Проф. Евгения Иванова: Не допускам, че "Ислямска държава" може сериозно да спечели когото и да било в България

Евгения Иванова

© Антон Попов

Евгения ИвановаПрофесор Евгения Иванов е преподавател в департамента за политически науки на Нов български университет. Тя автор на монографии, сред които "Балканите: съжителство на вековете. Изследване върху (не)състояването на балканската модерност", "Отхвърлените "приобщени" или процесът, наречен "възродителен" и "Българското дисидентство". Наскоро представи сборника "Помаците: Версии за произход и съвременна идентичност". "Дневник" й зададе въпроси по мейл във връзка с акцията на ДАНС от вторник срещу мюсюлмани, заподозрени, че са привърженици на "Ислямска държава", заради нейните преки наблюдения върху квартал "Изток", откъдето са и повечето задържани.

Напомня ли ви акцията на ДАНС от вторник на тази от 2010 година? Как ще коментирате действията на прокуратурата и ДАНС, които признаха, че са включили толкова много полицаи, за да демонстрират воля на държавата?


- Обиските и арестите, извършени през 2010 г. в домовете на някои имами и в джамиите, бяха провокирани от едно международно съвещание на вътрешните министри по въпросите на ислямския тероризъм, което трябваше да се състои на другия ден. Не зная от какво са провокирани сегашните акции. Струва ми се все пак, че волята на държавата би могла да се проявява по-често по отношение на кражбите и убийствата, които действително заплашват националната сигурност. В тези случаи (изобилни и в ромските квартали) органите на реда се оплакват, че нямали достатъчно ресурс да се справят с тях. Имат обаче ресурс да стоят пред парламента или да бранят държавата от ислямска заплаха, за която никак не е сигурно, че съществува.  


Трябва ли да има "генерална превенция" (по думите на Владимир Писанчев) срещу възможни прояви на "Ислямска държава"? Доколко те са възможни?
- Разбира се, че превенция трябва да има. Но тя би трябвало да се основава на дълбоко познание както на същинските проявления на ислямизма, така и на детайлна информираност за поведението на заподозрените. Иначе ще се окаже, че преследваме някакви хора, понеже не дотам умно са се повлекли по някаква мода. Наслагали са си "нетрадиционни" атрибути, за да се изперчат във "Фейсбук" – без при това да се крият, а ние сме ги изловили, за да предотвратим терористичен атентат. 


Дори самата употреба на понятието "радикален ислям" показва некомпетентност. Това е понятие от сферата на религията, което няма нищо общо с националната сигурност. Понятието, чийто политически смисъл би могъл (в някои случаи) да се свърже с тероризма, е "ислямизъм". 


С какво "Ислямска държава" може да спечели симпатии сред хората в България?


- Не допускам, че "Ислямска държава" може сериозно да спечели когото и да било в България, но не изключвам възможността някои хора до такава степен да се почувстват унизени и отхвърлени, че да поискат да си отмъщават на света. Именно такава е мотивацията на немалка част от онези, които се присъединяват към "Ислямска държава". Разбира се, стимулът може да бъде и финансов, но вие ме питате за симпатии… 


Вие познавате ромското население и имате наблюдения върху квартал "Изток" и по-конкретно Ахмед Муса Ахмед. Може ли да споделите своите впечатления.


- През февруари миналата година бях в дома на Ахмед Муса, за да го интервюирам. Първото, което ми направи впечатление, беше богатата библиотека – не само теология, а и светски книги - романи например. Майка му има магазинче, тъща му прави и продава пици, а жена му, изглежда, предимно чете и отглежда четирите им деца. Никоя от тях не беше с никаб (бурка). Говореха предимно жените.


Преди да приеме исляма, Ахмед се казвал Ангел. Бил кръстен, четял Библията. Чул за исляма в Австрия. Работел там по строителството. Понеже живеел в една джамия, постепенно се запознал с исляма. Ходжите го излекували от шизофрения – четели му Корана.


Най-напред прочел Корана на турски. Сега вече можел и на арабски, който научил в Египет. Там учил само езика, не ислям. След това завършил училището за имами в Сърница с директор Сеид Мутлу – главен обвиняем по делото в Пазарджик. "Не отделям четирите месхеби (школи в исляма), вземам от всеки онова, което е хубаво – каза Ахмед. - В Сърница учехме ханифитски ислям."


За ханифизма (школата, следвана на Балканите) казва "нашето течение". След това съвсем чистосърдечно призна: "Ще се моля, както Пратеникът се е молил, но ако ми дадат мерцедес, защо да не го взема?"


Първия път го осъдили, защото в Кьолн се свързал със забранената секта капланджии. Спял, където намери, включително при тях.  "Откъде да знам, че били забранени?" Така и не разбрал много от учението им. Не знаеше, че Каплан проповядва държава, основана на Шариата…


Хората там през последните няколко години масово приемат исляма. На какво се дължи това? А част от мюсюлманите започнаха да търсят "истинския, правилен начин" за проповядване на исляма. Какво  е мястото на ДАНС и агентурния апарат при такава тенденция?


- Вярно е, че все повече бивши християни от махалата приемат исляма. Но е вярно и обратното: мюсюлмани приемат християнството в неговия евангелистки вариант. Често като причина за обръщенството се сочи някакво чудесно изцеление: от шизофрения, както при Ахмед, от различни видове рак. 


Съвсем близо до къщата на Ахмед е евангелистката черква, много посещавана. Евангелистите никак не обичат мюсюлманите, но признават, че откакто приели исляма, спрели да крадат. 


Разбира се, чудесното изцеление и внезапното религиозно просветление едва ли са единствената мотивация. Възможно е да има и инерция, възможно е да има и пари или някакво облагодетелстване. Нито един от тези мотиви обаче не е достатъчен да предизвика мащабна акция на ДАНС. 


Освен това със "спящите клетки" би трябвало да се действа не мащабно, а внимателно. За да не се събудят…


Какви са вашите впечатления от Ахмед Муса и неговото обкръжение. За него в квартала говорят като за спасител - "не крадем, не пием, не се караме с жените си" -  са част от най-честите аргументи, които хората от квартал "Изток" искат да изтъкнат, за да докажат благоприятното влияние на Ахмед.


- Никой не ми каза, че Ахмед е спасител. Не го твърдяха и младите мъже, в чието обкръжение го заварих. Повечето от тях са от християнски семейства. Приели исляма още преди Ахмед да се завърне от Австрия. Наричат се помежду си "братя". Носят български имена. Само имамът Баязид е от традиционно мюсюлманско семейство. Чичо му също бил имам.


Жените, облечени с никаб, по това време бяха рядкост в махалата. Една от тях е дъщеря на Ахмед. Преподава ислям на момичета. Други ходят обикновено забрадени, трети – гологлави. Повечето са с български имена. Възможно е след присъдата над Ахмед "нетрадиционните" облекла да са се увеличили – поне това видях по телевизията. Възможно е след последната акция още да се увеличат. Предполагам, това е техният начин да изразят протест.


Докато течеше процесът, интервюирах различни граждани в центъра на Пазарджик. Твърдяха, че забулени жени се появяват много рядко – ако отиват на пазар или на лекар. Не казаха, че се дразнят от тях. Възможно е това също да се промени – общностите да се втвърдят и да започнат да се мразят. Хората се намразват, когато се страхуват: едните – от тероризъм, другите – от мащабни акции на ДАНС…


Може ли да се каже, че делото срещу другите 12 мюсюлмански духовници е оказало някакво влияние, че да се стигне до тази ситуация?


- Делото срещу мюсюлманските духовници оказа влияние върху мюсюлманите по принцип. Те се почувстваха обидени и дискриминирани. Дори и най-атеистично настроените. С изключение може би на Недим Генджев и обкръжението му. Някои дори смятат, че именно той е инициаторът на цялата баталия с "радикалния ислям". На мене обаче ми се струва, че Генджев е твърде ниско ниво. Способен е да сипе ритуални проклятия, но едва ли може сам да предизвика толкова мащабни погрешни ходове. 


Колкото до връзката на Ахмед с останалите обвиняеми по делото, тя беше загадка за повечето наблюдатели. 


"Нищо общо нямам с останалите – обясни ми той. - Познавам само Мутлу, Салих (мюфтията) и един-двама от другите. Отначало ме призоваха като свидетел, а на другия ден – хоп! – обвиняем. Сложиха ме при тях, защото съм осъждан, за да ги натопят покрай мене."


Какво влияние оказва фактът, че мюфтийството се разграничи от местата, на които акцията се проведе. Може ли тази институция да окаже влияние върху  общности, подобни на тази в квартал "Изток"?


- Поведението на мюфтийството още след медийния фишек, пуснат от дружба "Родина" - че децата в Пазарджик си играят на "Ислямска държава" – силно ме озадачи. Не беше моя или на други учени работа да обясняваме, че става дума за сценка от Корана. Това трябваше да направи мюфтийството. 


Не зная защо се дистанцират (както впрочем и ДПС). Може би мислят, че да защитят цигани, означава да се компрометират? Ако наистина е така, едва ли ще продължат да имат влияние в квартал "Изток"… 

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "атеистично настроени мюсулмани"

  Birds of a feather flock together.
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  А бе то и ние "не допускахме", че така ще се развие "прехода", ама тя каква стана...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#1] от "rldkfl":

  = дървено желязо.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Евгения Иванова,

  македонски език и нация НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, а османските завоеватели изклаха 5 000 българи от Батак през 1876-та......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Заглавието е леко подвеждащо, а иначе самозаблудата и вярата в това, че това вероизповедание е в експанзия, за да проповядва мир и любов, е само за малоумници.
  От друга страна, дали ще породи симпатии Ислямска държава - ще породи, особено сред по-бедните и невежите, но проблемът, който не се засяга, е че в тези средища и населени места съществува не по-малкия риск да се укриват и проповядват истински екстремисти и главорези, дошли "на гости" от Близкия изток.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"Dr. G."]От друга страна, дали ще породи симпатии Ислямска държава - ще породи[/quote]

  Не става въпрос за никакви симпатии, а за ПАРИ.

  'Let light surround you' Dream Theater
 8. 8 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Никога не казвай никога. Мотивацията може да е чисто финансова, и да няма нищо общо с вярата.

 9. 9 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Как никой от тези "учЕни" не се заинтересува от БУЛГАРИТЕ, ами все налитат да изследват разни маргинали и малцинства? От българите кинти не падат, за разлика от продаването на българското...

  'Let light surround you' Dream Theater
 10. 10 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#9:"ariel28"]БУЛГАРИТЕ[/quote]
  БЪЛГАРИТЕ

  'Let light surround you' Dream Theater
 11. 11 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  "Ако ми дадат мерцедес - защо да не го взема?"
  Това е казал излекуваният от шизофрения...
  >

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  То и антентати не предвиждахме преди Бургас, ама...

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1978 Разстроено

  До коментар [#1] от "rldkfl": "атеистично настроени мюсулмани"
  Видяхме на какво са способни "атеистично настроени мюсулмани" в Югославия, когато се радикализират. А радикализацията може да стане за един ден и една нощ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"ariel28"]Е.И. е една от академичните еничарки, които не се свенят да продават България за паница кинти, които разни фондацийки и организацийки им дават, само и само да държим м@@@лите далече от уредените им държави. Псевдоакадемични @@@@@!![/quote]

  За първи чувам за госпожата, но придобих от мнението й по този случай впечатление сходно с коментара .

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Гневно

  Гневно! Ох, на мама умничката! Да спечели не, но да купи, който си поиска от ваксаните ни "братя" сигани! Както последователи на ИД, така и турски сепаратисти! Ще е малко късничко, когато подобни професори и цялата държавица осъзнаят това! Но това е дърежава на абсурда! И най-елементарните неща не бива да са ясни на "мозъците" в таз държавица!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Аз имам въпрос: защо БПЦ дреме и какво ИЗОБЩО е направила през последния четвърт век, за да приобщи хората, да им даде вяра и път, когато най-много имат нужда от тях??
  За тези, които не знаят: БПЦ продължава да бъде най-крупният земевладелец в България.
  КЪДЕ отиват тези пари??? При положение, че за нещата, за които говоря, даже пари не са толкоз нужни.
  Минавам по улица в Пловдив, където на 50 метра една от друга са Евангелска църква и стара църква, на повече от 200 години. Дворът на евангелистите - почистен, тревата подстригана, детска площадка заема повече от половината двор (неголям), с нови поддържани люлки.
  Дворът на другата църква - заринат в листа, тъжен и непипнат, в ъгъла на огромния двор - някаква люлка със скъсани синджири.
  Е?

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  ...."жена му, изглежда, предимно чете" .....Да ве Тони, толкова мЛого чИте, че не знае правилен, говорим български език!?

 18. 18 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Евг. Иванова е един от основателите на Комитета за защита на гр. Русе, което не я прави компетентна по въпросите на исляма.
  Преди 7-8 г. всеки говореше за ислямски фундаментализъм, което практически не означава нищо повече от следване на ислямските норми. Това беше обяснено от друг преподавател от НБУ и оттогава се наложи "радикален ислям". Сега пък тя предлага "ислямизъм".
  Жени, що не си гледаш театрото, а се буташ за културен антрополог?!

  CONTADOR GRATUITO!
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#4:"mtmvb"]македонски език и нация НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, а османските завоеватели изклаха 5 000 българи от Батак през 1876-та...... [/quote]
  Професорската никога няма да ви каже ,че Соломон Леви Явиш при староазагорското клане е използвал башибозук от цигани и шиптери !

  Дори и нашите приятели от частните агенции за разузнаване на САЩ признават за над 1000 български граждани са минали на специализация за ИД в Саудитска Арабия и Катар !
  Катар не е подписал желание за сътрудничество срещу ИД . Да не говорим ,че наши именити политици направиха пътечка до Катар преди две години и не е ясно по какви причини!?
  __________
  Проф. Евгения Иванова: Не допускам, че "Ислямска държава" може сериозно да спечели когото и да било в България
  __________
  Араби атеисти има само в Монте Карло !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  .."Повечето от тях са от християнски семейства"...Тони, ти да си чувала, че при циганора се празнуват всички празници - християнски, мюсюлмански, будистки...Важното е софра да има и мноооого келепир!...........-

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  помните ли главният масон Валери нам кой си, дето наскоро взриви собственият си син ЗА ПАРИ ? С обезвреждането на мини! Мотивиран от златото повече, от колкото фанатиците от Близкия Изток! Защото никой от тях не праща детето си на смърт. А разни фондациийки от Саудитска АраПия си купуват ваксани "братя" сигани на килограм! Е, същото! Имат мотивация, при отва са гладни, и се купуват още по-евтино и още в по-големи количества! И както ги купуват Саудитски фондации, така (може да ги) купува и турското разузнаване!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Финансовата мотивация на "братя" сигани може да прави чудеса. Включително радикализъм, тероризъм и сепаратизъм. За братята българи се сетете само коло от тях ФИНАНСОВО МОТИВИРАНИ се изтъпчнчваха пред телевизора да бранят КТБ и Цветан Василев. Е, същото е! Виждате колко е силна ФИНАНСОВАТА мотивация, без значение колко абсурдни тези се защитват по най-нагъл начин. А сиганите(поне мюслюманите от тях) са си безродници. Считат се за турци.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#9:"ariel28"]БУЛГАРИТЕ[/quote]

  Ариелче, ти оправи проблема с наши и чужди еничари, помаци и македонци от Скопие.... та отиде до Казан, Татарската реСпублика!? Щото според Божо Димитров там имало 400 булгари, заявили своя единтитет чрез съда, пък неофициално се говори за 40....Поставяй по лесно изпълними цели!.........

 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Глупости. Абсурдно непознаване на материята и още по абсурдното е че се отправят обвинения за неразбирането й.
  " но не изключвам възможността някои хора до такава степен да се почувстват унизени и отхвърлени, че да поискат да си отмъщават на света." Това е тотално профанизиране на проблема. Идеята за тази ислямска държава се заражда още през 1928 год в Египет. Основава се организация, наречена Мюсюлманско братство,от Хасан Ал Банна, с лозунга "Ислямът е решението". Целта на тази организация е създаване на империя от Испания до Индонезия., подчинена на строго йерархическо управление. Тази организация вече десетки години разработва тази идея, като обучава и образова свои кадри по света. Дълго време диктаторите в Близкия изток, усетили заплахата от радикализирането на исляма, както и увеличаването на популярността на братята сред мюсюлманите ги бяха изкарали извън закона. Поради подценяването и недоразбирането на силата им тези групи бяха вкарани в конфликт, които ще струва много на човечеството. Мюсюлманското братство отдавна вече не работи само за влияние над мюсюлманите, придобила богатства, тя вече иска власт и то не регионална, а със световно влияние. Сега за с случая с нашите роми. Самият факт че са разпространени атрибути на ислямска държава, говори че се работи при това много усилено за навлизането й в България. Все пак някой ги е разпространил и най-важното се използват съвсем по предназначение, подбуждане към джихад. Наистина е по трудно да се радикализират традиционни мюсюлмани, все пак именно мюсюлманите обявиха и започнаха войната си с тях, като редица арабски държави ги изгониха извън пределите на страните си. Циганските тарикатлъци, че не били разбирали за какво иде реч не бива да минават и ми приличат на оправданията им че не плащали билети в градския транспорт защото нямали работа. Истината е че дори да имат работа те няма пак да плащат. Проблемът се задава и не бива псевдопознавачи да го профанизират по такъв абсурден начин. Защото точно така се започва. Това е най краткия път да се разруши гражданския мир, а пътят надолу е много стръмен, започне ли падане няма сила която да може да го спре, особено в толкова чувствителен регион като нашия.

 25. 25 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#4] от "mtmvb":

  Разбира се, че македонска нация и македонски език съществуват- изключително на територията на Вардарска Македония. Какъв е смисълът от атакаджийски и каракачански напъни да се казва "те таково животно нема", след като съществува. Друг е въпросът откъде и на базата на какво са се пръкнали македонски език и македонска нация - темата е достатъчно сложна. Препоръчвам книгата на Hugh Poulton "Who are the Macedonians"( може да се намери и поръча например по Amazon). Там са описани добре процесите на трансформация от българско към македонско етническо самосъзнание, започнали още в края на 19 век, и ускорили се след Илинденското възстание.

 26. 26 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В циганските общности първи се настаниха евангелистите, по-късно и ислямистите. И наистина ги облагородиха, поне що се отнася до битовата престъпност и образованието.
  На нашите православни църковни дядовци, това обаче им е унизително, те предпочитат да се бият помежду си и да гонят келепиреца покрай имотите.

 27. 27 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#5:"ariel28"]Е.И. е една от академичните еничарки, които не се свенят да продават България за паница кинти[/quote]

  За съжаление това е най-достоверното обяснение за изказването ѝ. А жената умее да говори обтекаемо, да представя становището си като приемливо, да звучи загрижено и разумно. Ако ѝ повярва човек, всичко си е наред, само ние малко недоразбрали по липса на толерантност. Дали?

  Любопитно, най-накрая и мюфтийството се оказа нетолерантно и ксенофобски настроено спрямо циганите и заслужено си отнесе закана от академичната госпожа, че и срещу него ще се върви в мюсюлманските практики на квартала.

 28. 28 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#25:"kirsner"]Разбира се, че македонска нация и македонски език съществуват- изключително на територията на Вардарска Македония.[/quote]

  Дрън-дрън, че пляс.

 29. 29 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#16:"dogwoman"]Аз имам въпрос: защо БПЦ дреме и какво ИЗОБЩО е направила през последния четвърт век, за да приобщи хората, да им даде вяра и път, когато най-много имат нужда от тях?[/quote]

  БПС не прави нещо много основно, което обръща циганите в правата вяра. Не им плаща за това. Пропуск, кво ги прайш?

 30. 30 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  права е, т.нар. ислямска държава може да привлече единствено психопати и умствено увредени. Но не бива да забравяме, че в случая става дума за опити за разпространение на психопатични 'възгледи' сред възможно най-нискоинтелигентното население, което няма никакви умствени съпротивителни сили (т.е. възможност да разсъждава, да прави изводи и заключения и т.н.).
  'Привлечените' не е нужно да разбират от корани, джихади и прочие дивотии, за да направят нещо лошо. А за всеки би трябвало да е очевидно, че крайната цел на привличането на безмозъчни сган е да се направи нещо лошо. Поради това, в подобни сборища не бива да има рекламни акции, а непрекъснато, ежечасно следене и проверки на замесените, и най-вече на източниците им на финансиране. Ако няма пари, новоизлюпените мюслита от цигански произход ще изчезнат по-бързо, отколкото са се появили.

 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Не беше моя или на други учени работа да обясняваме, че става дума за сценка от Корана. Това трябваше да направи мюфтийството."

  мюфтийството са страна по проблема, не може на тяхно изказване да се разчита. именно задача на експертите беше - и още е! - да пояснят какво е "радикален ислям" и "салафизъм", "традиционен ислям", "ислямизъм" и каквото още се върти в медийното пространство. защото е нормално чиновниците от ДАНС да не знаят. но не е нормално експертите да не поемат отговорност за думите си. те самите имат огромен проблем да дадат съдържателни дефиниции на тези иначе така охотно използвани от тях понятия. в резултат на това махалото се люшка от заклеймяването на циганите-конверти като "немюсюлмани" до обявяването им за "връщащи се към чистотата на религията" и обвинението им за употреба на "традиционни символи" по "криминален начин". и ако един експерт не може да поеме отговорност за думите си - в медиите и в съда - значи не е експерт. поне да кажат, че те самите имат терминологичен проблем. което обаче ги изважда извън кръга на валидните консултанти по случая.

  а пък изказването "не допускам че.." не означава нищо. изразява лично подозрение и надежда, да. но не и подкрепена от доказателства, т.е. експертна, позиция

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някой трябва да се замисли!

  Happy face says, adios !
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#29] от "gogaroga": Грешиш. Не е само в плащането работата. Иска се също малко мозък и голямо сърце.
  Или ти мислиш, че циганите не обичат да се чувстват част от някаква общност? Познаваш ли цигани изобщо?

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Весело

  Не виждам друга мотивация за авторката, освен същата, каквато имат и "братята" "римляни". Само фондациите-спонсори са различни-за нея от Вашингтон и Брюксел, за не до там автентичните и ваксани "римляни"-Саудитска араПия! Някой от многобройните братчеди на Осама-та Бин Ладен-ът!
  Авторката:"Майка му има магазинче, тъща му прави и продава пици, а жена му, изглежда, предимно чете и отглежда четирите им деца. Никоя от тях не беше с никаб (бурка). Говореха предимно жените"
  1)КОЙ КОЙ КОЙ им е дал пари на тези бедни хора в най-бедните части на най-бедната държава да почнат бизнес? Това не е ли купуване? Хубаво ли е, когато чичо на Осама ти даде пари да почнеш бизнес? Да, за тях е хубаво. За чичото на Осама-още повече-създава си спяща клетка. Виж, за нас и за гражданите на ЕС, дори тези в Брюксел и Париж НЕ Е!
  Държавата не дава парспективи на тези хора, и единствения, който им подава ръка са "чичовците" на Осама!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#33:"dogwoman"]Или ти мислиш, че циганите не обичат да се чувстват част от някаква общност? Познаваш ли цигани изобщо? [/quote]

  Да, от собствената си общност най-вече.
  Да, представи си това са непосредствените ми съседи откак се помня. Доста опит имам, най-непосредствен.

 36. 36 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Не допускам, че "Ислямска държава" може сериозно да спечели когото и да било в България,"
  ...
  Гавазите на летището в Сарафово преди 2 години също не допускаха ....
  Мисля, че такива допускания и предположения не би трябвало да бъдат правени от интелектуалци политолози, а от експерти по сигурността. Не зная колко такива има в България и колко добре са обучени. И да ги няма, могат да бъдат обучени.

 37. 37 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 562 Разстроено

  Ключовото изречение за мен е че :
  "Ходжите го излекували от шизофрения – четели му Корана."
  Достатъчно са няколко такива , да им промият мозъците и да ни запалят чергата.

 38. 38 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Явно да си преподавател в департамента за политически науки на Нов български университет (БИВШЕТО АОНСУ НА ЦК НА БКП) е диагноза. Поредното доказателство, че даскалята там винаги са били слуги - и преди и след 10 ноември.

 39. 39 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Твоята увереност е и наша, Професоре, но смесваш разни теми ...
  Срещу общата ни /с теб/ Самоувереност днес се изправя, твърде зловеща за България, Историческа сила...
  При това и дори, в нейно име...
  Пред такъв случай и академик да бива,
  сбърка ли си оценката - в жертва пада, че и сред първите...

 40. 40 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#4:"mtmvb"], а османските завоеватели изклаха 5 000 българи от Батак през 1876-та......[/quote]
  Нека уточня все пак, че Ахмед ага и другите убивали в Батак, не са били "завоеватели", а помохамеданчани българи!

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#28] от "gogaroga":

  Такива са фактите - има отродено българско население в РМ, част от което мрази България и българите повече от всички други съседи...Колкото и да не ни харесва, не можем да го отречем!.....

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#16:"dogwoman"]да приобщи хората[/quote]

  Циганите се чувстват по близки етнически до населението от Арабистан, затова по лесно се приобщават към исляма. В това е причината!.........

 43. 43 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"dogwoman"]Аз имам въпрос: защо БПЦ дреме и какво ИЗОБЩО е направила през последния четвърт век, за да приобщи хората, да им даде вяра и път, когато най-много имат нужда от тях?? [/quote]

  Хахахаха... От 9.09.1944 няма БПЦ...

  'Let light surround you' Dream Theater
 44. 44 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#14:"Gligani"]За първи чувам за госпожата, но придобих от мнението й по този случай впечатление сходно с коментара .[/quote]

  Госпожата е известна с антибългарските си писания. Просто част от кохортата "социолози", "политолози", "антрополози" и тути кванти "български" "учени", които много бързо напипаха келепира на прехода: плюй българите, че не са толерантни, величай "малцинствата" и паричките, титлите, стипендиите, специализациите ще текат като река. Дъртите като горната от комунисти станаха върли "толерасти" (нали знаете що за хора преподаваха идеологическите дисциплини преди 1989 г.? А и тогава нямаше "политология", та г-жата кой знае на какви истмати и диамати е учила студентството...), а младите лъвчета кариеристчета се навъртяха покрай тях и те да продават бащина дружина...

  'Let light surround you' Dream Theater
 45. 45 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#41:"dobrich"]Такива са фактите - има отродено българско население в РМ, част от което мрази България и българите повече от всички други съседи...[/quote]

  Какво означава "население" да мрази държава и народност?

 46. 46 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#42:"dobrich"]Циганите се чувстват по близки етнически до населението от Арабистан, затова по лесно се приобщават към исляма. В това е причината!.........[/quote]

  А като бяха "протестанти" до кого се чувстваха близки етнически? Циганин вяра няма, само търбух!

  'Let light surround you' Dream Theater
 47. 47 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Професорката силно надценява главоломното оскотяване на една особена и постоянно увеличаваща се част от населението на България. Да се поразходи в провинцията и тогава да си прави изявленията.

 48. 48 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#18:"foster"]Евг. Иванова е един от основателите на Комитета за защита на гр. Русе,[/quote]

  Ясно. Там случайни хора нямаше, все проверени "перестройчици"

  'Let light surround you' Dream Theater
 49. 49 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално
 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  [quote#42:"dobrich"]Циганите се чувстват по близки етнически до населението от Арабистан, [/quote] Циганите не се чувстват етнически близо до абсолютно никого, даже като кажеш "циганин" в България това почти нищо не значи. Има турчеещи се цигани, цигани-християни, цигани-евангелисти, има калайджии, има мечкари (вече не зная как им викат на тях) и още поне няколко десетки различни "цигани". За циганите родът е много по-важен от нещо си абстрактно, наречено "етнос".
  Родът, с всичките лоши и хубави неща, си е общност. Като почнеш да губиш връзката с тази общност, вече не си човек, защото извън нея не те признават.
  Тоест за хора, които искат да са част от общност, която да не е точно родът, следващата стройно организирана и ясна общност е религиозната. Това, че ислямът ги влече повече, не е вярно. Има много цигани, приели разните евангелистки течения, което се отразява отлично на много неща.

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 453 Весело

  АБЕ И аз не допусках, че БКП-БСП ще спечели някого през 1990г.

  Впрочем, аналогията между искямските терористи и българските комунисто-мафиоти е доста правилна.

 52. 52 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8685 Неутрално

  Г-жа професорката явно не познава по отблизо манталитета на мургавото население. За пари без работа някой от тях ще продадат и децата си, акъл не се иска за това.

 53. 53 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#27:"gogaroga"]За съжаление това е най-достоверното обяснение за изказването ѝ. [/quote]

  Благодаря, казвам го от опит! Имала съм много случаи да се запозная с писанията на наши "учени" социолози например. 90% се занимават с "малцинствата"! И издават книга след книга и изследване след изследване за това колко са добри малцинствата и как ги тормозят българите. Как трябва още и още пари да им даваме и евала да им правим, и виновни да се чувстваме. И като погледна лъскавата корица на книгата: Оппааа! Някоя фондацийка, някоя програмка за интегриране... А пък като погледна сивитата на маститите автори: то са специализация до специализация по места, където не виждали жив сиган или ако са, не щат и да видят. Казвам Ви, мафия е... Тези хора продават българското и окото им не мига. Младите кариеристчета са още по-настървени. Университетската мършава заплата и жаждата за наука отдавна не са вече фактор...

  'Let light surround you' Dream Theater
 54. 54 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#44] от "ariel28":

  Точно така. Не само че напипаха келепира но и се превърнаха в добре платени говорилници. Тази госпожа е толкова некомпетентна, толкова далече от проблематиката и е учудващо че въобще и се дава трибуна.

 55. 55 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#54:"baxter"]Тази госпожа е толкова некомпетентна, толкова далече от проблематиката и е учудващо че въобще и се дава трибуна. [/quote]

  Дава й се трибуна от такива като нея, надпреварват се кой е по-"толерантен", сиреч, антибългарин, та да се нареди на трапезата.
  Западняците си правят много лоша услуга, като стимулират идейно и финансово тези хиени. Искат да ни превърнат в буфер на малцинства, бежанци (нова яма за нови пари!) и т.н., но не това е начинът...

  'Let light surround you' Dream Theater
 56. 56 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Добра, интелигентна и със собствено мнение професорка. Бърка в отверстията на псевдо националисти и неграмотни псевдопатриоти.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 57. 57 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  То зависи само от нас, от мюсулманите, но също толкова от християните и от държавата

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 58. 58 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  За да сме спокойни,трябва да допускаме и недопустимото и да сме подготвени.

 59. 59 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Абе тези от НБУ с изгладен от соросоидна толерастия мозък, ще не отидят по бабеченско и да видят за какво става дума...ама да говорят с местните българи.

 60. 60 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Госпожо професор вие доказахте, че от много глава боли, искам да кажа, че от многото ви объркани приказки главата ме заболя.
  Нищо не можах да разбера от обърканите ви приказки.
  1. "Не зная защо се дистанцират (както впрочем и ДПС)." Щом българското мюсюлманско духовенство се дистанцира от тези хора те откъде са дошли, кой ги финансира. Нито дума анализ. Само не ми казвайте, че един шизофреник, по вашите думи, получил прозрение и хората в Пазарджик го последвали.
  2." Жените, облечени с никаб, по това време бяха рядкост в махалата." Под това време разбирам няколко години. Първо - откъде се взе изобщо този никаб в България? У нас няма такива традиции. Дори на турския президент жена му носи само забрадка. И защо според вас масово (според вашите думи вече не са рядкост) жени, които не са възпитани в този дух го носят - само, за да протестират срещу арестите ли? Нито дума анализ, както би трябвало да е ако имате претенции за научност.
  3. Разказвате ни някакви лични истории без значение и дори в тях се оплитате: Ахмед Муса бил умен, четял Библията, имал голяма библиотека, ама не разбрал, че сектата, която го зарибила била забранена. Думи без значение, нищо не доказващи. В цялото интервю се явявате не като научен работник, а като адвокат на Ахмед-Ангел.
  4. Разбрах какво не трябва да правим - най важното да не ги обидим. Виж, какво трябва да правим срещу хора, проповядващи най-фанатичен ислям, никога не практикуван в България и привнесен от Саудитска Арабия и Катар, които агресивно го налагат по цял свят, подкрепен с техните пари, не разбрах. Тогава защо беше целият този куп празни приказки? Ама пък и журналистката много удобно забрави да ви попита.

 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Интересно, защо такива привърженици на всичко циганско, като авторката, не отидат да поживеят година-две в някои от пълните с цигани плевенски села, а бягат в чужбина? И вместо да решат или да спомогнат за решаването на проблемите в България, отиват в Германия, Англия, Испания или САЩ и от там патриотично ни дават акъл как трябва да живеем ние тук? Защо не дойдат тук и нагледно да ни покажат това, което сега само ни казват? Или се придържат по принцип към попската поведенческа формула: Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти казвам!

 62. 62 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Понеже живеел в една джамия, постепенно се запознал с исляма. Ходжите го излекували от шизофрения – четели му Корана."

  ХАХАХА - Мисъл на "професор" от НБУ. Каквото НБУ, такива и професорите му.
  Впрочем тази Иванова доста време се захранваше от разни западни хранилки, сега в измисления НБУ станала и цял професор. Смешна работа.

 63. 63 Профил на emirben
  emirben
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Имат обаче ресурс да стоят пред парламента или да бранят държавата от ислямска заплаха, за която никак не е сигурно, че съществува. "

  Ей писна ми от "либерални" хора, които нямат идея какво се случва наистина, ама защитават "онеправданите". Ми като не е сигурно какво правиш та се изказваш като експерт? Аз ще ти кажа като български арабист - ДА ислямска заплаха има в България, ДА радикален ислям има в България. Нещо повече, самият Коран, ако някой си направи труда да го изчете и изучи из основи, е сам по себе си радикален императив и призив за всеобща мюсюлманска агесия. Ама ти Иванова сигурно си го чела от романтичната му страна, щото си романтична по душа и летиш в облаците като всеки либерал. И такива като вас, които витаете в облаците, обвинявате в предразсъдъци такива като нас, които знаем какво се случва на терена. А именно че всичките приближени до Ахмед Муса са силно радикализирани хора. И това е само в Пазарджик.

 64. 64 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "mtmvb":

  Препоръчвам да се прочете онова, което са написали за Батак Захари Стоянов и Хайтов.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 65. 65 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван Петров":

  Ролята на БПЦ в обществото е занемарена от много време. Ръководството е заблудено от политически и вътрешни борби за власт. Традиционната представа за родолюбивото духовенство днес няма покритие. Православният Синод упорито настоява да бъде отново държавна религия и част от властта, да жени и развежда, както е в Гърция и да ползва субсидии от бюджета. И да участва при вземане на политически решения. Тези искания са ултимативно поставени на масата, но политиците не им обръщат внимание, защото времето не е същото, както когато църквата е станала инструмент на светската власт. Днес е възприет принципа за отделяне на религията от държавата. В САЩ и ЕС. А БПЦ демонстрративно отказва да се грижи за религиозното обгрижване на християните докато не получи исканото. От друга страна, БПЦ не е готова за духовна роля в обществото, защото духовенството в общи линии няма вярата на своите славни предшественици. Не познават достатъчно Библията и принципите на проповядване на християнското учение. Не могат да дават пример на християнски живот. Отец Иван е едно изключение, но и той е в плена на материалното осигуряване на приюта си. А народът остава неук по основните въпроси и в голямата си част само спазва традиции, чието съдържание не разбира.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 66. 66 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "- Не допускам, че "Ислямска държава" може сериозно да спечели когото и да било в България, но не изключвам възможността някои хора до такава степен да се почувстват унизени и отхвърлени, че да поискат да си отмъщават на света. Именно такава е мотивацията на немалка част от онези, които се присъединяват към "Ислямска държава". Разбира се, стимулът може да бъде и финансов, но вие ме питате за симпатии… "

  Това недопускане е недопустимо! Освен, че не е обосновано с нищо - нещо наистина недопустимо за учен - то игнорира с лека ръка една, може би малко вероятна, а може и една огромна заплаха!
  Проблемите, свързани с националната сигурност, стоят от години изоставени, а събитията текат с все по-голяма бързина и интензивност.
  Лекомислието на псевдоелитите, образуващи ръководните и авторитетни структури и некадърността на кадрите доведоха до катастрофа страната изобщо, разрушиха националното единство и оставят младите и способни хора да емигрират. Демографският срив дебългаризира България. За кого подготвят почвата - празните села и градова, земята, няма да са все ненаселени. Вакуум в този смисъл не е възможен, особено при активизираните геополитически стремежи.
  Първото нещо е да се анализира проблема. Да се схване от водачите, че щом няма закон, нуждата го налага. Опасност има, но каква и какво да се прави? Една от първите задачи е да се влезе в сериозен диалог с Главното мюфтийство и да се поиска описание и анализ на сектите, можещи да заплашат сигурността на страната. Да се уточни ОТНОШЕНИЕТО на мюфтийството към тях. И какви са реалните взаимоотношения с тях. Специалните служби трябва да имат експерти по арабски език и религия в изострената ситуация. У нас винаги епълно със специалисти по всичко, но когато потрябват за нещо важно - няма ги. Арабисти и араби, имами и имигранти от исламски страни - колкото щеш, а когато беше първото дело, обвиняемите се подиграваха с непознаването на езика и ислама от страна на "вещите" лица. Прокурори и съдии се оказаха неподготвени за материята.
  Може и да се огледаме и в съюзните страни, особено важно е да се види какво става и се прави в Австрия, Германия и Великобритания, Холандия и Франция. И още много други неща за обмисляне, изучаване и решаване. А така - без закони, без да се знае кое е наказуемо, без да се познава проблема, да се правят "акции" със случаен характер и без представа какво се търси, може и "да се извадят очи, вместо да се изпишат вежди".

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 67. 67 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тази много премерено изтъква незначителните факти и отрича очевадната истина. Заслужава едни големи кавички на титлата си !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK