно ли?! Искате да ми кажете, че всеки, който изрази съмнение в обективността на лице коментиращо каквато и да е тема свързана с отношенията русия-българия-ес и чиято дейност и заплата са финансирани и идват пряко от структури/дружества/организации действащи в интерес на друга страна (в случая сащ) действа по спуснати опорни точки? Т.е според Вас всичко що идва от някоя от въпросните организации е със степен на достоверност - безспорно, а всеки който има мнение противно на това е лъжец, мурзилка и още както там ги наричате? Извинявайте, но това е абсурдно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#8] от "bludniq_sin":

  Искаш да копаш и да ти ПЛАЩАТ ..Не те интересува КОЙ и ЗАЩО ???
  Ами аз не искам България да се закопава със 7 милиарда лева , засега , и да ти ПЛАЩА за дупката ,
  и да ЧАКА 25 години или НЯКОГА - да си върне КРЕДИТА към банките , ,капиталовложението.., защото Путин така искал !!??

  BIG AL
 26. 26 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#25] от "BIG AL":

  Нищо не разбрах от коментара Ви, а и главните букви и грешната пунктуация ме объркаха. Не разбрах аз ли копая нещо, на мен ли ми плащат. За каква дупка става въпрос? Някакви кредити се споменават... Идеите ми са следните: 1) въпросният философ е финансиран от организации защитаващи определени интереси и думите му трябва да се разглеждат критично и с едно на ум и 2) докато не се говори с факти и цифри, които могат да се проверят не може успешно да се защитава мнение, че проектът е вреден/полезен .. това е.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 27. 27 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "нуцо":

  Това не е лично отношение към философията или философите. Убеден съм, че господин Попов има голяма компетенция в тази сфера и ако (предположим) че тя се занимава основно с морални, етични, нравствени категории и оценки, то той наистина може да сподели важни неща с нас. Въпросът е кой ще му се довери?
  Проблемът е чисто икономически. Първо – държавата, правителство и партии нямат място в този проект. Той си има чисто финансови параметри – струва X млрд. евро, а дава всяка година Y милиона като такса за транзит или Y1 милиона с включена „Take or pay” клауза за крайните клиенти. С тази проста сметка се намира инвеститор. Той дава парите, а инженерите го строят. Строят го перфектно – квалифицирани заварчици, 100% контрол на всяка заварка, на подходяща дълбочина, по избрано щадящо в максимална степен природата трасе и при стройна организация на техника, хора и материали. Проектът работи добре, печели добре, дава работа на хора, дава сигурност за един енергиен източник, дава по-ниска цена за всички консуматори на газ в България.
  Но един философ оспорва това. ОК, кое по-точно? Бизнес модела? Правят го външни фирми, те си търсят заеми, но после те ще печелят всяка година по около 400 милиона евро.(толкова е печалбата с включена клауза за плащане и на непреминалите количества)
  Оспорва техническата експертиза на строителите? Все едно някой заварчик да влезе в спор за моралните норми на Жан Пол Сартр. Глупаво е.
  Оспорва правото да решим да правим проект, който ще пречи на Украйна, а косвено и на (някои кръгове) в ЕС, задето ще се сближим с Русия? Тук вече може да се спори. Мисли, че не е морално да губим 400 милиона всяка година, които да печелят украинците? За кого не морално? Говори за зависимост, при положение, че всяка една нова тръба на тази територия първо дава независимост. За страната. Защото сега така зависим от един кран в Украйна, че може да стоим на тъмно и студено цяла зима. И как да обясня този „морал“ на хлапетата в тъмната къща на свещи, когато „братята“ украинци дънят водка и плащат газ 30 пъти по-евтина от моята дето спря?

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  [quote#7:"EREBUS"]Служебното правителство е назначено и няма никакво морално право да взима съдбоносни за страната решения.[/quote]
  Първо - Рашението не е "съдбоносно".
  Второ - Защо не коментираш съдбоносното решение, което Терзиева направи на излизане през вратата от министерството?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Че сегашният мин. председател е неодразумение - няма спор ..:))
  Там прозира желанието на Плевнелиев - да реанимира , перестройчици някакви , бивши комунисти , хамелеони , да оневини комуно номеклатурата , да намали напрежнието в обществото и настроенията СРЕЩУ тези , които ни докараха ..до тук ..:))))
  Тезата му е : Има и добри бивши слуги, комунисти от номеклатурата, свестни - и ПАК да ги поставим начело ..)
  Все пак и плевнелиев се е стремил към кариера - ТАМ , в бившата червена партия и БКП- номклатура ..)
  Пробва , дали помним или дали младите - нищо не знаят , вече ..))

  BIG AL
 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вальо":

  Чукаш на отворена врата и ето, намери се.

  Васил Филипов:

  Нашата държава, за разлика от Русия, ние сме горе-долу... се управляваме по един и същи начин, нашите управленци и руските са учили в едно и също училище - всичките разсипват, само че, Русия има ресурси, а ние нямаме ресурси и ресурсите ги купуваме от Русия по най-високи цени. Това е нашето бедствие, това е нашата беда. Ние нямаме право да издигаме кадри, които взимат грешни решения и ги реализират. Сега тези, които се назначават, трябва да внимават какво ще подписват от тук нататък.

  "Южен поток" е една глупост, възникнала преди 7-8 години и като намерение на Русия да изнудва Украйна и да вземат газопроводите на Украйна, тъй като има голяма транзитна мрежа през Украйна. Това съответно не се случи и никой в Украйна не посмя да разговаря с руското ръководство по тази тема.

  "Южен поток" не трябва да се строи защото първо не са уточнени параметрите, не е уточнена стойността на инвестицията, не е уточнена транзитната такса - как ще се изплаща това. Създава се ситуация - услужливи българи, руски слугнаж, подписват разни анекси и допълнения, който ще ни задължат и накрая дори да се случи такова строителство, тъй като вече има проектна компания, ще ни изкарат един ден и руснаците ще ни кажат - Тази тръба през България ни струва 10 милиарда и ще ни я плащате в бъдеще. Колко години? 50-100 години и т.н. Ще бъдем измамени.

  Русия се занимава предимно - който спи, който води преговорите (тъй като аз съм водил преговори, много малко хора са водили преговори в тази област) или който е подкупен, сребролюбив, обикновено измамва държавата и щетата ще бъде за държавата завинаги!

  Виждате, че от всяко нещо ние за сега губим. Ние купуваме най-скъпия газ. Това е благодарение на хора, които се навеждат на руските оферти. Ние транзитираме най-евтино руски природен газ към съседите.

 31. 31 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "Вальо":

  Е да де. Разумно и прагматично ми говорите, но само ако става въпрос за частен проект. В случая е замесена "държавата" т.е. нашите пари и тези, на които сме поверили тяхното благоприятно разходване, въобще не ги е еня за нас, нашето мнение, мнението на специалисти, ,философи, експерти и т.н., ако не отговарят(техните мнения) на техният личен, повтарям ЛИЧЕН интерес.
  За това иде реч , колега, за това.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 32. 32 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ще върнем България в Европа":

  Дори заварчиците в БГ знаят, че Васил Филипов е най-голямото недоразумение в бранша. И то от доста време. Ако добър психолог прочете 5 негови интервюта, може спокойно да му назначи лечение.

 33. 33 Профил на jimirino
  jimirino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jeremy Irons":

  Аз не следях толкова колкото сега по времето на Райков, но забелязах друг ужасно преиначен цитат на Близнашки: "... реагира на критики срещу номинацията за министър за изборите с думите, "ако задкулисието ти скрои номер, трудно се овладяват нещата", визирайки не друг, а "Протестна мрежа".

  Изобщо не ставаше дума за Протестна мрежа, а за работата на ЦИК, т.е. че който и да е в ЦИК не е 100% сигурно, че ще успе да предотврати подмолни номера. Ако Бл. беше визирал Пр. мрежа, щеше да надмине Станишев по наглост за платените протестиращи и вече нямаше да е служебен премиер

 34. 34 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#31] от "нуцо":

  Да, въпросът е защо държавата има толкова много икономическа власт? В Германия, чии са големите енергийни проекти? Меркел ли ходи да договаря "Син поток"?

 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  До коментар [#32] от "Вальо":
  Философе - Вальо, като искате да заварявате тръби с държавните пари и държавната земя, както "сараите" се вихрят с държавните пари в медиите, ще се съобразявате с всеки, който има отношение към държавата. Като искате да има търговска тайна и да не давате обяснение за действията и за разходите си, направете си проект с частно финансиране, харчете и крадете частните пари както искате.

 36. 36 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#33] от "jimirino":

  Съгласен!
  На мен ми прави впечатление и друго - в разговора липсва темата за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и Уестингхауз. А тя подобно на ЮП е много важна. След като г-на е специалист по всичко, трябваше да даде мнение. Или интервюиращата е ”забравила” да попита или Попов е направил уговорки преди интервюто.

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#27] от "Вальо":

  ::)))
  ........
  1, Фирмите НЕ го строят на СВОЯ земя , а на държавна , предимно ..Държавата де не се интересува ли ?? )
  2.Държавна фирма - се ЗАДЪЛЖАВА с кредит към банките - а НЕ частна :)
  3. 400 милиона евро - е фантастика - Северният е с 30 % запълняемост .Сметни го - с преносни такси !!?? :))
  4,Не ме интересуват интересите на Украйна , НО и тези на Австрия или Италия - щом няма икон. интерес за България .
  5.КРЕДИТ- огромен - даден на ДЪРЖАВНА фирма - винаги МОЖЕ да рефлектира и ЗАВЛЕЧЕ БЮДЖЕТА на една страна - ако няма приходи държавната фирма , с които да плаша кредита си :)
  ОСОБЕНО с близките възможности за "появяването" и на ДРУГ ГАЗ- в района /наш, Израел ,Румъния, Кипър, Турция . ..)
  6,Путин ПРЕКРАТИ договор за ЦЕНАТА на газ - 2,5 години ПРЕДИ да изтече срока му - с нас !!??
  ЕВТИНА ГАЗ ?? Хахахаа....
  7.Алтернатива ?? С Путин - нали кранчето е ПАК в него ?? КОЕ гарантира, че няма да си измисли повод и да спре и ТОВА кранче ??
  8.Колко ще ЗАГУБИМ от сегашни тръби , които ще останат ПРАЗНИ , заради Южния ?? Колко ??/
  9, Интересите на Главболгарстрой и другите лапачи , НЕ са над интересите на държавата , като цяло ...
  Работа за една - две години на 500-700 души и БОРЧОВЕ за 25 години напред на държавата !!???
  7 МИЛИАРДА ЛЕВА !!!!

  BIG AL
 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  До коментар [#28] от "Храбър":

  Всяко решение относно големи енергийни проекти е съдбоносно и в никоя страна не се взима от временно назначени.Страх ли те е ако Борисов се наложи да вземе решения относно ЮП ?


  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":
  "Основен критерий, че служебното правителство действително иска да постави основите на нов, честен начин на управление на страната. "

  Като назначава на възлови управленски постове компрометирани хора със съмнителна репутация?
  Странен критерий за критериите имате....

 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Другари комунисти , ТУК не става дума за Сорос , Украйна , или Италия или Австрия ..)
  Става дума за БЪЛГАРСКИЯ интерес ..
  А той- интересът , НЕ съвпада с интереса на вашия другар - Путин ..))

  BIG AL
 41. 41 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#27] от "Вальо":
  [quote#27:"Вальо"]Първо – държавата, правителство и партии нямат място в този проект. Той си има чисто финансови параметри – струва X млрд. евро, а дава всяка година Y милиона като такса за транзит или Y1 милиона с включена „Take or pay” клауза за крайните клиенти. С тази проста сметка се намира инвеститор. Той дава парите, а инженерите го строят..............................[/quote]

  Това е така.Но информацията , която ни се предлага за ЮП досега / на порции/ сочи съвсем друго.
  Държавата е замесена!
  Правителството е замесено/ не 1 ,а 3-4 правителства/!
  Партиите са замесени , та чак оцапани!
  Финансовите параметри са НЕясни!:
  - цената верно струва неизвестното Х евро /най-вероятно двойно по-голяма от реалната/
  Никой не знае колко газ ще се транзитира,колко ще се запълни тръбата ,за колко време държавата би изплатила заема за половината стойността на ЮП чрез евентуалните тр.такси ,каквото се чува сега за ЮП/ 15-20-25 години /.Кой ще гарантира ,че след тези 15-20-25 години заема ще е изплатен?Кой ще гарантира че след тези години ако е изплатен заема България ще може да получава някакви пари демек ще има ли газ който да се транзитира? Кой ще гарантира че след 20-25 години няма държавата /всички ние/ да се окаже длъжник със стотици милиони или милиарди заради това че е миналмалко газ ,транзитните такси не стигат,руския газ е свършил.
  Един от лошите варианти/вероятно най-възможния/ -след 20 години няма получени такси,няма получен газ от България, няма наши тръби и се дължат милиони или милиарди на руснаците.
  ЮП е за италианци и австрийци - ако толкова искат руски газ да го построят с техни си пари ,да плащат като поп транзитни такси ,а след 20-25 години тръбопровода става български защото минава през българска земя от край докрай от изток на запад.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вальо":

  Реплика в парламентарната комисия когато обсъждаше шистовият газ "Господин председател, кога най-после един сондажен инженер ще успее да вземе думата от един телекомуникационен инженер?".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  [quote#33:"jimirino"]Аз не следях толкова колкото сега по времето на Райков, но забелязах друг ужасно преиначен цитат на Близнашки: "... реагира на критики срещу номинацията за министър за изборите с думите, "ако задкулисието ти скрои номер, трудно се овладяват нещата", визирайки не друг, а "Протестна мрежа".

  Изобщо не ставаше дума за Протестна мрежа, а за работата на ЦИК[/quote]
  Авторът е от Гражданският съвет на ДСБ и съвсем естествено тегли каруцата към тях. И помнете ми думата, доста скоро Протестна мрежа ще се влее под една или друга форма в РБ помагайки на ДСБ да овладее РБ, те отдавна демонстрират нескрита симпатия към ДСБ и доста голяма омраза към ГЕРБ. Което доста ясно съвпада със съвета на Местан когато започнаха протестите "Не бързайте да сваляте властта, нека се изгради истинска демократична алтернатива". Когато това се случи ще стане ясно защо цяло лято обикаляхме като откачени улиците на София вместо да се удари направо по парламента.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  [quote#14:"bludniq_sin"]Не може философ по образование, който през цялата си кариера (до колкото може да се направи извод от дадената за него информация) се е подвизавал в разни неправителствени организации да коментира въпроси свързани със сектор енергетика и то въпрос/проект с такъв мащаб.[/quote]
  Те всичките им в Гражданският съвет на РБ са такива. Изключение само Трайчо Трайков макар че и той е повече по бизнес проектите не техничар. Но показателно него не го канят за "Южен поток" а още един от безкрайната плеяда "философи". От друга страна какво очакваш, те и журналистите са от това племе на лаладжиите, поддържат се един друг, взаимно привличане има.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#41] от "navy":

  Преди години пееха 45 години стигат. Стигат, ама не стигат. Не може да излезем от пустия комунизъм и това е.
  За подобни проекти, държавата не само, че не е необходима – вредна е. Имала земя. Нищо няма. Това е земя на хората, може да се отдава, може да се продава.
  Ето малко сметки – 63млрд м3 газ за трасе от 540км през България. Плаща се по 1,7-1,9 долара за 1000м3 на 100км. Това прави 400 милиона евро на година – само такса за транзита. Разбира се никой не знае дали ще работи с пълен капацитет. Затова съществува такса „Take or pay” – плащаш всичко, независимо дали го получаваш. Това пази доставчика и транзитьорите. Както любимата ви държава е заробила всички нас с договори за гарантирано изкупуване на електроенергия. Подобна, но много по-справедлива клауза. Всеки (нормален човек) с тези 400 милиона евро ще си направи сметка да строи оптимално (не евтино, оптимално), да си гарантира трасето (да изкупи имотите на добра цена или да ги наеме за дълъг период) да пази трасе, околна среда, да ползва добри и чисти технологии, за да не компрометира доставките и да си получава редовно парите за преноса.
  А какво прави държавата – ято философи, тарикати и полуграмотни политици казват – ето, ние сме държавата, ние ще я свършим тази толкова сериозна работа. Ама понеже няма пари – ще оставим руснаците да я направят за тяхна сметка. Ама струвала 4 милиарда (10 пъти повече от нормалното) – майната му. Нали няма да вадим наши пари – ще се изплаща 20 години (т.е. няма да взимаме такса за транзита – смятайте 20 по 400 милиона), а нашето си е наше. Крадат всички нас като хайдуци, че тук (уж дясно мислещи хора) ги защитават. В тази заблудена държава от 25 години не е имало един министър на енергетиката с познания колкото поне на един електротехник. Но е пълно с демагози, които лъжат, мамят и крадат. Зад гърба на любимата държава

 46. 46 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вальо":

  Ето мнението на един енергиен експерт, път Вие сами си направете изводите, дали е прав, или не:

  http://www.blitz.bg/news/article/285024

 47. 47 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Всъщност за този ЮП до сега се знае горе-долу следното:
  Първоначално щеше да струва 1,4 млрд. евро българската част, после обаче стана 3,7!!! и то за има няма 3 години. Сметнато така излиза 7,2 мрлд.лева тоест за 50% България трябва да плати 3,6 мрлд.лева.Ама ние нямаме пари и Русия ще ни ги даде срещу лихва 4,25% годишно за 20 години. Като сметнеме сумата по лихвата България ще трябва да плати 8,3 млрд.лева

 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  Интересно интервю с опити да се обясни феномена Борисов,който също междувпрочем смесва нарцистични и политически занимания но не бива наказан за това а напротив.
  Вярно е безспорно че РБ пилее много сили в преодоляване на вътрешни противоречия,вместо да насочи усилия за засилване на присъствието си в градовете извън София където има много потенциални избиратели.

  klimentm
 49. 49 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Тоест ние ще платим на Русия целият техен дял и още 1,1 млрд.лева отгоре ей така заради братската ,православна "любов".
  Единствените ползи за които разбрах от гъгнивият Стойнев е че ще получавиме за 30 години 2,8 млрд. лева приходи, очевидно от такси то от друго няма как. Разделяме тази сума на 30 години и получаваме 93 млн.евро годишно или 182 млн. лева.
  Тоест ще платим 8,3 а ще получим 5,5 млрд.лева чиста загуба от 2,8 млрд.лева

 50. 50 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Вие сте член на Гражданския съвет към Реформаторския блок..."

  С това трябваше да почнете...

  Няма шики-мики.
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  " Вместо да се мъчи над идентификационни въпроси като "кой съм", "какъв съм" и т. н. Борисов прави каквото му скимне, а впоследствие назовава това, което се е получило "дясно", най-вече защото другите названия вече са заети. Не е пример за подражание.''
  Без коментар!

 52. 52 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Близнашки е комунист пар екселанс и направо недоумявам, как Плевнелиев, когото смятах за що-годе нормален политик, че дори по едно време го издигнах в ранг държавник, може да назначи толкова очевадно комуне за мин.-председател?! В известен смисъл Близнашки ми напомня на личния биограф на Тодор Живков, мракобесника в ИИ към БАН - Мито Исусов. Между двамата има много паралели, най-вече любовта им към комунистическия режим и идеология. Плевнелиев направи възможно най-неудачния избор, сложи петно върху репутацията си и ни върна към комсомолското си минало. Слава Богу комунистът Близнашки ще управлява само до 5-ти октомври, но така или иначе трябва да забравим за обезсилване на разпоредбите на Шишарски относно Патока. Този воденичен камък на шията на българския народ(Патока) ще продължи да виси, докато някой нормален българин на власт не реши най-накрая да отреже въжето, или пък докато ние българите окончателно не потънем на дъното на азиатските блата.

 53. 53 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Стефан Попов е написал много верни неща, но е изтрил всичко с един замах - с думите си към бившия мининистър - председател Марин Райков, че е бил македонстващ националист. Тези думи на Попов говорят за абсолютната му неподготвеност по националния въпрос и тоталното му незнание относно национализма. Когато говориш за българските интереси в БЪРМ тогава си български патриот и националист, когато говориш срещу българските интереси, касаещи пак тази коминтерновска държавица, то тогава си македонстващ националист. Марин Райков беше и си остава български националист, докато г-н Попов е пар екселанс македонстващ националист и мястото му в РБ отново потвърждава съмненията ми относно тази политическа организация....

 54. 54 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вальо":

  Ама много си прав, да знаеш! От бранша никой не се показва, изказва и намазва. Бивши и настоящи дипломати, риск-анализатори, депутати, икономисти (затова ни е такава икономиката).... Е, това, дето реалната икономика си го иска, това и ще стане, но по свой се начин. Примерно, ЮП може да излезе на турския бряг... Щото азерски газ, ама след години! Американски втечнен - ама най-рано 2018... Къв да е втечнен до Андруполис, ама е още на картинки...

 55. 55 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#46] от "desen":

  Г-н Филипов е "експерт" за някои, дето не знаят що е "кондензат". Онзи месец бърбореше, че Син поток не работи, бил задръстен с кондензат. А турците договориха увеличение за доставките с още 4 милиарда куба годишно по същия задръстен газопровод... Ами че Филипов не знае структурата на нефтените запаси на Руската Федерация и твърде, че там вече няма нефт. А прираста на запасите там трета поредна година нараства с над над 2 %. Заключение: експерт за невежи, агитатор за турско надмощие в енергетиката на ЕС.

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  [quote#41:"navy"]ЮП е за италианци и австрийци - ако толкова искат руски газ да го построят с техни си пари[/quote]
  Ето това отдавна го предлагам ама няма кой да чуе! Пък и ще може да се изпозлва от всички доставчици, а не само от Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "EREBUS":

  Ти като грък кажи по-добре как Гърция и нейните правителства решават проблемите у вас! А как ние си решаваме проблемите, е наша работа!

  The best way out is always through Robert Frost
 58. 58 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "comandante":
  [quote#23:"comandante"]Абе какъв е този американски натиск против Южен Поток !??? [/quote]
  Я ти какъв натиск предпочиташ?! Руски?! Що така?!

  The best way out is always through Robert Frost
 59. 59 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#55] от "venelingeologia":
  "Ами че Филипов не знае структурата на нефтените запаси на Руската Федерация и твърде, че там вече няма нефт."
  ---
  Явно сте в някаква друга, Ваша си вътрешна дискусия и случайно или не сте попаднали в грешната.
  Темата е за ЮПоток - т.е. за доставки на газ, а не на нефт.
  А дали цитираният г-н е експерт, или не, то бе отговор на #3] "Вальо".
  Има мнения и много сериозни анализи и от много други експерти, че ЮПоток не ни е нужен и то с обосновани факти.
  Един от тях е г-н ИВасилев.
  Но колегата "bobbyperu" е дал достатъчно инфо и няма нужда и аз да ги повтарям.
  Само ще Ви отговоря, че България и при сегашното положение, чрез доставки през Украйна няма никакви проблеми. А чрез отстраняването/заобикалянето на Украйна, като транзитна територия си е проблем на Русия/Путин и България няма никакъв интерес да му става помагач и съучастник било в анексирането на Крим, или в опитите да се присъединят и други части на Украйна към Русия.
  Ако за Вас такива приоми са приемливи, то аз и много други български граждани не желаем да платим тази цена. Нито жертвайки демокрацията, нито националните си интереси.
  Нямаме нужда от ЮПоток.
  Той е допълнително заробващ страната ни и колкото по-бързо се освободим от него, толкова по-добре.
  Но Петата руска колона, един от които е и ВСидеров, както разбирам Ваш идол, не мисли така.
  Радостното е, че все повече хора разбраха чии интереси защитава и че отече в канала.
  Лошата новина е, че не е единствен. ББорисов е 'ЗА'. И за това си има причинно-следствена връзка:
  На 15 ноември 2010 година, ТОЙ подписва договорът за ЮПоток с Путин, изпреварвайки и игнорирайки Европейските изисквания, които предстоят да влязат в сила, че доставчик и собственик на тръбата не могат да са едно и също юридическо
  лице или фирма. И че достъп до тръбата трябва да имат всички доставчици на газ, за да има конкуренция в цените, а не поредното монополно положение на Русия, за да може чрез това си качество да упражнява и политическо влияние и натиск. Примерът с Украйна е показателен.

 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#58] от "Realistka":
  Душко златна, ако имаше руски натитиск изобщо нямаше да се стига до такива усложнения! Путин ми се вижда доста "мека Мара" и съмнителен с това протакане , ютуб се напълни с филми ЛУГАНСК 18+ показващи ясно какви са активностите на киевската хунта а Масква още се куми ! За ООН и международния червен кръст да не говорим !
  Ама нали се сещаш ,че Донек и Славянск не са Сабра и Шатила на Ариел Шайнерман който чак на старини умря в агония недосегаем за международни трибунали ..... бандеровците ако Путин и ООН им простят , опълченците ще си им търсят отговорност без давност ... западните частни военни експерти от бляквацер и военните им консултанти с "десен сектор" също трудно ще се скрият за това което са причинили на цивилите жени , деца и старци! Вече ми е много тъжно да чета професионалните русофоби защото тези хора за мен нещо не им е в ред !
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#60] от "comandante":

  Ха-ха-ха! Путин ти се вижда "мека Мара"?! Де да беше като теб - комендант и половина!
  Ах, коменданте, що така сън не те хваща, та посред нощите (2:15) ограмотяваш народа?!?! А народа спи и не иска да знае, че един комендант жертва от съня си, за да защити добрия Путин...
  Коменданте, плащат ли ти за този нощен труд?
  Щото в You Tube има филмче под заглавие: "Москва дала на българските комунисти 3 млд. долара за тероризъм". В него историкът Лъчезар Стоянов описва горното. Та питам дали не са дали нещо и на такива смели борци като теб?! Виж филмчето и ще си поговорим!

  The best way out is always through Robert Frost
 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нима? Защо тогава има толкова министри?

  goblenka
 63. 63 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вальо":Ами не им трябват експерти, а хора- слуги!!!

 64. 64 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ако Стефан Попов изразява, макар и приблизително, позицията на Щатите за Турция, това е тревожно. Няма особена разлика между визията на Ердоган за мястото на Турция в съвременния свят и визията на Путин за мястото на Русия. Путин - Крим е наш, Ердоган - Кърджали, Солун и Скопие са част от Тракия, част от нашата жива история. За което имаше протести, и от Атина, и от София, и от Скопие. А Босна Ердоган направо обяви за турска провинция!? Като как, г-н Попов, ще се вмести в Европейския съюз Турция с това ръководство и визия за мястото й на Балканите и въобще в Европа? Защото позицията ви може да се тълкува и така - Турция е прекалено голяма, силна, влиятелна, със самостойна стратегическа тежест, за да бъде поредната страна членка. Тогава? Не е ли по-добро решение за привилегировано партньорство с нея, вместо членство в ЕС. Каквато позиция имат Германия, Франция и повечето европейски държави?

 65. 65 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 415 Неутрално

  "В България лошият ефект от служебното правителство е свързан най-вече с неоснователни свръхочаквания. Така между другото става и при директния избор на президент, който не съответства на властта на позицията. Но това е по-дълга конституционна тема."

  ??? Моето отношение към РБ ще се формира в много по-голяма степен от позицията на блока по тази тема, а не толкова от позицията по ЮП.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 66. 66 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ,,Стефан Попов: Оценката за правителството зависи от действията му по "Южен поток"
  -------------------------------------
  Всъщност -зависи до каква степен действията на првителството са ПОЛЕЗНИ за България. Всичко друго е демагогия,служене на чужди интереси .А ползата за България се доказва с факти и цифри, а не с празни приказки и стремежа да сме в угода на този и онзи.

 67. 67 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 450 Неутрално

  виждате ли къде го стяга чепика соросджията и западно мекере.
  южния поток стоп е новата директива - както са го учили по време на соца, така си продължава и сега

 68. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Вместо да питат юристите каква политика е възможна, трябва да им се връчи задание да оформят правно решението за отмяна, спиране и пр."
  Няма как да не документирам този бисер!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK