Майс Ал Джубури и Джоана Грийн: В Ирак представата за бъдеще не надхвърля следващата седмица

Маис Ал-Джубури (вдясно) и Джоана Грийн, съавтори на доклада за състоянието на малцинствата в Ирак

© Дневник

Маис Ал-Джубури (вдясно) и Джоана Грийн, съавтори на доклада за състоянието на малцинствата в ИракИзбори 2022

Ислямска държава" систематично извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Организацията има за цел да заличи религиозните и етнически малцинства в Ирак". Това е заключението на нов доклад със заглавие "Между воденичните камъни: Малцинствата в Ирак след падането на Мосул", който беше представен миналата седмица в Брюксел.


Съавторите на доклада Майс Ал Джубури, ръководител проекти в неправителствената организация Minority Rights Group (MRG) и Джоана Грийн, програмен мениджър в Организацията на непредставените нации и народи (UNPO), разказват пред "Дневник" за това, което са установили по време на работата си. 


Каква е основната цел на този доклад и за какво свидетелстват резултатите? 
Майс Ал Джубури: Този доклад се фокусира над настоящата ситуация на разселените хора от религиозни и етнически малцинства в Ирак. Изследвахме как местната и международната общност и правителствата реагират на кризата, какви трудности засегнатите хора преодоляват ежедневно и какво трябва да се направи, за да сме сигурни, че хуманитарната помощ се използва по предназначение. Докладът предоставя правен анализ на това какво всъщност означава тази криза за международното право и престъпленията срещу човечеството. 


Джоана Грийн: Важно е да се добави, че идеята за този доклад дойде също от факта, че това, което медиите предоставят като информация за "Ислямска държава" и кризата в Ирак, започва да звучи твърде милитаризирано. Медиите, изглежда, забравят хората и малцинствените групи. Това е нещо, което искаме да повдигнем като проблем – да променим фокуса. Този доклад ще бъде представен не само в Брюксел, но и във Вашингтон, като намерението ни е да поставим идеята за хората и малцинствата в Ирак в светлината на прожекторите – там, където се взимат решенията на високо ниво. 


Защо докладът се фокусира точно над малцинствата в Ирак?


Майс Ал Джубури: Докладът документира много специфична времева рамка и много особена ситуация. Но ние не се съсредоточаваме върху политическия конфликт или терористичните организации. Разбира се, ISIS и терористите имат вина за това, което ние наблюдаваме, но ние решихме, че трябва да сме колкото е възможно по-конкретни и специфични в контекста на пострадалите хора там.  


Кои са най-засегнатите малцинства в Ирак, според вашите данни?


Джоана Грийн: В този доклад ние повдигаме въпроса за състоянието на разнообразни християнски групи (350 хил.), особено сирийците, както и на йезидите (500 хил.), туркмените (500-600 хил.), шабаките (200-500 хил.) и какаите (110-200 хил.). Важно е да се подчертае, че и други групи са засегнати, но в следствие на нашата работа на място гореспоменатите малцинства са тези, които идентифицирахме като най-сериозно страдащи от настоящата криза.


За съжаление йезидите, които населяват региона от 4000-ната година преди Христа, преживяват поредния геноцид в историята си. Те не са добре организирани и поради тази причина винаги са ставали жертва на дискриминация в миналото. Те, например, нямат тази социална мрежа, която има християните чрез църквата. Така че, те са групата, която ние определяме като най-засегната от кризата в Ирак. 


Какво разказват йезидите за преживяванията си?


Джоана Грийн: Посетих лагер на йезидите през ноември в Дахук. Там видях с очите си какви са условията и как те са принудени да живеят - главно вследствие на неглижирането им от страна на иракското правителство.


Хората в този лагер нямат никаква дългосрочна перспектива за живота. За тях думата "бъдеще" означава това, което ще се случи следващата седмица. Но никой не смее да си прави планове за по-дълъг период. Това само по себе си звучи много притеснително. 


Да не говорим, че йезидите са жертва на робство и сексуално насилие от бойците на "Ислямска държава" през цялото време. Интервюирала съм йезидски момичета, които са успели да избягат и наистина мащабът на терора срещу тях е огромен.


Какъв е пътят за такова бягство?


Джоана Грийн: Едно от момичетата разказа, че е успяла да убие т.нар. си господар. Два пъти. Тоест, след като убива първия и успява да избяга, тя била закарана обратно до къщата, от която първоначално била продадена. Продават я втори път, но тя успява да сложи отрова в чая на втория си собственик и така бяга отново. 


Друго момиче ми разказа, че е била откупена обратно от нейни близки. Тази търговия с млади момичета и жени става все по-популярна. Те всъщност не съществуват само като жени на бунтовници от "Ислямска държава", но могат и да бъдат препродавани многократно. Това е просто търговия с човешки същества. 


Майс Ал Джубури: Туркмените също страдат много в така създадените обстоятелства. Струва ми се, че те са недостатъчно добре представени и дори забравени. Но тяхната съдба е също толкова ужасяваща, както съдбата на всяко друго религиозно или етническо малцинство в Ирак. 


Какво се случва със спасените жени, станали жертва на търговията с роби? 


Джоана Грийн: Много малко е направено до момента от гледна точка на психологическа подкрепа. Съществуват програми за жени, които са били освободени, но няма никаква информация за резултатите от тях. Това, което ние регистрирахме за времето в лагерите, които посетихме, е, че тези жени не бяха дори виждали лекар след освобождаването им.  


Майс Ал Джубури: Жените и децата трябва да бъдат защитавани – дали от полицията, дали от охранителите в лагерите, просто трябва да има превенция. Заловените момичета имат нужда от незабавна помощ и да бъдат спасени. За спасените  - психологическа и медицинска помощ. Без тези неща, това ще продължи да се случва още дълго време.


Казвайки това, искам да напомня, че насилието над жени в Ирак е проблем, който датира много преди "Ислямска държава", така че промените трябва да се случат и на ниво политики и законодателство. 


Голяма част от хората на Запад приемат случващото в Близкия изток като много далечна трагедия. Как събитията там засягат и останалата част от света?


Майс Ал Джубури: Тези проблеми не трябва по никакъв начин да бъдат считани за вътрешни. Това е международен проблем. Говорим за война и терор от вече десет години. Това е истинското лице на тероризма и ISIS е истинската заплаха. Нещо повече, международното изражение на проблема са бежанците. Това определено засяга останалата част от света. Съществува радикализация на хора в техните собствени държави тук на Запад, които искат да се присъединят към "Ислямска държава" и да участват във войната. Това е глобален проблем и трябва да бъде адресиран колкото може по-бързо като такъв от международната общност. Ако погледнем от човешка гледна точка, не можем да кажем, че животът на хората от Запада струва повече от този на хората в Ирак. 


Джоана Грийн: Говорим за "квартала" на Европейския съюз. Ако погледнем към Сирия и как кризата там се разпростря над Ирак, мащабът й сега е огромен. Това не е само регионална, а глобална криза и участниците са толкова много. Така че, ако ти участваш в създаването на проблеми, трябва също да вземеш участие в разрешаването им. 


Това, за което често забравяме да помислим, е богатата култура, която си отива в тази криза. Хилядолетната култура на Ирак бива систематично разрушавана от "Ислямска държава". Ако не се погрижим сега, скоро ще  загубим всичко завинаги. 


Майс Ал Джубури: Да, говорим за земята на Вавилон, за люлката на цивилизацията. Културата на тези хора, паметниците и традициите им всъщност представят всички нас.   

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK