Албена Шкодрова: Комунизмът е куриозен период по отношение на храната, безрадостен

Албена Шкодрова: Комунизмът е куриозен период по отношение на храната, безрадостен

© Личен архивЗащо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014 г.? Защо всички знаят как изглежда Джулия Чайлд, а никой вече не знае коя е и как изглежда Пенка Чолчева? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти, защо магазините бяха винаги празни и как Никсън вдъхнови производството на шунка в България? Това са само малка част от въпросите, отговорите на които съставят "кухненския" портрет на социализма у нас - "Соцгурме: Куриозната история на кухнята в НРБ". Негов създател е Албена Шкодрова. Тя е главен редактор на списание "Бакхус" и основател на сайта BalkanTravellers.com. Книгата бе представена снощи.


Албена Шкодрова: Комунизмът е куриозен период по отношение на храната, безрадостен

© Издателство "Жанет 45"

Откъде идва интересът ти към храната по соцвреме?


- Комунизмът е куриозен период по отношение на храната, безрадостен, общо взето. Работата ми по списание "Бакхус" и животът ми между България и Белгия през последните години често ме навеждат на сравнения – във времето и в пространството. Исках да се върна към кухнята в НРБ, за да потърся обяснения – на неща, които си спомням, на феномени, на които се натъквам днес. Едната тема, която ми беше много интересно да изследвам, е доколко има основания за носталгията към храната на соца, която наблюдаваме днес. Другият много любопитен въпрос беше да сравня процесите в България с тези в други страни – да отделя общото от специфичното.
Има ли основания много разпространеното схващане, че тогава храната е била по-качествена от тази, която консумираме днес?


- И да, и не. Да, само по една причина – защото това е последният период, през който българите са яли прединдустриална храна. Не, защото оскъдицата на продукти, хаосът в производството, провалите на търговията, серийността на ресторантите, технологичната изостаналост, липсата на мотивация в крайна сметка са сервирали в чиниите на българите едно монотонно, постоянно белязано от дефицити, често зле приготвено меню. В спомените, които цитирам в книгата, хората си спомнят и свирепия контрол върху производството, и многото начини, по които са го заобикаляли. И добрите намерения, и техните трагични резултати.

  Друго много важно уточнение е, че ако българите са яли прединдустриални храни, това е било в следствие на провала на комунистическия режим да ги индустриализира бързо и изцяло. Има достатъчно свидетелства, че той се е опитвал с всички сили да направи точно това, но се е сблъсквал със собствената си безпомощност. Хора по заводите си спомнят как са отваряли пакетчета виетнамско кафе от по 100 грама за индустриални нужди. Как са чупили яйца, за да използват жълтъците в сладкарски изделия. Същевременно как когато режимът най-после успява да стигне до индустриални суровини, той никак не се колебае да ги сложи в чиниите на българите – цитирани са много примери за това.


  В какви измерения ти видя влиянието на политиката върху храната в онзи период?


  - Всички можем да предположим как идеологията е моделирала менюто ни със своите безсмислени ограничения и идеи. Това, което знаем по-малко, е, как системата се е проваляла. Как и защо тя не е доставяла онова, което е обещавала. И което е твърдяла въпреки всичко, че доставя. Това съм търсила в тази книга. Системните провали. След всичките ми изследвания моето кратко обобщение е, че една група хора са си поиграли на играта СимСити. Те са имали неограничена власт върху икономиката и върху хората. Те, обаче, не са се оказали достатъчно интелигентни, за да играят тази игра, а пък и тя се е оказала пълна с бъгове.


  Защо днес, според теб, няма шкембеджийници?


  - Не намирам свидетелства изличаването на шкембеджийниците да е било целенасочена политика. Точно обратното, властта запазва вкуса си към карантиите. Но постепенното моделиране на градските центрове не взима този тип заведения предвид, и те постепенно изчезват, избутани са по крайпътните шосета. Това поне е моето заключение въз основа на намерените досега документи.


  Паметен е споменът за пловдивския "Бумбарник", един култов, ръмжащо-работнически прирастък на представителния "Тримонциум", който няколко десетилетия продава знаменитите шарденчета  (с тази дума обобщено се наричат пълнени с месо или дреболии и други съставки черва, един вид кървавици - бел. ред.) – "бумбари" (така ги наричат местните хора), и те, макар и произвеждани от отпадъците от "официалните кухни" на хотела, и избутани в ъгъла, непрекъснато си проправят път през задния вход на ресторанта към масите на празнуващи официални лица – идеята да се нахвърлят на един сочен бумбар вместо да пощят някой рамстек с лук е била много популярна сред клиентите на ресторанта на "Тримонциум".


  Как така в онази епоха си пробива път една от емблемите на "империализма" - "Кока Кола"?


  - Това е един от куриозите на епохата. Версията, която излезе на повърхността преди няколко години е, че напитката пробива в България в следствие на една човешка грешка – на експерта Тончо Михайлов, който неволно, в търсене на рецепта за оранжада, се озовава в офисите на компанията в Париж. Мистериозното и внезапно одобрение на вноса от страна на Тодор Живков обаче изглежда парадоксално – до онзи момент по българската народна телевизия се излъчват пропагандни клипове, в които "Кока Кола" е описвана като алкохолно питие, чиято характерна бутилка стърчи от джобовете на всеки от масово изпадналите американски войници. Един от свидетелите в книгата ми, заемал по-късно отговорна позиция във външната търговия, твърди, че Тодор Живков е обмислял търговия с ключови компании отвъд Желязната завеса още преди това, и остава неясно доколко грешката действително е била грешка.


  Какви форми на пропаганда има в готварските книги при социализма?


  - Ранната готварска литература между 1944 г. и средата на 50-те е изключително прескриптивна. Тя учи жените да бъдат пестеливи, изобретателни, да готвят от отпадъци, да шият калъфи за канапетата от стари завеси, и да осигурят "една-две художествени картини" за стената. Стига чак до описание как трябва да изглежда един шкаф с посуда, какви салфетки да се постелят на горния рафт, и какво да се подреди на долния. Освен това готварските книги като че правят всичко възможно да откажат жената да готви – идея, която доминира силно периода. Тя трябва да готви служебно – за да изхранва. Идеята за кулинарни удоволствия е напълно чужда на онези години. Ястията са все за бързо приготвяне, за да не се задържа жената в кухнята (мотивацията на режима за този мним феминизъм е да прехвърли целия работен ресурс на тази част от населението в националната икономика).

   По-късно акцентът започва да се премества върху това, че жената трябва да е в течение на научно-техническия прогрес и на развитието на науките. Готварските книги, които рутинно цитират Енгелс, преминават на наукообразен език, наблягат на хранителни стойности, калории, анатомични описания на храносмилателния процес.


   Късният комунизъм е период, в който се търси признание, жените са тласкани към това да развият усет към една изключително комична на фона на мизерията представителност на трапезата. Книгата цитира блестящи примери за претенциозни и нелепи празнични менюта. Те изразяват и пълното отсъствие на вкус и култура към храната, и нелепата претенциозност, с която са пропити по-късните десетилетия.


   25 години след края на онези 45 продължава да е жив феноменът приготвяне на зимнината. Различни ли са причините тогава и сега за съществуването му?


   - Да, напълно. И причините и контекстът са драматично различни. Зимнината е традиционен, старинен начин да се съхрани лятната реколта за зимата, за който днес са намерени модерни, рационални методи. Но ако тя е естествена в градината, където човек решава да се погрижи за крушите си, доматите си, за излишъка от малини, то тя е пълно насилие над една градска среда, в която хората живеят в тесни апартаменти във високи многоетажни блокове, висят на чутовни опашки за зарзават, не намират оцет, употребяват връзки, за да си купят карфиол. Цялото градско население взима отпуска и се заема с трескава, изнурителна дейност в междублоковото пространство, в малките кухни и по тесните балкони в една държава, която твърди, че има преуспяваща консервна индустрия и изнася продукцията си по целия свят от Япония до Съединените щати.

    Въпреки че колективната памет за процеса е противоречива - някои си спомнят този обичай с умиление, други – с омерзение – затварянето на зимнина по времето на комунизма със сигурност не се помни като израз на битов разкош.


    Имаш ли ти любима храна от онова време?


    - Моите спомени от това време все пак са детски, но нямам спомен някоя ресторантска храна да ми е харесвала особено. С голямо удоволствие си спомням, че в неделя ядях нещо, което сега не знам дори дали бих погледнала - ягодово парфе. Като малка свирех на пиано и моята учителка организираше мини концерти в неделя сутрин, в които аз с голямо притеснение участвах. И мама за награда за куража ме водеше в "Кристал" да ядем въпросното парфе.


    Другото нещо са печените слънчогледови семки, които бяха някакъв лукс в онова време за децата. Спомням си, че минаваше понякога покрай блоковете продавач на семки, сложени в завити от вестник фунийки и звъняхме на родителите си от звънците долу на блока да ни хвърлят стотинки, за да си купим. Ходила съм и от "Гоце Делчев", където живеех, до "Хаджи Димитър", където една съученичка беше открила човек, който непрекъснато продаваше семки. И сега се сещам, че бях написала специална глава за семкарите, която не знам как забравих да включа в книгата....


    Всичко, което трябва да знаете за:

    Ключови думи към статията:

    Коментари (519)
    1. Подредба: Сортирай
    1. 1 Профил на mahjongg
     mahjongg
     Рейтинг: 434 Неутрално

     Много добър материал. Браво Дневник!

    2. 2 Профил на foxa5
     foxa5
     Рейтинг: 541 Неутрално

     Комунизмът е куриозен период по отношение на храната, безрадостен, общо взето.

     Комунизма си беше безрадостен в общо взето всяко едно отношение.

    3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
     КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
     Рейтинг: 777 Неутрално

     [quote#2:"foxa5"]Комунизма си беше безрадостен в общо взето всяко едно отношение. [/quote]
     Не е верно!
     Като пускаха по Нова Година банани и портокали в показния настъпваше всенародно веселие.

     Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
    4. 4 Профил на foxa5
     foxa5
     Рейтинг: 541 Неутрално

     До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":Като пускаха по Нова Година банани и портокали в показния настъпваше всенародно веселие

     Вярно бе, забравил съм. А спомняш ли си каква радост настъпваше като пуснеха тока, кеф.

    5. 5 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     Това девойче очевидно е живяло в някой друга България. Изумително е как далечни и детски спомени ни се представят като абсолютна истина?!?
     ВНТ има архив и щеше да е хубаво да видим "клипчета" за алкохолното питие Кока Кола и как така алкохолно уиски, джин, ликьори се продаваше свободно, а алкохолната Кока Кола била громяна с "клипчета"?

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    6. 6 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

     Салам "кучешка радост" имаше винаги....

    7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
     КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
     Рейтинг: 777 Неутрално

     [quote#4:"foxa5"]Вярно бе, забравил съм. А спомняш ли си каква радост настъпваше като пуснеха тока, кеф. [/quote]
     Когато през 1987г. купих телевизор София-81 за 1500 лева в къщи нема ти описвам кво беше. И си беше истински - голем и тежък като слон. А сега кво - некви полски LG-та, дето тежат по 7-8 килограма и само един метър екран.

     Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
    8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
     'ΕΡΕΒΟΣ
     Рейтинг: 2451 Неутрално

     Много добра статия !

     Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
    9. 9 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#5:"др. Иванов"]алкохолно уиски, джин, ликьори[/quote]

     Както по късно се установи, комунистическата върхушка фалшифицираше различни маркови питиета и с тях пояха другарите от Азия и Африка.....

    10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
     КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
     Рейтинг: 777 Неутрално

     [quote#6:"dobrich"]Салам "кучешка радост" имаше винаги....[/quote]
     Да. И "пастет апетит" се намираше чат-пат.

     Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
    11. 11 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#5:"др. Иванов"] алкохолно уиски, джин, ликьори [/quote]

     Има ли безалкохолно уиски, джин, ликьори?

    12. 12 Профил на ban
     ban
     Рейтинг: 861 Неутрално

     До коментар [#7] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

     Стига с тия глупости бе, поинтересувай се лг тогава как е изглеждал, и си хапвай индустриална храна!

    13. 13 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     Продажбата на семки показва колко свободна държава е била България. Семките се продаваха напълно нелегално, но всички знаеха кой ги продава. В момента за да продаваш семки трябва да имаш толкова много разрешителни + мобилен касов апарат с онлайн връзка с НАП, че семки може да си купиш само в супермаркет, пакетирани от 3-4 големи фирми.
     Ако някой тръгне да продава семки като през соца го чакат глоби от хиляди левове или затвор, защото все някой трябва да пълни затворите.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    14. 14 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     Естествено, че фалшифицираха. Бай Тошо и баба Мара имаха нелегален казан в мазето на партийния дом, а Балев разнасяше после алкохола по посолствата.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    15. 15 Профил на dark'star
     dark'star
     Рейтинг: 2395 Весело

     55 % от българите мислят обратното?! Що тъй?!
     = Колкото и да плюете соца с повод и без повод, само с плюене няма да стане ... и благоденствие трябва, ама то това НЕ го можете и се пените

     КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
    16. 16 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     Албена, забравили сте нещо много забавно от годините на късния соц - новогодишните базари на изобилието в големите градове. В централната част на Варна се изграждаха много бараки, в които през първата година освен портокали и мандарини имаше даже и дивечово месо - това не мога да го забравя. Печаха не някакви кебапчета, но най-вече океанска скумрия, и се лееше осмарски пелин, леко оводнен-настъпваше едно невероятно веселие за кварталните пияндета. В последвалите базари на изобилието изобилстваха консервите и евенуално ябълките, печената скумрия, и разбира се пелина. Последният доколкото си спомням бе през 1984г., защото през 1985г. започна режима на тока.

    17. 17 Профил на ban
     ban
     Рейтинг: 861 Неутрално

     До коментар [#14] от "др. Иванов":
     Остави ги да си мислят че уискито което сега се продава за 20 лева е оригинално шотландско!

    18. 18 Профил на БМЗ
     БМЗ
     Рейтинг: 1454 Неутрално

     Предпочитам да се храня в стол всеки ден отколкото в изискан ресторант един път седмично.

     Намирам идеята хората да се хранят в ресторанти (на практика столови) и да освободят жената от кухненските задължения, за забележителна и изпреварила времето си с един-два века.
     За съжаление не можахме да схванем и идеята и вместо това се върнахме 200 години назад - жената вкъщи до печката. Уви!

     Апокалипсисът апокалиптичен
    19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
     Мойше! Толкоз!!!
     Рейтинг: 914 Весело

     До коментар [#2] от "foxa5":
     До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
     Ах вий, западопоклонници нЬедни КАК СМЕЕТЕ да говорите така за най на по светлия период в българската история, и да клеветите родната БКП и братската КПСС, АМ?!?

     Правилно ви скастри форумния отговорник по пропагандата, др. Иванов:

     [quote#13:"др. Иванов"]Продажбата на семки показва колко свободна държава е била България. [/quote]

     THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
    20. 20
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    21. 21 Профил на 2.5
     2.5
     Рейтинг: 2287 Неутрално

     "Паметен е споменът за пловдивския "Бумбарник", един култов, ръмжащо-работнически прирастък на представителния "Тримонциум", който няколко десетилетия продава знаменитите шарденчета"

     Двете шкембеджийници в София, които си спомням са съответно едната на Сточна гара зад бившия автосервиз и другата на Граф Игнатиев с показателното име "Мръсното" отдавна не съществуват...

     I Want To Believe
    22. 22 Профил на rkirov
     rkirov
     Рейтинг: 434 Неутрално

     До коментар [#6] от "dobrich":
     Аз съм роден в гр.Толбухин , не ми говори за "кучешка радост".Магазините в този град пращяха от луканки и филета, петък събота и неделя се изпразваха от варненци ,силистренци (близките градове) и румънци, през 80 години и кока кола се продаваше.Да банани и портокали само по Коледа, но пък бахур в Германия още се намира трудно .От 1987 до 1995 съм работил сезонна работа в КК Албена и до сега посещавам този курорт през летният сезон и съм пряк свидетел и на "ресторантските менюта".
     Това момиче е започнало да списва за кулинарно списание от колко години ?

     Все по-хубаво става :)
    23. 23 Профил на pelovski
     pelovski
     Рейтинг: 434 Неутрално

     "Мистериозното и внезапно одобрение на вноса от страна на Тодор Живков обаче изглежда парадоксално – до онзи момент по българската народна телевизия се излъчват пропагандни клипове, в които "Кока Кола" е описвана като алкохолно питие, чиято характерна бутилка стърчи от джобовете на всеки от масово изпадналите американски войници."

     Абсолютна лъжа. Първо - не е имало "българска народна телевизия" и второ - не е имало такива клипчета. Чудя се защо тази госпожа си измисля ? Защо се прави на интересна ?
     А това за грешката на някакъв си експерт просто не се нуждае от коментар - такава невероятна глупост, че няма накъде повече. На такива приказки могат да повярват само 20 годишните или такива като нея, които по времето на комунизма са били деца.

     "Другото нещо са печените слънчогледови семки, които бяха някакъв лукс в онова време за децата."

     Поредна измишльотина. На мач масово хората люпеха семки. Какъв лукс били ?
     Защо "Дневник" се злепоставя като лансира такива лъжи ?

    24. 24 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#14:"др. Иванов"] Бай Тошо и баба Мара имаха нелегален казан в мазето на партийния дом, а Балев разнасяше после алкохола по посолствата. [/quote]

     Иронизираш....Но цял свят знаеше за контролираните от комунистическата върхушка канали за дрога през наша територия, производството на амфети, на фалшиви маркови алкохолни питиета, на автомобили "българско" производство....

    25. 25 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     [quote#19:"Мойше! Толкоз!!!"]Правилно ви скастри форумния отговорник по пропагандата, др. Иванов: [/quote]

     Точно така, но вие не може да го разберете, защото целият ви живот в соца мина в натягане за да направите кариера като държавни чиновници. За вас всеки частник беше презрян, тогавашната "интелектуалщина" дори измисли нова дума за тези, дето работиха частно - "чернокопци", защото за пусти пари сами се погребвали интелектуално и вместо да ходят да гледат тях интелектуалците, работили за себе си.

     Всуе! Соца ви закопа! Когато вече виждахте бленувания стол зад бюро, със секретарка и служебна кола, мръсните комунисти обърнаха кебапчето и цялото ви натягане отиде на вятъра.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    26. 26 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     [quote#15:"dark'star"]Колкото и да плюете соца с повод и без повод, само с плюене няма да стане[/quote]
     Не го плюеме, спомняме си младостта. Похабената ни младост.

    27. 27 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     До коментар [#24] от "dobrich":

     Поне ти си на години! В България не си ли живял? я ми обясни как нещо ще се научи днес сутринта от двама българи и до следобед няма да го знае цяла България? Как си представяте стотици хора да работят във винзавод, който прави нелегален алкохол и целия окръг на не пие от откраднатото, а цяла България да не знае какво се прави, та да трябва да научаваме от чужбина.

     При соца поне не полудявахме, което очевидно не може да се каже за демокрацията.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
     Каишков - Либерален мислител
     Рейтинг: 754 Неутрално

     [quote#2:"foxa5"]Комунизма си беше безрадостен в общо взето всяко едно отношение. [/quote]
     А свга във всяко едно отношение е такава радост и слънце. И само да посмееш да не се радваш или да не твърдиш че храната е била по качествена.
     =============================
     Спомням си, че минаваше понякога покрай блоковете продавач на семки, сложени в завити от вестник фунийки и звъняхме на родителите си от звънците долу на блока да ни хвърлят стотинки, за да си купим
     ==================================
     Каква трагедия, каква репресия и загуба на индивидуалността през комунизма. И какво фино перо, каква тънка чувствителност за сивата баналност на комунизма потискаща порива за "сочен бумбар" на кулинара - либерал Шкодрова.

    29. 29 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     Я да изпитам по-младите, радетели на частната инициатива:

     Знаете ли как сегашните демократи и десни наричаха работниците на частниците по времето на соца?

     Авторката беше хубаво да отговори на този въпрос.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    30. 30 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     [quote#24:"dobrich"]на фалшиви маркови алкохолни питиета, на автомобили "българско" производство...[/quote]
     Това ми напомняна някои марки френски парфюми (l'Air du temps, Diorissimo) които се продаваха на изключително ниски цени в Кореком, както и скоч уиски по 7 долара - дали и те не бяха малко фалшименто?

    31. 31 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     [quote#29:"др. Иванов"]наричаха работниците на частниците по времето на соца? [/quote]
     Др. Иванов, напомни ми моля те, за какъв частен сектор говориш, че нещо не си спомням. Освен някои обущари и дърводелци, работещи самички?

    32. 32
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
     Мойше! Толкоз!!!
     Рейтинг: 914 Весело

     [quote#25:"др. Иванов"]Точно така, но вие не може да го разберете, защото целият ви живот в соца мина в натягане за да направите кариера като държавни чиновници.[/quote]
     Иваннов, ти май за себе си говориш Щото аз "изчезнах" още през 68, к'ъф държавен чиновник ме правиш

     ТеП обаче те почитам и уважавам за онзи ти подвиг, как си скастрил разреждачите на 'мпериалистката Кока кола в софийския ГРАНД хотел Москва Помниш ли? Ако не-ще ти го припомня-коментар № 33 в линка:

     http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/09/01/1898718_prochit_na_istoriiata_nedoosvetenata_ds_i_anonimnite_i/#msgid5543005

     Го'Уем си, Иванов, ВЕЛИК!!!

     THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
    34. 34 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     В Пловдив имаше много много знакови заведения. Младите сега не знаят, но Пловдив не винаги е бил дивото село което е сега. Там можеше да седиш един месец и да обикаляш всяка вечер различни заведения, всяко неповторимо. Макар да не бяха луксозни те бяха известни в цялата страна и от София сме се вдигали за да ядем жабешки бутчета там. В същото време имаше супер добри луксозни заведения - Новотела, Тримонциум, Ленинград. Заведения на световно ниво, но с 20-30 пъти по-ниски цени. Не си спомням вече имената на ресторантите в пещерите, със собствен, уникален стил.

     Вие ще ми сравнявате това дето беше Пловдив при Тодор Велики с мизерията сега?!?

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    35. 35 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     До коментар [#33] от "Мойше! Толкоз!!!":

     Ти не си Моше, ти си Киркор! През 68 г. имахме спогодба и тогава основно в САЩ се изнесоха половината арменци. На които толкова не им харесваше България, че първите години всяко лято идваха тук на почивка.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    36. 36 Профил на Танас
     Танас
     Рейтинг: 1341 Весело

     На слънчогледовите семки им викахме : Китайски вестник.

     Цацарoff - Оставка ! >:-)
    37. 37 Профил на tashko1
     tashko1
     Рейтинг: 381 Весело

     Що бе, дядо Пепо и още един дето 1989 е бил на 9, ми разправяха
     как 89 било пълно с много хубав кашкавал по рафтовете.

     Не чета отговори на коментарите си :)
    38. 38 Профил на areta
     areta
     Рейтинг: 1335 Неутрално

     Ами всъщност Албенче, тогава правехме лютеница, защото в магазина нямаше. Сега има сума ти видове кеф ти с хорце, кеф ти олинеза, кеф ти едросмляна... ама ние продължаваме да си правим, щото онази просто ... не е вкусна. Същото се отнася и до сладката - много ми се яде сладко от бели череши, от зелени малки смокинки, от динени кори... баба ми ги правеше...

     Преди нямаше никакво разнообразие и затова сами си правехме. Сега има огромно разнообразие, но никак не е вкусно, затова пак сами си правим. Значително по-малко си наистина, но си правим.

     Като се приберат децата за ваканция знаете ли какво си поръчват предварително? Таратор, истинска салата от градински зеленчуци, миш-маш и овче сирене.

    39. 39 Профил на Chubachubs
     Chubachubs
     Рейтинг: 603 Неутрално

     Ставате смешни вече. Безрадостен период по отношение на храната....

    40. 40 Профил на Дедо Либен
     Дедо Либен
     Рейтинг: 1234 Разстроено

     Не съм комунист или застъпник на комунизъма, но "кухненския" портрет на социализма у нас - "Соцгурме: Куриозната история на кухнята в НРБ" ми идва вповече. Вярно е, че парите не миришат и могат да се правят от всичко, но не бих бил читател на книгата на госпожата, защото в онова време не помня работническото ни семейство да е гладувало, но помня как майка ми с нейната "демократична" пенсия мизерстваше през 90-те години на миналия век!!!!

    41. 41 Профил на socialen
     socialen
     Рейтинг: 381 Неутрално

     До 1989 година нямаше хора, ровещи по казаните.

     Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
    42. 42 Профил на socialen
     socialen
     Рейтинг: 381 Неутрално

     Сега, 5.8 милиона българи, живеещи под екзистенцминимума от 560 лева на месец (280 € на месец) със сигурност не ядат висока френска кухня.

     Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
    43. 43 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Неутрално

     [quote#32:"socialen"] гладни и гладуващи хора[/quote]

     Който не работи, няма да яде.....На село има мнооого работа за неквалифицирани....

    44. 44 Профил на zlobar
     zlobar
     Рейтинг: 434 Неутрално

     Да си кажа честно тази книга "Соц гурме" няма да си я купя- абсолютна загуба на време и средства. И аз имам спомен само от детството, но семки имаше в изобилие на стадиона и волейболната зала. Нито пък виждам нещо лошо в зимнината. Явно се опитваме да натрупаме парички чрез нещо актуално в момента, но поднесено по доста манипулативен начин.

    45. 45 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     Книгата ще е интересна, макар да не съм сигурен, че Албена е в течение на еволюцията на балкантуристките ресторанти? Тя спомена за една мистерия - появата на кока-кола, а по-късно и швепс в България. През 60-те години е имало големи състезания по кулинария, и София съвсем не е била водеща! До 1975г. по морето е имало наистина изискани ресторанти, с много добра кухня, докато в София вече се бе развихрил бандитизма, станал пословичен в т.нар. "битови" ресторанти. В Пловдив, Велико Търново правеха усилия за подържане на добра кухня в представителните ресторанти, но всичко до време, липсата на най-елементарни продукти доведе до опошляване на всичко.

    46. 46 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#34:"др. Иванов"]Заведения на световно ниво, но с 20-30 пъти по-ниски цени.[/quote]

     Какво световно ниво, бе тагариш? В условията на постоянен дефицит и с по 5-6 основни ястия в ресторант....А твърдението ти за 20-30 пъти по ниски цени кърти миФки!?

    47. 47 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     [quote#40:"Дедо Либен"]но помня как майка ми с нейната "демократична" пенсия мизерстваше през 90-те години на миналия век!!!! [/quote]
     а аз помня моите лели, работели в ТКЗС-то с 25 лв пенсии.

    48. 48 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Любопитно

     [quote#41:"socialen"]До 1989 година нямаше хора, ровещи по казаните.[/quote]

     Кое е по престижно - да работиш на село и да си винаги нахранен или да ровиш по кофите?!

    49. 49 Профил на БМЗ
     БМЗ
     Рейтинг: 1454 Неутрално

     До коментар [#41] от "socialen":

     И със сигурност нямаше орки с каруци пластмасови бутилки по булевардите, затапващи движението и ставащи причина за ПТП от време на време.

     Апокалипсисът апокалиптичен
    50. 50 Профил на Norman Granz
     Norman Granz
     Рейтинг: 3479 Неутрално

     [quote#42:"socialen"] 5.8 милиона българи, живеещи под екзистенцминимума от 560 лева на месец[/quote]

     И откъде тази информация, тавариш? България да не е 30 милиона? Аз виждам съвсем друго: в България има регистрирани 4 милиона автомобили, т.е. по два автомобила на трима души от пълнолетното население. При соца бяха 4-5 автомобила на 100 души.

     Някак си ми се струва малко вероятно при доходите, които описваш. Поискай друга флашка от Позитано.

     НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
    51. 51 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     [quote#31:"historama"]Др. Иванов, напомни ми моля те, за какъв частен сектор говориш, че нещо не си спомням.[/quote]

     Не си спомняш, защото целта ти беше да станеш държавен чиновник, най-добре и член на БКП. Изцяло частното производство в селската стопанство, промишлеността и търговията даваше 10% от БВП, а кооперативното още 20%. В селското стопанство държавното производство беше незначително 15-20%, останалото беше на кооперации и частници, а в някой производства частниците произвеждаха повече половината продукция.
     Имаше огромен брой, на практика частни бригади, които работиха под шапката на държавни предприятия, като отчисляваха около 30% от стойността на произведеното. Аз произвеждах градински съоръжения и работих с голяма бригада през ПИМБ към Вагоностроене. Самият ПИМБ имаше 24 такива бригади и по онова време правеше оборот от десетки милиони. Те бяха шапка, осигуряваха счетоводство, правно обслужване, уреждаха някой неща, срещу което ние им отчислявахме 30% от крайната цена.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    52. 52 Профил на Galata
     Galata
     Рейтинг: 541 Неутрално

     Не са забравими и закусвалните дето бяха на самообсужване...
     Освен това в центъра на селата имаше хоремаци в които се продаваха най-вече народни вафли и лимонада...

     "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
    53. 53 Профил на Norman Granz
     Norman Granz
     Рейтинг: 3479 Неутрално

     [quote#34:"др. Иванов"]Заведения на световно ниво[/quote]

     Колкото твоето хотелче (или там квото е) на Съни Бийч е като Уолдорф Астория на Парк Авеню в Ню Йорк.

     Иванов, като лъжеш поне го прави с мярка и вкус.

     НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
    54. 54 Профил на zlobar
     zlobar
     Рейтинг: 434 Весело

     [quote#43:"dobrich"]На село има мнооого работа за неквалифицирани[/quote]
     в смисъл...говорим за трудовата дейност на човек или за заетост. Щото ама хич не си прав- дай един пример да видим какво може да прави един неквалифициран на село?

    55. 55 Профил на Norman Granz
     Norman Granz
     Рейтинг: 3479 Неутрално

     [quote#51:"др. Иванов"]Изцяло частното производство в селската стопанство, промишлеността[/quote]

     В коя държава това?

     НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
    56. 56 Профил на calypso
     calypso
     Рейтинг: 442 Неутрално

     Другарю Иванов, ах, другарю Иванов!...Винаги съм се възхищавала на абсолютният ти тепегьозлък.
     А ти помниш ли специализираните хранителни магазини за снабдяване на вас, другарите? Ама не корекомите, не шипшандъра в морските градове?
     Помниш, дяволе проклет, но ти изнася да лъготиш!
     От къде жена ти, другарю, ти купуваше леща, примерно? Във Варна имаше само в механа "Манастирска изба" в тогавашната "Дружба". Да, тази обикновената, а не напр. червена, черна и т. п. глезотии?
     Ами маслини? Ами виждахте ли у вас пилешки дреболии? А плодове? Малини, ягоди... И още и още... Край няма!... А вие срам нямате!
     Знаеш ли, всеки може да сгреши, всеки може дори и престъпление да извърши, но той не е човек въобше, ако не признае дори за себе си и да замълчи!
     Замълчи, Иванов!

    57. 57 Профил на Мойше! Толкоз!!!
     Мойше! Толкоз!!!
     Рейтинг: 914 Весело

     [quote#35:"др. Иванов"]Ти не си Моше, ти си Киркор! През 68 г. имахме спогодба и тогава основно в САЩ се изнесоха половината арменци. На които толкова не им харесваше България, че първите години всяко лято идваха тук на почивка. [/quote]
     Ей, туй ДС нивга не спи, и доблестно разобличава шпионитеПризнавам си, аз съм Киркор Шпионина от третия етаж, не Киркор часовникаря-той живее на седмия

     THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
    58. 58 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#51:"др. Иванов"]. В селското стопанство държавното производство беше незначително 15-20%, останалото беше на кооперации и частници[/quote]

     хехехехе.....Как елементарно манипулираш!?...........Държавното производство се дължеше на хвалените от вас Ткзс, останалото - на селските дворове и обори....

    59. 59 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     [quote#42:"socialen"]Сега, 5.8 милиона българи, живеещи под екзистенцминимума от 560 лева на месец [/quote]
     А в Полша минималната заплата е над 400 евро, а когато стартирахме през 1990г. те бяха буквално гладни!

    60. 60 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Неутрално

     [quote#54:"zlobar"]дай един пример да видим какво може да прави един неквалифициран на село?[/quote]

     Да работи като пазач, да рине и чисти на животни, да бере плодове.....Но по лесно е да рови по кофите, нали?

    61. 61 Профил на Galata
     Galata
     Рейтинг: 541 Неутрално

     Както в другите сфери, така и в храненето ''връзките'' бяха много важни! Ако нямаш такива беше почти невъзможно да се сдобиеш с качествена храна, а за Нова година да не говорим...

     "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
    62. 62 Профил на socialen
     socialen
     Рейтинг: 381 Неутрално

     До коментар [#34] от "др. Иванов":

     Те са родени след 1989 година и не знаят. За тях, да ровиш по казаните за храна е нормално, познато явление, което не им прави впечатление. Те са деца на дясно-либералния англосаксонски Капитализъм по американски образец, наречен Неолиберализъм, който въведохме тука преди 25 години под понятията "Демокрация" и "евроатлантически ценности".

     Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
    63. 63 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Гневно

     [quote#49:"Bulgarische Motoren Werke"]със сигурност нямаше орки [/quote]

     Провери статистиката - колко са орките преди и колко след 1944 г. Разплодиха се като скакалци при бае ви Тошо....

    64. 64 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     До коментар [#56] от "nonsens2":

     Съжалявам, аз не ям леща. По времето на соца обичах стейк кордон бльо и особено този в Кубан, каварма в омлет, рядко шатобриян, защото девойките не обичат по-сурово месо, а и по-рядко ходих в "България", където го правеха най-майсторски, беше малко селско, но лятото под откриваемия купол на последния етаж и с хубав оркестър вървеше, там пък правеха прекрасни омлети, а в сладкарницата най-добрата торта гараш. Рядко опитвах рамстек, обичах и паниран мозък или език, сирене по шопски, най-доброто правеха в Попското. Вретеното почти навсякъде беше добро, а пържола по ловджийски и моряшки в Клуба на кинодейците, техният пък десерт беше едно рогче с крем, вече не си спомням името.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    65. 65 Профил на Galata
     Galata
     Рейтинг: 541 Неутрално

     За другарите и сега и тогава Киркор и Моше си бяха от един дол дренки! За тях беше важно само едно-служат ли верно на партията или имат известни колебания...

     "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
    66. 66 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     Агоп заминава за Съветска Армения, и се уговаря със съседа си Киркор:
     -Ако ти изпратя снимка прав - значи съм добре, ако съм седнал - нещата са зле.
     След 3 месеца Киркор получил снимка от Агоп - легнал.

    67. 67 Профил на socialen
     socialen
     Рейтинг: 381 Неутрално

     До коментар [#43] от "dobrich":

     Това е много неолиберално. Наистина, по неокласическата макроикономическа теория и модела на Валраз, понятието "безработица" не съществува. При Неокласиката безработните са хора, които доброволно и съзнателно са си взели почивка от работния живот.

     Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
    68. 68 Профил на БМЗ
     БМЗ
     Рейтинг: 1454 Неутрално

     До коментар [#63] от "dobrich":

     Това, за съжаление е вярно. Бай Тошо направи голяма грешка с циганите - вместо да ги изсели то България, даваше им детски и се помъчи да ги направи хора, което очевидно не се получи.
     Нещата обаче станаха значително по-зле по време на демонокрацията!

     Апокалипсисът апокалиптичен
    69. 69 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Неутрално

     [quote#62:"socialen"]. За тях, да ровиш по казаните за храна е нормално[/quote]

     Нормално е да работиш, за да се изхранваш...Който рови по отпадъчните контейнери е мързелив!!!!

    70. 70 Профил на zlobar
     zlobar
     Рейтинг: 434 Весело

     До коментар [#60] от "dobrich":

     мдамммм...става все по-интересно, твърдите че на село има предлагане на работни места, обаче пък статистиката твърди че хората бягат от селата и се насочват към градовете. Да разбирам ли, че по пътя на логиката тези вътрешни миграционни процеси се дължат на бягство на хората от огромното предлагане на работни места?
     ПП: Всъщност тотално изместихме темата. Вие какво обичахте да ядете по време на соца? Любимо ястие?

    71. 71 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Неутрално

     [quote#67:"socialen"] безработните са хора, които доброволно и съзнателно са си взели почивка от работния живот[/quote]

     Това са главно деградирали представители на малцинството, неквалифицирани, злоупотребяващи с алкохола, дрогиращи се, свикналите да получават от държавата.....Такива са реалностите.

    72. 72 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#70:"zlobar"]вътрешни миграционни процеси се дължат на бягство на хората от огромното предлагане на работни места[/quote]

     Не манипулирай!..........Твърдя, че на село има работа за хора, които сега ровят по кофите....

    73. 73 Профил на sasoss
     sasoss
     Рейтинг: 542 Неутрално

     Аз пак ли не разбрах? Авторката говори за храна и горе-долу се изчерпва само със заведенията за хранене по онова време и семкаджиите. Само накрая се прокрадва темата за зимнината. За мен храната от онова време беше и агнешкото на баба с ориз или булгур, което правеше в пещ на жар. Точно по онова време да търсиш добрата кухня само по заведенията е малко странно. Освен ако не си израстнал на паветата в София. "Зимнината" и домашно приготвената храна си имаха шедьоври. И вероятно сега ги губим...
     Но все пак може да не съм разбрал и под храна да се има предвид само ресторантите.

    74. 74 Профил на historama
     historama
     Рейтинг: 712 Неутрално

     До коментар [#64] от "др. Иванов":

     Др. Иванов, ти си бил номенклатура, и си се уреждал лятото да ходиш на проверки в Сл. бряг, и са те хрантутили по добрите ресторанти, а вероятно са те придружавали млади екскурзоводки, за да бъдеш по-малко заядлив. Разбирам защо тъгумаш по соца - и яденето без пари, и младите девойки "по любов". А сега всичко се плаща, и яденето, и младите момичета, и ти е тъжно. А се говори за А. Буров, че той никога не забравял след галантна ноща с дама, да оставя една голяма банкнота под възглавницата - ей така да си купи някакво парфюмче.

    75. 75
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    76. 76 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Неутрално

     [quote#68:"Bulgarische Motoren Werke"]вместо да ги изсели то България, даваше им детски и се помъчи да ги направи хора, което очевидно не се получи.
     Нещата обаче станаха значително по-зле по време на демонокрацията! [/quote]

     При демокрацията политиците ни нямат дупе и по популистки причини не вземат мерки, които да обуздаят циганската престъпност, педофилия, джепчийство, да ограничат разплода им, който тежи на гърба на добросъвестните хора....При Тошо вирееше утопичната идея за нов социалистически човек. Включително за циганите!? Които никога и никой не е успял да ги възпита...

    77. 77 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     Наистина в Сл. бряг съм работил като спасител и ползвахме 83% отстъпка в заведенията, всъщност бяпа две не помня точно, но май 63 + 20%, което не правеше общо 83%, а по-малко от крайната цена и затова мразехме комунизма, прецакваше ни. Тази отстъпка обаче не се ползваше в най-скъпите ресторанти и там ходихме на заплата. После няколко лета работих на чекмедже и парите не бяха проблем, заплатата я вадех на ден, а и имаше една специална заповед от директора всички работещи да си взимат заплатите всеки месец, защото било срамота да го правят на края на сезона или въобще да забравят да ги взимат, ставало хептен ясно, че се краде.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    78. 78 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
     Умен и красив но не умнокрасив
     Рейтинг: 695 Неутрално

     До коментар [#5] от "др. Иванов":

     На мой съученик баща му беше алпинист и беше ходил по много върхове в чужбина, та той ни разказваше какъв е бил инструктажа преди да тръгнат - всеки път са им казвали изрично да не пият кока-кола, защото била изключително вредна и пристрастяваща напитка. Показвали им снимки на пияни американски войници!

     No Pain No Gain
    79. 79 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#75:"др. Иванов"]при обява за работа за едно място се явяват по 400-500 деградирали мързеливци[/quote]

     Айде пак типичните цоциалистически манипулации....Ако не тука, работа в ЕС има много. Но се иска квалификация, знаене на чужд език, яка гърбина! При нас все още не се работи както при тях.....

    80. 80 Профил на Gopeто
     Gopeто
     Рейтинг: 1629 Весело

     Това за семките ми хареса. И аз като дете и юноша (за по-младите, тогава така се наричаха тийнейджърите), си умирах да чопля семки. Отивах в парка с приятели, комшии, купувахме си семки и с часове си лафехме и чоплехме. Не сядахме на пейки, защото повечето бяха счупени (ако ви кажат дядовците и бабите, че тогава е имало строг ред и е нямало вандали не им се връзвайте. Просто милеят за младостта си), а се качвахме на някое подходящо дърво и като същински маймуни (поне интелигентността ни бе такава ) правехме тревата черна. За което получавахме благодарност от врабчета и гугутки както и благословии от някои другари и другарки с висок "морал".
     Колкото до дефицита. В Пирдоп имаше достатъчно цигани (не банвайте, тогава така наричахме ромите), които продаваха въпросните семки във фунийка от вестник. И понеже града е малък, имахме си велосипеди и крака също, та не беше проблем да си купим. В магазините имаше (бяха по 10 ст. пакетчето), но бяха по ситни и почти винаги влажни. Затова предпочитахме тези на циганите, които бяха по-скъпи, ама по-едри. Някои хора казваха, че за да са добре посолени, циганина ги препикавал преди да ги опече. Това разбира се не ни спираше, но не сме и пробвали така да си печем. Дори такава да е била технологията проблем нямаше, тъй като семките си бяха вкусни. Зимата пък бе сезона на тиквените семки. От истински тикви (не като Бойко Борисов). Баща ми ги правеше вълшебни.
     Днес семки има под път и над път, но интерес няма. Макар, че гледам тийнейджърите също като нас се събират на дувара на парка или вътре на пейките и като си тръгнат земята пак се чернее. За радост на врабците и гугутките. Даже и други птички се забелязват вече.

     "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
    81. 81 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#77:"др. Иванов"]ползвахме 83% отстъпка в заведенията[/quote]

     хехехехехе......Шампион си по лъжи!!!!!...........

    82. 82 Профил на zlobar
     zlobar
     Рейтинг: 434 Гневно

     До коментар [#72] от "dobrich":

     предполагам сте по-възрастен от мен, но до момента с нищо не доказвате по-големия си житейски опит. Имам усещане, че коментирам със 10 год. си син. и се налага да му обеснявам защо се налага ЕС и държавния бюджет да хвърлят пари за развитие на селските райони
     http://prsr.government.bg/
     Четете, понеже вече се съмнявам в квалификацията Ви!

    83. 83 Профил на EU defender
     EU defender
     Рейтинг: 701 Неутрално

     "Другото нещо са печените слънчогледови семки, които бяха някакъв лукс в онова време за децата. Спомням си, че минаваше понякога покрай блоковете продавач на семки, сложени в завити от вестник фунийки и звъняхме на родителите си от звънците долу на блока да ни хвърлят стотинки, за да си купим."

     Другарката ни казваше да не си купуваме семки, описвайки нагледно технологията им за производство - семкаря си пълни устата с вода и я плюе върхи семките, които после пече. Предполагам я е било яд на империалиста. Същата другарка ни казваше ако видим някъд играчка с парашут, да не се доближаваме, защото може да е бомба пусната от империалистите.

     The best way to predict the future is to invent it.
    84. 84 Профил на slonsco
     slonsco
     Рейтинг: 1019 Неутрално

     До коментар [#7] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

     София 81 беше приличен телевизор,имаше и модел с дистанционно с кабел.Имаше съветски телевизори Електрон и Рубин по 60-80 кг.

    85. 85 Профил на EU defender
     EU defender
     Рейтинг: 701 Неутрално

     Ако книгата е написана в същия ироничен стил, ще си я купя с удоволствие. Дневник, може ли да пуснете откъс?

     The best way to predict the future is to invent it.
    86. 86 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     До коментар [#78] от "putarak":

     Лъгал те е!

     Журналист беше правил специално изследване от къде идва историята с Кока Колата и се оказа, че е имало една карикатура в Стършел, от началото на 60-те, която осмивала това, като остатък от простотията преди девети.
     В България се произвеждаше Кока Кола и Пепси кола. Количествата бяха малки, защото се плащаше с валута.
     Авторката споменава нещо за Оранжада, на не знае въобще за какво иде реч.
     Концентратът за оранжадата се внася от чужбина, но наш учен, патентова заместването на този концентрат с друг, на основа наши плодове и се пуска ерзац напитката, сега не се сещам как се казваше. Колата няма нищо общо с Оранжадата, а с Алтая.
     В големи количества се продаваше швепса, за който направихме договори края на 70-те.

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    87. 87 Профил на chicago514
     chicago514
     Рейтинг: 3175 Весело

     Имахме си "Скъпи магазини",Кореком и ЦУМ в който хората от провинцията ходеха да си купят нещо по така.

    88. 88 Профил на Мойше! Толкоз!!!
     Мойше! Толкоз!!!
     Рейтинг: 914 Весело

     До коментар [#81] от "dobrich":
     [quote#81:"dobrich"]Шампион си по лъжи!!!!!........... [/quote]
     Партийно задължение, още се бори както може с отклоненията от линията на партията. Ама е по забавен от социалния, и от онуй "граничарче"

     До коментар [#81] от "dobrich":

     THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
    89. 89 Профил на EU defender
     EU defender
     Рейтинг: 701 Неутрално

     [quote#4:"foxa5"]А спомняш ли си каква радост настъпваше като пуснеха тока, кеф. [/quote]

     Ние си имахме акумулатор с крушка. Даже и малък телевизор "София" беше вързан към него. Семейството се сплотяваше в мрака. Що не ни изпраскат пак един режим 2+2. Ще се повиши раждаемостта

     The best way to predict the future is to invent it.
    90. 90 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#22:"rkirov"]Магазините в този град пращяха от луканки и филета[/quote]

     В един магазин беше така, на месокомбината Родопа. Все пак Добрич е център на земеделски регион....Но както сам пишеш - в съседните Силистра и Варна НЕ беше така?

    91. 91 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     [quote#85:"Росфалитнадзор"]ще си я купя с удоволствие.[/quote]

     И аз мислех да я купя, докато не прочетох тази статия. Кое те кара да купиш нещо, за което знаеш, че е фантасмагории? Да се изкефиш, че има и други като тебе?

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    92. 92 Профил на БМЗ
     БМЗ
     Рейтинг: 1454 Неутрално

     До коментар [#76] от "dobrich":

     Е, нали и аз това казвам!
     Но явно и по това време сатанистите (ционистите и либерастите) са били твърде силни, за да позволят циганите да бъдат прокудени. ООН, тинтири-минтири, знаем за какво иде реч.

     Апокалипсисът апокалиптичен
    93. 93 Профил на EU defender
     EU defender
     Рейтинг: 701 Неутрално

     [quote#13:"др. Иванов"]Продажбата на семки показва колко свободна държава е била България. Семките се продаваха напълно нелегално, но всички знаеха кой ги продава[/quote]

     Двете изречения се изключват напълно смислово.

     The best way to predict the future is to invent it.
    94. 94 Профил на Galata
     Galata
     Рейтинг: 541 Неутрално

     До коментар [#77] от "др. Иванов":

     Ясно, бил си ченчаджия, демек втора ръка след пикололата...Отделно си продавал дънки на руснаците.
     После си се устроил на лавка или сладолед...
     Е, тия работи са с голяма скорост, ясно, че за месец-два си правил около 20.000 DM, които си бяха голяма парица по онова време!
     Ясно!

     "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
    95. 95 Профил на Boris Dikov
     Boris Dikov
     Рейтинг: 267 Неутрално

     До коментар [#6] от "dobrich":

     И сега го има. Само, че дето и кучето не го яде.

    96. 96 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Весело

     [quote#86:"др. Иванов"]наш учен, патентова заместването на този концентрат с друг[/quote]

     От тиква.....

    97. 97 Профил на dobrich
     dobrich
     Рейтинг: 1228 Любопитно

     [quote#92:"Bulgarische Motoren Werke"] циганите да бъдат прокудени[/quote]

     Къде?

    98. 98 Профил на Xumpomo name
     Xumpomo name
     Рейтинг: 594 Неутрално

     До коментар [#6] от "dobrich":

     не е точно така, аз живеех в малко градче и там имаше веднъж в седмицата, най-много два дена
     имаше и рибен ден, когато даваха риба.
     Интересно е че не се говореше "продават" а "дават"
     общо взето каквото даде Партитята това ядеш, гледаш или говориш

     Birds of a feather flock together.
    99. 99 Профил на др. Иванов
     др. Иванов
     Рейтинг: 648 Неутрално

     До коментар [#81] от "dobrich":

     Готов ли си да заложиш или си лъжеш по занятие? Много е лесно да се провери, звъниш на ВСС Сл. бряг, там все има някой от старите и питаш. И тази отстъпка не беше само за спасителите.

     Какво целиш с изтърсеното? Честно ми кажи, ще те разбера? Ще се почустващ герой громящ настъпващите руски орди към Берлин или дисидент водил чета национализирани фабриканти в Балкана? Ще изпереш съвестта си или ще кандидатстващ да те направят барон?

     Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
    100. 100 Профил на Gopeто
     Gopeто
     Рейтинг: 1629 Неутрално

     До коментар [#40] от "Дедо Либен":


     [quote#40:"Дедо Либен"]"Соцгурме: Куриозната история на кухнята в НРБ" ми идва вповече. Вярно е, че парите не миришат и могат да се правят от всичко, но не бих бил читател на книгата на госпожата[/quote]
     Че някой кара ли те насила да си я купиш или да я четеш?

     "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
    За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK