Радан Кънев, лидер на ДСБ: Реформаторският блок е в добро здраве, но в лоша физическа форма

По време на изказването на Радан Кънев на заседанието на парламента за избор на правителство.

© Анелия Николова

По време на изказването на Радан Кънев на заседанието на парламента за избор на правителство.Радан Кънев е лидер на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок. "Дневник" разговаря с него за механизма на взимане на решенията в управляващата коалиция, отношенията с ГЕРБ и Патриотичния фронт, както и за вътрешните битки между партиите в блока, свързани с евентуалния съюзен конгрес за избор на общ лидер.


Как се разбирате с премиера Бойко Борисов?


- Съвсем нормално. Той не е човек, с когото се общува трудно. Това не се отнася за много от политиците в България. Така че при всички възражения, които сме имали и много хора имат за него, аз вече имам свое обяснение за успеха му в политиката - той със сигурност може да общува.
Това означава ли, че се е променила оценката ви за Бойко Борисов?


- Не мисля, че моето отношение се е променило. Вече няколко пъти казах, че през последните седмици или месеци много хора в българската политика се промениха и то към добро в културата на общуване.


Само в културата на общуване ли?


- Нека да не слагаме розовите очила.


А общуването проблем ли е на Реформаторския блок?


- При нас винаги е имало подобни проблеми и въпреки че съм един от хората, които се опитват отчаяно да ги решат, отчитам като своя слабост, че поддържам дистанция. Това важи както в публичното ни поведение, защото трудно общуваме с една широка част от гражданите, така и в личните отношения не сме най-добрите.


Какъв е диалогът с партньорите в управлението? С коя формация е по-труден - с ГЕРБ или с Патриотичния фронт?


- Видимо е, че с Патриотичния фронт най-лесно общуваме ние. Множеството компромиси, за да участват те в мнозинството, бяха в голяма степен дело именно на това общуване. Тук има и елемент на парадокс - идеологически ние сме най-далеч, но може би това ни улеснява, защото ние не търсим идеологическа близост. Търсим пресечните точки на обществения интерес и сме изключително прагматични в общуването си с тях.


Затова ли толкова държахте Фронтът да подкрепя правителството, какво го прави приемлив партньор? Не съжалявате ли сега при казуса със зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов?


- Категорично не съжалявам. Обосновката за включването на Патриотичния фронт в мнозинството остава една и съща. Тя е управление, основано на партиите, които бяха опозиция в предишното Народно събрание, и на една изолация, казано в най-невраждебния смисъл на думата, на ДПС и БСП от контрола върху изпълнителната и законодателната власт. Така че тези цели са постигнати.


Трудностите бяха предвидими и не бяха изненада. Те тепърва ще ни съпътстват - 43-ият парламент ще доведе изкуството на компромиса до прилични нива в българската политика. Ние сме безкрайно назад от една средноевропейска държава в умението да постигаме компромис с различни идеологии, различна практика и др., каквито сме ние и Патриотичният фронт.


Какъв е механизмът на вземане на решенията между партньорите?

- В рамките на шегата искате да издам тайната на собствения си успех, така че в подробности може би не трябва да казвам.


Да разбираме, че вие сте измислил механизма?


- Не бих го приписал само на себе си, но със сигурност на няколко души в групата на Блока. Бих отличил сегашния здравен министър Петър Москов и другия съпредседател Найден Зеленогорски, като едни от майсторите на компромиса в българската политика. Много отдавна - още от времето, когато бяха съпредседатели на щаба на "Синята коалиция". Те са страшно различни като темперамент и модел на поведение, но са много ефективни като екип.


Две неща работят много добре и го правят възможно, защото то беше видимо невъзможно, когато се видяха изборните резултати. Те са ясното и просто казване на истината и коректният приятелски тон между отделни хора. Междучовешки отношения, основани на една пределна откровеност и краткост на израза. Това, което направи мнозинството възможно, поддържа го в момента и вярвам, че може да го поддържа дълго време.


Причислявате ли лидера на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева към групата на майсторите на изкуството на компромиса?


- В този процес тя нямаше тази роля.


А каква беше ролята й?


- Нейната роля по-скоро беше в разговорите между нас и ГЕРБ.


Ако сега Борисов иска да говори с Реформаторския блок, на кого звъни - на вас или на Меглена Кунева?


- Не мога да отговоря вместо Борисов, но със сигурност по въпросите на мнозинството и на парламентарната дейност се чуваме често и контактът ни е много ефективен. Предполагам, че в рамките на Министерския съвет си има съвсем други събеседници.


Може ли малко по технологията на отношенията между партиите в коалицията и подкрепящите я - говорите с Борисов и после вие - с Патриотичния фронт, а той - с АБВ?


- Не сме имали достатъчно драми, за да има установен модел. Имали сме кризисни ситуации, както и в момента сме в кризисна ситуация със зам.-министър Исмаилов. Те се решават с много общуване на много нива - от чисто формално, за което и медиите знаят, до по-неформално ниво с елементи на приятелство. Трябва да имаме предвид, че в Патриотичния фронт има политици, с които ние имаме много дълга история, особено на местно ниво. Познаваме се до болка - къде сме били съюзници, къде сме били противници, но наистина се знае много добре.


Имаме и механизъм, който работи - всеки вторник има среща на ръководствата на групите от мнозинството с участието на Румяна Бъчварова като вицепремиер по коалиционната политика. До момента срещите не са формален, а напълно работещ механизъм за непосредствените решения на парламентарните задачи.


Докъде стигна решението със зам.-министъра Орхан Исмаилов, който не получава подкрепата на Патриотичния фронт. Те настояват за оттеглянето му с ултиматума, че иначе ще спрат да подкрепят правителството? В сряда има среща между лидера на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов и военния министър Николай Ненчев, който е от квотата на Реформаторите.


- Ще се върна на откровените разговори между отговорни политици. Възлагам много на срещата между Симеонов и Ненчев. Познавам много добре Николай и имам изключително високо мнение за неговата откровеност и способност да води мъжки разговор. Имам подобни впечатления от Симеонов, когото познавам много по-слабо.


Мисля, че Фронтът разбира, че в Реформаторския блок протурски формации няма. Постарахме се да ги убедим, че Народна партия "Свобода и достойнство" е една от най-градивните партии в Блока и се застъпва за тезата за единен Реформаторски блок. Това, че нашата позиция за създаване на силна национална политическа сила, която търси гласовете на всички етноси, е еманация на модерния възглед на българския патриотизъм, а не нещо обратно.


Този модерен прочит на патриотизма всъщност съпътства България от нейното освобождение досега. Когато третото Велико народно събрание избира княз Фердинанд, гласува една депутация, която да отиде да му връчи решението. И в един момент се сещат, че в избраните няма български турчин, при положение че има доста турци народни представители. Специално гласуват с мотив, за да бъде представена пред Негово височество българската нация в нейното единство. Това е шокиращо модерен израз дори за XXI век, но това са българските управляващи от края на XIX век. Най-малкото тези стандарти, които те са заложили, не можем да отстъпим, защото Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Димитър Петков са си патриоти.


От Патриотичния фронт изразявали ли са искания за постове срещу запазването на поста на Орхан Исмаилов?


- Твърдо съм убеден от разговорите с ръководството на Патриотичния фронт и с отделни негови депутати, че тук не става дума за търговия. Ние се страхуваме, че те са ксенофобска формация, те се страхуват, че в Блока има антибългарска формация. Тези страхове помежду си не можем да ги изпарим. Трябва с общуване да ги преодолеем.


Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че сте получили по-малко на брой зам.-министри спрямо очакванията ви. Как бяха взимани решенията за назначенията във втория ешелон?


- В голяма степен решенията бяха взети от самите министри. Впоследствие санкционирани по-тяхно предложение от самия премиер. Противно на повечето ми колеги в Реформаторския блок аз не смятам, че това е драма. Не броя квотно заместникминистерските постове на ДСБ, искам да знам, че всеки министър на Блока - бил той от ДСБ или друга партия, има екип, на който се доверява лично и като експертност, защото имаме страшно тежки задачи. Без екип, на който имаш доверие, тежки задачи не можеш да изпълниш. Не може друг да ти назначава екипа по някакви квотни принципи и да ти каже: "Ето ти зебра, отиди да ореш нивата". За да ореш нивата, ти трябва вол, който ти да си избереш.


Непрекъснато изскачат твърдения, че Реформаторите искат много постове...


- По резултатите можем да видим, че Реформаторите не искат много постове. С назначаването на зам. областните управители в четвъртък се затваря ешелонът във властта с политически назначения. Хора, които се назначават заради определена политика и тяхната лоялност към правителството е водеща. Оттам нататък идват професионалисти. Това са хора, които категорично не трябва да бъдат подбирани по партийни квоти, а според качеството им.


На срещата на партньорите във вторник настоях да не допускаме безпринципни назначения, които биха били обясними единствено през партийна принадлежност. Винаги кандидатите да се знаят, преди да бъдат разписани условията, и по възможност претендентите да са винаги повече от един, дори и да не е за конкурсна позиция.


Историята с уволнението на стария и назначението на новия шеф на фонда за гарантиране на влоговете е пример какво не трябва да се прави.


А всъщност как беше взето решението за новия шеф на фонда за гарантиране на влоговете?


- Имаше изненада за всички партньори, включително и за повечето хора в ГЕРБ. Както скоростта на оставката, така и скоростта на последвалото назначение. Това беше лош пример. Реагирах веднага. Ето в такива ситуации вдигам телефона и се обаждам на Бойко Борисов.


Какво си казахте?


- Неговото обяснение беше, че това е сфера, в която трябва да се действа бързо, преди хора, които искат да имат нелегитимно влияние, да са започнали да го упражняват. Логика, която аз разбирам, без да я приемам. След това аз изразих мнение, че не трябва да се назначава който и да било без опознаване с партиите от мнозинството и без позиция на Асоциацията на търговските банки, които захранват Фонда с пари. В момента доверието на българското общество е достатъчно изтъняло, макар и постфактум да имаше реакция, която беше частично удовлетворителна.


Веднага финансовият министър организира лична среща между мен и новоизбрания председател на управителния съвет на Фонда. Борисов ми се обади един час след разговора и ми каза, че е организирал среща с Асоциацията на банките и че ако не получи одобрението й, той ще оттегли тази кандидатура веднага. Кандидатът получи едно доста солидно одобрение и аз съм приятно впечатлен от тази среща, която е била и откровена, и подробна, не е била формална.


Оттук нататък конкретният казус остава обеца на ухото за всички управляващи партии, защото може да се наруши доверието в обществото. И така една добра кандидатура да стане безпредметна, защото тя вече не е носител на доверие, а напротив, на напрежение. Понеже има страшно много важни административни длъжности, ключови агенции, на които трябва да бъдат избрани ръководители. Да не забравяме, че пред нас е и оставката на Иван Искров и изборът на нов гуверньор на Българската народна банка (БНБ), там вече ще трябва да имаме ясни изисквания.


Да не би Иван Искров да стане обеца на другото ухо на управляващите. Каква е позицията на Реформаторите за евентуалното назначение на управителя на БНБ Иван Искров в Черноморската банка за развитие?


- За мен по-важният въпрос е изборът на нов гуверньор. Разбирам, че обществото е чувствително и на мен също не ми харесва идеята някой да бъде награден за лошата си работа, за да освободи мястото. Доколкото виждам как протичат нещата, най-вероятно няма това да е цената.


Може ли да има компромис?


- Позволете ми да бъда крайно прагматичен. Безкрайно важно е България да има нов управител на БНБ, който да вдъхне доверие в системата и да покаже, че си върши работата. Когато нещо е безкрайно важно, то може да носи и не толкова приятна цена. Може и да има горчив хап. За да има смисъл от избора на нов управител, той трябва да породи доверие в обществото, а не да разрушава доверие.


Трябва да имаме предварително много ясни и железни критерии, не някакви обтекаеми, и на всяка цена да намерим човек за мястото. Трябва да престанем да търсим място за човека, защото това е големият проблем на българската администрация. Случаят със Станимир Флоров, който беше предложен за шеф на ДАИ, беше същият. Ясно е, че не можеш да го върнеш там, където беше проблем за обществото, ами дайте да му намерим работа някъде. Ето това е лош модел. Много добро впечатление ми направи отказът от назначението му.


Всички имаме лоши навици, от които трябва да се откажем. ГЕРБ имат лоши навици от предишното си управление - злоупотребата с власт. Ние имаме други лоши навици - от една креслива опозиционност без градивност в поведението.


При президента при изпълняването на мандата за кабинет.

© Велко Ангелов, Капитал

При президента при изпълняването на мандата за кабинет.


Ще бъдат ли проблем лошите навици второто правителство на Бойко Борисов да започне демонтаж на модела "Кой", каквато беше заявката на Реформаторския блок в предизборната кампания? В предишното си управление като че ли и те бяха част от този модел.


- Много пъти съм казвал, че демоните са в нас, а не в гардероба. Част от този модел може да бъде ГЕРБ, може да бъдем и ние, може да бъде и Волен Сидеров. Ако правилата допускат злоупотребата с властта, ако допускат срастването на икономическа, политическа и съдебна власт, те винаги ще бъдат моделът "Кой".


Тук трябва да се съглася с неудоволствие с главния прокурор Сотир Цацаров, който каза, че зад инициалите Д.П. може да стои всеки. Да, така е. Всеки може да се превърне в проблем на управлението. Така че реформата на администрацията, въвеждането на прозрачни назначения и голямата задача на съдебната реформа са средствата за демонтирането на модела, а не преследването на отделни фигури. Трябва да има компетентни органи, които да разкрият дали дадени фигури са нарушавали закона.


Задачата е да създадеш силна институция. Ще поздравя министър Христо Иванов с едно от най-важните изказвания през последните седмици, което остана сравнително слабо оценено. Той направи силен жест - вместо да изтъкне своята задача за съдебната реформа като най-важната за света, той каза, че каквото и да постигне в тази сфера, ако не върви паралелно с реформа на службите на МВР, то ще остане кухо.


В началото казахте, че включването на Патриотичния фронт ще отдели от властта ДПС. Това ли е единствената гаранция?


- В България няма активни борци, които с присъствието си гарантират нещо. Гаранцията е това да има стабилно мнозинство, независещо от ДПС. Не че Патриотичният фронт е някаква категорична гаранция. По-крайните форми на национализъм не помагат в тази работа, защото те дават на ДПС образа на защитника на правата на етническите турци. Те не са това. Реформаторският блок също защитава етносите и го доказа. Реформата на институциите може да оздрави и самото ДПС, защото каквото имаме против тях, ние имаме против тежките корупционни схеми в управлението.


Одобрявате ли назначението на Владислав Горанов за финансов министър, който все пак се свързва с Делян Пеевски?


- Не искам да подценяваме ролята на премиера. Ще цитирам Симеон Радев, който казва, че някъде в края на XIX век се е създал отвратителният модел министерствата да са феодални владения на министъра и премиерът да няма контрол върху тях. Това е над стогодишен устойчив и наистина много опасен модел. Българската конституция дава огромни правомощия на премиера, за да гарантира, че всяко министерство ще следва общата правителствена политика, а нашата обща политика е черно на бяло, тя не е някаква мъглявина. Борисов носи огромна отговорност.


По казуса с финансовия министър проведох личен разговор с Борисов и го попитах дали знае в какво обвиняват Горанов и най-малкото публичния риск го носите той. Той каза, че е спокоен, пое риска и прие да бъде гарант, че Горанов ще провежда политика, обратна на тази, за която го обвиняват. Оттук нататък това е отговорност на ГЕРБ и на премиера. Пред себе си съм чист, че съм провел разговор. Не знам повече по въпроса извън написаното в медиите. На обвинения съм се нагледал, нека да видим делата. В някои медии пише, че имам леля партизанка в Пловдив, но аз нямам.


Какво трябва да стане със скандала с тефтерчетата на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов? Отговорен ли е главният прокурор?


- Скандалите са два - единият е изчезването на тефтерите, другият с поправката. И двата имат нужда от много сериозно разследване, но докато по първия разследването трябва да завърши със заключение дали става дума за битово престъпление, или става дума за акт на организирана престъпност. Боя се, че там възможните улики за акт на организираната престъпност са много малко. Ако самото вещо лице не влезе в режим на признание на съучастие, не виждам как може да се докаже сериозно престъпление. Все пак в България има и служби.


Вторият скандал е очевидно сериозно престъпление, което трябва да бъде разкрито. Дали Д.П. е преправено на 10, или 10 на Д.П., мен не ме интересува особено, защото това е тежко престъпление с мотиви. Ако в случая числото е преправено на инициалите, тези мотиви не са обясними. В другия случай са обясними. Нека упражняваме натиск върху прокуратурата - и институционален, и публичен. Това престъпление би трябвало да бъде лесно разкрито. Малцина са имали достъп.


Не трябва ли по записките в тефтера да се разследва търговия с влияние?


- Ако има нещо, което наистина не харесвам в главния прокурор, защото той не е човек без качества, е склонността му да се държи понякога като опозиционен парламентарист от трибуната. Има театри, които са позволени в Народното събрание, въпреки че дразнят хората, но не са позволени в прокуратурата. Политическите вметки не са удачни. Иначе съм склонен да се съглася с хората, че тефтерът сам по себе си не е годно доказателство за търговия с влияние. Той е много сериозна улика, но доказателствата биха били показанията на Златанов, но не виждаме такава готовност. Безспорно съдържанието на тефтерите е публичен, а не съдебен въпрос, това не може да доведе до повдигане на обвинения.


От публичните изяви в последните дни на силовия вицепремиер Меглена Кунева остава впечатлението, че одобрението на Сотир Цацаров на предложената от министър Христо Иванов стратегия за правосъдието е залог за оставането му на поста главен прокурор. Това така ли е?


- За добро или лошо доверието на Реформаторският блок няма никакво отношение към изпълняването на работата на главния прокурор.


Но евентуално сваляне на доверието има своята важна знакова роля?


- Разбира се, че е много важна задачата в хода на съдебната реформа главният прокурор да пази поне приятелски неутралитет към процеса. Ако отношенията се превърнат във война между реформаторските политически сили и прокуратурата, ние ще я приемем тази война и ще я водим. От нея обаче ще загуби правосъдието.


Немалка част от депутатите на Реформаторския блок, включително и най-разпознаваемите лица, преминаха към изпълнителната власт. Знак за какво е това?


- Трябва да приемем тяхната позиция - това е знак на политическа отговорност.


В какво здраве е Реформаторският блок? Ще има ли наистина конгрес?


- Мисля, че Реформаторският блок е в добро здраве, но в лоша физическа форма. Това, че някой не се поддържа, не се развива - дали физически, дали експертно. Това, че един студент не си учи уроците, не означава, че е болен. Прави го обаче непълноценен в занятията му. Ако един спортист не тренира, той губи форма. Ако един човек на науката не чете, той изостава безнадеждно от колегите си. Така че ние не сме болни, можем да живеем много дълго така, но няма да си вършим добре работата, ако не се развиваме.


Тоест ще има ли конгрес в скоро време?


- Колегите от "Движение България на гражданите" и СДС поставиха този въпрос като функция на готовността на отделните партии да участват в него. Честно казано, очаквах, че след като ни поканиха на 10 ноември на конгрес през септември, те са имали готовност за тогава. Ако аз каня някога за тогава, бих си подсигурил собствената готовност за тази дата. Не съм очаквал, че един въпрос, защото натиск от страна на ДСБ не е имало, дали сме готови за февруари предизвика такава яростна ответна реакция. Не искам в никакъв случай да си създаваме фетиши, да даваме крайни срокове, над които да треперим. Журналистите с напредването на времето да ни питате дали и колко сме готови. Очаквам от колегите да извършат подготвителната работа, от която имат нужда, с необходимото темпо, за да не се излагаме публично. Все пак имаме обещание към избирателите си. Това, което имаме помежду си, няма особено значение, но това, което сме обещали на избирателите си, има огромно значение.


Все пак ще има конгрес, така ли?


- Нямам съмнение, че ще има конгрес. Въпросът е кога тази подготовка за него ще бъде осъществена. Оттук насетне идва въпросът колко ефективни сме ние, преди да извършим обещаните пред обществото стъпки за консолидация. Моето мнение е, че сме слабо ефективни.


Дали липсващото доверие на СДС и "Движение България на гражданите" е резултат от страховете им, че вие ще оглавите Реформаторския блок?


- Няма да приема, че помежду ни няма доверие.


Но то се вижда...


- Доверието е дали знаеш какво да очакваш от хората, с които работиш, и дали можеш да очакваш достатъчна подкрепа. За себе си в момента мога да кажа, че първото е налице - знам какво мога да очаквам от колегите си. Често пъти не мога да очаквам достатъчно подкрепа. Кара ме да се чувствам малко самотен, но не и да ми липсва доверие.


На тръгване към поредните консултации с ГЕРБ.

© Анелия Николова

На тръгване към поредните консултации с ГЕРБ.


Да разбирам, че сте знаели предварително реакцията на партията на Меглена Кунева отпреди десетина дни, в която те поискаха да няма конгрес в края на януари или началото на февруари, защото е необходимо първо правителството да реализира обещаните реформи?


- Не очаквах публичната им реакция. Не бих задълбавал в неща, които са очевидни за обществото. Тази очевидност за мен поражда убеждението, че стъпки към консолидация са необходими. Тя може да има различни измерения и всички те са обсъждани вътре, но все още не се знае кой път точно да поемем.  Това са организационни въпроси. Политическият въпрос е можем ли да извършим единението, да имаме единство и лидерство след осъществяване на реформи, защото това е заявката, в която чета без съмнение почерка на проф. Даниел Вълчев. Познавам вече начина му на изразяване.


Ще си позволя един виц, защото досега не съм се включил в поредицата. Знам го от много малък. Той е за едни хора, които скачали от кула на завод в празен басейн, и като ги питали защо е празен, те казали, че докторът им казал, че като се научат да плуват, ще го напълнят.


Не ми е известен случай на формация без лидерство да е осъществила успешни реформи - и тук говорят като човек, който чете страшно много политическа история.


Реформите са винаги смелата част от политическата работа. Те изискват силна воля. Не казвам, че настоящото правителство няма да извърши реформи, а казвам, че неговият реформаторски потенциал е точно толкова голям, колкото е голям реформаторският потенциал на премиера Борисов. Докато Реформаторският блок не е единен, той не може да дава повече смелост от тази, която има в момента. Ако съдим по предишното му управление, Реформаторският блок има нужда да упражнява доверие в добрия смисъл на думата. Няма как да бъдем острие без лидерство на Блока. Просто още това дървено желязо не е измислено.


За какво ви слуша Борисов?


- Нека да си дадем няколко месеца, за да отговоря на този въпрос.


Кой е най-големият компромис, който до момента Реформаторите направиха?


- След избирането на правителството не бих казал, че сме правили компромиси. По доста въпроси тихо и без да бием тъпана, наложихме волята си и не мисля, че ще налага да правим кой знае какви едностранни компромиси.


Ако някой ваш министър не се справя добре, бихте ли го оттеглили?


- Способността на Блока да вземе решение, че снема доверие от свой министър, е минимална по чисто вътрешни организационни съображения. Същевременно програмата на Реформаторския блок и на правителството са много ясни. Ако в ключовите сфери някой от нашите министри не работи в тази посока или в противоположна посока, няма да се поколебая лично да сваля доверието си. Това е отговорността ни към избирателите, а не към вътрешните ни структури.


В каква ситуация въобще бихте свалили доверието си от правителството или част от него?


- Не ми се иска да си представям такива ситуации. Кабинетът ще оцелее, колкото е волята на премиера да управлява. От него зависи дали ГЕРБ ще упражнява върху партньорите си натиск, който да стане нетърпим за тях. От него ще зависи дали дава свобода на този дух на търсене на компромиси в парламента, който в момента успешно крепи и ще крепи правителството. Ако волята на Борисов е да прави реформи четири години, това правителство ще изкара цял мандат.


Заедно със здравния министър Петър Москов, който е и заместник-председател на ДСБ.

© Юлия Лазарова

Заедно със здравния министър Петър Москов, който е и заместник-председател на ДСБ.


Все още стои въпросът кой предложи лидера на СДС Божидар Лукарски за икономически министър? Има непотвърдена версия, че Лукарски сам е поискал поста от Борисов, самият Лукарски каза, че вие сте го предложили, има и вариант, според който СДС го предлага.


- Ласкае ме идеята, че аз съм човекът, който решава номинациите на Реформаторския блок. Но тя е невярна.


Да разбирам ли, че Божидар Лукарски не е казал истината?


- Самият Божо достатъчно се е борил срещу възможността аз да определям номинациите на Блока. Не съм в това положение. Видът на нашето представителство в изпълнителната власт показва без съмнение, че то е квотно, за добро или лошо. Като казвам за добро или лошо, според мен това е лошо, но за друго е добро. Божидар е квота на СДС.


Тоест инициатор е СДС?


- Да, той е председател на партията.


А ходил ли е Лукарски на среща при Борисов, където да е изразявал желанието си да бъде министър?


- Това не го знам. Но не съм чувал за такава среща от нито един от двамата.


Първият избор на ресор за Лукарски икономиката ли е?


- Вътре в партията СДС имаше повече от една идея кое е предпочитаното министерство. Един от тези портфейли е икономическият.


Имаше и декларация на Гражданския съвет. Какво става с него?

- Гражданският съвет на Блока в един момент блокира във функцията си да взима решения с три четвърти мнозинство. Оказа се, че за решения, които не са консенсусни, това мнозинство е непостижимо. Той се превърна в поле на консенсуса не по своя воля, а по силата на балансите вътре, което не е много приятно за част от хората. И за мен не е приятно, защото аз съм идеологът на тази форма.


Когато Найден Зеленогорски каза, че Гражданският съвет се е изчерпал в голяма степен, аз разбирам, че той се е блокирал във функцията си на орган за взимане на решения.


Притеснявате ли се от разпад на Реформаторския блок?


- Ако някой си тръгне, значи не ни е бил нужен. Всички са влезли на гърба на доверието на Реформаторския блок и на неговата програма. Ако някой е готов да счупи това доверие към себе си, значи няма смелостта и не е нужен. Нищо такова не се вижда.


Чувате ли се с Иван Костов?


- Отговорът, разбира се, е да. Въпросите са чуваме ли се три пъти на ден и той ли ми диктува действия. Имах разговор с човек, който не ми е близък, много сериозен предприемач - не олигарх, а човек с три фабрики с 300 служители в Северна България, който се интересува от политика, без да е навътре. Той ме попита риторично: "Ти представляваш Иван Костов, нали".


Въпросът чувате ли се с Иван Костов го разбирам като представлявате ли Иван Костов в българската политика и отговорът ми е: "Категорично не". Няма важно решение, което да не е мое или на ръководството на ДСБ. По много въпроси с Костов имаме различни мнения и са си останали различни след разговори. Чуваме се от веднъж седмично до веднъж месечно. По-често не се е случвало.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Един от малкото сериозни политици в новия парламент!
  Давай смело...

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Реформарматорите, тия пък кои бяха! А да тези дето взеха 8 милиарда заеми!

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Вече няколко пъти казах, че през последните седмици или месеци много хора в българската политика се промениха и то към добро в културата на общуване.Това да е само,пак е добре,стига това общуване се запази,а политически различия винаги ще има,ама те не трябва да водят до разруха държавата.Както се казва -В спора се ражда истината.

 4. 4 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Евала Радане,
  дано успеете да запазите този модел на работа и тази линия на мислене,че да държим комуноидите и партията на Павката далеч от властта още дълго време

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 5. 5 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Прав си, ама спор има само за постовете в държавата, по отношение на заемите, толерирането на военни и полицаи, поддържането на мизерията, спасяването на банки аз не видях спор!

 6. 6 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "sashobal":

  Ало умните и красивите, абе туй 8 милиарда заеми, наливането на военни, полицаи, банки, и болници, не ви ли притеснява, или вий данъци не плащате!

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да се внушава: " Не трябва да допускаме най-голямото зло- ГЕРБ да управлява държавата"! Борисов тролчета, Борисов! Радан е малък...хи хии пак ще се излъже да играе по моята свирка а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  или как долината на розите се пренесе на жълтите павета . следват реките от мед и масло .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Разумни отговори на наболели въпроси. Търпеливо и неотклонно, Радан Кънев се стреми, да наложи коалиционна култура от нов тип, в РБ и в управлението на България. Мисля, че това стана възможно едва след появата на Р. Бъчварова в ГЕРБ. Това дава надежда, и за промяна, и за провеждане на реформи в управлението и съдебната власт!

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2365 Весело

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":"Радан е малък...хи хии пак ще се излъже да играе по моята свирка а ха хаа"

  Понякога е добре да се чете, не само да се пишат/преписват, умни цитати от флашки!
  И Давид е бил по-малък, но...

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Заглавието е поредният виц.
  Останалото не е толкова смешно, то е просто жалко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Както обикновено точен и откровен, без лицемерие или празнословие. Дано да запази този стил.

 13. 13 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Радане, ако винаги си се разбирал добре с ББ, защо тогава ни лъга толкова месеци преди изборите?!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1582 Весело

  "- В рамките на шегата искате да издам тайната на собствения си успех, така че в подробности може би не трябва да казвам."


  В рамките на шегата, този се взема много насериозно! Ще събирам бисерчета от него,може да излезе хумористичен сборник.

 15. До коментар [#9] от "batzdravo":

  Здравчо, че тя си е там от 2009 година.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 16. Къде е Иван Костов питам аз?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#6] от "capricorn2014":

  Тази актуализация на бюджета и взимането на нов заем се дължи на НЕКАДЪРНОТО комунистическо управление.Ако не се бяхте напъвали,като глисти на буца,да "управлявате"/грабите,сега нямаше да се налага този заем.Или може би не знаеш,че държавата е в колапс?
  Относно обръщението: умните и красивите
  Поне имаме самочувствието и сме такива!
  Ти като си тъп и грозен си завиждай от Бузлуджа

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 19. 19 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това интервю ме зареди с оптимизъм за бъдещето! Видна е промяната в политиците ни, браво!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Весело

  [quote#7:"oporna_to4ka"]" Не трябва да допускаме най-голямото зло- ГЕРБ да управлява държавата"[/quote]

  2009-2013 управлявахте популистки. Не сте най голямото зло, но пазихте статуквото. Това е общо изестно....

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#6] от "capricorn2014":

  [quote#6:"capricorn2014"]абе туй 8 милиарда заеми, наливането на военни, полицаи, банки, и болници, не ви ли притеснява, или вий данъци не плащате! [/quote]

  Забравил си да отбележиш, че с тези 8 милиарда ще върнат 6 милиарда стари заеми. Колкото до "наливането на банките", ако не дай Боже гръмнат, пенсиите ще станат по 8 милиона лева, и с тях ще може да се купи един хляб...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 23. До коментар [#20] от "dobrich":

  Популистки на баба ти хвърчилото. Те затова хората си го избират Бойко Борисов щото ги е легат, а?
  Ама и коментатори сте се събрали. ...

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И аз споделям мнението, че Р. Кънев е от рядко срещаните в България смислени, отговорни, трезви политици с идеи за дългосрочното развитие на страната по посока създаване на ефективна държава и справедливо общество.

 26. 26 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  [quote#17:"rosko11"]Ееех Ра(ма)дане, Ра(ма)дане[/quote]

  До коментар [#17] от "rosko11":

  Другарю, вие като му променяте името (любима дейност на комунистите) май си мислите, че обиждате Радан Кънев?
  Или си мислите, че името Рамадан е нещо лошо, нали?
  Изглежда ми твърде плоско, като мисъл от комунист, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Въпреки, че е политик с малко опит, РАДАН КЪНЕВ има голямо бъдеще! Пожелавам му успех!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не съм фен на ДСБ, но от интервюто серазбира че човекът е доста начетен и интелигентен. Респект

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да се консултира с д-р Москов, д-р Емилова, и да привлече кондиционен треньор от САЩ или Германия, хау!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 30. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2365 Весело

  [quote#15:"Wornoxmaniak"]Здравчо, че тя си е там от 2009 година. [/quote]

  Може, не знам! Но в статуса си, на член на ПП ГЕРБ, явно е претърпяла развитие! Което, според мен е добър ход на ББ. Това си пролича в периода на водене на преговори за създаване на сегашния кабинет, а също и от позицията която сега заема в него!
  Явно, ГЕРБерските "амазонки", добре се справят със задачата, да подръпват юздите на Вожда ви!
  Това е с добро чувство, не се заяждам!

 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "...Реформаторският блок е в добро здраве, но в лоша физическа форма..."
  [quote#11:"Николай Теллалов"]Заглавието е поредният виц.
  Останалото не е толкова смешно, то е просто жалко[/quote]
  Не е глупаво момче Кънев. Прави впечатление на искрен човек. Но често преиграва, какъвто е и случаят. На всичко отгоре, обяснителният режим не му е силната страна. Няма и кой да обяснява след него, какво е искал да каже, каквато е обичайната процедура при други едни големи политици.

 32. 32 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  РБ са трупа от лоши клоуни или слаби актьори с огромна амбиция за власт, пари и слава

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Весело

  [quote#23:"Wornoxmaniak"]Популистки[/quote]

  Именно популистки....Миналата година бат Бойчо обеща антимонополно законодателство и.....на другия ден подаде оставка!? Сега Москов щял да не допуска неусигурените до болниците. Ами че защо не го направи бате ви това?! Близко е до ума, някой да му пречеше?.....Бюджет 2015 г. ни показва, че ще има съкращения, но не и реформи. Всъщност, ако правителството не оцелее, агонията ще продължи. Това състояние на държавата е златна мина за някои, но матриала лапа мухи...

 34. 34 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ББ и сателитите му, като този РК, са гротескни фигури, много от тях комични, както самият ББ, но всички те са главните действащи лица в трагедията на България, наречена „Преход! Времето на тези лица ще бъде отбелязано като най-черните страници в българската история.

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Ako има още 2-3- ма водещи политици като Кънев , страната ще тръгне напред.Стискам палци поне да покажат правилната поска .

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  До коментар [#34] от "elviejo":

  А на комунистите и КОЙ - най-светлите?

 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  "Чуваме се от веднъж седмично до веднъж месечно. По-често не се е случвало.”

  Вервам ти!
  Освен ако не владеете телепатия, разбира се!

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#18:"sashobal"]че държавата е в колапс?[/quote]
  http://www.nsi.bg/
  тея друго твърдят, колапса е в опорните точки и .... глави на някои. Абе как се на ГЕРБ се случват кризи и колапси? Така че умната избиратели, трети път недейте ги избира, че може и апокалипсис да настане!

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  Радане, слушай кака си Меглена. Иначе ще забиеш в неправилна посока...

 40. 40 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Реформаторският блок е в добро здраве, но в лоша физическа форма

  -Мое наблюдение:
  Кога се похваля,че съм добре и...ми се нахвърлят лошотиите.

 41. 41 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Не се заблуждавай Радане не сте в добро здраве, пътници сте, но пък сте в добра физическа форма да вдигате врява и лозунги

 42. 42 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много спокоен, уверен и решителен Радан! Само така!
  Дневник - оПтекаеми значи ли нещо? Стават грешки, но тази не изглежда като да е техническа...

  Stef
 43. 43 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  До коментар [#35] от "Трябва съдебна реформа":
  Това виц ли е или си напълно заблудена ?

 44. 44 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 577 Неутрално

  браво , г-н Кънев , пожелавам успех !!! такъв човек мога не само да уважавам , такъв човек мога и да обичам и да се надявам ,че няма да бъде самотен в работата си, дано има и други като него....

 45. 45 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Промяната е добър вестоносец .. обикновенно

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 46. 46 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Успеха на правителството, ще означава успех за всички нас които искаме промяна, и началото на края на модела КОЙ.

  "Всички имаме лоши навици, от които трябва да се откажем. ГЕРБ имат лоши навици от една предишното си управление - злоупотребата с власт. Ние имаме други лоши навици - от една креслива опозиционност без градивност в поведението." - критичната самооценка е признак на зрялост и особено важна за политиците.

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 47. 47 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Ние имаме други лоши навици - от една креслива опозиционност без градивност в поведението
  ======
  Е, поне си признаваш...за което получаваш адмирации...

 48. 48 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Тоя ако е водещ политик аз съм извънземен, това боядисаните комунисти съвсем сте дезориантирани в реалностите

 49. 49 Профил на krum_donev
  krum_donev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Четох донякъде... много бира трябва да се изпие още, това разбрах. Довечера продължавам

 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 821 Неутрално

  какви лозунги бяха преди изборите, реформи, демонтиране, а-у, а сега изведнъж :

  "били сме креслива и не градивна опозиция"

  ми аланкоглу, заради това гласувах за вас- да промените нещата, не да сте градивни към мутрата Бойко, Влади Горанов, да се съгласявате с Цацаров (на когото ли4но Радан искаше оставката преди изборите) и тн и тн

  казвам го наистина с огор4ение - имаха голям шанс РБ да направят нещо смислено, а на следващите избори няма да минат 4% заради вси4ките тези лъжи

 51. 51 Профил на islamic_state
  islamic_state
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ясно. Промени няма да има...

 52. 52 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 409 Весело

  "Ако до всяко добро същество застане още едно..."
  Радан последователно и упорито доказва, че нормалното и правилното постепенно се проявяват и разпространяват в българската политика и управление.

 53. 53 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много добре казано по всеки от въпросите. Бих подкрепил с две ръце Радан Кънев за председател на блока.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 54. 54 Профил на yado_san
  yado_san
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре формулирани мисли. Това никога не е минус.

 55. 55 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Много открито, откровено интервю, не помня откога водещ политик да е бил толкова директен.
  Радан Кънев потвърди, че моят избор е бил правилния.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кънев е умно момче ..
  Само че, досега , задачите бяха в сферата на ОРГАНИЗАЦИЯТА - най- общо казано ..Разговори , преговори, съгласия ...
  Предстои , обаче по- трудното : промените в Законите , за по- добро бъдеще, реформите ..
  ТЕ , реформите , са друга "сфера" на действие :) Цял народ чака тези промени - и се надява да са за добро ..И там трябва да бъдат насочени всички усилия ..
  Идеи, въображение, предложения - какво трябва да се промени , а не как да се взимат решенията в реф.блок !!! ТОВА сега е важното ...И по перфектен начин да се взимат решенията в коалицията - това само по себе си НЕ води - до новите Законопроекти !!!
  Организационните проблеми винаги са били ЗАГУБА на време - но без тях - не може .:)).Важно е бързо да ги решиш и да преминеш към СЪЩЕСТВЕНА част - новите закони или промените в тях ..:))
  Успех, желая ...

  BIG AL
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  И едно "леко" противоречие , в интервюто :)
  От една страна - е било нормално министърът да си избира заместниците - с които можел да работи, а
  от друга страна се твърди, че НЕ трябва министерството да се превръща във феодално владение ...)
  Едното , просто изключва другото :)

  BIG AL
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Адвокатите или изобщо юристите , имат това преимущество, което се УЧИ в университета/ специалността им / , да преговарят добре , защото ВИЖДАТ проблема от ДВЕТЕ му стани - виждат тезите на двете страни , знаят ги предварително - и това изхожда от наученото - че в един казус- и едната и другата страна имат свои си тези, защити, доводи ...:)))
  Това се учи в Юрид, факултет :)- разглеждането на проблема , спора , казуса - от всички страни - кръгово- от всякъде и от твоята теза , но и от противната теза и доводи :))

  BIG AL
 61. 61 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Лицето Радан Кънев дава надежда, че оправия има. Само заглавието звучи малко странно. Повече спорт и успехите ще дойдат.

 62. 62 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#60] от "BIG AL":

  Или казано по народно му: юристите разбират за емпатията по време на учението си и го прилагат по-лесно в ежедневието

 63. 63 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Това е!
  "Много пъти съм казвал, че демоните са в нас, а не в гардероба. Част от този модел може да бъде ГЕРБ, може да бъдем и ние, може да бъде и Волен Сидеров. Ако правилата допускат злоупотребата с властта, ако допускат срастването на икономическа, политическа и съдебна власт, те винаги ще бъдат моделът "Кой".
  Тук трябва да се съглася с неудоволствие с главния прокурор Сотир Цацаров, който каза, че зад инициалите Д.П. може да стои всеки. Да, така е. Всеки може да се превърне в проблем на управлението. Така че реформата на администрацията, въвеждането на прозрачни назначения и голямата задача на съдебната реформа са средствата за демонтирането на модела, а не преследването на отделни фигури. Трябва да има компетентни органи, които да разкрият дали дадени фигури са нарушавали закона."

 64. 64 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Браво на Радан! Имах известни резерви към него в началото и се радвам, че не се оказах прав. Браво!

 65. 65 Профил на Deb Row
  Deb Row
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ЛИЦЕМЕРНО!
  Радан става все по-смешен... За какво спазване на обещания към избирателите говори, след като се извинява като ученичка 1 месец по студията, че излъгал за това, излъгал за онова... Голяма част от мотивите му да си подаде оставката като говорител се оказаха компромисите и лъжите, за които се извини... ЛИЦЕМЕРНО!
  Не можел да приеме тръврдението, че в РБ няма доверие...?!?!?! - ми нали и това му беше мотив да си подаде оставката - разколебано доверие и съмнително единство... ЛИЦЕМЕРНО!!!

  ИЗВИНИ СЕ БЕ!

  Свободен да вижда истината!
 66. 66 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Този човек не може да си позволи цял мандат да ни занимава с кухнята на своята (неоглавена от него) организация! Време е да се определи - той участник в управляващата коалиция ли е или е нейният някакъв вид страничен коректив?!

 67. 67 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Теллалов":

  Не ми се коментират надути приказки - в Парламента и извън него Радан ги реди... Но се учудвам на едно: преди 6-7 мес. Орехчето искаше да вземе заем от милиард и половина, за да урегулира бюджета и повечето тук ревната - сакън, ще ги окрадете. От месец коалиционния апарат подготвя почвата за приемане на заеми от над 8 милиарда лева за тази и следващата година. Къде сте батета, да кажете на Боко следното: 1) няма да платим; 2) с пари назаем и баба може да управлява; 3) време е да си ходите...

  effi
 68. 68 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#63] от "Лелка":

  Трябва, лелче, ама няма и няма да има. Разбиването на структурите, които биха могли да надушат, открият и разкрият далаверите на управляващите биват подлагани на реорганизация, остракизъм и изгонване. Та не се надай...

  effi
 69. 69 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":

  "Ще събирам бисерчета от него,може да излезе хумористичен сборник."

  По принцип наистина не е зле да събираш "бисерчета" от интервюта на Р. Кънев, защото след време ще се наложи вероятно и да се поучиш от тях....

 70. 70 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кънев прави добро впечатление. Дано успеят да поставят поне стрелките на влака така, че да не могат после да бъдат променяни. Както Костов направи по въпроиа за членството ни в НАТО и ЕС.

 71. 71 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Надеждата за България е в новият тип консенсусни, високо образовани, решителни и същевременно земни и по човешки достъпни, политици като Радан Кънев! От цялото интервю става ясно само едно: РБ и лично Р. Кънев, като един от водещите лидери в него, имат твърдото намерение този път нещата в България наистина да се променят в положителна посока, макар и бавно, макар и с цената на политически жертви, от дивашка партизанщина и мега-корупционни модели на поведение, към една нова цивилизова коалиционна култура и ценностна система! Пожелавам им успех, съвсем искрено!

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1398 Весело

  [quote#18:"sashobal"]ази актуализация на бюджета и взимането на нов заем се дължи на НЕКАДЪРНОТО комунистическо управление.[/quote]
  Ъхъ...Тъй я ....Звучиш ТОЧНО като Боцко,да знаеш
  Щото и ТОЙ(да се свети Името МУ) ,ги каканижеше все същите ГЛУПОСТИ за целите има-няма почти 4 годинки управление на ГЕРБ Все ''тройната коалиция'' и ''комунистите'' му бяха виновни

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 74. 74 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "sashobal":

  Te ще ги държат вън от властта. Ама успялото момче и сокола, който бди над него, кой ще ги пипне като в тях е съсредоточена 35% от икономическата мощ на държавата?

 75. 75 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Описаната ситуация при назначението на шефа на ФЗВ е много показателна, че когато има несъответствия в коалицията, съответно има и механизми за преодоляването им. Това е обнадеждаващ и положителен факт, че може работата да потръгне. Дано!

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Така трябва да изглежда съвременния български политик.
  Радвам се,че те познавам,Радане.

 77. 77 Профил на Tyson
  Tyson
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На този блок Радан му е ракетата носител. За мене другите само се възползват от това, че е неопетнен.

  НЕГЪР НЕ СЪМ, НИТО БИЯЧ, МИС КАЛИФОРНИЯ ДАЖЕ НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ САМО ЧЕ ЗНАЙ ТАЙСЪН СЪМ АЗ
 78. 78 Профил на Deb Row
  Deb Row
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Пак ли ви свирна?

  Свободен да вижда истината!
 79. 79 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Уважаеми модератори, ок, изтирили сте мнението, но ще кажа същото точно като в поста, който сте ми махнали, като се старая да бъда този път политкоректен - нещо, на което Вие явно много държите. "Ееех Радане, Радане, как искаш да си в добра физическа форма, като си постоянно в положение, при което решението го взима някой друг - не е лесно да имаш за ментор Иван Костов и да си коалиционен съюзник на Георги Първанов и на Румен Петков. Изобщо мила картинка, в дъното на която стои видния хидроинжинер Ахмед Демир Доган." Е, уважаеми модератори, ако пак изтриете поста ми, значи цензурата съвсем е обсебила "Дневник".

 80. 80 Профил на BaumMangau
  BaumMangau
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Добри въпроси, до голяма степен задоволителни отговори. Ясно е, че се опитва да не влошава ситуацията, но и не отстъпва от позициите си. Оптимист съм в този случай

 81. 81 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Малко се затруднявам да го схвана от медицинска гледна точка.

 82. 82 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добро здраве в болно тяло означава импотентност или невъзможност за възпроизводство и развитие, камо ли за колонизиране на дясното пространство.

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  Внимавайте много,очакванията са големи и няма място за никакви компромиси.Всяка лъжа или популизъм имат огромен резонанс.Желая ви само успех,нищо друго.

  klimentm
 84. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1582 Весело

  До коментар [#16] от "Wornoxmaniak":

  "Къде е Иван Костов питам аз?"

  Както обикновено-зад кулисите. Плете интриги на куките на един партиен секретар.

 85. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1582 Весело

  До коментар [#1] от "Р. Дражев":

  "Един от малкото сериозни политици в новия парламент!"

  Щом казваш...Само че уточни-сериозен или политик. Двете не се връзват!

 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1582 Весело

  До коментар [#69] от "ultra_61":

  "По принцип наистина не е зле да събираш "бисерчета" от интервюта на Р. Кънев, защото след време ще се наложи вероятно и да се поучиш от тях.... "

  Няма лошо! Ще се поуча, само трябва да ми кажеш, като какъв той ще ме поучава? Засега го виждам само като бивш говорител с напразни амбиции за лидер на РБ, останал на сухо при разпределението на постовете. Това също говори за качествата му, ако не знаеш. А отстрани,за непредубедените, изглежда и доста хумористично...меко казано!

 87. 87 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вие гледайте да направите реформи. Иначе съм убеден че сте майстори на лафовете.

  Къде ви е програмата с конспект и дата? Или само се жабуркахте преди изборите.

 88. 88 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#85] от "Дон Кихот":

  Ще разбереш, че се вързват.
  Има време!

  Happy face says, adios !
 89. 89 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Лека форма на стомашно разстройство?

 90. 90 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  България ще спечели много ако Радан Кънев е следващият премиер.

  Истината ни прави свободни.
 91. 91 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#9:"batzdravo"]Мисля, че това стана възможно едва след появата на Р. Бъчварова в ГЕРБ. [/quote]

  Бъчварова не просто е била член на ГЕРБ, тя всъщност до голяма степен моделира Борисов (като политик имам предвид, не като личност). През 2009 - 2013 беше шеф на политическия му кабинет, а социологическата й агенция (Маркет Линкс) е тази, с който работеха двете германски фондации у нас. Адски любопитно ще ми е да разбера дали самата тя е посъветвала Борисов ГЕРБ да извади човек като нея на преден план, или е било обратното - уникалният му инстинкт пак се е проявил и той е бил инициаторът. При всички случаи резултатът е добър, няма спор. Дори бих казал, че в необявеното състезание за наследник на Борисов начело на ГЕРБ тя стремително влезе в тройката (заедно с президента и Томислав Дончев)
  Просто много хора подценихте Борисов и се литнахте по етикетите, ГЕРБ винаги е бил негов дългосрочен проект и нищо не е случайно. А на такива като теб ти прави чест, че му го признавате сега. За да върна жеста (но по убеждение, а не от куртоазия), дългосрочен политически хоризонт успява да демонстрира и Кънев, когато се осмели да разсърди чугуните в партията си и постави България на първо място. И точно с такива действия, лека полека, може да се промени България, както се и случва. Защото за един обективен анализатор у нас са настъпили много сериозни промени през последните 5-6 години. До 2009-а важните играчи бяха хора като Гоце, Станишев, Царя, Доган. Днес само вездесъщият хидролог е останал относително боеспособен от червеното статукво

 92. 92 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Радан Кънев ми се струва прекален оптимист както по отношение на Герб, така и по отношение на партията на Кунева и СДС. С такива "съюзници" като тях не ти трябват врагове.

 93. 93 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Г-н Кънев да коментира този факт:
  http://www.mediapool.bg/kadrovitsite-na-temida-prenarediha-konkurs-v-polza-na-nashi-momcheta-news227705.html
  Същото очаквам и от министър Христо Иванов.

 94. 94 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Много добро интервю! Човек получава едно доверие и спокойствие като го чете. Все пак се вижда, че имаме политици, които правят всичко възможно да не намразим съвсем политиката и да се надяваме на шепа добри управници. Ето това може да се постигне с налагането на коментираната от Р.Кънев култура на общуването и преодоляване на политическите различия.
  Вслушвайте се в този глас, господа политици!

 95. 95 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":

  Ами учисе човече. От Радан има какво да научиш. Това момче израства с часове. Свидетели сме как решава тежки проблеми без много шум и разправии. Как търси добрите качества в другите и ги превръща в мостове. Как отстоява принципи и доверие. Това е изключително умел и почтен човек, а също и качествен лидер от ново измерение.
  БРАВО РАДАНЕ. Дано продължаваш все така.

 96. 96 Профил на keranka.sybeva
  keranka.sybeva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ДОЛЕН

  “Реформите са винаги смелата част от политическата работа. Те изискват силна воля. Не казвам, че настоящото правителство няма да извърши реформи, а казвам, че неговият реформаторски потенциал е точно толкова голям, колкото е голям реформаторския потенциал на премиера Борисов. Докато Реформаторския блок не е единен, той не може да дава повече смелост от тази, която той има в момента.” – Радан Кънев
  Вчера прочетох поне пет пъти горния пасаж, който Кънев е избрал като много значим, та го е постнал преди линка към интервюто си пред “Дневник”.
  Накрая реших, че е долен.
  Днес прочетох горния пасаж още пет пъти.
  Пак го намирам долен.
  ДОЛЕН ми е най-напред, защото започва с повтаряне на лъжа – да се правят реформи изобщо не е въпрос на воля или смелост. Това е измишльотина на Иван Костов, който обяви себе си за смел, когато го обвинихме, че с приватизацията и реформите облагодетелства комунистите. Те точно при това условие го оставиха да ги направи. Ако не беше спазил уговорката, ни воля, ни смелост щяха да го спасят - правителството му щеше да фръкне още на първата година.
  Простата истина е, че за да се направят реформи, е нужен или почти пълен обществен консенсус, или много слаба опозиция. Костов имаше и двете, плюс заговор с “опозицията” зад гърба на обществения консенсус.
  ДОЛЕН е и защото е подъл – повече от година време реформаторите се силят да викат по мегданите, че били не само смели, но и единствени, а сега, когато Борисов им даде немалко власт да действат, някой извъртя задник и твърди, че всичко зависело лично от премиера? Дали не се усетиха вече, че реалността не е като да се хвалиш на съучениците си, че те показват по телевизора?
  ДОЛЕН е и защото е лукава и двусмислена заявка - да не кажа заплаха - да му дадат председателското място на РБ – иначе, видите ли, блокът нямало да е нито единен, нито "смел”.
  Още доста глупости е изговорило хобитчето в интервюто, но нямам сили да ги коментирам всичките.
  В края на краищата, нямам договор с блока да им чистя стълбищата.
  А те, както тръгнаха и както продължават – “в добро здраве, но в лоша физическа форма”, скоро ще се пързалят надолу по запълнените си с мръсотия стълбища по гол Гъз.

 97. 97 Профил на keranka.sybeva
  keranka.sybeva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#95:"proizvoditel"]Свидетели сме как решава тежки проблеми без много шум и разправии[/quote]
  Сериозно? Ще ни запознаете ли с някой от "тежките проблеми", решени от Радан?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK