Искра Баева, историк: Девети септември е създавал проблеми на БСП от 1990 г.

Искра Баева, историк: Девети септември е създавал проблеми на БСП от 1990 г.

© Личен архивИскра Баева е професор по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор на изследванията "Източна Европа след Сталин, 1953-1956", "Българските преходи 1944-1999" (заедно с Евгения Калинова), "България и Източна Европа", "Интелигенцията в обществено-политическите кризи на социализма след Втората световна война" и "България и "Пражката пролет" 1968 г." и др. Тя беше един от противниците на студентската окупация на Ректората с искане за оставка на кабинета "Орешарски" в края на миналата година. "Дневник" се свърза с Искра Баева във връзка с нейна публикация в пресата по повод 9 септември. Тя отговори на писмено на въпросите около събитията през 1944 г.


В статия за в. "Преса" определяте събитията на 9 септември като военен преврат. По-рано в изследването си "Българските преходи" пишете, че това "преврат в центъра, въстание в периферията". Има ли все още Ваши колеги с друга гледна точка по въпроса?
- Никога не съм била на друго мнение, винаги съм смятала, че властта в София на 9 септември 1944 г. е взета с военен преврат. Но това не е всичко – преди вземането на властта в София и след това на много места в страната партизани, бойни групи, партийни активисти (на различни партии) и комитетите на ОФ поемат властта. Така че превратът в София е само звено от един общ процес на смяна на властта. Това е разликата с предишните преврати в България от 1923 и 1934 г.


Но всичко това едва ли би могло да стане, ако съветската армия не беше на границите на България. Що се отнася до "Българските преходи 1939 – 2010", аз съм авторка на частта след 1953 г., както е указано в заглавните страници на книгата. Но и моята съавторка Евгения Калинова, която е писала частта, за която питате, е на същото мнение – и там е казано, че властта в София е взета във формата на държавен преврат, но той е съпроводен с различни масови действия из страната. Дали има колеги, които отричат държавния преврат в София, не зная, не съм сигурна. Мисля, че има и такива, само че повече от тях вече не са активни в професионално отношение.
Има ли нови изследвания за този исторически период?
- Да, има нови изследвания – последното е от тази година, то е на Александър Везенков "9 септември 1944 г.", издание на Института за близкото минало. Инак този период се разглежда в повечето обобщителни книги за съвременната история на България.


През годините БКП и по-късно БСП са променяли определението за 9 септември - Ден на народната армия (1947), Деветосептемврийско въстание (1949), Деня на свободата и празник на народната армия (1952), Победата на социалистическата революция в България (1963), 9 септември е свалянето на хитлеристката окупация и фашисткото правителство на България (наши дни). Каква е сегашната гледна точка?
- За съжаление, не мога да кажа каква е гледна точка на ръководството на БСП. Просто не зная. Но мога да кажа каква беше през годините на прехода. Този ден е създавал проблеми на БСП от момента на преименуването й през април 1990 г. Спомням си, че имаше спор дали да се отбелязва 9 септември през 1990 г., когато той вече беше престанал да бъде както национален, така и официален празник. Неудобството идваше от неяснотата с наследството на БКП, което БСП искаше да получи.


Ставаше дума преди всичко за сталинския период, с който тогава никой се искаше да се индентифицира (сега като че ли се появиха формации наляво от БСП, готови да оправдаят и сталинизма). Затова БСП постепенно се дистанцира от 9 септември и остави тържественото му отбелязване на Българския антифашистки съюз. Предполагам, че така ще бъде и тази година. Но сега сме в предизборен период, така че положението може и да е различно. Факт е, че обикновено при честването на 9 септември в София пред Братската могила присъстват и представители на ръководството на БСП, но не те са водещи.


Има ли какво още да се изследва за периода на края на Втората световна война и първите години след 9 септември?
- О, разбира се. Повечето факти са известни, но тъй като част от документацията е трудно достъпна – имам предвид не само българската, но и чуждестранната, все още има бели петна, най-вече в позициите на страните от Антихитлеристката коалиция. Към това трябва да се прибавят и интерпретациите, които до 1989 г. бяха силно идеологизирани и по тази причина до голяма степен изкривени. В годините на прехода отидохме в другата крайност в политизацията.


Затова работа на историците е да представят събитията в логичната им последователност и да ги оценят, както са казали римляните "Sine ira et studio". Така че има още много работа за историците около 9 септември, както собствено и около всички важни и повратни дати в българската история. Вижте колко дискусии се родиха около Съединението, въпреки че оттогава са минали 129 години.


Какво е отношението Ви към Паметника на съветската армия в центъра на София?
- За мен този паметник е важно свидетелство за историята ни и трябва да остане. И като положителен знак – победата на света над националсоциализма и фашизма, и като укорително напомняне за грешките на българската политика през Втората световна война.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Мисля, че Гео Милев е бил много прав, когато в своята поема "Септември" е казал"

  "Септември! Септември!
  О месец на кръв!
  на подем
  и погром!"

 2. 2 Профил на gsv
  gsv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много дати създават проблем на БСП - 10 ноември, 10 януари, 4 февруари и т.н.

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  БСП-то си е генерален проблем на самата себе си.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Девети септември - победата на "прогресивните сили" над здравия разум.

  Шаячната правда завзе властта и започна да моделира социума по свой образ и подобие. Почтени хора биваха набеждавани за врагове на "народа", защото носели бомбета и очила или знаели "западни" езици. Облигатни престъпници се издигаха до върховете на държавната власт, репресивния апарат и - за ужас на света! - дипломатическите служби. България загуби суверенитета си, превърната в съветски бантустан.

  Нека никога не забравяме историческата несправедливост, наречена социализъм. Нека никога не забравяме крадливата пасмина, която ни докара до режим на тока, повсеместна оскъдица и международна изолация. Нека изолираме наследниците й от властта, както се изолира болен от ебола от здравите хора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ех, дедо Либене, мисля че по вярно би било:

  "Септември! Септември!
  О, месец на кръв
  и погром!"

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 686 Неутрално

  "Искра Баева, историк: Девети септември е създавал проблеми на БСП от 1990 г."

  9 септември не какви какви проблеми е създавал на БСП (а хич не ме интересува), но знам, че създаде огромен проблем на България от 44 г., та до сега.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Един мой чичо (Малчо), адвокат преди 9-ти септември, до 1950 година работеше като хамалин на гара Стара Загора, щото бил "Бранник".
  В същото време, неговият селски (Колю), със седмокласно образование - полски пъдар, стана директор на една фабрика в Стара Загора (Баритна мина), щото като пъдар не издавал на властта къде се крият партизаните и беше признат за "Активен борец против фашизма и капитализма"!!!!

 8. 8 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#0:"Баева"]- За мен този паметник е важно свидетелство за историята ни и трябва да остане. И като положителен знак – победата на света над националсоциализма и фашизма, и като укорително напомняне за грешките на българската политика през Втората световна война.[/quote]Другарката Баева никога не е спирала да защитава истинските си господари от Москва.
  МОЧА (монумент на окупационната червена армия) е символ на окупацията на България от СССР и трябва да бъде премахнат.
  Не разбирам защо Дневник дават трибуна на чугунени болшевики?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 9. 9 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Браво, Дневник. Точно на тая изпърдяна комунистка сте дали да коментира девети септември . Ами що така сте дискриминирали едни такива безпристрастни специалисти като другарите Андрей Пантевич и Драгомир Драганович Водкин-Тараторкин ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "Когато цървулите вземат властта, стават ботуши". Най-сполучливият анализ на днешните проекции на 9. септември 1944 :

  http://www.5corners.eu/2010/02/carvili_botushi/

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "Обратната селекция, налагана от режима, държавният култ към простотията и неграмотността ражда трагикомични ситуации. Защото когато простият се опитва да се изкара “vip” е комично, но когато грамотният се мъчи да се докара на прост е трагикомично." /Борис Станимиров/

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар (#0):

  " ... партизани,бойни групи..."

  От времето на хан Аспарух и до наши дни,на тертторията на България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПАРТИЗАНИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Пак от същото есе:

  "Няколко поколения българи бяха възпитавани по този начин и в тази среда. Резултатите са налице:

  - Днес в България милиони хора съжаляват за съборения мавзолей, защото бил част от историята. Макар и грозна и зловеща част, разположена на централния градски площад.

  - Днес България е страна, в която споменатият централен градски площад – между Двореца, Театъра, Банката и Министерството на отбраната е заета от… паркинг.

  - Днес в България милиони хора са против махането на паметника на Съветската армия, която окупира страната им, защото бил част от историята. Част от историята – най-страшната, най-високата и видима отвсякъде част, която напълно доминира целия градски пейзаж столицата и се вижда отвсякъде.

  - Днес в България 90% от населението се забавлява чрез алкохолизъм под звуците на циганско-турско-индийски ритми със сръбски текст.

  - Днес в България смятат, че Димитровград е най-забележителният градеж на миналия век.

  - Днес в България няма нито едно културно събитие, където да е норма мъжете да носят смокинг, а жените – рокля с гол гръб. Дори и Виенската филхармония да дойде в София, 1/3 от публиката ще приличат на трактористи – по “официален” пуловер и черни маратонки. Днес в България, както и тогава, официалното облекло е само театрален реквизит. В нито една европейска държава няма такава андрешковщина.

  - Днес в България огромното мнозинство от хората си мисли, че дрехите служат за да не ходиш гол. Никъде в Европа анцугът не служи за друго, освен за спорт. У нас се ползва като “smart casual”…

  - Днешна България гледа на културата, образованието, възпитанието, естетиката, книгите, дрехите, семейната среда по същия начин, както преди 65 години гледаха неграмотните примитиви с шмайзерите – като на “дребнобуржоазни предразсъдъци” – с онова нахитрело презрение, с което влашките циганета в казармата гледат на “вишагите” – и намигат тарикатски с плувнал поглед на малките си очета.

  Обратната селекция на победилата простотия продължава да насипва бомбената яма край гробищата.Ден след ден. Един голям Димитровград от 111 000 кв. км…"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 14. 14 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  България вече 70 години се управлява от хора свързани по някакъв начин с 9 септември 1944 г. След 10 ноември 1989 г. хора свързани с 9 септември 1944 г. станаха и собственици на фирми, банки и т.н. Нали имаше реституция - да има поне един голям бизнесмен по линия на реституцията ? Няма. Всички са мейд ин БКП и ДС.
  А паметникът трябва да се махне, тъй като България не е била окупирана от нацистка Германия и съветската армия не освобождавала България от тази окупация. В други страни, които са били окупирани от нацистка Германия и които са били освободени от тази окупация от съветската армия има логика да има паметници на съветската армия. Но нашият случай е съвършенно различен.

 15. 15 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Скоро имахме опит за преврат с тройната коалиция и една "братска" ръка още доста сръчно пипа у нас. Не сме си научили уроците. Кога?
  Поклон пред паметта на невинните жертви на комунистическия терор!

 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#14:"andru"]Нали имаше реституция - да има поне един голям бизнесмен по линия на реституцията ? Няма.[/quote]

  Това опровергава тезата, че след 9 септември комунистите били преследвали елита на нацията.

 17. 17 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#14:"andru"]Нали имаше реституция - да има поне един голям бизнесмен по линия на реституцията ? Няма.[/quote]

  Това опровергава тезата, че след 9 септември комунистите били преследвали елита на нацията.

 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Не датите, а мисленето в БКП създава проблеми, и не от 9-ти септември 1944, а още от първата световна война, възстанието 1923, атентата в Света Неделя и так далее...
  Другарко Баева, не е ли време вече да отидете в заслужена почивка, че от такива историци първопроходчици като вас, нашата история стана като швейцарско сирене - пълно с дупки въдух и с все по-малко достоверна историческа информация.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Окупаторският паметник трябвало да остане "...и като укорително напомняне за грешките на българската политика през Втората световна война."
  Безродниците-рубладжии искрено искат постоянно да се напомня на българския народ, че е слаб, контролиран отгоре и нищо не зависи от него. Да не би случайно да си повярваме и да ги ометем.
  Но това ще се промени. Скоро. Много скоро.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Глупости. Партията на тази дама уж не е БКП, но използва фразеологията им и брои конгресите на БКП за свои. Но и това е за парлама. Интересува ги как да откраднат повече единствено. Другото е за отмиращия им електорат

 21. 21 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Девети септември е създавал проблеми на БСП...
  ---
  На кой му пука за БСП и проблемите и ?
  9 септември е една от най-мрачните дати в българската история, защото поставя началото на един от най-мрачните периоди в нея. Близо 50-те години съветска окупация (които благодарение на петата колона на СССР у нас в някаква форма продължават и до днес) прекършиха устрема на бързоразвиващата се България от преди войната и я превърнаха в отвратителен комунистически концлагер. Не знам колко още десетилетия ще са нужни, за да преодолеем последиците от започналото на 9 септември престъпление.

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  А датата 16 април 1925 година не ви ли създава проблем.45 години карахте насила народа да празнува един военен преврат извършен от наглите болшевишки убийци които избиха цвета на нацията само защо не споделят тяхната идеология.Риторично ще запитам другарката Баева-С какво комунизма е по добър от националсоциализма и фашизма.

 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Проблемите на БСП наистина са много големи.Но с любезната подкрепа на опозицията,тя успя да си ги реши един по един.
  Първо,БСП е правоприемник на партия,която не е съществувала в правния мир.Известно беше че БКП не си е направила труда да се регистрира по тогавашните закони на страната.Това се призна от 3 членният състав на Върховния съд.После 5 членният отмени постановлението за обявяване на БСП за незаконна.Много отговорни другари в СДС си отдъхнаха че играта не е загрубяла прекалено много.

 24. 24 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Весело

  [quote#14:"andru"]В други страни, които са били окупирани от нацистка Германия и които са били освободени от тази окупация от съветската армия има логика да има паметници на съветската армия. Но нашият случай е съвършенно различен.[/quote]
  Много ми хареса мисълта ти и я продължавам. Един вид: 1. СА (заедно със съюзните войски на САЩ, Англия, Канада, Франция, Полша и пр.) е освободила 1/2 Европа от хитлеристка окупация, което е вярно и заслужава адмирации. 2. Б-я не е била окупирана от хитлеристите, но е окупирана от съветските войски. 3. В освободените страни са издигнати скромни паметници на СА, а заедно с това не са забравени и заслугите на съюзниците. 4. Стигаме до абсурда - в България е издигнат огромен и най-голям в Европа/света паметник на СА, като за съюзниците не се споменава изобщо. (И даже се плюе по тях, щото видите ли пуснали бомби).
  Това само извратената логика на комунистите може да го измисли (наричаха го диалектика в часовете по Диамат). Или пък си е обикновена, груба подлизурщина на тогавашните управници. А днешните не смеят да го махнат, щото: к'во ще каже Москва и к'во ще кажат останалите живи комунисти - избиратели.

  Поздрави
 25. 25 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Както и да го наричат, 9-ти септември си остава черна дата в историята. Българската нация беше така осакатена, че дори 25 години след краха на комунизма, още не може да се възстанови.
  А децата и внуците на 'борците за световен мир и благо' все още се опитват да измият кръвта от ръцете на дядовците си и да ги оневинят за стотиците хиляди жертви, избити без съд и присъда.
  Няма по-чудовищно престъпление от социализма. Дори нацизма бледнее пред жертвите и антихуманизма на червената паплач.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Това е възможно най-неподходящият историк за коментар на тази дата. Искра Баева някак е забравила, че превратът става не когато съветските войски са на границата, а когато вече са нахлули в България и са завладели Русе, Силистра, Добрич, Варна. А "въстанието" става вече в условията на фактическа съветска окупация на цялата страна.

 27. 27 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Страна в която величаят долните постъпки на шепа мързеливи крадци на кашкавал!!! Нямам думи! Толкова работиа са насадени от комунизма в обществото начина на с мислене и какво ли не, че просто не ми се говори...

  www.soundcloud.com/x2805
 28. 28 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Дрогарко Баева,точно заради хора като Вас казвам,че патриотизма на българското комуне се мери с любовта му към съветския съюз.
  И още нещо Дрогарко, словосъчетанието комунист историк е оксиморон.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 29. 29 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#26:"spiegel"]Искра Баева някак е забравила, че превратът става не когато съветските войски са на границата, а когато вече са нахлули в България и са завладели Русе, Силистра, Добрич, Варна.[/quote]
  Тя едва ли ще спомене един друг факт.Шумкарите от т.нар. Габровско-Севлиевски партизански отряд чули на по радиото,че съв.съюз обявил война на България.Естествено изпаднали във възторг и решили,че това е сигнал за всенародно въстание.Тръгнали да "освобождават" Севлиево. Добре ама там един подпоручик ги посрещнал точно както трябва.Избягали дрогарите и въпреки молбите и заплахите от по горе стоящите изпалзяли от шумата чак на 15/ПЕТНАДЕСЕТИ/ септември.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 30. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#12:"niksan1"]От времето на хан Аспарух и до наши дни,на тертторията на България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПАРТИЗАНИ ! [/quote]


  [quote#29:"El Chuncho"]Шумкарите от т.нар. Габровско-Севлиевски партизански отряд чули на по радиото,че съв.съюз обявил война на България[/quote]

  Последно. Имало ли е партизани или е нямало?

 31. 31 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#30] от "wallenstein":

  Не зная за партизани, народа ги е наричал шумкари.
  Предмет на дейност- мандри.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 32. 32 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#31] от "El Chuncho":

  Това не е отговор, а плямпане. Декласирахте се сам.

 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Гневно

  Искра Баева, историк: Девети септември е създавал проблеми на БСП от 1990 г.

  Проблеми ли? Де Пиночет, де! Тогава щяхте да имате проблеми!
  Но българинът е наивен, та продължавате да правите проблеми!
  Всъщност проблемът сте ВИЕ!

 34. 34 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#32:"wallenstein"]Това не е отговор, а плямпане. Декласирахте се сам. [/quote]
  Кротко Дрогарю,не сте вие който дава оценките.
  Това го можете само с как беше..."Решаващата помощ на червината Армия"

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 35. 35 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако България не беше разпределена в сферата на влияние на СССР нямаше да се вдига шум около 9 септември и всички партизани нямаше да бъдат изкарвани герои а престъпници каквито са си били. Продължаването на престъпленията от комунистите дошли на власт в последствие е показателно какви хора са били. Имаше хубава статия напоследък как са убили внука на Баба Тонка. А и много други.

 36. 36 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#35] от "stanimir62":
  Преди години една много активна в миналото дрогарка с носталгия си спомняше,какъв празник е бил девети,какви курбани се правели.
  На предложението ми да почерпи,макар и скромно,но от собствения си джоб,щом толкова тачи тоя празник,отговорът беше красноречив,макар и не членоразделен.
  - Баааа!

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 37. 37 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#24:"Starec"]Стигаме до абсурда - в България е издигнат огромен и най-голям в Европа/света паметник на СА, [/quote]
  Абсурда е по "дълбок"
  Някъде по Дунава, не си спомням къде точно,видях един тъкъв паметник,на "загинал" съветски войник.Питах един местен жител,възрастен човек, как точно е станало това и отговора беше уникален -Напил се като добитък,легнал и не се събудил повече.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Неутрално
  [quote#30:"wallenstein"]Последно. Имало ли е партизани или е нямало?[/quote]

  Понеже си възмутен и много припираш, а истината от първо лице можеш да научиш от книжката с интервюта със стари "партизани". Мисля, че е от издателство Партиздат, така че можеш да му вярваш!! Не е като "соросоида" Чунчо или който и да е!
  Имало е и мандри, и шумкари, ама седни, почети, па после се пеняви по форума.

 39. 39 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alexander97":
  Това са хора твърдо убедени,че ІІ световна война е започнала на 22.06.1941година.
  Никаква литература не може да им помогне.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 40. 40 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#36] от "El Chuncho":

  Носталгията е по-скоро по младите им години колкото по комунизма. В страни където не е имало комунизъм никой и не мечтае за него. И там имат носталгия по младостта си.
  Комунистите не са по черпенето. Те са по безпланите облаги и да получават нещо без труд, наготово.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  "И като положителен знак – победата на света над националсоциализма и фашизма".
  А кога ще има паметник на освободителите ни от комунизма.

 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  Професорка от ранга на Др Драганов

 43. 43 Профил на финландски турист
  финландски турист
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#8:"The Dark Prince Of Bankya"]МОЧА (монумент на окупационната червена армия) е символ на окупацията на България от СССР и трябва да бъде премахнат. [/quote]Паметникът е построен с даренията на милиони българи! Така че държавата няма право да го маха, защото не е нейна собственост. Ако искате да го събаряте, първо ще трябва да проведете референдум, и ако го спечелите, да върнете парите на хората(или наследниците им)!

  Честит празник на всички български граждани!

  "It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it." - Aristotle Sunny Beach http://youtu.be/cLcgEcm_2TQ
 44. 44 Профил на финландски турист
  финландски турист
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#41:"rosiraycheva50._"]"И като положителен знак – победата на света над националсоциализма и фашизма".
  А кога ще има паметник на освободителите ни от комунизма[/quote]Когато си съберете достатъчно пари, да си построите такъв. Ето, така се прави:

  http://goo.gl/ebt5yS

  "It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it." - Aristotle Sunny Beach http://youtu.be/cLcgEcm_2TQ
 45. 45 Профил на финландски турист
  финландски турист
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ето едно скорошно предаване на БНТ, точно по темата, с участието на интервюираната професорка и още трима(4 с водещия) учени:

  "История BG - Девети септември"

  http://youtu.be/LIgw1k_T7Iw

  "It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it." - Aristotle Sunny Beach http://youtu.be/cLcgEcm_2TQ
 46. 46 Профил на dark
  dark
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Дядка, така ли ви лъжеше Сталин през 1939-1940 - че сте финландски туристи??? А що бой ядохте, не помниш ли? Или оттогава ти е измръзнал мозъкът (ако изобщо е имало нещо в чутурата ти), та плещиш врели-некипели?

  Darko
 47. 47 Профил на финландски турист
  финландски турист
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#46] от "dark":

  Това, какво общо има с темата?

  Кое, поточно, е "врели- некипели"?

  Изплюй го, само с обиди и заклинания не става.

  Дядка, ще викаш на баща си, дето се е объркал с тебе!

  "It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it." - Aristotle Sunny Beach http://youtu.be/cLcgEcm_2TQ
 48. 48 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 588 Гневно

  Какво общо имало с темата ли? На кого казваш "честит празник", боклук такъв? На роднините на избитите ли? На зиналите гробове ли? На 40 -те хиляди избити българи за хатъра на Сталин и в името на Москва? Ще идеш на гробищата, червен боклук и там ще казваш" честит празник"!!!

 49. 49 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 588 Гневно

  Какво общо имало с темата ли? На кого казваш "честит празник", боклук такъв? На роднините на избитите българи ли честитиш? На зиналите масови гробове, на тях ли казваш "честит празник"? На 40-те хиляди избити българи за хатъра на Сталин по заповед на Москва, на тях ли казваш "честит празник"? Ще идеш на гробищата, червен боклук, и там ще казваш "честит празник"!

 50. 50 Профил на dark
  dark
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#47] от "финландски турист":

  Е, ако не си склеротизирал дядка, измръзнал от финландските студове през съветско-финската война "турист", тогава хептен нямаш никакви оправдания за врелите-некипели, които си проснал...

  Darko
 51. 51 Профил на финландски турист
  финландски турист
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#49] от "dilmanadialog":

  Дилберо, честит празник е за честните, трудолюбивите, антифашистите(ОФ, като цяло) и интелигентните(не "умните"!)- демек, на нормалните хора.

  С една дума: На прогресивните българи!

  Преди да обиждаш, вземи научи малко (поне българска) история и тогава говори за "40 хиляди"(?!?) избити. По- горе[#45] дадох линк към предаването на БНТ! Избити са 2 730(Уики) фашисти, които преди Девети избиваха хиляди несъгласни с тях.

  Позаинтересувай се и за тях- те също са българи и са далеч повече от избитите от Народния Съд(с препоръката/одобрението на САЩ и ЮК, между впрочем) след идването на народната власт!

  П.П. На гробищата отиват всички, без изключение. И на нас ще ни дойде реда, не се притеснявай.

  И един съвет от по-възрастен от теб: не се гневи толкова, че от това се погрознява(това е най- лошото за една жена)!
  Е, ако не си си такава, по рождение, де.

  "It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it." - Aristotle Sunny Beach http://youtu.be/cLcgEcm_2TQ
 52. 52 Профил на финландски турист
  финландски турист
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#50] от "dark":

  Тъмничката, пак не ми отговори на въпроса:
  [quote#47:"финландски турист"]Кое, поточно, е "врели- некипели"?

  Изплюй го, само с обиди и заклинания не става. [/quote]Вземи поне се изруси, по ще ти отива!

  "It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it." - Aristotle Sunny Beach http://youtu.be/cLcgEcm_2TQ
 53. 53 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  До коментар [#49] от "dilmanadialog":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK