Кристиян Коев, говорител на ДПС: Така и не разбрах с какво Пеевски ще навреди на ДАНС

Кристиян Коев

© Анелия Николова

Кристиян КоевФлейтистът Кристиян Коев стана известен извън музикалните си изяви като един от активните протестиращи срещу кабинета "Борисов" през февруари 2013 г.


На изборите миналата година беше кандидат-депутат на партията "Средна европейска класа", а месец преди сегашните името му изненадващо се завъртя като почти сигурен водач на листата на ДПС в Перник. В последния момент той отпадна от изборната надпревара с обяснението на лидера на партията Лютви Местан, че е твърде ангажиран с концертни изяви. Коев обаче стана говорител на движението.


Кое Ви накара да се захванете с политика?
- Много е просто. В нашата държава, ако не се захванем всички - не само аз, няма значение дали отляво, дясно, либерали и т.н., нищо не може да се оправи. Ще се оправи само ако хората са активни. Малко по-интелигентните да се хващат да работят. Не става само да се приказва. Не е номерът да се говори непрекъснато какво не трябва да има. Аз имам своите виждания, които се припокриват напълно с ДПС. Аз ненапразно съм там.


Но миналата година бяхте кандидат на друга партия - "Средна европейска класа", за парламентарните избори.


- Да. Бях доста неориентиран. Защото аз съм, да кажем, европейски възпитаник. И "Средна европейска класа" много добре звучеше. Напълно се покрива с моите възгледи за това, че трябва да има една средна класа в България, която е моторът на едно общество. И на тази класа трябва да се помага и политически, и държавнически. Разбира се, бяхме дори няколко души, емблематични фигури, които влязохме в партията, бяхме моторът. Имаше млади хора, студенти. Оказа се в един момент, че това е една патерица на ГЕРБ.


Тогава призовахте да не се гласува за Вас.


- Точно така. Защото нямаше друг начин освен този. И искахме да покажем на обществото, че няма смисъл за тази партия да се гласува, няма значение дали сме ние или не.


А не се ли разминават електоратите на "Средна европейска класа" и ДПС?


- Много се разминават. Защото в един момент "Средна европейска класа" се оказа при НФСБ, което е абсурдно. Тя не е патриотична, тя е крайна партия, която въобще не се припокрива с европейските ценности.


Можехте да отидете в ДПС и миналата година. Кога открихте движението?


- Аз отдавна съм открил ДПС. Преди може би година. Човек оглежда, гледа платформи, държание, начин на поведение, хиляди неща са, които определят една политическа сила или политици. Това са мои наблюдения, аз винаги съм вярвал на собствените си, а не на чужди влияния. Така че бях абсолютно убеден. Просто така се случи, че г-н Местан ме покани. И аз нямах нужда да мисля, нямаше никакъв смисъл да се колебая да или не.


Той Ви потърси за кандидат-депутат?


- Да, с покана да се присъединя, ако желая. Обади ми се като на един, както той се изрази, достатъчно интелигентен човек, защото е видял моите изяви още февруари. Ако си спомняте, тогава забранявах по кръглите маси да се говори за политика. Всички политически сили тогава искаха да яхнат протеста, а аз бях много против това. Така че явно г-н Местан е видял нещо в мен, което припокрива и неговите възгледи. Той нямаше представа, че ДПС припокрива моите възгледи като политика.


Кое най-много Ви харесва в ДПС?


- Първо, последователността. Това е много важно нещо в една политика – предвидимостта. Това, че политиката е насочена към това, за което си говорихме – средната европейска класа и малкия бизнес. 


Другото - абсолютно на сто процента, е, че това е може би най-европейската партия в България. Тя се припокрива и с ценностите на ЕС, и работи за ЕС, и иска нашата държава да има едно определено място в това голямо семейство.


Успя ли да го покаже по време на коалицията с БСП?


- Да уточним. Ако имаше формална коалиция с БСП, може би много неща щяха да се случат. Разликата е следната – ние с Вас се уговаряме за нещо, което Вие не изпълнявате. Друго е, когато в една коалиция съвсем официално, с положени подписи, има точно разпределение на отговорностите. Това е коалиция, която ние за съжаление направихме мръсна дума. 


Може ли да има по-либерална партия от ДПС в България, която да Ви се стори по-привлекателна?


- Не. Това е мое убеждение. Бих благодарил на всички останали партии, че виждат ДПС като много голям фактор в нашето политическо пространство и това е един огромен комплекс. Да сте чули някой от другите да говори за платформи? На всички платформата им е просто анти-ДПС. А единствената партия, която говори с платформи как отива на избори, в цялата кампания, без да каже на никого нищо, е ДПС. Там има точно определени неща, точно определени законодателства – за малкия земеделец, за малкото населено място, откъдето ние реално в момента трябва да тръгваме.


Трябва да има магистрали и железопътни линии, трябва да има всичко това, за да бъдем нормална държава. Но най-важното – престъпление е, когато се изключи малкото населено място. Защото оттам започва въобще кръвоносната система на държавата. Както и малкият, и средният бизнес – това също.


Проучване на "Алфа рисърч" от миналия месец показва, че 67% от българите виждат в ДПС олицетворение на олигархичен модел на връзки между бизнеса и политиката, а в Пеевски - символ на този модел. Защо според Вас?


- За Пеевски няма да коментирам преди изборите. След тях може би ще има дълъг разговор за Пеевски и сатанизирането на неговата личност. Което, разбира се, беше насадено по един определен начин от някои личности в нашата държава, дори от страх.


Що се отнася до така наречените кръгове – дайте да си говорим съвсем откровено. Единствената партия, която години наред, от 90-те години, инвестира в млади и способни хора, търси ги и изцяло със спонсорство на партията успява да ги прати в различни наши и европейски университети, е ДПС. И те се връщат в редиците на партията вече като големи специалисти. Това е огромен комплекс за всички останали партии.


Ще ви дам един пример – от 7 години в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) не се правеше нищо, просто се раздаваха заплати. За една година, просто слагайки специалист от ДПС, ИАРА започна да работи. 


Това е политическа битка. Въпросът е защо толкова много хора, които не са политици, мислят за ДПС като за олицетворението на олигархията.


- Вие, като гледате сутрешните блокове, какво чувате? Нищо друго, освен да се говори за ДПС. От едната страна един осъден, Цветан Цветанов, говори и се прави на ментор, който обяснява колко нещо е хубаво или лошо, от другата страна един убиец, който стреля по Доган, се прави на друг ментор, от трета страна пускаш трети канал и човек, който за една година показа в управлението, че е некадърен, обяснява какво трябвало да се направи за хората, но не казва как. Разбирате ли за какво става дума? И за всичко е виновно ДПС, защото знае как и защото може.


Как гледате на тезата на политическите Ви опоненти, че ДПС трябва да остане извън властта, за да се оправи страната?


- Eдинствената им кауза е анти-ДПС говоренето. Единствената им платформа и програма. Важността на тази партия, която има идеи и платформа, явно е до такава степен застрашителна за всички, които не могат да направят нищо, освен да търсят конфронтация, вместо да започнат да работят за добруването на хората. 


Моето мнение е, че в България не само крайните националистически формации, а всички, които са в европейски семейства, реално работят срещу европейските ценности. И съществуват благодарение единствено и само на ДПС.


Лъжа ли са всички обвинения срещу ДПС за купуване на гласове и манипулация на изборите?


- Абсолютна. Има някакви инциденти по места, които ги има при всички партии. Дайте си сметка колко процента дават социолозите на ДПС в момента? Около 14%. Колко са етническите турци? 7%. Другите 7% идват от такива като мен. Защото много интелигентни хора си дадоха сметка, че това е единствената партия, която се грижи за хората.


Трябва ли ДПС да се включи в коалиция, за да участва непременно в управлението?


- ДПС никога не се е страхувала да бъде в опозиция. Какво беше 4 години при управлението на ГЕРБ? Опозиция. Не е правила протести, нито нещо друго. Единственият проблем, когато ДПС не е в управлението, е, че се правят абсолютни чистки. И сега е така със служебното правителство и аз бих го нарекъл престъпно.


Мислите ли, че нямаше чистка при предишното управление, например в екоминистерството, ръководено от Искра Михайлова?


- Има голяма разлика между чистката и това да изгониш някой некадърен, на кого не му е там мястото. Нормално е политическият кабинет да си тръгне с назначилата го партия. Но тази чистка в момента е на експертно ниво, което е най-страшното.


Не трябваше ли ДПС да реагира по-остро при изгонването на децата на бежанци от училището в Ковачевци?


- Единственото, което в момента може да направи ДПС, е да даде становище по казуса. Моралът на едно общество е изразен в законодателството му. Когато не ти харесва нещо в морала, не трябва да сваляш правителството, а да сменяш закона. По този повод - често ме питат защо не бях на юнските протести. Отговорът е: имаше едни организатори, които се смятаха за чисто настроени хора и се смяташе, че представляват т. нар. реално дясно. Оказа се, че не е така. Два дни реалното дясно беше подведено и беше на улицата, но бързо разбра, че трябва да се отдръпне, защото отдолу стоят нечисти сили.


Причината да не участвате в юнските протести не е ли, че не виждате проблем с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което беше причината за тях?


- Ако трябва да съм откровен, аз не разбрах с какво ще навреди Пеевски на ДАНС. Но знам с какво вреди Ваньо Танов на митниците. И държавата пропада по невероятен начин по време на служебното правителство, защото митниците са тези, които реално дават кръвта и парите към НАП. Всички знаем, че това е проблем, но както виждате, улиците са спокойни.


Вие сам ли се отказахте от листите?


- Да, дори малко подведох г-н Местан. След като той ми предложи, аз моментално приех. Направих го, първо, защото го видях като огромна чест и, второ, видях го като възможност нещо да направя, да прокарам идеи, защото тук има слушаемост, когато един млад човек, дори с външен поглед, си казва мнението. И вече е въпрос на аргументация – дали аз ще си променя становището или партията.


И аз с голямо желание приех, като си мислех, че мога да си променя програмата. Да я събера в два месеца и да се приключи въпросът. Но не си дадох сметка, че държавните оркестри в света имат общи афиши – за 7-8 месеца, програмирани, и билетите са продадени. И ако аз не отида на тези концерти, имам огромни неустойки за плащане. Политиката никога не може да ми даде това, което изкарвам с музика.


Тази натоварена програма не Ви ли пречи да работите като говорител на ДПС?


- Не, абсолютно. Не е нужно да съм непрекъснато тук. Но дайте си сметка, ако бях приел и стана публична личност, а не идвам в парламента като народен представител, какво щяха да направят с мен журналистите?


- В ДПС има депутати, които не ходят в парламента, и няма проблем. Пеевски например спря да ходи на работа, след като беше избран за председател на ДАНС.


- Донякъде може би това е правилно решение. Работата на един депутат, което отстрани не може да се види, не е само стоенето в залата. Има толкова много работа, която е извън залата. Да, можеш да внасяш и законопроекти, но те обикновено се внасят, като се съгласуват с парламентарната група. Така че нищо не пречи неходенето. Но понеже знаех какво ще стане и го споделих с г-н Местан, заедно решихме, че по-добре за тези избори да не се явявам.


А мислите ли да се явявате на следващите? Догодина има местни избори.


- Не, на местни избори не. Те са нещо по-особено, на местно ниво. За парламентарни някой ден след 4 години с удоволствие бих се явил. Разбира се, това е решение на силата, от която се явявам, защото не съм член, а симпатизант на ДПС. Ако се сметне, че ще съм полезен в следващото Народно събрание, с удоволствие. Тогава ще имам достатъчното време да съм наредил своята къщичка – своите концерти, професионален живот, инвестиции.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK