Геновева Петрова: Ниската изборна активност разшири полето за инженерни проекти и генериране на кризи

Геновева Петрова

© Асен Тонев

Геновева Петрова"Дневник" потърси политолога от социологическата агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова за коментар на резултатите от предсрочните парламентарни избори.


Какви настроения в обществото показва гласуването? 


- Най-ниската до момента избирателна активност за парламентарен вот и най-фрагментираният парламент са показателни за разочарованието у хората, недоверието им към политическия елит и разпадането на връзката между граждани – политически партии – управление. Това стеснява социалната база на партиите и способността им да печелят обществено доверие, отваря все по-широко поле за въздействие на различни инженерни проекти върху живота на хората и периодично генериране на кризи.
Какви изводи могат да се направят от избирателната активност в страната и в отделните райони? 


- Избирателната активност бе начин хората да изразят разочарованието и песимизма за развитието на страната. Макар да бе в рамките на очакваните равнища, това е най-ниската активност на парламентарни избори след промените от 1989 г. Анализът на резултатите от вота потвърждава тази нагласа. Очертава се ясна зависимост: в регионите с по-висока от средната активност радикалните (националистически и популистки) формации имат по-добри позиции и заемат място на трета-четвърта политическа сила. И обратно – регионите, в които тези партии постигат скромен резултат, са едни от местата с най-ниска активност.


Тук трябва да се отбележи и ниската активност в типичните ДПС региони, които по правило са много по-активни. По някаква причина обаче този път избирателите в тези общини не излязоха да дадат подкрепата си за нито за движението, нито за друг.


Как ще коментирате хипотезата, че движението е възпирало избиратели и е внимавало да не бъде втора сила? 


- Като имаме предвид, че ДПС се откроява със способността си да получи толкова гласове, колкото са му необходими, тази хипотеза има основания. И ако тя е вярна, е показателна за две неща. Първо, че Движението за права и свободи не зачита правото на собствените си симпатизанти свободно да гласуват. Второ, че вероятно става въпрос за пореден опит да се инженерства в българския политически живот, а това, обратно на отправяните именно от ДПС призиви за национално спасение, произвежда политическа нестабилност.


Кой е големият губещ на тези избори? И има ли всъщност печеливш? 


- В електорален план резултатите от изборите открояват ясни печеливши и губещи. Сред водещите партии печеливши са ГЕРБ, които за пореден път успяха да победят прекия си съперник БСП с достатъчно голяма преднина, а сред по-малките и нови формации са тези, които привлякоха достатъчна за парламентарно представителство подкрепа. В политически план обаче всички изглеждат в позицията на губещи от прекалената фрагментация на парламента и предизвикателството за съставяне на стабилно правителство.


За сметка на какво левицата като цяло губи позиции? 


- Да, левицата определено губи и електорални, и политически позиции. В електорално отношение оголеното от нея пространство частично се заема от по-малките леви формации като АБВ и "Движение 21", които откъснаха гласовете на около 15 на сто от традиционните леви избиратели.


В политически план – това е за сметка на по-радикалните, националистически и популистки партии, които преди изборите се обявяваха за "алтернатива на статуквото", но още в първия ден след вота започнаха да демонстрират готовността си за сътрудничество, декларирайки, че са "консенсусен и предвидим партньор", че са готови да преговарят за правителство и че нямат претенции към личностите в едно бъдещо управление.


Беше ли изненадващо, че "Атака" прескочи бариерата? Откъде дойде подкрепата за нея? 


- Не, не беше изненадващо. Предизборните проучвания отчетоха ясна тенденция към ръст в подкрепата за по-малките партии в хода на кампанията. Това в най-голяма степен се отнасяше за националистическия вот и двете основни формации в тази част от спектъра – Патриотичния фронт и "Атака". Вместо да се консолидира около едната от партиите, в тези избори националистическият вот се раздели между двете. Общото между избирателите на двете формации е радикалната нагласа, а разликите са в техния демографски профил. "Атака" получи подкрепата на по-младите, по-ниско образованите националисти от по-малките населени места, а Патриотичният фронт – на тези от по-големите градове, на средна и по-висока възраст и с по-добро образование.


Откъде идва по-високият процент за Реформаторския блок спрямо прогнозите? 


- Проучванията преди изборите открояваха тенденцията, че зад Реформаторския блок застават традиционните десни избиратели от столицата и големите градове, но и че те са силно разколебани дали да гласуват. От една страна, блокът успя да постигне мобилизация на привърженици през последните дни от кампанията (по данни от екзитпола на "Алфа Рисърч" 23% от избирателите му са взели решение да гласуват за него в последния момент). От друга, той прави два съществени пробива в тези избори: сред най-младите поколения (заема позицията на трета политическа сила сред 18 – 30 годишните) и в регионите Монтана и Хасково.


Успехът на РБ в тези два региона си струва да се отбележи, защото те са единствените освен София, Варна и Пловдив-град, където блокът регистрира по-висок от средния си за страната резултат. При средно 8.9% за страната в Хасково той получава 13.4%, а в Монтана – 9.7%. За сравнение, в проведените преди няколко месеца евроизбори при средно 6.5% за страната в тези два района РБ има 2.7-2.8% подкрепа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  ........Геновева Петрова: Ниската изборна активност разшири полето за инженерни проекти и генериране на кризи.....Така е,затова изборите трябва да станат задължителни...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Е, за Хасково всички се досещаме защо резултата на РБ е толкова виисок.

 3. 3 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Любопитно

  "Успехът на РБ в Хасково о Монтана си струва да се отбележи, защото те са единствените освен София, Варна и Пловдив-град, където блокът регистрира по-висок от средния си за страната резултат"

  Без никакво съмнение, този успех на РБ си струва да се отбележи...Въпросът за мен е, горе-долу, КОЛКО струва???

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2306 Весело

  Банкя рисърч извадиха черчеветата с прогнозите си. Еваларка!

 5. 5 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Най-ниска избирателна активност, най-фрагментиран парламент, възход на радикалните формации, особено в регионите с по-висока избирателна активност - това си е дефиниция не на криза, а на провал на представителната демокрация.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Имаше една реклама-Как бе момче,как да свържа двата края.Как бе,как да ги накараме тези три милиона да гласуват поне половината от тях,да разберат,че демокрацията не е даденост,а борба и с гласа си защитаваш своята идея.

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  От друга, той прави два съществени пробива в тези избори: сред най-младите поколения (заема позицията на трета политическа сила сред 18 – 30 годишните) и в регионите Монтана и Хасково.

  Знаем, че купуваха. Тия резултати в Хаскво и Монтана не са защото симпатизантите на РБ много харесват сина на хасковския кмет или Борислав Великов.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#1:"sto67nes"]Така е,затова изборите трябва да станат задължителни...[/quote]
  До коментар [#1] от "sto67nes":
  И това ще принуди хората да легитимират същите тези, които недолюбват, ще премахне още един мотив партиите да се реформират. Не ми харесва.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 9. 9 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 466 Неутрално

  изключително ниската активност в Кърджали и влизането на Бареков са емблематични за изключително силната роля на ДПС...играят си с нас и ни се подиграват в очите
  благодарим на всички, които останаха вкъщи, ходиха на лов, на риба направихте така, че никой, ама никой да не може да състави правителство без ДПС (ББЦ)

 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма да има кризи. Кризите ги създава БСП И ДПС.
  ДПС се смиряват и ще подкрепят правителството . С какво Костов се различава от ДПС?

 11. 11 Профил на B-dot
  B-dot
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Избирателите на Атака, които аз познавам, са необразовани възрастни хора, с ниски пенсии и доходи, които вярват на това, че чуждестранните фирми изнасят парите на държавата и се възхищават на Волен, че е единственият, който го казва... Аа да... дочух и че Чукулов е много стабилен...

  Успех е колко на високо ще отскочиш след като удариш дъното.
 12. 12 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 596 Неутрално

  "ТЪЖНО".
  Когато каруцата се обърне, пътища много.
  или както котарака е казал на Алиса, като не знаеш за къде си тръгнал,вървиш към никъде.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 13. 13 Профил на aryan2000
  aryan2000
  Рейтинг: 237 Неутрално

  50% активност е нормална според мен. Ако се направи гласуването задължително, това ще вдигне купения вот многократно, защото хората които не искат да гласуват и ще трябва да го направят принудително, ще бъдат готови да си продадат гласа, за да има някаква полза (според тях). И изобщо защо се смята че негласуващите са по-интелигентни, по-образовани, по-умни и т.н., че непременно трябва да ги бутаме да гласуват? Такъв таралеж в гащите можем да си вкараме, че да се чудим как да го вадим.

 14. 14 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#11] от "B-dot":

  Какво да ти кажа...единственият мой познат, гласувал за Атака е музикант, завършил Консерваторията и реализиращ се от години в Германия!!! Има ги всякакви, явно...

 15. 15 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  никой не получава справедливо колкото го бива, защото на работодателите им е през куп за грош да оценят човека справедливо. Наблягат на експлоатацията, особено в родни условия, и ми е чудно докога безнесът непрекъснато ще се оплаква, при положение че цялото законодателство е направено изцяло в негова услуга, говоря за едрия бизнес.

 16. 16 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  а каква активност устройва така подкрепяния с много ресурс и пари, ето и от теб сега инженерен проект на ББ?
  Или това не е инженерен проект, щото е ТОП олигархо ПРОЕКТ. и не може да бъде сочен като такъв, зер цели 16,5% от българските избиратели го подкрепиха въпреки всичките родилни напъни...

 17. 17 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  по олигархомедиите активно се лъже и мами.
  Например двойните стандарти са налице когато се сочи една партия че купила циганите, а друга удобно се пропуска.

  Някой вярва ли че тия роми от Столипиново така ударно подкрепиха баш партията без особена мотивация моля ви се...

  Истината е нали знаете притчата - винаги грозна старица а не млада девойка.

 18. 18 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  за изненадите само един коментар: защо? - защото, който играе с ДПС, върху себе си с..е!

  Който първи прекрачи границата, губи.
 19. 19 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Г-жо, това, че РБ прави уникален пробив в Хасковска област, се вижда с просто око. Вашата работа е да обяснявате числата, а не просто да ги „отбелязвате”. В този смисъл е абсолютно излишно само да маркирате успеха на РБ в Хасковско, без да му направите анализ. Предполагам, че ви е леко неудобно да анализирате данните от протоколите на изборните секции в хасковските села. Даже не смеете да скалъпите някаква хипотеза за постигнатите резултати там. Ако казусът касаеше ДПС например, веднага щяхте да кажете, че става дума за контролиран вот или за купуване на гласове. Ама щом става дума за високоморалноте пичове от РБ, говорите за „пробив”.

  Ей така, от нищото, идеите на РБ „пробили” в селата Узунджово, Александрово , Тянево, Стамболийски, Корен, Горно Войводино, и много, много други населени места из Хасковско, и РБ съвършено закономерно постигнал в тези секции най-много гласове (или заслужил „среброто” с втори резултат). Този „пробив” на РБ е като вируса ебола – заразява мълниеносно села и паланки из областта. Феномен, който за спецовете в „Алфа Рисърч” явно си остава пълна мистерия. А пък феновете на РБ (и особено ония от известната секта) и този път няма да си отворят очите и да видят колко са кухи претенциите на т.нар. реформатори, които си служат със същите мръсни практики, с които си служи „задкулисието”. Задкулисието купува гласове, а РБ просто прави „пробив”! Хахахахахаха!

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  [quote#3:"Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!"]Без никакво съмнение, този успех на РБ си струва да се отбележи...Въпросът за мен е, горе-долу, КОЛКО струва???[/quote]
  Колко, те си го казаха по-точно Зелените го разкриха - 100х.лв за първо място в листа и 300х.лв. за партия. При което са на печалба, онова кметското синче в Хасково и човека на Ковачки от Монтана са ги ДАЛИ тези пари на РБ, от тях и "агитацията" по места, от РБ само търговската марка. С какво след това РБ ще се отблагодаряват за процентите отделен разговор.

  Но наистина показателно, месец май РБ в Хасково и Монтана 2.7% и само след 4 месеца вече в Хасково 13.4% а в Монтана 9.7%. Какъв "катарзис" само в избирателите там. Е, странно съвпаднал с хората които казах. Впрочем интересна е и възрастта на избирателите им в Хасково, много добре съвпадаща с един етнос с голяма раждаемост. Би ми се искало да имам номерата на избирателните секции в циганските махали да проверя една хипотеза.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Интересно,госпожата говори за изборна активност,форумците ,за РБ.,за И.Костов и за ланшния сняг.Защо един път не кажете за поповете,дето в църквата агитираха за Борисов,защото им направил ремонт.Това е също купуване на гласове.

 22. 22 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пак много хора излязоха да гласуват ... а половината от гласувалите са платени цигани и турци.

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#21] от "rosiraycheva50._":Старозагорският владика Галактион нали назначи Бойко Борисов за министър-председател !

 24. 24 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Геновева, имаш право.........В България трябва да се отсява плявата.....

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Знаехме си го повечето от нас, че ниската активност вкарва ГМО-тата или засилва присъствието им, но не знехме и не знаем как да се 'преборим" ( не ние де, по форумите, а партиите) с това явление.
  За мен е интересен профила на не гласувалите, макар и аз да съм убеден, че въобще не става дума за преобладаващо бедни и/или нискообразовани хора и ще се аргументирам.
  Този сегмент, бедни и нискообразовани хора е обикновено, включително и в последните избори източник на гласове за купуване и корпоративен и всякакъв вид рекет - знаете че в малките населени места и селата, дори и без някаква промишленост, властта е източник на рекет - дали ще е за дърва, общински паши, "уреждане" в училища, общини и т.н..
  А за купувачите да не говорим, спомняте си че на евроизборите, Пеевски беше 'подарил' бала на млади хора в подобно населено място - ами това е суперудар, с един куршум цели семейства, барабар с роднините и приятелите.
  Друго съображение е, че обичайния процент е около 2/3 - 67% гласуващи и това показва, че над 17% от всички имащи право на глас, са останали в къщи на тези избори. Значи хора, по принцип активни, не са намерили за кого да гласуват, въпреки достатъчно голямата и според мен прилична възможност за избор, при това и в трите сегмента - ляво 3, дясно 2, център-популистки-национални 3. Какво повече да се сложи на пазара? На пръв поглед и според мен, на тези хора им е дошло в повече не от бедното предлагане на партии, а от лицата които ги представят.
  Но аз си мисля на глас, а не би било лошо ако социолозите се опитат да го проверят, включително по отношение на доходите на "негласуващите" хора, защото аз си мисля, че не са малко от тях и тези, които са си въобразили, че вече сме във фазата на развитите държави, където почти 40 % от хората им е все едно кой е на власт, защото сами определят живота си. Много бих искал и ние да сме в подобна фаза на развитие, но според мен, сме доста далеч и подобно прибързано високомерно отношение, може на всички нас, но и на тях, "оправените" хора, да изиграе горчива шега.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanivanovv":

  Вие сам си отговаряте, без да ходи на място и да брои и след кой как гласува, само като се пшогледнат резултатите на секции, с концентрация на подходящи за купуване или рекетиране гласоподаватели и може да си направим изводи кой е напазарувал под една или друга форма гласове.
  За съжаление това няма доказателствена по силата на закона тежест, но има и би трябвало да се използва от партиите, които по-малко или почти никак, поне организирано и официално не го правят ( не трябва да забравяме, че винаги е възможно някой местен тарикат, да се "престарае" и да пооцапа имиджа и на най-свестните хора), като обръщат нашето внимание и се получи нещо като публично осъждане на активистите в това отношение.
  Между другото и журналистите с по-развито обществено чувство биха могли да изнасят и коментират подобни факти.
  За нас е ясно, че независимо от липсата на осъдителни присъди и стигане до върховете, ДПС, ББЦ и БСП са хващани и могат и да бъдат аналитично "заловени' в подобни действия, но пак казвам, това трябва да бъдат и политически доводи, изказани и показвани от лидери на партии, които не са част от тази доста срамна страна на изборите.

 27. 27 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#2] от "comtec": Госпожата анализира цифри. Затова вини народа че не отишъл да гласува,като чели ако отидеше и щеше да може да избере нещо друго. Каквито политиците, такива и аналлизаторите.


 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  По заглавието :
  Тези избори дадоха зелен светофар за "ОФ-инженеринг" ...

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Тук трябва да се отбележи и ниската активност в типичните ДПС региони, които по правило са много по-активни. По някаква причина обаче този път избирателите в тези общини не излязоха да дадат подкрепата си за нито за движението, нито за друг.[/quote]
  Това е ключово. ДПС са показали, че са в състояние изключително прецизно да контролират и насочват етническият и купеният вот. Много характерни бяха например тълпите цигани на които внезапно в 16ч им се появяваше горещо желание да гласуват.

  Според мен примините за ниската активност в ДПС регионите са две:
  Първо, ДПС много се пазеше да не стане втора политическа сила защото това щеше да вдигне невиждана вълна на национализъм, пълната им изолация и години наред щеше да служи като повод за атака срещу тях. Отделно за обидата която щяха да нанесат на БСП и да ги загубят завинаги като потенциален партньор.
  Второ, ниската активност даде възможност за този изключително шарен и нестабилен парламент с който максимално затрудниха съставянето на правителство и така че подкрепата им да е решаваща. Власт в сянка. Защото ББ с 84 депутата е едно а ББ със 104 депутата съвсем друго. С второто той лесно се справя, показвал го е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ГЕРБ улучиха шестицата в "5 от 35"

  Евгени Петров

  Противно на всякакви вайкания, заклинания и прокоби, характерни за следизборното говорене, аз мисля, че след като не можаха да вземат абсолютно мнозинство, ГЕРБ удариха джакпота и хвърлиха не дюшеш, а Генерал. Както с изборният резултат, така и с броя на мандатите.

  Начало на тези разсъждения даде един пост във ФБ от уважаван политолог, който направи следния извод: „С неизпълнимите си искания РБ дава карт бланш на ГЕРБ за правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на ДПС. Честито!”

  А развитието на това заключение е следното: Всъщност с неизпълнимите си искания РБ отвори широко вратата на ГЕРБ за преговори с всички политически сили и за влизане в ролята му на обединител на нацията. И от мен – честито.

  Но да караме подред. (изводи от последния месец)

  Ако Борисов беше спечелил 121, коалицията „Анти ГЕРБ” се подновяваше автоматично като договор с мобилен оператор. Нямайте никакво колебание по въпроса. В схемата само ДПС е с достатъчно властови структури по места, няма интерес и мотиви да клати новата власт и мълчаливо щеше да я подкрепя. Сигнали в тази посока бяха дадени достатъчно и достатъчно рано. А и Сокола нямаше нищо против всички трудности, а оттам и негативи, да паднат върху Борисов, докато ДПС е на завет. Това идеално го устройва. Всички останали щяха да трупат дивиденти на гърба на яростните критики срещу ГЕРБ.

  При получени между 100 и 110 мандата на терена излизаше с пълна сила Реформаторският блок. След поведението на неговия актив от последния месец, Борисов наистина трябва да благодари на ”началника”, който го запази от подобно „сътрудничество”, а ако изобщо се стигнеше до някакво разбирателство, следизборното коалиционно споразумение щеше да се пише по-дълго от Библията.

  Разбира се, имаше и вероятност при тази ситуация част от РБ в парламента да премине неформално към ГЕРБ, но подобна коалиция щеше да бъде устойчива колкото блуждаещ електрон, а цялата отговорност – отново на Борисов. А втори път да не изкара мандата е меко казано лошо.

  В момента ситуацията обективно е следната:

  ГЕРБ печелят не знам си коя поредна победа (според Цветанов - девета)

  ГЕРБ увеличават броят на избирателите си малко под 100 000 души спрямо 2013 година при безпрецедентна петгодишна масова и често пъти безогледна черна кампания и критики от всички посоки.

  ГЕРБ побеждава двойно (и малко отгоре) основния си политически и идеологически противник . БСП, което е рядко срещан резултат в Европа

  ГЕРБ самостоятелно печело повече мандати от общия брой мандати на управляващата досега коалиция БСП-ДПС (84 спрямо 77). Паметливите помнят, че сравнението на резултатите от евроизборте за съдбата на кабинета „Орешарски” беше посочено като ориентир от Местан още преди година, но заедно с РБ.

  И най-важното – сега ГЕРБ имат толкова депутатски кресла, които им дават основание с чиста съвест да откажат да съставят правителство и да влизат в коалиции. С РБ вече не става – и по причини на възпитанието, и заради общия сбор, който не достига. С БСП и ДПС – никога, за ББЦ изобщо не се говори…Чиста работа.

  Но резултатите от изборите, които сепнаха и най-самовлюбените политици с този шарен парламент, съчетани с общата критична картина в държавата, сами родиха единствения що-годе приемлив изход – да има правителство на всяка цена.

  Докато само преди месец се говореше за правителство на малцинството на ГЕРБ с ирония и насмешка (при 105-115 мандата) сега вече партиите се молят това да стане и при 84 мандата…Забележително, нали?

  Сега останалите партии дават мило за драго някой да поеме отговорността, а те да влязат в ролята си на подкрепящи – блестящ шанс да демонстрират национално отговорно поведение без да бъдат в официална опозиция.

  А на ГЕРБ се удава великолепната възможност жертвоготовно да поеме кръста в този тежък момент.

  Ако при 110 мандата всички партии казваха :”ГЕРБ са длъжни да поеат отговорността”, с тайната надежда да натопят Борисов да управлява и да го пекат на бавен огън, при 84 и най-безочливите гьонсурати няма как да го направят. Много просто – защото самите те ще бъдат в играта.

  При 110 мандата имаше пространства за претенции, условия, пазарлъци за програми, кресла, постове и т.н., сега всяка претенция ще се върне като бумеранг върху тях с обвинението, че са национално безотговорни, решават тяснопартийни интереси и саботират опитите за измъкване от блатото.

  С две изречения, сега ГЕРБ са много по-свободни при първите неприемливи претенции или намек за нова анти ГЕРБ коалиция да дръпнат ръчната и да слязат от влака.

  Иначе казано, докато всички очакваха да направят ГЕРБ заложник на критичната ситуация в държавата и да му гледат сеира, сега ГЕРБ взе останалите за заложници.

  Оттам вече заявиха, че самото съгласие да се прави правителство на е най-големият компромис, и отстъпка, които ГЕРБ правят. А кметът на Бургас Димитър Николов напомни, че всяко извиване на ръцете може да доведе до оставка и нови избори.

  Вече се забелязват видимо как партиите една след друга се нареждат на опашката за преговори. БСП преминаха от „отредиха ни ролята на опозиция” (Михаил Миков), през „ще помислим, ще решим” до „трябва да се приеме” (Драгомир Стойнев от Стара Загора, Георги Кадиев, София). ДПС отдавна заявиха 300 дни толеранс.

  Повечето на брой малки партии също клекнаха и могат да се превърнат в плюс. Всяка от тях отлично знае, че колкото повече се задържи в залата и кулоарите на парламента,толкова повече ще бъде под прожекторите на медийното внимание. В случая има съвпадение между личният им интерес и мотива (колкото и лицемерен и кух) да се работи по-дълго в името на националното съгласие, спасение и т.н.

  Да не говорим, че всички имат изгода от коалиция "КТБ"

  И още нещо – колкото повече сергии на пазара, толкова по-лесно за пазаруване. А и цената пада.

  Не на последно място – колкото повече политическо съгласие по основни приоритети, толкова по-малко несъгласие от ДСБ. Проста физика. За Реформаторският блок вече не говоря.

  Моряците ще ви кажат за Деветата вълна – тя е най-голямата и най-опасната. Това е деветата победа на ГЕРБ. Ако сега успеят да влязат в ролята на национално отговорни политици и върнат диалога между партиите и в обществото (а има условия за това), мандатът им е гарантиран. А ако Борисов се превърне от Обвинителят в Обединителят, ще остави едно отлично наследство на бъдещият си приемник и през 2016-а спокойно може да се оттегли на Дондуков 2 за още 5 години.

  Аз мисля, че рискът си заслужава.

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 31. 31 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  случая Ценко Чоковото село е показателен - на предишните избори 100 герп, сега 100ДПС

 32. 32 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Весело

  До коментар [#11] от "B-dot":
  [quote#11:"B-dot"]Избирателите на Атака, които аз познавам, са необразовани възрастни хора[/quote]
  Има противоречие в твоите думи! Няма как ВЪЗРАСТНИТЕ хора които ти познаваш да са НЕОБРАЗОВАНИ! Щом са ВЪЗРАСТНИ,
  значи са се ОБРАЗОВАЛИ по времето на Бай Тошо!
  Тогава ОБРАЗОВАНИЕТО беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !
  [quote#11:"B-dot"]които вярват на това, че чуждестранните фирми изнасят парите на държавата[/quote]
  Ами то си е истина,чуждестранните фирми наистина изнасят парите на Българската Държава,както и природните и богатства! Ти не вярваш ли в това,или от някое НПО ти плащат ,за да твърдиш обратното?
  [quote#11:"B-dot"]Аа да... дочух и че Чукулов е много стабилен... [/quote]
  Що бе,Десо(Чуколов) наистина си е много стабилен! Познавам го лично,даже нещо като Шефче ми се пада ! Само,че се пали лесно и налита да се бие! Затова най-приятелски го посъветвах
  друг път при ситуации като тази на летището,тази в ресторанта и тази със средния пръст пред Парламента,-
  предварително да си сваля очилцата и да се бие по памет!
  Щото иначе всеки път трябва да си купува нови!
  Иначе е биткаджия,само дето е нервак!

 33. 33 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#32] от "багаин-вежлив,зелен човек":
  Н емога да отрека, че Волен ме кефи с ено - как тръшка сички наляво и надясно, като вади факти и събития, които не можеш дса оспориш! Свалям му шапка, умен е, а най-важното иа бърза мисъл и остър език! Е, малко повече обича дълги и млади бедра, гарнирани с дом Периньон, ама..кой не го сака туй..найш как му завиждам, чесно

 34. 34 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Весело

  До коментар [#12] от "Captain Shakespeare":
  [quote#12:"Captain Shakespeare"]"ТЪЖНО".
  Когато каруцата се обърне, пътища много.
  или както котарака е казал на Алиса, като не знаеш за къде си тръгнал,вървиш към никъде. [/quote]
  Защо бе Кептън? Каруцата още не се е обърнала!Но за това пък след някой и друг ден,когато сритат камилите,ще видиш как целият кервен ще се обърне! Затова най-добре е да си плаваш по морета и океани,там пътищата са доста повече,макар,че и там има опасност да се наденеш на подводен риф!

 35. 35 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Весело

  До коментар [#33] от "С Бойко напред!":
  [quote#33:"С Бойко напред!"]Н емога да отрека, че Волен ме кефи с ено - как тръшка сички наляво и надясно, като вади факти и събития, които не можеш дса оспориш! Свалям му шапка, умен е, а най-важното иа бърза мисъл и остър език![/quote]
  И мен ме кефи!Като почне да говори може да трае три дена и три нощи без прекъсване!Нема точка,нема запетая!Мен ме кефи и това,че изнася факти дето СМИ-тата се мъчат да ги покрият!
  [quote#33:"С Бойко напред!"]Е, малко повече обича дълги и млади бедра, гарнирани с дом Периньон, ама..кой не го сака туй..найш как му завиждам, чесно [/quote]
  Главните бедра (Дени)се отказаха от Парламента! Така бяха посъветвани! Трябва да се спазва някакво приличие!
  Ти казваш:"Кой не обича еди какво си?"
  Ами аз какво да кажа,като макар,че съм си един вид редови атакист,съм още по "тежък случай"-моите претенции са още по-големи:
  освен дълги бедра трябва да има и големи гърди(задължително естествени) и да танцува върху масата!
  А освен вино и ракия трябва да има и яки мезета,пържоли,че за капак и десерти(баклава да речем)
  и всичко това на фона на гръцки,македонски и сръбски балади!Плюс изстрели от кеф,фърчът чинии,чаши
  Тежък случай съм аз,те от Щаба нашия доста се колебаят да ме взимат като ходим някъде на веселба!

 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  До коментар [#2] от "comtec":


  [quote#2:"comtec"]Е, за Хасково всички се досещаме защо резултата на РБ е толкова виисок. [/quote]Там новопокръстения реформатор не беше ли син на кмета от БСП?

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  [quote#0:"Заглавие"]

  Геновева Петрова: Ниската изборна активност разшири полето за инженерни проекти и генериране на кризи [/quote] Това е добре най-сетне да бъде разбрано от тези,дето си мислят,че като не гласуват "наказвали" някого!Ако наказват-то наказват предимно себе си!

 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#1] от "sto67nes":


  [quote#1:"sto67nes"]затова изборите трябва да станат задължителни..[/quote]Мислиш ли,че като ги задължиш,негласуващите ще започнат да ходят?!И после да те питам-как ще ги глобявате после 1-2 милиона негласували?!а избирателите в САЩ как ще ги глобявате,че не са гласували?!Изобщо дали знаете,че в Гърция гласуването е задължително,а там гласуват колкото гласуват и тук?! Едва ли?!

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#19] от "._._._.":


  [quote#19:"._._._."]Ей така, от нищото, идеите на РБ „пробили” в селата Узунджово, Александрово , Тянево, Стамболийски, Корен, Горно Войводино, и много, много други населени места из Хасковско, и РБ съвършено закономерно постигнал в тези секции най-много гласове (или заслужил „среброто” с втори резултат).[/quote]Дори и на правоерните костовисти им е пределно ясно.Само,че предпочитат да се правят на слепи.

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#20] от "Fred":


  [quote#20:"Fred"]Но наистина показателно, месец май РБ в Хасково и Монтана 2.7% и само след 4 месеца вече в Хасково 13.4% а в Монтана 9.7%. Какъв "катарзис" само в избирателите там. Е, странно съвпаднал с хората които казах. Впрочем интересна е и възрастта на избирателите им в Хасково, много добре съвпадаща с един етнос с голяма раждаемост. [/quote]Брей,брей...Ромите станали реформатори....

 41. 41 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Разстроено

  [quote#30:"Hash"] А ако Борисов се превърне от Обвинителят в Обединителят, ще остави едно отлично наследство на бъдещият си приемник и през 2016-а спокойно може да се оттегли на Дондуков 2 за още 5 години. [/quote]
  От анализа, който се направили - аз не бих могъл да го напиша по-добре! -, не съм съгласен само с този извод.

  Надеждата е хубаво нещо, но смятам, че ГЕРБ са в цуг-цванг (позиция в шахмата, в която, който е на ход, губи), защото ЕДИНСТВЕНО те ще поемат изцяло отговорността от управлението на държавата,защото:

  - Реформите, които РБ искат в Декларацията си от август (http://reformatorskiblok.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA/%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA-2/) МОЖЕ И ДА СА ПОЛЕЗНИ, НО НЯМА ДА УБЕДЯТ НАРОДА НИ В СВОЯТА ПОЛЕЗНОСТ поради липсата на време за действие. Самите "реформатори" заявяват, че искат след 1-1,5 година нови избори... Ще се повтори и то с по-голяма сила случилото се с Костовото правителство, което е недолюбвано от по-голямата част на обществото.

  А някои реформи от тази декларация са неприложими или доказано неефективни. (1.2 в частта за партийната ненамеса; 2.2 дори не споменава демографската катастрофа - "Количеството е най-доброто качество" У.Чърчил - и ще продължава да вменява на мнозинството вина за етническата маргинализация, а 2.3 ще "сее" на родна почва чужди образователни модели и стратегии и виновно за тяхната неприложимост пак ще е напълно обезправеното учителско съсловие);
  - Най-новата ни история е доказала, че негативите от коалиционните партньорства го отнася партията-лидер, а останалите винаги намират оправдание;
  - "Конструктивната опозиция" на БСП твърде скоро ще се прояви във все по-мащабни публични протести, които преекспонирани медийно, ще доведе до властова немощ и отново ще задейства инстинкта за партийно оцеляване... Тежката зима, която ни очаква и вдигането на цените на стоки и на ток, ще всеят раздори и взаимни обвинения в парламента и правителството и то ще падне, без да е довършило - ако изобщо е започнало - започнатото.

  Ние, българите, бързо забравяме! Не само истинските проблеми, които могат да съсипят държавата, но и това, което скоро сме мислили и правили... Някой от вас помни ли още статията преди десетина дни, в която обвиняваха ГЕРБ, че описвали състоянието на държавата като "катастрофално"? Колко подкрепа срещна това обвинение по форумите на "Дневник", а днес това състояние е видно (аксиома) от всички.
  Тази безпаметност ще заличи всичко, което е било преди новите управляващи и ще върне червените българофоби в политиката.

  Да ви припомня, че за българина бъдещето е нещо несигурно и по принцип по-лошо от сегашното. Поради това той се интересува само от "днес" и никога няма да приеме промени, ползите от които ще се видят след години!
  НО ТАКИВА ПРОМЕНИ СА НЕОБХОДИМИ И СЕ ТЪРСИ ПАРТИЯ-САМОУБИЕЦ, КОЯТО ДА ГИ ОСЪЩЕСТВИ...
  Както вие не желаете самоубийците да са от РБ и аз не искам това да са ГЕРБ...

  А тогава, какво трябва да се прави?
  Първо да има общ политически консенсус за Национална стратегия за развитие на България, в която всеки от българин да разбере, към какво ще се стреми страната (примерно) след 20-25 години.
  Но не съм сигурен, че и това е възможно... поне в условията на либералната демокрация!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK