Цветомира Велчева, съдия: ВСС се задейства под външен натиск, а бездейства по сигналите на магистрати

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Ползването по аналогия на принципа за тайна на вота, присъщ на избирателното право на гражданите, е неприложимо при вземането на решения от ВСС.
  -------------------------------------------------
  Съгласен съм.
  Анонимно упражняване на власт=беззаконие.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Едното е насочило усилията си към запазване на статуквото, а другото – към неговата промяна
  -----------------------------------------------
  За съжаление във ВСС няма добри-лоши.
  Статуквениците ясни.
  Другата групичка е интересна.
  Щото промяна, ама в каква посока.
  За съжаление не в тази, в която очакваме.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Крайно време е да се забрани тайния вот, нека обществото вижда КОЙ за какво гласува. И е крайно време тия да започнат да носят отговорност за действията и за бездействията си. Както и при колективни решения да се записва кой какво е предлагал, как е гласувал, и после да им се търси персонална отговорност.

  Медведев, Дмитрий Анатольевич, очевАдно е решил след време като го съди международния трибунал в Хага да се обяви за НЕВМЕНЯЕМ, и затова в момента дрънка такива безумици, подготвя си защитата.
 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 877 Неутрално

  'При видимата безпринципност и в повечето случаи интелектуална немощ на нормотвореца не мога да съм оптимист, че реформата ще се случи.'
  Едва ли някой няма да се съгласи с това,след като парата пак е в свирката ....както винаги при баце....и 3.0 кабинет да има все ще е тая все искат да овладеят всички важни позиции и местата през които минават най много пари ..а хората кучета ги яли

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Такава им е играта. Окопай се, оглеждай се непрекъснато за врагове щото приятели няма и си гледай внимателно интереса.

 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Как така не може директен избор ?
  Ако гласуват съдии с над 3-годишен сатж, това са максимум 2 500 души ... няма къде да се съберат веднъж на 4 години ?
  Ето я зала 1, примерно.
  Така няма да има делегати и т.н. ...
  Прокурари, следователи, адвокати - нямат работа във ВСС !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  "Независимата" ни съдебна система си сменя мнението на 180 градуса, само ако някой посланник вдигне врява. (случая с Борилски)

  Сега ще направят ново "звено" за залавяне на престъпници във властта. Каквато беше и идеята на ДАНС уж.

  За политическия театър/цирк, който ни разиграха с гласуването на дълга, нямам думи.

  Даже Радан Кънев се чуди как да коментира във ФБ карикатурата на Комарнитски, която съсвсем реално показва ситуацията.
  Реформатори - грънци.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 8. 8 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Не се случва често човек познаващ системата на правораздаване, да се реши на точно такъв задълбочен анализ и следващ коментар.

  Браво!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 9. 9 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "arnautsky": Убедена съм, че има много честни и принципни съдии, но сигурно им е много трудно да работят и да бъдат управлявани от хора, в чиито морал и добросъвестност не са на висота.

 10. 10 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прекрасен анализ на ситуацията. Казаното в поредицата от интервюта с различни съдии показва, че не само има почтени и принципни съдии, но и че има висока степен на единомислие сред магистратите по най-важните въпроси. Проблемът е, че политиците наистина нямат никакъв интерес те да бъдат разрешени. Защото им е удобна зависима съдебна власт, а не обратното. Нужен е силен обществен натиск. Иначе няма да допуснат реформиране на системата.

 11. 11 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Интересно ми е, защо не се подходи по въпроса с българските съд и прокуратура, както се подхожда по въпроса със затъваща(затънала) фирма, която се опитваш да спасиш. България плаща едни(не малко) пари на правосъдни експерти от европейския съюз. Нека бъдат избрани от всички страни членки, без България, та милите ни псевдо политици да не мятат свои хора там. Имената им остават строго секретни, та да нямат спохождания от тъмни балкански субекти. Разглеждат всички дела, за последните, нека бъдат 15 години, които са с по-сериозна значимост (не говорим за бракоразводни дела или междусъседски схватки). Работят няколко години примерно(защото смятам, че ще имат доста работа) и в процеса преструкторират цялата съдебна система. Казано по друг начин, всичко изгнило влиза в затвора (или бива уволнено, за по леки нарушения), а доброто получава повишения. Гиганската липса на кадри, в следствие на тези действия, се запълва с нови, млади и мотивирани кадри, чиито бащи не са били партийни секретари или агенти със странни названия (да, тук и мечтата за лустрация)

  С други думи, да си немем съдии, които да осъдят съдиите ни и да ни изчистят калта от тази така затлачена система и да попълним дупките с нов материал.

  Така европейската общност ще заима доверие в новосъздадената правосъдна система, а разходите по допълнителни атестации на системата (защото не вярвам, че трябва да се спира контрола от независими институции) ще са напълно допустими и това ще даде сериозен тласък на хората, които не са инвестирали в България именно заради страха от липсата на правосъдие. Т.е ще си възвърнем парите в някакъв средно(дълго)срочен план, докато през това време ще разполагаме и с истинска правосъдна система.

  Размечтах се нещо, докато го писах това свое мнение, но малко утопизъм не е излишен на моменти.

  Ако за това бъде изтеглен дълг, с удоволствие бих го плащал. А предполагам и голяма част от българите.

  Леко обезчовечен...
 12. 12 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 233 Весело

  Бе давайте на концесия съд и прокуратура на гермаците, за 1/2 от сегашния бюджет и ще видите 10 пъти по-добър резултат! Знам че това ми се вика - отказ от суверинитет - ма - за какво ни е - като има такива резултати ?!? Скандал след скандал, 5-10% одобрение на съдебната система а за капак - искане за 12% увеличаване заплатите на магистратите щото закон за това имало /има - а да работят и имат резултат - НЯМА ... /

 13. 13 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 604 Гневно

  До къде сме я докарали ? Добре че френският посланник се осмели да назове имената на някои гнили ябълки от рода на Румяна Ченалова и Боряна Бецова, че ако се беше осмелил някой друг, то, подобно на Протестна мрежа, поръчковите и КОНСТИТУЦИОННО НЕЗАВИСИМИ прокуратура, съдебна система и медии щяха да му видят незабавно сметката ! Това какво означава ? Че би било илюзия да се надяваме, че може да се справим с корупцията само със Съдебна реформа. Корумпираните са определени хора и те имат имена. Нужна е поименна инвентаризация и яка кадрова метла в прокуратурата и съдебната система ! Без повече ПРАВНИ ПОСУКВАНИЯ ! Като в Румъния !!!

 14. 14 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 895 Любопитно

  "....Напротив, Инспекторатът се превърна в инструмент за репресия срещу магистратите, което е недопустимо, независимо от това дали има пропуски в дейността на проверяваните лица или не...."

  Ами всеки ДЪРЖАВЕН орган в Държавата на мафията си върши работата като бухалка в ръцете на рекетьор. Така е в Бантустан. Свиквайте.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  "Как оценявам ВСС... Оценката за дейността на един орган не може да е позитивна, при условие че той е заченат по порочен начин. Още при избора на членовете на ВСС от квотата на съдебната власт се постави въпросът за прекия избор."

  Няколко пъти съм писал и ще продължавам да пиша, че в това е истината - по-кратък поне в началото мандат и пряк избор, при това не само за съдийската квота и също така за председателите на градски и областни съдилища и прокурори, включително главния.
  Само тогава ще може макар и постепенно, по метода "проба-грешка" системата да се очисти.
  А да гледам мазната физиономия на Ясен Тодоров или Цацаров и да очаквам да се преродят е все едно да чакам да дойдат марсианците.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8049 Неутрално

  "Изводът е, че ВСС действа под натиск отвън и отвътре, включително политически."
  Абе разпускайте най-сетне този ВСС.С него реформи няма да има.

 17. 17 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Прекрасен анализ на ситуацията в съдебната система от съдия Цветомира Велчева. Явно има и доста читави съдии....

  ThePirinEagle
 18. 18 Профил на Wellington
  Wellington
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вън от всяко съмнение има много честни и добри съдии, но за съжаление системата ги натиква в ъгъла. Всеки път ме учудва и възхищава смелостта на тези от тях, които открито заявяват проблемите.

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Прокуратурата като страна в процеса да няма място във ВСС.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Министерския съвет трябва да накаже всички държавни структури, които правят такива "нарушения" всеки път с намаление с по 10% на парите, които им отделяме. Да видиш как бързо ще се научат да са нормални.

 21. 21 Профил на Yordan Damaskinov
  Yordan Damaskinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздрав за съдия Велчева. Идеите в интервюто са предадени много ясно и въздействащо. Развълнуваха ме мислите за страха като лош съветник, за липсата на общуване помежду ни и игнориране на проблемите на другия. Оценката за дейността на инспектората е възможно най-кратката и точната, която съм срещал. Финалът звучи песимистично, но фактът, че има такива хора като съдия Велчева и те говорят открито, събужда надежда.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK