Съдия Анжелина Христова: Дотук се стигна заради опитите на политическата власт да подчини съдебната

Съдия Анжелина Христова: Дотук се стигна заради опитите на политическата власт да подчини съдебната

© Анелия НиколоваИскането на 15 съдии от най-големия и ключов окръжен съд в страната - Софийския градски съд, за оставка на ръководството е безпрецедентно и е кулминацията на един от най-големите скандали, разтърсвали съдебната власт. Подписалите писмото съдии досега не са ставали известни със забавено написване на решения по делата или с други отрицателни оценки от проверки на работата им. С това писмо те рискуват да станат "черни овце" в очите на председателката и заместничките, затова са само 15 от общо 80-те съдии от Софийския градски съд, коментираха техни колеги, които подкрепят исканията в писмото, но не са се подписали. "Дневник" разговаря с Анжелина Христова, съдия в Търговското отделение на съда. Тя е една от подписалите писмото.


Може ли да се представите  - какъв съдия сте, от кое отделение и колко време в СГС?


- От 2009 г. съм командирована в Софийския градски съд, а от 2012 г. след спечелен конкурс встъпих  на длъжност окръжен съдия. От 2010 г. съм председател на състав в Търговското отделение  на СГС.
Как се решихте да подпишете писмо с искането за оставката на ръководството на съда?


- Всеки е чувал клишето "съдиите говорят чрез своите актове" и в една нормално функционираща съдебна система това би следвало да е принцип. За съжаление в последните 10 години нещата излизат от  нормалността.  В обществото се натрупва не само разочарование, но и гняв срещу съда, предизвикан от   усещането за липса на законност и справедливост,  за липса на правосъдие. Причините  за това състояние на системата са различни и аз като гражданин, който също живее и работи в тази страна, напълно разбирам обществените настроения.


Има обаче нещо, което ме кара да се чувствам  гневна  като съдия, и това е поставянето на всички съдии под един знаменател - некомпетентни и корумпирани. Отказвам да съм определяна като некомпетентна и корумпирана, отказвам да приема, че повечето мои колеги, които работят много и полагат неимоверни усилия да правораздават  в една почти невъзможна ситуация на изключителна натовареност и лоши условия на труд, са некомпетентни и корумпирани.


Искам да е ясно кой е отговорен за това съдебната система да не работи така, както се очаква от нея, кой е отговорен за организацията на работата, за разпределението на делата, за осигуряването на такива условия за работа на съдиите, които да им позволят да вършат своята работа качествено и в разумни срокове. Искам да е ясно защо съдът, в който работя, е наричан "частен съд" и защо Търговското отделение на СГС е нарицателно за  корумпираност, за слугинаж на частни интереси. Към настоящия момент не виждам друг способ да изразя своето мнение и да заявя своите очаквания към лицата,  които носят отговорността за организацията на работа на съда и за качеството на кадрите в съдебната система,  освен чрез обръщения към ВСС и към ръководството на съда.


Каква очаквате да е реакцията на ВСС за вашето писмо?


- Може да звучи наивно, но очаквам ВСС да  направи задълбочена проверка на организацията на работа и разпределението на делата в СГС, в частност и спазването на изискването за случайното разпределение на делата. За последното считам, че следва да стане и с  участието на външни на системата,  независими и доказано квалифицирани  IT специалисти. Очаквам да се направи анализ на констатираните нарушения и да се посочат  конкретните отговорни лица.  Очаквам  всички констатации  от проверката да бъдат публично огласени и да бъдат предприети мерки. На поставяните от нас въпроси към ръководството на съда за неравномерното  разпределение на делата  между отделните магистрати и на поставените в публичното пространство въпроси защо определени дела се разпределят все на едни и същи съдии  отговорът е неизменно един -  делата се разпределят от компютърната система, като изборът е случаен. Да, делата се разпределят чрез софтуерен продукт, но с него работят хора. Имам чувството, че всички мерки, които се обещават, целят единствено  усъвършенстване на "системата", така че да не може хората, които работят с нея, да й въздействат. Ако бъдат предприети само подобни мерки, то те са обречени на неуспех, защото най-важни са хората, на които е дадена властта да управляват системата. 


Защо нямаше повече съдии, които да подпишат това искане?


- Всеки човек носи отговорност за своите избори, включително дали да изразява публично личната си позиция.


До нас достигна информация, че един от подписалите се вече е получил 10 дела наведнъж. Вярно ли е това? Очаквате ли подобна ответна реакция?


- Доколкото знам, един от колегите, подписали писмото до ВСС, получи вчера малко преди края на работното време заповед за заместване на колега от друг състав в открито съдебно заседание от 9.00 часа с насрочени 10 първоинстанционни граждански дела. Искрено се надявам, че тази заповед е издадена при  спазване  графика за заместване.


Сред съдиите говори ли се за неслучайно разпределение на определени дела? 


- Говори се не само между съдиите, а видно от последните събития проблемите вече са излезли извън съдебната система и са поставени с голяма острота  в публичното пространство, вкл.  и на ниво партньорство в ЕС.  


Как се стига до такава ситуация?


- Личното ми убеждение  като съдия с почти 20 години стаж е, че това е крайният резултат от опитите на политическата  власт да подчини съдебната.  Всеки, който дойде на власт, иска послушен съд и прокуратура, иска да има "свои" хора, на които да може да разчита да пазят най-вече икономическите му интереси.  За постигането на тази цел не е нужно подчиняване на всички в системата, а само на определени ключови позиции. Ясно следва да се каже, че повечето от моите колеги не само в Търговското отделение на СГС, а и  в останалите отделения, са почтени хора и квалифицирани юристи, които разглеждат стотици дела годишно и работят със съвест и по вътрешно убеждение при прилагането на закона. Негативните последици от установени порочни практики или съмненията за такива  се отразяват на всеки от нас, затова и отговорността нещата да се променят е на всеки от нас. Да, аз нямам властта да кадрувам в системата, нито да организирам работата в съда, но мога да изразявам позицията си, мога да се разграничавам, мога да искам от тези, на които е дадена властта  да управляват съдебната система,  да видят проблемите и да ги решават.


Колко още може да се търпи подобно положение?


- В конкретната ситуация и въпросът за търпимостта е въпрос на избор. Очевидно е, че аз и моите колеги, изразили ясно позиция, не  искаме да търпим. Следва да е ясно, че обществото не иска и няма да търпи съдебна система, в която няма гаранции за законност и справедливост.


Като съдия в най-големия и най-ключовия окръжен съд според вас какви са основните проблеми на съдебната власт и как могат да бъдат решени?


- Основният проблем е липсата на доверие в съда. Без да бъде възстановена вярата на хората, че единственото, от  което съдията се ръководи, когато правораздава, е законът, в България няма да има  реална и независима съдебна власт. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK