Бойко Борисов: Винаги съм бил помирител в махалата и най-добре се биех

Бойко Борисов: Винаги съм бил помирител в махалата и най-добре се биех

© Юлия Лазарова"Дневник" публикува интервюто на министър-председателя Бойко Борисов пред предаването на БНТ "Панорама", дадено на 19 декември, часове преди Народното събрание да приеме Държавния бюджет за 2015 г. и малко след прокарването на скандалните поправки, свързани с възможността осигурените да могат еднократно да пренасочат вноските си за втора пенсия от универсалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт.


Не рискувате ли обаче всичко това, не рискувате ли коалицията заради пенсионните промени днес?
Не. Но първо да кажа, че дори малко съм учуден. Защото ето на това посещение, което дадохме сега в Германия бяха и господин Кънев, и госпожа Кунева и господин Калфин с мен, два дни. И бях в Бундестага, в канцлерството, в "Конрад Аденауер", господин Калфин отиде в тяхната лява фондация. Прекрасен климат, прекрасни хора, отношения, сигурност, стабилност излъчвана от България. Парламентът е за това – вътре да има дебати, да има.. всяка партия е сама за себе си. Всяка партия има своя програма, всяка партия отстоява свои интереси, свои виждания и няма нищо лошо в това да се карат дори. 


Но вие преобръщате пенсионната система цялата за 15 минути в неделя следобед и без обсъждане.
Дайте да говорим само конкретно. Първо нито е в неделя следобед, а е в неделя сутрин. И на тази среща, ако си спомняте бяха и д-р Тренчев, и Пламен Димитров, и колегата Калфин, и финансовият министър, и още колеги от двата синдиката. Следобед продължи срещата с работодателите, но ние понеже заминавахме за Германия отделих цялата си сутрин в неделя за тази тема. И там взехме решение да говорим в следващите месеци до 31 март, сиреч може още януари тя да стане факт, просто си сложихме граница горна до 31 март. Укриването на осигуровки, долната граница да се вдигне, съответно да се даде възможност на хората да избират в какъв пенсионен фонд да си държат парите. Аз не виждам какъв е проблемът и как трябваше да се комуникира. Ок. Това е също една обица на ухото, нищо не пречи по-често да си говорим. Но те имаха възможност да разговарят с мен там на тази тема, ако нещо ги е притеснявало.
А те нищо ли не ви казаха в Германия?
Не. Но аз съм човек, който мога да поемам вина. Ако считат, че комуникацията не ни е била добра, ще я подобря. Оттук нататък нека да видим същността на въпроса, защото чух доста буквално казано лъжи. Чух неистини.


Кое е лъжа?
Национализация. Искам още веднъж на вашите зрители да кажа – никой не пипа парите на хората. Те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго. С една дума, ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това? Единственото, което даваме е право на избор. Не сега служебно или собственика ти да те праща някъде да те осигуряват, а българинът да мисли с главата си къде да отиде да го осигурят. Оттук нататък едно нещо имат само като аргумент от това поне, което чух считам за правилно. Те казват така – човек може да сгреши и от частния фонд да отиде в НОИ, но след една година може да поиска да се върне обратно и вече няма право. В закона съм поел ангажимент да бъде направена тази промяна да има право да се връща и след една, и след две и след три, когато прецени. Плюсът за хората какъв е? Първо, освен че сами ще поемат рискове и сами ще вземат решения, другият плюс е, че по този начин частните фондове сега ще се борят за всеки клиент. Сега, когато има няколко телевизии човек си избира коя да гледа. Едно време се гледаше само първа програма.


Така беше. 
Ние в момента какво казваме – всеки пенсионен фонд да се пребори за своя клиент. Да ви убеди - ако си оставите парите при нас, не ги преместите, ще имате такава доходност, ето тук сме ги вложили – така както всяка една банка, така и един фонд ще се бори за клиентите. Къде е проблемът? Аз не виждам абсолютно никакъв проблем.


Това не се ли обсъжда с месеци, а не само неделя сутрин?
Аз им казах и днес – ако ме убедите, това са моите аргументи, в това са ме убедили моите експерти. Убедете ме, ето и вие сега ако ми кажете някакъв един довод, който да има смисъл, а не да запазваме някакви лобистки интереси или ако някъде има проблеми във фондовете… Между другото съм помолил парламентарната ни група, съответно Комисията по бюджет и финанси да направи много сериозна проверка парламентарна относно фондове и относно КФН включително, издаването на лицензи. Защо? Защото аз сега в парламента изпитах журналистите – едните казват 9 фонда имаме, другите 10, едни казват 11. Да, ама ако разликата между 9 и 11 фонда, които никой не ги знае или малка част от хората ги знаят са проблемни, искам да информирам вашите зрители, че тази вечер към 17.00 ч. вече минахме 3 млрд. лв. изплатихме в дупката КТБ. 3 млрд. лв. Никой нищо не казва. Огромни усилия положи правителството и благодаря и на Асоциацията на българските банки, защото перфектно проведоха цялата тази огромна сума по сметките на над 70 хил. българи.


Защо правите връзката между КТБ и фондовете?
Не я правя, но искам да съм гарантиран, че повече няма да кажат, че по времето на реформаторите и ГЕРБ, някой е растял или падал. Просто искам да съм сигурен в тази посока. 


Това не изпраща ли лоши сигнали към фондовете…
Напротив…


Хората да си дръпнат парите? 
Напротив, изкарва…


Не посява ли съмнения? 
Не, ни най-малко. Напротив, казвам на хората, че когато някоя банка дава много по-големи лихви от другите банки, не трябва да се лакомеят за тази лихва. Защото след това става лошо. Същото е всеки да си провери къде са му парите, колко им е доходността, има ли ликвидност. Това е едно предупреждение към всеки един човек да го направи. 


Защо за такива въпроси разчитате повече на ДПС,отколкото на коалиционните партньори?
Понеже имаме, повтарям, прекрасно мнение от лични отношения и с Радан Кънев, и с г-жа Кунева, и с Лукарски, и с министрите от техния кабинет, много ме обидиха днес с това, че са говорили, че ние сме влезли в коалиция с ДПС. Напротив, те влязоха в коалиция с БСП по тази логика. Те не искат правото на избор, няма по-свещено право от правото на избор, по-демократично. Човекът да бъде този, които определя къде да си държи парите. Човекът да решава. Защо трябва ние от името на… да решаваме заради хората? Това искат те, заедно с БСП. Искам още нещо да кажа, повтарям, най-важните два закона за ГЕРБ – това беше плоския данък, сиреч ниска данъчна ставка. Ако не бяха ДПС този закон нямаше да бъде приет. И аз се обадих на г-н Местан и му благодарих. Вторият жизненоважен закон за ГЕРБ – предварителното отчуждаване, за да могат да вървят строителните ни обекти. Знаете, че "Струма", "Марица" всичко беше блокирано поради тази именно глупост, която направи предишното правителство. Един глас мина законът, за двата аз бях готов да си подам оставката. Така че в тези два случая ни помогна ДПС. Тогава реформаторите не казаха нищо. А днес понеже им е изгодно, ме връзват в коалиция с ДПС. Аз съм им казал многократно, когато някой направи добро кажи му "Благодаря", когато ти прави лошо съответно воювай с него. Обидиха ме с това. До 31 март, говорих и с г-н Миков, с БСП, с посредничеството на синдикатите, работодателите, тъй като пенсиите, пенсионната реформа и стабилност не е на Борисов проблем или на Василев. Той е на всички хиляди, хиляди, милиони - те са 2,2 млн. близо пенсионери. В спокойна обстановка в парламента да разгледаме пак... И те го знаят, реформаторите, че това съм го предложил. Ако ме убедят, че това което сме приели днес е грешно, ще вляза в системата общата, ще го променим. В този момент нямат нито един довод. Броих ги, това, което гледах и което говориха днес, национализация - няма такова нещо, право на избор – прекрасно, никои на кара хората да си теглят парите от фондовете. Къде е грешката? Не мога да я видя. 


Днес ГЕРБ не обиди ли по същата логика вицепремиерът Калфин, като зад гърба му вкара друго число за праговете? Разбира се, после го оттегли. Въпросът е докога, колко дълго ще удържат балансите на тази коалиция?
Специално за Калфин, даже като ми докладваха, мисля, че бях още в Брюксел, изпратих Цветанов лично да му се извини за това, което се е случило. Вкараха, промениха го. Вече 12-13 часа работят днес, може да стане грешка. Стотици гласувания са. Има грешка, има и прошка. За това като си сгрешил няма лошо да кажеш "Извинявай, колеги, сгреших", поправяме се, отиваме напред. Казах и на реформаторите – седнете, убедете ни. Но да излизат от сутринта да ми пускат "Пътят към ада", "Победа", извинявате, църквата, където сме намерили да се помолите, не е тази. Всичко друго приемам, победата - не.


Искате само ваша да е? Победата да е ваша?
Искам да си е наша, на ГЕРБ. Толкова съм толерантен, толкова с тях съм внимателен, взаимно е… 


Чак съжалявате за това, че сте толерантен?
Не, не, съжалявам. Те са много хубави, много толерантни хора. И много добре се работи с тях. Съжалявам, че в един момент това се е получило.


Защо дадохте на заден от възрастта за пенсиониране? 
Не, не сме дали на зад.


Замразихте я. Не се ли научихте от предишния мандат, че ако не се направят реформите в първата година на мандата, няма да се направят никога?
Ето, питам реформаторите, защо тогава казват, че е бързо? Вместо бързо да го направим, вече 1 месец мина, до 31 март ще станат още 4 месеца. Какво лошо имаше? Трябваше сега да го направим. Аз съм убеден, че възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне. Да, тук Пламен Димитров от КНСБ има своето право. Казва "Добре, защо да е 4? Може да е 2, може да е 6", но нека да седнем със специалистите от НОИ, със синдикатите и да изчислим, може да е 3. Не се хващайте за механичното. Ние тъй като 2 години по ред вдигахме с по 4 месеца, когато ГЕРБ имаше самостоятелен мандат… Орешарски предишната коалиция не го промениха. Те само го спряха за една година и от 1 януари сега продължава. С една дума би трябвало да намерим консенсус в парламента. Нека малко всички да бъдем по-смирени. Веднага със заплахи, коалицията застрашена… ми какво ще стане? Ето, аз мога да ви кажа за тези 15-20 дни работа, ние сме докарали в държавата целите екипи, благодарение на коалицията, благодарение на опозицията, че имаме стабилно правителство. 2 млрд. имаме по програма "Човешки ресурси", 16 млн. в аванс ни ги платиха, сега. Вчера ЕК одобри програма"Транспорт", която считахме, че чак от 1 юни ще бъде одобрена, евентуално. Това са близо 4 млрд. лв. И там , в тази програма са и "Хемус", и "Струма" и тунелът под Шипка и близо милиард за софийското метро, разширенията, третият метро диаметър. Прекрасно е. Работа сме свършили. Всички. Тези пари идват в България. Ето сега мога да ви прочета. Днеска още седем и половина по ОПАК, още 600 милиона по оперативните програми и в сектора на екологията. Правителството свърши много работа. И вие виждате, че ако не са такива някакви елементарни неща и които веднага, ами довчера Пламен Димитров от КНСБ ми казваше, че БСП ще подкрепи реформата, днешната. И днеска се измъкнаха тихичко и останаха примерно с реформаторите заедно и с "Атака". Нека да не си правим, много е голям залогът, залогът е стабилността на България. Вие видяхте и Юнкер, и Доналд Туск, и Мартин Шулц, шефът на Европейския парламент, и Дейвид Камерън, президентът Оланд не го дадохте, отдели специално време, близо час говорихме с него по въпросите. Дейвид Камерън в неговата резиденция с целия си експертен потенциал беше събрал, за да се говори.


Обаче не слагате ли всичките си карти на Ангела Меркел?
Аз колко имена изброих, които всичките публично излязоха и се произнесоха.


Прави впечатление обаче, че от Германия чакаме всичко. Тя ни дава съветници, на нея й се решават въпросите с нейните фирми тук бързо.
Тя ми каза, че ще изпрати енергийния си министър, за да дебатираме в България проблемите на газовите ни коридори. Вижте, това звучеше малко смешно навремето, помните…


Вечна дружба. Това ли имате предвид?
Помните, Драго Стойнев, като ходеше в Брюксел, пък не се срещнал с комисаря, защото им се разменили срещите нещо или си разминали разписанията. За съжаление изолацията, в която беше Орешарски и неговото правителство, не даваше възможност проблемите на България да се слагат на място. И ако ви остане време и за "Южен поток", ще ви кажа и там.


Ами вчера, аз, ето, да говорим за това. Вчера Путин отново начерта газов коридор и отново в този коридор България я няма. Трябва ли въобще да се залъгваме, че има "Южен поток".
И отново няма нито един ред написано, писмено.


Е, каза го пред целия свят.
Той е политик, може да каже всичко. Ето аз сега мога да кажа, че съм политик, макар че моята е малко по-, но президентът да речем може да си каже мнението по всяка тема. Президентът.


Както например не му харесаха пенсионните поправки, които внесохте.
Да, и той повтори неща, които според мен, не знам кой му ги е казал, аз национализация не виждам, не виждам лошо в правото на избор, но това си е негово право. Аз винаги съм казвал, че нашият президент е еманципиран от ГЕРБ, взима самостоятелни решения и това си е негово право, с цялото ми уважение към него, имам прекрасни отношения с него, но така е преценил, така е направил. Не искам да коментирам неговите решения.


Обаче Путин не вижда "Южен поток" никъде.
В същото време нито в Европа, нито в другите страни, нито в България и днеска моят енергиен министър разговаря с министъра на енергетиката Новак, никъде не се казва, че проектът е спрял. Затова вчера лидерите на Европейския съвет, в заключителната ни част на вечерята един по един се изказаха по тази тема. И съветите на всички бяха, че България трябва да си изпълни двустранните отношения, за да може да не бъде упрекната след това, че поради чиновнически грешки е спряла проекта и да бъде наложена санкция на България.


Т.е. въпросът е кой да се окаже виновен – да не сме ние, а да е "Газпром". Това ли е най-важното?
Ние искаме да стане "Южен поток", цяла Европа, с европейските правила.


И го повтаряме това нещо, въпреки че знаем, че няма да стане. Знаем, че няма да стане.
Повтаряме, но в този момент, понеже повтарям, поради липсата на комуникация и тази изолация на предишното правителство, нивата, с които са работили, е било… Никой не ги знаеше проблемите. И аз отидох тогава с едни карти с газовите коридори и на всичките – на Меркел, на Дейвид, на Оланд, слагам на масата, чертая, показвам и тогава става безпощадно ясно всичко. Ето ги, те са няколко модела. Ето къде минава – червените чертички са руските газови коридори, които пътуват от Азербайджан през Украйна или въобще през северната част на Европа. Ето го "Южен поток" долу и ето как ТАНАП и ТАП – двете трасета, които изместиха "Набуко", обикалят България. Ако "Южен поток" дойде на границата – затова ние ще си издадем разрешителните за морската част, да бъдат така добри "Газпром" да си го построят дотам - и на границата имаме два варианта: или да платим газа от името на цяла Европа, това, което и Доналд Туск предлага, общ Енергиен съюз, плащаме си газа, разпределяме на държавите след това. Или втори вариант – ако мине през Турция, защото им е по-късо и по-евтино: от Турция, старото трасе на "Набуко – Запад, минава през България, Сърбия, Унгария, отива чак до Австрия. С една дума, ние с руската… До този момент каква беше грешката на предишното правителство, без да искам да ги нападам дори - да не прозвучи така? Грешката беше, че те лъжеха руснаците, че правят нещо в Брюксел, а в Брюксел ги лъжеха, че не правят нищо с руснаците. И от една страна ни тежи инфриджмънт процедура, от другата страна – заплаха, че спират проекта по наша вина. Неслучайно в Анкара президентът Путин обвини България. Не Унгария, не Сърбия, не Австрия, не Словакия – България. Той не говори празни приказки. Неговите юристи са му казали, че ако България продължи да бави разрешителните от тази част, утре може да предяви иск. Колегите в Брюксел го разбраха това, когато видяха всичко и казаха: "Бързо, ти си свърши твоята работа, а пък ако искат да го строят – добре дошли са. Имаме Трети енергиен пакет, заповядайте. Ако искат да докарат газ, ние ще го купим". И затова сега с тези – казвам и английски, и немски, френски експерти, защото с тези три страни съм говорил да ни помогнат – съответно и от нашите находища "Силистар", "Терес", "Хан Аспарух". Ето ви Третия енергиен пакет. Българската газ минава по съответните тръби. С една дума, аз искам да успокоя топката, дето се вика, не искам нито "да ги напердашим", както Дянков казваше, нито мен "да ме напердашат" не давам също. На масата на взаимния интерес и за Европа, и за Русия – ако можем да се договорим, прекрасно. За първи път на Европейски съвет, и то именно канцлерът Меркел обясни на колегите защо България е в особено положение спрямо Русия – което ме учуди, тя се беше подготвила изключително добре. Удължението на живота на Пети реактор на "Козлодуй", който изтича 2015 г. В момента 30 лева ни е цената на тока от него. Той балансира цялата система. Ако руснаците искат да ни убият, ще спрат и ще кажат "Този реактор не може да продължи да работи". Те бяха вникнали – и им благодаря за това на всичките европейски колеги – действително, че за България санкциите и спазването, както ги спазваме 100%, може да донесе такива проблеми, че след това действително да стане бунт в страната.


Г-н Борисов, като са толкова вникнали в българските проблеми, питаха ли ви защо вашият съюзник Валери Симеонов нарича ромите "човекоподобни".
Питат ме.


И вие?
Лошото е, че не мога да лъжа. Казвам: понеже те са по-близки с реформаторите… и така. 


Реформаторите пак виновни.
Не се оправдавам точно така, де, но казвам: те са от добрите патриоти. В края на краищата, абе, има изказвания, които смущават, но…


Е така ли се говори?
Но стабилността в момента за България, в тази критична и за Украйна, и въобще за нашия регион ситуация, ги прави малко по- че не виждат. И аз истински се моля и на нашите приятели от Патриотичния фронт да знаят, че ни наблюдават и няма да е много дълго още търпението им, когато с такива епитети се обиждат малцинства.


Вие осъждате ли тези епитети?
Не ми е приятно. Просто очаквам разбиране от тяхна страна.


Добре, обаче докога за ромите само ще се крещи, без да се прави нищо? Направете нещо. Или на всички е изгодно този въпрос да не се решава?
Защо да е изгодно? Напротив.


Защото за изборите е лесно после.
Стараем се много и държавата прави много за ромите. Огромни пари отиват в пенсионните и социални системи, огромни пари. Ето, и днеска мина бюджетът на здравеопазването – пак над 3 милиарда лева отиват в здравеопазване. Аз много разчитам – понеже тук изгубихме доста време за пенсионната реформа, но ние стартирахме, министър Москов, здравната реформа и много добре я направи. Беше поканил всички известни доктори, съсловия, зъболекари, фармацевти, презентира и се прие много добре това, което предлагаме като кабинет да се направи. В сряда приехме съдебната реформа - огромен труд на целия екип и ръководения от министър Христо Иванов.


Вие подкрепяте ли го, между другото, или чакате да свърши сблъсъкът между него и Висшия съдебен съвет, за да вземете страна?
Напротив, огромна подкрепа има от мен Христо Иванов и той неведнъж го е казвал. И аз съм заставал винаги на негова страна, защото в болшинството случаи е прав. Сега друг въпрос е, че някой път много бързаме, много искаме нещо бързо да се случи. Но ето, както в пенсионната реформа – като е бързо, защо е бързо, като е бавно, защо е бавно. Особено в съдебната система трябва да се внимава много колко бързо стават нещата.


Въпросът е ще станат ли?
Факт е, че Висшият съдебен съвет наказа, отстрани съдийката Ченалова. Иначе по-бавно минава времето там, но това е нормално - съдиите трябва да мислят повече, да имат повече мъдрост в решенията.


Как ще се въведат правила в една страна, в която първият шеф на ДАНС изчезва, а днес гърми поредният завод за боеприпаси – не точно завод, боеприпаси гърмят, хора убиват, умират. Никакви поуки няма от нищо. 
Напротив. Ние с прокурорите направихме доста неща сега. За съжаление безогледно в тази тема – утилизация или обезвреждането на тези мини. Вие представяте ли си, над сто деветдесет и колко бяха – близо 200 000 мини има само в един склад, който ние пазим сега – с въпросния "Миджур", там, където стана големият взрив. Трябват ни две години и сега държавата ще даде 4 милиона, за да купим такъв специален робот с камера, който министърът на отбраната иска, за да можем човешкото нехайство и лакомия да го заплатим ние, всички данъкоплатци. Но така или иначе друг изход няма. Не можем да ги върнем обратно, сложени там на склад. Както и да е. Възложил съм на Вучков и на главния секретар безкомпромисно да се отнесат с ръководството на КОС – има ли виновни, да си отиват. Повече компромиси там няма да има. 


Докога ще издържат гайките на коалицията, г-н Премиер?
Всички знаем защо сме в коалиция. Безвремието и тази година и половина пропуснато време за България видяхте до какво доведе – спрени фондове, фалирали банки, катастрофа. Безспорно. Оттук нататък залогът е много голям. Обидата – и на мен много неща не ми харесват, но…


Е, няколко пъти, три пъти казахте, че сте обиден. Това думи на политик ли са? Няма обиден, няма лично чувство. 
Точно така. Човек се обижда, преглъща, гледа крайната цел, а крайната цел е стабилна България, да се стабилизира ситуацията, да се разплатим, да заработят фондовете, да се успокои бизнесът, да се стабилизират системите. Вие виждате – огромна подкрепа от Европа, огромна. Завчера Джим Кери се обади да изрази също подкрепата си.


Джон Кери? 
Джон Кери, да.


Джим Кери е актьор. 
Джон Кери. 


Борисов – мълчаливият и консенсусният. Това нов стил ли е или нов грим?
Напротив, аз не съм мълчалив. Просто когато имам какво да кажа, излизам и го казвам. Това, че така съм преценил, мисля, че… Важно е да има какво да кажеш, а като има, аз или го казвам в парламента. Благодаря на колегите от всички партии, когато сме направили нещо добро, имам разговор с тях – това ми е работата. А компромисен или консенсусен – това… времето ни задължава да бъдем такива и трябва да се учим. Всеки човек се променя, всеки човек ситуацията го изменя. 


А вие ролята на помирител - харесва ли ви, или я играете по необходимост?
Аз винаги съм бил помирител в махалата.


Така ли?
Винаги. Там, където съм бил, винаги съм бил консенсусен и помирителен. 


Така ли?
Вярно, че и най-добре се биех от всички в махалата, така че всички идваха да ги сдобрявам, в смисъл, като има проблем. И така си останах докрая. Аз не обичам война, аз обичам мир.


Т.е. това е ролята на силния, или ролята на човека, който /…/
Но винаги се готвя за война. И моята партия в момента знае, че всеки ден сме готови да отидем на избори, всеки ден. Знаем, че тези места, на които сме в момента, са много временни. Ако искаме да останат по-дълго време наши, да останем на тях, всеки ден трябва да се готвим за избори. Никой няма изгода от избори от другите партии и затова да не ме блъфират - само ще съсипем държавата. Сега виждате, резултатите са факт – дадохме 50 милиона на пенсионерите за Коледа; над 3 милиарда изплатихме на хората, които с месеци висяха по офисите на КТБ, вече са си взели паричките за Коледа и Нова година, своите; разплатихме всичко. Много работи свършихме, и то за 15-20 дена, реално работни дни. Няма загубени никакви пари по оперативните програми. Около 200 милиона може би, което на фона на всичко е малко, но и това няма да загубим, защото вчера успяхме да гласуваме в Съвета едно прекрасно решение за България – това е правилото n+2 да стане +3. Разбира се, големите държави донори не се съгласиха, но по наше настояване – на по-бедните държави да го наречем… И тук Кристалина Георгиева беше направила много добра работа да ги подготви, защото има много важен пост в Брюксел тя в момента. Дадоха право на Европейската комисия да преценява за дадена държава, ако примерно такъв проект като "Струма", който е видно, че го провалиха, и трябва не само да не вземем и да не го достроим, а трябва да върнем за тези ЛОТ-ове, които сме построили, парите – да могат те да преценят, за да не накажат държавата, да ни удължат с още една година строителството.


Последно изречение. Къде ще бъдете на Коледа? 
Ами у нас, къде да съм? Толкова работа… У нас. Пожелавам на всички да са живи и здрави, да ни подминават нещастията. На моите приятели от Реформаторския, Патриотичния фронт, от АБВ – нека да не тревожим хората преди празниците. Вършим добра работа – сигурно може и по-добра, но на фона на всичко, което беше, изключително добра. Виждате, и социологическите агенции дават, че хората се поуспокоиха. Ще седнем след Нова година, ако ме убедят включително и за това, съм готов да им отстъпя. Но трябва да ме убедят. До този момент нямат нито един аргумент освен този, че ако се прехвърлиш в НОИ, не можеш да се връщаш обратно. И това им го обещавам да го направя. Убедете ме за другите неща – нямате проблем. Но да не ме плашат – това не го обичам.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 925 Весело

  "и най-добре се биех"

  Ооо, със сигурност. Мутренски времена заповядайте отново.

  Поздрави с песни на Радо Шишарката и Попа.

 2. 2 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Единственото което остана скрито е защо му се е обаждал Джим Кери? Дали е свързано с продължение на "От глупав по-глупав"?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 3. 3 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 849 Неутрално

  За неразбралите и феновете на тази пенсионна "реформа"
  От фалита на КТБ се заделиха едни пари, с които сега няКОЙ иска да изкупи обезценяващите се активи на пенсионните фондове. Те ще бъдат принудени да продават на безценица, защото ще трябва да прежеждат кеш на НОИ. Той пък ще си запълни дефицита с тях, което пък ще доведе до поредното отлагане на истинските реформи в пенсионната система.

 4. 4 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  ББ е добрият каубой ...

 5. 5 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Главната Тиква на Бостана.
  Джим Кери.
  Аржентина член на НАТО.
  No comment.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 6. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 963 Весело

  Няма равен! "те са от добрите патриоти"!!!!!!!!!!!!!
  И в какво се изразява "добротата" им?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Според мен това ошашавяне идва от факта, че някои от тези (частни Ковачки) фондове, най вероятно са източени по подобие на КТБ!
  Иначе отдавна има команда от МВФ и СБ експеримента в Източна Европа с тези частни фондове, който бе по тяхна поръчка и се е видяло, че е неудачен, да приключи!
  Другите страни участвали в експеримента - Полша, Унгария и Чехия, прехвърлиха парите в държавните си фондове(подобни на нашият НОИ)! Което е правилно от всяка гледна точка!
  У нас, май, се заформя нов скандал с липса на пари в тези фондове! Това се знае, навярно, от управляващите и сега се сучат и въртят медийни хватки за насочване скандала някъде другаде!
  Не може Бойко Борисов да е виновен! Сакън!

 8. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Бай Ганьо - по-проЗ и по-нагъл от всякога. Срам, срам, срам... Срам за България е че този отново е премиер!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  "Лошото е, че не мога да лъжа. Казвам: понеже те са по-близки с реформаторите… и така. "
  ---------
  "Лошото е, че не мога да лъжа" - не можеш, Баце, ама не се спираш! Символ на лъжата и популизма си!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 12 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Положението очевидно е повече от безнадеждно!
  Спасявайте се поединично, скъпи сънародници. Територията няма да се превърне в държава. Твърде късно е.
  Светът е широк и спасение дебне навсякъде... с малки изключения, потвърждаващи правилото.
  Лек път и успех!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 13 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Весело

  Гледах го снощи, голям смях!

  Happy face says, adios !
 13. 14 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само не знам, в кой фонд са се прицелили!

  Happy face says, adios !
 14. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Вчера го гледах...Човек без достойнство.Умилква се на силните и натиска слабите.Срам ме е. Отчайващо неграмотен.

 15. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Весело

  И все пак , при положение , че Боце отсече да има и реципрочно решение (от НОИ) към частните фондове идеята да се размърдат и осветлят фондовете фондовете ми харесва ! Аз съм си харесал "АЛИАНЦ" и си мисля че ако доживея до пенсия , все ще има някои и друг лев (да му мислят от фондовете "КОВАЧКИ" ) !!!

  ПП. И за разлика от Орбан - тука няма национализация , както се вменява от РъБовете

 16. 17 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И това ни е министър-председател?!
  Срам и неудобство изпитвам.

 17. 18 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "SS":
  [quote#8:"SS"]Иначе отдавна има команда от МВФ и СБ експеримента в Източна Европа с тези частни фондове, който бе по тяхна поръчка и се е видяло, че е неудачен, да приключи! [/quote]Тъй, тъй. Германия викаш и тя участник в експеримента от 1974. Горките германци, живи да ги оплачиш.
  Преди да напишете някоя тъпотия, що не помислете, че сме в 2014 и има интернет?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 18. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2421 Весело

  Цитат от статията:"Но винаги се готвя за война. И моята партия в момента знае, че всеки ден сме готови да отидем на избори, всеки ден. "

  Олеле!, Вожда готви племето ГЕРБерско за война! Този май се кани да воюва, с недоволните от системните глупости, които "изригват" от устата му. Весело и смешно, ама вече взе да ме "боли корема" от толкова смях!

 19. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  И хората харесват това?! И гласуват масово за ... квартален побойник с мислене на ... дребен хулиган?!

  Боже, боже... ами заслужаваме си съдбата тогава...

 20. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 910 Неутрално

  "Лошото е, че не мога да лъжа."
  А хубавото е че никой не ти вярва.

 21. 22 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Четох само до някъде и разбрах, че е губене на време.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 22. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "РБ шапчица":[quote#22:"РБ шапчица"]Четох само до някъде и разбрах, че е губене на време.[/quote]Що да е загуба на време? Рядко можеш да намериш толкова нови вицове на едно място. Ако си с интереси в областта на психическото здраве, ще откриеш много материал за размисъл.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 23. 24 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#23:"The Dark Prince Of Bankya"]Що да е загуба на време? Рядко можеш да намериш толкова нови вицове на едно място. [/quote]
  Игнажден е празник, къдемлия съм и тръгвам на тур за овации

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 26 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Весело

  До коментар [#18] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Я все пак уточни - частни задължителни както у нас , или частни доброволни (като третия стълб) !

  А ти можеш ли да ползваш интернет ?

 26. 27 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Срам, срам, срам ... и не му се вижда краят!

 27. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Дано това да са последните пет-шест месеца в които Бойко управлява България.Такива чешити превърнаха държавата наистина в махала и то най крайния квартал.Трудно ми е да преглътна,че такъв човек е избран да ръководи България.

 28. 29 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "SS":
  Мога да ползвам интернет.
  Кое е задължителното в България? Кой те задължава да се осигуряваш в един или друг фонд? Има достатъчно информация за акционери, доходност, инвестиционна политика.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 29. 30 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Весело

  "Прекрасен климат, прекрасни хора, отношения, сигурност, стабилност излъчвана от България. "

  Баси идилията. И на фона на всичко това има недоволни. След вложен толкова много умствен труд - не знам...

 30. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Вместо да ме успокои, повече ме притесни това интервю.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#30:"vhv"]Прекрасен климат, прекрасни хора, [/quote]

  ''Хубав край, хубави хора...''

  Кой го беше казал?

 32. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#22] от "РБ шапчица":
  До коментар [#23] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Намирам го разтоварващо. Като за съботно четиво.

 33. 34 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Най - добре се биех": изказване на министър -председател.
  Намерете грешката.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ееее не е истина Дневник да не пусне най - големият бисер на Баце за " тези червените черти са Съвецките газови коридори "

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 36 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#29] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Сега на тъп ли се правиш ? Нещо забрави за задължителното отчисляване в частен фонд ! Навремето като стартира промяната за родените след 1959 г. България (както и др. държави от бившия блок под натиска на МВФ го въведоха) - частните фодове на запад събират доброволни вноски !
  Сега вече след като имам партида в която "доброволно" внасям не мисля да я барам , била тя доходна или не !
  И в Германия дето я цитираш задължително внасяш в тяхното НОИ http://de.wikipedia.org/wiki/Altersvorsorge

 36. 37 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#32] от "princess_x":

  Тодор Колев,Бог да го прости.
  И той ни разсмиваше, но поне това му беше работата.

 37. 38 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако наистина е бил на улицата , трябва да знае , че рано или късно всеки си намира майстора

  Все по-хубаво става :)
 38. 39 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#36] от "SS":

  Ти си тъпия бе мильо. В Германия има тристълбова пенсионна система. Същата каквато бе въведена при нас. Не ми давай линкове от уикипедия, а вземи се позаинтересувай малко.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 39. 40 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Сикаджията си е изостанал поне с четвърт век в мисленето - въобразява си още, че с "най-добре се биех в махалата" се печели електорат, управлява европейска държава и краде безнаказано.
  Много хора гласуваха за него от безизходица - акт на отчаяние, ама до тук беше!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#39] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Добре сега, кои са тези три стълба в Германия, щот засега има един задължителен (държавна пенсия) и безброй много по желание (частни пенсии, фирмени пенсии)?

 42. 43 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Бацето му е време да го пенсионират. Тамън ще остане, като последния властник на прехода - със милюцьонерска-борческа био-легенда.
  И е добре, че е представил в Брюксел следващия министър-председател.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 43. 44 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Весело

  До коментар [#39] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Ей мушмул , мильо може да е тати ти , щот крушата не пада по далеко от дървото !

  Айде дай линк за втория стълб !!!

 44. 45 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Помислете: как ограничен човек като Борисов стана премиер? Ами, както Делянчо стана шеф на ДАНС. Някой го сложи там. И този някой го командва. И има достатъчно факти , с които го държи за орехчетата. Та гласувайте за борчето и чакайте реформи. Животът си минава...

 45. 46 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  Оф.... зашийте му устата.... вече даже не е смешно...
  и като си помисля, че това ни чака (всеки ден) през следващите 4 години... мъка...

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 46. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#45] от "ObServer":

  Този "някой" са гласуващите и негласуващите на изборите бълг. граждани.
  Не правете нещата по-сложни от колкото са.
  В България има страшно много фенове на Баце.
  Звучи странно, но уви - факт.

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2185 Весело

  До коментар [#46] от "Veritas Odium Parit":


  [quote#46:"Veritas Odium Parit"]и като си помисля, че това ни чака (всеки ден) през следващите 4 години... мъка.[/quote]
  Свиквай...да видиш ние демократите как ви търпяхме толкова години комунетата...

 49. 50 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1251 Весело

  Споко, бате, то ти личи отдалече, че много си се бил, но малко си чел. Само като те види човек, без дори устата да си си отворил е ясно за какво става въпрос. А, като започнеш и да говориш, става страшно. Мен ме е срам лично да кажа в чужбина, че този човек е премиер на България. Миналата седмица вървяха някакви новини, но без звук във фоайето на университета и показваха Борисов. Една студентка гледаше и ме попита: това не е ли българският премиер? Аз отговорих: ммм, не съм сигурен, но мисля, че грешиш.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 50. 51 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ф.Нинов":

  Pensions in Germany are based on a “three pillar system”.

  1st pillar: mandatory State Pension Insurance (gesetzliche Rentenversicherung). This part of the basic social security system. All employees and employers pay a percentage of salaries into this system.
  2nd pillar: Voluntary Occupational Pension Insurance
  3rd pillar: private insurance

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 51. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Джим Кери.Не можа имената на тези ,с които среща даже да запомни.На велик ще ми се прави.

 52. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#51] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Тези три стълба в Германия са измама, защото:

  - при втория стълб - ако имаш късмет може да бачкаш за готина фирма, която да ти внася пенсия в частен пенсионен фонд, но за повечето хора това не е така

  - при третия стълб просто са ти дали възможност да внасяш от заплатата си преди данъци в строго регулиран частен пенсионен фонд (който не трябва да прави загуби), но за сметка на това затрахователните дружества и банки, управляващи тези фондове цепят такси с голямата балтия. Освен това не може да пипнеш парите докато не навършиш пенсионна възраст (не е възможно да се пенсионираш предварително)

  Според мен най-кефско е освен първия стълб (държавната пенсия) и втория стълб (фирмена пенсия - ако бачкаш в готина фирма) трябва да се прескочи третия, а да се действа яко с четвъртия стълб, а именно пестене на кинти след данъци и самостоятелно активно инвестиране.
  Ако нещата вървят като хората, може да се пенсионираш дори и 20 години предварително.

 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 55 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1022 Весело

  [quote#49:"BGman1"]да видиш ние демократите как ви търпяхме толкова години комунетата[/quote]

  Нещо бъркаш, май... никога не съм гласувала за "комунета".
  А иначе, реагираш като бик на червено... сакън да не каже някой за любимят ти Боко... толкова ли не осъзнаваш колко е елементарен?

  http://www2.uah.es/vivatacademia/images/n97/toros/toros3.jpg

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 55. 56 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Весело

  До коментар [#53] от "Ф.Нинов":

  Не се хаби ! Нашият човек не схваща простата разлика - работодател да прави отчисления във пенсионен фонд и човек (самоосигуряващ се) задължително да прави отчисления освен в една задължителна бездънна държавна яма и във втора (вече частна) и да се надява да е читава !!!

 56. 57 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Весело

  До коментар [#51] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Я постави "2nd pillar: Voluntary Occupational Pension Insurance" в гугъл преводач , щото явно езици не разбираш и ще видиш колко си несъстоятелен !

 57. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Бойко Борисов: Винаги съм бил помирител в махалата и най-добре се биех...)
  .............
  Ами трябваше Боко да си останеш в бандите ..Там имаха нужда от помиряване - по специалността ти ...)))

  BIG AL
 58. 59 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 524 Весело

  Пфуууу въздух под налягане. Хвали ме уста, че циганката ми умря.

 59. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#56] от "SS":

  Значи във ФРГ официално си казват, че държавната пенсионна осигуровка е бездънна яма, защото вноските се издумкват буквално на следващия месец за пенсии (договор м/у генерациите) и нищо не се инвестира.
  Бъдещите пенсионери могат да разчитат само на това, когато им дойде времето да има достатъчно трудещи се, от чийто вноски да получават пенсии.
  Но засега нещата изглеждат добре, а именно тази 2014 година имаше 500 хил. нетни имигранти, голямата част от които бачкат (като скотове).

  Ето още няколко любопитни факта:
  - проблематиката с държ.пенсия постепенно променя отношението на германците към имигрантите

  - за разлика от други държави във ФРГ няма минимална пенсия. Има хора със €50 пенсия (но пък получават социални помощи)

  - източно-германците заради по-голям трудов стаж получават средно по-високи пенсии от западно-германците, а именно с €200 на месец повече при жените и с €100 повече при мъжете

  Сега обаче иде най-голямата мъдрост:
  Ако човек има висока заплата дълги години наред и харчи разумно с голяма вероятност няма да се сблъска с финансови проблеми на стари години. Остава му само физическо и психическо здраве и е шест.

 60. 61 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#48] от "BGman1":

  Ха-ха-ха. Не знам съжаление или презрение изпитвам към таквиз хорица. Какви кутевчета ти се привиждат? Ако човек не е прост, колкото герберите, значи е комунист? През живота си не съм гласувал за БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ, просто защото те са едно и също. А като гледам как приемат Бойко на запад, май от там са го назначили и само му спускат какво трябва да се случва в България. А той жалък до немай-къде, както казаха други, сервилничи на силните и се репчи на слабите и взима от бедните, за да даде на богатите. Истински Робин Худ, ще знаеш

 61. 62 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Като си биткаджия , защо допусна да ти извиват ръцете от коалиция Мишан, Мишо - Радан

 62. 63 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#3:"acarid"]обезценяващите се активи на пенсионните фондове. [/quote]

  А защо се обезценяват активите на ЧПФ?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 63. 64 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Защо Борисов е с класи над политиците от РБ, е видно от мненията на феновете на РБ тук - това са мнения на крайно повърхностни, дребнави и лесни за лъжене хора, които почти винаги кълват на кукичките на московската сган. Е не може такава среда да излъчи много различни представители. Това е среда, която от години тика ръководството си към коалиция с БСП и е много вероятно скоро част от Рб открито да се съюзи с путинчетата.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 64. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Весело

  И там взехме решение да говорим в следващите месеци до 31 март, сиреч може още януари тя да стане факт, просто си сложихме граница горна до 31 март - Стратега от Мировяне ряпа да яде!

 65. 66 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 577 Гневно

  [quote#63:"Български патриот"]А защо се обезценяват активите на ЧПФ?[/quote]
  Защото "охранителят" и няКОЙ "министър" решават, ей-така, уж случайно да принудят фондовете за три месеца да извадят от някъде суха пара!
  Дори и индивид, мноого добре разбиращ се с "охранителя" ( виж подписа по-долу: "аз съм прост и вие сте прости" знае, че финансовите организации не държат парите под дюшека "в наличност".
  И ако са принудени да продават активи в кратък срок и масово, то цените на активите няма да отговарят на реялната стойност!

  ТОВА Е ИГРАТА на няКОЙ финансов "министър" и ГРОБ - да свалят до минимум цената на активите на фондовете и с парите откраднати от КТБ, пари дето никой не ги търси къде са (Алоо, цацата??!!) да ги получат. На безценица!
  Както са свикнали КОМУНИСТИТЕ!

  Промени в пенсионните правила в "европейско" "развитите" (не както ги разбират ГРОБ) държави се предлагат ОЩЕ с предизборните програми!
  Ако спечелят изборите с ТАКИВА програми, партиите ги подлагат на ПРОДЪЛЖИТЕЛНО обсъждане с използването на обосновани доводи, статистика, моделиране.
  Ако изходът от обсъждането е "за" промените, се гласуват закони, които влизат в сила СЛЕД ГОДИНИ!
  След години, за да може спокойно и разумно всеки засегнат да направи онова, което според него е най-адекватно!

  Пиша го много бавно, като за Борисов и "разбиращи се" с Борисов!
  Пенсионни промени се обсъждат с месеци, приемат със съгласие и вслизат в сила СЛЕД ГОДИНИ - не от декември за март!!!

  НО действията на ГРОБ пак, ОТНОВО, показват, че те са просто "дясното" на БКП/ДС (с "п" в средата).
  Това знаят и това правят - съсипват в угода на няКОЙ!

  КОЙ предложи пенсионните промени!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 66. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Весело

  [quote#1:"Dantos"]Поздрави с песни на Радо Шишарката и Попа.[/quote]
  И любимите на Боко сръбски турбо-фолкерки Лепа Брена и Цеца Ражнятович-Аркан

 67. 68 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Уау, Дневник това ли от цялото интервю намерихте да изведете в заглавието?
  Големи сте нещастници.

 68. 69 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни"":

  И за 'кво ще са им пенсионните фондове без активи и без задължителни вноски? Или ще чакат РБовете да вземат властта и да сменят законодателството?

 69. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Гневно

  [quote#48:"BGman1"]ГЕРБ няма загубени избори...за това и Борисов е втори мандат..[/quote]
  Това не е футболно първенство бе алоооооооу! Като пИчелите избори кво правите? Държите статуквото нищо друго! Путин има повече години управление от Боко и кво?

 70. 71 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#64] от "hhhuuunnnn":

  Ми те почти са се съюзили с БСП.

 71. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Гневно

  Стараем се много и държавата прави много за РОМИТЕ. Огромни пари отиват в пенсионните и социални системи, огромни пари. - С чужда пита помен прави!?! Кога ще направи нещо за работещите и хората с образование?!

 72. 73 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#15] от "Трябва съдебна реформа":

  Доста добър автопортрет си си направил.

 73. 74 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 585 Неутрално

  генерал борисов е "четвъртовластник",човек не отсъпчив-нетолерантен към "Левицата".
  Като офицер към МВР и кмет на София използва повече от 3 мандата,зада докаже ,че е незаменим за българите,което само по себе си говори,че "култът към личноста на Вълко Червенков" е в основата на политиката му!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 74. 75 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  после се чудите що подчинените МУ си звънят на егн , редят се за телефони или се заливат с вода за "децата с алтруизъм "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 75. 76 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#38] от "rkirov":

  Майстори и улици,колко много цигани има там,ако всеки циганин беше майстор,щяхме всички да сме тортаджии и сладкари.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 76. 77 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 409 Гневно

  С лъжи не се правят реформи. Оставка!

 77. 78 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Весело

  Това в Банкя, ама в Ботевград хавата е друга

 78. 79 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Б. Борисов направи голяма грешка с национализирането на частните пенсионни фондове. Банкерите и финансистите никога няма да му простят тази самонадеяност. Пропадането на Борисов вече е започнало. Очаква го съдбата на неговия идол - Путин. Въпрос на време е да бъде ударен жестоко.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 79. 80 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#54] от "mentra65":

  -Съжалявам, не съм го видял.

 80. 81 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Обидчив, внимателен и толерантен.

  Бойко Ларжа.

 81. 82 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#5] от "Cherrie:БоСтан краде пенсии":
  На 5.09. 1944г. България обяви война на СССР.
  За протокола. Точно обратното е.

 82. 83 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#37] от "vhv":

  "Е-ех-ех, хубав край, хубави хора..." е от "Преброяване на дивите зайци" - филм на Едуард Захариев от 1973. Репликата е на Ицко Финци

 83. 84 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#83] от "extrasho":

  Ок. Благодаря. Не знам защо ми е останало в главата, че Т. Колев използваше репликата в шоуто си.

 84. 85 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 456 Неутрално  До коментар [#84] от "vhv":

  Тодор Колев я използва във филма " Двойникът " . 85. 86 Профил на gruyou
  gruyou
  Рейтинг: 8 Весело

  Бойко Борисов: Винаги съм бил помирител в махалата и най-добре се биех

  заради което му викаха "прани гащи"

 86. 87 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 529 Весело

  Абе като четете интервюто боче не ви ли звучи като Митьо Пищова?

 87. 88 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не знам какъв си бил в махалата, но в момента си МЕДИЙНА КРЕАТУРА, ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЛАЧЛЬО И МЕЖДУНАРОДЕН ПРОСЯК.
  (А че си Рапон и Простак е друга работа).
  Всеки нормален народ няма да държи такъв като тебе и пет минути начело на правителството си.
  Но ние очевидно не сме.

 88. 89 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Брей, Бойко бил като сегашните американци...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 89. 90 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Това са поредните лъжи на г-н "Прани гащи"

 90. 91 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  [quote#59:"ermaht"]Пфуууу въздух под налягане. Хвали ме уста, че циганката ми умря. [/quote]

  Лошото е, че все още хваща дикиш сред простия мат'рял

 91. 92 Профил на Rumen Andonov
  Rumen Andonov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Мисля си,че Кънев действа разумно и тактически.Точно така трябва да се работи с такъв неразумен тиквеник ,като Боко.Щото той не знае какво реално става около него.Затова тактиката е"со кротце,со благо и со малко кютек".Впрочем РБ постигна най-важното в случая - вноските в ЧОФ остават там с мълчаливото съгласие на вложителите,а не, както е прието с промяната на закона,с изрично заявяване,че не искат НОИ.То това беше и причината ГЕРБ да предприеме тези безсмислени вече финтове - те искаха да използуват познатата българска инертност и незаинтересованост(поради глупост и тъпота),която щеше да им осигури прилапването на вноските от ЧОФ,тъй като вносителите(сигурно 90% от тях)нямаше да си мръднат пръста и да отидат в ЧОФ,за да потвърдят оставането си там.И сега ГЕРБ са във фаза на организирано отстъпление,като за камуфлаж ужким се съветват с коалиционните си партньори.Дрън,дрън!!

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 94 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#81] от "regular_observer":

  И бързо ги помирява! Кои ли? Всички подред, нали добре се бил бил?

  effi
 94. 95 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Тоя е ибрикчия на Доганя. Последният го използва да примамва овчия бг прост матрял.

 95. 96 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 830 Весело

  ...чувал съм да казвал е че и майка му бая го е пердашила след улични изпълнения.... явно не е било достатъчно или бая го е удряла по канчето...

  не съм психолог, но сигур от тогаз му е комплекса да бяга при най-малка заплаха или проблем... жалка работа, миша душичка в тяло с мускули ... лафове и никакъв капацитет за мисъл... лика прилика с матряла...

  Колкото повече, толкова повече!
 96. 97 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#9:"virtual brain"]Бай Ганьо - по-проЗ и по-нагъл от всякога. Срам, срам, срам... Срам за България е че този отново е премиер![/quote]

  Не така за коалиционния партньор на най-умните и интелигентните.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 97. 98 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#22] от "РБ шапчица":

  Не уважаема, това задължително трябва да се прочете!
  Що за държава сме щом този с множеството девиации ни е премиер?
  Трябва да се прочете от всички негласуващи, от всички, които избират "по-малкото зло"! Хак да им е този избор!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK