Съдия Анжелина Христова: Дотук се стигна заради опитите на политическата власт да подчини съдебната

Съдия Анжелина Христова: Дотук се стигна заради опитите на политическата власт да подчини съдебната

© Анелия НиколоваИскането на 15 съдии от най-големия и ключов окръжен съд в страната - Софийския градски съд, за оставка на ръководството е безпрецедентно и е кулминацията на един от най-големите скандали, разтърсвали съдебната власт. Подписалите писмото съдии досега не са ставали известни със забавено написване на решения по делата или с други отрицателни оценки от проверки на работата им. С това писмо те рискуват да станат "черни овце" в очите на председателката и заместничките, затова са само 15 от общо 80-те съдии от Софийския градски съд, коментираха техни колеги, които подкрепят исканията в писмото, но не са се подписали. "Дневник" разговаря с Анжелина Христова, съдия в Търговското отделение на съда. Тя е една от подписалите писмото.


Може ли да се представите  - какъв съдия сте, от кое отделение и колко време в СГС?


- От 2009 г. съм командирована в Софийския градски съд, а от 2012 г. след спечелен конкурс встъпих  на длъжност окръжен съдия. От 2010 г. съм председател на състав в Търговското отделение  на СГС.
Как се решихте да подпишете писмо с искането за оставката на ръководството на съда?


- Всеки е чувал клишето "съдиите говорят чрез своите актове" и в една нормално функционираща съдебна система това би следвало да е принцип. За съжаление в последните 10 години нещата излизат от  нормалността.  В обществото се натрупва не само разочарование, но и гняв срещу съда, предизвикан от   усещането за липса на законност и справедливост,  за липса на правосъдие. Причините  за това състояние на системата са различни и аз като гражданин, който също живее и работи в тази страна, напълно разбирам обществените настроения.


Има обаче нещо, което ме кара да се чувствам  гневна  като съдия, и това е поставянето на всички съдии под един знаменател - некомпетентни и корумпирани. Отказвам да съм определяна като некомпетентна и корумпирана, отказвам да приема, че повечето мои колеги, които работят много и полагат неимоверни усилия да правораздават  в една почти невъзможна ситуация на изключителна натовареност и лоши условия на труд, са некомпетентни и корумпирани.


Искам да е ясно кой е отговорен за това съдебната система да не работи така, както се очаква от нея, кой е отговорен за организацията на работата, за разпределението на делата, за осигуряването на такива условия за работа на съдиите, които да им позволят да вършат своята работа качествено и в разумни срокове. Искам да е ясно защо съдът, в който работя, е наричан "частен съд" и защо Търговското отделение на СГС е нарицателно за  корумпираност, за слугинаж на частни интереси. Към настоящия момент не виждам друг способ да изразя своето мнение и да заявя своите очаквания към лицата,  които носят отговорността за организацията на работа на съда и за качеството на кадрите в съдебната система,  освен чрез обръщения към ВСС и към ръководството на съда.


Каква очаквате да е реакцията на ВСС за вашето писмо?


- Може да звучи наивно, но очаквам ВСС да  направи задълбочена проверка на организацията на работа и разпределението на делата в СГС, в частност и спазването на изискването за случайното разпределение на делата. За последното считам, че следва да стане и с  участието на външни на системата,  независими и доказано квалифицирани  IT специалисти. Очаквам да се направи анализ на констатираните нарушения и да се посочат  конкретните отговорни лица.  Очаквам  всички констатации  от проверката да бъдат публично огласени и да бъдат предприети мерки. На поставяните от нас въпроси към ръководството на съда за неравномерното  разпределение на делата  между отделните магистрати и на поставените в публичното пространство въпроси защо определени дела се разпределят все на едни и същи съдии  отговорът е неизменно един -  делата се разпределят от компютърната система, като изборът е случаен. Да, делата се разпределят чрез софтуерен продукт, но с него работят хора. Имам чувството, че всички мерки, които се обещават, целят единствено  усъвършенстване на "системата", така че да не може хората, които работят с нея, да й въздействат. Ако бъдат предприети само подобни мерки, то те са обречени на неуспех, защото най-важни са хората, на които е дадена властта да управляват системата. 


Защо нямаше повече съдии, които да подпишат това искане?


- Всеки човек носи отговорност за своите избори, включително дали да изразява публично личната си позиция.


До нас достигна информация, че един от подписалите се вече е получил 10 дела наведнъж. Вярно ли е това? Очаквате ли подобна ответна реакция?


- Доколкото знам, един от колегите, подписали писмото до ВСС, получи вчера малко преди края на работното време заповед за заместване на колега от друг състав в открито съдебно заседание от 9.00 часа с насрочени 10 първоинстанционни граждански дела. Искрено се надявам, че тази заповед е издадена при  спазване  графика за заместване.


Сред съдиите говори ли се за неслучайно разпределение на определени дела? 


- Говори се не само между съдиите, а видно от последните събития проблемите вече са излезли извън съдебната система и са поставени с голяма острота  в публичното пространство, вкл.  и на ниво партньорство в ЕС.  


Как се стига до такава ситуация?


- Личното ми убеждение  като съдия с почти 20 години стаж е, че това е крайният резултат от опитите на политическата  власт да подчини съдебната.  Всеки, който дойде на власт, иска послушен съд и прокуратура, иска да има "свои" хора, на които да може да разчита да пазят най-вече икономическите му интереси.  За постигането на тази цел не е нужно подчиняване на всички в системата, а само на определени ключови позиции. Ясно следва да се каже, че повечето от моите колеги не само в Търговското отделение на СГС, а и  в останалите отделения, са почтени хора и квалифицирани юристи, които разглеждат стотици дела годишно и работят със съвест и по вътрешно убеждение при прилагането на закона. Негативните последици от установени порочни практики или съмненията за такива  се отразяват на всеки от нас, затова и отговорността нещата да се променят е на всеки от нас. Да, аз нямам властта да кадрувам в системата, нито да организирам работата в съда, но мога да изразявам позицията си, мога да се разграничавам, мога да искам от тези, на които е дадена властта  да управляват съдебната система,  да видят проблемите и да ги решават.


Колко още може да се търпи подобно положение?


- В конкретната ситуация и въпросът за търпимостта е въпрос на избор. Очевидно е, че аз и моите колеги, изразили ясно позиция, не  искаме да търпим. Следва да е ясно, че обществото не иска и няма да търпи съдебна система, в която няма гаранции за законност и справедливост.


Като съдия в най-големия и най-ключовия окръжен съд според вас какви са основните проблеми на съдебната власт и как могат да бъдат решени?


- Основният проблем е липсата на доверие в съда. Без да бъде възстановена вярата на хората, че единственото, от  което съдията се ръководи, когато правораздава, е законът, в България няма да има  реална и независима съдебна власт. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Дотук се стигна защото за да влезе някой в политиката трябва мафията да го финансира, и после жеста да се върне чрез промяна на закони и назначаване на съдии, прокурори, милиционери, митничари и др. чиновници по заповед на Capo di tutti capi (известен като КОЙ), и както всички знаем много добре, съдебната система отдавна е овладяна и под контрол.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  "затова са само 15 от общо 80-те съдии от Софийския градски съд"

  докато са само 15, нещата няма да тръгнат добре. Другите недоволни се спотайват, да не ги отнесе вятъра, нали ?

 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Защо нямаше повече съдии, които да подпишат това искане?"

  Някои вече са взели аванси

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Другите се ослушват, но и само 15 да са пак има надежда!

  Happy face says, adios !
 5. 5 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1230 Весело

  Ех, така си е, но то пък и съдебната власт не се дърпа много на тези опити, нали? Не е като с пистолет до челото да ги принуждават да слугуват на определени интереси... Които дори не са толкова олитически, колкото престъпни... У нас между двете сякаш има равенство...

 6. 6 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 477 Неутрално

  честна позиция, но е съдия в търговско, не им вярвам, там случайни хора няма.

  дано да греша !

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Дотук се стигна заради опитите на политическата власт да подчини съдебната и защото на вас това ви харесваше,имахте изгода.Време е вече да излезете от батака,да си кажете кое,как и какво.Толкова просто го е казал Апостола:За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.Какво не можем да разберем се чудя,що за народ сме бе дявол да го вземе.Вие се превръщате в основен проблем са съществуването на държава,не го ли схващате това в правосъдната система.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Ами тя топлата вода, отдавна е открита, избори и за съдии !!! Пък да видим, дали за изнасилване и педофилия ще дават условни.

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Де да бяха си останали само с опитите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#1:"today "]назначаване на съдии, прокурори, милиционери, митничари и др. чиновници по заповед на Capo di tutti capi (известен като КОЙ), и както всички знаем много добре, съдебната система отдавна е овладяна и под контрол. [/quote]
  Май грешиш Въпросният "КОЙ" е само фронт'мена на един друг ("хидролога", неговия Лука Брази
  До коментар [#1] от "today ":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":

  ма разбира се както избраха бареков и както дпс си избира депутати, така ще се избират и съдии.

  не мислите !

 12. 12 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ако някои съдии се смятат за честни и некорумпирани, нека се изправят срещу мафията в съда.
  А то само се чуват гласчета - аз не съм, другите са лошите.

  Попътен вятър в главите!
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  "... получи вчера малко преди края на работното време заповед за заместване на колега от друг състав в открито съдебно заседание от 9.00 часа с насрочени 10 първоинстанционни граждански дела."
  Хаааааааааааа, егати фатмашкото изпълнение. В казармата му се викаше "гонка по устав".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 571 Гневно

  Абе, смрад, ти къде се беше скрила досега? Страх? Папкане на рушвети? Няма чист от тия! Всичките в затвора, барабар с "политическата" ни класа!

  freedom is another word for nothing else to lose
 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  изобщо не мога да им повярвам, у нас случаен човек не става прокурор или съдия,тия да ходи да ги разправя в филиповци може да и повярват

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#2:"daam"]Другите недоволни се спотайват, да не ги отнесе вятъра, нали ?[/quote]
  Навремето един велик поет (Р.Ралин) беше написал по подобен случай :
  "Зайчето Валери
  пише и трепери."

  Докато повече магистрати не се включат в борбата със "съдийската мафия", нищо няма да се промени. Недоволните ще ги мачкат един по един.

 17. 17 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 346 Неутрално

  15-те съдии искат да им се смени шефа, но не искат промяна на съдебната система. Явно са се нагодили по нея и яко къртят джобни пари за черни дни...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Съдебната власт си е доста не зависима !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  [quote#16:"jagal"] един велик поет (Р.Ралин) [/quote]
  Доста сте яли и пили,
  доста сте клали и били.
  Затуй сега си идете.
  Ама не щете!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Имам неприятното чувство, че това искане ще си остане: вик в пустиня....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Съдебната власт и преди,и сега винаги е изпълнявала политически поръчки.
  Никой не може да бъде заставен против волята си да бъде зависим.Същото се отнася и за съдебната власт!

  Tony
 22. 22 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#13:"Николай Колев"]В казармата му се викаше "гонка по устав".[/quote]
  И беше най-кофтито. Нищо не можеш да направиш - Устав, а тук Закон.

 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  [quote#17:"takovanka"]

  15-те съдии яко къртят джобни пари за черни дни... [/quote]

  15-те съдии, ако "яко къртят джобни", нямаше да им хвърлят 10 дела в края на работния ден. Това се случва във всяка администрация. При управлението на Орешарски, във Фонд земеделие бяха уволнени служителите с най-висока атестация и бяха оставени служителите с най-ниската.

 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Ако всички бяха подписали,щях да се замисля дали намеренията им са добри.15 от 80 повече вдъхва доверие.В нито една гилдия единодушието не вдъхва доверие.

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Вдигат си цената.
  Тарикатлъци.

 26. 26 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 402 Гневно

  "Отказвам да съм определяна като некомпетентна и корумпирана, отказвам да приема, че повечето мои колеги, които работят много и полагат неимоверни усилия да правораздават в една почти невъзможна ситуация на изключителна натовареност и лоши условия на труд, са некомпетентни и корумпирани."

  Все едно чета сюргюна.. !!
  "категорично отказвам да приема фалшивата теза за ужким провала на тройната коалиция"

  Приликите са удивителни!

  Защото сме магистрати! (реалните нагли)

  Be smart, don't be a retard!
 27. 27 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво! Много хубаво интервю!

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  "...Дотук се стигна заради опитите на политическата власт да подчини съдебната..."
  Честито! Опитите се увенчаха с успех.

 29. 29 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  те не искат смяна на системата искат да сменят ваш'те с наш'те, ако им пука толкова къде бяха досега? или като съдия стана нарицателно като катаджия митничар и подобни тогава.....не им вярвам да си ходят всичките

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 30. 30 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 959 Неутрално

  "политиците са виновни" - ако си бяхте на местото никои не може да ви пипне, но истината е че в тази система всички са с връзки, от там идва и корупцията и некомпетентността в системата. само вижте колко плаща държавата на година за това че е осъдена в международни съдилища.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Чест и хвала на г-жата, разбирам, че обобщенията са често несправедливи. Въпреки това хората ще ги правят и имат пълно право за това. Пускането на политици до съдебната състема, или на "бизнесмени"е факт, но кой ги пусна - служителите на системата приеха обслужващата роля. Защо, ако сме несправедливи към тях не кажат своето мнение със силен глас, с формални писма, в медиите, ако трябва и на площадите?

  Защо такова голямо впечатление прави гласът на един съдия? Защото останалите се снишават по комунистически тертип или служат.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  5 пъти прочетох статията и се опитвам да намеря нещо положително за останалата част от съдиите които уж не са от хората на КОЙ ама не мога изобщо да се съглася с тая приказка 'че не всички са лоши' а тези които уж не са лоши дали са виждали нередности и са мълчали за тях? а как са назначени в 'любимата' съдебна система, 'случайно' нали, е тия чак ме разсмиват на моменти като се правят на девствени ученички,смяната на висшия съдебен съвет няма да реши нищо,и новите ще ги купят ако не са ги купени вече,само смяна на системата ,мандатност и пряк избор може да решат проблемите,както и отчетност за всяко решение и мотивите за взимането му,иска ми се да е както в америка с жури...ама май много се размечтахме

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  а и двете са подчинени на мафията...

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на xakyha_matata
  xakyha_matata
  Рейтинг: 233 Весело

  Колко "случайно" и "спонтанно" баш сега решиха да се правят на непорочни съдиите. Ако не беше кофти доклада, ако не беше скандала с френската фирма, никой от тея, дето сега се правят на бели и пухкави нямаше да си отвори устата да каже нещо лошо за системата. И те са лицемери, като всички останали. Но хората стоят, гледат ги и си викат - "брей, ето че има и честни и неподкупни съдии...." прах в очите на слепците. Жалка държава.

 35. 35 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво! Косата ми настръхна от кеф! Това е достойна позиция. Сега 15, след година ще са 50. Сега СГС, скоро из цялата страна.

  Лили
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Това нито е от вчера,нито от днес.
  "В обществото се натрупва не само разочарование, но и гняв срещу съда..."Това ще да ви е подтикнало.

 37. 37 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 556 Любопитно

  Време беше. Не може цялото общество да се възмущава, да се бори, а съдиите стоят и гледат сеир, а после, защо било такова доверието - нулево и защо всички били слагани под общия знаменатал - корупцията. Ами, защо мълчахте, бе? Толкова години - тишина.
  Слава Богу, най-накрая реакция от самите съдии!

 38. 38 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Защо ние не питаме тези неща, а разни непредставителни групи зяят по площади и т.н. ?! Колко е важно откъде идваш и какво / как мислиш?! Браво, човече!

  Яба-даба-ду
 39. 39 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Както и заради очарователната податливост на съдебната власт спрямо тези домогвания, бих казал.

  Свобода за Надежда Савченко!
 40. 40 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да си припомним що е то разделение на властите и има ли то почва у нас :

  ЗА СУВЕРЕНА, НЕГОВАТА ВЛАСТ И ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА
  ВСТЪПЛЕНИЕ

  Причината, която ме накара да напиша това произведение, е отчайващото политическо невежество на българското общество. От държавния глава до последния партиен функционер, всички употребяват понятия като "обществен договор", " народен суверенитет", "върховенство на закона", "разделение на властите" и т.н., като влагат в тях съвършено невярно съдържание. И тъй като не чух нито един публичен опит, от когото и да било, да се осветлят правилата на обществения порядък, то реших да направя това, което другите не са свършили било поради простотия, лъжеобразованост, страх или подлизурщина. Ето защо, в следващите глави съм се постарал да дам едно достъпно обяснение на принципите на политическото устройство, както и да анализирам политическия ред в България, и да предложа препоръки за неговото подобрение.

  Основната цел на това произведение е да допринесе за подобряване живота на българите, тъй като общественото развитие се определя от писаните правила, а не от случайността. У нас съвършено погрешно се счита, че политическото управление зависи единствено от личните качества на управляващите. Това не е вярно, защото видът, а най-често и резултатите от всяко управление, зависят от конституционния ред, а не от политическите представители. С други думи, каквито са правилата на политическата игра, такива са и политическите играчи и самата политика. Именно това неразбиране за механизмите на обществения порядък ни води към една честа смяна на политически водачи, без това да е довело до съществена промяна на характера на самото управление или неговите резултати.

  От друга страна, общественият напредък и материалното благополучие са пряко зависими от политическата система. Поради тази причина няма да е пресилено да се каже, че характерът на политическото устройство предопределя стопанското развитие. Сигурно мнозина биха се изсмели на това твърдение, но нека знаят, че най-голямата глава в книгата на Монтескьо "За духа на законите" се нарича "За валутния курс", както и че в своя "Втори трактат за управлението", в главата "За собствеността", Джон Лок описва трудовата теория за стойността много преди Адам Смит и Дейвид Рикардо. Изобщо философите, систематизирали правилата на политическото управление, винаги са го свързвали със стопанските отношения и никога не са ги разглеждали като две различни неща, които нямат връзка помежду си и съществуват сами за себе си.

  Поради горепосоченото, познаването на принципите на политическото устройство се явява обществена необходимост.
  ..........
  http://kaily.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=54979&df=45&dflid=3

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 41. 41 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изборите на съдии изобщо не са решение. Като си избираме политиците, все най-добрите и честни ли печелят? Който плаща предизборната кампания, той поръчва музиката. Американците, с най-демократичната съдебна система заради избора на съдебни заседатели, са пропищели от лобисти на фирми, които на щатско ниво прокарват закони с административно решение (без заседатели) на казуси и които плащат предизборните кампании на съдии, които искат да правораздават по този начин.

 42. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не само поиска, но и я подчини на своите цели ...
  Един съдия не е длъжен да разбира от Политика, а още повече, от проблемите пред демократични опити за нейното реформиране ...

 43. 43 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Абе как все едни и същи "коментиращи" обират всичките минуси, как все те гледат да омаскарят абсолютно всеки, който посочва реалните проблеми с пръст?
  Същите проблеми, които са обществено достояние, но до сега никой от политическата "класа" не е направил нищо да реши проблема, а само да премахне "техните" и да сложи на тяхно място "нашите". Примери безброй...

  Класически тролове ли сте, просто да размътите водата и да ви удостоят с внимание или го правите целенасочено, срещу стотинки? Хвани единия, удари другия...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 44. 44 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#16] от "jagal":

  Тези стихове на Радой са писани за Валери Петров RIP. Ако ти виждаш "подобен случай" с проблемите на съдебната система, то тя щеше да цъфти и да връзва. А една от причините тя да е на днешното си дередже е силата на невежеството.

 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Случайното разпределение на делата е проблем, но в никакъв случай не е най-сериозният проблем. Уважаемата Анжелина Христова ясно споменава политическата намеса като основен недъг на системата, но не виждам идеи за премахването ѝ. Ако се премахне парламентарната квота във ВСС и съдебните гилдии избират пряко свои представители във Висшия съвет, тогава няма да има институционални канали за политическа корупция. Но дали ще се променят нещата. Съмнително, но трябва да се опита, поне няма да попречи.

 46. 46 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#37:"red.mary"]Не може цялото общество да се възмущава, да се бори, а съдиите стоят и гледат сеир,[/quote]
  За съжаление цялото общество (а ако видим социологическите проучвания една малка част. Проблемите на съдебната система са на 5 - 6 място за българите) се възмущава по форумите, но не се бори. Ако излезнат на улицата 50 000 души за една седмица, положението ще е различно. Никоя власт, ако няма натиск от обществото, няма да се промени.

 47. 47 Профил на Стефан Узунов
  Стефан Узунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "daam":

  А ние с теб какво правим, смелчага??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK