Основателите на "Телерик": Надеждата ни е в България да има много компании, които да ни задминават

Васил Терзиев (вляво), Светозар Георгиев.

© Юлия Лазарова

Васил Терзиев (вляво), Светозар Георгиев.През май 2014 г. "Дневник" публикува интервю с основателите на "Teлерик" - най-успешната българска компания, която през миналата седмица беше продадена на американски инвеститор за сумата от 263 млн. долара. 

Четиримата приятели Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев основават компанията през 2002 г., но рядко дават интервюта. Светозар и Васил са изпълнителни директори и отговарят за бизнес развитието на компанията. Васил има бакалавърска степен по Бизнес администрация от Американския университет в България и се съсредоточава върху стратегическата посока за развитие на "Телерик". Светозар работи с екипите за маркетинг и финанси. Той има бакалавърска степен по Бизнес администрация и журналистика от Американски университет в България.

В светлината на сделката припомняме още веднъж съдържанието на разговора между Мартин Дешев от "Дневник" и Светозар Георгиев и Васил Терзиев от май 2014 година.


Как се запознахте и какви бяха първите стъпки до реализирането на Telerik като компания?


Св.Г.: С Васил и другия колега Бойко се познаваме от университета. С Христо, четвъртият съосновател, се запознахме на предишното си работно място. Реално там за пръв път се напаснахме всички професионално. Идеята за Telerik започна в голяма степен случайно. След наш опит да дадем обратна връзка на предишния си работодател, той реши да уволни човека, който беше изпратил имейла. В знак разочарование и солидарност решихме, че мястото ни не е там и четиримата напуснахме и решихме да направим нещо заедно като екип.
Идеята за професионалната насоченост на Telerik се избистри след няколко месеца. Съвсем в началото трябваше да оцеляваме по някакъв начин и работихме по различни IT проекти. Христо, който реално беше единственият програмист от нас, направи софтуерен продукт, който излезе покрай един проект. За наше щастие успяхме да продадем професионален лиценз, който струваше цели 245 долара и валидира идеята ни.


Това ни зареди с много ентусиазъм да продължим и с много усилия и креативност, разчитайки на лични спестявания, започнахме да развиваме продукта. Промотирахме го безплатно в интернет чрез форуми, дори симулирахме разговори сами със себе си, за да завъртим диалог. Започнаха да идват клиенти, а до края на годината пуснахме втори продукт и така колелото се завъртя.


Сега каква е основната дейност и цел на компанията?


Св.Г.: Сходна е. Още от началото се фокусирахме да подобрим продуктивността на разработчиците. Днес правим отново това, но на много по-широк фронт, като покриваме повече платформи и части от цикъла на писане на едно приложение. Фокусът обаче е същият: как да направим един програмист по-ефективен, така че той да може по-бързо и успешно да създаде приложение, което да е по-добро. Това може да става чрез различни инструменти и готови модули, чрез които се избягват доста проблеми, които ние сме решили. Така програмистът се концентрира върху реалната цел на приложението, а не на цялата инфраструктура и купищата проблеми, които съпътстват абсолютно всяко приложение, независимо от целта му. Това е нашето ДНК.


Какви бяха основните пречки при първоначалното развитие на компанията? Потърсихте ли финансиране от другаде в даден момент или разчитахте изцяло на собствени средства?


В.Т.: Общо взето всичко се развиваше много органично. Тогава нямаше фондове, акселератори, ментори. Всеки трябваше да се оправя сам. Индустрията беше много по-различна, тъй като почти липсваха продуктови компании. Инвестирахме това, което докарвахме като приходи, за да развиваме бизнеса си.


Идеите за финансиране дойдоха на много по-късен етап. Те не бяха продиктувани толкова от желание да набираме капитал, колкото до това, че решихме да обърнем малко повече внимание на фондовете, които се бяха свързали с нас през годините. Стигнахме до извода, че имаме нужда от партньор, а не толкова финансиране, тъй като си имахме бизнес, който се развиваше добре.


Видяхме, че имаме нужда от малко помощ откъм развитието на самата компания, организационна структура, планиране. Това са неща, които в тази част на света, където ние сме тръгнали, можеш много трудно да натрупаш органично. Ние бяхме пробили с качеството на продукта и техническата поддръжка, която предлагахме. За много от нещата, които са свързани с това как се прави бизнес, как се изгражда компания, хора, контакти се оказа, че ги нямаме и ни трябва малко помощ.


Какви грешки сте допускали през този период?


В.Т.: Всички, за които може да се сети някой, но за да стигнем до тук явно правилните решения са били с поне няколко повече от грешките. Не мисля, че човек може да избегне грешките. Това е извод, до който достигнах сравнително наскоро. Единствено можеш да се поучиш от тази грешка и понеже някой друг ти е обърнал внимание или си прочел нещо, да минимизираш щетата, защото по-рано си видял накъде си тръгнал и си коригирал курса.


Правили сме скъпи грешки през годините. Имало е неодообмислени решения, но в крайна сметка това е опитът. С увеличаването на предизвикателствата, необходимите знания стават по-различни. Това, което казваме на начинаещите предприемачи, е да не се страхуват от грешките. Това е единственият начин, чрез малко болка, човек да се научи как се взимат правилни решения.


Често IT предприемачите у нас казват, че в България няма хора с мениджърски и маркетинг способности и ги търсят в други страни. Вашият опит какво показва?


В.Т.: Като цяло е така. Въпреки че много хора са напуснали България след промените, все пак има нещо останало като образование, кадри. Чисто търговските специалности никога не са били развити за технологичния бранш, така че не е имало причина тези хора да се появят. Те се появяват като има индустрия. Като няма, няма и хора.


В България индустрията се появява покрай техническите кадри и на фирми като нашата и други им се налага да създават кадри и в други дисциплини. Да купуват ноу-хау. Постепенно чрез опит и грешки на нас и други компании, ще се създаде и това. Трябва да се тръгне от някъде. Или има бизнес идеите, но няма хора да ги реализират технически, или обратното. Навсякъде по света е едно от двете и в един момент по-добрите екосистеми напасват двете неща.


В тази връзка отварянето на офиса ви в Силициевата долина повече от бизнес гледна точка ли беше или за технологични познания?


В.Т.: По-скоро е свързано с това да бъдем разпознаваеми в Силициевата долина, тъй като това си е много затворена екосистема. Противно на това, което хората си мислят, тя е собствен малък свят, който се развива динамично, но ако не си в него, няма причина да те забележат. Това беше една от целите ни.


Другата беше изграждане на екип от хора, които могат да изведат компанията на следващото ниво от гледна точка на продуктова стратегия, продуктов мениджмънт, продуктов маркетинг. Неща, които просто ги нямаме развити не само в България, но за Европа като цяло. България не е толкова различна според мен спрямо голяма част от Европа. Да, във Финландия, Естония, Англия нивото е много високо, но като цяло за Европа нивото на технологични иновации не е безкрайно високо сравнено с Щатите. Има доста компании, които излязоха от Европа: Skype, Spotify, Supercell и редица други. Но екосистема, като компании, които променят света, все пак я няма. В Европа има само няколко големи технологични компании. В Силициевата долина в рамките на 20 мили има десетки фирми.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  кандидат овчари...........според някои наши политици

 2. 2 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Компании като Телерик са изключение у нас именно поради това че няма държава и тя не помага на бизнеса.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Браво, момчета, и дано да се сбъдне пожеланието ви!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Неутрално
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Не мога да кажа нищо, освен: РЕСПЕКТ!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi": Кандидат-овчарите са другаде - те са армията специалисти по пиар, психология (!) и т.н., завършващи всяка година в безбройните клонове на Каспичанския световен/глобален/вселенски университет. Всички искат да си общуват с обществеността и да обсъждат народопсихологията, но не и да бачкат, както го правят момчетата на снимката.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#2:"dragozow"]Компании като Телерик са изключение у нас именно поради това че няма държава и тя не помага на бизнеса.[/quote]

  Единственият начин държавата да "помага" на бизнеса е като не му пречи. В този смисъл Телерик наистина е иключение, просто защото тази сфера се разви по-бързо отколкото хората с власт можеха да се научат да крадат от нея.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 9. 9 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Браво момчета!
  Така се прави!
  Всеки,който има акъл и му се работи успява.
  Накрая в БГ ще останат само мрънкачите.
  Чудя се само,защо са продали компанията на Американци и имат офис в Силициевата долина,а не са се ориентирали към Азиятската Матушка

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  А дано!
  На хората от Телерик - благодарим ви за една от малкото хубави новини, които генерирахте. Вие вече сте и ролеви модели, които ще насърчават и другите да имат вяра в себе си, че могат да направят нещо голямо и в България и да постигат успех. Да си пожелаем един ден да достигнем до обратната ситуация - 90% от новините да са такива, каквато е новината за Телерик, и само 10% да са за глупави или корумпирани държавници.

 11. 11 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#2] от "dragozow":

  Напротив, държава има и помага твърде много, с данъци, осигуровки, рекет, администрация и каквото още се сетиш.

  Телерик (и като цяло ИТ сферата) успява донякъде точно защото стои възможно най-далече от държавата и работи основно с чужди клиенти.

 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#7:"dogwoman"]Кандидат-овчарите са другаде - те са армията специалисти по пиар, психология (!) и т.н., завършващи всяка година в безбройните клонове на Каспичанския световен/глобален/вселенски университет.[/quote]
  като го написах онзи коментар сигурно съм имал в предвид нещо. Ето какво е то:

  Кой ми е помогнал на мен, сирака, да стана кмет, премиер? Нямало работа? Как да няма? Търсят се овчари! Агнешкото месо и овче така се търсят в цяла Европа. В зеленчукопроизводството. Ама той нямал [работа], защото бил IT специалист", отговори Бойко Борисов на аудиторията.

 13. 13 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 544 Неутрално

  отворили са офис в силициевата долина, защото компаните там се продват за повече пари, което е била и основната идея на тази им стъпка. и това е тотално ок. при този тотално свързан свят не виждам как офис в пало алто ще помогне за създаване на нови продукти и пр. европа има достатъчно иновации но няма екзит възможностите на щатите, от там и бизнесите са много по-фокусирани, прагматични и по-слабо въвлечени в експерименти (което е основен метод на работа в долината санта клара). иначе - супер успех, дано да им се занимава с още неща, сега, след като имат собствен финансов фундамент.

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#13:"rio_tinto"]дано да им се занимава с още неща[/quote]
  тези които купиха бизнеса им не ги пускат да работят какво да е, остават си на ръководни длъжности в Телерик

 15. 15 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#11] от ".!.":

  Е то за това няма бизнес. Трета година опитваме да пуснем ток легално, даже платихме на ЧЕЗ за табло, оказа се че похарчили парите за друго и пак трябва да чакаме. Безотговорна работа на монополисти.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 16. 16 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#14] от "stanislavdi":

  това ще е до време, не би могло да е повече от година или две. дано да ги видим успешни венчър капиталисти, в чиито нови компании заплатите са европейски.

 17. 17 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "Надеждата ни е в България да има много компании, които да ни задминават" -много силно и отговорно изказване! Тези хора са истински лидери бизнесмени от 21-ви Век!

 18. 18 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#2:"dragozow"]Компании като Телерик са изключение у нас именно поради това че няма държава и тя не помага на бизнеса. [/quote]
  Какво разбираш като държавна помощ /забранена от ЕС/ на бизнеса? Нали го видяхме, закупуване на луксозни джипове, вили зад граница или дори яхти за "селския"туризъм! Аман от лакардий иизмами за наивници!
  Я да обясниш, като е успешна тази компания, защо е продадена на американски инвеститор и не носи печалби в България? Нещо като ЧЕЗ, чужда компания, носеща печалби на други за сметка на българите.

 19. 19 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поздравления за момчетата! Това е начинът България да дръпне напред-с високообразовани, обучени кадри!

 20. 20 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Да, във Финландия, Естония, Англия нивото е много високо, но като цяло за Европа нивото на технологични иновации не е безкрайно високо сравнено с Щатите. Има доста компании, които излязоха от Европа: Skype, Spotify, Supercell и редица други. Но екосистема, като компании, които променят света, все пак я няма. В Европа има само няколко големи технологични компании. В Силициевата долина в рамките на 20 мили има десетки фирми.

  Америка е истината, който ви говори друго не вижда в бъдещето.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#12] от "stanislavdi":

  Познавам един такъв айти специалист лично... в Телерик не биха го пуснали никога. В момента всеки, който твърди, че е айти специалист, а НЯМА работа, значи лъже за квалификацията си.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#21:"dogwoman"]Познавам един такъв айти специалист лично... в Телерик не биха го пуснали никога. В момента всеки, който твърди, че е айти специалист, а НЯМА работа, значи лъже за квалификацията си.[/quote]
  Аз и ти можем да говорим каквото си искаме. Ние нямаме нито трибуната нито аудиторията за глупостите които можем да родим. Може ли обаче министър председател да говори такива глупости? Аз лично в моята страна не искам такъв министър председател.

 23. 23 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  [quote#20:"Само Левски"] Америка е истината, който ви говори друго не вижда в бъдещето. [/quote]
  Всъщност компании като Телерик доказват точно обратното - не е необходимо да си в САЩ, за да успееш, можеш да го направиш дори и от България. Което е страхотно! За повечето нормални хора бизнесът е само част от нещата, които определят качеството им на живот. Другото са приятели, роднини, околна среда ако щете. И някой, който може да трупа пари в Силициевата долина, но не е щастлив, не е успял човек. Успял е човекът, който се чувства на мястото си и и има свободата да прави това, което обича и иска да прави.

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  [quote#22:"stanislavdi"]Може ли обаче министър председател да говори такива глупости?[/quote] Може, и още как. Всеки министър-председател, до който застане Дж. Даблю Буш, моменталически изглежда като титан на мисълта. Тъй че викам да се съсредоточим върху положителното.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#20:"Само Левски"]като цяло за Европа нивото на технологични иновации не е безкрайно високо сравнено с Щатите[/quote]
  Дори продажбата на "Телерик" е пример за американска инвестиция, изсмукване умовете не само на Европа и пропаганда колко са велики.

 26. 26 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво и на добър час, Телерик!

  Очакваме добри новини и в бъдеще.

 27. 27 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Много се радвам на момчетата. Но за съжаление единствената информация за това как са стигнали до този успех, която получих от интервюто е, че са писали да се раклемират по форумите от фиктивни акаунти и някакви хора се хванали на това. Тоест и тук клиентът се разглежда като балама.

 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво. Бил е много добър ход да отидат в Силиконовата Долина. Голям се става с venture capital.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  [quote#28:"socialen"]Бил е много добър ход да отидат в Силиконовата Долина.[/quote]
  Стига с тази Силиконова долина, на вас все силикон ви е в главите. Момчетата са отишли в Силициевата долина, която географски може и да се припокрива със Силиконовата, ама двете са в различни измерения.

 30. 30 Профил на rossvan
  rossvan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Виждала съм Бойко като малък. Сега с баба му си говорим понякога за него. Не се учудвам на успеха му. Цялото му семейство е такова - креативно, отговорно към работата и хората и най-вече ПОЧТЕНО. Това са хора, на които можеш да разчиташ. Успех, Боби, на добър час на теб и твоите приятели.

 31. 31 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 454 Неутрално

  ... добре де... разбрахме... Ало, Дневник, не е нужно да претопляте вчерашна манджа с грозде. Барем да бяхте сменили снимката на бизнес херувимите... иначе ябълката е същата, измита, лъсната и продадена за ... две други ябълки... които миете, лъскате... Когато в комунистическата Народна република България се създава Управление научно техническо разузнаване към ДС, първия му началник (някакъв полк. от ДС) казва следното: "България е изостанала страна, всичко което намираме на Запад, върши работа"...

 32. 32 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#13] от "rio_tinto":
  така е, едни са в Санта Клара, други ги клати Клара маринова..съдба - не е нужно да си в САЩ за да си на ти с ай-ти бизнеса - това е бизнес от дистанция - Израел тук ни прави поръчки по интернет, нашите работят много за израелски компании, защото в Израел началната заплата на програмист е 6000 долара, а след 5 г минимумът е вече 12 хил. В Бг започват с 1500 долара...

 33. 33 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#2] от "dragozow":

  Имаш предвид че нашата държава я няма, щото тъй като я няма в в софтуерния бизнес (разбирай няма субсидии), затова там се творят неща на световно ниво.

 34. 34 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Дори не се разбира какво точно продават на потребителите. Само че експлоатират по-ефективно разработчиците чрез някакви общи модули.

 35. 35 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#18] от "lachko":

  Трудно е да го обясниш на тълпата зомбирани.Те чуват само едно - някакви са взели 250 милиона.Но как са ги взели - в акции ли.В бъдещи плащания,в броой ли - не се знае.Каква част от фирмата е била тяхна - не се знае.
  А защо ако наистина са били толкова печеливши,не са останали български - никой не може да ми каже.Какво им пречеше да се развиват още и още.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 36. 36 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#34] от "znaya":

  Еми Отвори им сайта и виж какво продават. Ако това не разбереш, значи по-добре не коментирай.

 37. 37 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  [quote#34:"znaya"]Дори не се разбира какво точно продават на потребителите. Само че експлоатират по-ефективно разработчиците чрез някакви общи модули. [/quote]
  "Експлоатират"?! Това е израз, роден в сърцето на централата на Позитано. Когато си купиш една текстообработваща програма, за да можеш с нея да пишеш някакви общи глупости по форумите, ти си също точно толкова "експлоатиран/а". Затова вземи се освободи първо себе си от гадните капиталистически експлоататори.

 38. 38 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#36] от "buiko":

  Сори, ама сайт не е посочен в публикацията.
  Поне да бяха разиграли някой от фиктивните си формуни диалогчета, че да ми хванат вниманието. Изобщо не се сетих, че мога да им посетя сайта.

 39. 39 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#37] от "Хелиана":

  Честно казано и аз се изненадах от архаичността на формулировката им - че увеличават производителността на разработчиците - съвсем като от комунистическо време, наистина

 40. 40 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нищо общо с наследниците на мръсно червения "елит". Направо не ми го побира главата как са ги "изпуснали" кучетата на БИВШАТА ДС ?! Поздравления !

 41. 41 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 998 Неутрално

  [quote#2:"dragozow"]

  Компании като Телерик са изключение у нас именно поради това че няма държава и тя не помага на бизнеса. [/quote]

  Държавата не трябва да помага. Важното е да не пречи, а това не е точно така в България.

  "Да, България"
 42. 42 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Неутрално
 43. 43 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 477 Неутрално

  След като момчетата кешираха е време да започнат нов проект: "Телерик v2"!

  С Телерик v1 да си се оправят хАмериканците!

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 44. 44 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Май всички нормални хора в тази държава трябва да станат ИТ специалисти. Тота директно ще ги извади от лапите на бандата КОЙ. Програмистите са търсени навсякъде по света, ако им писне много в Бг си взимат шапката и заминават. Мафията няма шанс да се намеси в този бизнес, защото това не са тутунджиите, дето можеш да ги държиш на ръба на оцеляването и да ги направиш меки като восък в ръцете си. Нямат и достатъчно ъкъл и драйв - ако прекарваш по цял ден да се ровиш и да търсиш решения, няма да ти остане време да гониш поредния голям удар с премятането на някой или съсипването на нещо. Така че колкото повече програмисти в тази страна, толкова по-малко шанс за мафията, която я управлява. Момчетата от Телерик, ако искат да направят нещо голямо за страната си, трябва просто да вложат повече сили и средства в създаването на повече и по-добри ИТ специалисти. Сега имат и средствата. Това ще е идеалната win-win ситуация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK