Авторите на филма за Пламен Горанов: След него остана въпросът - какво се обърка в България?

Атндре Андреев (в ляво на снимката) и Мартин Маринос

© Дневник

Атндре Андреев (в ляво на снимката) и Мартин МариносАндре Андреев и Мартин Маринос са режисьор и сценарист на филма "Пламен" (откъси от филма - вижте тук). Той е разказ за краткия живот на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари 2013г. във Варна докато протестираше с искане за оставките на кмета и Общинския съвет на града.


Андре е роден в Перник, но вече повече от 15 години живее в САЩ. Той е съдружник във филмовата компания "Dresscode". Мартин е докторант във факултета по медии и комуникации в Питсбъргския университет. Дисертацията му е върху връзката между "неолибералната трансформация на медийната среда в България и крайнодесния дискурс" в страната.


Премиерата на филма "Пламен" в България ще бъде на 8 март от 18:30ч. в Дома на киното в София. Той е селектиран за участие в конкурса "Jameson Short Film Award" на София Филм Фест'2015, фестивала за документални филми в Солун "Thessaloniki Documentary Festival", "American Documentary Film Festival" в Палм Спрингс и филмовия фестивал в Сан Франциско.
В България много хора отказаха да приемат самозапалването на Пламен като форма на протест. Какво бихте им казали?


Андре: Надяваме се, че хората ще достигнат до собствено заключение по този въпрос, след като гледат филма. Според нас актът на Пламен е политически мотивиран протест, който за съжаление не завършва по начина, по който е бил планиран. Плакатът, който е носел със себе си на 20-ти февруари*, 2013 ясно показва неговите политически искания. Това не е обикновено "самоубийство", той не е искал да се самоубива в този ден.


Със сигурност ще ви обвинят, че с филма си героизирате самозапалването, че това ще подтикне и други хора "да влязат в новините" по същия начин? Готови ли сте за тези обвинения?


Андре: Според нас филмът е далеч от героизирането. От самото начало на този проект, по време на дискусии за това какъв филм искаме да направим, водещ принцип за нас беше да представим Пламен като един обикновен човек, да го покажем такъв, какъвто е бил в ежедневието си. Какво е работил, как се е издържал? Какви интереси е имал? Затова нашият фокус е върху историята на Пламен и неговата личност, а не върху зрелището на самозапалването. Няма нищо героично в ужасяващо болезнения и тъжен начин, по който Пламен е умрял.


Мартин: Точно затова и един от приятелите на Пламен казва: "Пламен е герой, но с живота си, не със смъртта си." Нашият филм е за историята на един човек, на работник с рискована професия (Пламен Горанов е извършвал ремонти на фасади по алпийски способ, бел. ред.), който е обичал да снима и да се занимава с изкуство. Едновременно с това във филма ни Пламен е представен като многопластова личност с минуси и плюсове в своя характер, а не безкритично като някакъв "герой на отечеството", на родината, на нацията или каквото и да било друго.


Смъртта на Пламен беше радикална форма на протест, но не доведе до радикалните промени, които той искаше да предизвика. Мислите ли че това лишава от смисъл протеста му?


Андре: Смятаме, че протестът му все пак има директен ефект. Решението на кмета на Варна Кирил Йорданов да подаде оставка, беше директно повлияно от тази трагедия, а това беше едно от главните искания на Пламен. Дори имаше национален ден на траур в негова чест. Освен това случаят на Пламен, а и другите случаи на самозапалване, предизвикаха широка и нужна дискусия за крайното обедняване и дълбините на отчаянието, до което са достигнали хората в България. Иначе нито Пламен, нито останалите случаи на самозапалване в България през зимата на 2013г. не успяха да предизвикат радикални промени. Но това не обезсмисля протеста.


Мартин: Един от приятелите на Пламен твърди че той често е говорил за "революция в мисленето" на хората. Радикални промени трябва да има първо в мисленето ни както и в самия политически дискурс, който тече през последните 25 години. Само така, а не чрез самонараняване, може да станем свидетели и на промени в начина, по който се прави политика в България, в икономиката на страната. 


Как мислите ще разбере ли публиката на филма ви в Съединените щати как така един човек тръгва сам срещу всички и е готов дори да се жертва, за да доведе протеста си докрай?


Андре: От самото начало идеята ни беше да направим филм, който да бъде гледан не само в България, но и в чужбина. Много е трудно да се направи разбираем филм, и то късометражен, за страна, която много често остава извън новинарския поток особено в САЩ. Но историята за способността на човека да се опълчи срещу системата не е непозната в други части на света.


Мартин: Засега можем само да гадаем дали сме успели да направим филм с глобално послание. Това, което ни дава надежда е, че наскоро филмът беше селектиран за участие в два големи филмови фестивала в САЩ - в Сан Франциско и Американския Фестивал на документалните филми в Палм Спрингс, Калифорния. Това означава, че има интерес.


Защо избрахте за филма си формата на интервюто?


Андре: Това беше единствения начин да разберем човешката история на Пламен. Имаше много "дезинформация" в медиите по това време и резултатите от разследването по случая все още не бяха обявени.


А имаше ли нещо, което ви изненада в разказите, които чухте за Пламен?


Мартин: Честно казано не очаквахме да се натъкнем на историята за една много харизматична и талантлива личност. Нямаше човек, който да не говори с огромна любов за Пламен. Имахме чувството, че говорим не само с хора, които са изгубили добър приятел, но и с хора, на които им липсва духът, личността и творческата енергия на Пламен. Това, което ни изненада е силното влияние, което Пламен е имал върху хората около себе си.


И двамата сте българи, но живеете в Съединените щати. Как мислите, защо никой в България не направи вашия филм?


Андре: През по-голямата част от времето аз и Мартин живеем в САЩ. Но продуцентът на филма -Йордан Тодоров, от дълго време работи и живее в България. Той има голям принос за реализацията на филма. Освен това докато разговаряхме с приятели на Пламен разбрахме, че вече са имали контакт с други режисьори.


Мартин: Смятаме, че започнахме изпълнението на проекта си в правилния момент - месеци след трагедията, когато шокът от случилото се вече не беше така силен. Освен това идеята ни да направим късометражен филм, който да пуснем свободно в интернет също допадна на хората, които поканихме да участват във филма.


За вас – авторите на филма, приключена ли е темата "Пламен Горанов"?


Андре: Докато правехме филма се натъкнахме на следния цитат на Пламен: "Каквото и да правят хората, трябва да го правят със страст и да го правят добре". Въпреки че филмът е готов, никога няма да забравим тези думи...


Какво послание оставят след себе си хора като Пламен Горанов? Какво трябва да остане след него?


Мартин: Според нас случилото се с Пламен и другите самозапалили се българи през зимата на 2013 г. постави един много тежък въпрос. Едва ли дори най-големият песимист през 1989 г. е очаквал, че 25 години по-късно хиляди хора в България ще протестират, защото не могат да платят сметките си за ток и парно. Някои от тях дори сложиха край на живота си в знак на протест. Затова хората като Пламен ни поставят в  ситуацията да не можем да избягаме от въпроса: Какво се обърка толкова фатално в България през последния четвърт век? 


Официалният трейлър на филма "Пламен"

-----
* По време на протеста си, завършил фатално, Пламен Горанов е носил плакат с ултиматума: "Оставка на Киро (Кирил Йорданов, бившият кмет на Варна, бел. ред.) и целия Общински съвет до 17ч. на 20 февруари"

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Поздравления за авторите.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Мафията си остава на власт.

 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Бог да го прости Пламен,но тези момчета които промотират филма си в това интервю са пресолили "манджата" ,нердре преди 25г нерде сега какво се било случило..за зла участ винаги има такива фатални събития..имаше ги преди ,има ги и сега..да търсиш "корен квадратен" в човешката трагедия не е най доброто попадение!Желаем успех на филма и на тях в Америка,но нека не асоциират сегашното време с някакво либерално проклятие ,което кара хората да посягат на живота си!Не му е мястото,но има база данни за броя на самоубийствата и преди/25г/ и сега..няма някакво увеличение на броя им!Жалко за младия човек отишъл си без време от този Свят...нека не правим от това опит за спекулации и вариации на тема кой е виновен за това!

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Пределно е ясно какво е объркано в България.

  Това е психологията и мисленето на българина, който отдавна е приел изкривения си начин на живот за нормален.

  Буквално "имунизиран" срещу простотиите на управляващите, българина живее на системата "те ме лъжат, че управляват, аз ги лъжа, че им вярвам".

  Дали е резултат от османско робство, дали от комунизъм или от двете не се наемам да кажа.

  Но определено проблемът е, че българите приемат извратената си действителност за нещо нормално.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Гневно

  Момчето го няма, а овцете все така си пасат...

  freedom is another word for nothing else to lose
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Не, хората не приемат действителността за нормална, само че след 26 години непрестанни лъжи от т.нар. политическа класа и всякакви опити за промяна (сума наказателни вотове), обезверяванането и оскотяването на народа е налице. Вече липсва и енергия за големи протести - онзи покрай Пеевски беше изключение, само че безобразията са всекидневие - за кое по-напред. Това е като да кандидатстваш за нормална работа 26 години и след непрекъснати откази да се примириш с нещо по-мизерно, мърморейки под сурдинка. Мафията няма току-така да отпусне хватката. Който не е доволен и не иска да живее в такава среда, отива навън. Тук остават примирените и тези, които все още носят някакво пламъче за някаква промяна.

 7. 7 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А някой щеше ли да направи филм за него ако не се беше самозапалил?
  Както и да го погледнеш си е героизиране
  Не може самоубийството да е форма на протест

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Сигурно е имал много благородни подбуди, но т.нар. "самозапалване" (което така и не стана ясно как точно се е случило!) бе моментално използвано за да се принуди правителството да подаде оставка и чрез манипулации и откровени измами (като костинбродската афера) насади проруско марионетно такова, а службите да се овладеят открито от мафията.
  Тоест - точно обратното на това, което изглежда е искал да постигне......

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  [quote#4:"Боби Колев"]Дали е резултат от османско робство, дали от комунизъм или от двете не се наемам да кажа.
  [/quote]
  Левски още е казал :
  "Срамът и позорът се мият само с кръв и нищо друго"
  Причините не са от турско робство и соца , направляваната, манипулирана и усилвана от либератарианските медии криза значително увеличи броя на самоубийствата в много страни подложени на финансов терор.
  Само един ден се говори и за жената която се запали пред кабината на президента.После се оказа ,че не била шизофреник а силно отчаяна от безизходица. Психично болните намират смъртта, като се бесят или скачат от високо при Лидия Петрова ситуацията е коренно различна , избрала е президентството когато там е имало консултации с политически партии.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Това което се е объркало в третата Българска държава ( съвременна България ) си има точна дата - 16 юни 1913 година, и ясно дефиниран бъркач - Фердинанд Сакс Кобурготски .

 11. 11 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  всеки народ си е като един жив организъм, който преодолява проблеми наслагвани с векове. На българите наистина робството и комунизма са ни оказали най-голям "демидж" на психиката и ще трябват мноого години за да ги преодолеем. По същата логика това което се случва с Ислямска държава, Русия, Украйна и т.н. - всичко е един естествен процес , но добил доста страшен и недопустим вид в техния случай

 12. 12 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Малко уточнение, протеста не беше защото хората не могат да си платят тока!
  Протеса бе срещу мафията, кражбите, лъжите не само във Варна, а и на национално ниво!
  Протеста бе срещу превръщането на Варна в западнал и занемарен, корумпиран и мизерен град, разбира се с огромната "помощ" на мафиотската, нарко организация ТИМ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Едва ли дори най-големият песимист през 1989г. е очаквал, че 25 години по-късно хиляди хора в България ще протестират, защото не могат да платят сметките си за ток и парно."-------------------------------------------------------И все пак се случи и ще се случва все по често и по често! Язък си за РОДИНАТА ни и за нас живеещите в нея!

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Ама какво бе.Ако след края на втората световна война бяха оставили Нациналсоциалистите в Германия да участват в управлението и при тях щяха да се объркат нещата.Това се обърка.Болшевиките останаха във властта и превърнаха политическата власт в икономическа.

 15. 15 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Нищо не се е объркало, за нас това е естествено състояние. Плюхме на паметта му, на Пламен и другите, които се самозапалиха. И продължаваме да плюем, като продължаваме да избираме и търпим откровени мафиоти, идиоти и мижитурки.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Пламен е искал „революция“ в мисленето ,а точно в мисленето трябва еволюция и 1-2 поколения.Бог да го прости!

 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Един от приятелите на Пламен твърди че той често е говорил за "революция в мисленето" на хората.
  "Каквото и да правят хората, трябва да го правят със страст и да го правят добре".

  Светла му памет на Пламен!
  Когато тези думи станат водещи в мисленето и действията на огромната част от нас, съм сигурна, че в България трудно нещо ще се обърква в бъдеще. От нас зависи.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 19. 19 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Въобще не могат да ме убедят, че човешкият живот е равен на няколко оставки, а и Пламен си е казал, че не е искал да се самоубива, така че не е много логично да говорим за целенасочена саможертва. Авторите на филма да вземат да потърсят записите от камерите най-добре и по тях да направят филм. Ще е наистина интересно и ще има реален смисъл.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "Каквото и да правят хората, трябва да го правят със страст и да го правят добре".

 21. 21 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#7] от "zico2":

  Да, има филм за него 2 години преди това. Ако те интересува пиши ми да го видиш, но надали това те интересува. Важното е да омаловажиш това, което е направил и казал, защото нито ти пука какво става в България нито си способен да признаеш, че има хора на които наистина правят нещо по въпроса да живеем по-добре както и не се примиряват с малодушието.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 22. 22 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Питат - "... Какво се обърка толкова фатално в България през последния четвърт век? "
  и си отговарят - "... неолибералната трансформация на медийната среда в България и крайнодесния дискурс".
  Надявам се и да са разбрали, че объркване, всъщнос, няма.

 23. 23 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Да се вменява вина на цяло едно общество за безумието на един индивид е точно толкова неморално, колкото и самата корупция. А героизирането на един душевно обременен човек е наистина недостойно и вредно.

  Като мине годишнината пак ще го забравим, поне докато спас не остане без теми за писаниците си.

  Hamster
 24. 24 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [email protected]и късмета, секунда невнимание - мъртвец за цял живот.

 25. 25 Профил на Богомил Димитров
  Богомил Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хората зад сайта, вие сте лицемери и страдате от чувство на вина. На кратко - самозапалването на Пламен Горанов е един нелеп инцидент и в тази повърня липсват правилните въпроси- бил ли е организиран и стимулиран да отиде пред кметството, има ли връзка между него, Партия на зелените и собственика на този сайт ( нарочно не му споменавам името). Ако се поразровите из интернет ще откриете интересни неща. Айде сега щракайте минусите-млади и красиви!

 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Може ли да знам как точно описанието , което даваш контрастира на първото ти изречение, а именно, че хората не са приели действителността такава, каквато е?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 27. 27 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Докато не видя оригиналните записи от камерите, няма да повярвам че такъв човек като Пламен би се самозапалил. Засега за мен е случай на предумишлено убийство.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Тези юнаци се опитват да станат известни на гърба на един самоубил се объркан младеж. Да не стане така психясали хора да се самоубиват за да се героизират

 29. 29 Профил на haralanov
  haralanov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Какво наистина се обърка в България?
  И дискусията за крайното обедняване и дълбините на отчаянието, до което са достигнали хората в България няма да доведе до нищо.Няколко заключения и....толкоз.

 30. 30 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Дано повече хора се запознаят с истината преди да си казват мнението . Има доста дезинформация по темата .
  Случаят с Пламен вече влезе в историята . Поне това му дължим .
  Има много читави българи , но колко имат същата смелост и жертвоготовност .

 31. 31 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#12] от "gotze":

  https://www.youtube.com/watch?v=xhFqPIiihb0

  Ето го отговора защо го няма Пламен.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 32. 32 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Благодарност на авторите за филма.

 33. 33 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Поздравления за авторите. Толкова много българи живеят извън страната, нядавам се по-добре и по-щастливи, но малцина като АНДРЕ И МАРТИН се обръщат към проблемите на земята си. Благодаря.

 34. 34 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма в самозапалването на Пламен конспирация. Актът му има своята психологическа и емоционална логика - да иска и едновременно да не иска да направи подобно нещо.
  Разбирам идеята да не се отразяват целенасочено такива инциденти, за да се избягва ефектът на Вертер, но самозапалванията от този период, кулминирали със смъртта или по-скоро с драматичната и отчаяна решителност на Пламен просто не може и не бива да се забравят. Въпреки че е политически удобно, особено за някои партии и техните почитатели. Поздравявам авторите на проекта и Спас Спасов за интервюто.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 35. 35 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "adam1966":

  Ами крайнолибералния модел у нас доведе до тава българите да не създават семейства, деца... да бягат от страната си поради крайни икономически затруднения. Защо въобще се опитвате да преиначите действителната трагедия на олигархичното ни общество.
  Купените протести Денс срещу Пеевски, които доведоха на власт хора, които подкрепят Писания декор на Пеевски са толкова уродливо нещо че на негов фан Пламен е направо като Левски.

 36. 36 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#28] от "shileto":

  вие имате ли чувство за срам. Дали за вас не би могло да се каже че също в някаква насока сте да ви цитирам психясал?

 37. 37 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#27] от "Кремена":

  ЦЦ-ИФ-ББ-ФЗ

  липсата на срам е водещ мотив човек да напише коментар с вашето съдържание според мен.
  Най-устойчивото комунистическо крило на БКП БКП-ГЕРБ (ТОПРЕНЕГАТИ) не се спира пред нищо за власт.

 38. 38 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "Hamster":

  а славословенето на банкрутирали олигархокредито политици какво е? Европейско развитие?

 39. 39 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "pag":

  изборните технологии на гербавите значи не съществуват?
  Пламен лош а виж тия удобните Найо и Асанчо са супер. Колко мъка има по тоя свят...

 40. 40 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#7] от "zico2":

  Значи като Ян Палах се самоубива по тоя начин срещу коменистите е протест, а като Пламен загива срещу мутроолигархокомунистите е недобре? Ало соросокомуняги докога с тия двойни стандарти във всяка област дето си бъркате носа и черпите мисли оттам.

 41. 41 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Разстроено

  Нищо не се объркало толкова много, че да струва човешки живот.
  От векове е ясно как се прави промяна в обществото.
  И историята доказва, че индивидуалният протест е напразен. Най-резултатно е да набереш съмишленици, партия, избори и - така - промените стават.
  Най-близкият пример е СИРИЗА - не, че одобрявам идеите им, но начина - да събереш и вдъхновиш партия - определено ДА.
  Но да се запалиш е идиотско, просто защото: и човекът си отива в адски мъки, и никакъв резултат не се постига.
  Пиша го в почит към паметта на момчето и заради всички други глупчовци дето го хвалят и така подстрекават някоя невинна душа да го последва.
  Психиатрите са казали, писали и доказали - това са психически нестабилни хора, и изобщо колкото по-малко се пише за тях, толкова по-малко вероятни последователи ще има.
  Амин.
  [quote#30:"magnas"]Има много читави българи , но колко имат същата смелост и жертвоготовност .[/quote]
  И какво ако имат същата смелост и жертвоготовност ?
  Ще се запалят 5, 500, 50, 000 души. Умни, интелигентни читави. И вместо да променят нещата с акъла си, и да ни дърпат напред, ще си отидат в адски мъки и ще оставят тъпанарите да управляват.
  Това ли предлагаш ти? Това ли предлагат и авторите на филма апропо?
  Хайде помислете малко второсигнално.

  Поздрави
 42. 42 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И все пак - КОЙ запали Пламен?...Нещо като в покоите на Доган?...Вече виждаме кой се възползва от смъртта му....

 43. 43 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Има зловеща символика в това човек на име "ПЛАМЕН ГОРАНОВ" да загине от огън! Мир на душата му, дали е постъпил правилно или не - времето ще покаже....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK