Иван Кръстев: България стана единствен печеливш от спирането на "Южен поток"

Иван Кръстев: България стана единствен печеливш от спирането на "Южен поток"

© Велко Ангелов"Дневник" публикува интервю с политолога Иван Кръстев от сайта "Дойче веле".


Г-н Кръстев, добра или лоша новина е спирането на "Южен поток"?
- Това, че "Южен поток" няма да се строи, не е новина. Новина е фактът, че Владимир Путин обяви края на проекта тъкмо по време на посещението си в Турция, при това внушавайки, че България носи отговорност за неговата смърт.


Защо според Вас "Южен поток" няма да се строи?
- Причините, довели до спирането на проекта, не са тайна. В ситуация на санкции, евтин петрол и сриване на рублата Русия просто няма пари за реализирането на този проект, а западните инвеститори изчакват да видят накъде върви Русия. Преди две-три седмици Италия декларира, че за нея "Южен поток" не е приоритет. Австрия също се дистанцира. В самата Русия кризата отслаби политическите позиции на "Газпром". Преди около месец в руския вестник "Ведомости" се появи статия, в която се казва, че концернът "Роснефт" на бившия вицепремиер Игор Сечин е предложил на правителството стратегия за приоритетите на Русия в новата ситуация. В тази стратегия спирането на "Южен поток" е една от препоръчаните мерки.
Кризата в Украйна промени и геополитическата конюнктура, в която беше лансиран проектът. За Москва "Южен поток" беше опит да се отслаби стратегическото значение на Украйна като основен път за транспортиране на руски газ към Европа. Но проектът беше и инструмент за натиск, който трябваше да убеди Киев - и по-точно Янукович, да продаде на "Газпром" 50 или дори 100 процента от тръбопровода, който минава през украинска територия. Днес никой в Украйна няма да продаде нищо на "Газпром". Нещо повече: Украйна вече реши да продаде 50 процента от газопреносната си система на компании от ЕС и САЩ. Така че в мига, в който "вежливите" бойци от руския спецназ влязоха в Крим, "Южен поток" падна жертва на противопоставянето между Запада и Русия. Ако до конфликта в Украйна повечето европейски лидери бяха склонни да мислят, че растящата икономическа взаимозависимост между Москва и ЕС прави войната в Европа невъзможна, след Крим мнозина европейски лидери виждат в енергийната зависимост от Русия заплаха за европейската сигурност. И затова новината, която дойде от Анкара, е не съобщението, че "Южен поток" няма да се строи, а изявлението на президента Путин, че пътят на Русия към Европа минава през Босфора и че България била виновна за провала на проекта.


"Турската стратегия" на Путин изненада мнозина. Защо?
- Турция е един от големите пазари за руския природен газ. Турция е и единствената държава - членка на НАТО, която не се присъедини към санкциите срещу Русия. В този смисъл решението на Москва изглежда логично. Но през последната година отношенията между двете страни трудно могат да бъдат наречени приятелски. Анкара остро нападна Русия заради анексията на Крим, а в Сирия Путин и Ердоган са съответно най-големият защитник и най-големият враг на режима на Асад. В Египет Москва подкрепя военните, а Турция стои зад "Мюсюлманските братя". Или с други думи: геополитическото съперничество между двете страни е реалност. Социологическите проучвания сочат, че над 80 процента от турците са негативно настроени към Русия. И което е най-важното - Турция беше ключовото звено в западната стратегия за намаляване на европейската енергийна зависимост от Русия. Именно през Турция минава южният газов коридор, който доставя неруски газ за Европа.


Но защо тогава Путин предложи именно на Турция ролята на ключов партньор в износа на руски газ за Европа?
- Путин просто няма избор. Опитите на Кремъл да използва "Южен поток" като инструмент за разединение на ЕС не сработиха. В мига, в който анексира Крим, Путин загуби не само Украйна, но и Германия. Берлин се отказа от ролята си на посредник между Запада и Русия и стана говорител на твърдата линия по отношение на Москва. А нито един от приятелите на Путин и "Южен поток" в ЕС не използва правото си на вето, за да спре санкциите срещу Русия. И България, и Италия, и Унгария, и Австрия биха се радвали да бъдат част от пътя на руския газ към Европа, но никой не е готов да направи това на цената на конфронтация с Брюксел и Берлин.
Москва неистово търси алтернатива на транзита през Украйна, защото зависимостта на Русия от украинския тръбопровод е най-силното защитно оръжие на Киев срещу опитите за дестабилизация на страната. И в търсенето на алтернатива Путин се опитва да спечели Ердоган. Но стратегическото преориентиране към страни като Китай и Турция е не толкова избор на Русия, колкото признаване на факта, че в момента Кремъл не разполага с друга опция.
Анексирането на Крим направи Русия популярна, но я лиши от реално влияние. Вестниците и интернет форумите в много страни се възхищават на Путин, протестиращите в Хаити го викат на помощ, но популярност не означава влияние. През последната година Русия драматично загуби позиции на международната политическа сцена.


Защо Путин избра да обвини именно България за провала на проекта?
- Парадоксът е, че подобно на Сърбия или Унгария, България губи от факта, че "Южен поток" е спрян. Но това, че Путин обвини именно нея за провала на проекта, всъщност я превърна в единствения печеливш в създалата си обстановка. Страни като Унгария и Сърбия, които превърнаха "Южен поток" в свое знаме, днес са големите губещи. Те не получиха газ, но изгубиха доверието на ЕС. България не получи газ, но спечели доверие. И еврофондове.
Истината е, че България не е противник на "Южен поток". Тя би спечелила от транзитните такси и строителните работи на нейна територия. Но България няма интерес от "Южен поток" като проект, който я противопоставя на ЕС. Ако сравним парите и работните места, които би донесъл "Южен поток", с това, което получава България от Брюксел, ще стане ясно, че няма българско правителство, което да се обяви за "Южен поток", ако цената е конфронтация с ЕС. ЕС е най-големият търговски партньор на България. ЕС е най-големият инвеститор, а държавите от ЕС са страните, в които българите търсят работа и образование. Така че независимо от често използваните клишета за културна и историческа близост между България и Русия, в действителност руското влияние в България намалява. И "разочарованието" на Путин от България се дължи именно на това.


Ще се променят ли отношенията между България и Русия след спирането на проекта? В какво ще се изрази "разочарованието" на Путин? Ще има ли опити за дестабилизиране на страната?
- Дали ще се опитат - не знам, но ако се опитат, няма да успеят. Премиерът Борисов успя да използва кризата "Южен поток", за да върне България в ЕС. Защото по време на кабинета "Орешарски" ние бяхме страна - членка на ЕС, но не бяхме част от него. Борисов използва натиска на Москва, за да отпуши фондовете за България и да накара ЕС да демонстрира солидарност. Правителството на Борисов получи подкрепа и от европейската левица, което не само превръща сегашния кабинет в единственото възможно проевропейско правителство в този парламент, но и засилва натиска върху БСП, която сега ще трябва да избира между отваряне към центъра или прегръдка с "Атака". В същото време Борисов не се изкуши да използва обвиненията на Москва за помпане на антируска реторика. България не е Естония или Полша и няма причини да води антируска политика. Нещо повече: България гледаше на присъединяването си към ЕС като на възможност за допълнително задълбочаване на отношенията с Русия. За разлика от балтийските държави или Полша за България присъединяването към ЕС беше начин за приближаване, а не отдалечаване от Русия. В момента 200 хиляди руски граждани и фирми имат недвижими имоти и инвестиции в България. Тези хора инвестираха в България не въпреки факта, че страната е член на ЕС, а именно защото е част от ЕС. Ако България излезе от ЕС, първите, които ще я напуснат, ще са именно руските инвеститори.
Въпросът е, че в момента, в който Русия заложи на конфронтация с ЕС и постави България под натиск да избира между "Южен поток" и лоялността си към Брюксел, стана ясно, че българският избор е Европа. Въпреки недоволството на хората от развитието на страната през последните 25 години, въпреки многото критики към политиките на Запада, изправени пред избора ЕС или Русия, огромна част от българите избират Европа. Нещо повече: мнозинството от хората ясно си дават сметка, че ако Путин успее да разедини ЕС, ако се върнат сферите на влияние, то тогава България ще бъде част от турската, а не от руската сфера на влияние. И затова когато Путин обяви края на "Южен поток", никой не излезе на улицата да иска оставката на правителството, както се случи в Украйна, когато президентът Янукович заяви, че обръща гръб на ЕС. Или с други думи: Путин не успя да дестабилизира правителството. Дори по-скоро помогна за неговата стабилизация.


Казвате, че България е доказала лоялността си към ЕС. Това ще промени ли донякъде позиционирането на страната вътре в общността?
- Безспорно. Посещението на премиера Борисов в Брюксел, срещата с Юнкер, решението на Мартин Шулц да посети България, изявлението на Борисов, че София остава твърдо зад санкциите - всичко това превръща България в пример за малка страна в трудно икономическо положение и традиционно свързана с Русия, която обаче е направила своя избор и за която европейската солидарност е приоритет. Както избирането на етнически германец за президент накара много европейци да променят мнението си за Румъния, така готовността на София да понесе загуби в името на европейската солидарност променя мнението на мнозина за България. Успехът на посещението на Борисов в Брюксел показва също така, че президентът е бил прав да иска Кристалина Георгиева за български еврокомисар. Това, че една от най-силните фигури в комисията на Юнкер е българка, изигра своята роля за подкрепата, която България получи, и помогна на Борисов да препозиционира страната.


От разговорите между Борисов и Юнкер в Брюксел стана ясно, че "Южен поток" все още не се разглежда като затворена страница. Доколко е възможно да се стигне до възобновяване на проекта?
- Възможно е. "Южен поток" е мъртъв, но енергийните проекти възкръсват по-лесно от хората. Много неща могат да се променят през следващите няколко години. И дано се променят. В същото време обаче е факт, че възкресяването на "Южен поток" не може да бъде приоритет на българската политика.

Ключови думи към статията:

Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Г-н Кръстев преди има-няма седмица ни пращаше в посока Евразийски съюз, сега обърна палачинката...

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Само матряла Ванка сме доволни, че не ни свалиха още по три кожи от гърба, иначе има екземпляри дето са в несвяст от загубите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Путин ни подцени и преигра с това драматично прекратяване на проекта от Турция. Кой нормален човек ще се хване на приказки от сорта: "Искахме да ви направим подарък, но вие проявихте неблагодарност", "Като не искате Русия, сега ще зависите от Турция"?!

  "Winter is Coming"
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Дали ще има възкръсване на проекта, ще разберем утре.

 7. 7 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 699 Любопитно

  2029
  29 мар, 2014
  След тази зима, събитията в Украйна и анексирането на Крим, и за децата стана ясно, че "Южен поток" е неприемлив от гледна точка интересите на ЕС.

 8. 8 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Браво на Кръстев! Краят на Южен поток, трябва да бъде и край на руското влияние в България. Народното събрание спешно трябва да гласува закон за "данък загрозяване на градската среда" и с него да обложи паметника на руския шмайзерист.

 9. 9 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1090 Весело

  ".....България се превърна в единствен печеливш от спирането на "Южен поток"..."- Така е! Вали из ведро манна небесна,че чак се чудим какво да (я) правим!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 995 Неутрално

  "Южен поток" не може да бъде приоритет на българската политика." ...точно казано

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  "Това, че "Южен поток" няма да се строи, не е новина."

  Правилно - аз го разправям от две години, но тогава русофилската шайка щеше да ме изяде с парцалите.

  "... независимо от често използваните клишета за културна и историческа близост между България и Русия, в действителност руското влияние в България намалява."

  АМИН! Това си плаче за нова бутилка шампанско!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Диктатора Путин си спасява царството.Пари в Рассия няма.

 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Весело

  Тази статия ще докара множество инфаркти сред форумната руска пета колона.

 15. 15 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Никога не трябва да сме с Рашка, това поне сме научили от историята си. Затова е смешен този плач за загуби от ЮП.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 16. 16 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#14:"Blood Red Skies"]Тази статия ще докара множество инфаркти сред форумната руска пета колона. [/quote]

  Всъщност те са не повече от 4-5 човека, които пишат с различни никове.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 17. 17 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Съгласен съм на 99% с всичко казано.

  С изключение на:

  "Нещо повече: мнозинството от хората ясно си дават сметка, че ако Путин успее да разедини ЕС, ако се върнат сферите на влияние, то тогава България ще бъде част от турската, а не от руската сфера на влияние."

  България ще бъде част от турската сфера на влияние? Това пък откъде накъде? Що за глупост? Че Путин е лош е ясно, ама сега с Турция ли ще плашим гаргите?

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 18. 18 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#4] от "oos19355380":


  [quote#4:"oos19355380"]Мурзилки, вие напълно започнахте да изтрещявате... [/quote]

  Ето ти линк и ако обичаш, не ме приобщавай към мурзилките.

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/33163-eksperti-es-podtzeni-ideyata-na-putin-tova-predizvika-segashnata-kriza.html

 19. 19 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#10:"polux"]Мда, сигурен съм, че Путин го спря, за да спечели България....

  Когато пишете небивалици по поръчка на финансиращите Ви грантови организации, поне помислете, водите се умен човек уж...[/quote]

  Путин го спря, защото няма пари. Казано е и в тази и във всяка една друга смислена статия по темата. И аз го казвам в почти всеки коментар, защото това е единственото нещо, което реално може да се каже, когато се обсъждат причините за Южен Поток да се говори в минало несвършено време.

 20. 20 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Точен анализ.
  Това, че Путин преигра с атаката срещу България, накара европейците да застанат твърдо зад нас.

  Отварянето на фондовете, Шенген ще ни дойдат като манна небесна, без още да сме ги заслужили.

 21. 21 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#8:"dombi"]Краят на Южен поток, трябва да бъде и край на руското влияние в България. [/quote]

  Ако не краят, то поне залезът на Путлер на Балканите. Провалът на трите корупционни схеми ще удари предателите мурзилки в България.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#1] от "andru":

  Като нямаме факти и аргументи, дай да го окаляме та неговите добри аргументи да изглеждат недостоверни - типичната червена помия.
  Похват от сталинския арсенал...Опитайте нещо по-оригинално, моля.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Президента Путин обяви в Турция за спирането на Южен Поток, промяна в плана и за нова тръба през Турция.
  Интересно, но не чух дума от Ердоган по въпроса.
  Много е необичайно да обявяваш такова решение на съвместна пресконференция с Президент на чужда държава. Ако не знаех че не пие, щях да си помисля че е почнал с водките от сутринта.

  Г-н Кръстев е прав до последната дума.

 25. 25 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#18:"gast"]Ето ти линк и ако обичаш, не ме приобщавай към мурзилките.[/quote]

  Нищо не си разбрала от интервюто в линка ти, никъде не ни е "пращал" Кръстев, в текста се говори за дипломатически лостове, които ЕС би могъл да използва ако ЕАС беше нещо повече от обикновена бутафория, но никой не ми плаща да ти обяснявам подобни неща.

 26. 26 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#19:"oos19355380"]Путин го спря, защото няма пари.[/quote]

  А няма пари защото санкциите работят. Много правилна беше българската подкрепа на санкциите срещу Москва. Можем да кажем, че за сме гласували за собственото си освобождение от руския ботуш.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 27. 27 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 662 Неутрално

  путиноидите отново на колене! този път не пред атамана си, а пред неумолимата логика която върти нашия свят :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дали пък това не е последния ни шанс, да се отърсим от алкашите и тъдявашните им комунета, и да тръгнем по пътя на нормалните държави!?

 29. 29 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  България и демокрацията победиха Путин (както се очакваше да стане, разбира се). Нищо добро не го очаква дедо Путин.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Не - България си спести огромни финансови загуби и избегна инструмент за извиване на ръце; радвам се, че се отървахме да се набутаме в такъв зверски батак!

 32. 32 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 538 Весело

  Четейки подобни статии в пресата, русофилистиците получават по някой друг микроинфаркт ...
  Браво Кръстев !

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 33. 33 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#30:"andru"]И аз да имах такива донори щях да ти докажа, че Южен поток е най-лошото нещо откак свят светува.[/quote]

  Е не е като да имаш "донори" от Москва. Всеки руски проект на Путин е руско оръжие. Докато това е така, не мерси. Не им щем нито меда, нито жилото.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 34. 34 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "Български патриот":

  Санкции, спадащи цени на петрола, обезценяваща се рубла, оставена без подкрепата на РЦБ и икономика на бананова република. Като резултат от това всичко, което Русия успя да натрупа благодарение на високите цени на петрола през последните десет години и на което Путин градеше измисления си имидж на икономически гений за разлика от Елцин, при който цените на петрола бяха далеч по-ниски, ще бъде пропиляно за една-две години заради авантюрите му с един украински полуостров без мост и питейна вода и няколко окупирани селца. Това е идиотщина, която ще влезе в учебниците по история, на глупост от подобни мащаби надали ще станем свидетели отново в нашия живот.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#34:"oos19355380"]Това е идиотщина, която ще влезе в учебниците по история, на глупост от подобни мащаби надали ще станем свидетели отново в нашия живот. [/quote]

  Няма да им е за първи път. Още Бисмарк беше казал, че точно когато си мислиш, че няма по-голяма глупост, руснаците са способни на още по-голяма.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Ние трябва да се интересуваме единствено от българските интереси,а те не отговарят на руските.

 38. 38 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#34:"oos19355380"]Санкции, спадащи цени на петрола, обезценяваща се рубла, оставена без подкрепата на РЦБ[/quote]
  Тцъ, не "без покрепата на РЦБ", а въпреки подкрепата. Само през миналата седмица РЦБ изсипа на пазара 4млрд.$. Дай Боже тази седмица 8млрд.$ да не й стигнат. Паниката в Русия е факт

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Добър материал.И в него особено добре е описана калпавата политика на Путин през последната година...

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#35:"Norman Granz"]Още ми е рано - затрупан съм с работа днес, но към 9 вечерта може да си сипя един гълток в дебела кристална чаша за добрите новини, които идват в последно време от "брацка" Россссссия.[/quote]
  Нормане, пиши по темата бре. Като качваш такива снимки пресъхва гърлото

 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  [quote#24:"emi1ian"]Г-н Кръстев е прав до последната дума.[/quote]
  Обаче другариатът го атакува на лична основа, по стара болшевишка традиция. Нямат аргументи срещу тезата му, затова.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#25] от "oos19355380":

  С две думи, ЕС направи голяма грешка със санкциите, трябваше да се кланя дипломатически на ЕАС и да чака на Путин да му дойде ума в главата? Хайде моля ти се. По-добре прочети внимателно интервюто, преди да ми даваш акъл.

 46. 46 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Конфронтация с ЕС и излизане от ЕС са необходими, но едва ли това трябва да стане точно с Южен поток. Но може би с един ревизиран такъв, който е изгоден, и който не обогатява с комисиони незнайни комунисти?

 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  [quote#44:"Norman Granz"]та когато камбаната на църквата удари 5 следобед, да си поръчвам един Йегер и една голяма тъмна бира... [/quote]
  Ммммм, звучи прекрасно!

 48. 48 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#30] от "andru":

  А по същество? За сега не видях аргумент да си променя мнението.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 49. 49 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "Blood Red Skies":
  Мда..така са научени.Зер едно време се гледаха възгледите и поведението на бащи,майки, баби, дядовци ,братя,сестри, вуйчовци, чичовци ,сваковци,вуйни,лели,балдъзи,етърви и т.н.и по това се съдеше доколко човек е надежден и качествен...
  Кой ще ти чете какво точно е написано в статията,пък камо ли да вземе да го обмисля и анализира..няма смисъл от тоз тормоз,изчаква се да се спуснат опорни точки и се действа според тях...

 50. 50 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#45:"gast"]С две думи, ЕС направи голяма грешка със санкциите, трябваше да се кланя дипломатически на ЕАС и да чака на Путин да му дойде ума в главата? Хайде моля ти се. По-добре прочети внимателно интервюто, преди да ми даваш акъл.[/quote]

  Не знам откъде ги правиш тези заключения, със сигурност не от статията на Кръстев или от моите коментари, добре че след като си ги съчиняваш поне реагираш на тях като на пълна глупост, каквато те са, но не разбирам защо приписваш собствените си объркани мисли на други хора.

 51. 51 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Г-н Кръстев, България не може да спечели абсолютно нищо от ЮП.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Истината е, че България не е противник на "Южен поток". Тя би спечелила от транзитните такси и строителните работи на нейна територия. Но България няма интерес от "Южен поток" като проект, който я противопоставя на ЕС...))
  ..................
  О ще малко развитие му трябва на 'политолога" Кръстев , за да стигне до заключението,
  че и чисто ИКОНОМИЧЕСКИ - не само ще има противопоставяне на ЕС ,
  но и ИКОНОМИЧЕСКИ НЯМАМЕ интерес - на ЗАГУБА ще сме - от тези тръби !!! :)) Никога няма да НИ се ИЗПЛАТЯТ и да започнем да ..печелим ...:)
  Изобщо, маааалко икономика е нужно и да се учи ...))

  BIG AL
 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  [quote#49:"eurogi"]Зер едно време се гледаха възгледите и поведението на бащи,майки, баби, дядовци ,братя,сестри, вуйчовци, [/quote]
  Големият майтап е, че винаги, когато искат да обидят някого, го изкарват него или роднините му, комунисти. Тоест, техни хора. Представяш ли си какво лошо мнение имат за себе си тези индивиди? Не искам да съм на тяхно място. Не искам душата ми да се гърчи по този начин. Не искам всеки ден да пиша по форумите, че чèрното е бяло и обратното.

 54. 54 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#1] от "andru":


  [quote#1:"andru"]Откъде са му доходите ?[/quote]
  От православния братски фонд.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#1] от "andru":В това интервю имаше основно политика, не енергетика. А Иван Кръстев е политолог. А относно парите, ако си направиш труда да прочетеш нещо различно от ПИК или Монитор ще разбереш.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Умен анализ на Кръстев, само че излиза, че европейските субсидии не се дават според някакви обективни критерии, а според това доколко нациолните правителства на малките държави се съобразяват с брюкселската официална политика, без да участват във формирането и.

 57. 57 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#48:"qvb21311044"]А по същество? За сега не видях аргумент да си променя мнението.[/quote]

  По същество, който плаща той поръчва музиката. Забележи - отсъства другата гледна точка. Винаги в този сайт някой обяснява защо е лош ЮП. А къде е другата гледна точка ? Защо напр. няма интервю с Димитър Гогов, който е шеф на ЮП. Вчера по БИТИВИ блястящо разби глупостите, които се говорят по отношение на ЮП. Но неговото мнение го няма в този сайт.

 58. 58 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#1] от "andru":

  Епа разбира се! Не е важно какво е казал, а кой му е бил баща.

  "Я з москалями не балакаю!"
 59. 59 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#57:"andru"]Защо напр. няма интервю с Димитър Гогов, който е шеф на ЮП[/quote]
  Ама ако искаш и ДП да има интервю, той съм сигурна, че има аргументи против спирането.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поне малко уважение към читателите! Сиренето струва пари, но да наричаш черното бяло е малко висока цена! Много абсурдни материали за потока се пръкнаха напоследък, но този май ще ги бие по изопачаване на истината!

  Назови очевидното
 61. 61 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Колкото и да ви е чудно, Путин чака тези дни - ВОЯТ на агентурата си в България !!!
  Ако този вой е достъчно голям и внушителен, ако се отиде и падне на колене пред Лубянка , векликият , всерусийски император , може и да размисли и да ни удостои с 8-9 МИЛИАРДЕН БОРЧ и да си прокара тръбите ..
  НЕ дай си БОЖЕ !!!!
  Дано едно от пипалата на ОКТОПОДА душащ България , си остане ОТРЯЗАН !!!

  BIG AL
 62. 62 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#57:"andru"]Защо напр. няма интервю с Димитър Гогов, който е шеф на ЮП. [/quote]
  Е нали наскоро четохме мнението на този чиновник. Тук, в дневник. А и в Капитал

 63. 63 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#14] от "Blood Red Skies":
  Със сигурност. Инфаркта е много по-правдоподобен от случайно убийство или самоубиване извършено от килър. Май много хора взеха предварително пари, които ще трябва да връщат с лихви. А тези длъжници вероятно не са свръхликвидни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  По-рано ни пробутваше изсмукани от пръстите си разсъждения, но този път анализаторският нюх на Иван Кръстев е сработил на 100%.

 66. 66 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Руснаците искат да притежават тръбите и газа, който тече по тях. Това противоречи на европейската норма - различни собственици на тръбата и газа. Това е същественият проблем.

  Нямаме достатъчно инфо да преценим дали България е спечелила. Или загубила.

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Любопитно

  [quote#56:"wallenstein"]не се дават според някакви обективни критерии, [/quote]
  какъв по-обективен критерий има от спазването на европейските правила? Мм, другарю адвокатин?

 68. 68 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 663 Весело


  До коментар [#57] от "andru":
  До коментар [#60] от "султана глаушева":

  Я си почетете малко на руски, да преглътнете статията по-лесно.

  Юлия Латинина http://echo.msk.ru/programs/code/1449962-echo/

  Это, понимаете, как с бейсбольной битой: человек приходит в спортивный магазин и просит продать ему бейсбольную биту. Естественно, ему продают, по умолчании предполагая, что он будет играть ей в бейсбол. Но если человек берет бейсбольную биту и говорит: «Ну сейчас я вам всем покажу!» - то вероятно вторую бейсбольную биту ему не продадут. Вот то же самое произошло с нашим энергетическим оружием, потому что, как только Россия заключила договор о строительстве «Северного потока» еще в 2005 году, вдруг стали говорить о том, что «мы сейчас покажем этой Европе и у Европы могло сложиться совершенно правильное впечатление, что то, что не сделали советские танки, сейчас пытаются сделать с помощью российского газа. «Но извините, ребята, - сказала Европа, - мы-то думали, что ваш газ – это товар, что это такой же товар, как катарский сжиженный газ, как любой другой, а вы считаете, что газ – это оружие. Но если вы считаете, что газ – это оружие, мы, соответственно, и будем обращаться с российским газом, как с оружием, а со всеми другими газами, из других стран будем обращаться как с товаром». И российский газ действительно оказался в не очень приятной геополитической ситуации.


  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 69. 69 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Пари нема да плува патока...

  www.soundcloud.com/x2805
 70. 70 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Иван Кръстев е човек, който вижда далеч по-далеч и от останалите ни политически анализатори. Освен това отбелязва детайли и аспекти, които на другите отбягват. И винаги се е оказвал прав.

  "Я з москалями не балакаю!"
 71. 71 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Страни като Унгария и Сърбия, които превърнаха "Южен поток" в свое знаме, днес са големите губещи. Те не получиха газ, но изгубиха доверието на ЕС. България не получи газ, но спечели доверие. И еврофондове.
  ----
  Кръстев се радва на потупване по рамото? А пък еврофондовете нямат абсолютна никаква връзка с ЮП.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 72. 72 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Но България няма интерес от "Южен поток" като проект, който я противопоставя на ЕС.
  -----
  ??????
  Унгария, Австрия, Словакия, Хърватска, Словения и Италия са членове на ЕС... И те ли се противопоставят на ЕС?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#1] от "andru":


  [quote#1:"andru"]

  Смешни приказки [/quote]Обаче имам чувството,че на тебе далеч не ти е до смях,а?!

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#9] от "SSmart":


  [quote#9:"SSmart"]България се превърна в единствен печеливш от спирането на "Южен поток"..."- Така е! Вали из ведро манна небесна,че чак се чудим какво да (я) правим! [/quote]Просто потвърждаваш,че като всяко комуне,разбираш ползата,като пари,дето ти ги дават на ръка...

 75. 75 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [quote#2:"gast"]Г-н Кръстев преди има-няма седмица ни пращаше в посока Евразийски съюз, сега обърна палачинката... [/quote]
  Да, и аз това си помислих...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 76. 76 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#72] от "di Maria":

  Я прочети още веднъж какво казва Кръстев, за да не се излагаш с такива въпроси.

  "Я з москалями не балакаю!"
 77. 77 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Както винаги, Иван Кръстев е брилянтен, обоснован с факти и логика.
  С удоволствие изчетох това интервю.

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":


  [quote#12:"Norman Granz"]"... независимо от често използваните клишета за културна и историческа близост между България и Русия, в действителност руското влияние в България намалява." [/quote]Мна последните избори русофилските партии събраха към 20% от гласувалите около 50% българи.Това означава,че върлите русофили в България не са кой знае колко повече от 10% .Толкоз за братските чувства.Толкова се връзват на глупостите на Сертлана Шаренкова..

 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#17] от "Жупел":


  [quote#17:"Жупел"]България ще бъде част от турската сфера на влияние? Това пък откъде накъде? [/quote]Има предвид,че на там ни тика Русия.Ти защо мислиш,че от Анкара ни кълня Путин?!При сделката на Сталин с Хитлер,когато си деляха източна Европа,Сталин ни беше оставил на Хитлер.И бяхме съюзници с Турция..

 80. 80 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Да, добре че го натресохме на Турция.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 81. 81 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  България стана единствен печеливш от спирането на "Южен поток"

  Бравооо !
  Путин се е загрижил за братята
  славяни.
  (щом е за печалба.Някой
  трябва да се клани за "келепира"

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 82. 82 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#79] от "yanne":

  При сделката на Сталин с Хитлер

  В днешно време :Путин замени
  Крим за Р.Б. с Реджеб.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#46] от "Anonymous":


  [quote#46:"Anonymous"]Конфронтация с ЕС и излизане от ЕС са необходими,[/quote]Мдаа,ама не на България.

 84. 84 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Много добър материал. Логични и ясно поднесени тези, подплатени с факти.

 85. 85 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Нещо повече: България гледаше на присъединяването си към ЕС като на възможност за допълнително задълбочаване на отношенията с Русия."

  Много вярно наблюдение. Жалко, че заради сегашната външнополитическа криза сближението между ЕС и Русия се отлага - дано да не е с десетилетия.

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#57] от "andru":


  [quote#57:"andru"]Защо напр. няма интервю с Димитър Гогов, който е шеф на ЮП.[/quote]Има в Дневник,от вчера,бре!И нищо не е защитил.даже го досрамя да лъже като Путин и каза 400 млн. евро приход.А "приход" не е "печалба" .И се дели на две...

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1905 Весело

  Независимо , че имам резерви относно външната политика на управляващите- смисъл хаотична и не ефективна и сервилна......!!!!?????..... АДМИРАЦИИ ЗА АВТОРА.......!!!!..... напипал е АТМОСФЕРАТА.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 89. 89 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  Много хубава мечта, а аз си мечтая да стане възможна реализацията на подобни мечти у нас.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]България стана единствен печеливш от спирането на "Южен поток"[/quote]Странна работа е това "Южняка" !!!
  Когато се строи . . . всички печелят, а само ние губим.
  Когато го спират . . . всички губят ние печелим.

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#85] от "ijj":


  [quote#85:"ijj"]

  "Нещо повече: България гледаше на присъединяването си към ЕС като на възможност за допълнително задълбочаване на отношенията с Русия."

  Много вярно наблюдение[/quote]И тукашната 5-та колона се надяваш,както и Русия,че ще ни използва като "троянски кон" .Не се получи.По-скоро стана обратното.Просто някой в Москва си беше направил грешни сметки.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много хора псуват Костов, но хода мухи ведопускане на руските войски да прелетят над България ни вкара в НАТО и ЕС. Аз не обичам Боцко, но той се усети, че ще загуби залагайки на руската карта и направи правилния ход.

  chavo64
 97. 97 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Кръстев беше добър политолог когато беше независим! Особено добър в телевизия Европа!
  Сега пише политкоректно, дори е загладил "косъма". Но анализите му са под средно ниво, защото му подават слаби опорни точки[email protected]!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 98. 98 Профил на Асен Златарев
  Асен Златарев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Анализ от типа: "Колко готино е, че ни отрязаха главата за чужди интереси".
  Много криво туй огледало.

 99. 99 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Русия няма за цел нито голяма полза да разедини Европа. Това си е запазена марка и пъклено дело на САЩ. ако си спомняте те така действаха още когато търсеха подкрепа за нахлуването в Ирак, разделяйки Европа на "стари" срещу "нови демокрации".

 100. 100 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  """. . ."Южен поток" е мъртъв, но енергийните проекти възкръсват по-лесно от хората. """
  ==================
  Стана ми весело от съпоставката ,
  излиза , че макар и трудно ,
  хората възкръсват ! ?
  А иначе анализа е точен !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK