Ирина Джунева, съдия: Съдебната власт боледува от синдрома "наши момчета и момичета"

 

© Личен архив

 Поради огромното значение на темата за реформата на съдебната власт "Дневник" публикува и мнения на магистрати от окръжни и районни нива.


Ирина Джунева е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски". Съдия е от Наказателната колегия на Окръжния съд В Пазадржик. Наскоро съдия Джунева постанови задържането под стража на осмината обвинени в разпространяване на радикален ислям.


Как смятате - здравословно или пречещо на съдебната система да работи нормално е заостреното обществено внимание към нея?
 

- От 22 години съм съдия. За всичките тези години нямаше правителство което да не "реформира" съдебната система, опитвайки се всъщност да я овладее и да постави верни за себе си ръководители на високите нива. Създадоха се нови съдилища, все с идеята да се подобри съдебната система. Сега на тези нови съдилища ще им "повишаваме капацитета", защото определено не са така ефективни както се очакваше. Ето защо смятам, че заостреното внимание към проблемите на съдeбната система е здравословно. 
Какви според вас са основните пороци, които пречат на съдебната власт да бъде ефективна и рушат доверието на гражданите?


- Съдебната система е в това състояние, тъй като всеки се опитва да я реформира без цялостна визия, на парче и, ако може, "с нашите момчета и момичета". За тази 22 години  като съдия виждам, че се постигна  това -  честните съдии и прокурори да ги е срам да кажат какво работят. 


Пак подчертавам - разумно е, че се заговори за проблемите.


И пак в тази насока ми се струва, че медиите са длъжници на усилията срещу негативите. Трябва да се говори, да се показват недостатъците, за да опознае обществото действителните проблеми на съдебната система и да се постигне обществена нетърпимост към тях. Ако само ние, работещите в съдебната система, си говорим за нейните проблеми, нищо не би могло да се постигне. Промяната не зависи само от нас. 


Във вашия съд има ли проблем със случайното разпределение на делата, който всъщност стана повод за поисканите проверки в Софийския градски съд, а впоследствие и за отворените писма на съдии до ВСС?


- В нашия съд този проблем не съществува, нито при сегашното, нито при предишното ръководство.


Но проблемът със случайното разпределение на делата не е само в програмния продукт, а преди всичко в хората, които ръководят. Мисля, че ВСС няма да намери решението, ако само  купи нов програмен продукт. ВСС трябва да реши проблема с хората на ръководни позиции. 


Въпреки че не съм съдия в СГС, позволявам си да изразя мнение: според мен цялостното поведение на ръководството в този съд е неадекватно. След като се установява, че не само в софтуерната система  е причината, а хората са допуснали грешки, то върху ръководството на съответното звено пада задължението да поеме отговорност. Приветствам колегите съдии от СГС, които са се осмелили да поискат оставката на ръководителите си, и ги подкрепям.


Председателят на един съд, както и ръководителят на една прокуратура не са свещени крави, не са на почетни длъжности. Не приемам тезата, че ако СГС остане без сегашното си ръководство, ще настъпи хаос. Окръжният съд - гр. Пазарджик бе година и половина без председател и не настъпи хаос. Окръжната прокуратура е вече две години без ръководител и работи. 


Пак в тази връзка мисля, че и ако ВСС подаде оставка, пак няма да е толкова страшно. Като наблюдаваме темповете, с които се работи в този орган, и най-вече ефективността от тази работа, изводът е повече в полза като да го няма.


За пример - вече в три конкурса ВСС не може да избере ръководител на Окръжната прокуратура - гр.Пазарджик, въпреки че има кандидати. Колегите прокурори започват да си мислят, че се търси "правилният човек" за поста (може и от друг район). Това се дължи, според мен, и на факта, че хората във ВСС не познават колегите магистрати, които кандидатстват за административни ръководители.


Все още не прави впечатление и на журналистите, че малките районни съдилища са без кандидати за председатели, без достатъчно кадрова обезпеченост. Дори градове като нашия се превръщат в "гара разпределителна" за съдиите, които идват спечелили конкурсите при нас и заминават след това за София и Пловдив.


Ако се реализира стратегията за съдебна реформа, кои проблеми биха се решили?


- Актуализираният проект на стратегията за реформа има много добри акценти, но моето мнение е, че трябваше да се отиде по-далече:  Да се изземе от функциите на ВСС възможността да избира административните ръководители и да се премине към преки избори от съответните съдилища и прокуратури. Това е единственият начин да се спре домогването на политиците и всякакви недопустими фактори  до управлението на съдебната система.


Разделянето на ВСС на две колегии е натоварено с очаквания да стане гаранция за независимост на съда?


- Разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е радикална мярка, но дали е достатъчна? Наложително е драстично намаляване на парламентарната квота в съвета. Наред с това - създаване на дисциплинарен съд извън ВСС и разширяване обхвата на отговорността на колегите магистрати и ръководителите. Ако искаме да се повиши доверието на обществото в съдебната система, тя трябва да се изчисти от онези "наши момчета и момичета", които години наред политиците насаждаха в нея. Единственият начин това да стане - пак ще повторя - е да се даде властта на редовите магистрати да избират.


Изпробваха се различни модели на ВСС - работещ на сесии и постоянно действащ. Кой модел е по-ефективен?


- Настоящият ВСС се държи дори по-зле от предишния. Липса на адекватни и бързи решения, празно говорене при кадровите обсъждания, оставящо чувство за предрешеност на избора. В конкретни моменти поведението на ВСС дори граничи с тоталитаризъм. Не може един демократично избран орган да отказва да чуе колегите си, които ръководи. И да счита, че само той /ВСС/ е непогрешим.


Поради това приветствам идеята ВСС да не е постоянно действащ орган. Така контролът на редовите магистрати ще е пряк и по-градивен. Членовете на ВСС няма тъй лесно да придобиват усещането за непоклатима номенклатура или богоизбрана каста, тъй като ще продължат да работят наред с колегите си, както са работили и преди да станат членове на ВСС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Тука е така, далавера и агнешко се споделят с наши ора.

 2. 2 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 736 Неутрално

  2029
  10 дек, 2014
  Съдебен борд е нужен. Не вярвам системата да се самоизчисти. Просто не пускат читави в играта.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Най-доброто, което може да се направи в момента е, въвеждането на избор на всички съдии, прокурори и началници на МВР! Може да има недостатъци, но сегашната система е направо БРАК! Ако не друго, то поне избирателите ще знаят, че те са си виновни, ако някой не си върши работата и ще го сменят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Ясно е че без промяна в конституцията няма да стане нещо особено каквито и галимации да се правят,въпросът е дали конституционния съд ще преосмисли/тълкувателното си решение,че само с Велико Народно Събрание може да има цялостна промяна/реформа в съдебната система/демек забравете/, а не да се действа на парче, както казва съдия Джунева в интервюто си!

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Мафията „Мой човек“ - повсеместно, поголовно ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Много ясна, точна и смислена позиция на съдийката. Браво.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Гневно

  Докога ще чакаме оставките на ръководството на СГС и ВСС?
  Искаме ги веднага!

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Само съдебната власт ли?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Я! В съдебната система имало и хора, които изглеждат разумни!

  Не я знам г-жа съдийката как съди, но приказките й звучат смислено. Но мисля, че разложението в системата е достигнало такова ниво, при което организма не може да се излекува сам. Трябва драстична намеса на компетентен доктор и радикални мерки - ампутация, лоботомия, и лекарства в почти убийствени дози.

  След това организма ще е слаб, ще куца, но ще има надежда да оживее. Евентуално.

  В момента системата е гангренясала, вонята вече се усеща и в чужнина, не само в нашата къщичка. Освен на определена много тънка прослойка на обществото, тази съдебна система не служи на никого. "В името на Народа" не трябва да куха фраза, изкопирана механично в уърда.

 10. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#3:"lz2"]избирателите ще знаят, че те са си виновни,[/quote]
  Избирателите избират Парламент,който е в основата на всички дивотии за последните 25 години и не знаят,че са виновни.Даже биват похвалвани,колко са мъдри.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Шуробаджанащината е навсякъде , не само в съдебната система!

 12. 12 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съдебната система боледува от синдрома "Октопод".
  Първото нещо за лечението му е изрязването на тумора "ВСС", мутирал в "ОПГ"!

 13. 13 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всички го знаем, но никой нищо не прави.

 14. 14 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ммм даа, какво стана ?Нали ръбовете разнасяха някакви папки и бяха първи радетели на съдебната реформа .Разнасяха някакви папки с договорио за южен поток ли беше? Сезиране на прокуратура , ала бала , ...Сега пълна тишина? Какво се покриха.
  Приоритет сега им са бежанците.

 15. 15 Профил на azural
  azural
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ирина Джунева е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски". Съдия е от Наказателната колегия на Окръжния съд В Пазарджик....
  - вече в три конкурса ВСС не може да избере ръководител на Окръжната прокуратура - гр.Пазарджик, въпреки че има кандидати. Колегите прокурори започват да си мислят, че се търси "правилният човек" за поста
  ---
  Май съдия Джунева е кандидат за шеф на Окръжна прокуратура Пазарджик и вероятно не е "нашия" човек. Тя тази работа така не става. Всеки пост в адмнистрацията си има цена и тя просто трябва да попита колко струва и да се включи в наддаването.

  иновативни иновации
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Държавата ни боледува,всичко е заразено вече.Затова трябва първо съдебната ни система трябва да се излекува,за да може тя после да започне да лекува този синдром на придобита шуро-баджанашка предостатъчност.

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Единствено възможно,макар и рисковано решение е вътрешни избори в системата,като палим свещи,почтените да са мнозинство.Другите варианти са ясни-при преки избори утвърждаване на герберастки кандидати,а при назначения от Парламента-почти същото+Кандидатите на КОЙ.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво! Прекрасна и много смислена позиция! Дано повече съдии започнат да говорят! Защото истината е, че мнозинството са като нея, но малкият процент гнилоч, който обаче е на възловите постове, разрушава и неспирно корумпира системата. Тези хора трябва да се махнат!

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Цитат от статията:"според мен цялостното поведение на ръководството в този съд е неадекватно."

  Ааа, г-жо, напълно "адекватно" на поръчките от семейните приятели е! А вие, като си немате семейни приятели, тъй ша си бъдете, прост съдия у Пазарджик!

 20. 20 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Да се изземе от функциите на ВСС възможността да избира административните ръководители и да се премине към преки избори от съответните съдилища и прокуратури."
  [quote#17:"Майндърбайндър"]Единствено възможно,макар и рисковано решение е вътрешни избори в системата,като палим свещи,почтените да са мнозинство.[/quote]
  Според мен, преки избори от гилдията - съдии, прокурори и адвокати избират ръководствата и на съдилищата, и на прокуратурите.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На първо време Прокуратурата трябва да е извън ВСС за да не оказва натиск чрез административни наказания върху съдиите.
  Съдията съди а Прокурора е страна в процеса и от къде на къде Прокурор ще наказва съдия !
  На второ време за калпаво разследване разследващият да се съди по бързата процедура за престъпление срещу правосъдната система тъй като той е там като професионалист и е длъжен да знае и прилага законите а не да ги забатачва.
  На трето време Прокурор с калпав обвинителен акт които е довел до осъдителна присъда в Страсбург да заплаща всички разходи и обезщетения от джоба си.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Качеството на една система се определя по нейния краен продукт ! А продукта на съдебната система у на с е доста миризлив ! Явно системата и хората трябва да се сменят ! Какво ще кажете за пряк избор на ръководните магистрати от народа ? Какво ще кажете в края на всяка година публично да се отчитате пред гражданите в района където сте избрани ? Какво ще кажете всеки магистрат да има рейтинг определен от избирателя на база на целогодишната му работа и възнаграждението му да зависи от рейтинга ? Какво ще кажете да няма Конституционен съд и ВСС ? Какво ще кажете да няма имунитет ? Какво ще кажете магистратите да подават данъчни декларации от започване на кариерата до приключването и като всяка промяна бива доказана с документи ? А и имуществото на съпруга, деца и родители !!!! Какво ще кажете при съмнение за корупция - аут от системата ако магистрата не си изчисти името !?

 23. 23 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Още едно полезно интервю на Петя Владимирова с разумно звучащ магистрат извън столичната съдебна скотобойна.

  +++++++++++++++++++++++

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Няма как да не се похваля, че многократно съм писал и споделям напълно мнение като:

  "Да се изземе от функциите на ВСС възможността да избира административните ръководители и да се премине към преки избори от съответните съдилища и прокуратури"

  Тук според мен е зарито кучето - хората да избират съдии и прокурори ( говоря за началническите длъжности, не всеки един).

  И в още един момент също напълно подкрепям госпожата, че насочването на нашето внимание само и единствено към т.н. "случаен подбор" е точно подхода на БСП/ДПС към избирателния кодекс когато запшочнаха протестите срещу тях и след "изцепката" Костинброд.
  Няма софтуер, който да направи съдии и прокурори повече или по-малко честни. Обикновено зад софтуери и обществени поръчки се крият отлагане на истински действия и замазване на нашите очи. И в тази връзка медиите са наистина голям длъжник на обществото ( ние си знаем чии са тези медии и чии интереси те поддържат), та старателно отклоняват нашето внимание към техническата страна на въпроса.
  Вярно е, че само с гласа на редовите съдии и прокурори няма как да се случат промените, т.е. трябва ние да оказваме максимален натиск върху политиците, за да започне най-после да се случват промени и авгивиевите обори на съд и прокуратура най-после да се прочистят. Но това няма как да стане и без експертните качества на юристите и тяхното участие е задължително, защото това не може и не трябвеа да бъде реформа на лаици.

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Трябва ДПС и КОЙ да си махнат мръсните ръчички от съда и всички семейни приятелки да си подадат оставките.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван55":

  Аз мисля, че е най-добре гилдията да номинира, а ние да ги избираме мажоритарно. След като са номинирани от гилдията, те ще са добри експерти, а ние гражданите, ще ги избираме според техните морални и човешки качества и разбира се след като научим пак чрез медии и интернет за техните, например финансови възможности.
  Говори се и се надявам да стане достояние, че има съдии и прокурори с милиони в КТБ, за други знаем за собственост върху хотели и ресторанти по разни хубави места. Кога ние бихме ги избрали точно тях за началници на системата или за членове на висши съдилища и ВСС - отговора е никога. Но сега те ни управляват, те зависят от КОЙ, а ние се чудим защо не се случват реформите - не е ли смешно и жалко за нас?

 27. 27 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#6:"Rhapsody of Fire"]ясна, точна и смислена позиция[/quote]
  [quote#18:"gilermos"]Прекрасна и много смислена позиция! [/quote] Само дето МЪЛЧИ и КРИЕ защо Окръжния съд и прокуратура СА БЕЗ РЪКОВОДИТЕЛИ? Защо досегашните се оказват НЕДОСТОЙНИ за постовете си?! Как стават обсъжданията им във ВСС?! Прочетете протоколите за провалените конкурси! Защо се отменят присъди заради нарушенията /престъпленията/ на нейните "колеги прокурори"?!
  Защо никой не смее да кандидатства за съда в града на Делян Пеевски - ВЕЛИНГРАД?! Как се узурпира властта там след изтичане на мандата?!
  Докога в Пазарджик ще робуват на извратени фантазии, а няма да спазват закона www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/12/945800_prokuror_obiavi_che_mimiki_i_jestove_sklaniat_kum/

 28. 28 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#26:"tsvetko_51"]Аз мисля, че е най-добре гилдията да номинира, а ние да ги избираме мажоритарно. [/quote]
  До коментар [#26] от "tsvetko_51":
  Прикрит привърженик съм на образователния ценз. В случая очаквам "гилдията" да е работеща формула, като в същото време "гилдията" в целостта си ще ни представи справедливо. Предпочитам да си запазим силите за всеобщи и преки /мажоритарни/ избори на народни представители, а защо не и на премиер с програма и екип.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 29. 29 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 237 Весело

  Убеден съм, че 80% от съдиите работя по съвест. Обаче-другите 20% са им стъпили на врата ... вземат най-големите дела и ги решават за тоя дето дава повече ... направо не е за вярване, че 100 - на човека са се качили на врата на цялата правосъдна система и я яхат за да .. станат милионери?!? От това ВСИЧКИ други обедняват - защото без върховенство на закона няма икономика - никой не инвестира - ако някой ей така може да му открадне бизнеса с административни хватки ...

 30. 30 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Типичен пример сте на гражданин, който не е част от системата, но със самочувствие на абсолютно разбиращ дава преценка какво трябва да се направи!! В България всички се самолекуваме, сами си оправяме колите, и въобще разбираме от всичко.

  Колежката повтаря определено заучени фрази и демонстрира непознаване в детайли на ситуацията. Както и да е..

  По-важното е друго- че всичко ми заприличва на една борба кой да оглави бащина дружина. Няколко пъти съм писал в този форум, че всичко се решава по един болезнен за реформиращите начин- делата да се рапределят не с машина, а по азбучен ред /като в Германия/ и така няма да има вечни съмнения за манипулация, а магистратите да се назначават след обективна преценка на качествата им /вкл.на моралните и психичната им устойчивост/. Ако тези два проблема се решат- случайно разпределение и качествени магистрати, няма да има битки за всяко шефско място в съдебната система. Защото тогава от адм.р-л няма да зависи как ще се реши делото. Но това никоя политическа власт не го иска. Защото иначе кой или кое ще бъде лоста на влияние. Друго си е да имат възможност макар и в определен период да имат свой човек , на който да разчитат. Вече престанах да се надявам.

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Не очаквам да се свърши много, но поне да се започне.

 32. 32 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 237 Гневно

  "Съдебната власт боледува от синдрома "наши момчета и момичета" " - какъв синдром бре - направо си има диагноза с документ от болница - биполярно разстройство - казана на народному - ЛУД!!!

  За тия дето не знаят - биполярно разстойство е една степен само под шизофренията - нещо от сорта - ако шизофреник може да вземе пръчка/камък и да удари някой или себе си - човек с биполярно разстойство не е агресивен на физическо ниво /не скача да се бие/ обаче - е СЪЩО ТОЛКОВА НЕАДКВАТЕН - говори и прави глупости. В такова състояние - ако човек е съдия - делата се решават НЕ НА ЗАКОНА - а на както му говорят извънземните или там какъвто глас чуват ...

  В БГ - такъв човек - НЕ САМО Е СЪДИЯ - МИ Е ПРЕДСЕДАТЕЛ ! сиреч - поощрение. За г-жа Янева говоря, председател на СГС.

  П.С: Който не вярва - да напише в гоогле "владимира янева биполярно разстройство" и ще види. И се се съмнявайте че е вярно - иначе да бяха осъдени всичко журналисти за клевета

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Любопитно

  БКП Болезни Тудей

  Дърти дэдовци и баби
  от шумкарските отряди.

  Атро съд боли в Системата
  от пред партизанско време.

  Партизанства не единно,
  но щом грабна властта Тя,

  засплотява се съсловно
  и компактно. Склерозя.

  Но дошло е Ново време.

  Крачи покрай нас, не спи.
  Не ни дава да подремнем.

  Бодра смяна днес кипи.

  Тя угроза и надежда
  представлява - Бодрата.

  Униформите с реформи
  ще почисти - за Света.

  "Ирина Джунева, съдия:
  Съдебната власт боледува от синдрома
  "наши момчета и момичета""

 34. 34 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тая болест се лекува радикално - оперативно. Ако ве може да се режат глави (21 век сме все пак), могат да се режат "постове",

  chavo64
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "Съдебната власт боледува от синдрома "наши момчета и момичета".
  То и с престъпниците е така."Нашите" не ги съдят.

 36. 36 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  Като прочетох заглавието "Съдебната власт боледува от синдрома "наши момчета и момичета", се сетих за изказване на Рузвелт относно латиноамерикански лидер - "Той може да е кучи син, но е наш кучи син."
  Когато всеки "кучи син" - "наш" или "чужд" - си получи заслуженото, тогава и ще потръгнат нещата във всяка нуждаеща се от реформи сфера, вкл. съдебната.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 37. 37 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  За тази 22 години като съдия виждам, че се постигна това - честните съдии и прокурори да ги е срам да кажат какво работят.

  А, ма те останаха ли такива хора? А как съдът действаше при соц-а? Имаше ли шанс човек да спечели дело срещу държавата? Колко такива смелчаци с такива дела трябваше да пият по една студена вода?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 38. 38 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#30] от "flamendialis":

  И аз съм типичен пример на гражданин, който не е от "системата". Ама тъй като издържам системата с данъците си, имам право на претенции, както и на идеи за подобряване състоянието и изчистване на Авгиевите обори, тъй да се каже.

  Мислещи хора като нас предлагат варианти, доказали се в развитите европейски държави. И укорите, че не сме от "системата", са най-малкото несъстоятелни, късогледи и смущаващо ограничителни. Системата няма да се изчисти сама. Ние, които плащаме издръжката и сме недоволни от продукта на тая...система, разбрахме отдавна това. А вие?

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  Павлово куче съм.

  Научен
  да рефлектирам начаса.

  Статуквото ни - далновидино
  да пред предпазвам от злина.

  Под вол теленце ще открия,
  или опора във Врага,

  но Наште сфери и афери,
  на Родната совецка власт,

  защищищавам всеотдайно.

  Затуй обичат ме безкрайно
  и хапвам вкусничко и аз

  До коментар [#36] от "Bramasole":

  Като прочетох заглавието "Съдебната власт боледува от синдрома "наши момчета и момичета",

  се сетих за изказване на Рузвелт относно латиноамерикански лидер - "Той може да е кучи син, но е наш кучи син."

  Когато всеки "кучи син" - "наш" или "чужд" - си получи заслуженото,

  тогава и ще потръгнат нещата

  във всяка нуждаеща се от реформи сфера, вкл. съдебната.

 40. 40 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ох, само от това да боледуваше, да почерпим. Кадрите там, както и почти навсякъде, включително бизнеса, са на БСП и ДПС фамилиите...

  Но, още по-лошо е манталитета на тези абонирани да консумират с всичко с привилегии...

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Хм, прочетох два пъти казаното и не вярвам тази наистина да съществува! Ако наистина смята така, то досега да я бяха изгонили, смачкали или командировали в някое странджанско село! Нека някой от Пазарджик да потвърди, имали такава женица в съда им.
  Читав човек в български съд?????фантастика!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ирина Джунева, съдия: Съдебната власт боледува от синдрома "наши момчета и момичета"

  Цялата държава боледува от това.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 43. 43 Профил на azural
  azural
  Рейтинг: 409 Неутрално


  [quote#41:"chichka"]Нека някой от Пазарджик да потвърди, имали такава женица в съда им. [/quote]

  Апелативният съд обаче е преценил, че определението на съдя Ирина Джунева е взето еднолично вместо в състав с двама съдебни заседатели, затова трябва да бъде отменено
  http://www.telekabeltv.bg/bg/news/3269.html

  иновативни иновации
 44. 44 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "Наши момчета и момичета" вършат "наша си работа" (La Cosa Nostra - Наша Си Работа).

 45. 45 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#9] от "паламарка":

  Казано точно и на място.Само и единствено въпроса се решава с Германския модел ца тотална декомунизация на всички нива на управление,Лустрация на повече от 550-600 хил.комунистически и агентурни комунистически престъпника .В т.н.съдебна система шуробаджанащината надхвърля 15 хил.клатикурци ,некадърници и подкупници.В МВР тези лежачи и нищо неправещи остатъци са повече от 70 хил.На четвърто място в света по брой на комунистически милиционери и агенти на ДС спрямо населението .В Австрия ,Швеция и други подобни страни като нашата техния брой е около 22-24 хил.Както беше казал един бивш гл.секретар на МВР цялото ръководно звено на едните и другите са милионери от подкупи и взятки под масата .Отново бюджета няма да стигне за заплати на тези мегаломански комунистически формирования.Всички те плачат да една мащабна национализация на имането и богатствата на тези прикрити структури и олежали се комунета и доносници.Ако трябва да се каже направо тези негодници прикрили се с изтърканата фраза Национална сигурност и секретност са всичките за един Народен съд по Германски модел за нацисти и комунисти и със задължителна присъда "Труд,труд и само труд ,в поза на обществото".Комунистически гадове имаха един лозунг"Труда краси човека ".Точно такава украса с отнемане на привилегии,пенсии ,награди ,звания и други благини заслужават тези безбожници и криминалци.Съдии,адвокати ,милиционери и каква ли не друга смрад.Техният учител Ленин беше казал ,Че "След търговците най-големите разбойници и негодяй са юристите и и адвокатите ,въпреки ,че е бил адвокат ,лъжец и мошеник.

 46. 46 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#7] от "Р. Дражев":

  Има приет ЗАКОН от 38-то НС от 22 април 2000 г.д.в.бр.37 от 5 май с.г.за обявяване на комунистическия режим за престъпен и античовешки.Само чрез този Закон може да се извърши декомунизация,лустрация,Национализация на заграбеното и взетото под масата в т.н.съдебна система ,МВР,всички други силови структури,Конституционен съд,правителство и в цялата свинска ферма наречена държавата България.Наказанието е висша мярка на справедливостта и всички виновни комунета трябва да преминат през чистилището Народен съд по Германски модел ,защото комунягите сега повтарят и потретват какво е било в образцовата държава Германия.Но где и у нас един В.Орбан,Путин,Ердоган или един Китаец-МИН.

 47. 47 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#46] от "adenauer":

  Съгласен! Напълно!

  Happy face says, adios !
 48. 48 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#38] от "tily_lily":

  Претенции може да имаш, ако разбираш как точно може да се реши проблема, а не само ако го виждаш. Има значителна разлика, поне за средно интелектуално ниво мисля е разбираемо. Крайно време е всеки да се меси в това, от което разбира. Вашата професия, каквато и да е, не е моя и съвсем сигурно е че не разбирам от нея. Затова няма и да си позволя никога да Ви давам съвети как по-добре да си вършите работата. Дори и да чистите улиците.

 49. 49 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#48] от "flamendialis":

  Точно това написах. Имате проблеми с четенети и/или с възприемането.

  Самозабравянето трябва да бъде подсъдно също.

 50. 50 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 758 Разстроено

  [quote#2:"2029"]Не вярвам системата да се самоизчисти.[/quote]
  Грозно е като израз, но при преустройство на гробище не очаквай помощ отвътре!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 51. 51 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Права е госпожата за няколко неща. 50-процентната парламентарна квота във ВСС възпроизвежда моментното политическо статукво и в съдебната власт и като следствие - цялата отвратителна партизанщина и корупция. Парламентарната квота не само трябва да се намали - тя трябва да бъде премахната, а членовете на ВСС да бъдат пряко избирани от гилдиите. Едва ли миризливо ченге щеше да оглавява ВАС ако съдиите сами избираха. Едва ли полуграмотна възпитаничка на бургаски пуц щеше да се подвизава като зам.главен прокурор. Едва ли "прависти" от симеоновската държавна сигурност заедно с червена номенклатура от всякакъв сорт щяха да заседават в конституционния съд ако нямаше парламентарна и президентска квота там. Това е. Трябва по-смело и нещата да се назовават със собствените им имена.

 52. 52 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Съдебната власт боледува от синдрома "наши момчета и момичета"
  Ами така за нещастие функционира всичко у нас и то откакто се помня.
  За съжаление интервюираната не казва точно това. Тя казва, че реформиращите съдебната система ползват този принцип, т.е. за нея проблемът не е глобален и зародишен, а се появява от време на време локално.

 53. 53 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Цитат от интервюто: "ВСС трябва да реши проблема с хората на ръководни позиции" Веднага изниква проблемът със знаковата фигура на главния съдебен инспектор. Несменяемата Ана Караиванова. Чиито мандат отдавна е изтекъл. А не могат /или не искат/ да изберат друг на мястото й. Главният съдебен инспектор има най-пряко отношение към проблемите и неблагополучията в съдебната система. В книгата си "Власт, облечена в корупция" Георги Тамбуев разказва за първата половина на прехода и саботажът на БСП срещу опитите да се сложи юзда на разюзданата корупция. Саботаж, официализиран, тъй да се каже, от комисията по корупцията към парламента, в която е бил и той. И начело на която БСП поставя Ана Караиванова. Покойният вече Тамбуев надълго и нашироко описва сложните плетеници, интриги, заигравки, маневри на властниците за прикриване на беззаконията и грабежа. На комисията по корупцията била отредена съществена роля в това отношение. През лятото на 1994 г. Ана Караиванова внася в канцеларията на НС "Доклад на анкетната комисия за проучване истинността на сигналите за корупция в законодателната, изпълнителната и СЪДЕБНАТА власт." Ето какво пише Тамбуев относно доклада: "Ана Караиванова не обелва думичка за вредната роля на Андрей Луканов за тоталното забатачване на страната ни. Тя отминава като експред малка селска спирка натрупването на огромния външен и вътрешен дълг, стопяването на валутния резерв, източването на банките. Нищо не казва и за второмрежовия капитал /раздаването на пари в куфарчета/, който става родилен дом за черната икономика. През стиснати устни споменава бегло за голямата банкова афера в северна България, известна под името "Акрам", в която са замесени висши ръководители на БСП." Край на цитата.
  Съдебната система беше създадена и уредена конституционно от БСП. Постепенно там се намърда и несменяемият им ортак ДПС. Затова е на такъв хал. Затова не могат и не могат да изберат главен съдебен инспектор.

 54. 54 Профил на Manolete
  Manolete
  Рейтинг: 230 Гневно

  Всичко е вярно в статията!
  " Ако искаме да се повиши доверието на обществото в съдебната система, тя трябва да се изчисти от онези "наши момчета и момичета", които години наред политиците насаждаха в нея. Единственият начин това да стане - пак ще повторя - е да се даде властта на редовите магистрати да избират"
  Трябва да се иде дори по-далеч в реформите.
  Според мен не трябва изобщо да има парламентарна квота във ВСС! Репението е три отделни борда - в единия съдиите избират, съдии, в другия, прокурорите - прокурори и в третия следователите - следователи.
  Никаква парламентарна квота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK