Д-р Денис Муквеге: Изнасилването е превърнато в оръжие за масово унищожене в ДР Конго

Д-р Денис Муквеге

© Спас Спасов

Д-р Денис МуквегеД-р Денис Муквеге е гинеколог, водещ експерт в прилагането на хирургически практики за преодоляването на травми, причинени при групови изнасилвания. Той е основател на болницата "Панзи" ("Panzi", от суахили - скакалец) в Букаву - източната част на Демократична република Конго.
По данни на редица международни здравни и правозащитни организации, броят на жените - жертви на групови изнасилвания в страната надхвърля 1000 всеки ден. Техни извършители са членовете на различни въоръжени бунтовнически групи, владеещи различни райони след края на т.нар. Втора война.
Муквеге е роден през 1955г. в семейството на протестантски проповедник. Завършва медицина в университета в Анжер, Франция.
На 26 ноември т.г. на церемония в Европейския парламент в Страсбург д.р Денис Муквеге получи тазгодишната Награда "Сахаров" за свобода на мисълта.


Имате ли някакво обяснение, защо именно в ДР Конго сексуалното насилие се превърна в подобна чудовищна "епидемия"?


- Въоръжените банди, които продължават да вилнеят в ДР Конго след края на войната превърнаха изнасилването в оръжие по-евтино от патроните. На участниците в различните паравоенни формирования е дадена пълната свобода не само да изнасилват групово, но и да осакатяват, на практика да унищожават жертвите си. Това, с което аз и моите колеги се борим ежедневно са последици от всичко друго, но не и от сексуални актове.
В този контекст държа да кажа, че става дума за жестокост, която няма нищо общо с африканската култура. По време на многобройните си пътувания и срещи аз съм разговарял с босненски жени, изнасилвани в лагерите, създадени специално за това по време на войната в бивша Югославия. Говорил съм и със сирийски лекари. Всички те правят едни и същи заключения - изнасилванията в условия на военен конфликт нямат нищо общо със сексуалния акт, те са оръжие за масово унищожение.


Но за да стане още по-ясна картината на ужаса, с чиито последици аз и моите колеги се опитваме да се справим, не бива да се забравя и това, че продължаващите вече повече от 15 години масови изнасилвания в страната са довели до непоправими психически травми на цяло едно поколение млади. Семейството е индиректна жертва на това, което се случва в страната. Членовете на различни въоръжени банди организират истински касапници. Има случаи, в които за една нощ са изнасилвани всички жени в нападнатите села - публично и групово! Останалите жители са заставяни да гледат. Сами можете да си представите какво става с психиката на едно дете, ако види как изнасилват майка му или как унижават баща му пред цялото село.


Членовете на въоръжените групи, които безчинстват из страната, формират т.нар. армии от деца, които също са принуждавани да участват в изнасилванията. Така по-късно за тези момчета актът на насилието и в частност сексуалното насилие се превръща в норма на социално поведение, прехвърля се в семейната среда, в цялата общност. Пораженията върху мисленето на хората стига дотам, че все по-малко от тях приемат изнасилването на жена като престъпление. Жертвите на изнасилвания сами се превръщат в насилници, за да отмъщават за това, което им е било причинено.


Защо според вас световната общност и дори правителствата на ДР Конго не са предприели до този момент адекватни мерки срещу насилието?


- Безнаказаността е един от основните фактори за това епидемично разпространение на изнасилванията. Хората, които в продължение на години извършват тези ужасяващи актове, не са преследвани и твърде малко от тях са наказани.


Аз приемам наградата "Сахаров", която ми беше връчена от Европейския парламент, като знак, че следващи крачки в подкрепа на усилията ни да сложим край на ужаса в ДР Конго предстоят, при това съвсем скоро.


Картината е вече ясна – днес конфликтите в страната са съсредоточени главно около миньорските градове в източната част на страната. Там единствената цел на насилието е хората да бъдат държани в състояние на постоянен шок и така да бъдат брутално, безконтролно експлоатирани. Трябва да призная, че тази стратегия работи безотказно.


Прекият и ефект са масови изселнически вълни от миньорските райони. Онези, които остават в тях са подложени на нечовешка, в буквалния смисъл на думата робска експлоатация в мините.


Много често за това, което се случва в ДР Конго, са обвинявани международните компании, търгуващи със суровини и преди всичко с колтан (индустриалното наименование на рудата колумбит-танталит)? Това ли са действително "главните заподозрени"?


- Експлоатацията на природните богатства и населението в районите, завладени от различините военни групи, безспорно е базисна причина за жестокостите, които се извършват там. Около 70% от колтана, чиито производни се влагат във всеки мобилен телефон, таблет или лаптоп, произведени в Европа, се добива полулегално в ДР Конго. Робската експлоатация на хората в миньорските райони позволява на различните банди да добиват минерала на изключително ниска цена без да плащат каквито и да било такси и данъци за това.


След това колтанът се реализира на пазари извън страната на много висока цена, което прави възможни и невероятно високите печалби на търговците. Част от мръсните пари, получени по този начин, се влага отново във въоръжение и поддръжка на военните групи. По този начин спиралата на насилието продължава да се развива и да осигурява така необходимата нестабилност в районите, богати на изкопаеми суровини в ДР ДР Конго.


Така че икономическият фактор има безспорно отношение към насилието в страната.


Успявате ли да помогнете на всички жени, които търсят помощта ви?


- За съжаление огромната част от жените, осакатени в резултата на насилие, не стигат до болницата. На други около 5% от тези, които все пак успяват да потърсят помощта ни просто не може да се помогне... Опитът който имаме аз и моите колеги в болницата "Панзи" ни помогна да изградим система на няколко нива. Всяка тежка операция е предшествана от сериозни психологически изследвания. Твърде често жените, преживели подобно жестоко насилие, не са в състояние да понесат хирургическата намеса без дълга, предварителна психологическа подготовка. Много от тях пристигат в болницата без никакви лични вещи, често дори без дрехи.


Грижите, които полагаме продължават дори и след изписването им от болницата защото след преживения шок не са в състояние да подредят отново живота си, да се грижат сами за себе си.


Така че ние трябва да им помогнем да усвоят и развият нови умения. Учим ги да се усмихват отново, да пеят, да танцуват... Огромна част от момичетата, на които се налага да помагаме след преживяното насилие, са деца под 14 години. След това, което са понесли връщането им в училище и реинтегрирането в средата на връстниците им е изключително тежка задача.


Друг етап от нашата работа е юридическата помощ. Често нашите пациентки знаят кои са техните насилници, но не смеят да ги назоват или да опишат това, на което са били подложени. В тези случаи ние наемаме адвокатите, които да им помогнат да придвижат делата си в съда.


Кое ви мотивира повече в мисията ви – задълженията ви на лекар или религиозното възпитание, което сте получил в семейството си?


- Мисля, че става дума за комбинация от двете. В случая става въпрос за съдбата на цяла една нация – без значение от религиозна или етническа принадлежност на различните общности в нея. Задължение на всеки човек е да реагира, когато види, че някой страда. А аз не мога повече да мълча защото ужасът на насилието е всеки ден пред очите ми, виждам как през последните години хората стават все по-изобретателни в усилията си да причиняват зло. И това е непоносимо!


Първоначалната ми идея като лекар беше да се боря със смъртността на жените при раждане. Затова основах болницата си с намерението да я специализирам в извършването на цезарово сечение в рискови ситуации при раждане. Но се случи така, че вместо да помагам на жените да дават живот аз започнах да се боря за спасяването на техния живот. Още първата пациентка, която се наложи да оперираме преобърна всички мои планове. Тя беше преживяла изнасилване, след което бяха стреляли в гениталиите й. Беше в изключително тежко състояние! След този случай болницата "Панзи" вече не можеше да бъде това, за което беше създадена.


Как понасяте това ежедневие?


- Не съм сигурен, че го понасям! Не съм сигурен дори, че съм свикнал. Как може да се свикне с непонятното – с гледката на изнасилено 18 месечно бебе!?


Кои са конкретните стъпки, които международната общност би трябвало да предприеме, за да помогне на ДР Конго да се справи с насилието?


- Смятам, че един ограничителен закон за ползването на колтан, добит по престъпен начин би имал сериозен ефект върху ситуацията в ДР Конго. След като между 60 и 70% от колтана, използван в европейската електронна индустрия се добива в този регион, повече от ясно е, че Европа има лостовете да сложи край на тази престъпна мрежа за добив и доставка на колтан. Става дума за ограничително законодателство, което доколкото знам вече се обсъжда в различни групи на Европейския парламент.


Втората конкретна стъпка, която може да бъде предприета, е да се окаже на ДР Конго помощ в реформирането на сектора на сигурността. Европейският съюз разполага с много сериозна експертиза в тази област.


Трета - са т.нар. смесени съдебни състави, разглеждащи случаите на масови убийства или изнасилвания, извършвани в страната. Участието на квалифицирани европейски съдии в наказателните процеси срещу извършителите на тези престъпления би било изключително ценна помощ.


Страните от ЕС трябва да престанат да издават визи на хора, заподозрени като виновници за насилието в ДР Конго. Трябва да бъде наложена забрана за откриването на техни банкови сметки в страните от съюза, те не бива повече да бъдат канени като гости на официални форуми. И преди всичко трябва да спрем да мълчим. Трябва да говорим за това, което се случва в ДР Конго.


Речта на д-р Денис Муквеге при връчването на Наградата Сахаров за 2014г. (на френски език)В интервюто са използвани и отговори на въпроси, зададени от други медии, по време на брифинга след награждаването на д-р Денис Муквеге.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 450 Гневно

  Д-р Муквеге ми се струва,ч е трябва да прочете българската история и по-точно часта за Крумовите закони!

 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  изнасилването е винаги спорно и подлежи на дебат.......

  На този са ме разлепили физиономията като некролог из всички коридори на ЕП....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 837 Гневно

  Трябва да има две присъди невинен и виновен и осъден на обесване. За 5 години може и да се промени ситуация. Много ужасно интервю....

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 4. 4 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ... добре, че има и такива публикации ...

 5. 5 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  "Как може да се свикне с непонятното – с гледката на изнасилено 18 месечно бебе!?"

  Кое точно е спорно? Или при масовото изнасилване пред цялото село? Кое точно можеш да оспориш ми е интересно?

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2554 Любопитно

  Ами това е действителността в "Демократично" Конго което се освободи от жестоката колониална експлоатация на Белгия. Не знам коя култура е повлияла така отрицателно на местните сигурно европейската че не ги е оставила да си живеят в първобитният строй ами са им показали как могат да са добиват полезни изкопаеми и да се печели от тях?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Ти... ти просто не си у ред.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Scharfrichter
  Scharfrichter
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Навсякъде е така-даже в Швеция.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално
 12. 12 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ами... да ви кажа, на война винаги е като на война.
  Но има и друго, направете сравнение м/у:
  1. "Демократична" "република" Конго
  2. Република Конго.

  Готово.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 13. 13 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Ти жена ли си или мъж ? Деца имаш ли ? Ако имаш - момчета или момичета ?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТМаринов":

  Тук по-логичният въпрос е дали е човек изобщо...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  И докато в либия семейство получаваше 7000 долара при първо дете, изключително ниски лихви върху ипотеките, почти (или напълно) безплатно електричество и здравеопазване и режимът беше обявен за тоталитарен от сащ, кадафи беше убит и сега "процъфтяват", но не ни се показва, то в Конго очевидно положението е много по-добро и няма нужда от великия демократизатор ю-ес-ей, който помага и внася демокрация навсякъде където властва тиранията. Май има едно условие - да има нефт.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Гневно

  Разбира се, Световната полиция няма изгода да сее демокрация по тия места. Мамка им лицемерна!

  freedom is another word for nothing else to lose
 18. 18 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  Не отговаря. Вероятно и то не знае.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Не мога да съм сигурен, но ми се струва, че ако нямаше конфликти в страни като Украйна, Сирия, Ирак, - все пак страни намиращи се близо до цивилизованата част на света и имащи някакви, макар и далеч от съвършените системи за вътрешен ред или поне ако конфликтите в такъв тип страни бяха по-малко на брой и значимост, света щеше да има по-голям ресурс за да отделя внимание и да се опитва да разрешава проблемите поставени в интервюто.
  И като чета изказванията след материала, ми става доста чудно, че се дава пример с Украйна и не му идва на ума на човека, колко диво и глупаво е вместо нешата да се побряват, непрекъснато някой да иска да връща и рестартира времето, за да задоволява някакви идотски и химерични свои или групови имперски амбиции.

 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  Май беше някакъв шиптър.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 21. 21 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  Сега изглежда същата тази европейска култура има интерес от настоящото положение.

  Щом този колтан се ползва навсякъде, би било редно на вскеи лаптоп/gsm да се сложи една лепенка поне, която да напомня колко в действителност струва този високо-технологичен евтин свят.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 22. 22 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":
  Кое му е спорното на изнасилването? Наясно ли си, че на изнасилване може да бъде подложен всеки, който НЕ желае с тялото му да бъдат извършени определени действия, независимо дали е жена, дете или мъж? Същността е именно в насилието и затова така се и нарича, а не в секса - тогава щеше да се казва примерно изсексване. Може би си въобразяваш, че понеже си мъж, на тебе не би могло да ти се случи или си представяш, че ако ти се случи, ще го направят знойни амазонки с божествени тела, а не потни, космати заразоносители от собствения ти пол, които под въздействието на някакво оръжие да се възползват от наличните отверстия на твоето тяло? Още ли искаш да дебатираш?

 23. 23 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТМаринов":

  Момчета или момичета няма голямо значение, понеже мъжете също подлежат да сексуални травми, вкл. с предмети, осакатяване и прочие.

  Форма на живот, способна да изнасили 18-месечно дете, ще намери как да повреди и мъжките членове на семейството ...

  Всичко това е много, много тъжно, а ние участваме от другия край на тоя свят в захаросан хай-тек сапунен балон.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1608 Гневно

  Направо ми се обърнаха червата, докато го четях това. Не само съм потресена, втрещена съм!
  Добре че има и такива всеотдайни хора като д-р Муквеге, но той е прав, че европейците носят непряка отговорност за това, което се случва в Конго.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да не говорим, че там изнасилват независимо от пол.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 26. 26 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дневник, оправете си превода!!! Колтан Coltan - това е наименованието на рудата, която се добива.

 27. 27 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Какъв изрод тлябва да си за да участваш в групово изнасилване, на нормален човек няма да му стане....

 28. 28 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Със всеки нов смартфон, таблет, лаптоп, телевизор драги приятели Вие ставате съпричастни с ужасите които се случват в Конго. Не знам само защо се споменава Европа, като производител на електроника. Когато всичко е азиатско. По скоро Европа е потребител на стоките, а европейски фирми явно са прекупвачи на суровината. Също като с диамантите.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 29. 29 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Как не те е срам?! Дано не ти се налага да разбираш какво им е на жертвите от първа ръка!

  Сексуалното издевателство е най-отвратителната форма на насилие над личността. А тя е възможна, освен поради редица други фактори, най-значимият от които е бедността, икономическото подчинение, където един е господар, а друг роб, също и поради дълбоко невежи и морално перверзни нагласи, каквато е твоята - поради омаловажаването на акта на изнасилване.

 30. 30 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  ... След тази статия, ходи си купи нов смартфон! Т'ва е директно спонсориране на тази касапница!

 31. 31 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsvetko_51":

  Тези конфликти са част от системата - както виждаш смисълът от всичкото това насилие е да остане евтин ресурса, за да се изкарват повече пари от стоките, за които се ползва.

  Ако се нормализира тая държава и на хората в тия мини трябва да бъдат осигурени условия дори трагични като нашите, камо ли пък нормални заплати и осигуровки, някой ще си намали приходи в десетки или стотици пъти, а високо-технологичните джаджи първо ще трябва да намалеят като брой и после ще трябва да им се вдигнат отново в пъти цените.

  Ако на хората в мините им трябва да се плаща, това може да събори дори системата на програмираното остаряване на стоките.

  Поради което и надали ще се спре до второто пришествие, ядрената зима или там на където сме се запътили изобщо.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 32. 32 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#24] от "Jessika":

  Каква е отговорността на европейците? Че тия са такива животни, а европейците не ги пазят ли? С какво европейците са виновни, че някакви изроди изнасилват бебета?! Да не би ние да сме ги научили?! Ние ли сме виновни, че научихме негрите да копаят полезни изкопаеми и да гледат земя, но те са твърде мързеливи, за да прилагат наученото?

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2794 Гневно

  ''В този контекст държа да кажа, че става дума за жестокост, която няма нищо общо с африканската култура''

  Докторе....това е точно културата ви в Африка !
  Служих много години във Френския Чуждестранен Легион през 90-те години.Обиколил съм цяла Африка и продължавам да ходя там.Изнасилването групово или не е всекидневие ! Дори често се практикува след изнасилванята да се режат и гърдите на жертвите ! Този варварски акт е нещо като......''вече никой няма да те желае.....след мене....никой'' !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 904 Разстроено

  Безнаказаност, корупция и робска експлоатация....
  Абсолютна страхотия!
  Когато си вземате следващия по-висок модел телефон, замислете се какво точно държите в ръцете си!
  Благодаря на Спас за това интервю! Настръхна ми косата! Това е повече от диващина - дивите зверове не се гаврят така със себеподобните и с жертвите си дори!
  Що за абсурдна твар е това човекът????

 35. 35 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#31] от "galio":

  ++++++++++++++++++++

  Точно! Развитите държави са затънали в консуматорство, технологична презадоволеност, хората им са се превърнали в мекотели дори. И всички са зависими като от дрога от смартфони и таблети.
  Откъснати от действителността, те дори не осъзнават какво се случва с обствените им държави, камо ли извън тях.

 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2554 Разстроено

  [quote#21:"galio"]Сега изглежда същата тази европейска култура има интерес от настоящото положение.
  [/quote]
  Европейската култура със сигурност няма интерес но някои бизнеси със сигурност. Да припомня само че това не е нещо ново на подобни издевателства се били подложени и белите по време на въоръжените бунтове в най-богатата на полезни изкопаеми област Катанга. Даже и филм имаше на тази тема "Последният влак за Катанга"
  А сексуалните престъпления които вършат бандеровците в окупираните територии наистина не са по-малко ужасяващи и абсолютно безнаказани на това остава скрито за Запада въпреки че се случва в сърцето на Европа.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#32] от "sophia_gr":

  Европейците са виновни понеже са затънали в един захаросан свят, в който на всеки ъпдейт на нова техника си я купуват, понеже пести ток или има една иконка повече на скрийна, без да се замислят какво всъщност струва.

  Понеже зад всеки един грам в смартфона има смърт, травми, ограбени и изнасилени хора, разбити животи ... само за 20.00 лв на месец в ключен договор с безплатни минути към всички оператори.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 38 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#36] от "Julian Mall":

  Основният проблем според мен е консюмеризма и тоталната незаинтересованост на потребителите какво се случва в околния свят.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 39. 39 Профил на e.russeva
  e.russeva
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Не ми го побира ума... не мога да повярвам, че подобни неща се случват в днешно време...

  Life begins at the end of your comfort zone, http://runner.bg
 40. 40 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#37] от "galio":

  Прав си за захаросания свят, ама алтернативи има ли. Или ако някой предложи идеи веднага го оплюват за луд или неудачник.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 41. 41 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#40] от "angevins":

  Алтернативи е имало, има и ще има, при това във всякакви посоки, но този път е поет отдавна и едва ли ще отклоним, докато не се свърши. И то ще се свърши всичко и резко отведнъж, вероятно.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 42. 42 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#41] от "galio":


  Ами чака ни Апокалипсис или осъзнаване и ,,прераждане''.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 43. 43 Профил на vlad
  vlad
  Рейтинг: 395 Гневно

  Брутално и нечовешко поведение, въпреки приликите с човеците!

  Има дузина художествени филми на тази тема, но един рисува тази ужасна картина много точно, казва се ''Кървав диамант''.
  В случая може да е "Кървав колтан".....на друго място просто се замества с друг вид минерал. Отврат

  "It's better to be on the dock, wishing you were on the lake, than to be on the lake, wishing you were on the dock"
 44. 44 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#16] от "bludniq_sin":

  Фондацията, която събира средствата за финансирането на болницата, в която работи д-р Муквеге е американска и се нарича "Panzi fondation" - http://www.panzifoundation.org/

 45. 45 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Предлагам повечето наши политици да ги пратим в Конго.

 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Боже, какъв ужас!
  Студентка от Конго ми беше разказвала, но не можех да си представя, че е толкова масово .

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2328 Неутрално
 48. 48 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Прочетох интервюто още при публикуването му и още не мога да дойда на себе си. Нека, ако някой знае ефективен начин, по който можем да помогнем, да го каже.

  Не купувам нови и скъпи джаджи, телефонът ми е най-обикновен мобилен отпреди 3 години и ще купя нов, когато този напълно се изхаби. За компютъра важи същото, таблет и телевизор нямам.

  Но дали това помага поне в някаква степен? Защото, колкото и да се стараем да не бъдем консуматори, все пак всеки ден ни се налага да ползваме неща, зад които нямаме представа какво се крие. В същото време разни организации ни призовават да се включваме в една или друга инициатива, а накрая се оказва, че това е просто поредният начин да се измъкват пари от наивници или да се оказва натиск върху политици и сектори от икономиката.
  Може би да се търси лична ангажираност и мнение от хора, пряко свързани с производства, използващи такива материали? Както преди време се поведе кампания срещу веригите, които използват в шивашките си фабрики детски и робски труд, за да печелят повече от продажбата на евтините си парцалки.

 49. 49 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Не мога да си представя що за уродливо същество може да изнасили 18 месечно бебе / това не може да се нарече човек /. Изчетох цялото интервю, потресена съм от описаното.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Любопитно

  "На 26 ноември т.г. на церемония в Европейския парламент в Страсбург д.р Денис Муквеге получи тазгодишната Награда "Сахаров" за свобода на мисълта."

  Д-р Муквеге напълно заслужава тази висока награда! Дълбоко уважавам този достоен и смел човек!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Любопитно

  Относно войната в източна ДРК.... той започва някъде към 1996 г. и продължава до ден днешен. Има връзка с гражданската война в съседна Руанда. Освен Руанда са били намесени и Уганда и Бурунди....

  Ето само малко информация за конфликта в този регион....

  http://www.webcafe.bg/id_722478159_Voynata_za_koyato_ne_ni_puka_

  П.П.
  Ясно е, че за да се сложи край на тази война трябва да се пратят повече войски на ООН, ако те нямат достатъчно то да се пратят европейски или американски войски за слагане край на този ужас...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#31] от "galio":
  Не си падам и честно казано и не приемам обобщени изводи за по-бавното или по-бързо влощаване на нещата.
  Ако се опитаме да бъдем обективни и ние тук в България, но и средно взето по света, нещата в исторически план се подобряват.
  Това че има временни или локални влошавания си е нещо в реда на нещата, няма как да има тренд само напред и нагоре, но големите маси хора, например един Китай, където въобще не е щастие и рози, но средно взето са години напред спрямо състоянието си от преди 10-15 години, една Индия и т.н., т.е. за милиарди хора нещата се подобряват, макар и с малко и със сигурност по-бавно от желаното и възможното.
  Факт е че средната продължителност на живота расте и това е обективно.
  Интернет, средства за комуникация, информация, новини и т.н., неща немислими за нас преди 20 години, да не говорим за по задръстени точки на света.
  Но..и интервюто и това което става в близки до нас страни ясно показва, че има хора, не са малко и на са без потенциал за влияние, които или не ги устройва това развитие на нещата, или не ги устройват техните позиции в това развитие и са готови и действат в посока -" Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле".

 53. 53 Профил на op
  op
  Рейтинг: 559 Любопитно

  Над 70% от населението на Конго е християнско,ако бяха мюсюлмани досега щеше да бъде изтъкнат този факт.

 54. 54 Профил на chukarka
  chukarka
  Рейтинг: 14 Гневно

  Ало-о-о-о, къде е ООН ??? Само получават огромните заплати, пътуват из света, дрънкат глупости и нищо не правят

  Нещата трябва да са възможно най-прости, но не повече. Айнщайн
 55. 55 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#44] от "Спас Спасов":

  Фондация събирала пари .. там са отворени портите на ада и не са нужни пари! Нужно е действие, нужни са конкретни мерки и твърда..мноого твърда ръка! Ако някъде в момента по тази земя има истинско човешко страдание, истински ужас и извращения едно от тях е Конго, сиера леоне, и други в региона. Били събирали пари .. и? Там все още колят, изнасилват и бесят!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 56. 56 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Да, съдбата на африканските народи от векове е слабо казано нерадостна. Експлоатирани, лъгани, поробвани , избивани.

  Ако сме граждани на място и откажем вкупом в модерния свят да си обновяваме мобилките и лаптопите за една две години дали ням а да се се размърдат големите корпорации и да притиснат правителствата да вземат адекватни мерки. Че така като гледам се говори ама не се действа (като с кървавите диаманти и урановата руда в Нигер).

 57. 57 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 648 Гневно

  "Как може да се свикне с непонятното – с гледката на изнасилено 18 месечно бебе!?"

  За онези от вас които вярват в Бога:

  Навярно Пришествието много бърза!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 58. 58 Профил на zvezdendun
  zvezdendun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква е отговорността на европейците? Че тия са такива животни, а европейците не ги пазят ли? С какво европейците са виновни, че някакви изроди изнасилват бебета?! Да не би ние да сме ги научили?! Ние ли сме виновни, че научихме негрите да копаят полезни изкопаеми и да гледат земя, но те са твърде мързеливи, за да прилагат наученото?

  До коментар [#32] от "sophia_gr":

  Умишлено копирах расиския Ви коментар, за да могат съфорумците да прочетат и обмислят още веднъж на какво ниво сме в България. Конкретно по темата - най-големите фирми-прекупвачи на колтан по-случайност се намират Белгия (може би и затова го награждават в Страсбург, а не в Брюксел?). ДРК е 12-та по територия държава в света, същевременно е била лично притежание на Краля на Белгия по-време на колониалния период. Да, европейците имат голяма вина за случващото се не само в Конго, но и в цяла Африка.

  И накрая, не знам кой на какво е научил, но тези "негри" имат земеделие от 5 000 година пр. Хр!

 59. 59 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#58] от "zvezdendun":

  Проблема на негрите в Конго не е, че белгийците са ги управлявали преди години, проблема им е, че днес не ги управляват. А те сами не умеят.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  [quote#33:"EREBUS"]Служих много години във Френския Чуждестранен Легион през 90-те години[/quote]

 61. 61 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 492 Разстроено

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Нормален/нормална ли сте?! Не става дума за 'случайно' престъпление, а геноцид!

  Яба-даба-ду
 62. 62 Профил на zvezdendun
  zvezdendun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "gripen":

  Според Вас 200 години робство в Африка е управление? По тази логика и при нас е имало "османско присъствие" както твърдят някои хора. А иначе проблемът на България са хора като Вас, които явно смятат, че са нещо повече от другите. Не сте и е време да го проумеете.

 63. 63 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#62] от "zvezdendun":

  Дайте моля ви определение за ,,робство,,. Аз твърдя, че по време на колониалното управление в Африка местните не са били роби! Аз твърдя, че подобни безобразия като тези изнасилвания, масови, трайно, не е биха били възможни в колониите управлявани от белгийци, англичани, французи, германци и т.н. И то точно защото тогава сълзливия либерализъм и политкоректността не са били на мода. Питате за ,,османското присъствие,, за мен правилно е да се казва, пише ,,османско владичество,,. Българина по него време като християнин не е бил третиран наравно с мохамеданите, но съвсем не е бил роб, та дори и крепостен. Не случайно в Северна България е пълно с власи, изселници от свободно Влашко в османска Турция. Тук човека от народа е живеел по-богато и донякъде по-свободно, проблемът е бил, че като християнин не е можел да се развива, да бъде нещо различно от селянин, занаятчия, търговец.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 64. 64 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Демократична Република Конго! Името звучи перверзно на фона на това което се случва там.

  Too much цензура Баце.
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Любопитно

  До коментар [#59] от "gripen":

  Ти знаеш ли как са живеели гонгоанците, когато белгийците са ги управлявали!??? Знаеш ли, че МИЛИОНИ конгоанци са били избити от добрите бели белгийци!???

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Любопитно

  [quote#63:"gripen"]Дайте моля ви определение за ,,робство,,. Аз твърдя, че по време на колониалното управление в Африка местните не са били роби![/quote]

  Хахаха... това може да напише само, човек който е пълен невежа по отношение на историята на тази държава! А, робство е когато някакви хора експлоатират други, не им плащат никакви пари, не им спазват човешките права, които ги убиват, измъчват и тероризират както и когато си искат ИМЕННО това са правили и белгийците в Конго!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsvetko_51":

  В казармата казваха-"остави, няма желание"
  Най-важното е да има желание за справяне с подобни конфликти и престъпления! Огромна част от Белия свят въобще не се интересува. А за Д. Р. Конго и груповите изнасилвания-този проблем може да се реши дори САМО от Европа без военна помощ на САЩ.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Гневно

  [quote#63:"gripen"]Аз твърдя, че подобни безобразия като тези изнасилвания, масови, трайно, не е биха били възможни в колониите управлявани от белгийци, англичани, французи, германци и т.н.[/quote]

  Твърдиш!? Не, ти лъжеш.... защото белгийци и германци, британци, холандци, испанци са извършвали подобни жестокости в своите бивши колонии!!! И затова има хиляди исторически доказателства, документи самопризнания! Западно европейските държави днес се срамуват от своето колониално минало, но явно ти и това не знаеш.... но, нека ти покажа някой неща относно "добрите" белгийци, които не са поробвали никой и които не са убивали никой:

  Първо за белгийските жестокости и зверства:

  http://www.dw.de/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B4-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/a-16750260

  http://www.digitaljournal.com/blog/11297

  http://www.thehobgoblin.co.uk/journal/h32002_RC_Leopold.htm

  За германските в Намибия:

  http://www.dw.de/%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%80/a-17118666

  http://quod.lib.umich.edu/j/jii/4750978.0012.201/--first-genocide-of-the-20th-century-and-its-postcolonial?rgn=main;view=fulltext

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 733 Неутрално
 71. 71 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  "В този контекст държа да кажа, че става дума за жестокост, която няма нищо общо с африканската култура."
  "Как може да се свикне с непонятното – с гледката на изнасилено 18 месечно бебе!?"

  Може да си повтаряме колко няма общо с африканската култура, но за всички е ясно дали това е така! Нали?!

  I Want To Believe
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Любопитно

  [quote#69:"gripen"]Грешката на белгийския крал е, че се е предоверил на тези туземци които е смятал за свои съюзници. Когато в другите цивилизовани държави е стигнала информацията за недоброто управление на тази колония са взети мерки и зверствата между туземците са прекратени. [/quote]

  Това са пълни глупости!!! Белгийците отлично са знаели за какви жестокости са извършвани в тяхната колония! Нещо повече... тези престъпления са ставали с тяхното позволение и насърчение!

  [quote#69:"gripen"]Германците са управлявали колониите си съвсем разумно и цивилизовано, има опити от страна на победителите в Първата световна война да ги клеветят и опишат като твърде строги управници за да оправдаят заграбването на германските колонии и имущество на германските граждани там. [/quote]

  Да, бе много цивилизовано са управлявали.... извършили са истински геноцид спрямо цели племена населяващи днешна Намибия! Или за теб геноцида на цели народи е цивилизовано деяние!? Между другото самите германци си признават за този геноцид, ако беше си направил труда да прочетеш дневника на ГЕРМАНСКИЯТ мисионер Йоханес Шпикер щеше да видиш това!!!

  И не само тези народи вършат такива престъпления срещу човечеството... англичаните извършват чудовищни престъпления срещу коренното население в Северна Америка, Австралия, Кения, Индия, французите в Алжир и Виетнам, испанците в Латинска Америка, холандците в Индонезия и т.н. по тези теми има изписани хиляди книги и статии....

  [quote#69:"gripen"]Разбира се вие като левичар не можете да допуснете, че нашите африкански братовчеди са поизостанали в еволюцията. [/quote]

  Разбира се, вие като крайно десен расист и неонацист да споделяте подобни расистки схващания....

  Африканските ни братовчеди при добро образование и възпитание са напълно пълноценни хора като нас европейците или като източно азиатците и имат потенциала да бъдат добри специалисти и професионалисти в различни области.... д-р Муквеге е добър пример за това!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иво":

  Пиша ви плюс не защото смятам, че сте прав, а защото мисля, че сте добър човек. Такива всъщност са мнозина сред левичарите, те стават опасни за обществото когато са в група, организирани и опитат да налагат на хората безумните си идеи.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 74. 74 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иво":
  [quote#68:"Иво"]Първо за белгийските жестокости и зверства:[/quote]
  Това не са белгийски зверства, защото тогава Конго е лична собственост на белгийския крал Леополд, с която той сдобива като наема изследователи от цял свят. Белгия няма никакви права там. Неслучайно организацията, която осъществява управлението се нарича Международна асоциация на Конго, където главни действащи лица са кралят, международни корпорации и изследователи (може да звучи странно, но изследователите получават значителни административни права и имат голяма вина за издевателствата)
  Именно когато се разчува за зверствата, Конго е отнето от Леополд и става колония на Белгия, като администрацията дори провежда разследване на издевателствата над местното население

 75. 75 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иво":
  [quote#72:"Иво"]Африканските ни братовчеди при добро образование и възпитание са напълно пълноценни хора[/quote]
  Разбира се, като личности те са напълно пълноценни, но техните общества са много изостанали и няма да се оправят докато не осъзнаят, че не са изостанали по време на колониализма - напротив, дори са били неподготвени за бързия прогрес тогава и когато свършва колониалната епоха, проблемите изригват като вулкан. Тогава в много от тези страни се оказва, че няма нации, даже народности, а още са на етап племена (изоставане не със столетия, а с хилядолетия), които веднага започват да се избиват, както са го правили в миналото.
  Макар че в днешно време се приема за неетично да се публикуват положителни статистики за колониалната епоха, истината е, че местното население в Централна и Южна Африка преобладаващо е имало по-висок жизнен стандарт и на човек на населението са се падали повече болници и училища (не само държавни, а и създадени от мисионерите за местните), отколкото сега

 76. 76 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#58] от "zvezdendun":
  [quote#58:"zvezdendun"]И накрая, не знам кой на какво е научил, но тези "негри" имат земеделие от 5 000 година пр. Хр[/quote]
  Айде бе, това къде го прочете.

  Между другото самите зверства по времето, когато Конго е било лична собственост Леополд, са извършвани с активното участие на местните. Понеже неизпълнението на квотите за каучук се е наказвало със смърт, като доказателство, че не се пилеят муниции например за лов, се е изисквало да се донесе ръка на убития, което води до масови осакатявания поради лекотата, с която местните се набавят с крайници. Счупените ръце са се събирали от войниците от силите за сигурност, които са били предимно местни, а има и много случаи на нападения на едно село над друго за набавяне на счупени ръце (често селата сами са предавали счупени ръце).

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4421 Неутрално  До коментар [#16] от "bludniq_sin":

  В твоята любима Либия няколко медицински служители, наши съграждани, бяха арестувани и осъдени на смърт без много ясни обвинения.

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4421 Неутрално

  [quote#64:"townboy"]Демократична Република Конго! Името звучи перверзно на фона на това което се случва там.[/quote]
  Тази добавка е типична за диктаторските соцрепублики: КНДР, ГДР, Мисля че и Виетнам бе демократична република.

  Между другото масови изнасилвания е имало и в Европа, по време на ВСВ - в Германия.

 79. 79 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Обвиненията към европейците са безпочвени и прехвърлят вината за идиотските практики на туземците и особеностите на африканската 'култура' погрешно към Европейската цивилизация. Най-големия добив на ниобий не е от ДР Конго , а от Бразилия- водеща стана в добива на този елемент ,следващата е Канада. 2005 година продукцията е била 35000 тона от Бразилия и само 25 тона от ДР Конго.
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:World_Niobium_Production_2006.svg
  Същото е и с добива на другия елемент добиван от колтана -тантала. Водеща е Бразилия, следвана от Руанда, Австралия, Малайзия, Мозамбик.
  Оправдания, оправдания за една дивашка държава от примати, нямаща явно нищо общо с човечеството.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 80. 80 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1761 Неутрално


  Истинският проблем в ДР Конго е липсата на някакво подобие на държавност и ред поради свободното притежание на автомат Калашников – около 800 хиляди незаконни единици от това оръжие (без да броим около 300 хиляди в армията и полицията) продавано на неграта от СССР, днес от Русия, също от Китай. Именно това е оръжието на изнасилванията. С него са въоръжени и около 35000 деца и подрастващи от 12-18 г възраст при които моделът е следния –‘имам стрелящ автомат следователно всяка жена е моя’
  Изобщо досега комунистическия блок е предоставил на неграта в Африка около 90 милиона АК-74 от общо най-малко 100те милиона изобщо произведени такива. За кого е чудно насилието в Африка ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 81. 81 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#77] от "historama":

  Да и повярвай ми има много неща, които не знаем за нашите съграждани там (какво и как са правили и защо са обвинени защото децата СА заразени и някой е отговорен).. много. Един ден може и да разберем .. и тогава се сети за това, което сега ти пиша.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 82. 82 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Това е реалност, в която малко хора биха останали нормални. Най-силната статия, която съм чел тук, и най-тежката.

 83. 83 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Това, което се случва в Конго е чистото проявление за злото. А световните лидери сякаш напълно бездействат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK