Александър Сокуров, кинорежисьор: В Русия няма противошокови структури и това е опасно

Александър Сокуров

Александър СокуровОще преди 6 години известният руски режисьор Александър Сокуров говореше за неизбежността на руско-украинския военен конфликт. Сега авторът на десетки игрални и документални филми разговаря с Радио "Свобода" за събитията в Източна Украйна, санкциите срещу Русия, обвиненията срещу Владимир Путин, проблема с Крим и Чечения. Новият филм, който прави с германски, холандски и френски продуценти, ще бъде приключен през декември и ще разказва за съдбата на Лувъра през 1940 г., когато нацистите влизат в Париж.


Изненадан ли сте от резкия завой във външната и вътрешната политика на Русия, който наблюдаваме днес?


- Не, това не е никаква изненада. Още през 2008 г. публично казах, че войната с Украйна е неизбежна. За мен няма нищо тайно в това.
Владимир Путин, изглежда, се вкара в безизходица. Няма алтернативи. Остава му или да вкара армията в Украйна, или да спре подкрепата за сепаратистите, което ще изглежда като предателство. Има ли изход от тази ситуация?


- На нас ни се струва, че няма алтернатива. Политиката в самата си същност се състои от алтернативи - крачка напред, две назад, една встрани. Неправилно е да се гледа на политиката като на права просека през гората. Не. Има заобиколни пътища. Винаги има възможност да се създаде ситуация да включиш на задна скорост. В живота е трудно да постъпваш така, но в политиката е лесно и професионалистите прекрасно го разбират.


Александър Невзоров предложи на Путин трети изход от безизходицата - съвместно участие на руски миротворци и украинските войски в антитерористична операция срещу сепаратистите. Допускате ли такъв план да се реализира?


- Всички средства, всички способи, които могат да спрат влошаването на положението на хората, според мен са допустими. И в тази идея няма нищо необичайно, удивително. Това е въпрос на няколко думи. Доколкото властта и в Украйна, и в Русия е в ръцете на конкретни хора, става дума за разумно поведение на тези хора с власт.


Друг е въпросът какво ще последва политически от такова решение. Тези войски ще трябва да се вкарат, после територията отново да се върне на Украйна... И какво ще стане с определена част от населението, която така или иначе поддържа тази идея за самоопределение?


Това е тревожно - получавам много писма от познати и непознати, в които хората се страхуват за живота си, уверени са, че Украйна ще се разправи с руснаците, че тази разправа е неизбежна. При това ми пишат хора, които нямат нищо общо със съпротивата или въоръжените отряди. Страхуват се много студенти, млади хора. Аз не им отговарям, защото не смятам, че думите ми имат някакво значение. Освен това те са в сложна ситуация, а аз не мога да я опростявам с еднозначни отговори.


В Русия днес наблюдаваме ръст на радикалните националистически настроения. Властта и с пропаганда, и с политически действия активно поддържа тези настроения. Може ли радикалният национализъм скоро да стане държавна идеология?


- Мисля, че не бива да се придава особено значение на това, защото в една или друга степен така е било винаги в Русия. И е естествено, че властта, съществуваща в условия на крайно изостряне на политическите процеси, ще използва всички инструменти за самосъхранение.


За днешната власт е характерно, че както отвориха вентила на национализма, така и могат да го затворят във всеки един момент. Защото прекрасно знаем от примера с Украйна накъде води всичко това. Изострянето на националистическата мотивация винаги е антидържавно. Всеки национализъм, всеки радикализъм винаги са антидържавни и държавата като регулираща структура винаги й се налага да се бори с тях. В национализма няма равновесие, няма нужното за държавата съзидателно настроение. Знаем го от историята.


Не бих придавал на всички тези настроения особено значение, но трябва да се отбележи, че всичко това наистина е възможно. Значителна част от населението действително се придържа към такива настроения и подкрепя случващото се в страната.


Смятам, че хората се заблуждават. Мнозина не искат не само да се вгледат внимателно, но и да се замислят над ставащото. Други не са в състояние да оценят, разберат и осмислят колко е сложен моментът. Хората, които не са способни да го направят, са огромен брой в страната, защото тях насила ги натикват сред онези, които не могат да решават такива въпроси. Все едно ученик от трети клас да го вкараш в университета и да му предложиш да реши математически задачи за студенти.


Тази яростна политизация на живота, това изключване на хората от решенията се случват, защото няма противошокови системи, няма различни и реално действащи партии. А именно чрез тях се сваля част от напрежението. Затова е погрешно чрез медиите да се раздухва такава политизация, неправилно е да се работи с хората по този начин, не е този инструментът.


Винаги е имало идеологически разкол в обществото. С какво е характерен според вас той в средите на творческата интелигенция. Изненадва ли ви нещо в този процес на разкол?


- Предполагам, че нито вас, нито мен нещо ме изненадва, понеже помним как се държеше интелигенцията в съветския период, какво се случваше около нашите велики имена. С каква ярост хората се нахвърляха на Шаляпин, Шостакович, Солженицин, как бяха унищожавани и тъпкани тези хора.


Днес да привличаш вниманието към себе си е цинизъм и проява на отвратително лицемерие от някои водещи творчески личности. И впрочем всички, които прекрачват тази морална граница, решително се сриват и в качеството на творческата си работа. Няма да изброявам имена, защото ги знаем - при всички тях има абсолютна творческа деградация. Това е наказание за лицемерието.


Но в общество, където няма никакви сдържащи морални сили, където парите са придобили сила да забраняват - много по-голяма, отколкото в САЩ или Европа - е възможно да се случи каквото си поискате.


След свалянето на малайзийския боинг Русия се превърна в отхвърлена и изолирана държава. Достатъчно е да разгледаме кориците на водещите списание и вестници в Европа и Америка, за да видим като какво чудовище е представян Владимир Путин. Усетихте ли тази промяна в отношението към Русия?


- Не. Първо, още не знаем какво е станало с този самолет. Знаем, че това е кошмар. Но иначе мисля, че се водят словесни войни, че се играят игри от хора, които манипулират днес политиката и управляват политическия кораб. Засега не виждам особени промени.


Що се отнася до санкциите - това ми напомня на двама комшии, които пият пред блока. Може да сме грешни, но и опонентите ни "пийват" не по-малко от нас навярно. Имам предвид "момчетата от Америка" - това, което свършиха в Близкия изток, в Ирак, е много по-мащабно от нашите грешки с Украйна.


Няма съдия в този спор. Европейците за жалост не могат да се откъснат от този психо-политически, психо-икономически натиск. По-рано светът изглеждаше далеч по-сложен, когато съществуваше т.нар. комунизъм и имаше очевидна многополюсност, очевидно разграничаване на зони на влияние и отговорности, очевидни до откровеност.


По някакъв свой начин това беше честно. В политиката рядко има честни неща, в това е силата на политиката. А сега тази откровена двуполюсност я няма и в резултат всичко се превръща в хаос.


Границите са заличени. Всичко става хаос и тайни договорки. Телефонни разговори между президентите. Днес се обадил, а утре - не, после пак... И не знаем за какво си говорят. Протоколи и стенограми от тези разговори никога не се публикуват. Неясно защо това е държавна тайна и от кого се крие.


Много бих искал например да прочета стенограма от разговора на нашия президент с президента на САЩ например или на Меркел с Обама... Положението сега е такова, че трябва да знаем това, защото и ние вече сме включени. Но никоя страна не го прави. Попитайте защо е така и ще ви обявят за идиот. Макара че според мен въпросът е съвсем разумен.


След Крим отново се заговори за опасността в Кремъл след Путин да влезе неприкрит националист, някакъв диктатор-фашист, в сравнение с който сегашният президент би изглеждал миротворец. За такава заплаха говорят и от ляво, и от дясно, а вие споделяте ли тези опасения?


- Не мисля, че именно в тази посока днес има опасност. Не. Мисля, че, първо, човекът, който ще го смени, ще бъде още по-предпазлив, отколкото Путин днес. Второ, днес проблем може да има само с Чечения. Ако Путин не бъде преизбран или напусне политиката през 2018 г., ще има проблеми единствено с Чечения, защото там е заложена мина със забавено действие, там е задействан механизъм от колосална криминализация и милитаризация.


Ако има демократична смята на властта, не изключвам начело на Русия да застане човек с друг мироглед. Главното е това да стане реалност, този човек да разбира, че в политиката няма нужда да размахваш мачете, още повече във вътрешната политика. Нужна е крайна предпазливост и, разбира се, увеличаване 100 пъти на вниманието към икономическата ситуация в страната.


Защото Крим е опасен не във външнополитически контекст, а с това, че с присъединяването му на Русия се нанася страшна щета. Очевидно, много от строежите в Сибир ще бъдат спрени, ще се прекратят транспортни проекти, планове в културата и т.н.


Крим е район, в който хората почти никога не са работили. Давали са квартири под наем, живели са като рентиери. Там няма никаква мащабна индустрия. А хората искат стабилност, постоянна работа, редовна заплата, социално осигуряване. В този смисъл Крим е тежък район, далеч по-тежък като вътрешни проблеми от Кавказ.


Преди всичко ме тревожи вътрешноикономическата ситуация. Вижте как цените се вдигнаха с над 25%, вече не мога да купя доста от хранителните продукти. Аз мога да се "посвия малко", но има хора, които ще разберат какво става в страната, когато дойде зимата. И на това не му се вижда краят.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  - Предполагам, че нито вас, нито мен, нещо ме изненадва, понеже помним как се държеше интелигенцията в съветския период, какво се случваше около нашите велики имена. С каква ярост хората се нахвърляха на Шаляпин, Шостакович, Солженицин, как бяха унищожавани и тъпкани тези хора.При болшевишкия чукундур е същото.

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 726 Неутрално

  нормални и мъдри думи от нормален и мъдър човек!

 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В Русия винаги е имало разумни хора..лошото е че рядко ги слушат ..

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3695 Весело

  Руската империя вместо да печели от анексираните територии, трябва да пръска пари за тях. Краят е ясен...

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Русия е опасна за света, защото не е цивилизована и не се поддава на цивилизоване. Руснаците не знаят какво е лична свобода, не знаят какво е съзнателно колективно усилие за общото благо. Те разбират само от принуда и страх. Същото се отнася и за вождовете им - окопалите се в Кремъл нищожества. Великите гении, които Русия е родила, и които се броят на пръстите на едната ръка, са разбирали прекрасно това; ето защо те са били дълбоки скептици за относно пълноценността и бъдещето на собствения си народ (съзнателно не използвам "нация", защото Русия не е и това).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  В Русия има и разумни хора!
  Няма кой да чуе гласа им - нито горе, нито сред масата народ.
  Само предстоящата голяма криза ще ги направи чуваеми!

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Поредният Руски мъдрец дрънкащ глупости!

  klimentm
 8. 8 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#0:"Dnevnik"]Винаги има възможност да се създаде ситуация да включиш на задна скорост.[/quote]

  И на мен ми се струва, че в крайна сметка, когато преговорите приключат и се намери решение на конфликта именно про-руските сепаратисти ще се окажат най-прецакани от своя идол Путин, който ще инсценира някаква интересна случка, която ще му позволи да вдигне подкрепата си от "опълчението" и да си измие ръцете от тях като пак се изкара като миротворец и защитник на световната справедливост пред руската публика, а ЕС ще си мълчи, доволен, че всичко е свършило. Свалянето на МН17 беше прекрасен повод, но за негово съжаление дойде на твърде ранен етап от конфликта.

 9. 9 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Весело

  Ами остава и сега г-н Путин да се изкаже по въпроса с руското кино и кашата ще е тотална. Практиката показва, че Русия върви напред в политически план, а също и руското филмово изкуство между другото. Така че всеки да си се изказва в територията моля - господинът при цялото ми уважение към него едва ли е наясно с политиката - в предложенията му няма и капка разум и защита на руския интерес(освен ако не е умишлено).

 10. 10 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#0:"Dnevnik"]Преди всичко ме тревожи вътрешноикономическата ситуация. Вижте как цените се вдигнаха с над 25%, вече не мога да купя доста от хранителните продукти. [/quote]

  Колко прозаичен завършек на това иначе доста задълбочено и на моменти абстрактно интервю.
  Такъв ще е и краят на руското националистично опиянение.

 11. 11 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#8] от "oos19355380":

  Целта е федерализиране на Украйна и придърпване на източните и южните части към Русия(ако не и цяла Украйна - в краен случай без Галиция). Абсурд е руснаците да отстъпят от тази цел

 12. 12 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "agl52316780":

  Когато икономическата ситуация в Русия принуди Путин да отстъпи той ще прецака сепаратистите по възможно най-циничен начин, прехвърляйки цялата вина за случващото се върху тях и обвинявайки ги и за санкциите, от които Русия и руския народ ще страдат и по този начин ще обърне и отношението на руснаците към тях или поне ще зададе такъв тон в руските медии, а самите руснаци кога пък са били от някакво значение.

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3695 Весело

  [quote#11:"agl52316780"]Абсурд е руснаците да отстъпят от тази цел[/quote]

  Да краднат територии на съседите си.
  Нема що, много хубава цел...

 14. 14 Профил на Рапона
  Рапона
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това е тревожно - получавам много писма от познати и непознати, в които хората се страхуват за живота си, уверени са, че Украйна ще се разправи с руснаците, че тази разправа е неизбежна.
  --------

  Духът на Бандера се възражда в Западна Украйна.
  Подпомагнато с пари от САЩ, обилно поляти НПО-та, полит-пропагандатори, ..., с едни 5 млрд , и то само легалните

 15. 15 Профил на Рапона
  Рапона
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#11:"agl52316780"]Целта е федерализиране на Украйна и придърпване на източните и южните части към Русия[/quote]

  То си е Русия там

 16. 16 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Човека е до болка прав, дори и в това, което не ми се иска да се случи! Още малко санкций срещу мафията и самата тя ще е недоволна от Путин. Обикновения руснак е свикнал на недоимък, трябва му само водка... От него надали ще излезе нещо, виж от мафията, да!

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Никъде не се е вкарвал Путин.
  Опитват се всячески,но досега излиза по-умен от тях при всички ситуации.

 18. 18 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  "... не мисля ... не знам ..." - дъра-бъра. Класически конформист, ака културтрегер. Едва ли не иска да ни каже че видиш ли, целя свят бил задкулисие и Путлер е едва и не малко встрани от нормата и почти нормален. Глупости. Путлер е анти-западен, анти-европейски диктатор от типа на Ердоган. Ретрограден шовинист, който както каза Омаба "борави с категории от 19-ти век". Путлер нанася огромни щети на Русия и покрай нея на цяла Европа. Отделно дето легитимира провалени лидеро от типа на братята Кастро, Мадуро, Кирхнер и т.н., както и тихичко поддръжа Асад и благо си говори с Рухани. Идеята му е че щом някой идиот е против запада, то значи е готин и му е съюзник. В т.ч. Батка Лукашенко и онова нещо Назърбаев. Виж му приятелите и не питай какъв е. Путлер връща бензиностанцията във времената на СССР, а този тук говори че едва ли не всичко било нормално и естествено. Не споделям оптимизма му. Никак. Средата в Русия е отровена до степен че ще трябват десетилетия за някаква нормализация. А връзките с Украйна и балтийските страни, пък и с БГ ще останат мръсна тема и предмет на омраза с поколения. Нищо не е нормално, дори за бензиностанцията. Даже Хрущов беше по-нормален от джуджето.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  [quote#11:"agl52316780"]Абсурд е руснаците да отстъпят от тази цел[/quote]

  Руснаците ВЕЧЕ са отстъпили от тази цел. Само дето, поради патологичната глупост на държавното си ръководство, нямат exit strategy и са се оплели като патка в кълчища в импровизации.

  А ясно е, че когато си в тресавище, всяко излишно движение те натапя все по-дълбоко...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#17] от "dedo pepo":


  [quote#17:"dedo pepo"]досега излиза по-умен от тях при всички ситуации[/quote]

  Кои "тях" бе дедо? Пак ли има световен заговор срещу джуджето? Добреди да започне да избива хора беше леко смешен, но желан партньор дори за Германия. Шеф на Северен поток е не кой да е, а Шрьодер! Все пак беше канцлер ... Путлер сам се вкара в н'е'кви филми и сега зомбира пияниците за да не личи колко ума му е по-малък от ръста И сега "лошите те" искат да го катурнат Глупости. Докато продаваше газ и нефт всички у се радваха, но като започна да дрънка оръжие в центъра на географска Европа, нормално започна да получава каквото е искал. И по-зле ще става, защото рашките изкукуригаха и сега ще искат нови и нови потвърждения че "могучая е голямата работа" и та се "ебати пичовете". И ще го тикат в нови схеми и нови проблеми. Поне докат яденето не свърши. После - поредния емигрантски взрив (не че процеса е спирал) и срам. От има няма 200 години, че и повече, да си руснак е главно срамно. С много малки изключения.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 21. 21 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#15] от "Рапона":


  [quote#15:"Рапона"]То си е Русия там[/quote]

  Ходил ли си там или повтаряш "новините" на Русия 24?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 22. 22 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":


  [quote#6:"Alexander97"]В Русия има и разумни хора! [/quote]

  Къде 15-16 човека, ама седем от тях емигрираха ...

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  И този не смее една лоша дума да каже за Путин.

 24. 24 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#18] от "misho73":

  Абсолютно споделям мнението ти. Този тъпан звучи като апологет на Путин. Едно време имаше такива подлоги които се мъкнеха по учержденията и ни разправяха как другаря Живков бил добър и се борел нещо да направи ама партийците по места го спъвали и му пречели. И ние като инженери какво седим а не работим и дори и партийците да ни пречат все пак ние да си работим за да постигнем Развитото Социалистическо общество. На въпроса - Как да си повишим квалификацията като на командировки в Япония ходят само неграмотни партийци а не тези които трябва? Отговаряха ни - Не се предавайте, работете, четете. На другаря Живков да не мислите че му е лесно, а. А той се бори.
  Та и тоя мазен капут - Били сме съседи които си пиели бирата пред блока! А Американците какво били направили. Ами не си спомням Ирак или Афганистан да са станали Щати на Америка.
  На всичко отгоре сега ще се опитва да изкара хората в Крим мързеливци и дядя Путя трябвало да ги храни.
  Аз пък бих казал - гладувай сволоч и гледай дядя Путя в очите. Тоя е точно от тези омразни, уж против властта, уж десиденти но точно толкова колкото да не дразнят Путьо и в същото време да ги приемат на Запад. Ебати нещастника!

  California Über Alles
 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2914 Любопитно

  [quote#24:"Pontif А"]Ами не си спомням Ирак или Афганистан да са станали Щати на Америка. [/quote]Защо?Това ли е най лошото ,което можеше да им се случи?

 26. 26 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3497 Весело

  [quote#25:"тулса"]Защо?Това ли е най лошото ,което можеше да им се случи?[/quote]

  Друго си е да дойдат отникъде зелени човечета и да ти организират един референдум за присъединяване към Руската федерация и ЕАС под мъдрото ръководство на "цар" Владимир Втори. Ти специално ще ги чакаш на палатка на Дунава! Все някога трябва да упеете да ни превърнете в петнайстата республика на сесерстан, работете усърдно другаре за шефовете си, за най активните ще има ръководни партийни длъжности и много рубли!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Със задоволство мога да отбележа, че главата на "именития" Сокуров е пълна с уникална сбирка от едри съветски и постболшевишки бръмбари. Далеч, далеч от истината.

 28. 28 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  това интервю само на мен ли ми се струва безмислено

 29. 29 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  По-горе има има изключително стойностни мнения. Но се забравя основополагащо обстоятелство. Саша и Вова са страшно близки. Каквото и да означава това. лилипутин моли преди няколко години приятеля си Берлускони в качеството на премиер да "съдейства" Сокуров да получи златният лъв на фестивала във Венеция.
  Според мен и с това интервю джуджето подготвя завой в политиката си към Украйна и респективно Запада. Защото след анексията на Крим и "бунтовете" в Източна Украйна главоболия бол и един Бог знае кога и как ще приключи авантюрата в Донбас.
  Опитва се почвата. Ще да видим.

 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Лустросване на Путлер и величаенето му, че само той може да се справи инак видите ли ще дойде друг по - голям националист.

  То ако се загледаме и у нас е така само наш Боце щял да ни спасява инак апокалипсис още на есен и ако едвам оживеем до януари 2015 година.
  Нали ни спасява 3 години и кусур а на края Фърли пешкира и се тръшна в Правителствена болница та даже Патриарха и Главния Мюфтия Му ходиха на свиждане.

  А Путлер вече не знам кой си поред мандат спасява Руснаците и на края след празните рафтове те ще го спасят на някое дърво или стълб.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":
  Нищо от това не е вярно! Това е просто пропаганда и късогледо виждане на ситуацията. Същото в по-голяма степен може да се каже и за американците, например. За нас още повече (само дето ние не сме такъв фактор като Русия). Един пример - нормалният руснак е много по-начетен от нормалния американец или българин.
  Ако се разсъждава с такива категории - нито в САЩ, нито у нас е възможен прогрес. С правилна политика, образование, защита на обществото, но същевременно осигуряване на свободите и достойнстовото му, всичко може да се регулира! Въпрос на подход и усилия! Със сигурност това е възможно в Русия! Демонизирането на цял народ и държава по този начин не е в изгода на никого и е много далеч от реалността!
  Това, че много хора подкрепят сегашната политика е така, но именно защото не разбират ситуацията, както казва авторът! По това , обче може да се работи - политици, медии, образование, култура. Свободни изяви в тези области и правилна държаван политика и малко по малко нещата ще се подобряват! Иначе вашата позиция не се отличава от позицията на сегашните управляващи в Русия, просто е с обратен знак!

 33. 33 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "misho73":
  Оценката на автора е многократно по-задълбочена от едностранчивите ви квалификации! Той разглежда нещата отвътре и отвън - както и трябва защото и двете са реалност! Само демонизиране на Путин нищо няма да стане. Това е процес и то сложен процес, с много страни фактори! И трябва да се търси конструктивен подход, като се имат предвид всички фактори!

 34. 34 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pontif А":
  Саом си сравни речника и изказа с този на автора. Може да не си съгласен с нещо, но много повече получих от интервюто отколкото от твоята тирада.

 35. 35 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pontif А":
  Човекът е излязъл с името си и открито говори по радиото. Ти с псевдоним във форума редиш "мъдрости" в махленски стил - виждаш ли разликата в аудиторията, ситуацията и риска, а?

 36. 36 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "agl52316780":
  Ти сигурно си специалист по "територии" щом се изказваш в тази област...

 37. 37 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#34] от "alffastar":

  Сравняваш езика от интервю пред западна медия с пост от форум??? Дали е справедливо? Аз всяка седмица правя презентации пред хора от цял свят. Мисля че мога да се справя с езика. Изразите които използвах в поста си са хамалски и пресилени за да демонстрирам недоволството си от лицемерната позиция на интервюирания. Руснаците са доста добри в пропагандата. Това което Сокуров прави е просто по-изтънчена пропаганда. Нищо друго! Ако четеш или гледаш Руски медии предназначени за Русия ще се хванеш за главата. Там направо сечат с брадвата и с директни лъжи, защото публиката е на много ниско ниво, както Сокуров сам казва. Когато публиката е на Запад ... тогава всичко е много по-прикрито и редактирано за вкуса и ценностите на хората. Точно това прави и Сокуров. Дали го вярва или е платен да го прави, не знам. Но аз също гледам RT на Английски - само красиви репортьрки и говорителки. Задължително Англичанки с добро образование - чист Английски акцент навява доверие ... всички трикове на професията. Просто защото хората на запад имат много източници на информация и не са шарани като Руския народ, който може да гледа само това което разрешава Путин.
  Твърдението ти че Руснаците са много образован народ също не е вярно. Всеки народ си има масата от тъпаци но да разправяш че Руското образование по някакъв начин превъзхожда западното ... просто е лъжа. Аз съм учил и завършил в България. Сина ми е роден и учи в САЩ и сега е в колеж. Заради него трябваше да се запозная от близо с Американската образователна система. Нищо общо на нашата или Руската - многократно е по-добра! Не случайно от първите 100 университети в света 80 са Американски. Работя от 30 години в Силикон Вали. Работя с хора от всички нации. Руските инженери са по-зле от Чехите и Българите. Много по-зле от Западно Европейците и Американците. Азиатците са по-добре подготвени от всички но не са креативни и почти никога няма да видиш нещо изобретено от Азиатец - това не включва Американците от Азиатски произход - те са като белите Американци но по-старателни. Викат им "банани" от вън жълти отвътре бели. Така че забрави легендите за много умните и образовани Руснаци. За 30 години съм работил с близо 1000 човека от тях мога да кажа че само двама Руснаци бяха на ниво. Това не е официална статистика, просто мое лично наблюдение.

  California Über Alles
 38. 38 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#35:"alffastar"]Човекът е излязъл с името си и открито говори по радиото. Ти с псевдоним във форума редиш "мъдрости"[/quote]

  До коментар [#35] от "alffastar":

  Пак не схващаш разлитата между двете медии! Ти също си във форума с псевдоним и редиш "мъдрости" доколкото ти позволяват възможностите. Факта че не виждаш иронията в това ме кара да си мисля че си доста семпъл човек.
  Намека ти че Сокуров е герой защото си е казал името по време на интервюто ме кара да си мисля че си ретард.
  А факта че не правиш разлика между двете медии ми подсказва че си идеолог и се опитваш неуспешно да защитиш тезата си като използваш Straw Man. Явно не си учил Логика за Първикласника и Изкуството на дебата.

  California Über Alles
 39. 39 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#37] от "Pontif А":
  Това мнение ми допада много повече и мога да дискутирам В НИКАЪВ случай не казва, че руското образование е по-добре. Не отричам постиженията на американската ситема - ни най-малко. Това го написах в отговор на друг пост от друг съформуец, който открито заявява, че руснаците са зло, защото не се поддават на цивилизоване (което си е глупост). В отговор приведох пример, чр по мои наблюдения обикновения рускан чете повече от обикновенич американец и българин. Няма общо с образованието.
  Относно форумния език - разбирам, човек трябва да си изкара някъде енергията, просто не ми хареса в контекста на интелигентния изказ на режисьора.
  Отделно, чест съм в Русия и виждам пропагандата по телевизията, тука съм съгласен.
  Относно интервюто - човекът имам мениеи, което в сивата зона и с много неща съм съгласен, защото той гледа в дълбочина и то отвътре на Русия. Не трябва да забравяме, че Русия също имат национални интереси и нагласи на общестовото и те трябва да се вземат предвид при решаването на проблемс, защото те са реланост. Те няма да изчезнат с магическа пръчка. Това, че той ги поставя на радара, не го прави техен защитник, но трябва да се имат предвид. Разделянето на добри и лоши НАРОДИ води само да конфликти и разделение!!! Може да се говори за добри и лоши политики, нищо повече. Не може да се упреква Сокуров затова, че неприема безрезервно позицията на САЩ и е прав, че те не са невинни - кой може да го отрече!? Всеки прави грешки като се бърка във други държаваи и общества! Това, обаче, на Русия, нали?
  Пак казвам, не трябва да се забравя, че Русия има свой национален интерес и въобще не е длъжна да приема САЩ като свой коректив! Това, обаче не значи, че политиката им на агресор е в техен интерес, ни най-малко. И Сокуров го казва открито. На мен неговото мнение ми помогна да погледна от различни страни проблема.
  Много е лесно да се говори по форумите и да се плюе срещу 'нецивилизованите руснаци', но това е много далече от реалната ситуация, като: 1. това определение не е вярно; 2. така само се постига разделение; 3. има реални нагласи вътре в Русия, които трябва да се анализират и да се има обективен поглед, за да може да се въздейства и да се променят нещата.
  Не можем да искаме от един руснак да не гледа от гледна точка на Русия и той прави точно това в това интервю - казва верни неща, както за политиката така и за самите нагласи на руснаците!

 40. 40 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pontif А":
  Е, тука малко се изложи с нападките си... Позволи ми да не споделям мнението си, че въпреки че е форум, това не значи, че трябва да говорим махленски! Аз така виждам нещата и си ги казвам и продължавам така да ги виждам. Това е същото като да не си бъркаш в носа, като никой не те гледа, нали И не мисля, че е хубаво като те критикува някой да отвръщаш с обидни квалификации.

 41. 41 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#37] от "Pontif А":
  Разбирам, че сте добър специалист - това е прекрасно! НО все пак сте инженер. Сокуров е световно признат режисьор печелил Златна Палма и Златен Лъв. Мнението ми е, че говори много по-добре от вас и би било проява на интелект да го признаете - няма нищо срамно. Говори много по-добре и от мен! Също така виждам, че е по-интелигентен от мен, както смятам, че и от вас. След като сте толкова години в Силико Вали, не забравяйте, че има и други манталитети по света и други гледни точки от американските. Те са реалност! Някои от тях са градивни, някой са опасни, а някои са разрушителни! Това важи за Русия, както и за САЩ. Опитайте се да не гледате само от прозореца на американското и западното мнение, защото то не е еиднственото на свят! От тази гледна точка, това, че Сокуров не говори само от гледна точка на този мироглед, не го прави 'пълен нащастник' или пък подлога на Путин!

 42. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#40] от "alffastar":

  С тебе може да стане интересен разговор.
  Остави езика настрана. За мене това е единственото място където мога да пиша на Български. Затова и постовете ми са дълги - задоволявам нужда. Надявам се схващаш че може да говорим и на по високо ниво и можеш да игнорираш един пост който беше предназначен да покаже нещо друго.
  Не споделям всепрощаващото ти отношение към Руснаците. Да се каже че един народ е глупав или див .. не може. Но не трябва да се отрича и че всеки народ си има народопсихология която го описва. Аз има близки приятели Руснаци тука. Но народопсихологията на Руския народ не ми допада. Ти казваш че Руснаците трябвало да гледат нещата от гледна точка на Русия. Коя е гледната точка на Русия? Кой я формира? Помисли.
  Това означава ли че Американците трябва да гледат от гледна точка на САЩ? Защото това абсолютно не е така. Аз вече съм живял повече години в САЩ отколкото в България - и като добавиш детството ми ... може да се каже че почти целия си живот като мъж съм бил тук. Тук съм се оженил, децата ми са родени тука .. .винаги гласувам ... мисля че знам нещо за Америка и Американците. В най-добрия случай само около 50% от Американците са съгласни с "гледната точка на Америка" И под "гледан точка" имам предвид ВЪтрешната политика и Външната политика. Тук когато си в обществото 3 теми са забранени - Секс, Религия, Политика - на този принцип се крепи обществото и се живее чудесно. Но когато си с по-близък приятел, когато не си на парти в по-тесен кръг политика и всичко друго се дискутира. Американците обаче могат цяла вечер да говорят за политика да са на абсолютно диаметрално противопложни позиции и никога да не повишат тон и накрая да се разделят като приятели. Надявам се си чувал - "аз не съм съгласен с мнението ти но ще се бия до смърт за правото ти да изкажеш мнението си" Аз работя с Израелец - истински хард кор семит и Мюсулманин от Индия който не води жена си на партита защото Корана забранява. Двамата са неразделни приятели докъто са в службата. Извън офиса не общуват. В службата като седнем около масата всички са с различна религия от различен етнос и всички говорим с акцент. Който и да питаш ще ти каже че е Американец. Всеки е горд че е Американец! Ако ги питаш за външна политика, вътрешна, образование, здравеопазване, теми на деня - всеки е на различно мнение най-често различно от официалното на Правителството и всеки си казва мнението без да се срамува или оправдава и това че колегите му имат друго мнение няма никакво значение. Последното нещо което един Американец ще иска е да е на същото мнение като Правителството. Аз за някой неща подържам Обама за други не. Последния път гласувах за Президент Демократ, Конгересмен Демократ, Сенатор Републиканец и това само за Федералното правителство. За Губернатор и Конгрес на Калифорния беше съвсем друг микс. Имай предвид че гласувам също за шериф, съдии, контролери и поне още 10 длъжности -поименно. И поне за 25-30 законопроекта. Това е всеки 2 години. Досега за 30 години съм видял само веднъж или два пъти нещо да се приеме с повече от 60% или някой да бъде избран. Затова идеята че всички Американци или граждани на която и да е държава трябва да са единодушни за нещо ми се струва отвратителна.
  Аз пътувам често - сега не толкова, преди повече - никога не съм имал проблем да изкажа какво ми е мнението за един или друг въпрос за Америка пред Германци в Германия или в Сингапур. Аз не мисля че трябва да се срамувам от мнението си нито се чуствам задължен са споделям Американската външна или вътрешна политика. И винаги съм горд с Америка, както и винаги съм казвал че Америка не е перфектна.
  Ще лягам че е почти 4 ам.

  California Über Alles
 43. 43 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#41] от "alffastar":Много го усуквате. Килифарските цигани ще се засрамят от вас.

 44. 44 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pontif А":
  Яко
  Естествено, че стилистиката на постовете не ми пречи да дискутирам и го правя )
  Това за Щатите е много интересно, което казвате и е прекрасно. Точно това искам да кажа и за Русия - там това е не по-малко възможно, зависи от политика, култура, медии, образование и възпитание! Но това е малко утопично, защото в Щатите мотивацията и енергията е СЪВСЕМ разлина от Русия. За да стане в Русия това ще трябват истински усилия. Погледни линка в статията към интервюто му от 2008 - ако знаеш руски, ще разбереш, че и Сокуров казва същото!
  Не изразявам всеопрощаващо мнение - напротив, аз съм учил в руско училище 6 години и то с рузнаци, не българско руско. Познавам им прекрасно отрицателните страни - шовинизъм, грандомания, които тровят живота на обикновенните хора. Отделно, съм съгласен, че те не са свикнали да живеят като свободни, от вкъщи, през училище до общество, но това не значи, че не са способни на това. Аз съм краен индивидуалист и у дома и в училище и в общестовото От тази гледна точко ни най-малко не приемам ситуацията в съвременното руско общество налагано от властите, но това е просто мое лично мнение. Това не е мой проблем - това си е техен, аз мога само да кажа какво мисля по този въпрос. Или ако ме "настъпят" да отреагирам - както съм отреагирвал в училище или отреагирам по отношение на бългирските интереси и вътрешна политика. Аз често ходя в Москва, виждам какво е - има хора, които не са съгласни с Путин, но много повечето са. Това казва и Сокуров. Те наистина не са способни да погледнат по друг начин, защото гледат от своята културна обусловеност - така са възпитани - да се подчиняват на силния! Още в училише българите бяхме едни от най-свободолюбивите ученици и се противопоставяхме на 'режима' в училище, руснаците не го правиха. И с това трябва да се съобразяваме. И от такава позиция говори Сокуров - той не можа да каже, все едно е българския форум на дневник - руснаците са опасни и не стават за нищо. Аз не съм съгласен и никога няма да го кажа, камо ли отй, който си е руснак. И това имам предвид - той вижда проблемите, но мисли как да подобри ситуацията, не я демонизира. Това имам предвид като говоря за руска гледна точка - да се вземат предивд историческите, културни, социални обусловености на този народ и да се тръгна оттам. Както ти познаваш американците, така аз руснаците (не чак толково даобре, но все пак ги познавам). Където работя имам приятел руснак, който разсъждава прекрасно - свободолюбиво, вижда ситуацията обективно, изключително премерн в изказа си и много начетен. Имам и друг колега, който през ден ме пита - защо България е воювалал с нас в двете световни войни; защо спряхте южен поток и т.н. Аз му обяснявам, че светътъ не е черно бял и отвъд пропагандата има сенки и му обяснявам за българските интереси и отношението на Русия към България. Като му кзах, че за южен поток искам прозрачност и да е в изгода на България, той ми отговори - ами тогава Джон Маккей да ви даде 3 пъти по скъпа газ. Така разсъждават - че силния има правото - той не разбира, че достойнството, честността трябва да са на 1во място - щом имаш газ другите трябва да клекнат, само защото ти си този с газта. И в къщите им е така. Манталитет.
  Сигурен съм, че не го обяснявам на начуно ниво или логически изчистено, но смятам, че съм ясен.
  Тука е 14:10 и трябва да работя.....

 45. 45 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#43] от "pomnesht":
  Не го усуквам, просто смятам, че има доста фактори и крайните гледни точки не са правилните. Особено като се дискутира мнение на интелект като Сокуров. Не бива да се употребяват елементарни изрази, когато той засяга толкова тънки страни на проблемите и говори интелигентно. Ако за вас да се търси детайла и сложното в света е усукване, за мен е единствения начин да живея и търся.

 46. 46 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "alffastar":

  прости хора има навсякъде, "нормалният българин" със сигурност е адски прост, но 1 идея по-начетен и свободен от нормалния руснак. И поне живее до 72-3 години, не до 57.

 47. 47 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#46] от "ungeheuer":
  И така да е, една идея не е много. Общо взето не сме много различни в момента. Вярно, че за това голяма причина е комунизмът, де, дело на Съветският Съюз.

 48. 48 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#47] от "alffastar":

  значи сме съгласни, че изпростяването на руските и български народи са дело на тоталитарните системи и техните ефекти

 49. 49 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#48] от "ungeheuer":
  Това е без съмнение, разбира се!

 50. 50 Профил на bolivar
  bolivar
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#42] от "Pontif А":

  Браво, напълни ми душата!

 51. 51 Профил на Putin-Huilo
  Putin-Huilo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  откога режисьорите станаха и политически анализатори?
  В Русия може да има много умни хора , но Александър Сокуров определено не е сред тях... Прав е само в едно .. съвсем скоро ще усетят цените и санкциите през зимата .. още някоя годинка ще викат Крим инаш после .. , после вече ще е късно ..

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  [quote#6:"Alexander97"]Само предстоящата голяма криза ще ги направи чуваеми![/quote]
  Спомням си един виц: Песимиста казал "От това по-лошо не може да бъде!". Оптимиста радостно отговорил "Може, може!".

  Както гледам вие сте песимист а аз пък съм оптимист

  За съжаление не виждам добри сценарии пред Русия. С перестройката те изгубиха единственият си и то голям шанс да станат нормална държава. Сега "перестройка" и Горбачов при тях са мръсна дума, той е заливан с потоци помия и СЪВСЕМ сериозно твърдят, че той съзнателно е съсипал СССР защото е западен агент.

  В момента Русия и огромното мнозинство от руснаците са се заели с безумната идея "да си върнат откраднатото", гони ги див реваншизъм. Това е обществен процес с огромна инерционна маса. Спирането и тръгването в друга посока няма да е лесно. Те трябва първо да се убедят, че това е безумна идея а това може да стане само след много поражения и разочарования.

  Откровено казано не виждам близките 15-20г руснаците да осъзнаят грешката си. Винаги за всичко ще им бъде виновен "външният враг", идеалното оправдание за собствените грешки. Наистина як бой ги чака докато в главите им плахо почне да се появява мисълта "А може би все пак ние вървим по грешен път?".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#44] от "alffastar":

  Нямам идея за какво са тези минуси и как работи това нещо. Както и да е - благодаря за поста. Съгласен съм с определенията ти. Сам виждаш че народопсихологията им е да се подчиняват на силата и да се прикланят. По това приличат повече на арабите отколкото на европейците. Докарано до крайност това води до - "жизнь копейка, чужой меньше" Това води до 80% подкрепа на Путин сега когато им разбива страната. Обама никога не е имал повече от 60% в най-звездните си мигове. Типично Американските президенти плуват около 45 - 50%. Каквото и да стане - добро или лошо, винаги имат една свирепа, интелигентна опозиция която прави дисекция на всяко тяхно решение публично с цел да покаже слабите им страни. И понеже народа обикновено е 50-50, дебатите в медиите стават още по-важни. И оказват реално влияние. В Русия почти всички са съгласни с Путин, защото както казва Фред по-нагоре - "искат да си върнат ограбеното" Това е много страшно и напомня много на Германия 1936г когато зад Хитлер са 80% и също искат да си върнат честта и ограбеното. Това означава че от 160 милиона имаш 128 милиона които са на едно мнение! И 32 милиона който са на различно но гледат да си мълчат. Нали разбираш че прогреса идва само от хората които са на различно мнение. Най-малкото защото различното мнение не е едно мнение а много различни варианти. Затова в Америка всеки политик е принуден да слуша и анализира мненията на опозицията повече от мнението на подръжниците си. Когато някой те подкрепя обикновено е на същото мнение като тебе - той не допринася нищо повече в дебата. Докъто опозицията ти винаги се състои от много групи както от Ляво така и от Дясно и всяка има свое мнение и анализ. Само анализирайки опозицията можеш да промениш и настроиш собствената си позиция. Няма друг начин. Путин с цел да консолидира властта си първо унищожи свободните медии, после всички Неправителствени и Граждански организации и накрая всички индивидуални опозиционери. Сега при него няма естествен регулатор. Няма дебат и от там няма генератор на идеи. Поставен под натиск той всеки път се връща към методите и решенията на СССР защото това знае и с това се чуства комфортно. Това е лошо за Русия и неприемливо за останалия свят. Такива глупусти като война между Америка и Русия няма да има. Ако Путин иска може да завладее цяла Украйна. Тогава обаче ще го изолират още повече и докъто сега използват пасивни мерки срещу него, ако ескалира положението може да започнат да използват активни мерки. Може да започнат да въоръжават Украйна през Полша а в Украйна има поне няколко милиона заклети врагове на Русия сега. Мисля ще стигнат за една сериозна партизанска война. Това което той прави сега в Източна Украйна може да му се върне обратно. Не е толкова трудно да се прави диверсия. Но това ще доведе до дестабилизация на района която не е добре за никой. Както виждаш ключа към проблема е в Путин. Меркел или Обама не може да направят нещо адски тъпо защото имат опозиция - контролен клапан - и ще ги свалят. Така че накрая нито Америка нито Германия нито някоя друга демократична държава няма да направи нещо супер глупаво. Но с Русия не е така. Всичко зависи от Путин. И като знаеш как е възпитаван, как живее сега сам, изолиран като някакъв луд диктатор ... мисля че опасенията на хората са основателни. И отрицателното им отношение към Руския народ също. В този смисъл мисля че позицията на Сокуров е малко лицемерна. Той вижда нещата. Анализа му е правилен но вместо да предложи решение той обяснява странностите на Руската душа. Щях да го уважавам ако беше използвал международния си авторитет и известност за да направи организация на кинодейците за демокрация или среща в Москва на културни дейци от цял свят за обсъждане и осъждане на Путиновата политика. Но на него не му стиска. Знаеш ли че в САЩ поне 80% от културния елит и поне 50% от икономическия бяха против войната в Ирак. Протестираха на улицата, даваха интервюта, събираха пари против Буш, осмиваха го, наричаха го простак и ретард. Не успяха да му променят външната политика но унищожиха политическото му наследство. Всеки президент на САЩ просължава да бъде много влиятелен след мандата си. Изнася лекции, прави организации и влияе на общественото мнение. Само Буш не може да каже и думичка. Той е толкова осмян и подигран че мнението му не значи нищо и досега е дал само едно или две интервюта в които не смее да подкрепи нито идея нито човек. По този начин политиката му ще умре с него и няма да може да я разпространи. Така че тези които протестират срещу президента има сила да променят доста неща в обществото. В Русия само Пуси Райът имат куража да протестират. И понеже са пънкарки Путин ги определи като луди, курви и платени от запада. Да ама ако Сокуров започне да говори против Путин ще е малко по-трудно да го сложиш в категорията на лудите. Ако и други любими на публиката хора започнат да се изказват .. ефекта ще е по-голям. Ако се съберат в организация и започнат да организират хората още по-голям. Но за това се изисква да си Шаляпин или Солженицин или Сакаров а такива в Русия се раждат на 50 години веднъж и Сокуров не е от тях. Затова и недоволството ми от него в първия ми пост. Ако той е изплашен и не може да направи нищо ... то представи си обикновения Руснак. Хайде пак в Соца, нали. Знаем си схемата. Главата наведена, по манифестациите Урааа, в къщи вицове и ракийка. Само че сега сме Август 2014. Замисли се над това накъде отива Русия без истинска опозиция или духовни лидери.

  California Über Alles
 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#50] от "bolivar":

  мерси!

  California Über Alles
 55. 55 Профил на Валери Миланов
  Валери Миланов
  Рейтинг: 466 Неутрално
 56. 56 Профил на Валери Миланов
  Валери Миланов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "Pontif А":http://www.quora.com/Computer-Science/Whats-different-in-Computer-Science-education-in-Russia-that-makes-Russian-programmers-be-always-on-the-top-in-programming-contests

 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#56] от "valer40":

  Даваш два линка. Всеки сам за себе си е ОК. Двата заедно се самоизключват .. ако си си направил труда да ги прочетеш.
  Първия заявява че Руснаците са най-образовани. Точно какъв е критерия? Спомням си в годините на Соца Руснаците гордо заявяваха че 50% от всички учени на света работят в СССР. Спри и помисли за момент! Тогава Американците го публикуваха това изказване и светът избухна в смях. Не защото не е истина! Защо? Можеш ли да си отговориш? Добър програмист ли си .. или не?
  Втория ти пост заявява че Руснаците са най-добрите програмисти защото Руското образование е скапано, което директно контрадиктва първия ти пост.
  Ще ти дам моето мнение ако те интересува. Аз съм учил до МАстер в България но от 30г работя в Америка в Силикон Вали. Сина ми е роден и учи в САЩ сега е в колеж. Запознат съм с добрите и лошите страни на образованието в САЩ. Работя много с Европа и Азия и мисля че имам поглед на това как различните нации се представят в директна конкуренция.
  Руските инженери в Силион вали не са от най-добрите, дори не са много добри. Има изключения разбира се. Това са хора завършили в СССР, защото сега са на 45-60 години.
  КАто бройка най-много инженери, мастери и PhDта има в Азия. Но ще се изненадаш като видиш че 80% от операторите във Семикон Фабовете в Азия са PhDта. Тази работа се върши от техници в САЩ.
  Що се отнася до международните класации за образование и това къде е САЩ - все 15 до 20 място, това е малко объркваща информация. В САЩ децата са толкова мешани че поне 20% не говорят Английски! Трудно е да образоваш някой който не говори езика, нали. Има цели класи деца с които никой не се занимава в къщи и те често отпадат но са включени в класациите и свалят средната стойност. От друга страна тези от Азиатски произход са невероятно амбициозни и са отличници. Може би най-репрезентативни биха били белите родени в Америка деца. Ако вземеш само техните данни Америка излиза винаги в първите места. Ако обаче вземеш данните на Американчетата от Азиатски произход тогава неотменно Америка взима само първите места! Така че тези класации и статистики трябва да се четат с повече разбиране.
  По важно от всичко може би е икономиката. В САЩ безраборицата сред образзованите в колеж е около 3% и всяка година САЩ дава Н1 визи на поне 300,000 специалисти от цял свят които идват на работа в САЩ и остават да живеят за винаги. Каква е ситуацията в Русия не знам.

  California Über Alles
 58. 58 Профил на Валери Миланов
  Валери Миланов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif А":Просто ми беше интересно какъв ще е коментара ти.И аз не вярвам че са най-добрите(или въобще по добри).Поздрави.

 59. 59 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#58] от "valer40":

  Поласкан съм че дори се интересуваш от мнението ми. Благодаря.
  Дали Руснаците са най-добрите програмисти или не нито аз мога да знам нито ти. А и на такъв общ въпрос е трудно да се отговори. Аз не се съмнявам че в Русия има брилянтни програмисти както и в България ... но и в Индия и много други държави. Аз мисля че по-големия въпрос е ако си голям програмист дали искаш да си в Русия или в САЩ? Къде ще си по-полезен? Къде ще направиш по-добра кариера? Пари? Къде са по-интересните проекти?
  Хубавото е че за програмистите е по-лесно да работят от различни държави. Знам че няколко големи компании имаха офиси в Русия ... не знам сегашната ситуация как ще повлияе на тези неща.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK