Проф. Александър Кьосев: Гражданската култура е заменена с кланова култура на лоялности в някои райони на България

Проф. Александър Кьосев: Гражданската култура е заменена с кланова култура на лоялности в някои райони на България

© Надежда Чипева, КапиталНа прага на новата година "Дневник" разговаря с проф. Александър Кьосев, филолог и преподавател в катедра "Теория и история на културата" в Софийския университет за равносметката, гражданската култура на младите и връзката между минало, настояще и бъдеще.


Какво научихме от процесите през изминалата година и половина и какво ни вещаят те за 2015 г.?


- В момента протести май няма или поне аз не ги виждам. Ако имаше някакви срещу Слави Бинев, те бяха гилдийни и победата срещу Бинев скрива факта, че срещу други по-важни фактори нямаше победа. Така че протестът не е някакво перманентно състояние. Ако той се дължи на възмущение, както аз вярвам - възмущение от наглостта на определен тип "елити", то възмущението не е нещо вечно. То е, както казва Вазов за ентусиазма – искра, която пламва и гасне. Не е перманентно състояние – нито на човека, а още по-малко на обществото.
Протестите сами по себе си не са съществени, същественото е в това, че те изразяват някаква гражданска позиция и гражданска култура на преценка, на съждение, на отсъждане. Те са важни, защото са симптом на неумиране на гражданското общество в България и второ, дай боже, на неговото развитие.


Какво се случи миналата година (говоря за 2013 г. и ефектите и върху 2014 г.) от моя гледна точка: Протестите от 2013 година започнаха като протести на възмутените хора. Те се бяха възмутили от една конкретна наглост, да бъде назначен един човек на една длъжност, която не му се полага. Освен това тази личност е символ на всички мутренски и олигархични процеси в България. Тази символичност на фигурата предизвика спонтанността на протеста.


По-късно, с прави или без право, протестът беше раздробен на разнообразните позиции на неговите участници. Тези позиции бяха понякога манипулирани, както понякога се манипулира стачка, раздробява се стачната вълна и се работи с конкретни групи от хора. Имаше такива хора, които като мен твърдяха, че протестът няма идеи, а има минимална програма - програмата оставка, програмата на възмутените. Имаше други, които твърдяха, че той е манипулиран от партийни централи, трети твърдяха, че той е глупав и че не предвижда политическите последствия. Четвърти твърдяха, че той е част от световната вълна от революционни пролети, заляла целия свят. Във всички тези твърдения имаше по нещо вярно, но истината е, че хората на площада първоначално се бяха събрали заради минималния си консенсус, който се състоеше в това, че повече така не може и това правителство трябва да си подаде оставката.


Проф. Александър Кьосев: Гражданската култура е заменена с кланова култура на лоялности в някои райони на България

© Надежда Чипева, Капитал

Подаде си това правителство оставката, и то не поради протестите – събориха го не те, а една интрига на партията ДПС, която престана да подкрепя мнозинството. Правителството на Орешарски падна, имаше нови избори и дойде това, което всички знаехме, че ще дойде – едно нестабилно мнозинство с ГЕРБ начело. То беше изработено трудно, бавно, по един объркан, рисков начин, защото в него влезе Патриотичния фронт с идеи, които само при голямо напрежение на мисълта и волята могат да се нарекат европейски.


И се получи това, което се получи. Всички знаеха, че ако има нови избори вероятно Бойко Борисов ще ги спечели по този нестабилен начин. Затова бяха обвинени протестиращите, кой знае защо. Аз в един свой пост във "Фейсбук" казах ясно: не протестиращите са виновни за това, че Бойко Борисов е отново на власт, причина за това са неговите гласоподаватели, които са го избрали. Дори да си представим идеалния вариант за тези, които поддържаха правителството на Орешарски - то да остане на власт за всичките четири години на мандата си, най-накрая пак щеше да има избори и може би Бойко Борисов пак щеше да дойде на власт на бял кон, както и в другите случаи.


Тоест ситуацията е такава, каквато българското общество позволява, тя не надвишава равнището на обществото и на неговата гражданска култура. Едни съмнителни политически субекти, говоря за всички партии заедно, са заели мястото на народни представители, зад тях седят някакви избиратели. Това е законно, трябва да се приеме, за съжаление, и да съществуваме оттук нататък в тази ситуация. Което не означава, че от време на време няма да протестираме, ще протестираме, ако е наложи, ако има необходимост, за изключително важни неща. Лично аз протестирах срещу назначаването на министър Вежди Рашидов, намирам го за крайно неподходящо. Много по-малък проблем ми се вижда Слави Бинев.


Но, пак повтарям, не протестът сам по себе си е съществен, съществена е гражданската култура на гражданите и способността им да упражняват натиск над властимащите.


Събитията говорят ли, че тя нараства?


- Това не знам. Надявам се, че нараства. Всичките мои лични усилия са насочени към това да убедя хората около себе си и доколкото мога - по-далечни пластове на обществото, че те могат да въздействат и че това, което се случи последните две години доказва, че те могат да въздействат.


За първи път в историята на света ние се намираме в ситуация, в която гражданите могат да се намесват не само на избори. Благодарение на новия тип медии, благодарение на включеността на гражданите в интернет и в социалните мрежи, те могат непрекъснато да формулират мнения без филтрите на официалните медии. Ако събират достатъчно поддръжници, те могат да се превърнат и в улични протести, а могат просто да бъдат петиции или становища на големи групи от граждани, които упражняват натиск върху властта.


Според мен има прецеденти в това отношение и те трябва да действат въодушевяващо. Това е възможно и трябва да се прави - гражданинът е получил възможност да се намесва не просто в резултатите от един политически процес, на избори и после на следващите избори, а в самия процес – да участва във взимането на важни решения, когато се налага. Държави като Швейцария отдавна практикуват непрекъснати референдуми по важни въпроси. В момента това ми се вижда една смислена кауза, да се издигне нивото на тази гражданска култура така, че да има непрекъснати референдуми в социалните мрежи по тези въпроси. Дали и доколко те ще бъдат взети предвид е друг въпрос, но по-важно е тази енергия да не умира, да не престава.


Натискът на гражданите отдолу е най-важната придобивка от протеста – способността на гражданите да го упражняват.


Протестите, включително и този срещу Слави Бинев, говорят ли за завръщане на интелектуалците в обществения живот?


- Не, според мен не говорят. Аз, разбира се, споделям протеста срещу Слави Бинев и не мисля, че той би могъл да определя каквото и да било в българската култура. Самият факт, че той е депутат, е срамен факт. Но протестът срещу Слави Бинев конкретно скри необходимостта от протест за много други неща и по-важното, той обърка гилдийните проблеми с проблемите на гражданска България. Двете не са едно и също.


Изкуствата са лакмус на обществото, аз самият се занимавам с изкуство, от както се помня, макар на теоретическо и историческо ниво, и не мога да бъда заподозрян, че не обичам изкуствата. Но когато става дума за граждански процеси, хората, които имат общо с изкуствата: творците, кураторите, импресарията, критиците, рецензентите и пр., са една малка гилдия. Нейните проблеми не трябва да се преувеличават и не трябва да заместват гражданските проблеми.


Интелектуалците и хората, които имат общо с изкуствата, имат една важна особеност – те са устати хора, понякога могат да бъдат и кресливи хора. Те знаят как да воюват за правата си, владеят инструмента на словото и го употребяват. Огромни пластове от населението нямат този инструмент и това създава една несъразмерна престава за ролята на интелектуалците и интелигенцията в структурата на гражданското общество. Те почти винаги се представят като водачи, като изразители, като такива, които говорят от името на някого. Никой не ги е упълномощил за това. Нека всеки да си знае мястото, нека всеки да бъде гражданин и после да бъде поет, както е казал Некрасов.


В последния брой на вашето университетско списание "Пирон", посветен на неформалните академични кръгове през 80-те години, казвате, че в началото на 90-те е е трябвало да изберете между академичната и политическата кариера, в която се впуснаха много ваши колеги литератори като Михаил Неделчев, Едвин Сугарев, Александър Йорданов. Но сте били донякъде принуден да заминете на специализация в чужбина. Как виждате това свое алтернативно политическо бъдеще сега?


- Тогава виждах себе си по следния начин – имах големи научни претенции, а още не бях прочел много важни книги и трябваше по някакъв начин да отговоря на собствените си очаквания, за да се чувствам добре. Вероятно това беше основния мотив да замина - за да се почувствам академично адекватен, да разбера, дали представите, които имам за себе си като млад учен ще се окажат верни или не. Попрочетох доста работи там и придобих някакво самочувствие – това ставаше постепенно, аз пиша бавно. Тоест трябваше да изградя себе се като професионалист в своята сфера.


Тогава знаех, че това е тежък избор, други хора станаха политици направо. На мен много ми се участваше в тези процеси, но бях далеч. Само по време на ваканциите се появявах на разни митинги, малко страдах от това, че съм далече от България, където според мен ставаха интересните неща. Аз бях голям оптимист и бях убеден, че нещата ще станат бързо и лесно.


Не знаех, че интересните и мрачни неща стават и под равнището на видимостта и че там се формират едни групи, мрежи, кланове и групировки, които всъщност приватизират богатството на България и стана това, което стана. Тоест, живеех един малко наивен публичен живот и си мислих, че политическите процеси текат в публичното пространство. Сега мисля по-сложно за тези работи и ситуацията е много по-различна.


Впрочем като казвам, че никой не е упълномощил интелектуалците на представляват когото и да е, това не значи, че някои хора не могат да станат гласове на протеста, на някакво социално движение и че не могат да станат дори политици, включително професионални политици. Не, напротив, могат, стига техният глас да събуди достатъчно социална енергия, стига зад този глас, зад техните идеи, зад това, което те говорят, зад това, към което те призовават да застанат достатъчен брой хора, които да кажат: Да, ние мислим така. Тогава всеки, който говори има някакъв вид представителност, той представлява някаква социална позиция.


Проф. Александър Кьосев: Гражданската култура е заменена с кланова култура на лоялности в някои райони на България

© Надежда Чипева, Капитал


"Но нищо не направихме, провалихме се като поколение", казвате в същото интервю. Защо?


- Да, със сигурност и за съжаление продължавам да го казвам. Би било хубаво да кажа: Аз тогава мислех така, сега съм си променил мнението. Но не съм.


Проблемът за вината е сложен и изисква изследване, той се разпада на индивидуални случаи. Аз такова изследване не съм правил за конкретните български политици от моето поколение, които са участвали в управлението на България. Но казвал съм го и друг път и ще го повторя, нещо което надскачаше всички тях, беше абсолютната липса на компетентност в областта на политическото управление, партийното строителство, апаратните игри и способността да управляваш големи маси от хора отдалеч. Никой от тях нямаше тези компетентности. Те бяха принудени да ги учат чрез поражение. Докато други хора, които бяха специализирали в сферата на тайните служби и на партийната номенклатура, бяха доста добри в това отношение.


Ако вашето поколение се е провалило, как може да се очаква, че то, което до голяма степен се върна в университетските катедри, ще отгледа поколение граждани, успешно в тези процеси?


- Първо всеки се е провалял по различен начин и всеки е различно изхабен. Някаква обща формула в това отношение няма. И пак казвам: ти ако днес говориш и ако днес те слушат, ако днес застават зад думите ти, тогава си адекватен, няма значение какъв си бил в миналото. Ако хората, заради твоето минало или още  по-лошо, заради твоите идеи и думи, не те слушат, тогава си никой. По-добре да водиш частен живот, пиеш си ракийката със салатката.


Ако някои хора са дискредитирани така, че не стават за каквито и да е публични действия, те просто си отиват. Това е един естествен процес, може би за тях мъчителен, но за хората облекчителен. Ако пък стават, народа ги привижда като такива и застава зад тях. Не народа, защото това е твърде едро казано, но някакви конкретни пластове от населението.


Наблюдавайки вашите студенти, вие оптимист ли сте за бъдещето на България? 


- Ако моите студенти останат в България, аз ще бъда голям оптимист, но за съжаление те виждат малко шансове пред себе си и огромна част от тях напускат. Освен това аз не идеализирам морала на младите хора, това че те са млади, не значи непремено, че са чисти и морални, това е една романтическа илюзия. Има всякакви хора, и между младите и между старите.


Пред очите ми млади хора се корумпираха с невероятна лекота, така че младостта не е гаранция за нищо, тя е просто отваряне на хоризонт, отваряне на възможности. Понеже при нас тези хоризонти се затварят, а при тях се отварят и ние естествено разчитаме на тях повече, но това дали те ще се справят със своите морални и политически задължения, това ще видим.


Те имат ли гражданска култура?


- Младежта не е нещо единно, тя е социално разслоена по изключително сложен начин и повтаря с известни отклонения социалното разслоение на България. Съвсем сигурно е, че в определени райони на България гражданската култура е заменена с кланова култура на лоялности. Един такъв вид кланова и мрежова свързаност е тази, която те кара да бъдеш от своите против другите. Това е един късен вариант на патриархална култура, новопоявил се през 21 век, перверзно адаптиран към криминализирани мрежи и техните клиентелистки зависимости.


Проф. Александър Кьосев: Гражданската култура е заменена с кланова култура на лоялности в някои райони на България

© Надежда Чипева, Капитал


Много хора живеят в подобна среда и се държат по съответния начин - и стари, и млади. Други, които имат възможност да живеят различен живот, особено да попаднат на места извън България с други образци на по-индивидуалистично политическо, гражданско, академично и друго поведение, имат други възможности и вероятно други намерения – и те проявяват внезапно неподозирани свои способности. Лошото е, че тази група от хора изтънява, адски много хора от нея напускат България. Те просто обявяват, че тук няма никакви шансове и си тръгват. Когато си тръгнат, малкото шансове намаляват още повече и това е един много неприятен процес. Но те имат право да го направят. 


Същевременно напоследък често критикувате млади хора, които се завръщат от чуждестранните университети, но с леви идеи.


- Защото идеите трябва да имат отношение към действителността, а не към някакви образци. Те трябва да са адекватни в конкретния контекст, който има свои морални императиви. А той изисква справяне с едно тежко минало и неговото наследство, което продължава да има структурообразуваща роля в настоящето. Изисква осмисляне как в световен план големият ляв експеримент повече от половин столетие се провали и защо. Това е еквивалент на един психоаналитичен процес, който Фройд нарича работа на траура - преодоляване на болки, травми и проблеми, възникнали благодарение на 45 години социализъм в цяла Източна Европа и 75 години в бившия Съветски съюз, който е оставил непреодоляно наследство, неговият труп тежи в настоящето.


Младите хора често не виждат в каква степен настоящият живот е зависим от стари структури. В този смисъл техните леви идеи имат чисто теоретичен, абстрактен характер, те отговарят на изискванията на един скрит супер-Аз, който е поместен в някъде в престижните академични центрове  - и с това абстрактно поведение задълбочават вината на цялата марксистка левица на западните университети, която отказа да се справи с проблема на реалния социализъм. Това е дълъг, много дълъг разговор, който има академични измерения, тъй като там има опреден тип историография на социализма, но ревизионистка историография на социализма, която участва в процеса на нормализация на тази травма.


Изключвате ли те сами да проведат този разговор?


- Първо, те са различни хора. Някои от тях кресливо повтарят шаблони и неща, които са научили другаде и не се интересуват от контекста. Някои от тях са кариеристи. Има други задълбочени хора, които напротив, искат да бъдат леви, което в техните очи означава да са справедливи и аз уважавам това нещо естествено. Те искат да бъдат леви с цената на сериозен, тежък, академичен, и автобиографичен труд, имено по преодоляване на тези неща. Аз съм убеден, че дори те да останат леви, техните идеи няма да имат този книжно-абстрактен характер, който имат в момента.


Аз на 20 години бях убеден марксист - смятах че всички основни приципи на марксизма са верни, а това, което се случва у нас, е някакво тяхно извращение. Впоследствие израстнах много в това отношение и започнах да мисля отвъд определени клишета. 


Все пак това означава, че някакви хора се завръщат, което би следвало да е оптимистично.


- Потопени в нашите проблеми, често забравяме, че светът има собствени. Когато младите се завръщат от престижни университети, те внасят и скритите дефекти, които ги има и там – клишета, идеологии и разнообразни видове едностранчивост. Младите, които се връщат, са разделени на една доста активна и шумна левица и на голям брой хора, които са пазарни фундаменталисти и неолиберали. Между тях не тече никакъв разговор – те не се понасят, което е крайно непродуктивно. В България обикновено на ръководни позиции се назначават именно млади хора с пазарно, либерално-фундаменталистко мислене, които действат като министър Симеон Дянков. Той е типичен пример в това отношение.


Отсъствието на обсъждане на проблемите на реалния контекст, мисленето с готови шаблони – били леви или десни, не е нищо хубаво, естествено. Но понеже ние сме една провалена държава и култура, съответно, тези шаблони имат двоен авторитет – прави ли се някъде еди-как си, това е естествена легитимация. Трябва да се говори с възможни приложения на модели спрямо конкретен проблем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да се внушава : " Българските граждани имат добра култура. Те са социално израстнали и обичат държавата и реда.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  "Народът прост, животът -- тежък, скучен."
  Н.Вапцаров

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Несъм съгласна с професора,че младите днес хора много бързо се корумпират!По-скоро Вашето поколение,професора,съумява да въведе в корупциа младите.

  Tony
 5. 5 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Любопитно

  В някои райони?! Май е пропуснал министерствата,прокуратура,съд........

 6. 6 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Патриотичния фронт с идеи, които само при голямо напрежение на мисълта и волята могат да се нарекат европейски." - абе защо този т.нар. "професор" чувства някаква първична потребност да оплюва Патриотичния Фронт? Къде в Европа са позволение ислямистки партии на етническа основа, нещастен "професоре"? Къде в Европа позволяват на циганите да не спазват закона? Как реагира Франция на пълчищата румънски цигани, нещастни "професоре"?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 7. 7 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нефертити":

  Точно.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8375 Неутрално

  "Не знаех, че интересните и мрачни неща стават и под равнището на видимостта и че там се формират едни групи, мрежи, кланове и групировки, които всъщност приватизират богатството на България и стана това, което стана."
  И ние не знаехме.Бяхме идеалисти и мислехме ,че това,за което сме мечтали ще се случи бързо и без много усилия.Не стана,научихме го по трудния начин.Най-лошото е,че грешките,които правим се повтарят.

 9. 9 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За какво беззаконие и бездържавие си говорим, когато Патриотичния Фронт ми изглеждат адекватни...
  Иначе професорът е прав за някои неща, но младото поколение е около 300 пъти по-кадърно, успешно, амбициозни и морално, отколкото неговото. Неговото поколение го прокуди на 5000 км да бяга чак.
  До коментар [#6] от "Търпана":

 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Добави,
  "... но не търсят техния "контекст", в наличната им житейска реалност..."

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Моралът на младите е в немъчените пари,
  та го отдават на този,
  Който повече плати.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  За протестите е прав.Някак си планово протестираме и по професии.

 13. 13 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Аз не мисля, че неговото поколение са се провалили. Не, не са. Там, където сме днес е естествения ход на нещата. И хората от това поколение не могат да поемат такава вина.
  Шокова терапия през 90-те, гладни зими, хоризонти, сведени до насъщния, диво разпределение на капитали, корумпираност и "лоялности" по всякакви начини и на всякакви нива, саморегулация на пазарите...До какво води всичко това - до "оцеляване", атомизиране на обществото и хората. Без справедливост и солидарност, най-логичните постижения на цивилизвания свят имаме общество, в което човек за човека е вълк, няма емпатия, няма общност.

 14. 14 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 957 Любопитно

  Много думи, твърде много.

 15. 15 Профил на gaf11540155
  gaf11540155
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Не знаех, че интересните и мрачни неща стават и под равнището на видимостта и че там се формират едни групи, мрежи, кланове и групировки, които всъщност приватизират богатството на България и стана това, което стана." Биволъ извади в тази връзка факти за миналото на българския премиер. Дали в ЕС някъде4 има толкова компрометираща фигура на такъв пост? Бинев и Рашидов са една шегичка в сравнение с изнесените от Биволъ факти.

 16. 16 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Квитесенцията, поне според мен: "Едни съмнителни политически субекти, говоря за всички партии заедно, са заели мястото на народни представители, зад тях седят някакви избиратели. Това е законно, трябва да се приеме, за съжаление,"
  "Държави като Швейцария отдавна практикуват непрекъснати референдуми по важни въпроси. В момента това ми се вижда една смислена кауза"
  Много думи за протестите и малко /хич/ за референдума. А именно подписката за референдума беше заредена с позитивност, за разлика от исканата оставка. Крайно време е да осъзнаем двата фундамента на настоящето ни - лидерските партии и партийно - парламентарното управление. Тук демокрация няма.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Но сте били донякъде принуден да заминете на специализация в чужбина
  ====================================
  С други думи младият дЕсидент Кьосев с отвращение тръгнал за чужбина със съгласието и парите на отдел Наука и образование на ЦК на БКП. Колко му е било тежко, горкият човек, наистина репресиран.

 18. 18 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Голямо мрънкане. Ако някой е разочарован от себе си и е потънал във фройдистка печал - да потърси помощ.

  Живеем щастлив, свободен живот с МНОГО недостатъци. И с провинциалните си възможности се мъчим да преодолеем изостаналостта си. Но със сигурност се подобряваме и реформираме. Дори и Боко.

  А младите са с още по-добри перспективи.

  Navigare Necesse Est
 19. 19 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 440 Неутрално

  образован, учен роб ... будител ... тц

 20. 20 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  България е единствената комунистическа държава ,която не направи нищо до сега ,за да покаже ,че е достойна за уважение.Другите от империята на злото отхвърлиха комунизма ,като устройство и качествен състав на управниците си и са далеч напред.Ние си останахме потопени .За каква култура ,за какви цели може да се говори.За един неизмит,небръснат,без зъби ,болен ,полусляп народ ,какво можеш да кажеш ?..или ,че сме имали славно минало и повече от 70 год.морално падение.Срам ,срам и само срам.През последната 2013 год.по данни на образованието близо 2000 некадърници с комунистическа закваска и агентурно минало са се самоопределили за професори и още толкова за доктори на науката.Професори ,академици ,генерали и всякаква друга сворач у нас колкото искаш.Морал,знания компетентностнапълно липсват.

 21. 21 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#0:"Кьосев"]Гражданската култура е заменена с кланова култура[/quote]
  Това в най-висока степен важи за сектата на костовистите, които от 13 години оплюват и заклеймяват всеки опит за дясна алтернатива, която да се противопостави на комунистическата мафия. Малкото БКП на Костов трябва да се забрани, както и голямото на Миков / Станишев!
  Само така можем да се отървем от престъпниците на прехода и да тръгнем по европейски път на развитие!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 22. 22 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ".. Докато други хора, които бяха специализирали в сферата на тайните служби и на партийната номенклатура, бяха доста добри в това отношение."
  Абсолютно вярно.Е,и?Нима,тази гадост, можеше да съществува,ако нямаше почва за това?
  "..Някои от тях са кариеристи."
  Каква изненада!
  "..млади хора с пазарно, либерално-фундаменталистко мислене, които действат като министър Симеон Дянков."
  Действията на г-н. Симеон Дянков, в битността му на министър,са "пазарни",колкото една крава е космонавт.Всъщност,вероятността кравата да стане космонавт, е много по-голяма,отколкото действията на този човек,да се разглеждат като пазарни.

 23. 23 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1389 Весело

  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!

  Хо, преродена Цола Драгойчева. Същата, ама 1:1. И в затвор заключена, пак ще намери как да роди.

  Navigare Necesse Est
 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Докато промените в България стават на принципа "стани ти, да седна аз" не може да се очаква напредък в гражданската култура. Докато не бъдат преодоляни селяндурските груб материализъм ,алчност и простотия, нищо няма да се промени, а клептократичния модел ще се възпроизвежда с нова сила.

 25. 25 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1093 Гневно

  Има ли още нещо да се прибави към поста на *11*?!?Само фактът,че близнашки,виденов,гечев и още един куп други *спициълисти* в *икуномиката - икуномична,дело на всеки* преподават/!!!!/ в уж новите условия икономика на студентите трябва да ни втриса!
  Какви професори,какви пет лева!На моята *другарко доцент* на края на учебника и бяха цитирани 25/двадесет и пет/ *монументални* труда на циганина живков и 3/три/ на сАвецки друзя!
  И тя продължи безпрепятствено да каканиже и след 89-та година лекциите си!
  Дилемата пред българските *интелектуалци* не е дали Боко фон Банкя е по-добър от Мифаил фон Чашка-Михов,а при кого ще пада повече пари в тяхната ясла,а не в тази на другия.
  Иначе ако мислеха,щяха да направят това,което направиха и правят техните колеги от другите бивши соц.страни.
  Ама за това се иска,както казват,дупе и хъс,а не мисловни упражнения в кабинета.

 26. 26 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#25:"tedif"]на края на учебника и бяха цитирани 25/двадесет и пет/ *монументални* труда на циганина живков и 3/три/ на сАвецки друзя! [/quote]
  А какво да кажем за великия корифей Костов, който е учил САМО по такива учебници? И след това приложи челния опит на марксистко-ленинските теории върху българската икономика?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не може да се обобщава истината за България, понеже има две Българии- едната- на успелите, другата- на загубилите от прехода.

  Идете в някой мол и в някое видинско село и ще разберете.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Словоблудство, пустословие! Опит да се оправдае статуквото наложено от колонизатора нарекъл се съюзник!!?!!! Истински красивите и образованите, отдавна напуснаха тази мутренска територия! А тези, дето протестирахме през зимата на 2013 срещу мутрата и мутрите бяхме МАРГИНАЛИ! И самозапалилите се-Бог да ги прости, също май са били маргинали?!? А тези протестъри, платени от правителството на чужда нам държава са протестъри, ама -нъц!!!

 29. 29 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами така е като от 120 г. насам всекИ 20-30 г. интелигенцията е била унищожавана и всеки който сега се смята за интелигент е първеню. Т.е. няма интелигенция с традиции И ОПИТ ЗА СОБСТВЕНО МИСЛЕНЕ, А НЕ ПАПАГАЛСКО ПОВТАРЯНЕ НА ЧУЖДИ МНЕНИЯ.

 30. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Проф. Александър Кьосев:
  "... кланова култура на лоялности в някои райони на България."

  Уважаеми Професоре,
  До Андоновден си в пряка длъжност, да ни обясниш горното ...

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr.P.C.":

  Знаеш ли , сигурно има голяма доза истина в това което казваш.Скоро обаче един успял по българските стандарти човек ми каза че напуска страната защото" не иска да отглежда децата си в държава в която цари беззаконие и може утре да бъде прегазен от пияна мутра" .Чуството за сигурност и уреденост на живота не е само голяма сметка в банката .Разбирам прекрасно какво искаш да кажеш с думите си .

  klimentm
 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2808 Весело

  Повече от година беше необходима на уважаемия Кьосев за да установи, че народът не са само протестърите.
  http://www.dnevnik.bg/intervju/2013/10/11/2158329_aleksandur_kyosev_den_sreshtu_mafiiata_bi_poddurjal/

  Нейсе, все пак има напредък. След 5-6 години и след 5-6 вагона с прочетени книги бай Кьосев може и да се излъже да прочете А.Константинов, Чудомир, Хаджийски за да установи, че източникът на несгодите не се крие само в комунистическия режим, а той е бил закономерен етап в развитието на един славен, но изключително прост народ.

  Vivat academia! Vivant professores!

 33. 33 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Общи приказки от човек, който цял живот е на бюджетна заплата. Този човек е извън реалния живот. И приказките са му такива. Млади хора, пък някои били леви, други.........
  Навсякъде децата на комунистите са на възлови позиции, децата на ченгетата и др. бозайници с произход 9 септември. Но за това Кьосев мълчи. А младите хора нямащи такъв произход само могат да лъскат чепика на горепосочените. Кьосев дори мълчи за неговите колеги от СУ, които бяха обявени за ченгета от ДС. Защо ? Защо не се възмущава от тяхното присъствие в СУ ?

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#20] от "adenauer":

  В страна в която академици могат да бъдат Благовест Сендов и Хачо Бояджиев , професори - Стати Статев и Божидар Димитров, а доцент може да бъде персони като Алексей Петров, Пламен Орешарски и Токушев, научните титли не струват и пукната пара. Вместо средища на прогреса университетите в България са се превърнали в бастиони на комунистическа корупция.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2962 Неутрално
 36. 36 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В някои? Моля? На всякъде и на всички нива е!

  goblenka
 37. 37 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Съвсем сигурно е, че в определени райони на България гражданската култура е заменена с кланова култура на лоялности.

  Другото лице на корупцията. Не е от днес, а от много години и създава добра основа за виреене на мафиите, а също дава основане на много хора да мислят, Че у нас нищо не може да стане по поЧтения път.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 38. 38 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По реакциите на повечето коментиращи съдя, че малко хора в България, дори и сред т.нар. интелигентни хора, могат да осмислят един по-комплексен текст на общствено-политическа тематика, къде поради липса на възможности, къде заради партийни пристрастия.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 39. 39 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Съгласен съм с всички по-горе, които не виждат смисъл в този материал ... освен един - жалко за децата, на които безобидния човечец преподава нещо си ... та той не проумява и не разбира обществото, в което живее !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 40. 40 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#21:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]Малкото БКП на Костов трябва да се забрани, както и голямото на Миков / Станишев! [/quote]

  Като чета ей такива работи и се чудя само едно - тази госпожа, или господин, кой някога я е излъгал, че има достатъчно интелектуален ресурс да коментира политика и общество. Бъкано е с ей такива хора у нас. После се чудим защо депутатите редовно си спрятат махленски свади тип Манолова-Цачева от трибуната на парламента, вместо да градят закони. Ами депутатите са едно отражение на цялата лумпениада в общество, неизменно склонно на отчаяно, но агресивно плитко празнодумие.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 41. 41 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr.P.C.":

  Според вас в мола са успелите ли ?

 42. 42 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#38] от "stupid_american":

  Не съдете от коментари
  Елате си у дома да съберете впечатления за сложната ни действителрост от първа ръка

 43. 43 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно е дали Проф. Кьосев под неговото поколение визира интелектуалците или обикновените хора. Защото според мен провалиха се най-вече интелектуалците. Те не съумяха по никакъв начин да убедят останалата част от обществото, че моралът, честността, съвестността, обществената ангажираност, както и културата като цяло, са принципи, достойни за отстояване. Простият човек си е прост - от него какво да чакаме? Но когато поети, писатели, университетски преподаватели и т.н. демонстрират една отявлена меркантилност, егоизъм и продажност, какво остава за всички останали? Между другото, тук бих включил и доктори, учители и всякакъв род висшисти всъщност.

  Разбира се, страхът също е фактор. Страхът на интелектуалецът пред простия човек, натрупан през времето на комунизма. Само един поглед върху реч на Тодор Живков е достатъчен човек да разбере защо нямаме интелектуалци, способни да направят разлика към по-добро в това общество. Извинявайте, но тази карикатура щом ни е управлявала 30 и кусур години, то вратата е отворена за всичко. Не може цял живот да гледаш един прост човек да те управлява, сетне да очакваш, че политическия и обществен елит ще се промени драстично. Ето затова бизнесмените ни са хора като Гриша Ганчев, Христо Ковачки, В. Божков, а премиер - Бойко Борисов.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 44. 44 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#42] от "janeausten":

  У дома съм от няколко години вече. Смятам, че коментарите, в този форум поне, отразяват доста адекватно реалните мнения на хората.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 45. 45 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 648 Весело

  "не протестът сам по себе си е съществен, съществена е гражданската култура на гражданите и способността им да упражняват натиск над властимащите"

  Без да се заяждам с професора - филолог, на мен това най-важно изречение повече ми харесва така:
  "Протестът сам по себе си е несъществен, значими са гражданската култура и волята за упражняване на натиск върху властимащите".

  "Winter is Coming"
 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#43] от "stupid_american":

  Според мен, проф.Кьосев дори не предвижда такава роля за имтелектуалците - да участвуват в обществения живот или поне не я коментира.
  Така или иначе, една част участвуваха и се отдръпнаха, други продължават участието си до днес.
  Личното ми мнение е, особено за тези от интелектуалците, които само критикуват отстрани, но нито вземат участие в конкретната политическа реализация, нито изказват собствените си предпочитания към някой от политическите партии или течения, че това е непродуктивно и дори вредно.
  С подобна линия на поведение, те затвърждават доста просташкото послание " всички са маскари", с което деморализират и обезверяват хората, търсещи потвърждение на мнението си в някой, който е авторитет в техните очи и като резултат това води до спадане на обществената активност, при това в период, в който се извършват доста важни и капитални промени в обществото.
  Не съм съгласен и с генерализиращия извод на автора, че:

  "Но понеже ние сме една провалена държава и култура, съответно, тези шаблони имат двоен авторитет – прави ли се някъде еди-как си, това е естествена легитимация. "

  Да вярно е, че само защото нещо се е направило някъде, не е достатъчен аргумент сляпо и без адаптация да се прилага, но и изобретяването на колелото не дава никакви гаранции, че ще вървиш в правилната посока, дори личното ми мнение е, че по-скоро ще се окаже, че колелото ти не е достатъчно кръгло, за да се търкаля. А откъде и защо генерално държавата ни е обявена за провалена, тази диагноза окончателно ли е или е само една от нормалните флуктуации нагоре-надолу и т.н., въобще не става ясно.
  Но и така не може да се спори, в смисъл на едро и по принцип, а трябва да се разглеждат нещата конкретно, иначе и ние ще се включим в групата на хората, наречени и окачествени от автора по следния начин:

  "Интелектуалците и хората, които имат общо с изкуствата, имат една важна особеност – те са устати хора, понякога могат да бъдат и кресливи хора"

 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#34] от "antonio_vivaldi":

  Погледнато от към изброените имена, присъединявам се напълно, при това списъка няма как да е пълен.
  Но и пълната генерализация и обобщение за всички университети или факултети, да не гвоворим за катедри, едва ли е валидно.
  Истината е, че трябва да се въведе една много строга категоризация по рейтинг и парите ( нашите, от бюджета дето следват студента/ученика) да отиват при по-добрите, а не на глава и по равно.

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr.P.C.":
  Няма държава или място по света, където да няма мол или негово подобие и забутан и изоставен от Бога край.
  В края на краищата, важното за нас, а и за всяка държава е какво е дереджето на средно-статистическия човек и от тази класация се вижда, че има много какво да се прави и постига у нас, но също така, че сме доста далеч от истински закъсалите и дори ако малко се понапънем ( например вижте изброените положителни неща в Капитал, по-долу), може да излезе и че нещичко все пак се подобрява.

 49. 49 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#44] от "stupid_american":

  Грешите
  Форумът отразява мненията на малцинството българи- което е добре образовано и възприема себе си като дясно Част от него е и либерално-мислеща - но само част
  Средният български мачо -който сега се идентифицира с ББ и ЦЦ - или с по-дребните и по-кресливи бабаити от Атака и от ББЦ - като правило не се вясва тук
  Да не говорим пък за тази половина от българите които нямат достъп до интернет или са червени носталгици-пенсионери

 50. 50 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "janeausten":

  Всъщност аз точно това имах предвид. Нека припомня именно думите ми, които вие цитирате:
  [quote#38:"stupid_american"]По реакциите на повечето коментиращи съдя, че малко хора в България, дори и сред т.нар. интелигентни хора, могат да осмислят един по-комплексен текст на общствено-политическа тематика[/quote]

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Хареса ми текта на А. Кьосев, особено наблюдението, че част от училите в чужбина се формират като леви или десни, без да си дават сметка доколко са приложими конкретните идеи в България. В България левият проект действително е дълбоко провален, полицически, икономически и социално. И най-вече заради това, че лявото пространство е окупирано от една грабителска клика, за която, слава богу, е все по-трудно да поддържа образа си на европейска политическа партия. В България държавността, възможността за политически диалог, приличието и моралът идват от дясно: от реалното дясно, приело риска да е непопулярно, а не от популисткото псевдо-дясно. Същевременно мисля, че това дясно няма да успее в и без това трудната си задача, ако не гарантира меритокрацията в България: тя е основополагащ принцип на всички демократични общества. А меритокрация значи позитивни права: силно държавно образование и гарантирани качествени здравни услуги за всички деца, независимо от социалното положение на семействата им.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#20] от "adenauer":

  Ние сме робско племе. Целта ни е оцеляване, а ако Вуте не успее да оцелее - хак му е.

 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#52] от "waterfall":

  Колко е жалко, че е така! А, е било друго! Защо ли сме се изродили така?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK