Хейзън Одел, биолог: Чуствам се по-комфортно при самбуро в Кения отколкото в бара с приятели

Казаците в Монголия имат номадски начин на живот и яздят полудиви коне върху отвесни планински хълмове.

© "Нешънъл Джиографик България"

Казаците в Монголия имат номадски начин на живот и яздят полудиви коне върху отвесни планински хълмове.Като тийнейджър Хейзън Одел заживявава в сърцето на амазонската джунгла в Еквадор при местното племе хуаорани. Остава там осем месеца, които го променят завинаги. Днес 40-годишният американец от Вашингтон вече е биолог и изследовател, живял е с едни от най-изолираните народи и племена по света – като саните в Намибия, островитяните на Соломоновите острови, племето самбуру в Кения, монголските казаци, инуитите в Арктика, от които учи много. И продължава да се връща към тези хора.


Хейзън Одел ще е главно действащо лице в новото предаване "Сървайвър: живот с племето", което започва от 22 септември от 22:00 ч. по "Нешънъл Джиографик", в което благодарение на Одел можем да надникнем в ежедневието на непознати общности, с които той живее неотлъчно, яде каквото те ядат, спи там, където те спят, прави това, което правят те – като да ходи на лов за акули, да измайсторява отровни стрели, да пие мляко с кръв, а камерата понякога успява да заснеме тези незабравими моменти.


Разбрах, че сте били само на 18 години, когато сте заживели при племето хуаорани в Еквадор. Бихте ли ни разказали защо и как се се случи това?
– Винаги много съм обичал животните и тогава исках да отида в Амазонската дъждовна гора, където е най-голямото биоразнообразие от животни и растения на Земята, това е и домът на всички мои любими животни, за които дотогава само бях чел книги и бях гледал във филми. Реших, че ще си продам колелото и всички мои детски неща и с парите успях да си купя самолетен билет за Еквадор. Първоначалната ми идея беше да остана три седмици.


По време на пътуването си из дъждовните гори, стигнах до доста отдалечени места покрай реката. Нямах пари за хотели, затова спях на палатка и се изхранвах основно като ловях риба. Единствените хора, които срещах по тези места бяха местно население от племето хуаорани. Те са срамежливи и не общуват с чужденци. Покрай реката, докато се опитвах да хващам риба, видях, че има и други деца, които ловят риба, те също ме забелязаха, защото бях там няколко дни, бях част от пейзажа, цялата им общност се заинтригува какво прави само дете, което живее на палатка.


Скоро се сприятелих с някои от децата, те ми показаха техните тайни трикове как хващат риба и станахме наистина добри приятели, те пък разказаха за мен на родителите си. Възрастните бяха загрижени за мен, прецениха, че е по-безопасно да не живея сам в джунглата, поканиха ме в домовете им и ми предложиха да живея с тях. Само след няколко дни при тях бях част от тяхното семейство.  Останах там осем месеца.


Хейзън Одел, биолог: Чуствам се по-комфортно при самбуро в Кения отколкото в бара с приятели

© "Нешънъл Джиографик България"


Хуаораните можели да имитират 13 различни животни в джунглата, така успяват да локализират маймуните и птиците, които искат да ловуват.  Вие научихте ли се да издавате подобни звуци?


– В началото в джунглата чуваш една голяма маса от смесени шумове. Когато поживееш по-дълго време там, започваш постепенно и несъзнателно да разграничаваш различните звуци на животните, на видовете птици, които пеят в различни часове от деня.


За местните е много важно да познават добре и да разграничават специфични шумове и звуци в джунглата, какво значат те, това им помага да ловуват, да се опазят от опасностите, изобщо до оцеляват. Аз също започнах да се уча на тези неща от местните хора, които предават знание и умения от поколение на поколение. Това, което те знаят, няма как да ги прочетеш в книга или видиш във филм, трябва да живееш там, така се учиш. Във всеки един момент, в който живееш заедно с тези хора, ти се учиш от тях. От там тръгна и моето удивление и желание да уча колкото мога повече от тези племена и да живея при тях. Това желание не ме оставя и до днес.


Казаците в Монголия имат силна връзки със златните орли, огромни хищни птици, които дресират за лов на вълци и лисици.

© "Нешънъл Джиографик България"

Казаците в Монголия имат силна връзки със златните орли, огромни хищни птици, които дресират за лов на вълци и лисици.


Какво ви впечатли най-много в техния начин на живот?


– Тези хора знаят точно къде да намерят храната си, къде се намират източниците на прехрана, ресурсите. Осъзнават много добре какво им коства да отгледат храната си, какво им струва да я сложат на масата и затова я ценят. Те не ходят до магазина, за да си купят ябълки, но знаят точно къде и кога растат ябълки. Когато ходиш до магазина да си купуваш храната, някак си в един момент загубваш представа какво значи да си човешко същество.  


Изумително беше за мен да виждам как хуаораните познават всяко едно растение в джунглата. Дори децата им ги знаят поименно, наясно са какво може да се прави с всяко едно от тях, знаят от кое става лекарство, с кое дядо им прави лепило, от кое дърво е най-добрата дървесина за строеж на къща.


Какво разбрахте за западните стереотипи и за себе си докато живеехте с тези племена?


– Тези хора трябва да бъдат много отговорни за живота си, за да могат да оцелеят. В САЩ много често отговорностите ни са свързани не толкова с това да оцелеем и да съхраним живота си, колкото с това да печелим пари, вярвайки, че парите ни поддържат живи. И е доста различно, когато изведнъж заживееш с хора, за които парите са на заден план, когато става дума за оцеляване.


След това, което преживяхте като тийнейджър в Еквадор, успяхте ли лесно да се върнете към предишния си начин на живот?


– Това, което преживях толкова млад – беше изумително и впечатляващо, мисля, че толкова силно ми повлия, че промени съществено основите на това, което бях стъпил аз като личност. От една страна исках да се върна в САЩ, защото трябваше да завърша училище, да уча биология, да съм отново със семейството ми, с което съм много близък. Но в момента, в който се върнах, осъзнах колко много ми липсва ежедневното учене от тези хора. И правех всичко възможно, за да се връщам отново при тях.


Така заживях паралелни живота. Не мога да отрека, че отраснах в Щатите и съм повлиян силно от западната култура. В същото време осъзнавам, че мисля по различен начин от хората около мен. Дори вчера отидох да пия бира в града с приятели и в бара се замислих за взаимоотношенията на хората, които бяха там около мен и всъщност започнах да съзнавам, че предпочитам в този момент да съм в Кения със самбуро, които седят със семейството си и хората от племето. Чувствах се по-комфортно сред тях отколкото с приятелите си в бара.


На Соломоновите острови ловят акули

© "Нешънъл Джиографик България"

На Соломоновите острови ловят акули


Как ви приемаха първоначално в племената, лесно ли беше да ги убедите да ви допуснат в техния живот?


– Повечето от хората бяха приятелски настроени. Местните бързо разбираха, че всъщност искам да се уча на умения от тях, виждаха, че уважавам културата им, че искам да опозная средата им, техния начин на живот.  С удоволствие споделяха с мен знанията и опита си.


Много от възрастните осъзнават, че традицията и културата им в днешно време е застрашена, че отмира, защото не всички млади там искат да се учат от възрастните поколения. Виждат колко бързо се променя света днес, по-бързо от всякога и сегашното поколение вече гледа към западната култура, отива в градовете, не споделят стария начин на живот. По-старите осъзнават, че моят интерес е друга възможност да споделят отново с младото поколение знанието си, културата си.


А как възпитават и образоват децата си тези народи?


– При тези народи образованието е много различно. Те често живеят в големи общности като племена. Сега, когато мога да имам свои деца, се оглеждам как хората възпитават децата си и виждам, че в тези племена децата се възпитават не само и задължително от майката и бащата, във възпитанието участва всеки един човек в племето – братовчеди, съседи, братя и сестри, които са постоянно заедно по 24 часа, седем дни в седмицата.


Хейзън Одел, биолог: Чуствам се по-комфортно при самбуро в Кения отколкото в бара с приятели

© "Нешънъл Джиографик България"


Това 24-часово образование е много повече образоване, в сравнение с няколко учебни часа в западните училища, в които се учи конкретно нещо и след това децата гледат телевизия например. Много хора там осъзнават, че трябва да дадат възможности на децата си, не искат да ги изолират, има и възможности за дистанционно обучение, за домашно образование, но най-важното е, че децата са със тях през цялото време и ги възпитават през цялото време, това е най-впечатляващото, но е трудно да се случи в Щатите.


Имате ли някакво любимо ястие, което сте научили от тези племена?


– Научих се да бъда отворен по отношение на храната. Когато живеех с племето сембуру например, това, което беше истинско предизвикателство за мен през цялото време беше да пия мляко и кръв, не можах да свикна изобщо с това. Най-любимата ми хранителна диета беше прясната риба и пресните плодове, които ядяхме всеки ден на Соломоновите острови. На други места като Монголия ми беше много трудно, защото всичко, което ядяха там беше различни видове месо, приготвено по различни начини, без нищо зелено. Дори на закуска веднъж – първо не знаех какво точно ям,после се оказа, че съм ял конско шкембе в масло, но ми беше странно и трудно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Когато ходиш до магазина да си купуваш храната, някак си в един момент загубваш представа какво значи да си човешко същество.
  ____
  Интересен човек е Хейзън Одел.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 558 Неутрално
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Разказ за човек, живеещ истински!
  Поклон!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Весело

  Добре е, че има и такива хора да ни разказват и показват какви неща има по света, щото иначе ще си мислим, че от наше село по-убаво нема и от нашата бара - по-дълбока нема!!!

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  С интерес ще гледам предаването.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Веднъж си поръчах пеперони, но по погрешка ми доставиха маргарита. Не е за вярване през какви лишения може да премине човек, когато съдбата го принуди. Чувствам хора като Хейзън Одел много близки след тази случка. Респект. И за двама ни.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  А защо пък не.Света затова е многолик.

 8. 8 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Едни се опитват да се цивилизоват, други да подивеят.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  В Испания дават един друг вариант на този Сървайвър с един британец. Който показва как да се оцелява на доста диви и трудни места. По българския ,,Нашионал Джеографик'' излъчват ли го?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Хейзън Одел е съвременен авантюрист.Най-много да изкара две години със семейството си и ще ги помъкне и тях по баирите

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#9] от "angevins":
  Нешанъл-а е еднакъв навсякъде (поне в Европа) само рекламите в паузите са различни.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Привлекателен живот,но не за много млади хора.

 13. 13 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Много хора търсят романтика в примитивния начин на живот, ама не се отказват напълно от привилегиите на цивилизацията.

  Освен това, колкото повече популизират тези племена, толкова повече унищожават тяхния начин на живот.

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Зависи от гледната точка. Щом му харесва примитивния живот...
  Въпрос на баланс, човек губи някои неща в цивилизацията за сметка на други...

 15. 15 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Колко добре го разбирам след годините, прекарани в Африка! Като постоиш там, ако имаш поне малко чувствителност, се променяш, този континент ти влиза в сърцето и не можеш да го извадиш оттам никога повече....

  Be3Al2(Si6O18)
 16. 16 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На 18 години отива сам в джунглата. Такава независимост няма никъде освен... в гнилия запад.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 17. 17 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ще проверя в Уикипедия, но в Монголия имало казаци?

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 18. 18 Профил на ivankostov123456
  ivankostov123456
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Кой от нас не си е мечтал да прави подобни неща като е бил дете.Разликата между нас и него е, че е устискал и не е "пораснал". Искам ми се да съм отново на 18 за да се пробвам с нещо подобно, но май само си търся извинение с годините(35) за да не го направя.

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [quote#17:"tak40309320"] но в Монголия имало казаци?[/quote]
  Казаци ли са, казахи ли..не е ясно.

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Който му е интересно и поназнайва малко руски, му препоръчвам следната дискусия:
  http://vk.com/topic-3215805_29036877
  Казаки и Монголы

 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#15] от "berillo":

  За съжаление красивата и недотам унищожена природа на Африка върви в комплект с бедност, болести, неграмотност, примитивизъм в мисленето, жестокости в сблъсъка на етноси... като в Судан, Либия, Ботсуана... Романтичната картинка на благородния дивак непокварен от цивилизацията е ... само прелестна картинка в нечия фантазия... Монетата винаги има 2 страни... уви...

 22. 22 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#21] от "luda_krava":

  Не споря. Така е, категорично имате право. Изнесъл съм всичко това, за което говорите, на гърба си, минало е през сърцето, душата ми, дори през ума ми, преживял съм го....
  Точно това ни кара де се връщаме и връщаме там, тези "момчета"...
  Това не е авантюризъм, това е начин на живот....

  Be3Al2(Si6O18)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK