Проф. Георги Близнашки: Най-добрият вариант след изборите е силно правителство с широка подкрепа

Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Георги БлизнашкиИзбори 2022

В края на август 2014 проф. Георги Близнашки има точно обратната гледна точка към площад "Независимост", на който и той десетки пъти бе заставал в продължилия над година протест срещу предишното управление. Сега гледа площада през прозорците на кабинета на министър-председателя. Проф. Близнашки е служебният премиер в правителството, назначено от президента Росен Плевнелиев след оставката на Пламен Орешарски. По-малко от месец след като встъпи в длъжност, приема поканата на "Дневник" за интервю. Седмицата е гореща заради скандала около "Визия 2020" и разликите в позициите на премиера и военния министър Велизар Шаламанов (повече по темата - четете тук). Това е и основната тема, по която разговаряме на срещата с него и изясняваме какво се е случило, каква е позицията му, какво предстои по стратегическия документ. След това професорът отговаря на въпросите на "Дневник" писмено. 


Доколко самостоятелно вземате решенията и доколко те са ви наложени от президента Росен Плевнелиев?  


- По принцип моите политически решения са си мои собствени, но се стремя да оставам в рамката, очертана от президента на републиката под наслов "Приоритети и задачи на служебното правителство", обявена при нашето встъпване в длъжност. Освен всичко друго двамата заедно с държавния глава полагаме усилия да възстановим една стара традиция за регулярни срещи между между президента и министър-председателя, на които взаимно се информираме за нашите намерения и съгласуваме нашите позиции. Това се прави навсякъде по света в държавите с развита парламентарна форма на управление. Съдържанието на тези срещи "на върха" по общо правило е конфиденциално, но позволява институциите да работят нормално. Много ми се иска тази традиция да бъде запазена и занапред да придобие траен характер.
Разминахте се в позицията за "Визия 2020" с президента? 


- Не, не сме се разминали, макар че се появиха множество спекулации в печатните и електронните издания по този повод. И двамата смятаме, че текстът, внесен от министъра на отбраната, е само работен вариант, който подлежи на последваща редакция. Доколкото в качеството си на министър-председател нося политическата отговорност за този текст, то аз настоях той да бъде оттеглен и преработен, за да придобие завършения характер на един стратегически документ.


Необходимо е да се прави разлика между национална стратегия и политическа публицистика. Така или иначе, служебното правителство ще подготви само един проект, който по късно ще бъде внесен в Народното събрание и основните политически сили ще могат да се произнесат по него.


Според вас Русия заплаха ли е за националната сигурност на България? Какво ви притесни във "Визия 2020" и на кое искате редакция? 


- Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България. В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство. Ние ще подкрепим колективните инициативи на НАТО за възпиране на подобни действия срещу която и да е страна, но това не е основание да третираме Русия като наш основен противник в дългосрочен план. Не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения в стратегически план.


Ние не се намираме в информационна война с Русия. Друг е въпросът, че вътре в нашата страна съществуват влиятелни политически и делови кръгове, които отстояват и прокарват чужди геополитически интереси. Но това си е наш вътрешен проблем, а не проблем на нашите взаимоотношения с Русия. Освен това трябва да се прави разлика между рискове и опасности, когато говорим за националната ни сигурност. Конфликтът в източната част на Украйна и агресивните действия на руските управляващи кръгове създават рискова ситуация в региона, но оттук не следва, че Русия се превръща в пряка и непосредствена заплаха за България. 


Трябва ли България да покани войски на НАТО на българска територия, за да гарантират сигурността на страната във връзка с разрастващия се конфликт между Украйна и Русия? 


- Не мисля, че има такава необходимост, макар че може да се мисли за укрепване на позициите на НАТО в нашата страна.


По-важно е друго, а именно нашите съюзници да ни съдействат финансово, материално и логистично за модернизацията на българската армия и за укрепването на нейната боеспособност.

Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Георги Близнашки


Как ще отговорите на обвиненията, че назначенията ви са партийно обвързани? 


- Това просто не е така. Ние се опитваме да стабилизираме основните сфери на обществения живот и отделните ресори на управлението, като назначаваме хора, професионалисти в своята дейност. Вече заявих, че при смяната на областните управители, които по дефиниция са политически назначения, ние няма да надхвърлим половината от общия им брой. Във всеки случай ние се стремим да издигаме хора с богат административен опит и доказани способности, които не са били активно ангажирани с основните политически партии в страната.


Освен това не ни вършат работа областни управители, които възнамеряват да излязат в отпуска, за да участват в изборите. Няма да допусна такъв копромис. 


Има ли реванш срещу БСП чрез чистка в администрацията? 


- Няма такава чистка. Това е една пресилена предизборна риторика от страна на БСП, които, вместо да решават собствените си вътрешнопартийни проблеми и да търсят диалог с гражданите, предпочитат да нападат за щяло и за нещяло служебното правителство. Отново ще повторя, че служебното правителство няма никакво намерение да се превръща в страна при предстоящите парламентарни избори. Точно обратното, нашият стремеж е да създаваме равни условия за политическата изява на всички участници в предизборната надпревара. 


Много промени се свързват с ГЕРБ и тяхно влияние – общувате ли с Борисов?


- Лично аз мога да гарантирам, че на национално равнище избягваме да назначаваме на отговорни постове партийно оцветени лица. Друг е въпросът, че през последната година бяха прогонени много доказани и авторитетни професионалисти, някои от които ние връщаме на работа, но не мисля, че по този начин обслужваме интересите на една или друга партия. 


Що се отнася до общуването ми с Бойко Борисов, то мога да кажа, че проведохме един-единствен телефонен разговор, в който той категорично подкрепи нашата позиция да не се назначават партийни функционери в държавната администрация. 


Вие ли одобрявате всяко назначение?


- Стремя се да проучвам всички кандидатури, но в повечето случаи се налага да разчитам на сътрудниците от моя политически кабинет. Те вършат своята работа изключително прецизно и отговорно.  

Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Георги Близнашки


Каква е оценката ви за компетентността на администрацията, която заварвате? 


- Не е особено висока. Но само да припомня, че и моят предшественик не беше никак доволен от кадровите назначения на собственото си правителство, както се изрази преди време на пленум на БСП. 


Как правителството ще се справи с ключовата си задача - честни и добре организирани избори? 


- Както знаете, поех пряко отговорността за подготовката и произвеждането на изборите. Всеки мой работен ден започва с кратко заседание на работна група по тези въпроси. Наред с това веднъж седмично се събира при мен и междуведомствената експертна работна комисия, а от миналата седмица заработи и Изборният борд, където се представени над 40 неправителствени организации. Така че подготовката на изборите върви в пълен ход, като през цялото време си взаимодействаме с ЦИК. Тепърва предстои предизборната кампания, за началото на която подготвям специално обръщение към политическите партии с призив за толерантна и позитивна предизборна борба.


Избирателите отново се оказаха близо 7 млн. - означава ли това, че не са изчистени списъците? 


- Избирателните списъци са изчистени. Имам уверението на служба ГРАО, че в тях няма да бъдат оставени т.нар. мъртви души. Проблемите идват от това, че много наши сънародници живеят зад граница, а далеч не всички ще упражнят своето активно изборно право. Правим всичко възможно да се отворят повече изборни секции зад граница, за да насърчим тези наши сънародници да участват в изборите. 


Не са ли много амбициозни намеренията ви за краткия мандат? Кои са трите ви основни цели?


- Амбициозни или не, ние възнамеряваме да изпълним задачите, които бяха поставени пред служебното правителство. Няма съмнение, че ние трябва да стабилизираме страната, като положим усилия да преодолеем кризисните явления в редица сфери на обществения живот – финанси, банково дело, енергетика и т.н. Това първо, едва върху тази основа може да разчитаме, че ще съумеем да нормализираме политическата ситуация в страната и да произведем въжделените честни и свободни избори. Най-сетне, ние трябва да продължим редица ключови реформи, като освен практическите мерки, които неизбежно предприемаме, ще се наложи да разработим и няколко законодателни инициативи, свързани с актуализацията на бюджета, изборната реформа и пряката демокрация. 


Имате ли капацитет да управлявате още, ако след изборите не се стигне до съставяне на правителство и се отиде на нови избори? 


- Капацитет имаме, но нямаме финансови ресурси. Най-добрият вариант за България е след изборите да се излъчи силно политическо правителство, което да разполага с широка парламентарна подкрепа. Но, както се казва, всичко зависи от волята на суверена, която ще се изяви на 5 октомври т.г: Vox populi, vox Dei.


Как гледате на идеята за кратък мандат на следващото правителство и свикване на Велико народно събрание? Трябват ли промени в конституцията и какви?


- Моето мнение е, че конституционна реформа е необходима, но тя трябва да стане, без да се свиква Велико народно събрание. И това е така, защото свикването на Велико народно събрание е необходимо единствено и само за смяната на формата на държавно управление. Самият аз съм противник на монархията, а заедно с това не споделям идеята за въвеждането на президентска република. Всякаква друга ревизия на конституцията може да бъде извършена и от обикновеното Народно събрание, стига да се постигне необходимото съгласие. 


Постът на конституционен съдия бъдеща цел ли е за вас? 


- Не и в тази фаза на моя живот. Нека припомня, че три пъти са ми предлагали такава номинация, но досега винаги съм отклонявал тези предложения. Когато приключи моят ангажимент с правителството, възнамерявам да се върна обратно в университета, за да продължа моята преподавателска кариера и изследователска дейност. Професорската катедра по конституционно право е най-високата катедра, за която съм си мечтал. Гордея се, че съм постигнал тази цел, а моята академична дейност ми носи огромно удовлетворение. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK