Ирина Абаджиева-Репуц: Проблемът е, че свързаностите не са явление само сред търговците, но и сред политиците

Ирина Абаджиева-Репуц

© Дневник

Ирина Абаджиева-РепуцКъм Реформаторския блок преди седмица се присъдени Християндемократическата партия на България с председател Ирина Абаджиева-Репуц. Тя е основател на партията, а от ноември 2013 г. неин лидер. Ирина Репуц е юрист по образование, а като майка на четири деца е обществено ангажирана в решаването на проблемите в образованието. Съпругът й е роден в Западен Берлин и е наполовина германец, но живеят и работят в България, където са избрали да отгледат децата си. И двамата смятат образованието за най-важното нещо, което могат да дадат на децата си, защото то е път към свободата. Затова и Ирина Репуц е организатор на инициативата за налагане на принципа "Парите следват ученика и в частните училища", председател е на "Инициативен родителски комитет", участвала е в работна група към министерството на образованието за изготвяне на проектозакон за образованието.


Защо избрахте да се включите в политиката с Християндемократическата партия?


- Заради буквичката "Х". Има едно известно изказване на Конрад Аденауер – основателят на съвременната християндемокрация в Германия и един от бащите на обединена Европа, в което той казва, че най-важното за него е буквичката "Х" в началото на името, защото не е важно колко голяма е една партия, а колко е голям идеалът, на който тя служи. Да носиш името Христово е тежко предизвикателство и отговорност, но също така е и посвещение – призив за морал и духовност.
Именно обръщането към духовния извор може да извади от пепелта една нация, както се е случило и с Германия след Втората световна война. Аз съм юрист по професия, изучавала съм и право на ЕС. Всеки който се е докоснал до историята на европейската интеграция е видял, че тя тръгва от християндемокрацията. Пет подписа от шестте, поставили началото с първия договор на обединението са били на християндемократи. След разрухата и ужаса на Втората световна война е било естествено хората да обърнат поглед към небето и са намерили помощ.


Една гениална идея на християндемократа Конрад Аденауер, подкрепена от други християндемократи като Шуман и Моне направи възможен трайния мир в Европа, най-трайния от както съществуват държави на континента. Идеята за договора за въглищата и стоманата /индустриите на войната/, който предвижда да се лиши от логика и интерес съседните държави като Франция и Германия, а и другите четири присъединили се в началото да водят война помежду си, защото с всяко нападение ще разрушат част от собствената си военна машина.


Изключително интересно е да видиш как едно духовно християнско послание е претворено в политика – вместо "око за око – зъб за зъб" до скоро воюващи помежду си държави на практика са предали оръжията си една на друга, като всяка е със запазено достойнство и самостоятелност. И така думите на Исус Христос "Моят мир ви давам" са станали възможни в действителността на Европа. Ето какво може политиката, която се придържа към духовните послания. Да направи наглед невъзможното възможно! Това ми се стори много вдъхновяващо.


Мисля, че ситуацията в България – този материален и морален упадък налагат появата на християндемокрация. Надявам се и се моля Господ да ни даде да бъдем нейни достойни носители, защото няма по-задължаващо име от нашето. Но също така искам да покажа на децата си, че доброто е възможно навсякъде дори и тук, стига да го потърсиш и да го отстояваш.


Как се стигна до коалиция с Реформаторския блок?


- Ние сме християндемократи. Семейството на християндемократическите партии на Европа се представлява в ЕП от ЕНП. Две от партиите на РБ са членове на ЕНП. Те ни подадоха ръка и чрез приемането ни в РБ ни дадоха път за развитие. И тук ни помогна буквичката "Х", така да се каже. Хората си мислят, че всичко е пари, но не е така - има идеи и има дух, които са безценни, когато човек им се посвети му се отварят врати, които не се отварят на други дори и за много пари. Понякога си мисля, че и те не разбраха как ни приеха, това е в кръга на шегата, разбира се.


Всъщност Радан Кънев ни представи на председателския съвет като партията изненада от предишните избори, с много чиста и ясна доктрина и говорене, което е било различно и забележимо.


За европейските избори формацията Ви напусна коалицията около НДСВ - КОД, заради нежелание либерал да е водач на листата. Сега обаче заедно с Вас към Реформаторския блок се присъедини и друга либерална формация - БНД, на която поне членовете бяха основно представители на НДСВ. Нещо смущава ли Ви?


- Европейските избори са нещо съвършено различно от изборите за национален парламент, просто защото в Европейския парламент съществуват трайни политически формации, които обединяват партиите от определено политическо пространство на всяка държава членка. Например ЕНП, както казах обединява партиите на християндемократическа основа – от България в него членуват също така ГЕРБ, ДСБ, СДС и ДП, Либералният алианс обединява центристките либерални партии – от България в него членуват ДПС и НДСВ, в ПЕС /Партията на европейскит социалисти/ от България членува БСП и т.н


РБ смесва както християндеморатически партии така и либерални. Ние като християндемократи не искахме да се окажем в позиция да сме подпомогнали избирането на евродепутат от друга фракция. Не можем да събираме играчи за друг отбор освен за ЕНП в ЕП. Доколкото не беше ясно какъв кандидат ще излъчи РБ за нас не представляваше интерес участието с тях за европейски избори, още повече, че тези избори бяха изключително важни за Европа. Християндемокрацията, в лицето на ЕНП, която досега е имала мнозинство, е основният не само създател, но и крепител на ЕС и беше важно да не загуби нито един нов член.


Опитахме се да говорим и с ГЕРБ и с ДСБ и изобщо всички партии на християндемократична основа за обединение за и около ЕНП, но не се получи и участвахме сами, така поне успяхме да говорим само за християндемокрация и за нищо друго. Мисля, че това говорене беше забелязано и се радвам, защото вярвам, че християндемокрацията е възможното добро за България. За съжаление обаче много хора ни казваха – много ви харесваме, но нямате шанс и гласовете ни ще се разпилеят, иначе бихме гласували за вас. Е, сега вече мога да кажа на хората, че гласовете им няма да се разпилеят и с Божията помощ може да има и Християндемократическа партия в следващия парламент.


Какви според Вас трябва да бъдат отношенията между Реформаторския блок и ГЕРБ?


- Като отношения между партии, членуващи в едно и също политическо семейство в ЕС, като отношения между християндемократи, като отношенията между ХДС и ХСС в Германия например. Друг е въпросът колко християндемократи има в ГЕРБ и колко в РБ.


Очевидно между партиите от това пространство от двете страни има напрежение, но вината за това не е едностранна. Непрекъснатото перчене на ГЕРБ и опити да се налагат еднолично със сигурност не съответства на християндемократическите ценности, от друга страна и ДСБ и СДС, които са по-стари партии членки на ЕНП се борят за своето съществуване и имат право на него.


Когато ГЕРБ разбере, че сродните й като идеология партии са единственото, на което може да се опре, ще е стъпила на верния път. Всичко друго ще бъде като сделка с дявола – получаваш всичко, но никога не знаеш цената.


Като майка на четири деца и член на Настоятелството на НГДЕК, какво трябва да се промени в образованието?


- Почти всичко. Трябва спешно да се приеме нов закон за образованието. Да се преработят учебните програми. Да се модернизира и ревизира цялата ни образователна система. Да се отстранят всички дискриминационни практики и да се отстранят всички нередности във финансирането на училищата, да се изравнят правата на образователните институции и достъпа на децата до различните форми на образование. Да се развие професионалното образование, има успешни модели на дуално образование, които могат значително да намалят безработицата сред младежта и да се даде възможност на младите хора да имат равнопоставен достъп до пазарите на труда в цяла Европа.


С тази тежка и на практика неблагодарна задача дотук не се справи нито едно правителство. Реформите в образоването дават плодове след време, често надвишаващо времето на един правителствен мандат, трудно можеш бързо да се похвалиш с успех, не се режат ленти и резултатите не се виждат с просто око. Но образованието е най-важното нещо за една нация и затова трябва да е приоритет на истински амбициозния и далновиден политик.


Упадъкът в образователната система винаги води до упадък в държавността. Сещам се за епитафията, написана от самия Томас Джеферсън, която стои на надгорбната му плоча: "Аз Томас Джеферсън – автор на декларацията за независимостта; един от авторите на първата американска конституция, един от първите американски президенти и основател на първия американски университет – от всички тези неща, най-много се гордея с последното". Хора с такова мислене, могат да изградят държава като САЩ. Не искам нашите деца един ден да крият, че са българи.


Май трябва да пренапишем "История славянобългарска", която започва с думите "О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се назовеш българин!" Трябва да не пропуснем в учебниците да кажем на децата, че са част от много древен народ, който винаги е имал култ към образованието, че заради този народ е била написана цяла нова писменост за да приеме християнството, защото е бил достатъчно развит, за да го изисква и така сме разбирали съдържанието на Евангелията векове преди народите от Западна Европа, където до Реформацията е проповядвано на латински и малцина са разбирали.


Трябва да им кажем, че българска творба се счита за основополагаща за социологическата наука, като творбата на Иван Хаджийски - "Бит и душевност на българския народ". Трябва да им кажем, че са наследници на буден род и никога да не заспиват в невежество, защото то не води към светли бъднини.


А в отношението към младите? Изобщо как трябва да се привличат младите в политиката?


- С истина и смислено говорене. Имаме изключителни млади хора и много умни деца. Чистотата в тях, въображението и креативността са огромен потенциал, който, ако бъде впрегнат в политиката на България, всичко ще се промени. Ние никога не използваме потенциала си и убиваме най-доброто родено от нас – в това е нашата трагедия като нация.


Каква е позицията Ви за проекта "Южен поток"? Трябва ли да се реализира и защо?


- "Южен поток" не е наш проект – той е проект на Русия, която наруши международен договор с анексирането на част от Украйна, за чиято цялост Русия по договор беше гарант. Именно заради тези международни договорености Украйна се отказа от ядреното оръжие което имаше и сега е поле за необяснима за времето и мястото, в което живеем, агресия. При това положение реализирането на руски напрактика геополитически проект е опасно за България.


България има собствен огромен енергиен ресурс в Черно море и може за пореден път да се окаже своеобразна спасителка на Европа, както е било два пъти до сега в историята, макар и предишните примери да са от средновековието. Ние имаме и природен газ и петрол в Черно море, които, както вървят проучванията, могат да ни направят износител на собствен газ, а не просто територия за преминаване на чужд, за което на всичкото отгоре да сме и носители на огромен дълг.


Господ ни е дал съкровище в Черно море, трябват ни само почтени и отговорни към нацията и децата ни политици и можем да бъдем богати. На практика имаме газов и петролен кладенец, а същевременно ни карат да потъваме в дългове и да забравим за него.


Смятате ли, че наистина Москва е заплаха за националната сигурност на България?


- От нас зависи. За съжаление Русия умее да корумпира.


Като юрист как мислите, че може да се разреши казусът с КТБ?


- Това ми напомня на един виц, в който попитали един адвокат колко е 2х2, а той отговорил: "А колко искате да бъде?" Като юрист виждам много възможности за изход и почти нито един правилен от гледна точка на правото и особено на Европейското законодателство, просто защото времето за правилно действие с оглед приложимото европейско право, което е приматно над нашето изтече.


Когато говорим за банка, не трябва да забравяме, че времето също е фактор – възможните решения не са възможни по всяко време, а правилните решения са тези, които се взимат навреме. Основен ангажимент на всяка правова държава към нейните граждани е съблюдаването на строги правила за осъществяване на банкова дейност – защото се ползва доверието на гражданите, което е всъщност доверие в държавата.


Тук и БНБ като държавна институция и българският политически елит имат сериозен грях към българските граждани, който грях спокойно може да бъде преведен на езика на правото и да се стигне до заплащане на компенсации от страна на Българската държава. С фалирането на една банка, ако се стигне до това, трябва да е ясно, че всички ще платим, дори и да нямаме една стотинка в банката, защото наш, клиент, контрагент, доставчик и т.н може да се окаже неспособен да плати дълга си към нас заради затворената банка.


Не са виновни хората, които ще загубят заплатите си, работата си или възнаграждението си за погубения капитал от една банка превърната в пирамида поради бездействието или безхаберието, а може би и нещо друго на държавата и нейните институции. Виновни са тези, които са управлявали по този явно безумен начин банка и са раздавали пари, които е било ясно, че няма да бъдат върнати и то с печалбата, която да осигури лихвите, с които е бил привличан реалният и истински капитал на вложителите.


Реално чистите вложители, които не са били същевременно и кредитополучатели – защото има и такива са измамени – капиталът им може да се окаже противозаконно отнет, защото държавата не си е съвршила работата. Но също толкова виновни са и надзорните институции както на БНБ така и на КФН. Ако те работеха, както трябва, нямаше да е възможен подобен феномен на банка – пирамида, която на всичкото отгоре едновременно е кредитирала вложители и длъжници – свързани лица – на практика, това което е отчитала като привлечен капитал всъщност е било вече раздадено като кредит чрез верига от свързани лица.


Точно тук е ролята и на КФН, ако тя не може да проследи свързаност, значи не си върши работата или някой й плаща, за да не си я върши. Проблемът е обаче, че свързаностите не са явление само сред търговците, но и сред политиците и сред висшите чиновници. Този възел трябва и може да бъде разплетен, но се иска не просто воля, а повече воля. Иска се много здрав разум и морал. Това е смисълът на политиката, затова хората те избират, за да можеш да подредиш нещата – затова и се наричаш държавен служител – служиш на държавата, а държавата са хората, затова се наричаш народен представител – представляваш народа, който е дал гласа си за теб и който отделя от залъка си, за да плати данъците, с които да ти се плати заплатата. Това е морална отговорност – който не я осъзнава, нищо не осъзнава.


В крайна сметка, важното в момента е не само да се търси вината за случилото се, а да се търси максимално правилното решение. Има действащо европейско законодателство, което трябва да се приложи приматно над нашето и точно. Неговите правила не са създадени случайно, те са създадени с грижа най-напред към гражданите. В подобна ситуация преди известно време попадна Португалия – но тя за разлика от нас приложи акуратно европейското законодателство и защити вложителите за сметка на акционерите на банката. У нас като че ли се случва точно обратното.


Затова и ЕК изпрати доста остро писмо до БНБ още в началото на август , в което ясно се казва, че приматното европейско законодателство предвижда осигуряването на достъп на вложителите до гарантираните им депозити не по-късно от 20 дни след преценка от страна на компетентните органи, че банковата институция не е в състояние да изплати депозитите и няма перспектива да го наппави, като тази преценка следва да се извърши в рамките на 5 работни дни, а не на месеци.


В писмото буквално се казва, че дискрецията, с която разполагат компетентните органи в това отношение, съществува в определени граници и според информацията с която ЕК разполага тези граници са сериозно надхвърлени. ЕК отново напомня за върховенството на европейското право и правата на вложителите, гарантирани от него, чиято защита ще бъде осигурено включително и с намеса на европейските институции, за което разбира се Българската държава ще понесе съответната имуществена и политическа отговорност.


Обръща се също така внимание, че присъединяването на България към Европейски банков съюз ще бъде възможно само при решаването на ситуацията с КТБ при пълно и точно спазване на европейските норми. Интересното, е че в отговор на това писмо БНБ отново се позова на българското право, въпреки изричното указание, че европейските норми са приматни над него и дори разреши на квесторите да извършват прихващания на вземания по депозити и кредитни задължения, с което на практика ще изчисти сметките именно на спиралите от свързани дружества депозанти и кредитополучатели за сметка на чистите депозанти.


И докато крадецът вика "дръжте крадеца" не е ясно какво се случва действително с банката и вложенията на хората. Това е недопустимо за една съвременна европейска държава, защото означава отсъствие от работещи и надеждни институции. Политиците на България трябва да си свършат работата и да вкарат нещата в ред. Затова служи правото за да се прилага и за да регулира. Без стриктно прилагане на европейските норми и без защита на чистите капитали, за които хората са си платили данъците в случая не е възможно да се намери решение, което да не доведе до това всички да платим.


Моят прадядо е национализиран, всички видяхме какво се случи след 1947 и това така наречено преразпределяне на капитали уж заради справедливост и равенство. Нито имаше справедливост нито равенство, нито хората станаха по-богати и по-свободни – точно обратното. Затова не мога да приема пропагандата насърчаваща злорадството срещу лошите богати, тя обикновено прикрива пореден пладнешки грабеж, от който забогатяват не по-добрите нито по-почтените.


Коя е най-стойностната жена-политик? Защо?


- Има стойностни жени политици – разбира се, че първата, за която се сещам е Ангела Меркел – вече 14 години управлява най-голямата партия в Германия – Християндемократическия съюз, управлява самата Германия, която е и според мен най-важният фактор в Европейската политика. Тя е християндемократ – християндемократите са носителите на идеята за осъществяването на мира в Европа, чрез европейската интеграция, и са негови пазители, а да си пазител на мира в момента едва ли е лесно. Но само християндемократ може да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена днес Европа, просто защото носи християнски ценности, а християнството е мир.


Има и други стойностни жени политици – Маргарет Татчер, например. В началото никой не я е приемал насериозно, започва като министър на образованието и става една от най-запомнящите се фигури на съвременната история на Великобритания и изключително найстойчив и успешен защитник на националните интереси на Великобритания   и във външнополитически план и в рамките на ЕС.


Всъщност най-великият владетел в историята на Англия е именно жена – Елизабет – казват, че нейният баща – крал Хенри VIII, е имал голяма мечта да остави велик наследник – умира с мисълтта, че мечтата му остава неосъществена, просто защото не е предполагал, че този велик и мечтан наследник може да бъде не син, а дъщеря.


Не знам защо е това деление на жени и мъже в политиката, който вярва в Господ, знае, че Неговото въображение е безкрайно и най-малкото заради това не трябва да имаме предразсъдъци. Дори и будистите казват – почитай всеки, дори и най-презряния, никога не знаеш дали не е предрешен Буда.


Винаги е имало и ще има стойностни и жени и мъже в политиката. Но струва ми се те всички имат помежду си нещо общо - изключително целеустремени са и властта не е за тях крайна цел – тяхната амбиция е по-голяма и те се целят по-далече – искат да бъдат не владетели, а творци, не да властват, а да променят. Но можеш да промениш нещо, само ако повярваш, че е възможно и имаш идея как. За съжаление обаче истински реформатори в политиката не се откриват лесно.


Колко места в листите на Реформаторите ще бъдат за Християндемократическата партия?


- Скоро ще стане ясно. Окончателното приемане на листите става с решение на Гражданския съвет на РБ, който ще заседава на 30 август.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Абе с две думи - оплели се като свински черва ... Дано обаче тази дълга и не глупава статия не се окаже опит за пробутване на овехтялата опорна точка "Всички са маскари" от която знаем кой има полза ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Неутрално
 3. 3 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Весело

  тая булка е готова за шеф на ЕС, МВФ, Световната банка, ООН и НАТО едновременно.
  подготвен кадър..

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  Вече 20 минути и още никой от гладките тролове не е оплюл жената затова, че е председател на Християндемократическа партия, затова, че се е присъединила към РБ, а не е пристанала на Баце, затова, че е посмяла да роди 4 деца и да живее и да ги възпитава в България, затова, че съпругът й не е българин, а немец, както и затова, че е дъщеря на баща си?!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "Shame you, BG!":

  Наистина е странно. Може би защото е петък и е 16.00.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 6. 6 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 734 Любопитно

  До коментар [#5] от "Long One":

  Време за заплати?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Надявах се на граждански кандидатури

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  До коментар [#6] от "arnautsky":

  Охранителите всеки петък ли получават?

 9. 9 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#6] от "arnautsky":

  В моя случай - понеделник.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 10. 10 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Браво на Ирина Репуц! Това е политическо говорене. Не съм съгласна с позицията й за КТБ и с многократната, даже прекалена употреба на думата "приматно". Може да е "върховенство", "приоритетно", "с предимство пред", но не е и "приматно", колкото и да й се струва помпозна тази побългарена чуждица. Друг е въпросът, че казаното не е вярно и не съответства на тълкуванието на международния акт и българския закон, които не си противоречат (тук съм по-склонна да приема позицията на БНБ).

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ето какво може политиката, която се придържа към духовните послания. Да направи наглед невъзможното възможно! Това ми се стори много вдъхновяващо.
  ===================================
  Добре де, обаче християнството дълго време не е осъждало робството, напротив. Цитираният Джеферсън е всъщност едър робовладелец. За кого е правил тези университети, явно не за всички, което не е много вдъхновяващо. Как тогава директно от християнството ще вадим политически модел, особено за образованието, което е светско в България и ни учи на неща като еволюция, детерминираност и т.н. , което е в пълно противоречие с църковните догми за сътворението. Пък и не си спомням български християнски духовник - политик с изключение на Христофор Събев. Колко беше духовник е друг въпрос. .

 12. 12 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 734 Разстроено

  До коментар [#9] от "Long One":

  Не беше лично,просто продължих в посоката..

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 13. 13 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#3] от "kr":

  Булката е обикновена крадла на идентичности за събиране на необходимия брой подписи за участие е евроизборите.
  Иначе става.

  Be3Al2(Si6O18)
 14. 14 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колкото до Християндемокрацията, това , за съжаление няма почва у нас. Исторически тя е вървяла с народите на Западна Европа, това са други традиции , култура, манталитет.
  И особено успешните за последните 50 години християндемократи на Германия и близко не се доближават то въпросата пария на г-жа Репуц.
  Дори във въпроса с принципността на политика- Ирина бе ту тук, ту там, правиха КОД с едни други дами, сега в РефБлок, там поне не връщат никого.....

  Be3Al2(Si6O18)
 15. 15 Профил на one
  one
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На мен ми звучи много добре Добре дошли на Християндемократическата партия в Реформаторския Блок. Успех на изборите!

 16. 16 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 595 Неутрално

  не я познавах и включването й в РБ приех със съмнение! на заради 'Християндемократическа партия" - такива партии са основа на ЕНП, а защото не е популярна и някакви 2-3000 гласа не могат да вдигнат много резултата на РБ. (а и се появиха съмнения за червен генезис - както КриСталинка) Но това интервю ме убеди! ХДП е попадение за РБ. по-добро от БНД, което приех с резерви като компромис, който след като РБ влезе в парламента и получи нормално финансиране не трябва да се повтаря! Дано да помогни и с инициативата "Излез и гласувай" така и РБ ще има доста по добър резултат , а и Християндемократическата партия ще може да разчита на присъствие в НС !!

 17. 17 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Shame you, BG!":

  Затова пък ти не пропусна да подразниш пръв!

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  [quote#11:"Каишков - Гласът на Америка"] Пък и не си спомням български християнски духовник - политик с изключение на Христофор Събев[/quote]

  Ако беше ходил редовно на училище, сигурно щеше да знаеш.

 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  [quote#0:"статия"] "Южен поток" не е наш проект – той е проект на Русия, която наруши международен договор с анексирането на част от Украйна, за чиято цялост Русия по договор беше гарант. Именно заради тези международни договорености Украйна се отказа от ядреното оръжие което имаше и сега е поле за необяснима за времето и мястото, в което живеем, агресия. При това положение реализирането на руски напрактика геополитически проект е опасно за България. [/quote]
  За мен това е достатъчно като отстояване на тип политика.А реформирането на образованието е абсолютна необходимост за да се възстанови държавността.Добре дошли!

 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  В Библията Христос призовава християните да се грижат за сираците и вдовиците. Г-жо Репуц, по какъв начин вашата партия възнамерява да осигури на сираците и изоставените деца в България такова образование, каквото получават децата в училища от ранга на Американския колеж например? Защото тези деца, а не децата в частните училища (моите са в частна детска градина) са най-дискриминираните.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Жена с принципи, които уважавам. Успех на изборите!

 22. 22 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#20] от "7777":
  Всеки трябва да има равен достъп до качествено образование / т.е. достатъчно добро/. Една конкуренция между държавните и частните училища е здравословна.
  Реформата в образованието трябва да доведе до на повишаване качеството на учебните програми, квалификацията на учителите, професионално образование. Това са неща за които всички говорим и сме съгласни, но трябват и хора за които това и мисия на живота им , които да работят за това, които да се противопоставят на инертността на системата - именно с това се е нагърбила г-жа Репуц.

 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  [quote#22:"raytcho"]Една конкуренция между държавните и частните училища е здравословна. [/quote]
  Напълно съм съгласна с това, както и с всичко останало, което казвате. Въпросът ми беше конкретно за най-ощетените от образователната система: сираците и изоставените деца. И тъй като Ирина Репуц нарича партията си християнска, би трябвало да има ясна визия за тези деца.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Друг е въпросът какво точно е нужно, за да се повиши конкуренцията между държавните и частните училища. И това няма според мен да стане с "парите следват ученика": принцип, доказал се като неработещ в държавните училища. Казвам това съвсем отговорно, като майка чиито деца са в частна градина, въпреки че голямата се беше класирала за държавна. Аз съм направила избор да са в конкретна градина, която е частна, и въпреки това не смятам, че парите трябва да ги следват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Еее, не се научиха нашите политици да внимават какво говорят на български. Преди година беше Станишев с "Мисли първо за малкия", заради което го съдраха от подигравки, сега пък "заради буквичката "Х""... Фнимавайте малко, да му се не види.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#23] от "7777":
  Синът ми никога не стъпвал в частно училище в България / живеем в Пловдив/, което никак не му се отрази на знанията .
  Как мислите от ОМГ в Пловдив - в Йейл! А и съучениците му се пръснаха по цяла Европа и все престижни университети! Та не е само до програмите, а и до учителите, родителите. И спонсорите! Тук не е София и средства за участие в олимпиади в чужбина не се намират лесно - дори и само за самолетни билети. ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ОТ ФОНДАЦИИТЕ ''СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ'', ''АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ'', ''АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ''

 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#26] от "raytcho":

  Съгласна съм и поздрави за успехите на сина ви. Но не разбирам какво общо има това, което казвате, с нещата, които аз казвам в постингите си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  Репуц ще ни оправи - след като узнае избирателния си район...

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2264 Любопитно

  "Всъщност Радан Кънев ни представи на председателския съвет като партията изненада от предишните избори, с много чиста и ясна доктрина и говорене, което е било различно и забележимо."

  Не се и съмнявам! Въпросът е защо го е направил? Точно преди изборите? Като имат толкова рафинирана доктрина, защо не се кооптираха веднага след потресаващата изненада след предишните избори?

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 858 Неутрално

  алоооу, тази дъщеря и отдавна завърши НГДЕК и аз не мога да разбера поради каква при4ина все още е в настоятелството?!?

  между другото- ако Радан или някой отговорен фактор в РБ 4ете това- щях да гласувам за РБ, НО ЗАРАДИ Репуц- НЯМА!
  Нейната партия има около 2500 гласа на евро изборите- ГАРАНТИРАМ на РБ 4е ще загубят няколко пъти по толкова заради Репуц и отношението и към съсипването на НГДЕК !

 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  "Господ ни е дал съкровище в Черно море, трябват ни само почтени и отговорни към нацията и децата ни политици и можем да бъдем богати. На практика имаме газов и петролен кладенец"

  Исус ли и ги подшушна тези данни? Щот проучванията съвсем не са приключили и до тук няма 100% сигурност нито за газа нито за петрола.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Весело

  [quote#31:"Николай Николов"]Исус ли и ги подшушна тези данни?[/quote]
  Ако се спрягат 25 млрд. куб. м природен газ годишно, само ще е Путин. Ако се спрягат 1 млн.куб. м газ в "светлото бъдеще", това е само Шеврон.
  Не може да е Исус. Той е хранел с риби, а не с газ.
  Но като си помисля за "шушненето" на Аллах в Персийския залив, започвам да се питам дали политиците са отговорни към нацията или към вярата (в парите или разните му там ценности).

 33. 33 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 515 Весело

  Христиан-демократите на Репуц се събрали с Мюсюлман-либералите на Касим...

  Желая успех на тая широка коалиция

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Г-жа Репуц е известна в тукашната среда със безогледното си лобиране в полза на измислените частни училища и пришиването им към държавния бюджет.
  Най-вероятно ще я сложат на избираема позиция и като нищо ще стане депутат.
  Кофти за РБ.

 35. 35 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#7:"излез и гласувай"]Надявах се на граждански кандидатури[/quote]
  Ще има и непартийни кандидатури на избираеми места.

 36. 36 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#11:"Каишков - Гласът на Америка"]Добре де, обаче християнството дълго време не е осъждало робството, напротив.[/quote]
  Даже в Русия православното християнство е поддържало крепостничеството да началото на 20-ти век.

 37. 37 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#30] от "carmello":
  Здрасти, аз съм бабата на училите внуци в НГДЕК. Няма по- нагло животно от тази женица и дъщеря и . Твърди че е адвокат, но нейни колеги и мои пациенти не са я виждали да ртаботи като адвокат. Мъжът и е бездарен поет, но непрекъснато кръстосват Авропата и щерка и отсъства от училище. Снесе ми го съученик на внука ми, който е учител в НГДЕК. Той каза, че няма толкова нахална и безскруполна родителка.
  И като е за частното образование, защо детенцето и завърши НГДЕК? При това с всички възможни стипендии.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на alterity
  alterity
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Интелигентна жена ... всичко друго не ме интерсува!

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Две-три такива рекламни статии и в Дневник и заплатите за месеца са осигурени.
  Красиви приказки на неопределен фон.....председател на партия създадена в края на 2013 г???? Ми то по-добре и Достена Лаверн- на мама Пиргова интелектуалката да сложат в РБ. И тя така хубаво ги нарежда...идват светлите бъднини... ето до хоризонта е просперитета...аха стигнахме го!
  Тази мома по нищо не се различава нито от Че Гевара на БСП, нито Пирговата щерка, нито от златната флейта на ДПС...дори и Барека предрича такива правилни мерки ако вземе власта!
  Браво на Дневник, вързахте бюджета. До изборите и премии може да има.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Николов":
  Ееее, чула нещо жената и готова да обещава. Че не разбира за какво говори е ясно, ще става политик! Ако можеха да се използват хидратите за горене.... ехе, дъното на мексиканския залив е затрупано със стотици повече хидрати! Некадърните хамериканци що ли не ги гребат и горят? ами цедят нефтени шистови пясъци и дълбаят за газ?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#34] от "k_":
  Платила си е! Както е платила и за тази реклама в Дневник!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#37] от "Вавринец":
  Без да познавам напористата като скакалец бъдеща депутатка от РБ ми беше ясно за мотивите ѝ. Платила си е да е депутат и ще изработи 5-10 кратно вложените пари. Ще сложи ръка на няколко европрограми по образование и квалификация и ще лобира за "който даде повече". Никой от РБ няма да може да и направи забележка, защото на мига ще мигрира в БСПДПС или където и да е, но ще граби с кофата, не с лъжичка!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 44. 44 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз имам въпроси към госпожата: Къде е азбеста, за чието наличие в сградата на НГДЕК вдигахте вой до небесата? Къде са резултатите от двете проби на две различни институции? Защо, след като сте толкова загрижена за здравето на учениците, съдействахте да ги оставят цяла година в сградата до Женския пазар, която, при стриктно спазване на изисквания за хигиена и безопасност, не трябва да бъде обитавана? Никой ли не ви каза, че вследствие вашите действия министерството на културата трябва да се бръкне за 2 млн.? Какво ще стане със празната сграда на ул. Баба, за която са правени врътки да бъде отнета от министерството на културата? Сграда, ремонтирана за 2 млн., с двор 14 дка, в тих квартал - много удобна за частно училище, нали?

 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#44] от "karak":
  Що разсъждаваш? Госпожата ще стане председател на комисия по образование, ще направи концепция как държавата да подкрепи талантливите деца, ще основе фондащия да лапне имота, ще печели милиони... Виж какво пишат хората докоснали се лично до тази напориста пиявица? Тук РБ надминават дори глупоста на БСП с кандидатурата на Достена Пиргова!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 46. 46 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#45] от "chichka":
  Не познавам тази особа. Съдя за нея по ролята й в скандала с "азбеста". Такава нагла, изопаваща фактите кампания едва ли би била възможна в Германия, например. Но в Чалгария всичко това е възможно и то се случва. Няма да се учудя, ако тази стане и депутат. Имаме си Бареков, Пеевски, Ментата и много други, защо не и такъв екземпляр..

 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#46] от "karak":
  манипулацията с "азбеста" е детска игра пред възможностите на тази тарикатка. Ако Станишев се беше оженил за нея, още щеше да управлява БСПДПС, а той да е шеф на европейската комисия!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  разбра се, че е чучната за водач на листата в Кюстендил.
  Образователната мафия на частните даскали, школи и училища очевидно държи да има представителство в Парламента и не жали средства.
  Самия факт, че партия на няколко месеца, приета в РБ от два дена се урежда с водач на листа не говори добре за нещата които стават в Блока.
  На фона на безпардонната Репуц дори и Мамин Прасчо играе поне на ужким повече по правилата - все пак го издигнаха от няколко общински организации.
  За щастие преференциалния вот дава възможност на поддръжниците на РБ в Кюстендил да й бият дузпата.
  Заради бълхата не трябва да изгаряме юргана.

 49. 49 Профил на mar
  mar
  Рейтинг: 226 Неутрално

  в действителност с тази си стъпка РБ загубиха много гласове - много хора от НГДЕК бяха абонирани за тях и предшествениците им по избори. пък и статията всъщност сама по себе си говори много, дори да не си наясно с цялата ситуация с гимназията. заради буквичката х, леле...

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  До коментар [#49] от "sedd":
  Заради бълхата Репуц не трябва да изгаряме юргана.
  Имаме право на избор - винаги могат да я шкартират в Кюстендил преференциално.
  РБ трябва да спечели колкото се може повече гласове и откачи, извоюва свободата и независомстта на България от руската орбита и я направи по-добро място за живеене.
  Наква тъпа патка не трябва да ни разколебава по тоя път.
  Имаме начин и избор. 51. 51 Профил на bate_but...
  bate_but...
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ирина Репуц е адвокат. Познавам я, работили сме заедно преди много години. Не е особено добър адвокат, но е адвокат. Дали е действаща в момента като адвокат не знам. Като човек мисля че не е лоша. Има труден характер, високо но неподплътено самочувствие, и много трудно се работи с нея. Със сигурност обаче тя е твърд анти-комунист. Това е най-доброто което може да се каже за нея. Пожелавам й от сърце успех на изборите. Имаме нужда от нови лица и от повече анти-комунисти и хора със западна ориентация.

 52. 52 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  До коментар [#46] от "karak":
  Зарежи.
  Селскостопански авиатор от СССР, дето женкя му връткаше цистерни ембаргови с нафта за Македония и се бе урнала да определя "Бъдещето на България" с кинтите на Чьорни и Луначарски загроби и изтъргува свободата и демокрацията в България са деситилетия и ние пак оцеляхме, та сега от една бълха Репуц да се притесняваме.
  Ще оцелеем, но на изборите трябва да се понапънем и изкараме живо и умрело да гласува за РБ, щото България потъва.


 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  "...всички видяхме какво се случи след 1947..."

  Танте Репуц не изглежда да е толкова стара на снимката, ама знае ли човек.

  [quote#42:"chichka"]Както е платила и за тази реклама в Дневник! [/quote]

  Ами, платила! Те са безкористни ве! На планьорка издателят свежда, они изпълняват.

 54. 54 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#51] от "bate_but...":

  Зад дамата Репуц стои властния й баща - генерал, спечелил звездите си в съветска Украйна навремето, създател на Партията на българските командоси (или нещо подобно). Той е истинския притежател на тази християнска, демократична и прочие партия. Генерал и командос. ?!?!???! Дъщерята е за лице само. В България има твърде много антикомунисти, които ползват тази си поза за да прикриват нещо си (твърде често комуноидния си генезис или просто нечистите си интереси).

  От това отявлено писано под диктовката на поне 25 специалисти (по: ПР, публични комуникации, психология…) "интервю" какво се разбира, какви заявки се дават…?

  Шумът на генералите.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 55. 55 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#52] от "k_":

  [quote#52:"k_"] сега от една бълха Репуц да се притесняваме. [/quote]
  Може и бълха да е (според коментар [#47] от "chichka" с големи възможности). За мен не е нищо друго освен голяма черна точка за РБ. Това ли са качествените хора, които предлагат да поемат управлението на държавата?!


  До коментар [#51] от "bate_but...":

  [quote#51:"bate_but..."]Със сигурност обаче тя е твърд анти-комунист. Това е най-доброто което може да се каже за нея.[/quote]
  Боже, помогни на България, ако това е най-доброто, което може да се каже за един претендент за властта. Стигнахме дотам, че етикета "анти-комунист" да надцаква всякакви пороци, недостатъци и прегрешения. Лъжеш, манипулираш, лицемериш с користни цели, но щом си 'анти-комунист', е ОК?! Ами то и преди беше така. Не си много добър в професията си, но си напорист и амбициозен - тогава как си по-различен от посредствениците с червен партиен билет?

 56. 56 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Чакайте бе хора! Дискутира се тук, че на изборите трябва да изберем честни, работещи на полза роду депутати. Пръмова не я коментираме. Тази Репуц от 20-тина коментара се видя, че е най-лошото което може да се предложи- баща далавераджия, измислена партия, плаща си публикации в Дневтик, досегашната и работа е злобно лобиране за лични и користни цели.... Но продължаваме да говорим, да гласуваме за РБ! Добре тя като влезе какво ще прави? Имахме един Емо-фаса от Етрополе в ГЕРБ, имахме и на тати сина дето 5 пъти ходи в ББЦ и се връща в ГЕРБ....тази това ли да чакаме от нея, за това ли да гласуваме за РБ? Това ли е днешния представител на дясната синя идея? Един Едвин Сугарев ще донесе мноооого повече гласове от тази напориста лобистка!
  Това е водач на листа на РБ, колко ли гласове ще успее да купи баща ѝ, та да я вкара в парламента? Ужас, а продължаваме да пишем, че РБ е чистото, честно и свято бъдеще на България. Ужас.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 57. 57 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Ако хора като тази жена са лицето на християндемокрацията в България, смело разпускайте партията. Необяснимо е за мен какво правят в РБ, дано времето ме опровергае!

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#57] от "sam_vimes":


  [quote#57:"sam_vimes"]Ако хора като тази жена са лицето на християндемокрацията в България, смело разпускайте партията. Необяснимо е за мен какво правят в РБ, дано времето ме опровергае!
  [/quote]Въпросната дама е дъщеря на виден военен от Живково време и днес председател на "Съюза на командосите" -на практика проруска организация.А що се отнася до РБ и това какво правили-ами събират такса "избираемо място в листа" ,какво друго да правят?!

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#50] от "k_":


  [quote#50:"k_"]Заради бълхата Репуц не трябва да изгаряме юргана. [/quote]В този юрган много такива бълхи има.И не само бълхи,ами и кърлежи и въшки.

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#56] от "chichka":


  [quote#56:"chichka"]Един Едвин Сугарев ще донесе мноооого повече гласове от тази напориста лобистка! [/quote]Ама той никога няма да застане до Пръмова или Касим Дал или Костов.

 61. 61 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Репуц??? Защо зорлем карате хората да не гласуват за РБ?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  [quote#59:"yanne"]В този юрган много такива бълхи има.И не само бълхи,ами и кърлежи и въшки. [/quote]
  Преди година, като се сблъсках с озверелия реваншизъм на БСПДПС, им лепнах етикета "марокански скакалци" в сравнение с герберската калинка. Но сега запознавайки се с водачите и кандидатите от РБ съм ошашавен. Бълхи, въшки, скакалци е меко казано за повечето кандидати от РБ. Чувал съм за едно всеядно животно- тасманийски дявол- дали нашите реформатори не го копират?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 63. 63 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 515 Неутрално

  идеалът, духовния извор, пепелта на нацията, докоснал се до историята, разрухата и ужаса, да обърнем поглед към небето, духовно християнско послание, да направим невъзможното възможно, много вдъхновяващо, материален и морален упадък, да бъдем достоен носител, доброто е възможно навсякъде дори и тук... дрън, дрън... дрън дрън...
  -------------------------------------------
  Тия приказки са за балъци.
  Аз пък си искам магистралите, залите, музейте, околовръсното... завършени

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 64. 64 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#61] от "Thermobee":

  То да беше само Репуц - има поне още 3-ма водачи на листа дето са по-зле от Репуц - Монтана, Хасково, Смолян...

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 65. 65 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Ииииии, Дневник се осъзнаха и бързичко скриха темата в коша! Но паричките за рекламата си ги взеха. Малцината участвали в дискусията ще забравят след три дена, а мнозинството от избирателите ще и се радват по билбордовете, ще мечтаят за дясната промяна към по-добро на България...

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 66. 66 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Европейско либерално християнство (да не се бърка с православно християнство) е да имаш 4 деца от 4 различни мъже. Найн, данке!

 67. 67 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "kr":

  Знаете ли кой е в управлението на Християн-демократичната партия? Адв. Грета Ганева. Преди 5-6 години тя измами американец от български произход и присвои имота му на Арбанаси. Затова заедно с семейството избяга в София и сега се мъчи да се нареди като политик

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK