Проф. Георги Близнашки: Най-добрият вариант след изборите е силно правителство с широка подкрепа

Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Георги БлизнашкиВ края на август 2014 проф. Георги Близнашки има точно обратната гледна точка към площад "Независимост", на който и той десетки пъти бе заставал в продължилия над година протест срещу предишното управление. Сега гледа площада през прозорците на кабинета на министър-председателя. Проф. Близнашки е служебният премиер в правителството, назначено от президента Росен Плевнелиев след оставката на Пламен Орешарски. По-малко от месец след като встъпи в длъжност, приема поканата на "Дневник" за интервю. Седмицата е гореща заради скандала около "Визия 2020" и разликите в позициите на премиера и военния министър Велизар Шаламанов (повече по темата - четете тук). Това е и основната тема, по която разговаряме на срещата с него и изясняваме какво се е случило, каква е позицията му, какво предстои по стратегическия документ. След това професорът отговаря на въпросите на "Дневник" писмено. 


Доколко самостоятелно вземате решенията и доколко те са ви наложени от президента Росен Плевнелиев?  


- По принцип моите политически решения са си мои собствени, но се стремя да оставам в рамката, очертана от президента на републиката под наслов "Приоритети и задачи на служебното правителство", обявена при нашето встъпване в длъжност. Освен всичко друго двамата заедно с държавния глава полагаме усилия да възстановим една стара традиция за регулярни срещи между между президента и министър-председателя, на които взаимно се информираме за нашите намерения и съгласуваме нашите позиции. Това се прави навсякъде по света в държавите с развита парламентарна форма на управление. Съдържанието на тези срещи "на върха" по общо правило е конфиденциално, но позволява институциите да работят нормално. Много ми се иска тази традиция да бъде запазена и занапред да придобие траен характер.
Разминахте се в позицията за "Визия 2020" с президента? 


- Не, не сме се разминали, макар че се появиха множество спекулации в печатните и електронните издания по този повод. И двамата смятаме, че текстът, внесен от министъра на отбраната, е само работен вариант, който подлежи на последваща редакция. Доколкото в качеството си на министър-председател нося политическата отговорност за този текст, то аз настоях той да бъде оттеглен и преработен, за да придобие завършения характер на един стратегически документ.


Необходимо е да се прави разлика между национална стратегия и политическа публицистика. Така или иначе, служебното правителство ще подготви само един проект, който по късно ще бъде внесен в Народното събрание и основните политически сили ще могат да се произнесат по него.


Според вас Русия заплаха ли е за националната сигурност на България? Какво ви притесни във "Визия 2020" и на кое искате редакция? 


- Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България. В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство. Ние ще подкрепим колективните инициативи на НАТО за възпиране на подобни действия срещу която и да е страна, но това не е основание да третираме Русия като наш основен противник в дългосрочен план. Не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения в стратегически план.


Ние не се намираме в информационна война с Русия. Друг е въпросът, че вътре в нашата страна съществуват влиятелни политически и делови кръгове, които отстояват и прокарват чужди геополитически интереси. Но това си е наш вътрешен проблем, а не проблем на нашите взаимоотношения с Русия. Освен това трябва да се прави разлика между рискове и опасности, когато говорим за националната ни сигурност. Конфликтът в източната част на Украйна и агресивните действия на руските управляващи кръгове създават рискова ситуация в региона, но оттук не следва, че Русия се превръща в пряка и непосредствена заплаха за България. 


Трябва ли България да покани войски на НАТО на българска територия, за да гарантират сигурността на страната във връзка с разрастващия се конфликт между Украйна и Русия? 


- Не мисля, че има такава необходимост, макар че може да се мисли за укрепване на позициите на НАТО в нашата страна.


По-важно е друго, а именно нашите съюзници да ни съдействат финансово, материално и логистично за модернизацията на българската армия и за укрепването на нейната боеспособност.

Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Георги Близнашки


Как ще отговорите на обвиненията, че назначенията ви са партийно обвързани? 


- Това просто не е така. Ние се опитваме да стабилизираме основните сфери на обществения живот и отделните ресори на управлението, като назначаваме хора, професионалисти в своята дейност. Вече заявих, че при смяната на областните управители, които по дефиниция са политически назначения, ние няма да надхвърлим половината от общия им брой. Във всеки случай ние се стремим да издигаме хора с богат административен опит и доказани способности, които не са били активно ангажирани с основните политически партии в страната.


Освен това не ни вършат работа областни управители, които възнамеряват да излязат в отпуска, за да участват в изборите. Няма да допусна такъв копромис. 


Има ли реванш срещу БСП чрез чистка в администрацията? 


- Няма такава чистка. Това е една пресилена предизборна риторика от страна на БСП, които, вместо да решават собствените си вътрешнопартийни проблеми и да търсят диалог с гражданите, предпочитат да нападат за щяло и за нещяло служебното правителство. Отново ще повторя, че служебното правителство няма никакво намерение да се превръща в страна при предстоящите парламентарни избори. Точно обратното, нашият стремеж е да създаваме равни условия за политическата изява на всички участници в предизборната надпревара. 


Много промени се свързват с ГЕРБ и тяхно влияние – общувате ли с Борисов?


- Лично аз мога да гарантирам, че на национално равнище избягваме да назначаваме на отговорни постове партийно оцветени лица. Друг е въпросът, че през последната година бяха прогонени много доказани и авторитетни професионалисти, някои от които ние връщаме на работа, но не мисля, че по този начин обслужваме интересите на една или друга партия. 


Що се отнася до общуването ми с Бойко Борисов, то мога да кажа, че проведохме един-единствен телефонен разговор, в който той категорично подкрепи нашата позиция да не се назначават партийни функционери в държавната администрация. 


Вие ли одобрявате всяко назначение?


- Стремя се да проучвам всички кандидатури, но в повечето случаи се налага да разчитам на сътрудниците от моя политически кабинет. Те вършат своята работа изключително прецизно и отговорно.  

Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Георги Близнашки


Каква е оценката ви за компетентността на администрацията, която заварвате? 


- Не е особено висока. Но само да припомня, че и моят предшественик не беше никак доволен от кадровите назначения на собственото си правителство, както се изрази преди време на пленум на БСП. 


Как правителството ще се справи с ключовата си задача - честни и добре организирани избори? 


- Както знаете, поех пряко отговорността за подготовката и произвеждането на изборите. Всеки мой работен ден започва с кратко заседание на работна група по тези въпроси. Наред с това веднъж седмично се събира при мен и междуведомствената експертна работна комисия, а от миналата седмица заработи и Изборният борд, където се представени над 40 неправителствени организации. Така че подготовката на изборите върви в пълен ход, като през цялото време си взаимодействаме с ЦИК. Тепърва предстои предизборната кампания, за началото на която подготвям специално обръщение към политическите партии с призив за толерантна и позитивна предизборна борба.


Избирателите отново се оказаха близо 7 млн. - означава ли това, че не са изчистени списъците? 


- Избирателните списъци са изчистени. Имам уверението на служба ГРАО, че в тях няма да бъдат оставени т.нар. мъртви души. Проблемите идват от това, че много наши сънародници живеят зад граница, а далеч не всички ще упражнят своето активно изборно право. Правим всичко възможно да се отворят повече изборни секции зад граница, за да насърчим тези наши сънародници да участват в изборите. 


Не са ли много амбициозни намеренията ви за краткия мандат? Кои са трите ви основни цели?


- Амбициозни или не, ние възнамеряваме да изпълним задачите, които бяха поставени пред служебното правителство. Няма съмнение, че ние трябва да стабилизираме страната, като положим усилия да преодолеем кризисните явления в редица сфери на обществения живот – финанси, банково дело, енергетика и т.н. Това първо, едва върху тази основа може да разчитаме, че ще съумеем да нормализираме политическата ситуация в страната и да произведем въжделените честни и свободни избори. Най-сетне, ние трябва да продължим редица ключови реформи, като освен практическите мерки, които неизбежно предприемаме, ще се наложи да разработим и няколко законодателни инициативи, свързани с актуализацията на бюджета, изборната реформа и пряката демокрация. 


Имате ли капацитет да управлявате още, ако след изборите не се стигне до съставяне на правителство и се отиде на нови избори? 


- Капацитет имаме, но нямаме финансови ресурси. Най-добрият вариант за България е след изборите да се излъчи силно политическо правителство, което да разполага с широка парламентарна подкрепа. Но, както се казва, всичко зависи от волята на суверена, която ще се изяви на 5 октомври т.г: Vox populi, vox Dei.


Как гледате на идеята за кратък мандат на следващото правителство и свикване на Велико народно събрание? Трябват ли промени в конституцията и какви?


- Моето мнение е, че конституционна реформа е необходима, но тя трябва да стане, без да се свиква Велико народно събрание. И това е така, защото свикването на Велико народно събрание е необходимо единствено и само за смяната на формата на държавно управление. Самият аз съм противник на монархията, а заедно с това не споделям идеята за въвеждането на президентска република. Всякаква друга ревизия на конституцията може да бъде извършена и от обикновеното Народно събрание, стига да се постигне необходимото съгласие. 


Постът на конституционен съдия бъдеща цел ли е за вас? 


- Не и в тази фаза на моя живот. Нека припомня, че три пъти са ми предлагали такава номинация, но досега винаги съм отклонявал тези предложения. Когато приключи моят ангажимент с правителството, възнамерявам да се върна обратно в университета, за да продължа моята преподавателска кариера и изследователска дейност. Професорската катедра по конституционно право е най-високата катедра, за която съм си мечтал. Гордея се, че съм постигнал тази цел, а моята академична дейност ми носи огромно удовлетворение. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2774 Любопитно

  "да оставам в рамката, очертана от Президента на Републиката под наслов Приоритети и задачи на служебното правителство" - най-смислена и точна е оценката на администрацията, но защо вместо да наблегне на прочистването и се занимава с "разширяване" на рамката?! Какви ключови реформи ще се правят със стари, обръгнали на министри чиновници? Та, все така, 25 години още не стигат...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Какво има предвид? Пак някоя схема на Гоце ли? Е, не, мерси, видяхме и предишната тройна коалиция, видяхме и тази!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Ако под "широка подкрепа" разбирате участие на БСП,ДПС и ББЦ във властта, забравете! Ще я караме на "тясна подкрепа"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Весело

  Много сме незряли за силно правителство. Дълъг път имаме да извървим(на запад). Може би след 100 години правнуците ни ще доживеят!!!

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 942 Весело

  Не се ли свика ВНС и не се ли смени конституцията с нова, ще се сменят само жабите в блатото...

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  След катастрофата "Орешарски" и след поредния грандиозен провал на турко-комунистите става изключително трудно да се управлява. Предстоят милиарди плащания, бюджета на е на 1 милиард минус, митниците и те. Просто ни чакат кошмарни години.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Тц!
  Вълкът кожата си мени, но нрава - не.
  Бивш комунист няма.
  Уважавам юриста проф. Близнашки като конституционалист и преподавател, уважавам човека Близнашки, който излезе на протест и оглави комитета за иницииране на референдум за изборна реформа, НО ПОЛИТИКЪТ БЛИЗНАШКИ Е КРЪГЛА НУЛА!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на bulgaria_only
  bulgaria_only
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Близнашки се държи като юноша, който за пръв път целува момиче.

  Какво силно правителство бе, човек?

  Като че ли не познаваш манталитета на българската политическа класа.

  Един нещо съгради през деня, на сутринта се събуждаш - и съграденото вчера е вече разрушено.

  Единство няма в тая объркана държава. Ако спечели друг, различен от комунистите и техните приближени, се почва вътрепна, мрсъна, кална война в дъпата държава, в която всеки е срещу всеки.

  И всичко е на инат, от злоба и от некаилност, както се казва…

  Никой не отсавя никого намира да свърши нещо.

  Комунист, турчин и националист - като кучета лаят, объркват и провалят всеки опит на всеки друг.

  А ако са на власт - периодично докарват поредна катастрофа.

  Абе Близнашки, ти да не си роден вчера бе?

 9. 9 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Един безплатен съвет към "мазния и опасен комунист", който неуспешно се опита да си измие срама от челото, като се присламчи към протестърите: Ако имате умствен капацитет, трябва да деийствувате в посока да накарете привържениците си да гласуват за някоя партия, която ви е омразна, за да я "натопят" с власт и през зимата управниците да преместят заседанията си в "Пирогов", лекувайки пукнатите си тикви и потрошените си крайници. Или в зъболекарските кабинети, където поставянето на ченета ще бъде увеличено в пъти.

  Ако БСП искаха промяна, нямаше да отидат на мястото на престъплението "Жабокрек" на 21 август. Защото така за пореден път стават съучастници в едно масово убийство. Но рефлексите им ги управляват по-силно от разума, който те по принцип нямат.
  Цената на тока се вдига. Безработицата се увеличава. Стоките, предназначени за руския пазар се разхождат свободно у нас и подбиват цените на родното производство. Акцизите от нефтопродуктите падат поради сриването на цените на нефта. Бюджетът е минал критичната точка. Здравеопазването се срива. Малкият и среден бизнес изчезва. Удавените села и градове остават неремонтирани. Реколтата е лоша….Кандидатите за премиерския пост отлично знаят, че в никакъв случай няма да вземат мнозинство. Това означава, че те дефинитивно знаят, че няма да управляват. Това ясно личи от уговорката, която поставят. А тя е:
  "Ще управляваме, ако имаме абсолютно мнозинство в парламента", кото автоматично сочи, че властта ще се търкаля на улицата и никой няма да иска да я вземе. Селският хитрец от Банкя добре си е опекъл работата, пак няма да е виновен

 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Весело

  Ами всъщност е много добре , да има широка подкрепа , ама ако няма ? Какво да правим ? Да си внесем друг народ ли , дето е викаше Тато ?

  В България или ще се научим да се разбираме , или ще се пролее кръв. Не знам последното как ще се случи , под каква форма , но ви го гарантирам. Не може БСП да отказва да говори с ГЕРБ. Щото били мутри. ГЕРБ отказва да говори с БСП щото били комунисти. ДПС били Мафиоти. РБ па отказват да говорят с когото и да е - хубави , лоши - това са партиите. Или ще се научат да се разбират или няма да прокопсаме

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Поредния камък за постамента за БОСТАН!
  Плоско и пошло, другарю Близнашки!

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 12. 12 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 701 Гневно

  До коментар [#6] от "Пъпеш под Драгалевското слънце ":

  Ситуацията го изисква, а? Прегръдка с комунистите и ДСп в името на страната, а? Пък и с тях е лесно - 6:5:4 или нещо от типа!

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 13. 13 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Много миролюбив човек съм, на вече искам да имаше военна хунта през тези изгубени и предстоящи за губене години.

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Комунист и юрист-две несъвместими понятия.Веднага си забелязва от човек,който има респект към правото.

 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Според вас Русия заплаха ли е за националната сигурност на България? Какво ви притесни във "Визия 2020" и на кое искате редакция?

  - Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България. В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство.
  ======================
  Другарю професоре та България да не е била в посткапиталистическо или постевропейско пространство та да няма Руска заплаха ?
  Най - скъпия газ на нас ни продават от всички енергийни проекти крадат директно милиарди и за това не можем да си стъпим на краката вече 25 години и това ако не сте разбрали от докаладите на службите и министрите значи сте за
  ОСТАВКА !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1718 Разстроено

  До коментар [#13] от "azmatahari":

  Бррррррррр!!!!
  Ти войник ходил ли си? Български фатмак виждал ли си?! А с български шапкар работа имал ли си си??
  Ако имаше военна хунта с този матрял който имаме като военни на територията камък върху камък нямаше да е останал!
  Сегашния български военен няма нищо общо с българските военни от преди 9-ти! Сегашните са шлака!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3160 Гневно

  Всъщност се оказава ,че има 7 млн.избиратели и той е съгласен.Ще видим честни избори на кукуво лято!Не ме интересува какво мисли за сушата ,кишата и международното положение! Искаме честни избори!

 18. 18 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Москва изнудва България с грижливо охранявания руски енергиен монопол, получава свръхпечалби от десетки милиарди през последните 20 години и заделя част от тях за масирано корумпиране на българските политици, олигарси и медии в отпор на европейския и атлантическия избор на страната ни.
  Български правителства са сваляни с режисирани преврати, организирани през арогантни медийни публични кампании, организирани протести и провокационни оперативни мероприятия като утрояване на сметките за електричество в началото на 2013 г.
  Официозни руски медии разпространяват филми и публикации за “краха” на българското европейско членство - прехвърляйки върху Европа резултатите от действията на руската пета колона в управлението на България.


  Ако Близнашки може да опровергае това, да го направи, ако не може - да си обира крушите.

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Нямам време за губене да анализирам гугукането на този професор.Направо ще кажа защо лицето на снимката е един комунистически сатрап:
  Обяснението се крие в отменения вече Закон за научните степени и звания, действал от 1972 до 2010г. Съгласно този закон, за да стане един юрист част от авнгарда на юридическата българска мисъл е трябвало да защити десертационен труд, който съгласно чл.5,ал.1 „трябва да бъде насочен към решаване на научни или научноприложими проблеми, свързани с нуждите на социалистическото развитие на страната“.
  Точно този социалистически юридически авангард е формирал юридическата атмосфера в България.
  През 2000 г. бе приет Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Макар и кратък той показва, че този режим е отговорен за „погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост“, както и за „злоупотреба с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели“. Какво да кажем за професори,академици и т.н.,които правеха кариера в правото, историята и социологията? Това бе идеологическото ядро на обявения режим за престъпен.
  Ето днес имаме възможност да го изпълним със съдържание. Например на всички, които са получили научни степени и звания в идеологическите дисциплини по времето на действие на чл.5 ал.1 от Закона за научните степени и звания , същите да им бъдат отнети.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Весело
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Аман от експерти и специалисти още повече червени!

  klimentm
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  "Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България. В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство."
  Това не го разбрах,е ли или не е.

 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Каква стабилизация, за месец и половина няма как да стане. Той по-добре да престане да слуша Гоце, че пак се излагаме пред целия свят!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Много обнадеждаващо звучат думите:"Всеки мой работен ден започва с кратко заседание на работна група по тези въпроси"/изборите на 5 октомври/.
  Дано всичко е на ниво и да сме участници в един демократичен изборен процес

 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Блестящ Близнашки. Бих си го пожелал за премиер и във класически правителствен формат.
  Близнашки ми беше преподавател в университета - смея да твърдя най-добрият от всички. Човек с дълбоки познания в своята материя, богат опит и култура и нещо изключително рядко в БГ - безкрайно обичащ онова, с което се занимава.

 26. 26 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А още по-добре е да е на ГЕРБ и БСП.Това мечтаят комунягите и само това пеят.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 27. 27 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 236 Неутрално

  [quote#2:"today "]Е, не, мерси, видяхме и предишната тройна коалиция, видяхме и тази![/quote]
  Да не забравяме и соловата акция на генерал-гражданина за... и т.н. която продължи 3 1/2 години.

 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Обществото ни е в отчаяние,
  от повтарянето на едната му и съща, "мръсна история" -
  то отдавна е петимно за реална Реформа в системата...
  Случи ли се отново, познатото ни от четвърт век -
  срещу неговия Закон да вървим -
  разпада на общият ни живот в него, ще стане необратим...
  Всички се нуждаем от Политически импулс за реална Промяна...
  Дано 5-ти Октомври бъде първият й ден ...

 29. 29 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Колко широка коалиция? ДПС, БСП, АБВ, ББЦ, НФСБ-ВМРО, ГЕРБ и АТАКА или по-широко?

 30. 30 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 743 Разстроено

  Близнашки върни се на Позитано, с мир

 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Най-добрият вариант след изборите е силно правителство с широка подкрепа" Вярно, ама как ще стане?

  goblenka
 32. 32 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма нищо по-нестабилно от правителство на "широка" коалиция. Коалиция с БСП е като целувката на смъртта. Никоя партия нв може да оцелее от съглашателство с национални предатели и престъпници. Различията между демократичните партии и БСП не са идейни за да бъде направен компромис. Различията са генно-патологични.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 33. 33 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "Karelson":
  Борисов винаги е заявявал, че говори с всички и не само е заявявал, но и го е правил. В резултат медиите започват да пишат, че това е доказателство че е комунист, или че прави коалиция с ДПС и пр. простотии. Добре е да помним малко повече.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Голямата коалиция, разбира се, е най-лошият вариант. Големите коалиции са коалиции на статуквото, скопени от възможност да направят тези покъртителни реформи, които чукат на вратата на България.

  Да си спомним компромисното правителство с Димитър Попов начело. Тогава направихме някаква перестройка, която само замаза положението, докато Вишеградската четворка направи лъвския скок.

  Никакви коалиции. Който спечели, да почва подред. Ако не знае какво да прави, да идва тук и да пита. За 1 година ще направи каквото трябва, след 2-рата ще бере плодовете, на 4-тата ще бъде преизбран с орбаново мнозинство.

  Mутри, вън!
 35. 35 Профил на Димитър «貝爾巴托夫托多羅夫» СтоянOFF
  Димитър «貝爾巴托夫托多羅夫» СтоянOFF
  Рейтинг: 8 Неутрално

  *По-важно е друго, а именно нашите съюзници да ни съдействат финансово, материално и логистично за модернизацията на българската армия и за укрепването на нейната боеспособност.* За да могат да приберат парички,логично и открито,без увъртания.А в България армия има ли?

 36. 36 Профил на bobigen84
  bobigen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Shame you, BG!":
  Шлака е семето на баща ти от което си се пръкнал (а).

 37. 37 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#34] от "cinik":

  да ама политиците ги е страх, че в реалността на 4-тата година реформите аха-аха ще са почнали и народът като цяло ще ги мрази.

  И това говоря за малкото политици, които осъзнават държавата поне на теория от какво има нужда, които по принцип са малцинство.

  Положението е много зле, не мога да си представя реформаторско правителство, ако някакси не отскоча до Банкя да дам на Бойко 1-2 безплатни урока по икономика.

 38. 38 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Близнашки отправя объркани и неясни послания. Макар и професор и преподавател в най-престижния университет в България - в Алма Матер, и то уважаван, той си служи с неясни клишета и послания, които не му правят услуга в посока авторитета му. Но това не е толкова важно, доколкото е в личен план. По-проблемното е че вешае тревожни тенденции, доколкото изразява и позициите на президента Плевенлиев, който се оказа единствената що-годе читава институция в страната,
  Какво означават например думите на Близнашки:

  "Проф. Георги Близнашки: Най-добрият вариант след изборите е силно правителство с широка подкрепа!", или

  че "комунизмът бил прекрасен идеал!?

  Какви послания изпраща с тях и съзнава ли го точно?
  Ами то е най-добре и българинът да е с най-всокият стандарт в света, или поне в Европа, нали, обаче доколко това е реално?

  Различията и конфликтите в българското общество не са от вчера или от онзи ден, а от десетилетия, става дума за диктатура, за откровен престъпен кървав и наложен от чужда, външна сила режим, признат и със закон на Р България и за истинския прочит на нашата нова и най-нова история.
  И не може престъпниците да се разграничат от престъпленията си, дори и с лакардии на някои за "пррасни идеали" или намерения.Така че Близнашки да си върши работата, за която е назначен и твърди, че е приел и да не се опитва да начева и да рови в още кървящите рани, И ТО ОТ ГРЕШНАТА СТРАНА, след като не може да ги реши!

  Премиерът отново внася смут и учудване в българското общество, и по-точно в онези групи от българското общество, с които той претендираше да се родее, вл. протестиращите срещу ПРЕСТЪПНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, с много спорното си твърдение:

  "- Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България. В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство."

  Първо - веднага възнива въпросът - а след като "има заплаха за мира и стабилността в региона от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.н. постсъветско пространство", В КОЕТО ТОЧНО СЕ НАМИРА КАТЕГОРИЧНО И БЪЛГАРИЯ (и то не като една от страните там, А КАТО НАЙ-ВЕРНИЯТ САТЕЛИТ НА БИВШИЯ СССР В ЛИЦЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО НА БКП), ТО ТОВА ВСЪЩНОСТ Е ... ОТКРОВЕНА И КАТЕГОРИЧНА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ЗА СТРАНИТЕ ОТ ТОВА "ПОСТСЪВЕТСКО ПРОСТРАНСТВО" И РЕГИОН!
  Където - отново - точно се намира и България!

  Аз разбирам отлично нежеланието на Близнашки като премиер да "не се дразни Русия", и по-точно Путин, който представлява руските олигарси..., но съм разочарован от поведението и приказките му - той е професор, преподавател, би трябвало да си дава прекрасна сметка и да знае, да умее да да пояснява точно и ясно посланията си, а не да се крие зад някакви обтекаеми формулировки и думички като "бланкетно" и да си задава формулировки, и после сам да си ги сопрова, като например: Конфликтът в източната част на Украйна и агресивните действия на руските управляващи кръгове създават рискова ситуация в региона, но оттук не следва, че Русия се превръща в пряка и непосредствена заплаха за България. "Конфликтът в източната част на Украйна и агресивните действия на руските управляващи кръгове създават рискова ситуация в региона, но оттук не следва, че Русия СЕ ПРЕВРЪЩА В ПРЯКА И НЕПОСРЕДСТВЕНА ЗАПЛАХА ЗА България."
  Защото аз доколкото разбирам никой не е търдял, че Русия е ПРЯКА И НЕПОСРЕДСТВЕНА ЗАПЛАХА В ДОКУМЕНТА, а че е ЗАПЛАХА, КОЕТО Е НЕОСПОРИМ ФАКТ, И ДОРИ И САМИЯТ БЛИЗНАШКИ С ДУМИТЕ СИ ГО ПОТВЪРЖДАВА, ТОЕСТ СЕ САМООПРОВЕРГАВА!
  Но лато сме на тази тема, нека да погледнем и от една друга гледна точка. Организираната престъпност в България, сляла се с властите, с всички власти, вкл. и на най-високите им нива Е ЗАПЛАХА ЗА НАЦИНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ, И ТО ПРЯКА И НЕПОСРЕДСТВЕНА!
  И това струва ми се никой сериозен човек не може да отрече - дори и с витиевати фрази и обяснения - особено виден правист и конституционалист като Близнашки!
  Остава само да свържем точките и да си припомним КАКЪВ ТОЧНО Е ГЕНЕЗИСЪТ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ - А ИМЕННО ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА БКП, ПРЕИМЕНУВАЛА СЕ НА бсп, БЕЗПРЕКОСЛОВНО ПОДЧИНЕНИ НА КГБ И МОСКВА!

  С две думи - и тук Близнашки не е прав! С тези приказки той може да мине на Позитано или при другите патерици на БСП, създадени вселдствие на генно-политическото инженерство на ДС и КГБ, но не и сред хората, чиято подкрепа той търси.

  Но обетивността изисква да посоча, че стъпките на правителството (за разлика от посланията на премиера) са обнадежващи, особено в сравнение с тези на последните три правителства на парламента.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Мерси за пожеланието.

 40. 40 Профил на wlad73
  wlad73
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Конфликтът в източната част на Украйна и агресивните действия на руските управляващи кръгове създават рискова ситуация в региона, но оттук не следва, че Русия се превръща в пряка и непосредствена заплаха за България. "
  ама разбира се, гусин близнашки - тези действия са само далечен полъх за леееееки притеснения, при това силно преувеличени - продажна комунистическа душа

 41. 41 Профил на wlad73
  wlad73
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Близнашкиии, каквото и да кажеш или направиш за визия 2020 на Шаламанов, сам забиваш ножа здраво и дълбоко в собственото си меко политическо тяло

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#37] от "ungeheuer":

  Тачър намразиха ли я или изкара 11 години на власт? Вацлав Клаус не изкара ли 2 мандата, а после стана и президент? Канцлера на Единството Хелмут Кол намразиха ли го за 16 години? Дори Шрьодер, който дойде като ляв политик, а направи десни реформи, изкара 2 мандата. И Март Лаар в Естония загуби, но след 5 години го върнаха обратно, постилайки му червени килими. Лешек Балцерович изкара също 2 мандата.

  Само нашите кретени изкарват по половин мандат, докато държавата не се срути върху тях и после почват да разказват, че "нямаше обществени нагласи за по-радикални промени". Ами, може и да е нямало. Не е длъжен всеки да разбира от тази работа. На Стив Джобс е мисълта, че когато се е допитвал до клиентите какви продукти биха искали да получат, отговорът бил - настонен компютър, ама да е по-бърз...


  Mутри, вън!
 43. 43 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#42] от "cinik":

  дано въобще се стигне до там реформатори да бъдат избрани изобщо. Иначе съм съгласен със всичко това. В момента не знам дали Тачър биха я избрали в Англия.

 44. 44 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Теориите на Близнашки са едно, практиката - друго, а действителността - ще я видим след месец: некадърна администрация и нехайно-мързелива, ама неуморно мърмореща популация...

 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2326 Весело

  Значи в новата редакция Русия вече не е заплаха за националната сигурност на България, така ли?

  Подразбираме, че президентът се е огънал като млада вейка от натиска на дъртия червен чвор, който побеждава безапелационно. Победа на евроазиатщината над атлантизма. Това е зашифровано зад мазните увъртания.

 46. 46 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Весело

  Да-а-а. Наистина е по - добре да си млад, здрав, красив и богат!

 47. 47 Профил на rskaarul
  rskaarul
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Силно правителство с широка подкрепа е изхода ,само че как ще стане.При нас много вожд и малко индианци

 48. 48 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "Karelson":
  Твърдите, че ще прокопсаме, като партиите се разберат ли?!
  Не се ли разбираха - абсолютно всички партии за АЕЦ Белене, понеже му плащаха сметката от нашия джоб, за Южен поток, за шистовия газ, не се ли разбраха по същия начин навремето за далаверата с ВЕИ, за бургаската рафинерия, дето все е на загуба и да не изброявам повече?
  Практически България повтаря историята на Италия - управлява мафията, независимо в каква партийна форма е облечено това управление, макар че различните клонове на мафията са в конкуренция. Истината е, че без масов обществен натиск - срещу цялата система, никога и нищо няма да се оправи.

 49. 49 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Мечтай си,хора на БСП и АБВ няма да има в следващото правителство!Близашки бе една грешка във временното правителство.Ще го запомним с "комунизмът е светъл идеал" и отказът от прилагане на закона за престъпленията на БСП,ДПС и Атака-"няма да има реваншизъм".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK