Иван Кръстев: Периодът, който започна с рухването на Берлинската стена, завършва с издигането на Кримската стена

Иван Кръстев

© Велко Ангелов, Капитал

Иван Кръстев"Дневник" препечатва с позволение на редакцията разговора на Христо Буцев с Иван Кръстев от новия брой на вестник "Култура". 

Идвайки за разговора, слушах в продължение на 15 минути "Одата на радостта" - един уличен музикант свиреше няколко такта от началото и непрекъснато и методично ги повтаряше. Дали не можем да започнем от това безкрайно повторение на "Одата на радостта"?


Или да започнем с друго: отдавна не съм усещал около себе си такъв страх от случващото се по света.


Или с трето - дали не присъстваме на оформянето на многополюсния свят, придружено с избухвания, лава и движение на тектоничните плочи?
- Ако те разбирам правилно, повтарящата се като грамофонна плоча "Ода на радостта" е, според теб, метафора за кризата на европейската идея, която постепенно се превръща в дразнещо клише - патетично, фалшиво... Навярно си прав, Европа през последните няколко години не звучи като "Ода на радостта". Кризата е факт. Тя може да бъде видяна в икономиката, но и в главите на хората. Макиавели е убеден, че всяка държава и всеки владетел имат своето "добро време" и своето "лошото време"; и добрият държавник е този, който в добрите години успява да натрупа достатъчно политическа лоялност, която да му позволи да преживее "лошото време". Така че, въпросът е успял ли е ЕС да изгради достатъчно доверие у гражданите, което да му позволи да оцелее в сегашния период на криза.


Силата на Брюксел е неговата "разумност", това е и неговата слабост. Преди време попаднах на интересно изследване. Експерименти потвърждават, че когато човек трябва да обсъжда даден проблем на чужд език, той е по-склонен да предпочете това, което изследователите определят като "рационално поведение", тоест, различно от поведението му при обсъждане на същия проблем на родния език. Това навярно обяснява защо дипломатите са по-миролюбиви от военните; или защо сме умни, когато съветваме приятелите си как да се оженят или разведат, и се проваляме, когато сами трябва да го направим. Чуждият език и чуждият живот ни правят "по-рационални" и "по-умерени", но те са и бариера, която ни пречи да разберем собствените си емоции.


Кризата на европейския проект, изразена в постоянното повтаряне на мотиви от "Одата на радостта", в голяма степен се корени в пропастта между мисленето на роден език и мисленето на чужд език. В ЕС никой или почти никой не говори на собствения си език, това прави решенията на Брюксел по-рационални, но и емоционално непреводими. И ЕС винаги преживява криза, когато хората се изправят пред урните и гласуват на своя роден диалект. Това се случи и на последните европейски избори. Елитите отказват да разберат, че за голяма част от хората на стария континент обединението на Европа е и най-хубавото, и най-лошото, което се е случило в живота им. Най-хубавото, защото е отворило границите и е дало шанс на милиони да постигнат неща, които до вчера са изглеждали невъзможни; но и най-лошото, защото с отварянето на границите е разрушило определен начин на живот. Първата ти мисъл, когато станеш част от Европа, е, че ако искаш, още утре можеш да заминеш за другия край на континента и да правиш неща, които никога не си опитвал преди, да измислиш себе си по нов начин и въобще радикално да промениш живота си, но второто ти усещане е, че ти може би ще останеш тук, където си роден, но твоите приятели ще заминат и вече нито твоят град, нито твоята страна ще бъдат същите.


Предполага се, че през последните 25 години около 800 хиляди души са напуснали България. Изчезнали са хора, за които си искал да гласуваш или които си се надявал да гласуват за теб, хора, с които си искал да работиш. Тяхното заминаване рязко променя страната. В момента България страда от липса на критична маса от хора, които са способни да я променят. И тази липса на критична маса не е български проблем, той не е свързан с това колко успешен или неуспешен е преходът. Балтийските страни и Полша са пример за успешен преход, но една трета от литовците днес живее извън Литва. По улиците на Лондон непрекъснато чуваш полска реч. За пет години при управлението на Орбан 600 хиляди унгарци са напуснали Унгария. Това са огромни промени. И когато се извършват в малки и застаряващи нации, това предизвиква демографска паника и променя начина, по който хората мислят за Европа. Затова не е случайно, че Западна Европа е разтърсена от антиимиграционни настроения, а в Източна Европа вече се наблюдава протестна вълна срещу чуждите инвеститори...


Рязкото отваряне на обществото, както и рязкото му затваряне неминуемо предизвикват съпротива. Масовото напускане на страната допринася за надигащото се усещане за провал, включително у онези, които успяват. Защото какво значи да успееш, ако успехът не може да бъде споделен. Парадоксът на края на Студената война е, че архитектите на новия европейски ред решиха да не допуснат промяна на границите (принципът на самоопределение на нациите преначерта картата на Европа след Първата световна война) и да не допускат насилствено преселение на хора (това се случи след Втората световна война); тяхната амбиция беше да променят характера на границите, да ги направят невидими. Но ако погледнем резултата от това усилие, ще видим, че навярно повече хора са напуснали родните си места през последните 25 години, отколкото след края на Втората световна война; и че границите все пак се променят или поне има силно желание те да се променят. Желанието на Шотландия и Каталония за независимост и решението на украинското правителство да построи стена по границата с Русия са неочакваните резултати от така желаната Европа без граници. Периодът, който започна с рухването на Берлинската стена, завършва пред очите ни с издигането на Кримската стена.


И така стигаме до страховете ми…


- Усещането, че нещо страшно и непоправимо може да се случи всеки миг, е неизбежно в свят като нашия - природни бедствия, нови технологии, надигането на радикални идеологии, лавина от информация, която ни залива. Ужасът е станал всекидневие и това навярно ни приближава до светоусещането на средновековния човек, който също е живеел непрестанно с мисълта за края на света. Ние се страхуваме, че ще се върнем към един свят на разрушения - светът на XX век, но също така се страхуваме от смелия нов свят на технологиите и пълната прозрачност, който се опитваме да изградим.


Това, което отличава нашите страхове от страховете на средновековния човек, е, че нашите страхове много приличат на страховете на дете, което до късно през нощта е гледало филм на ужасите. Страховете ни са много релефни, но не непременно много реални. Ние се страхуваме от всичко и за това не се страхуваме истински от нищо. И е много трудно да отличиш утопията от антиутопията. Утопия или антиутопия е романът "Кръгът" на Дейв Егерс? Той разказва историята на един прозрачен свят, в който огромна технологична компания - "Кръгът", радикално е променила начина, по който живеем. "Кръгът" е въплъщение на всичко, което ни покорява в света на новите технологии - иновация, идеализъм, усещането, че няма проблем, който да не може да бъде решен. В този нов свят магическата формула е СУП - Страст, Участие, Прозрачност. В този свят има по-малко престъпност, има повече права, в него "споделянето е грижа" и всяка тайна е лъжа. Хората, които работят в "Кръга", са новите революционери - те са уверени, че могат да решат всички проблеми, които измъчват човечеството, и даже са решили да преброят колко са песъчинките в Сахара. Предизвикателството "Кръгът" е, че романът ни плаши не с история, в която побеждават лошите, а с история, в която побеждават добрите, красивите и талантливите - хората с идеали и въображение.


В новия свят на прозрачността няма анонимност и фалшиви идентичности, там никой не отвлича деца, защото в костите на децата са монтирани чипове, така че родителите им винаги знаят къде са. В този свят един от героите не може да изпита сексуално удоволствие, ако партньорката му не е готова да оцени представянето му по скалата от 1 до 100, защото всичко, което не е измерено или оценено, не съществува. В този свят политиците заслужават доверие само защото са напълно прозрачни. Те са приели да им бъде инсталирана камера, която никога не спира да работи, и всеки от избирателите във всеки един момент може да види и чуе какво прави неговият представител, какво говори, с кого се среща. В този свят без тайни няма предателства и няма приятелства. Няма предателства, защото обществото ни е делегирало правото да донасяме срещу самите себе си. Всеки е информатор и ентусиазирано поставя автодоносите на своята страница във фейсбук, в туитовете си, в потока от информация, който той е подарил на човечеството. А няма приятелства, защото приятелят е човек, на когото си решил да довериш тайните си, избрал си да повярваш на него, а не на някой друг. Но в света на тоталната прозрачност няма тайни, там всичко е на показ и затова всички са си еднакво близки. Тайната - валутата, с която си купуваме интимност, е премахната. Ние сме затворени в страховете си. Светът, от който идваме, е ужасен, но светът, към който отиваме, ни изглежда още по-плашещ.


Страховете са основателни. Случващото се в Украйна, например, не е въображаема, а напълно реална и опасна действителност.


- Както всеки град има своите опасни квартали, така и всеки международен ред има своите периферии, които се сриват при криза. Както Титова Югославия можеше да оцелее само в света на Студената война, когато всички велики сили имаха интерес от нейната разкраченост между Изток и Запад, така и постсъветска Украйна успяваше да просъществува само защото Русия приемаше правилата, установили се след края на Студената война. В мига, в който Русия изяви претенция за своя сфера на влияние, Украйна се оказа в криза на държавността. И това, което се случва там, е класически пример за преплитане на минало и бъдеще. Това, че една велика сила слага ръка върху част от територията на съседна страна, е класическа сцена от миналото и мнозина се изкушават да твърдят, че Путин живее в XIX век.


Но в същото време формата, в която се осъществява подчиняването на Украйна, е открадната от бъдещето. Няма обявена война, но има хиляди "зелени човечета" в Украйна. Русия официално опровергава присъствието на руски специални части в Крим и седмица по-късно Путин лично награждава бойците от специалните части, които са се отличили при операцията в Крим. Пропагандната война се води по нови правила. Идеята вече не е, че всеки има своята истина. Идеята е, че всичко е истина. И всяка информация е просто хипотеза, която никой няма време да провери. Руската официална медия сериозно обсъжда възможността сваленият от сепаратистите самолет да е пренасял… мъртви тела.


Присъстваме ли на раждането на един многополюсен свят?


- Присъстваме на погребението на поствоенния европейски ред. През март 2014 г. европейците се събудиха в Света на Путин. Изведнъж осъзнаха, че войната в Европа е възможна и че не могат да разчитат на международни споразумения, които да пазят границите на страните им. Европейците бяха шокирани от откритието, че икономическите взаимозависимости водят по-скоро до несигурност, отколкото до сигурност. И това, че ЕС е най-големият търговски партньор на Русия, а Русия доставя газ на Европа, не е достатъчно, за да защити териториалната цялост на Украйна. Военното превъзходство на НАТО над Русия не попречи на Москва да започне неофициално обявена война с Украйна.


Кризата в Украйна разкри, че незападните сили не са заинтересовани да инвестират в запазването на постмодерния ред в Европа. Бразилия, Китай, Индия и Южна Африка не се присъединиха към усилията на Запада да накаже Русия - те се въздържаха при гласуването в ООН за санкции срещу Русия. Възползваха се от безизходната ситуация между Русия и Запада и прегърнаха възможността за приключване на някои големи търговски сделки с Москва. За тях кризата в Украйна беше локално европейска, а не глобална.


И въобще, европейците се почувстваха като жабата, поставена в студена вода, която постепенно се нагрява, и жабата успява да се свари, без дори да разбере това.


Защото Европа и европейците са обсебени от собствените си проблеми ли?


- Защото, в крайна сметка, световната политика днес се определя не толкова от конкуренцията между световните центрове на влияние, а от вътрешната нестабилност на великите сили. Глобализацията направи света по-свободен, но и по-труден за управление. И това, на което сме свидетели, е не сблъсък на идеи как да се управлява глобализацията, а опит на всяка отделна страна да овладее надигащата се съпротива срещу глобализацията. В свят, основан върху икономическа взаимозависимост, изведнъж всички започнаха своята борба за независимост. Американците в момента говорят за шистовия газ повече, отколкото за Библията. Евтиният шистов газ е гаранция за американската независимост.


Парадоксът е, че повече независимост значи по-малко влияние. Защото, ако Америка е енергийно независима - примерно, от източниците в Близкия изток, има ли една поне причина Саудитска Арабия да вярва, че Америка ще я защити? Защо да я защити? Заради споделени ценностите, заради готовност на американското обществено мнение да подкрепи Саудитска Арабия? Пълен абсурд. Но ако Саудитска Арабия не вярва, че Америка ще я защити, защо тя трябва да прави това, което иска Америка? В един взаимосвързан свят независимостта е източник на твоята сила, но и източник на твоята слабост. Това, между другото, е голямата разлика с времето на Студената война, когато двата блока бяха в някакъв смисъл самодостатъчни, всеки от тях беше отделен свят.


Какво се наблюдава при Китай? Тя е една от страните, най-много зависими от глобална икономика, най-много търгуваща със света. В един момент обаче започва да открива, че това, което я е направило силна, а именно нейната интеграция в света, е и основа на нейната уязвимост. Да си част от глобалния свят е като да изпратиш детето си на детска градина - няма начин то да не се зарази от грипа, който върлува в квартала. Всяка чужда криза става твоя криза. И постепенно китайското ръководство започва да се опитва да смени източника на растеж. Ако преди източникът на растеж е бил главно експортът, сега започва силно да се увеличава вътрешното потребление. Започва серия от политики, в които Китай иска да расте много повече на базата на собствено потребление, отколкото на това, което изнася. Това е същата логика, "Ние не искаме да зависим от другите". Както американците не искат да зависят от нефта на Близкия изток, така китайците не искат да зависят единствено от това какво другите купуват от тях. В случая на Русия става дума за нещо много сходно. Бунтът на Русия срещу европейския ред се вписва в световното въстание срещу глобализацията.


Това ли е определящото в позицията на Русия?


- Стратегията на Путин може да се нарече агресивен изолационизъм. Кремъл се опитва да изгради държава-цивилизация, която търгува със света, но е предпазена от културните влияния и политическия натиск, който идва отвън. Путин се чувства заплашен от прекалената свързаност на Русия със света. Той иска да затвори Русия. Започвам да мисля, че има някакво критично ниво при отварянето на Русия към света, което, когато е достигнато, предизвиква неовладяема паника в Кремъл.


Така се стига до реакцията на Николай I през XIX век, когато, след навлизането на идеите на Френската революция в руския елит и след като руските войски посещават Париж, императорът се опитва "да арестува" Русия в нейната културна изключителност. Това се случва след края на Втората световна война, когато Сталин започва своята кампания срещу космополитизма и изпраща на лагер много от руските войници, провинили се в това, че с очите си са видели Европа. Нещо подобно се случва и в момента. Путиновата политика в Украйна не бива да се мисли в термините на руския империализъм, а в термините на руската вътрешна политика. Путиновите действия са отговор на протестната вълна от зимата на 2012-а, която прояви кризата на модела на управляема демокрация в режим на деполитизация на населението. Именно по време на протестите, които в съзнанието на Путин бяха платени и организирани от Запада, стана ясно, че голяма част от Путиновия елит отказва да се конфронтира със същия този Запад и е склонен на съглашателство, защото парите му са в западни банки, децата му учат в западни университети и даже думите, които говори, са прочетени в западни списания. И това превърна национализацията на елитите в приоритет на Путиновата политика.


Но как да накараш елитите "де се приберат" у дома, когато на тях толкова им харесва да гледат на Запада като на застрахователна компания, която ги пази от рисковете на авторитарното управление. Законите, приети от Държавната дума, които забраняваха на държавните служители да имат сметки в чужбина, бяха лесно пренебрегнати, но войната в Украйна създаде международна атмосфера, която накара същите тези пари да избягат от Запада. И затова Путин и се страхува, и се надява на санкциите, защото те разрушават руската икономика, но дисциплинират руския елит. В далечната 1993 година руският геополитик Вадим Цимбурски написа статия, озаглавена "Островът Русия". Според него, само превръщането на Русия в цивилизационен остров може да спаси руската държава. Това, което Цимбурски препоръчва, е прекъсване на тривековната руска обвързаност с Европа и превръщането на Русия в отделен свят. Путин на практика се опитва да превърне Русия в геополитически остров, остров на гнева.


Не е ли това демонстрация на новата сила на Русия?


- Не, това е демонстрация на нейната слабост. Преди десетина години отварянето на съветските архиви ни позволи да прочетем прочутата реч на Хрушчов от 8 януари 1962 година, в която той казва, че Съветският съюз е толкова изостанал в надпреварата си със Запада, че на Москва не й остава нищо друго, освен да води агресивна политика. Предизвикателството на Путин е също не предизвикателство от позиция на силата, а от позиция на слабост. Руската икономика е неконкурентна. Руското общество стагнира, демографската картина е плашеща. Според официални данни, около 16% от собствениците на фирми в Русия са в затвора или са разследвани. Но това, че Русия е слаба, не значи, че тя няма да победи в Крим и Източна Украйна. Ние живеем в "епохата на слабите". Едно Харвардско изследване на историята на асиметричните войни показва, че ако в периода 1800-1849 само в 12% от случаите по-слабата страна (по-малка армия, по-лошо въоръжение) печели, през 1950-1998 по-слабите страни в 55% от случаите са способни да постигнат стратегическите си цели.


А дали Путин вижда Европа като слаба или като силна?


- Това, което руският турист вижда, когато посещава Германия или Австрия, е едно богато общество, в което няма насилие, в което влаковете пристигат навреме, а полицаите не искат подкупи. Това, което Путин и неговите олигарси виждат, когато посещават някой от свръхлуксозните европейски хотели, е политици и бизнесмени, които са готови да направят всичко или почти всичко за пари. Той вижда европейски лидери, които имат страх от вземане на решения. В този смисъл, Путин презира Европа. Но той не познава Европа, защото Европа е много различна от елита, който той познава.


Ако излезем извън Европа и тръгнем към "тектоничните плочи"...


- Спомням си, че Бжежински преди няколко години въведе метафората "глобално политическо събуждане". Това, което той има предвид, е, че милиарди хора в различни части на земното кълбо влизат в света на политическото. Те откриват, че имат права, че имат сила. Това се случва в ислямския свят. Това се случва Африка. И това масово "глобално политическо събуждане" на много места се развива чрез разрушаване на традиционни структури на култура и власт, без да са създадени нови и ефикасни механизми на управление. В епохата на класическия империализъм няколко хиляди английски войници и администратори съумяват да управляват огромни територии. Но това е възможно не толкова заради оръжията и организацията на колониалните сили, които са много по-съвършени, колкото заради обстоятелството, че традиционната власт продължава да функционира в завладените територии. И за да управляваш, е достатъчно да купиш или уплашиш местните елити. Това вече не работи. Кризата на елитите е глобална.


Питам се дали Европа не се опива от постоянно повтарящата се "Ода на радостта"? Дали повтарянето като мантра на лозунгите за права и демократизация не й пречат да преценява реално света? Навлизането в Либия, например. Отношението й към Русия преди Украинската криза...


- Европа не е тази, която разбута света, но проблемът е, че Европа няма силата, а и амбицията да го подреди. Японците говорят за Galapagos syndrom. Той трябва да обясни защо японските мобилни телефони, които, според оценките на експертите, са технологично най-съвършените в света, не успяват да пробият на глобалния пазар. И хипотезата на японците е, че има продукти, които са прекалено съвършени или прекалено свързани с опита и вкусовете на дадено общество. И това не им позволява да са конкурентни на международния пазар. Същото вероятно е вярно и за европейския ред, и за европейския модел на либерална постмодерна държава. Ние създадохме модел, който трудно може да прекрачи географските граници на Европа. Но обвинението, че светът се тресе, защото Америка и Европа се опитват да налагат своите политически модели, ми се вижда пренавито.


Много е важно да разделяме това, което се казва, от това, което се случва. Революциите в Арабския свят не са организирани от Запада - не защото Западът не иска, а защото не може. Когато изригва голямо, масово вълнение, външните сили могат да се позиционират, но не и да контролират. И Америка, и Европа направиха точно това - те се позиционираха и започнаха да се държат така, сякаш всички тези движения са път към Европа или към Америка. В действителност, и Вашингтон, и Брюксел не са определящият фактор за развитието на ситуацията в Египет или Украйна. Америка и Европа приличат на един колективен Кристо Явашев, който опакова реалността и така се опитва да я управлява.


Това в огромна степен е вярно и за ролята на Русия в Източна Украйна. Идеята, че всичко в света се управлява от някоя от големите столици, е налудна. В Донецк има руски специални части, но не те определят всичко, което се случва там, защото, освен тях, има местни, а има и реални доброволци, които са пристигнали от Русия не защото Путин им е наредил. Ролята, която Източна Украйна играе в политическото въображение на днешна Русия, много напомня на ролята, която Испания, испанската гражданска война са играли в политическото въображение на СССР. Голяма част от доброволците, които в момента са в Украйна, са руски националисти, които само допреди шест месеца бяха опозиционно настроени към Путин. Те са една особена част от руското гражданско общество, което в момента е станало част от държавната машина. Един от доскорошните военни лидери на сепаратистите и бивш офицер от руския спецназ Игор Стрелков през последните години се е занимавал с организиране на масовите възстановки на Бородинската битка. Той отива в Украйна, защото иска възстановка на империята, а не защото му е наредено да отиде. Именно присъствието на такива хора прави Източна Украйна неуправляема. В известен смисъл, Путин използва конфликта, за да се избави от тези хора, но рискът е, че те се превръщат в национални герои в самата Русия и неслучайно в мига, в който социологическите проучвания показаха, че същият този Стрелков е вторият след Путин най-популярен руски лидер, той просто… изчезна - и от Донбас, и от телевизионните екрани.


Не наблюдаваме ли все пак някакъв сблъсък между една колективистична и една по-малко, а някъде съвсем индивидуалистична култура? Русия и Европа...


- Идеята, че това, което виждаме, е сблъсък между колективистичната православна култура на Изтока с бездуховния материализъм и индивидуализъм на Запада е красива, но не е вярна. В действителност, руското общество е изключително индивидуалистично. Степента на солидарност е много ниска. Руското общество е и изключително материалистично. И в Русия, и в Китай култът към материалното благополучие е много по-силен, отколкото в Западна Европа. Както в България има един абстрактен патриотизъм и едновременно с това изключително недоверие и липса на интерес към българина до теб, така и Русия е един много странен защитник на традиционните ценности. Ирония на историята е, че Русия обвинява в момента ЕС в същото, в което Европа през 20-те години на миналия век обвинява Съветския съюз: първо, че не вярват в Бога, и второ, че са за свободната любов. Но Русия трудно може да бъде видяна като икона на политическия консерватизъм. Русия е една от страните с най-много разводи и аборти в света. В Русия липсата на грижа за децата без родители е признат проблем. Русия след САЩ е втора като процент от населението, което се намира в затвора. В този смисъл, консервативната политиката на Путин (също разведен) е опит за инструментализация на културната криза вътре в западните общества.


Нека да погледнем по-внимателно на Путиновата война срещу хомосексуализма. Тя в моите очи е много повече свързана с традиционното подчиняване и унижаване на другия чрез превръщането му в "петух", което е характерно за руската лагерна култура, отколкото с някакъв православен консерватизъм. Истерията срещу хомосексуализма е свързана и с кризата на отношенията между бащи и деца в рамките на Путиновия елит. Повечето от децата на руските управляващи учат в скъпи частни училища на Запад, където хомосексуализмът е разпространен и приет. И именно невъзможността на елита да общува със собствените си деца в голяма степен обяснява яростта на провежданата кампания. Но - и в това е слабостта на Путиновия консерватизъм - едно голямо социологическо проучване, проведено в 13 страни на ЕС, показва, че, за разлика от антиимиграционните настроения, които се споделят еднакво и от млади, и от стари, младите не виждат хомосексуализма като проблем. Путин замръзва в светоусещането на собственото си поколение.


И в този смисъл ми се вижда странно, когато мнозина говорят за някаква нова мека сила на Русия. Повечето от хората в Европа, които поради едни или други причини защитават Путин, не познават или не харесват Путиновото общество, но за тях подкрепата за Путин е просто начин да изразят неприемането си на Запада - на неговите ценности или неговите политики. Ако искате да промените вижданията на някои от яростните русофили у нас, не е нужно да ги атакувате във форумите, просто съберете пари и ги изпратете да поживеят една година в Русия.


И все пак, няма ли сблъсък на ценности?


- Има сблъсък между ценностите на общността и вълната на индивидуализъм, която залива света. Но той се случва извън Европа. Такъв сблъсък може да наблюдаваме в Индия, където надигането на една индивидуалистична средна класа застрашава традиционните индийски общности. Това се случва в ислямския свят. Това се случва в Америка, където, за разлика от Русия, има много силни религиозни общности и религиозният консерватизъм е политическа сила. Драмата на Русия е, че тя не вярва в либералните ценности на Запада, но е неспособна да се завърне към колективистичните ценностите на една традиционна Русия, защото съветският период е унищожил руската община - социалната база на този консерватизъм. И затова днес завръщането към традиционните руски ценности е проект, не по-малко утопичен от проекта за изграждане на комунистическо общество в Русия. Руският философ евразиец Александър Дугин е най-яркото въплъщение на тази невъзможност. Той изглежда като Солженицин, но мисли като Пелевин. Облича се като мужик, но говори на "постмодерн" и никога при отсъствието на камера. Когато за първи път се срещнах с него преди седем години, усещането ми беше за посещение на театър.


Като Бернар-Анри Леви. Той направи филм за себе си - как помага на либийския народ, как се среща с бунтовниците, със Саркози, кадри на самолетоносач и прочее.


- Бернар-Анри Леви и Александър Дугин са прекрасна двойка. Те са най-яркият пример за ангажирания интелектуалец като поп икона. Те са символ на кризата на европейската интелигенция. И двамата говорят като пророци - те казват, но нямат време да доказват. И двамата са в състояние на перманентна морална възбуда, без да се раздират от вътрешни съмнения. И двамата искат да ни убедят, че техните думи правят история, но те не правят история. И двамата са възмутени от пасивността на собствената си цивилизация и от бездействието на собствените си лидери, но и двамата са готови на всичко, за да са по-близо до същите тези лидери. Бернар-Анри Леви спасява човечеството. Дугин спасява Русия. И двамата са захласнати от естетиката на войната. Бернар-Анри Леви убеждава Саркози да бомбардира Либия. Дугин се опитва да убеди Путин да присъедини Източна Украйна към Русия… Така в момента изглеждат големият руски интелектуалец и големият френски интелектуалец в действие.


Преди време попаднах на един от новите романи на Пелевин. В рамките на романа става ясно, че руското разузнаване е успяло чрез свой агент зъболекар да проникне до президента Буш и да монтира в един от кариесите му малък високоговорител, така че всеки път, когато мисли, че чува гласа на Бога, Буш чува гласа на Москва. И този глас - убеден и убедителен, глас, който прилича на гласа на Левитан - го кара да нападне Ирак и да извърши и други подобни подвизи. Интелектуалецът днес трябва да избира - да бъде зъбобол или да бъде гласът от кариеса. Но ако избере второто, рискува да бъде не пророк, а провокатор.


Накрая. Понеже сме в навечерието на двайсет и петата годишнина от 10 ноември 1989 г., спомняш ли си кога и къде научи за свалянето на Живков? Има ли смисъл да се връщаме към онази точка на експлозия/имплозия в миналото ни, какво би ни донесло връщането?


- Научих го в Народната библиотека. После отидохме в Яйцето и това, което ми е останало в съзнанието, е, че в някакъв момент професор Николай Генчев ни предложи да изпеем "Боже, царя ни пази". Тогава това беше шега.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В мига, в който Русия изяви претенция за своя сфера на влияние,
  =======================================
  Кризата започна когато Западът и най вече САЩ обяви Украйна за своя сфера на влияние със старите формули от Студената война за "благосъстояние". "демократизация", "споделяне на ценности". Резултатът - разделена страна, въоръжен конфликт, липса на всякаква перспектива за "благосъстояние".

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Мноо дълга статия, ве пич.... У една статия наскоро от чужд автор пишеше, че евросъюза е ... десен проект... И то си личи от всекъде пък вие си го играете на метафори...

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Много добра статия на Иван Кръстев.
  В контекста на нея се сещам за думите на Фауст:
  "О,миг прекрасен спри

 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Европейска класа на интерпретацията на събитията в света, толкова различна от "островната" интерпретация на тези събития от управляващия елит в Русия, колкото са различни и начините на живот в Русия и Западна Европа!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Любопитно

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Каиш!
  Винаги съм сравнявал преобладаващата част на пост-соц популейшъна, като животинките от зоопарка! Пусни ги на свобода, и ще изпукат от глад! Не знаят къде да я дянат тая свобода, и гледат с умиление клетките!
  Умен човек си, поне на това очаквам коментар!
  "Fed animal is dead animal!"
  Това го прочетох в един резерват в Канада!
  Същото е при "ценностите" на Путланд и Развития Запад и в Украйна, и навсякъде по света. Путин се опита да подкупи Украйна с евтин газ, както ръководителите на пуча 1991-ва в Москва в по-евтино масло, руснаците!
  Разлика йок! Резултата не беше в полза нито за пучистите, нито ще бъде за Инч-Хай!

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  +++++++++++++++
  Накрая. Понеже сме в навечерието на двайсет и петата годишнина от 10 ноември 1989 г., спомняш ли си кога и къде научи за свалянето на Живков?
  ...........
  - Научих го в Народната библиотека. После отидохме в Яйцето и това, което ми е останало в съзнанието, е, че в някакъв момент професор Николай Генчев ни предложи да изпеем "Боже, царя ни пази". Тогава това беше шега.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 8. 8 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Заглавието звучи ефектно, но не е вярно. В Полша още през м. юни 1989 г. "Солидарност" спечелиха почти всички места в парламента отредени за тях. У нас имахме 10 ноември, а в Чехословакия след една седмица започна "нежната революция". Чак през октомври 1989 г. започнаха събитията в ГДР и започна рушенето на стената.
  А у нас преходът завърши преди години - когато окончателно неслучайните хора (сред тях е и Кръстев) заеха всички възлови позиции в обществото и икономиката. Вижте кои са собствениците на проспериращите фирми у нас, кои работят в НПО-отата и т.н. Все "наши" хора. А баламурниците нека вярват за някаква Берлинска и др. стени. У нас си остана стената само, че в друга форма - богатите и уредилите си живота другари и останалите, които опъват каиша от сутрин до вечер и парите им стигат колкото криво-ляво да се усмихнат.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#8] от "andru":

  С тая разлика че всеки е свободен да успее благодарения на собствените си умения било тук, било където и да е по света. А баламурниците още вярват че коричките хляб които им подхвърляше Тодор Живков са стрували кучешката им любов.

 10. 10 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Иван Кръстев е един от малкото,наистина интелигентни политолози и анализатори.Може би трябва да се замислим и да почнем да обръщаме повече внимание на това,което казват,с факти,ерудираните хора.Стига се е давала гластност на плебеи от сорта на бареков,сидеров и т.н.Време е да се предприеме една насока към цивилизованост и да спрем да се оглеждаме,колко е хубажо в Европа,а е лошо у нас.Да хубаво е в Европа,но те сами са постигнали тази хубост,не са чакали някой да им я даде наготово.Ние,за съжаление,имахме фалшива икономика,подвластна на СССР,която естествено колабира с откриването на пазарите.Има хора,които още страдат по тази бутафорна сигурност и благополучие,изразяващо се в имане на банани по Коледа(тайно празнувайки) и ходене на бунгало в Китен с москвича с карта за 20 лв.Няма такова животно

  п.с. Имената да двамата са умишлено с малки букви,под дстойнството ми е да ги смятам за хомо сапиенс

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 11. 11 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#8] от "andru":
  Преходът за комунистическата номенклатура завърши тогава, когато тя зае трайно ключови позиции в икономиката и политиката. Някои показатели: царят разби дясното пространство, Андрей Райчев придоби терен за голф и пр.
  Преходът за българският народ продължава и ще свърши тогава, когато се освободи от от този октопод на комунистическата мафия.

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#8] от "andru":
  На 02.05.1989 г Унгария маха телените преграждения към австрийкста си граница, отварят вратата, това е падането на стената, понеже граждани от гДР използват дупката и масово започват да бягат от там.
  Войниците махат тази телена стена по заповед отгоре. Отгоре, това означава от съветското командване.
  На 13.09. 1989 в Полша е образувано правителството на Мазовецки, първото некомунистическо, а месец по-късно, октомври 1989 г влиза в действие планът "Балцерович" за бърз преход към пазарна икономика. Останалото е ефект на доминото, сценарият на Кремъл е съшит се бели конци, сами си бутнаха стената, понеже СССР фалира и не можеше да издържа сателитите си.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много добър текст !
  Кръстев е обобщил всичко.

  Happy face says, adios !
 14. 14 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "СДС":

  Кръстев говори за периода от рухването на Берлинската стена. Но това става по-късно. Преди това стават редица неща в източна Европа в т.ч. и случаят в Унгария. Него го пропуснах, защото все пак не става въпрос за промени по върховете.

 15. 15 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#9:"m17"]С тая разлика че всеки е свободен да успее благодарения на собствените си умения било тук, било където и да е по света. [/quote]
  Доста спорно е това успяване. Не са един и двама наши кадърни хора, които на Запад се развиват до определено ниво. И повече не става, защото са чужденци. Доста наши кадърни хора се сблъскват с пренебрежение на Запад.
  А и за това ли бе прехода ? Да не можеш да успееш в страната, а навън ? Защото в страната икономиката бе завладяна от децата и роднините на тези, които управляваха 45 г. ?

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Интересна статия, но прекалено драматична.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#15:"andru"]Не са един и двама наши кадърни хора, които на Запад се развиват до определено ниво. И повече не става, защото са чужденци. Доста наши кадърни хора се сблъскват с пренебрежение на Запад. [/quote]

  Ъхъ. И затова никой не се връща

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "СДС":

  Никой не отрича тези факти.
  Кръстев,а и всички останали,използват падането на стената като нарицателно.Трябва да признаем,че това беше най-яркият пример за комунистическо безумие и разделение на една нация,а и на Европа

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 19. 19 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 470 Весело

  Долу-горе диагонално всред купищата лъжи съм избрал най-ярката и най-глупавата :

  "Това, което руският турист вижда, когато посещава Германия или Австрия, е едно богато общество, в което няма насилие"

  Малийййй истина ли ?!?!? Алилуя !!!

 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#18] от "sashobal":
  Никой не отрича тези факти.
  ..............
  Факт е, че падането на стената бе инсценирано. Следващата крачка е да се признае и исценировката на "прехода" -
  приватизирането на държавни активи от правилни хора с мек, славянски акцент и задължително образование в СССР или родители с номенклатурен номер.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lemmy":

  А защо не искат?
  Да им се неначуди човек.
  Толко блян и сълзи по необятната Съветска степ.Толко мъка по "високият"стандарт и прекрастност на живота в Меката на комунизма.Толко възможности за завръщане към миналото,махайки весело от "Жук"-а
  Защо не искат????Място бол

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 23. 23 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кръстев е много ерудиран и е приятно да го четеш, но си има много конкретни въпроси, които могат да се засегнат с две три думи.
  1)Европа застарява, намалява работата ръка? Как ще живеем така добре, както досега в "уелфеър стейт"?

  2)Какво правим с мюсюлманското население в ЕС, което е по-младо и ражда повече деца? Ако приемем, че ще внасяме имигранти трябва ли да са задължително от мюсюлмански страни?

  3) Как Европа разчита да е нещо като луксозен и невъоръжен старчески дом, в свят където почти всички останали се въоръжават и харчат повече за отбраната си - ще разчитаме безкрайно на САЩ да ни вардят ли? А нашата отговорност?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 24. 24 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Весело

  "превръщането му в "петух"

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Както винаги Кръстев е брилянтен

  подпис
 26. 26 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Бернар-Анри Леви и Александър Дугин са прекрасна двойка. "

  Най-накрая! Радвам се, че именно българин каза какъв нещастник е тоя Леви! Ако не знаете, това беше интелектуалецът убедил Сарко да почне ударите в Либия.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 27. 27 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#23] от "civis_eu_sum":

  +

  И трите въпроса са актуални!
  ЕС се превръща в ЕССР, и зелките в Брюксел се правят че не го виждат!

  Да разлая троловете!!
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За кризата на ЕС е виновен дясно-либералния англосаксонски Капитализъм по американски тип, т.н. Неолиберализъм, който Рейгън и Тачър възродиха през 1980 година след близо 50 годишна забрава, и който от 1980 година доведе до 3 тежки финансови кризи, струващи на Данъкоплатеца досега 16.500 €. Неолиберализмът е провали на 15.09.2008 година.

  Проблемът е, че фасадно избраните политици не искат да го променят, въпреки, че го разбраха отдавна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#3] от "xalikarans":

  не разсъждавайте, другарко, отивайте да снимате нивите, балите и слънчогледите на Северозапада

  РЕФОРМИ !
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Числото в коментар 28 да се чете и разбира 16.500 милиарда $, струващи на Данъкоплатеца в САЩ и в обединена Европа. Сума, която ние плащаме 2 пъти!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#29] от "Rage Against":

  Как не те е срам! Как не те е срам!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Г-н Кръстев не трябва да се заблуждава. Прогресивните хора тук и на Запад не следват неговия поток на мисли. Виновниците за сегашното състояние на ЕС са именно прокламираните до 15.09.2008 неолиберални догми в икономиката и държавното управление.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на ИВАН ИВАНОВ
  ИВАН ИВАНОВ
  Рейтинг: 8 Гневно

  Оносно №10:Да хубаво е в Европа,но те сами са постигнали тази хубост,не са чакали някой да им я даде наготово.

  Абе човече, вземи и прочети малко история за да разбереш как ония на запад с които сега мислим , че сме в една държава, са постигнале всичко! Още от времето на Сан Стефанска България, както и след Първата и Втората световни войни и досега ония западняци са късали присвоявали по малко от нашата хубава България, за да не стане могъща, защото е на пътя им към Ориента, откъдето и до сега смучат богатствата на и без това изостанал ислямски святл Затова сега започва Ново велико преселение на народите - от Изток на Запад , воната на Джихад е война на Бедните срещу богатите. А ние смесамо моста!!!!

  promicer
 34. 34 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#27] от "lone_wolf":

  и как точно ЕС се превръща с съветски съюз?
  отнемат ли ти правото на свободно пътуване?
  отнемат ли ти земята и други недвижими и движими имоти?
  отнемат ли ти правото на избори, гласност, информираност?
  отнемат ли ти правото за свободен избор на професия, работа и занятие?
  налагат ли ти насила търговски отношения с бизнес партньори, които те ощетяват?
  пращат ли те в лагер за изказване на лично мнение?
  убиват ли те в мазето на някой участък?

  я обясни ми как точно ЕС става съветски съюз, че явно аз съм много по-прост от комунистическите утрепаняци и не виждам по-далече от носа си...

  РЕФОРМИ !
 35. 35 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#17:"Большая Советская Мизерия"]Ъхъ. И затова никой не се връща [/quote]

  Считат, че е по-добре да се пренебрегвани там, отколкото гладни тук.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#23] от "civis_eu_sum":

  Къде виждаш такъв стейт при рекордната (и младежка) безработица? Сегашното поколение млади европейци нямат никаква перспектива при тази безработица. Германия, Холандия и Швеция, нито Великобритания могат да дадат работа на всички. Европа е заплашена от дефлация. Неолибералните догми досега предизвикват една криза след друга.
  Да, г-н Кръстев е умен, еродиран човек, пише красиво и сугестира, че каквото пише значи е така, но нищо повече от това.

  И неговите догми се оказаха неверни и не отговарят на сегашните проблеми в обществото. Г-н Кръстев се загуби мисловно някъде м/у 1990 и 1996 година. Както и болшинството от нас.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Украинците искаха да се присъединят към запада, от там тръгна всичко. Запада подписа договор, Украйна да е буфер между Русия и Запада, точно заради това в Украйна няма ядрено оръжие нито НАТО-вски бази, но има руски военни бази (онази в Крим, дето от нея тръгнаха зелените човечета и подпалиха страната). Та хайде спри да нижеш глупости. Дори стана по-зле за руснаците, защото малките републики от север вече искат да имат бази на НАТО в близост до границите си с Русия, точно заради глупостите на Путин в Украйна.
  Можеха съвсем спокойно да оправят газовия въпрос с Украйна чисто икономически, като ЕС започне да купува газта на границата между Русия и Украйна (както ще става в момента) без да има война и жертви, ама НЕ, Червена армия, руско оръжие, лошите външни врагове, рейтинг 80% (което означава, че хората го аплодират от страх, точно както Сталин или Тато), абе нищо ново не е научено... все старите грешки. Нищо де, предният път като се занимаваха с Крим, загубиха Аляска, сега са на път да загубят ресурсите на Сибир (ако мислиш, че китайците искат друго, пак помисли).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Сигурно е прав г-н Кръстев,ама за мен е многопосочен в разсъжденията си и аз лично не знам на кое място се събират мислите му за да си поговоря с тях.

 41. 41 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#34] от "Rage Against":

  Давате за пример неща, които са на повърхността!

  Как ще коментирате създаването на ПРОФЕСИОНАЛНИ БРЮКСЕЛСКИ ЗЕЛКИ? (Хайде... БЮРОКРАТИ!)
  Как ще коментирате вторачването на същите тия брюкселски "специалисти" в плиткотемието!
  Как ще коментирате създаването на кохорти от "съветници" (по-точно храненици) около брюкселските чиновници!
  Как ще коментирате корупционните скандали в Брюксел!

  Извинявай, но скоро очаквам в Брюксел да се създаде комисия за уточняване влиянието на червеното петно на Юпитер, върху сперматозоидите на биковете, и да ни убеждават че това изследване е от съдбовно значение!

  Да разлая троловете!!
 42. 42 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Кръсрев е изкукуригал,сега битката е между католическата част на Европа/Полша.Швеция и компания/ И ОРТОДОКСА / източната част на Украйна ,РУСИЯ/.Другите отстрани само наливат масло в огъня

 43. 43 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  В продължение на [#41]:
  Моля коментирайте за ползата от "отглеждането" на зелките Станишев-Бареков-15/15 в брукселската оранжерия!

  Да разлая троловете!!
 44. 44 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#41] от "lone_wolf":

  "Давате за пример неща, които са на повърхността!"

  така значи? фундаментални закони за защита на живота, свободата и собствеността са неща от повърхността?!?

  а бюрократичните процедури са пример за съветизация?

  момче, ако бях на твое място веднага бих прекратил надеждите на родителите си за кариера и нормален живот и бих се върнал на село да доя козите. дой козите, прави козе мляко, яж и живей в плевнята. нямаш място сред мислещи хора

  РЕФОРМИ !
 45. 45 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#37] от "socialen":

  Казва се ерУдиран

 46. 46 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#42] от "chuggun":

  В Швеция са протестанти пич

 47. 47 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#42] от "chuggun":
  Няма такава битка. Така се иска на Путин, за да възстанови на православна основа съветското пространство. Каква е стойността на това е ясно: стои с два крака на комунизма като една атеистична религия и се опитва да подмени комунистическата идеология с православието. Комунистът презира собствеността и съответно вярата, моралните принципи, отговорността и достойнството. Важното е да стои на власт и да разпределя порциите.

 48. 48 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#33] от "ИВАН ИВАНОВ":

  Това на "Врабча" ли ви го разказва човечето с оголемени заници?
  Обясни ми,чисто физически,как западните страни откъснаха и се облагодетелстваха от нашата територия

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#45] от "ggg41308177":

  Мерси за корекцията. Не сме Вазов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Предполага се, че през последните 25 години около 800 хиляди души са напуснали България. Изчезнали са хора, за които си искал да гласуваш или които си се надявал да гласуват за теб, хора, с които си искал да работиш. Тяхното заминаване рязко променя страната. В момента България страда от липса на критична маса от хора, които са способни да я променят.”

  Тогава никой да не се изненадва от стауквото на изборите!
  За сметка на това, масата на циганите ще се увеличава докато не достигне критични стойности. Да видим тогава тези, които толкова разчитат на “ромския вот” как ще се оправят с проблема. Всъщност, не пожелавам на никой мой близък да бъде очевидец на такова нещо...

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#44] от "Rage Against":

  Момчето е на около 60; от 1994-работещо на висока длъжност само в РЕНОМИРАНИ корабоплавателни компании по света; обикалящо същия тоя свят от 40 години; и последно и към момента водещ се на щат в компания в Майами, Флорида!
  Да! Евроскептик съм!
  Дай боже на всеки българин да си изживява живота, както аз живея моя! Да си ме прочел някога да се оплаквам и да изкарвам някого виновен за някакви мои неуспехи?
  Даже ника ми не е случайно подбран! Lоne! Самотник! И се чувствам прекрасно като такъв!

  Да разлая троловете!!
 52. 52 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#48:"sashobal"]оголемени заници[/quote]

  Уголемени

  Извинявам се

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Весело

  Променити

  Вечен ссср не се получи.

  С вечен 2 дано сполучи
  баш отборът: Наше кучи.

  С Кръстев и Местан в борбата
  да опазиме стената.

  С Лютви и Иван натам
  да си кютаме отсам.

  ГЛАСУВАЙ ГЛУМНО!

  "Иван Кръстев: Периодът, който започна с рухването на Берлинската стена, завършва с издигането на Кримската стена"

 54. 54 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ами глобализацията и нацията взаимно се отричат, освен за господстващата нация... Фрийтрейдърството има смисъл само ако си най-силен икономически и тогава тая стратегия ти изнася, защото просто задушаваш по-слабите (докато им обясняваш, че всъщност ги интегрираш в световната икономика). Всеки, който иска да те достигне трябва да бъде оставен да го направи, но никой няма да го остави да се развие толкова, че да стане конкурент.
  Демек играта е само с един печеливш...най-силния, който разбира се ти обяснява, че всъщност си партнирате. Това партньорство е точно толкова, колкото е партньорството между наемния работник и собственика...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 55. 55 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 658 Весело

  До коментар [#48] от "sashobal":
  До коментар [#52] от "sashobal":

  Уголемени - добре, но откъде иде "заници"?
  От зеници или от задници?
  Или в конкретния случай двете вървят заедно?

  Щото се съмнявам да става дума за заници като залези...

 56. 56 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#40] от "chicago514":

  Е не може всички като в статията на Снайдър да са еднополюсни догматици. Тази на Кръстев е направо про-Путин в сравнение с неговата.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 57. 57 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Именно по време на протестите, които в съзнанието на Путин бяха платени и организирани от Запада...."

  Мнооого обичам такова увъртане...ами бяха платени, това е истината...само най-големите наивници или пък двуличници не го признават. Да, няма успешна държава, в която елитът не е национален. Няма такава...няма! (за справка, парчето територия в югоизтока на ЕС) То и затова борбата на всички "глобализатори" е именно срещу изграждането на национален елит, щото това е конкурент на глобалната сцена...всичките глупости за "партньорство" само прикриват истинската дума ..."васалитет", която пък разкрива продаването на собствения народ... Аааа, да , разбира се, това го няма в 21 век, как да го има...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 58. 58 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#36] от "Rage Against":

  Разбира се, че плащам. Кой обикновен човек не плаща според доходите си! И директно, и индиректно. И като отида на лекар пак плащам. Как не те е срам!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  [quote#0:"Иван Кръстев"]Това в огромна степен е вярно и за ролята на Русия в Източна Украйна. Идеята, че всичко в света се управлява от някоя от големите столици, е налудна. В Донецк има руски специални части, но не те определят всичко, което се случва там, защото, освен тях, има местни, а има и реални доброволци, които са пристигнали от Русия не защото Путин им е наредил. Ролята, която Източна Украйна играе в политическото въображение на днешна Русия, много напомня на ролята, която Испания, испанската гражданска война са играли в политическото въображение на СССР. Голяма част от доброволците, които в момента са в Украйна, са руски националисти, които само допреди шест месеца бяха опозиционно настроени към Путин. Те са една особена част от руското гражданско общество, което в момента е станало част от държавната машина. Един от доскорошните военни лидери на сепаратистите и бивш офицер от руския спецназ Игор Стрелков през последните години се е занимавал с организиране на масовите възстановки на Бородинската битка. Той отива в Украйна, защото иска възстановка на империята, а не защото му е наредено да отиде. Именно присъствието на такива хора прави Източна Украйна неуправляема. В известен смисъл, Путин използва конфликта, за да се избави от тези хора, но рискът е, че те се превръщат в национални герои в самата Русия и неслучайно в мига, в който социологическите проучвания показаха, че същият този Стрелков е вторият след Путин най-популярен руски лидер, той просто… изчезна - и от Донбас, и от телевизионните екрани.
  [/quote]
  Интересен подход е избрал Кръстев за да запази професионалната си почтеност, казва лъжата за присъствието на руският спецназ(ако имаше такъв летището на Донецк отдавна да беше превзето) след което дава учудващо правдива картина за обстановката в Югоизточна Украйна и истинското отношение на Путин към случващото се там. Това за популярността на Стрелков го чувам за първи път от него и нямам основания да не му вярвам. В момента наистина е забранено на руските медии са споменават името му.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#55] от "forza":

  хахахахахаха,
  и двете тълувания са коректни,но имах предвид зеници

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 61. 61 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много добро изследване. С една забележка. Тъй като автора няма обучение в областта на "специалните" акции ( разузнаване и контра разузнаване) вярва в автономността на руския агент Срелков. Просто не знае, че правилото е: осветените агенти на военното разузнаване трябва да се изтеглят или премахнат.

  chavo64
 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Любопитно

  ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

  Болшое количество са изкукуригалите орли или ястреби
  наливащи масло в огньове на диктаторско насилие.

  Не са отстрани, а централно наливат... демагогска пропаганда.

  Отделно "другите" - ислямистки разни "държави",
  които съвсем не седят кротко на заден ред,
  за да гледат сеир.

  Каква "Русия" бе, др. "chuggun"?

  Русия още е под игото на безбожие "Маркс Ленин".

  Кукуригането е от изток, запад, север и юг.

  До коментар [#42] от "chuggun":

  Кръсрев е изкукуригал,сега битката е между католическата част на Европа/Полша.Швеция и компания/ И ОРТОДОКСА / източната част на Украйна ,РУСИЯ/.Другите отстрани само наливат масло в огъня

 63. 63 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Уважавам Иван Кръстев. Но си давам ясна сметка, че неговият доход се формира директно и комай единствено от бюджета на Съединените щати за неправителствени организации, от които се изисква да налагат американската външна политика по територии на всяка цена. Човекът провежда политики и получава за това отплата. Честността изисква да го признаем и да го тълкуваме адекватно на геополитиката, която той е приел да прилага.

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  [quote#61:"chavo64"]Просто не знае, че правилото е: осветените агенти на военното разузнаване трябва да се изтеглят или премахнат. [/quote]
  И кой го освети? Или се самоосвети за да бъде премахнат?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Добро четиво.Може да се разсъждава,да се коментира.Всеки от своята гледна точка.
  Отблъсква ме,че някои форумци се включват не толкова с коментар,колкото с отвратителни обиди към другите.
  Нямат възпитание-това е видно,но оправдано ли е?!
  Нетърпимо е.

 66. 66 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Ето такива интервюта си заслужават да бъдат четени. Поздравления! С малкото уточнение, че това за чуждите езици се дължи на обстоятелството, че като научаваме и говорим чужд език, ние до известна степен създаваме втори "луд в главата си", за целите на общуването на различен от нашия език. В този смисъл, ефектите от използването му не са само положителни като изложените в примера.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 67. 67 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Яж ка добре го е написАл Кръстев, бравос! Ма оти нищо не е казал ка "Доларът на САЩ е уникална валута, световна резервна валута от 1944 година, уникална я прави не това. уникалността на долара е в този факт, че от началото на 1970-те години той е, с малко забележими изключения, единствената валута, използвана за покупко-продажба на нефт на световният пазар."

  Или ка: "доларът става валута, основана изключително на дългове. Когато валутите се основават на дълг, парите възникват назаем – в прекият смисъл на думата.
  Приблизително 70 процента от паричното обръщение се създава от обикновените банки, на които е разрешено да дават назаем повече, отколкото всъщност имат по сметките.
  Останалата част се създава от Федералният резерв, който предоставя в кредит пари, които няма – главно на държавата.
  Това е нещо подобно на издаване на подправени чекове, с това изключение, че за банките това е законно.Тази практика, именувама «частично банково резервиране», като че се регулира от ФРС – заведение, което случайно принадлежи и е подконтролно на конгломерата от банки. Но дейността на ФРС не се регулира от нито една служба или клон на властта."

  Или дето "доларът се пресича с геополитиката.
  През 1973 година в сянката на изкуствената нефтена криза на ОПЕК, администрацията на Никсън започва тайни преговори с правителството на Саудитска Арабия по установяването на система, която по-късно става известна като «система за утилизация на нефтодолари». Съгласно договореността, саудитите са били длъжни да продават своят нефт само за щатски долари, а голяма част от своите нефтени свръхпечалби да внасят в американски банки и пазари на капитала." щото "тези преговори са имали особена острота, тъй като американските официални лица открито са обсъждали възможността за захват на месторожденията в Саудитска Арабия с военна сила."

  Па он не е казал и дека "ФРС може свободно да нараства паричната маса по свое усмотрение. Постоянният ръст на търсенето на нефт е бил длъжен да изключи бягството от долара, разпределяйки при това инфлационните последствия по цялата планета.
  От валута, обезпеченна със злато, доларът става валута, обезпечена с нефт. А още той става главно перо на американският експорт.
  Вас никога ли не ви е удивявало, как американската икономика се държи да не потъне, с десетилетия имайки многомилиардни търговски дефицити?
  Вас никога ли не ви е удивявало, как САЩ удържат такова непропорционално голямо количество от световното богатство, когато 70 процента от американската икономика е основана на дългове?
  В съвременната епоха света се управлява от изкопаемото топливо. То е станало неразривно свързано с всеки аспект на цивилизацията: селско стопанство, транспорт, пластмаси, отопление, отбрана и медицина; и търсенето му само продължава да расте.
  Докато на света е нужна нефт, и докато нефтът се продава само за американски долари, търсенето на долари ще съществува, и това търсене придава на долара неговата ценност.
  За Съединените Щати това е много изгодно. Доларите, във вид на хартия или цифри в компютърната система, излизат, а влизат реални осезаеми товари и услуги. Но за останалият свят това е много подла форма на експлоатация."

  Па после "Тази система на нефтодолара стоя непокътната, докато през сепрември 2000 год Саддам Хюсеин не обяви за своето решение да преведе продажбата на иракски нефт от долари на евро." и "В момента в който иракските нефтени месторождения попаднаха под американски контрол, разчетите за нефт бяха незабавно превключени обратно на долари."

  Али що не е казал за "кампанията за демонизация на Иран продължи даже при администрацията на Обама.
  Защо?
  Възможно, това има някакво отношение към факта, че от 2004 год Иран се намира в процес на организация на независима нефтена борса. Иранците строят свой собствен нефтен пазар, и той е бил длъжен да бъде привързан не към долара."

  па и "за председател на Африканският съюз бива избран Муамар Кадафи. Той веднага предлага да се образува обединена държава с единна валута. Неговото убийство е пряко свързано с природата на тази предложена от него валута.
  През март 2009 год Африканският съюз излиза с документ под название «Към единна африканска валута». На страници 106 и 107 от този документ особено са разгледани изгодите и техническите детайли на дейността на Африканската централна банка в рамките на златният стандарт. На страница 94 недвусмислено е казано, че ключ към успеха на Африканският валутен съюз ще бъде «окончателното привързване на едината африканска валута към най-монетарният от всички борсови товари – към златото»."

  А още "Русия е вторият най-голям експортер на нефт в света, и тя не само е станала източник на постоянно раздражение на Вашингтон на дипломатическият фронт, но още и откри през 2008 год енергетическа борса, на която сделките се сключват в рубли и злато. Работите над този проект започнаха през 2006 година. Освен това, руснаците сътрудничат с Китай по въпроса за изключване на долара от цялата двустранна търговия.
  Русия също е в процес на организация на Евразийският икономически съюз, в плановете за развитие на който влиза приемането на обща парична единица и наличие на собствен независим енергетически пазар."

  Па не е казал и тва "Какво прави Вашингтон, когато у него няма други лостове? Той въвежда санкции, демонизира и дрънка с оръжие (или устройва провокация «под чужд флаг»).
  Това не е най-добрата стратегия, когато си имаш работа с Русия. Фактически, тя вече доведе до обратни резултати. Санкциите просто тласнаха Русия и Китай към по-тясно сътрудничество и ускориха реализацията на руските планове за дедоларизация. И, независимо от риториката, до изолация на Русия това не доведе. САЩ и НАТО вбиха клин не между Русия и останалият свят (погледнете БРИКС, ако се съмнявате), а между себе си и Русия.
  Тази нова «антидоларова ос» отива отвъд икономиката. Тези страни разбират, какво тук е поставено на карта. Именно затова Китай в светлината на украинската криза предложи нов «пакт за евразийска безопасност», който да включва Русия и Иран.
  Помислете за възникващите във връзка с това последствия в това време, когато администрацията наОбама започва бомбардировки в Сирия, у която също има договор за взаимна военна помощ с Иран.
  Това не е «студената война 2″. Това е «световната война 3″.

  ма он ги е приказвал малко едни несвързани. Русия силна, щото била слаба, па после била срещу пидиресити, па била за Дуган, па Путин са бил развел, ма сложил у зъба на Буш микрофон. Оно е ясно, че тамо над Кремъл звездити не гаснат, и Путин никога не спи, и през звездити на Кремъл излъчва, па паметницити на Ленин ретранслират до зъба на Буш (те затва го сабориа ората), ма ко можи малко да го подреди, оти он тва ка са ретранслира сигнал до зъба на Буш не е казал!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 68. 68 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#51] от "lone_wolf":

  не знам какво работиш, не знам как го работиш, но ако за теб бюрокрацията е нещо много по-лошо и по-тежко от кръвожаден тоталитаризъм, то значи ценностната ти система е много сбъркана...

  и като си евроскептик какво друго си?
  смяташ ли, че България има бъдеще само с единствения й истински спътник - Братска Русия?

  РЕФОРМИ !
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  [quote#34:"Rage Against"]и как точно ЕС се превръща с съветски съюз? [/quote]
  Когато някой ти каже, че ЕС заприличва на СССР, очаквай да ти каже и че в ЕАС е истината.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Ванюша,

  Антируснакът Ленин черпил западен марксистки опит,
  но опит може да се черпи от всекъде.
  Необятната Русия имала изобилие от собствен такъв.

  Милиони се повлекли по ума на Ленин и още се влачат.
  Ленин и другаря му Сталин вкарали (иначе необятната) Русия
  в прангите на Железен Соцлагер.
  В "Тюрма на Народите".

  Накарали руски и други християнски народи да се бият помежду си. Както и с другаря им Хитлер.
  Принудили марксистка Русия да нападне и окупира България през 1944.

  Така някои християнски православни, християнски католически и други народи били също затворени в Железния Соцлагер на Марксистка Ленинистка Москва чак до 1989 г.
  Отделно - в соцлагер на марксистка Югославия.

  Безбожни формации бивши - но не отвоняли се.

  Не е луд който яде само зеле (само за това),
  а който яде само зеле (ако има) защото позволява да го правят на дурак.

  Ленинистите се затворили в соцлагер - за да "градят" диктатура, безбожие и антикапитализъм.

  Кой е повече луд и кой по-малко?
  Кой е дурак?
  Мавзолейски Лениняв и МОЧАв?

  Прецени сам.

  До коментар [#33] от "ИВАН ИВАНОВ":

  Оносно №10:Да хубаво е в Европа,но те сами са постигнали тази хубост,не са чакали някой да им я даде наготово.

  Абе човече, вземи и прочети малко история за да разбереш как ония на запад с които сега мислим , че сме в една държава, са постигнале всичко! Още от времето на Сан Стефанска България, както и след Първата и Втората световни войни и досега ония западняци са късали присвоявали по малко от нашата хубава България...

 72. 72 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#66:"Lord Dreadfort"]Ето такива интервюта си заслужават да бъдат четени. Поздравления![/quote]

  това интревю все едно е дадено в някоя лаборатория на КГБ! Кръстев напълно се е загубил в превода. Той не може(или отказва) да разбере, че Путин играе същата игра като Сталин. Просто е отишъл на Любянка отворил е архивите на КГБ и 1към1 ги прилага днес.(А самия Сталин след 1933 година се учи от своя кумир и палач Хитлер). Затова Кръстев не може да проумее, че си има работа с един сатрап и кръвожаден император, а не с нормален политик, който е подвластен на своето светоусещане и човешки мироглед. Путин иска на всяка цена да докаже, че пътят на Горбачов е бил погрешен и че ПРАВИЛНИЯ КРЕМЪЛСКИ ЛИДЕР ще постигне велики дела. Путин не приема Европа(като политически субект), не приема Украйна и ОНД като независими държави. Той има план, план за хилядолетна ИМПЕРИЯ! Благодаря на Господа, че срещу него се изправи навреме лидер като Барак Обама, а не заблуден политик(а ла Чембърлейн), подвластен на съветници и анализатори като Кръсетв.

 73. 73 Профил на stefan petrov
  stefan petrov
  Рейтинг: 470 Весело

  "Дневник" колко са бездарни... Препечатали стария брой на "Култура" и интервюто на Хр. Буцев с Кръстев. Ама отдавна сме го чели, бе-е-е-е... При това море на информация тия препечатват стар брой на български вестник от миналата седмица. Комици... То затова и никой вече не ги чете.

  Dum spiro spero...
 74. 74 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  за статията какво да кажа
  с едно изречение
  много приказки малко логика

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 75. 75 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За този "автор" или лошо или нищо!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 76. 76 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "Большая Советская Мизерия":
  защо да се връщат в страна която загива


  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 77. 77 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Моите адмирации за Кръстев, макар и да е все тая дали му викам "евалла" или "уууу!"

  Можеше да се поразчопли и по-наширочко и надълбочко темата, (по-скоро темите), ама нейсе. Все пак това е интервю, а не книга.

  Иначе ми е смешно, че Дневник пуска под такова заглавие това интервю, а мен преди около година ме бяха изтрили и пратили в банята когато написах тук, че Путин угроби окончателно Перстройката, завършвайки с "Ура за Путин!". Нейсе ...
  Но нещата си се връщат на местата, търсейки си новите баланси, въпросната "несигурност" е естественото състояние на обществата в частност и в глобалност, което за Европа и Русия беше затапено и размито от въпросната Перестройка. Затова е и въпросната "криза на елитите". Защото въпросните днешни елити бяха деца на Перестройката. Сега, излизайки от това нереално, донякъде парниково, замаяно състояние, ще се претръскат старите и ще избуят идеологически нови. Неминуемо, защото както е казано - "свято място пусто не остава". Но вече без Перестройката нещата се избистрят и си влизат в естествените русла. Защото Перестройката породи и хранеше един вид европейски и американски, че даже и глобален "Застой" сред елитите. Е, на това му се сложи края. Живеем баш в тези "интересни времена", както казват китайците. И затова е шашът и паниката. Но те са естественото, истинско човешкото състояние.

 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Весело

  Прекалено искане...

  Не ти ли стига, че Хрущовският агитпропчик е заковал
  Кримска стена до Ленинистка военна база
  в ЕС-неинтегрирана европейска Украйна
  (поради невъзможност в Берлин, обединена Германия,
  ЕС и НАТО)?

  Виноват е уникалната световна резервна валута Долар,
  че през 1944 интеринсектите Маркс Ленин Сталин
  налазили Източна Европа и по-специално България
  чак до 2014.

  Долар а не рубла крепи Ленин в Масква?
  Долар а не рубла крепи МОЧА в София?

  Ами хайде. Минавайте официално на рубли,
  та Ленин да падне.

  Да светне мир в ума на цялото прогресивно човечество...

  До коментар [#67] от "niko_tin":

  Яж ка добре го е написАл Кръстев, бравос!
  Ма оти нищо не е казал ка "Доларът на САЩ е уникална валута, световна резервна валута от 1944 година...

 79. 79 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#23] от "civis_eu_sum":

  Интересни и резонни въпроси и макар да не съм Кръстев, ще се опитам да отговоря:
  1)Европа застарява, намалява работата ръка? Как ще живеем така добре, както досега в "уелфеър стейт"?
  Решението е пред очите ни - САЩ, където обновлението е за сметка на външния приток. Не може да се отрече, че има достатъчно желаещи за влизане в ЕС, въпрос на време е, да се създаде обща, обмислена политика в тази област.
  2)Какво правим с мюсюлманското население в ЕС, което е по-младо и ражда повече деца? Ако приемем, че ще внасяме имигранти трябва ли да са задължително от мюсюлмански страни?
  Пак там е отговора (САЩ има предвид) - какво правят те, при това вече доста успешно с чернокожото население, а в последните години и с южноамериканското такова - интегрират го. Трудно, скъпо и т.н., но от убийството на Мартин Лутър Кинг до Обама, не са изтекли векове.
  3) Как Европа разчита да е нещо като луксозен и невъоръжен старчески дом, в свят където почти всички останали се въоръжават и харчат повече за отбраната си - ще разчитаме безкрайно на САЩ да ни вардят ли? А нашата отговорност?
  Този въпрос е май риторичен, макар че аз лично съм много пацифистки настроен и мразя ВПК и армиите като институции. Според мен едни добри вътрешни сили (полиция,жандармерия и подобни) могат да решават тези въпроси.
  Разбира се отпадането на армиите е свързано с постигането на истинско разоръжаване и демилитаризация, което в близките години е утопия.
  Затова отговора е, че няма как, освен като и със САЩ.
  И при една интегрирана Европа - истински, институционално, правно и прочее, ресурсите са сравними, ако не и по-големи от тези на САЩ.

  "А този за когото не дойдоха фашистите беше с тях." 80. 80 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#68] от "Rage Against":

  Явно преминаваме в обяснителен режим!

  Машинен инженер; ВНВМУ-Варна; русофоб; противник на псевдо-патриотите от Атака и НДСВ; никога не членувал в партии; десен, но не от 1989-та, а от много по-рано, с всички последствия!

  ЕС е обречен поради прекалено многото история!

  Никога италианец и австриец няма да станат братя, както и грък и българин! Борбата за надмощие по триъгълника Франция-Англия(OK! - UK)-Германия може да затихва временно, но никога няма да изчезне!
  Хлабав съюз - ДА!
  Свободна търговия -ДА!
  Свободно движение - ДА!

  Не забравяй че доскоро името на ЕС беше "Общия пазар"!
  Докато французите ще се чувстват горди, че не говорят английски, какво очаквате?
  Как ще ми обясните НАЛОЖЕНАТА преди обща парична единица ЕКЮ? (Знаете - вероятно- кой го предложи!)
  European Currency Unit е много меко казано наивно, защото вероятно знаете какво е Екю!
  Дребен факт, но многозначителен!

  Да разлая троловете!!
 81. 81 Профил на ИВАН ИВАНОВ
  ИВАН ИВАНОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чети, приятел и запомни!
  Когато аз четях история нямаше врабча, нямаше банани , нямаше таблети, нямаше компютри , но имаше човеци!!
  А ти не знаеш какво е човек и още по-малко какво е интелегентна ценност!
  Когато имаше желязна завеса и викахме "Урааа" дядоти и баща ти и нежната ти тогава баба построиха построиха доброволно и безплатно ВЕЦ Батак, ТЕЦ Марица изтоците, Каскадите Белмекен Сестримо И АЕЦ и тогава работеха заводи и фабрики за стомана, автомобили, асансьори, локомотиви и текстилни машини, компютри и спътникови системи. Тогава всеки можеше да отиде на Запад щом има пари и не рита срещу Държавното устройство. Но пари имаха само Големите и първите- ето това само беше лошото тогава!!!! Разбра ли !???? Защото не ми плаща никой за да ти преподавам уроци по история и общество!!! Когато това беше , ти си ходел прав под масата и си правел с пръстче бррррррр в устата!!!!!!

  promicer
 82. 82 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#68] от "Rage Against":

  Относно бюрокрацията ви препоръчвам да прочетете книгата
  "Законите на Паркинсин" от Сирил Норткот Паркинсон, написана преди повече от 50 години!
  Написана е в хумористичен стил, но разглежда изключително сериозни теми!
  Една от тях е за разрастването на бюрокрацията, и че бюрократите създават работа ЕДИНСТВЕНО един на друг, без кой-знае каква полза!

  Да разлая троловете!!
 83. 83 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Умен мъж, имам щастието да ми преподавал в у-ще като стажант.

  Но както винаги едностранчив.

  как би коментирал неспазването на уговорката от Запада да не се разирява НАТО на Изток. Присъединяването на Украйна към ЕС (Русия ще го преглътне) и НАТО е пряко вмешателство в сферата на влияние на Русия и заплаха за нея.

  И да консервативни са руснаците, донякъде лицемери но не искат гейропски ценности при себе. Искат пак да се върнат към традиционните си ценности от врмето на царизма бог, цар и отечество.

 84. 84 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#34:"Rage Against"]и как точно ЕС се превръща с съветски съюз? [/quote]

  https://www.youtube.com/watch?v=dtsh8Zp5gdQ&noredirect=1
  https://www.youtube.com/watch?v=ddxbTK6Epwo

  Прилики между ЕС и СССР

  Сега, след като Чешката република обяви, че ще ратифицира Лисабонския договор, ЕС е още по-близо до това да се превърне в гигантска обединена държава с повече от 500 млн. обитатели. Обитатели е точната дума, тъй като “граждани” би означавало пакет от политически права. Хората, които живеят в ЕС, би трябвало да се наричат “субекти”, защото нямат никакво влияние върху съставянето на централизираното европейско правителство - Европейската комисия.

  Член 8 на Лисабонския договор е също доста интересен. Той би трябвало да гарантира сигурността на личните данни. Но така ли е? Според действащите в момента европейски закони държавите-членки трябва да пазят информация за е-мейл трафика и телефонните разговори. Всъщност, излиза, че правителството може да чете всичките ти писма. В много страни-членки правителството може да влезе в компютъра ти, ако иска, и да промени информацията в него, без знанието ти. Цялото това подслушване и шпиониране, разбира се, е в интерес на държавната сигурност, за “борба срещу тероризма”! Изглежда сякаш нацисткият лозунг “Ти си нищо, народът е всичко” се прилага в днешния ЕС.

  Ах, и тогава, разбира се, идва свободата на словото. Член 11 недвусмислено постановява това. В момента всички 27 страни-членки имат такава клауза в националните си конституции. Все пак поне по два въпроса европейските граждани не се радват на свобода на словото. В някои държави (Германия, Белгия, Австрия, Франция, Чехия) е криминално престъпление публично да изразиш съмнение, че 6 милиона евреи са били убити от нацистите по време на Втората световна война. В други не е позволено да отправяш критики по адрес на исляма. Ако го направиш, те очаква съдебно преследване по обвинение в използване на “език на омразата”, както го наричат в САЩ. Това се случва с датския политик Геерт Вилдерс, който ще се изправи пред съда през януари по обвинение, че е отправял презрителни забележки по отношение на ислямската религия, макар че това, което той направи, беше да монтира филм, използвайки съществуващи видеоклипове, за да демонстрира насилствената природа на ислямското учение.

  Свободата на словото или свободата на изразяването е наистина много прост въпрос. Или имаш свобода на словото, т.е. можеш да казваш всичко, или нямаш свобода на словото. Същото е и с бременността – или си, или не си. Не е възможно да бъдеш “малко бременна”, както не може да имаш “някаква свобода на словото”.

  Затова днес в ЕС НЯМА свобода на словото. Нито ще има, когато Лисабонският договор влезе в сила. Енергичните действия на ЕС по отношение на “пиратството” в интернет, заплашващи всеки, хванат, че извършва това престъпление, да бъде навеки лишен от достъп до интернет, може да бъде интерпретирано като индикация, че атаката срещу едно от малкото останали свободни места е в ход.

  Страхувам се, че конституцията на ЕС (отхвърлена от европейските гласоподаватели, когато беше подложена на честен и справедлив референдум) в своя нов вариант, наречен “Лисабонски договор” е едно безполезно парче партия. Тя е също толкова полезна, колкото старите конституции на СССР и на Източна Германия, които изненадващо много приличат на Договора от Лисабон.

  Член 50 от конституцията на СССР от 1977 г. гарантира свобода на словото на всички граждани. Но този, който се осмелеше гласно да критикува системата, беше жестоко наказван. Наказанията включваха уволняване, домашно заточение (както се случи, например, с Андрей Сахарав) и вкарване в психиатрия. В Съветския съюз нямаше свобода на словото, както няма и в Европа днес.

  Приликите между Лисабонския договор и неговите комунистически предшественици са доста забележителни, например, по отношение на клаузите, в които се говори, че всички са равни пред закона.

  Член 34 от конституцията на СССР от 1977 г. обявява пълно равенство пред закона: “гражданите на СССР са равни пред закона без оглед на техния произход, социално или имотно състояния, раса или националност, пол, образование, език, отношение към религията, професията, местожителството и друго положение”. Източногерманската конституция повтаря това. Съответният текст в Лисабонския договор е шокиращо сходен: “Всеки е равен пред закона” (член 20) и “Всяка дискриминация, основаваща се на пол, раса, цвят на кожата, етнически и социален произход, генетични черти, език, религия или вярвания, политическа или друга ориентация, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, произход, недъг, възраст или сексуална ориентация се забранява” (член 21).

  През 2006 г. бившият съветски дисидент Владимир Буковски отправи най-красноречивото и проницателно предупреждение срещу ЕС и предшественика на Лисабонския договор – злочестата “конституция”. Преживял травмите на Съветския съюз той отбеляза силно притеснителните прилики между стария ССС и плана за европейската супер-държава. Европейската комисия, заяви той, е точен еквивалент на Политбюро, по отношение на потайния начин, по който се упражнява властта, набирането на нейния състав и самите членове и обсега на нейните решения.

  Всъщност, има толкова много прилики между СССР и ЕС, че едва ли е случайно. Буковски твърди, че ЕС е създаден по подобие на СССР. Архитектите на ЕС? Основно социалдемократи, които Сталин доста уместно нарече “социални фашисти”.

  Повечето европейци все още не са разбрали това. Повечето от тях не се и интересуват, но тяхната незаинтересованост скоро ще изчезне, когато усетят пълната тежест на политиките и данъците на ЕС.

  По-скоро, отколкото предполагате, единственият начин да дадеш израз на критиката към ЕС ще бъде под формата на вицове. Без съмнение много от типичните съветски вицове ще бъдат изтупани от праха и пуснати в европейско обръщение.

  Дотогава всички европейци, освен привилегированата класа “еврократи” ще са се превърнали в затворници на ЕС. Те обаче ще си имат чудесна конституция.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 85. 85 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#81:"ИВАН ИВАНОВ"]Тогава всеки можеше да отиде на Запад щом има пари и не рита срещу Държавното устройство. Но пари имаха само Големите и първите- ето това само беше лошото тогава!!!! Разбра ли !???? [/quote]

  Извинете ме уважаеми г-не/жо. Само да кажа, че това не е вярно, щото аз не ходех под масата тогава, за съжаление съм по-старичък... Точно парите не бяха проблем, а дефицита на стоки. И ходенето зад желязната завеса не зависеше от парите, а от партията и нейния най-верен страж... Това са на 100% сигурен, за другото не знам...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 86. 86 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#69] от "Rage Against":

  Не е задължително да ти отговарям - лична сфера! Но плащам според това, което имам. В крайна сметка за какво са ти тези данни?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 87. 87 Профил на Jeanne D'Arc
  Jeanne D'Arc
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#63] от "polux":

  Хайде сега дайте доказагелсто, чи "че неговият доход се формира директно и комай единствено от бюджета на Съединените щати за неправителствени организации, от които се изисква да налагат американската външна политика по територии на всяка цена". Ако не можете, поне си помислете дали би ви каресало някой да твърди за вас, че /например/ Ви плаща Путин и КГБ.
  Защо ли никога не се замисляме, когато трябва да оклеветим някого?

  Jeanne
 88. 88 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#39:"gost22"]Украинците искаха да се присъединят към запада, от там тръгна всичко.[/quote]
  Кой ти каза, че украинциТЕ са искали ..?

  Половината украинци искаха да влязат в ЕС, половината - в Митническия съюз - факт, потвърден от десетки социологически проучвания до Майдана.

  Е, какво се случва, когато силово пренебрегваш волята на половината народ?

 89. 89 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 367 Неутрално
 90. 90 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#87] от "Jeanne D'Arc": Според българското законодателство този, който получава доходи от подобни източници, дължи публикуване на отчетите си. Затова не този факт не трябва да го доказвам аз, а самия г-н Кръстев. Четете и се интересувайте повече - така ще избегнете излишни препирни за оклеветяване.

 91. 91 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "В мига, в който Русия изяви претенция за своя сфера на влияние, Украйна се оказа в криза на държавността."

  Да бе, Украйна си била една успешна държава, ама на, настъпил един миг ... пропагандаторът у ИК пак е надвил анализатора

  "Това, че една велика сила слага ръка върху част от територията на съседна страна, е класическа сцена от миналото и мнозина се изкушават да твърдят, че Путин живее в XIX век... Путиновите действия са отговор на протестната вълна от зимата на 2012-а"

  А ето и мислите от първа ръка на един активен протестиращ (от искрените борци срещу олигархията, не от либералите-грантояди) - а днес, полит-емигрант
  http://ruposters.ru/archives/9286


  Задълбочен анализ на украински политолог , или какво премълчава нашенската НПО-звезда….
  http://actualcomment.ru/politics/1460

 92. 92 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#81] от "ИВАН ИВАНОВ":

  Ами защо чакахме по 15-20 години за една Лада и по 30 и повече за един апартамент?

 93. 93 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 632 Весело

  Про принцип не искам да коментирам експерти от НПО-та с целенасочена финансова подкрепа, но следната теза "кърти миФки":
  "Истерията срещу хомосексуализма е свързана и с кризата на отношенията между бащи и деца в рамките на Путиновия елит. Повечето от децата на руските управляващи учат в скъпи частни училища на Запад, където хомосексуализмът е разпространен и приет. И именно невъзможността на елита да общува със собствените си деца в голяма степен обяснява яростта на провежданата кампания."
  ... Накратко - малоумие от най-чиста проба !

 94. 94 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#81:"ИВАН ИВАНОВ"]Тогава всеки можеше да отиде на Запад щом има пари и не рита срещу Държавното устройство.[/quote]

  С тази пропаганда, изчакайте моля Ви поне докато тези, които помним измрем. Можело да се пътува на Запад... Ама сме нямали пари.

  В медицината е истината. Психиатрията да открива по-бързо заболяването. Генетиката - гена. После е лесно - кюрета - леген - инсинератор.

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "И затова Путин и се страхува, и се надява на санкциите, защото те разрушават руската икономика, но дисциплинират руския елит."
  Що за политик и държавник трябва да си,за даго искаш или дори само да си го мислиш.Да разрушаваш собствената си икономика,за да обединяваш комунистическата върхушка.

 96. 96 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Доста злоупотреби с истината... Ако някой от бившата Югославия си даде труд да прочете тази студия, сигурно ще си спомни пак за Египет, Индия, Венецуела или още други от т.н. "необвързани страни". И ще разкрачи майката на автора. Това по комшийски, другите девиации на историята няма да изброявам.

 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  Каквото и да говорим опасноста България да остане формално член на ЕС а де факто да бъде изтикана в зоната на влияние на Русия,в последните година две нарастна неимоверно много.Членството ни в ЕС е единствената гаранция за законност и прозрачност.Това не устройва посткомунистическата олигархия която предпочита зоната на полумрак и беззаконие което цари в момента в България.ЕС е враг за тях защото се стреми да наложи ясни правила и норми,а не поради някакви други причини.

  klimentm
 98. 98 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  По-добре визи за Русия, отколкото визи за Западна Европа.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 99. 99 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#86] от "socialen":

  изобщо не ме интересува колко плащаш, ти и малко пари да имаш, малко данъци ще плащаш, и много пари да имаш, пак малко данъци ще плащаш, защото ще лъжеш данъчните. все пак си комунист. а аз честен комунист никога не съм срещал. дори и в приказките ви изобразяват негативно

  РЕФОРМИ !
 100. 100 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Под посланието на това заглавие,
  Иван Кръстев мисли,
  Противопоставянето в съвременния ни Свят .
  Под следващо заглавие,
  му предстои да се "разплати" и с неговото - Единство...
  Иначе и със своята "идеологичност",
  авторът винаги ще остава длъжник на Етиката в своя подход ...
  Светът на хората е това, което е -
  с неспирно постоянство - те за себе си да го "изменят"...
  Всяко друго е, "позиционирана" литература...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK