Сюзън Грийнфилд, невролог: Щом нямаме напредък в борбата с Алцхаймер, трябва да сменим подхода

 Сюзън Грийнфилд

© Мтел

 Сюзън ГрийнфилдБаронеса Сюзън Грийнфилд е невролог, писател и популярен медиен коментатор. Тя беше в България тази седмица по покана на телекома "Мтел" като гост-лектор в церемонията Mtel Media Masters 2014.


Сюзън Грийнфилд е старши научен сътрудник в Оксфорд и оглавява мултидисциплинарна изследователска група за невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Автор е на невронаучната теория за съзнанието "Личният живот на мозъка", както и на книгите "В търсене на идентичност в 21 век", "2121: Приказка от следващия век", "Трансформация на ума: как цифровите технологии оставят отпечатък върху мозъка". У нас тя говори и за най-новата си книга Mind Change, отново посветена на начина, по който технологиите и социалните мержи формират умовете на бъдещите поколения. Освен това е член на британската Камара на лордовете. 


Преди церемонията на 30 октомври Грийнфилд се срещна с журналисти, за да отговори на въпросите им.
Имате амбицията да излекувате Алцхаймер. Колко близо сте?


- Нека първо да кажа, че мога да ви споделя за мечтата си, но е много важно когато пишете за това, да не давате напразна надежда на хората, че утре ще открием лека. Въпреки това вярвам, че можем да им дадем малко надежда.


Както знаете, има много различни подходи към проблема в момента. От генетична, от епидемиологична гледна точка. Но подходът, който аз съм избрала, всъщност изследва химическите процеси в мозъка и функцията на клетките - първо когато работят нормално и какво им се случва, когато се прояви Алцхаймер. Много е важно да осъзнаем, че макар че болестта обикновено възниква при възрастните хора, това не е, не е, не е естествен резултат от остаряването. Това е заболяване и като такова има някакъв механизъм, който го предизвиква. Ако знаехме какъв е той, бихме могли да го прекъснем.


Един от основните проблеми при изследването на болестта е, че всички учени се водят по "модата" и въпреки това за последните 15 години не е имало пробив. Това означава, че тази мода явно не е правилната, нещо куца. Ако традиционният подход беше верният, при това в комбинация с цялата мощ на фармацевтичната индустрия, досега щяхме да имаме ефективно лечение. Но вместо това трябва да окуражаваме всякакви възможни подходи, докато стигнем до решение.


Кажете повече за вашия подход


- Нашият подход е един от многото. Ние наблюдаваме клиничната картина и смятам, че откриваме факти, които другите изследвания пропускат. На първо място обръщаме внимание на въпроса защо не всички клетки умират, когато са поразени. Човек може да получи удар и да се възстанови напълно или частично, но не получава Алцхаймер автоматично. Значи има нещо особено при клетките, които умират и ние опитваме да разберем какво ги прави толкова уязвими.


Друга следа е, че много често болестта е придружена и от Паркинсон. Личното ми мнение е, че тези две болести имат повече общи черти, отколото различия. Ако наблюдавате клетките в мозъка, които са изгубени първоначално при Паркинсон, ще видите че са много близко до тези, които се губят при Алцхаймер.


Много е интересно, че точно тези клетки идват от съвсем различно място на ембриона, отколкото от които и да е други в мозъка. Това може да е отговорът защо са по-различни. Специални са и с това, че са запазили способността да израстват отново. Това може да звучи като фантастика, но при развитите мозъци механизми, които по принцип са полезни, всъщност стават токсични. Така че според нашата теория, и подчертавам че това е нашето мнение, което не е универсално признато, дегенеративните болести като Паркинсон и Алцхаймер се дължат на сбъркани форми на развитие. Това, което се опитваме да направим, е да идентифицираме молекулите нарушители и да намерим начин да ги спрем.


Ако се окажем прави, следната мечта би станала възможна. За нея ще са необходими две неща - да намерим начин да спрем клетките да умират, след като разберем механизма, и второто е да идентифицираме маркер в кръвта, който да показва степента на дегенерацията.


Мечтата е такава: отиваш на редовния си профилактичен преглед при лекар, например за да си провериш нивото на холестерол в кръвта. Прави се обикновен кръвен тест. Когато резултатите са готови, докторът може да ти каже: "Опасявам се, че има добра и лоша новина." Лошата новина е, че според индикацията нивата ти са завишени и до две години можеш да очакваш Алцхаймер (защото знаем, че при тази болест клетките са умрели дълго преди да се проявят симптомите). Има обаче и добра новина. Вече има лекарство, което да спре измирането на клетките, които са все още здрави. Ако започнеш да пиеш лекарството още сега, преди да са се проявили симптомите, те няма и да се появят.


Накратко мечтата е обикновен кръвен тест в комбинация с хапче. Това би било по-евтиното решение - няма да е свързано с екзотични манипулации със стволови клетки или някакъв друг скъп и противоречив метод. Дори при тези, които са пропуснали ранното изследване и развият Алцхаймер, хапчето ще има ефект, като спре прогресирането на болестта. Това е дъргосрочният план. Пак повтарям - няма да е утре.


Какво е мнението ви за експериментите със стволови клетки в тази насока?


- Интересното на това да бъдеш член на Камарата на лордовете е, че имаме възможност да дебатираме теми в много широк обхват. Един от дебатите ни тази година беше посветен на стволовите клетки. Традицията е всеки да говори за проблема от позицията на специалист в конкретна сфера. Така че дебатите ни включват гледни точки от страна на етиката, на икономиката, на медицината. Аз мога да говоря за това единствено от гледна точка на неврологията.


Има известна надежда за използването на стволови клетки за лечението на Паркинсон, защото групата мозъчни клетки, които се губят при това заболяване, е много компактна и специфична. Това означава, че е лесна цел. Докато при Алцхаймер, обикновено когато се открие, зоната на мъртвите клетки е вече много разпростряна.


И в двата случая виждам проблем. Първо - свързано е с инвазивна мозъчна хирургия, която винаги ще е скъпа, опасна и неприятна за пациента. Освен това стволовите клетки провокират умножаването и разрастването на клетките като цяло, така че трябва много да се внимава и да се следи да не би да подхранват тумор. Но това е далечна мисъл. Засега, ако успеят да помогнат на хората с Паркинсон, би било страхотно. Обаче моя подход с обикновено хапче би бил много по-добър, защото стволовите клетки засега не успяват да отговорят на основния въпрос - какъв е механизмът на развитието на невродегенерацията.


Живеем в много стресиращ свят. Как да се справим с това?


- Странното е, че стресът като че ли се увеличава пропорционално на развитието на технологиите. Може би един от най-големите проблеми в момента е ударението върху известността, върху това да имаш перфектен живот.


Много от младите хора, с които говоря например, са искрено загрижени за имиджа си в социалните мрежи. Може да имат 500 или 1000 приятели, които всъщност не са им приятели, а аудитория. Особено ако изобщо не са се срещали с тези хора, те се чувстват длъжни да се представят като някой, който води страхотен, вълнуващ, позитивен живот. Това означава, че им се налага да изкривяват реалността и така стават все по-самотни и несигурни в себе си. Защото им липсва подкрепата, която реалното приятелство може да им даде. Така се стига до един омагьосан криг от нарцисизъм примесен с ниско самочувствие. Това е перфектната рецепта за стрес.


Знаем, че човешките същества обожават да говорят за себе си. В книгата си цитирам едно особено интересно изследване от "Харвард", в което голяма част от участниците избират да говорят за себе си пред това да получат пари и да замълчат. Предвид тази ни любов към говоренето, природата ни е осигурила естествена спирачка - езикът на тялото, за да не разкриваме твърде много твърде бързо за себе си. Не бихте се разкрили напълно например пред човек, който е скръстил ръцете си или пък се оглежда наоколо. Но в социалната мрежа тези подсказки липсват и хората се самозабравят. Това пък ги прави уязвими за нападките на онези, които не са им приятели и които биха ги критикували, заради собствения им имидж в мрежата.


Винаги сме имали частен и обществен живот. Но мисля, че имаме и още един - таен живот. Досега този таен живот е бил изцяло вътрешен - това е постоянният процес в съзнанието ви, анализирането, обмислянето на идеи и лични мисли. Обаче сега той е онлайн. Хората снимат това, което ядат и пият, как си обуват чорапи, и според мен това е някаква екзистенциална криза. Идентичността се формира отвън, а не вътре, което означава, че е много по-крехка и носи много повече стрес, заради постоянната загриженост за начина, по който другите те виждат. Така че в отговор - решението на проблема е да помогнем на хората да възвърнат самочувствието си и истинската си идентичност извън и независимо от социалните мрежи.  


Неотдавна излезе проучване върху група деца на прага на пубертета, на които за пет дни са им конфискувани всички дигитални устройства. Само за пет дни, представете си, открили невероятни подобрения в уменията им за комуникация с други хора. Просто трябва да възстановим връзката си с реалния живот и това би било голям напредък в борбата със стреса.


Изветно е, че вие самата нямате "Фейсбук" страница. Тогава как имате впечатления?


- Това е въпрос, който е бил повдиган и преди. Отговорът ми е такъв: Да речем, че на път за летището днес изведнъж да реша да вляза във "Фейсбук" и напълно се влюбя в него - изведнъж се оказвам от другата страна и съм вече предан фен. Това няма да промени и една дума в книгата ми. Един от най-опасните форми на аргументиране е тази, която идва от личните ти преживявания.


Темата на събитието, на което сте гост, е "Човекът е изчезващ вид". Каква според вас ни очаква?


- Много хора смятат, че колкото повече работим с дигиталните устройства ние самите ще заприличаме на компютри. Но аз съм на друго мннение. Ако вземем профила на висока емоционалност, крехка идентичност, стремеж към мигновено задоволяване и непрекъснатата нужда за чуждо одобрение, се опасявам, че се формира поколение, което остава на нивото на детското развитие. Вероятно познавате историята на Питър Пан, който така и не пораснал.


Възможно е новото поколение е да е такова - от хора, които приемат света изключително буквално, които мислят в образи и иконки, а не с абстрактни идеи, които предпочитат действието пред думите, и изобщо хора, които живеят в по-прост свят от този на оцветения с нюанси свят на възрастните.


Има и още един аспект, за който много се притеснявам. Това е, че хората ще бъдат много по-уязвими и лесни за манипулиране. Трябва да се стремим да изградим общество от свободомислещи, независими хора със силно формирани идентичности, които могат да говорят, да мислят и да дискутират от собствена позиция. Това е друга моя мечта.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Мярка първа - всички алуминиеви съдове (тенджери, тигани и др.) на скрап.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3778 Весело

  Да имаш 5000 приятели във Фейсбук не е ли вече Алцхаймер.

 3. 3 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Мярка втора, ограничаване приема на Парацетамол.

  http://www.health-science-spirit.com/paracetamol.htm

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 4. 4 Профил на thebigbull
  thebigbull
  Рейтинг: 443 Неутрално

  или докато не свалят безумната забрана върху марихуаната, която може да е ключ към лечението на Алцхаймер

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Самата клюкарница е Алцхаймер.

 6. 6 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 506 Весело

  Интервю абсолютно безмисленно и кухо както и коментарите долу .
  Алцхаймер е болест на мозъка ,последица на високо въглехидратните и пълнозърнести диети която съсипват невроните .
  Няма нищо общо с алуминиеви съдове и тн. щото нашите предци живущи по 105г са яли единственно в такива.
  Не е само Алцхаймер ,но и почти всички невродегенеративни заболявания са обратими заболяване стига да спазвате проста и правилна диета ,а имеенно .Най отричаните храни от пропагандата трябва да бъдат винаги на масата .
  Няма да уточнявам кои храни точно защото този вестник и аудиторията му би следвало сами да се сетят кои

 7. 7 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  " Трябва да се стремим да изградим общество от свободомислещи, независими хора със силно формирани идентичности, които могат да говорят, да мислят и да дискутират от собствена позиция. "

  Ако всеки човек има подобни стремления, би било много по-лесно на обществото като цяло да намери правилния път на развитие.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 8. 8 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Права е баронесата - дигиталните технологии и злоупотребата с тях ще доведе до оглупяване на следващите поколения:

  http://www.susangreenfield.com/science/screen-technologies/

  http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0020708

 9. 9 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#6] от "seola":
  "Най отричаните храни от пропагандата трябва да бъдат винаги на масата"
  Препечена филийка със свинска мас и чарена сол, познах нали?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 10. 10 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3088 Любопитно

  До коментар [#6] от "seola":

  Написал си отново безмислени неща. Алцхаймер щял да лекува с диети?!

  Пазете се от доносника vesolr
 11. 11 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#9] от "Bullet":

  На много прав път си .
  И понеже си ми симпатичен ще ти дам нишан!!!
  Прочети книгата
  'Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar--Your Brain's Silent Killers

 12. 13 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Да, само дето забравяме как.

 13. 14 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "seola":

  Значи Макдоналдс...Нали))

 14. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Добра статия,провокира към мислене. За мен мозъкът е високоорганизирана субстанция,която се адаптира към постоянно променящите се външни условия, но през призмата на субективното им възприятие от всеки индивид. Нарушената способност за адаптиране се проявява чрез изменения или смърт на мозъчните клетки като заболяване на целия организъм.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 16 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#14] от "stefan_dimitrov":
  [quote#14:"stefan_dimitrov"]начи Макдоналдс...Нали)) [/quote]

  Ако си опитвал изобщо някога трябва да знаеш ,че Американският Макдоналдс пред храната kоято 98% от Българите ядат минава направо в категория БИО-храни
  елиминирането на еднолитровите чаши с захарни безалкохолни които вървят към порциите както и свръх рафинираните питки и купища картофки останалото в менюто на Макдонълдс е ИДЕАЛНО безопасна и Здравословна ХРАНА ЗА МОЗЪКА :

  -Nuggets -Пилешки Хапки
  -Strips- Ивички бяло месо печено
  -Цяла пържола птип- филе гърди печено
  -Салати с марули,руколи домати,..........
  -Ябълков,тиквенн пай и сладолед в умерено к-во последният

 16. 17 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ха-ха!Медицина,която не познава въобще чакрите и енергийните канали е идиотска.А западната медицина е точно такава.Да не знаеш нищо за енергийната същност на живота вече е престъпление,но лакомите за пари доктори не дават и дума да се изкаже по въпроса.Тези болести се лекуват като се отблокират енергийните канали с методи идващи от Китай и Индия.

 17. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 727 Любопитно

  [quote#4:"thebigbull"]или докато не свалят безумната забрана върху марихуаната, която може да е ключ към лечението на Алцхаймер [/quote]
  Кой и Кога я е забранявал за научни и изследователски цели?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 18. 19 Профил на БД
  БД
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#6] от "seola":

  Науката още няма представа какво е Алцхаймер, а Вие знаете не само какво предизвиква заболяването, но и как да се лекува..а и повечето невродегенеративни заболявания. Естествено е да не уточните кои храни не бива да се приемат, защото това знание струва милиони.
  Нека поне при темите в раздел "ново в медицината" и "наука" оставаме верни на научните принципи, а не повтаряме написаните в една книга неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK