Иван Кръстев: Скоро Путин ще трябва да отговаря какво спечели Русия от конфронтацията със Запада

Иван Кръстев

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Кръстев"Дневник" потърси Иван Кръстев за коментар за убийството на Борис Немцов. Българският политолог от години следи и анализира руския политически живот и процеси, предстои му да издаде и книга по темата. Той се е познавал и много добре лично с убития в петък опозицонен лидер. Ето кратката му първа реакция по някои от важните въпроси. 


Вие имате ли хипотеза кой уби Борис Немцов ? 


- Не, нямам хипотеза и изпитвам изключително отвращение към хора, които побързаха със своите хипотези преди трупа на Борис Немцов да е прибран от улицата. Има нещо пределно цинично в упражненията от типа "кой има интерес от неговата смърт".
И когато политически фигури като Кадиров (Рамзан Кадиров - бел.ред.) побързаха да ни просветят, че убийството е извършено от украйнските служби по поръчка на Запада, защото те имали интерес да дискредитират Путин, това ми се вижда точно толкова подло и отвратително, колкото и самото убийство. Ако ще разкриваме убиеца по формула "кой има интерес", не е ли логично да допуснем, че убийството е организирано от цветарската мафия и целта е да се увеличи продажбата на цветя и венци в Москва.


Как убийството на Немцов ще повлияе на руската политика?


- Трудно е да се отговори на този въпрос. Но всеки ден, в който това убийство остава неразкрито ще е обвинение към Путин и неговото управление. Защото хората не знаят кой и защо уби Немцов, но всички са свидетели как официалните медии вече година насъскват обществото срещу опизицията и всеки, който не приема сегашното управление в Русия. Социологическите проучвания продължават да сочат масова подкрепа за Путин и неговата политика, но усещането ми е, че в следващите месеци на властта ще и се наложи да отговаря не само на въпроса, кой уби Немцов но и на въпроса, какво спечели Русия от политиката на конфронтация със Запада. И хората ще търсят отговор на тези въпроси не докато гледат телевизия, а докато чакат на опашка за дефицитни стоки. 


Вие познавахте добре Борис Немцов, има ли значение, че беше убит точно той? 


- Немцов не беше традиционен политик. В него имаше нещо от героите на Лермонтов - хусарската храброст, мъжки чар. Личната му харизма беше много силна и за това той имаше много приятели. В този смисъл за много хора в Русия и извън Русия неговото убийство е лично, много лично. 


Кадър от траурното шествие в Москва

© Reuters

Кадър от траурното шествие в Москва


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK