Димитър Бечев: Решението на Путин за "Южен поток" показа, че ЕС има силата да въздейства върху Москва

Димитър Бечев

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър БечевВ деня на срещата между руския президент Владимир Путин и турския Реджеп Тайип Ердоган, публикувахме текста на Димитър Бечев за портал "Култура" - "Путин и Ердоган: различия в приликите". Ден след разговорите между двамата в Анкара "Дневник" му изпрати няколко въпроса за коментар и оценка на посланията и резултатите от тях. Димитър Бечев e специалист по разширяване и политика на добросъседство на ЕС, както и по политиката на Балканите, в момента е преподавател в London School of Economics.


Коя е истинската новина след срещата между Путин и Ердоган според вас? В България естествено фокусът е спирането на "Южен поток" - това ли е наистина най-важното съобщение и какво четете зад него?


- Безспорно новината за "Южен поток" е най-важният акцент, но аз бих посочил също няколко други важни съобщения - отстъпката от 6%, която "Газпром" ще направи на турската държавна компания БОТАШ по доставките на природен газ от 1 януари нататък, съгласието на руската страна да увеличи доставките по тръбопровода "Син поток" и отказа на Анкара да даде данъчни облекчения на "Росатом" за ядрената централа, която се изгражда край гр. Мерсин.
Турция действа по подобие на Китай - използва нуждата на Русия от съюзници, за да реализира важни икономически придобивки. Що се отнася до "Южен поток", съмнявам се, че Русия и "Газпром" имат желание и възможности да изградят газопровод с капацитет 63 млрд. куб.м годишно по посока на Турция. По-логично и икономически оправдано е да се инвестира и надгражда сега съществуващата инфраструктура, защото Турция сама по себе си е ценна не като транзитна страна, а като голям и все по-важен пазар за руското синьо гориво - предвид нивата на растеж и демографския си профил.


Появиха се съмнения, че това всъщност е окончателно решение - някои го определят като ход, блъф. Това ли е краят на проекта "Южен поток"?


- Разбира се, може и да е блъф и проектът да възкръсне под някаква форма в бъдеще. Все пак в Русия има мощни олигархични лобита, които имат интерес да се харчат още много милиарди от държавния бюджет. "Газпром" не е обикновена фирма, а придатък на държавата, обрасъл с клиентелистки мрежи. Но в сегашните условия проектът ще бъде най-малкото замразен. Партньорите на "Газпром" в него като италианската фирма ЕНИ също изказаха още преди месеци съмнения, че той ще бъде реализиран.


Като какъв ход на Путин го разчитате? Защо го предприе?


- Защото посещението в Турция е прекрасна възможност той да излезе с чест от сегашната ситуация, казвайки "не ни искате в Европа, ние имаме алтернативи - Турция, Китай, другите нови икономики. Вие си теглете последствията от вашите решения". Разбира се, на езика на числата нещата стоят малко по-различно и Русия си остава зависима от пазарите в ЕС. Затова и склони неотдавна на компромис с украинския оператор "Нафтогаз" при посредничеството на Барозу и ЕК.


Руските медии коментират решението за спирането на проекта като победа на Украйна с подкрепата на Брюксел... Какви ще са ефектите върху отношенията Европа - Русия?


- Наистина решението е добро за Украйна, но властите в Киев могат да празнуват победа едва когато реформират крайно неефективния си енергиен сектор, зависим от корупционни мрежи. От българския опит знаем, че това не е особено лека задача.


Заявлението на Путин подчертава, че ЕС има силата да въздейства върху Москва. В дългосрочен план обаче Путин е решен да диверсифицира икономическите връзки на Русия, да търси нови пазари и да се откъсне, доколкото е възможно, от Европа. Въпросът е доколко политическият волунтаризъм е способен да промени пазарните реалности.


Преди срещата анализирахте приликите и разликите между двамата лидери, след нея какво виждаме - доближиха ли се в позициите си?


- Връзката се основава на прагматизъм или дори опортюнизъм. Путин се стреми да експлоатира обтегнатите отношения между Ердоган и Запада, за да привлече Турция, ако не като партньор, то като съюзник. Ердоган търси икономически ползи от сътрудничеството с Русия, като цели балансиране на търговския обмен (Турция е изправена пред значителен търговски дефицит заради вноса на руски въглеводороди).

Путин и Ердоган на официалната пресконференция след срещите в Анкара

© Reuters

Путин и Ердоган на официалната пресконференция след срещите в Анкара


Същевременно продължава турската политика за смекчаване на зависимостта от руските енергийни доставки. Чрез проекти като ТАНАП Турция инвестира в Южния газов коридор и след 2019 г., търси достъп до газ от Каспийско море, надява се на по-големи доставки от Иран при отпадане на санкциите, а скоро може да получи газ от Кюрдската автономия в Северен Ирак. Един ден може би ще има възможност да внася газ от Източното Средиземноморие. Сривът на цените на петрола е също в турски интерес, тъй като има положително влияние за платежния баланс с Русия.


Каква политика към Русия и към Турция е в интерес на България?


- Не бива да се поставя знак на равенство между двете страни. Все пак Турция е наш съюзник в рамките на НАТО и преговаря за членство в ЕС. България трябва преди всичко да се възползва от възможностите, които предоставя близостта с бурно развиващата се турска икономика, да развива инфраструктурните си връзки (вкл. в газовата инфраструктура), да привлича инвестиции.


Що се отнася до Русия, България трябва да се придържа към санкциите, наложени от ЕС, и да работи за единството на външната политика на ЕС. Заедно с това трябва да сме отворени за руски инвестиции - както от фирми, така и от частни лица (например в имотния сектор) - но с ясната уговорка, че всичко се прави по правилата - национални и европейски.


Трябва ли България да работи за Турция в ЕС?


- Разбира се. Можем само да спечелим, ако Турция продължи по този път и демократичните реформи тръгнат отново. Но нека бъдем реалисти. За съжаление нито в Анкара, нито пък в ключови държави - членки на ЕС, има достатъчно политическа воля за истински рестарт на преговорите. Докато не бъде постигнат напредък в Кипър, няма да има и нов тласък в преговорите. С други думи - България като съсед на Турция трябва да покаже добра воля и да действа конструктивно, но с ясното съзнание за наличните пречки по пътя.


В рамките на няколко дни Ердоган се срещна с папа Франциск и с Владимир Путин - има ли общо между тези срещи, какво е посланието?

Папа Франциск и Ердоган на срещата в Анкара<br />

© Reuters

Папа Франциск и Ердоган на срещата в Анкара


- Посланието най-общо е, че Ердоган вижда себе си като лидер от световна величина, който може да разговаря като равен с водещите политически фигури на съвремието. Същото важи и за Турция, която има лидерски амбиции, къде оправдани, къде не чак толкова.


Срещата с папа Франциск има и още едно послание - че Ердоган и Партията на справедливостта и развитието ще продължат да работят за правата на религиозните малцинства в Турция, дълго потискани от кемалисткия режим. По този начин той подчертава и демократичните си постижения - и то в момент, когато Турция върви по-скоро назад в демократичното си развитие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Просто не знам откъде изсмуквате такива нелепи постановки

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нямаше ли кой да му каже на този юнак, че Русия спря ЮП, а не го съобрази с капризите на ЕС?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  [quote#2:"др. Иванов"]Русия спря ЮП[/quote]

  Щото се оказа, че няма пари да го построи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Решението на Путин за "Южен поток" показа, че ЕС има силата да въздейства върху Москва

  То затова се стига и до там - Майдан, Одеса, Крим, Източна Украйна, Южен поток. Щото си мерят силите, на кого му е по-голяма.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#2] от "др. Иванов":

  Спокойно, докторе! Колегата ти Путин ще си купи кампютър за копане на биткойнове и ще може да финансира и Потока, и стълба до Луната, и всякакви подобни нещица

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "др. Иванов":

  постепенно РФ ще спре много нещо, толкова много, че долапът им ще се изпразни

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Димитър Бечев e специалист по разширяване е преподавател в London School of Economics

  Както се казва, човека си е оправил положението. Не го интересува българите гладни ли са, жадни ли са.

 8. 8 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Я,има поява на рубладжии...?!

  [quote#2:"др. Иванов"]Русия спря ЮП, а не го съобрази с капризите на ЕС?[/quote]

  Кво беше това Русия...?
  Ааааа,сетих се. Нещо с валута за тапети,икономика силна колкото Южен Судан и мегаломанско джудженце за водач.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Разбира се,че има.Москва го разбра,сега ще започне да го усеща и народа на Русия,впрочем усещането вече започна.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  [quote#8:"sashobal"]Кво беше това Русия...?[/quote]

  Нещо твърде закъсало:
  http://www.nationalreview.com/article/393689/could-economic-troubles-doom-putins-plans-nat-brown/page/0/1
  ... with an economic model is grounded in exports to the West, China isn’t about to join Russia in a political alliance against the West. Pursuit of that chimerical alliance is a sign of Putin’s desperation...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1103 Гневно

  Решението, показва, че:
  1)България е разграден двор и беден роднина.
  2)никой за нищо не ни *@ава!
  И едните, и другите ни извиват ръцете и искат САМО ДА СЕ съгласяваме! Без дори да ни предложат НЕЩО В ЗАМЯНА!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Някой спортист няма ли да се изкаже по темата за Южен поток?

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Цитат: " Решението на Путин за "Южен поток" показа, че ЕС има силата да въздейства върху Москва"
  НЕЕЕЕ !!! Показа, че на ЕС и САЩ и стига сила само да превият България ... а Русия се ориентира към други пазари. Гиби ЕС от акълите на САЩ. Честито на Турция - има политика и има политици с топки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Няма никакво значение защо спират строежа. Дали нямат пари, или нямат газ или Путин е станал с гъза нагоре.
  Важното е, че в България няма да се строи. В последните 25 години НЯМА‌ нито един значим проект с участие на България, няма сериозна, еднократна, дългосрочна инвестиция. Няма развитие на държавата.

 15. 15 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#2] от "др. Иванов":

  "Капризите" на ЕС?
  Еееех, товариш Путин. Колко си дребен и жалък.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Решението показва, че България НЕ Е в състояние да отстоява своите интереси по време на преговори! Твърде много предатели и зависими! И нито един от тях в затвора...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Любопитно

  "специалист по разширяване и политика на добросъседство на ЕС, както и по политиката на Балканите"

  Мдааа...чие разширяване и чия политика...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Прост като семпъл русофоб. Колко глупава била Русия и как се е одупила на Турция, и как ние,ЕС, сме спечелили от това,че Южен поток ще мине през Турция.
  Преди време,ако бяхме се съгласили, Син поток щеше да е в България.Да, ама същите умници отказаха. И той отиде в глупавата Турция. Те като глупаци , се зарадваха.
  Сега ние,умните, пак отказваме. И глупавите турци пак вземат новата тръба.
  Ако Синият поток бе в България, кой щеше да знае какво се случва през 2009 година в Украйна? Сега пак треперим. Що? Щото сме умни и не се учим от грешките си.

 20. 20 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#14] от "dissident":

  Естествено че няма да се строи. И без пари да ни го направят, пак няма да се съгласим да ни сложат в газовата камера.
  Защото Южен поток е именно и само това. Капан за наивници.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rhapsody of Fire":
  Аз, както и Димитър Бечев, съм извън България. През ... ми е дали ще строите или не. Но вие трябва много добре да се замислите за бъдещето.

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514": "сега ще започне да го усеща и народа на Русия"
  Снощи напомниха, че по конституция Русия е социална държаа и точно народа няма да го усети. Подема ще продължи с пренасочването на Руските унвестици навътре в Русия и преориентирането на Източни пазари и към Първата сила - Китай. Европа си остава пръв приоритет и стратегически партньор на Русия, след като мине истерията в ЕС под американски натиск. Сори! Путин пак спечели.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  [quote#21:"dissident"]Аз, както и Димитър Бечев, съм извън България. [/quote]

  Сигурно си в Русия? Как е, живна ли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  [quote#22:"dark'star"]Подема ще продължи[/quote]

  Муаааа-ха-ха-хаааааа, ти на кой свят живееш бе?!


  Ако на това викаш подем, няма съмнение, че ще продължи. И аз им го пожелавам:
  http://www.bloomberg.com/quote/USDRUB:CUR

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това е едно от ценните неща в мнението на Бечев:

  [quote#0:"Д. Бечев"]Турция действа по подобие на Китай - използва нуждата на Русия от съюзници, за да реализира важни икономически придобивки. [/quote]
  Що се отнася до "Южен поток", съмнявам се, че Русия и "Газпром" имат желание и възможности да изградят газопровод с капацитет 63 млрд. куб.м годишно по посока на Турция. По-логично и икономически оправдано е да се инвестира и надгражда сега съществуващата инфраструктура, защото Турция сама по себе си е ценна не като транзитна страна, а като голям и все по-важен пазар за руското синьо гориво - предвид нивата на растеж и демографския си профил.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Щото се оказа, че няма пари да го построи.[/quote]

  Това ли са новите опорни точки? Вчера беше станал изведнъж горд, че си българин. Очевидно си мислел, че българското правителство е стопирало проекта. Сега се обърна на 180 градуса.

 27. 27 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#19] от "чобанмахала":

  Защо изведнъж всички кремльовки решихте,че тръбата отива със сигурност в Турция?
  Има доста показатели,че това няма да стане.
  Първо имат тръба,която не работи на пълен капацитет.
  Второ,ако наистина мине през Турция,ще си остане само до там,защото после трябва да влезе или у нас,или в Гърция.И двете държави са ЕС
  Трето,самата Турция иска членство в ЕС и това доста ще обтегне отношенията и със съюза

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  1999г Нато поиска небе от България! Всички у нас бяха ПРОТИВ! Иван Костов даде, и визите на ЕС за България паднаха 1 година преди тези за Румъния! Приеха ни по политически причини в ЕС-с много жертви! Водите на Места и 1-4 реактор отидоха по зян!
  Сега американския сенатор, дето друг му реше косата, дойде в София без да предлага нищо и заяви-ако направите ЮП ще се спрат парите от ЕС за България. Той не блъфираше, защото парите НАИСТИНА ги спряха!
  КАКВО ПЕЧЕЛИ БЪЛГАРИЯ сега, когато услужи геополитически на ЕС И САЩ? ПОлитиците ни нямат топки и не смеят и да си поискат! Иван Костов отдавна НЕ Е премиер! Пазарлъци се правят ПРЕДИ да отстъпиш, когато ИМА ЗА КАКВО ДА СЕ ПАЗАРИШ! Моментът за това е изпуснат!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Майче ще стане така, както от Атака казват. Накрая ще копуваме пак руска газ само, че с турска надценка....щото сме големи евроатлантици.

 31. 31 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 403 Неутрално

  ХАхахахахаха това е най голямата смешка :Д по точно, Путин има силата да докаже, че 5 пари не дава за простотиите на Европа

  Да живее България и българският народ.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  iak
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#2:"др. Иванов"]

  Нямаше ли кой да му каже на този юнак, че Русия спря ЮП, а не го съобрази с капризите на ЕС?[/quote]

  Русия клекна на ЕС и САЩ.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#0 "Статията"]

  Решението на Путин за "Южен поток" показа, че ЕС има силата да въздейства върху Москва [/quote]
  Глупости! Решението показа, че на САЩ и ЕС им стигат силите единствено да извиват ръцете на малки държавици като България.
  Защо Германията си направи потоците бе? Те не са ли троянски кон? Те, наследниците на Хителристите?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#7:"dissident"]Както се казва, човека си е оправил положението. Не го интересува българите гладни ли са, жадни ли са.[/quote]

  Що? А Путлер дали го интересуват българите как са? Вместо да говори за 400 мил., да види че минималната пенсия в Русия вече достигна 75€ след днешния пореден срив на рублата.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 39. 39 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#37:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]Защо Германията си направи потоците бе? Те не са ли троянски кон? Те, наследниците на Хителристите?[/quote]

  Защото ние сме по големи евроатлантици от германците. Ето затова.

 40. 40 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#31:"Massive atack"]Путин има силата да докаже, че 5 пари не дава за простотиите на Европа[/quote]

  67,5 рублета = 1 €

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Весело

  До коментар [#14] от "dissident": "В последните 25 години НЯМА‌ нито един значим проект с участие на България, няма сериозна, еднократна, дългосрочна инвестиция. Няма развитие на държавата."
  България изостанала, бедна, необразована ... и само крадците с джипове над аборигените. Толкоз им стига пипе = не могат да построят нищо, нито да изкарат 2 лева ако не откраднат или на хранилка.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#42] от "sashobal":

  Няма да ти кажа! Дерзай!

 44. 44 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 872 Неутрално

  32,7 рублета = 1 лев

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 45. 45 Профил на vladotom
  vladotom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Димитър Бечев: Решението на Путин за "Южен поток" показа, че ЕС има силата да въздейства върху Москва"
  - пази боже!!!
  Пак ни натириха затова, че се опитваме да еквилибрираме между две оси- а Големия брат ясно ни показа посоката. Русия едва ли зависи толкова от Европейския пазар, имайки Турция. Всеки знае производствените и търговски възможности на тази страна.

 46. 46 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#38:"Български патриот"]да види че минималната пенсия в Русия вече достигна 75€ след днешния пореден срив на рублата[/quote]
  Защото пенсионерите в Русия пазаруват с евро, нали?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 49. 49 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#46:"dissident"]Защото пенсионерите в Русия пазаруват с евро, нали? [/quote]

  Да, на практика в €, $. Рашка не произвежда нищо освен водка. За хапване 90% внос, а никой не ще рублета извън магучая.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Весело

  До коментар [#36] от "Български патриот": "Русия клекна на ЕС и САЩ."
  По-скоро Русия е на колене ... зад Европа.
  За акълите на САЩ Европа ще плаща в натура.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Нещата са много прости. Сащ принудиха Путин да влезе в блатото Украйна. Не му оставиха друг избор..... Сега Русия е в отбрана ..... Нападат я със санкции, свалят цената на енергоносителите... Южен поток може да почака , щото няма пари за него сега пък и съпротивата е голяма заради Украйна.... Тези глупости дето ги говори Путин в Турция са опит за по-елегантно излизане от ситуацията.... И атомни централи няма да се строят от руснаците щото и за тях няма пари.....Така ,че Путин се снишава.....На 9.12. ЕС ще каже за потока...........дали и трябва или не.....Путин се предаде.....

 52. 52 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3178 Любопитно

  [quote#7:"dissident"]Както се казва, човека си е оправил положението. Не го интересува българите гладни ли са, жадни ли са. [/quote]
  Как могат да бъдат задоволени гладът и жаждата?

  Gunter glieben glauchen globen
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Не знам дали ЕС има сили да въздейства на Москва, но очевидно има сили да ни притиска и да ни докара до просешка тояга. Това явно и Боко го е разбрал и за това е много притеснен. Орешарски се предаде на тримата сенатори, Боко пък се кри и си трая до сега, но явно е дошло време разделно. Хич не ща да съм на мястото на Боко, но ако бях щях да си нося калашник.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Русия се отказва от ЮП защото няма да може да го построи в обход на европейските правила за достъп на други доставчици до тръбата и забраната производител на газ да е собственик на мрежата. ЮП трябваше на Русия като оръжие срещу Украйна. ЕС не е луд от една страна да дава пари да стабилизира Украйна, а от друга да я дестабилизира чрез ЮП.
  А за нас остава поуката да не се подлъгваме по мегаломанските руски проекти, а да си изсветлим икономиката, за да дойдат чужди, че и български инвестиции. С парите, които бъджетът щеше да вложи в ЮП може да се изолират всички къщи в България и да нямаме нужда от толкова газ. Същата сметка важи и за Белене. Милиардите подобни държавни инвестиции ще дадат работа на десетки хиляди и ще подобрят жизнения им стандарт. А от руските инвестиции щяха да спечелят само шепа посредници и корумпирани чиновници и политици. Да не говорим за зависимостта от Русия и корумпиращата дейност на руските монополи.

 56. 56 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3178 Любопитно

  [quote#39:"wallenstein"]Защото ние сме по големи евроатлантици от германците. Ето затова[/quote]
  Сега остава да ни светнеш от къде ще вземем едни 4 млрд. евро за строителството на ЮП.

  Gunter glieben glauchen globen
 57. 57 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#22] от "dark'star":

  Аха, то и България по конституция беше "Народна"!

 58. 58 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#27:"sashobal"]Защо изведнъж всички решихте,че тръбата отива със сигурност в Турция? [/quote]
  Защото подписаха предварителен договор с Боташ.И Турция го иска,а не поставя условия като ЕС.

 59. 59 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#55:"bawarec"]яма да може да го построи в обход на европейските правила за достъп на други доставчици до тръбата и забраната производител на газ да е собственик на мрежата.[/quote]
  Ти немец ли си или българин? Защо за Северен поток да има изключения от правилата и спокойствие в доставките, а южна Европа и бедните страни да трябва да спазват "правилата"? Тия правила само за бедните ли важат?

 60. 60 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1484 Весело

  [quote#58:"чобанмахала"]Защото подписаха предварителен договор с Боташ.[/quote]

  Подписаха писмо за намерения с Боташ, т.е. нищо.
  А турците реално получиха 6% намаление на цената, увеличение на доставките и отказаха данъчни преференции за АЕЦ-а.

  Знанието е сила, информацията - власт
 61. 61 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#34] от "iak":Таке, за пореден път вие,такетата, давате на Турция стратегическо предимство пред България. Или не го разбирате или играете за друг отбор. С простотията си - и двете.


 62. 62 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#59] от "чобанмахала":

  Защото, ако ни спрат еврофондовете умираме прави. Това са единствените свежи пари, които влизат в Бг. А парите за еврофондовете ги дават най-вече Германците.
  Демек - който плаща, той поръчва музиката!
  Ако успеем да си направим икономиката независеща от еврофондовете, тогава ще можем да отстояваме независима позиция.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  [quote#46:"dissident"]Защото пенсионерите в Русия пазаруват с евро, нали?[/quote]

  Хаха, много умно.

  Пенсионерите пазаруват с ребли неща, които Русия не може да произведе и внася срещу евро.

  Например обувки, храна и антибиотици (както и най-обикновен аспирин).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#60:"pag"]А турците реално получиха 6% намаление на цената, увеличение на доставките и отказаха данъчни преференции за АЕЦ-а.[/quote]

  Украинците съобщават, че от 1 декември ВЕЧЕ са увеличени доставките на газ за Турция, т.е. от самия ден, в който Пу е обещал на Ердоган.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  [quote#39:"wallenstein"]Защото ние сме по големи евроатлантици от германците.[/quote]

  Не сме! 60% от немската собственост е в американски ръце. Ние не сме я докарали чак дотам.

 67. 67 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3178 Любопитно

  Трогателни са форумните представители на другариата в усилията си да изкарат Турция голям проблем за България. Когато управляваха в коалиция с турската партия нямаха такива опасения. Защо така, друзья?

  Gunter glieben glauchen globen
 68. 68 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  [quote#64:"Norman Granz"]Например обувки, храна и антибиотици (както и най-обикновен аспирин). [/quote]
  И ножчета за бръснене

  Gunter glieben glauchen globen
 69. 69 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#62:"kalcho_krivija"] парите за еврофондовете ги дават най-вече Германците. [/quote]
  Връщат ти собствените пари и ти правят сметка за какво си ги изразходвал. Това правят германците. А нискочелите се връзват на пропагандата на разните соросоиди.
  Една Великобритания се опълчи на допълните искания на Брюксел,а бедна България дава пари без да мрънка. Но нискочелите даже не знаете за това.

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Разстроено

  До коментар [#57] от "kalcho_krivija": " Аха, то и България по конституция беше "Народна"!"
  Беше и реално НАРОДНА република - дом и хлаб за всеки, работа за всички = За това малка изостанала България изпревари Южна Корея и зае 24 място в Света, а сега е на около стотно и завиждаме дори на Северна Корея за производството и социалните придобивки които ние загубихме след соца. В случая Русия има намерение да си спази конституцията , за разлика от нас - да ти припомня по конституция също сме социална държава, ама ни липсва солидарност

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#3] от "Norman Granz": абе той и пари да няма, мужици колко щеш...тук нущата много интередни стават, ясно е че толкова лесно няма да се откажат...на прегрупране ми понамирисва...все пак става въпрос за хора, коита нарушиха териториалната цялост на мощна държава като Украйна без да им мигне окото

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  До коментар [#2] от "др. Иванов":
  [quote#2:"др. Иванов"]Нямаше ли кой да му каже на този юнак, че Русия спря ЮП[/quote]

  А защо го спря?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 85. 85 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#70] от "dark'star":

  Тия ги разправяй на някой роден след 90-те на миналия век.

 86. 86 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#69] от "чобанмахала":

  Да де - там ти е болката, че от парите идващи от ЕС много трудно се крадва!

 87. 87 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#69] от "чобанмахала":

  Пък не бързай да квалифицираш хората, като нискочели.
  Я си примери ти челото и кажи колко е.
  То и на Путин изглежда високо, но така изглежда защото е плешив.

 88. 88 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#86] от "kalcho_krivija":Нещо много насериозно си взел пишещите във форума.Чак да получават преки печалби или загуби стратегически проекти. Най много някой да получава жълти стотинки от сороските пипала.
  Е,има и такива като Каролев. Значи можеш да си представиш багажа и капацитета му щом се изявява тук. Така че графоманите не ги брой. Малцина са.

 89. 89 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#88] от "чобанмахала":

  Овес го сея!

 90. 90 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Любопитно

  [quote#84:"grand funk railroad"]А защо го спря? [/quote]
  Спря го,защото й омръзнаха гейберастките номера на ЕК и ще прави това,което й е изгодно. Ще прокарва тръби до там,къдети няма да й дават акъл. Затова Путин каза: Ще правим газов хъб на границата с Гърция. Ако Европа иска- да заповяда. Да си прокарва тръба до там и да си прави каквато си иска.
  Аз като обикновен човек искам да знам примерно защо за Северен поток има изключение от 3-я енергопакет, за строящия се ТАП ще има изключение за 22 години,а за Южен поток нямаше да има? Защо за ЕК Северния поток бе приоритетен,а газопроводът за бедните южни страни не само не е приоритетен,а и с условия?
  Ако можеш,без квалификации..

 91. 91 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#19:"чобанмахала"]Преди време,ако бяхме се съгласили, Син поток щеше да е в България.Да, ама същите умници отказаха. И той отиде в глупавата Турция. [/quote]

  Чети условията, за нас винаги са с цел грабеж! Да ме извиняваш ама погледни сега за Турция кви и за нас какви са! Да го духат братушките с техния двоен аршин! Освободили ни били! И като са ни освободили, и като ни обичат, що за турците условията са такива, а за нас обирджийски?

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#86] от "kalcho_krivija": И от пари идват от Русия не се краде грам...ако си малко по-умен...трудни времена настанаха...

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Глуповато мнение. Ако ЕС можеше да въздейства, щеше да насочи проекта по европейските правила... Тук въздейства Ердоган - за да придърпа още едно кранче при себе си. А ние се бием в гърдите, че сме нещо...

 97. 97 Профил на dr.Mauser
  dr.Mauser
  Рейтинг: 237 Весело

  детский лепет какой то...

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално
 99. 99 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#48:"Музар"]Към мурзилките: ето това са нещата, които спечели Турция:
  [/quote]
  До Троловете, ето какво спечели Русия:

  1. Премахнат е въпросът с Ю.П. , който се използваше до сега като средство за оказване на натиск върху Русия
  2. Същият руски газ ще влиза в Европа, само че от Турция и ЕС Трябва да си Построи Трасетата.
  3. Турция иска да строи газово хранилище, и да стане възел за разпределение на газ, но то трябва да се Пълни от Русия, Сигурен Гешефт за Русия, а и за Турция, сега тръбите от Ирак или Иран биват взривявани .
  4. Най важната печалба за Русия обаче е Увеличението на търговския обмен до 100млд.$, и разплащането в местни валути , рубла и турска лира.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK