Майс Ал Джубури и Джоана Грийн: В Ирак представата за бъдеще не надхвърля следващата седмица

Маис Ал-Джубури (вдясно) и Джоана Грийн, съавтори на доклада за състоянието на малцинствата в Ирак

© Дневник

Маис Ал-Джубури (вдясно) и Джоана Грийн, съавтори на доклада за състоянието на малцинствата в ИракИслямска държава" систематично извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Организацията има за цел да заличи религиозните и етнически малцинства в Ирак". Това е заключението на нов доклад със заглавие "Между воденичните камъни: Малцинствата в Ирак след падането на Мосул", който беше представен миналата седмица в Брюксел.


Съавторите на доклада Майс Ал Джубури, ръководител проекти в неправителствената организация Minority Rights Group (MRG) и Джоана Грийн, програмен мениджър в Организацията на непредставените нации и народи (UNPO), разказват пред "Дневник" за това, което са установили по време на работата си. 


Каква е основната цел на този доклад и за какво свидетелстват резултатите? 
Майс Ал Джубури: Този доклад се фокусира над настоящата ситуация на разселените хора от религиозни и етнически малцинства в Ирак. Изследвахме как местната и международната общност и правителствата реагират на кризата, какви трудности засегнатите хора преодоляват ежедневно и какво трябва да се направи, за да сме сигурни, че хуманитарната помощ се използва по предназначение. Докладът предоставя правен анализ на това какво всъщност означава тази криза за международното право и престъпленията срещу човечеството. 


Джоана Грийн: Важно е да се добави, че идеята за този доклад дойде също от факта, че това, което медиите предоставят като информация за "Ислямска държава" и кризата в Ирак, започва да звучи твърде милитаризирано. Медиите, изглежда, забравят хората и малцинствените групи. Това е нещо, което искаме да повдигнем като проблем – да променим фокуса. Този доклад ще бъде представен не само в Брюксел, но и във Вашингтон, като намерението ни е да поставим идеята за хората и малцинствата в Ирак в светлината на прожекторите – там, където се взимат решенията на високо ниво. 


Защо докладът се фокусира точно над малцинствата в Ирак?


Майс Ал Джубури: Докладът документира много специфична времева рамка и много особена ситуация. Но ние не се съсредоточаваме върху политическия конфликт или терористичните организации. Разбира се, ISIS и терористите имат вина за това, което ние наблюдаваме, но ние решихме, че трябва да сме колкото е възможно по-конкретни и специфични в контекста на пострадалите хора там.  


Кои са най-засегнатите малцинства в Ирак, според вашите данни?


Джоана Грийн: В този доклад ние повдигаме въпроса за състоянието на разнообразни християнски групи (350 хил.), особено сирийците, както и на йезидите (500 хил.), туркмените (500-600 хил.), шабаките (200-500 хил.) и какаите (110-200 хил.). Важно е да се подчертае, че и други групи са засегнати, но в следствие на нашата работа на място гореспоменатите малцинства са тези, които идентифицирахме като най-сериозно страдащи от настоящата криза.


За съжаление йезидите, които населяват региона от 4000-ната година преди Христа, преживяват поредния геноцид в историята си. Те не са добре организирани и поради тази причина винаги са ставали жертва на дискриминация в миналото. Те, например, нямат тази социална мрежа, която има християните чрез църквата. Така че, те са групата, която ние определяме като най-засегната от кризата в Ирак. 


Какво разказват йезидите за преживяванията си?


Джоана Грийн: Посетих лагер на йезидите през ноември в Дахук. Там видях с очите си какви са условията и как те са принудени да живеят - главно вследствие на неглижирането им от страна на иракското правителство.


Хората в този лагер нямат никаква дългосрочна перспектива за живота. За тях думата "бъдеще" означава това, което ще се случи следващата седмица. Но никой не смее да си прави планове за по-дълъг период. Това само по себе си звучи много притеснително. 


Да не говорим, че йезидите са жертва на робство и сексуално насилие от бойците на "Ислямска държава" през цялото време. Интервюирала съм йезидски момичета, които са успели да избягат и наистина мащабът на терора срещу тях е огромен.


Какъв е пътят за такова бягство?


Джоана Грийн: Едно от момичетата разказа, че е успяла да убие т.нар. си господар. Два пъти. Тоест, след като убива първия и успява да избяга, тя била закарана обратно до къщата, от която първоначално била продадена. Продават я втори път, но тя успява да сложи отрова в чая на втория си собственик и така бяга отново. 


Друго момиче ми разказа, че е била откупена обратно от нейни близки. Тази търговия с млади момичета и жени става все по-популярна. Те всъщност не съществуват само като жени на бунтовници от "Ислямска държава", но могат и да бъдат препродавани многократно. Това е просто търговия с човешки същества. 


Майс Ал Джубури: Туркмените също страдат много в така създадените обстоятелства. Струва ми се, че те са недостатъчно добре представени и дори забравени. Но тяхната съдба е също толкова ужасяваща, както съдбата на всяко друго религиозно или етническо малцинство в Ирак. 


Какво се случва със спасените жени, станали жертва на търговията с роби? 


Джоана Грийн: Много малко е направено до момента от гледна точка на психологическа подкрепа. Съществуват програми за жени, които са били освободени, но няма никаква информация за резултатите от тях. Това, което ние регистрирахме за времето в лагерите, които посетихме, е, че тези жени не бяха дори виждали лекар след освобождаването им.  


Майс Ал Джубури: Жените и децата трябва да бъдат защитавани – дали от полицията, дали от охранителите в лагерите, просто трябва да има превенция. Заловените момичета имат нужда от незабавна помощ и да бъдат спасени. За спасените  - психологическа и медицинска помощ. Без тези неща, това ще продължи да се случва още дълго време.


Казвайки това, искам да напомня, че насилието над жени в Ирак е проблем, който датира много преди "Ислямска държава", така че промените трябва да се случат и на ниво политики и законодателство. 


Голяма част от хората на Запад приемат случващото в Близкия изток като много далечна трагедия. Как събитията там засягат и останалата част от света?


Майс Ал Джубури: Тези проблеми не трябва по никакъв начин да бъдат считани за вътрешни. Това е международен проблем. Говорим за война и терор от вече десет години. Това е истинското лице на тероризма и ISIS е истинската заплаха. Нещо повече, международното изражение на проблема са бежанците. Това определено засяга останалата част от света. Съществува радикализация на хора в техните собствени държави тук на Запад, които искат да се присъединят към "Ислямска държава" и да участват във войната. Това е глобален проблем и трябва да бъде адресиран колкото може по-бързо като такъв от международната общност. Ако погледнем от човешка гледна точка, не можем да кажем, че животът на хората от Запада струва повече от този на хората в Ирак. 


Джоана Грийн: Говорим за "квартала" на Европейския съюз. Ако погледнем към Сирия и как кризата там се разпростря над Ирак, мащабът й сега е огромен. Това не е само регионална, а глобална криза и участниците са толкова много. Така че, ако ти участваш в създаването на проблеми, трябва също да вземеш участие в разрешаването им. 


Това, за което често забравяме да помислим, е богатата култура, която си отива в тази криза. Хилядолетната култура на Ирак бива систематично разрушавана от "Ислямска държава". Ако не се погрижим сега, скоро ще  загубим всичко завинаги. 


Майс Ал Джубури: Да, говорим за земята на Вавилон, за люлката на цивилизацията. Културата на тези хора, паметниците и традициите им всъщност представят всички нас.   

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Никой не може да ме убеди, че при желание не могат да бъдат спрени тия....

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  САЩ и американските корпорации, жадни за нефт и природни ресурси, сътвориха и са виновни за този ужасен хаос в Ирак.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  А,че това е сравнително дълъг период.В България е до следващия ден.

 4. 4 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Тия момичета дали са наясно, че според учебниците в България, това се води Ислямско присъствие и няма никакво робство, а след 100 години ще се учи из онези земи като "положително ислямско наследство...."

 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Щем не щем, трябва да си припомним "Саддам" и хдоблестната американската "кавалерия" ...

 6. 6 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 817 Неутрално

  "Каква е основната цел на този доклад и за какво свидетелстват резултатите?"
  ===================
  Как каква? Целта е ясна: докладваме, развиваме дейност, усвояваме средства, правим кариера и т.н. Не че това води до някакви резултати, има значение, или ще помогне с нещо, ама ние действаме!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 7. 7 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "Magen David":
  Пречат на израелската политика за унищожаване на християните ли?

  ZeroOne
 8. 8 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#1] от "forum_terrorist":

  Обама сега опитва да ги спре без да прави нищо и с нежелание!

 9. 9 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Magen David":

  Не, все пак по същото време миналата година се мълчеше напълно за малцинствата в Сирия и Ирак, а "демократичните" медии ревяха за потъпканата демокрация в Египет. Има напредък.

 10. 10 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "ZeroOne":

  Израел ако реши да унищожи християните ще остане сам срещу мюсюлманите. Мислиш ли, че не го знаят? Ако имаш предвид конкретен случай или място, трябваше да го посочиш.

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Робството се завръща.
  Няма нужда да правят филми за него...
  Колкото до Сирия (частта, където Асад няма власт) и Ирак - просто се превръщат в един нов Афганистан, с едни нови талибани.
  Лошото е, че са още по-жестоки.
  Необходими са спешни мерки и военна коалиция срещу тези изроди.
  Иначе ще става все по лошо...

 12. 12 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 817 Неутрално

  [quote#7:"ZeroOne"]Пречат на израелската политика за унищожаване на християните ли?
  [/quote]
  Това не е свързано с политиката, а със правенето на маца. Какво да се прави като хубава маца без христянска кръв не може да се направи. Това всеки добър антисемит го знае.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 13. 13 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 753 Любопитно

  А кой е виновен бе прогресивни, мили дами? Ирак беше държава с икономика, заводи, пътища и дори нощен живот!

  Евроатлантида
 14. 14 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#13:"sa6"]А кой е виновен бе прогресивни, мили дами? Ирак беше държава с икономика, заводи, пътища и дори нощен живот![/quote]

  Путин, Путин, Путин...... Сега ще ти обяснят....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 15. 15 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално
 16. 16 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тероризъмът се създаде в Ирак след 2003та.

 17. 17 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#14] от "graoveca":
  До коментар [#15] от "chushko":

  Ирак е виновен, защото не е успял да "развие демокрация от западен тип" - естествено КГБ и Путин са им попречили. И също Иракската армия е виновна, защото няма пикапи "тойота" като на ислямска държава.

  Евроатлантида
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 734 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]А,че това е сравнително дълъг период.В България е до следващия ден. [/quote]

  Точно. Това показва, че между мИнДИЛите и комунистите разлика почти няма. Съсипват бъдещето на хората, унищожават вековна култура и потъпкват човешките права. А след тях и потоп.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  И как предлагат да се реши проблема тези двечките.

 21. 21 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#2:"socialen"]САЩ и американските корпорации, жадни за нефт и природни ресурси, сътвориха и са виновни за този ужасен хаос в Ирак. [/quote]

  Покажи ми ккоцй и колко от американците краде природни ресурси и нефт от ирак. Направи си справка иза потрошените там пари от САЩ след паданео на психопата убиец Садам. Просто реалноста се оказа много по сложна и не всички по нататъшни ходове се оказаха успешни.

 22. 22 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А да видим сега кой ще излезе най-големия адвокат на Саддам. Засега имаме двама кандидата:

  До коментар [#13] от "sa6":

  и
  До коментар [#2] от "socialen":

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 23. 23 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#22] от "stupid_american":

  Садам беше продукт на ЦРУ. Накрая спря да им играе по свирката и го бутнаха. Резултатът ев виден. Нещо имаш ли да добавиш по въпроса?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 24. 24 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Майс Ал Джубури и Джоана Грийн: В Ирак представата за бъдеще не надхвърля следващата седмица"

  Защо? Кой доведе до това положение? При диктатора Саддам как не беше така?

  Долу евроатлантическите ценности!
 25. 25 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#22:"stupid_american"]А да видим сега кой ще излезе най-големия адвокат на Саддам. Засега имаме двама кандидата: [/quote]
  Не нужно да са адвокато на Саддам, а прокурори на САЩ!
  Докато Саддам беше на власт там нещата бяха далеч от идеални, но направо цветущи в сравнение с положението сега.
  СЕГА САЩ управляват там и САЩ носят отговорност защо положението е такова!

  Долу евроатлантическите ценности!
 26. 26 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "forum_terrorist":

  Ами освен, че приказваш глупости от 1001 нощ, друго май нямам

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 27. 27 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сова":


  [quote#25:"Сова"]Докато Саддам беше на власт там нещата бяха далеч от идеални[/quote]

  То на вас това ви е символ-вероюто: диктатурата. Обичате си я тази диктатура. Прсото комунистически човекомразци. Нека да позная: и при Т.Ж. нещата бяха далеч от идеални, но било в пъти по-добре, нали? А защо не пък идеални, направо?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 28. 28 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#27:"stupid_american"]То на вас това ви е символ-вероюто: диктатурата. Обичате си я тази диктатура. [/quote]

  Ама ти много хубав ник си си избрал Много ти отива.

 29. 29 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#26] от "stupid_american":

  http://www.informationclearinghouse.info/article2849.htm

  И в Укито го имаше допреди няколко години, ама вече го няма

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 30. 30 Профил на stereo
  stereo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ислямска държава може да бъде спряна стига да поискат американцие, но те естествено нямат сметка от това.Петролните кладенци контролирани от ИД гарантира ниски цени на петрола, а оттам и главната цел на администрацията на Обама - натиск върху руската икономика и свалянето на Путин.Просто е- имат войски дислоцирани в Персиийския залив и само да решат ИД няма да съществува за дни ,но.....

  stereo
 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "forum_terrorist":

  То пък като го имало в уикито, че голяма атестация за достоверност. Ама и оттам даже са го махнали, защото е....измислица от 1001 нощ

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на Polixena
  Polixena
  Рейтинг: 0 Разстроено

  [quote#26:"stupid_american"]Ами освен, че приказваш глупости от 1001 нощ, друго май нямам [/quote]
  Човекът не приказва глупости – ТИ не разполагаш с логични контрадоводи и му се зъбиш детински!
  Но така не се води дискусия!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "mwg53392499":

  Е какви контрадоводи? Той говори лъжи, които са подкрепени единствено с фабрикации. Какви "логически контрадоводи" ще ми дадеш, ако ти кажа, че Дядо Мраз съществува? Контрадоводи има по интерпретация на факти. В случая, факти нямаме. Ето така всъщност не се води дискусия!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сова":

  Нещо подобно беше във Либия и Сирия. Обаче са диктатори и им спретнаха една демокрация на бърза ръка.

  В момента наблюдаваме нещо подобно и във Україна както и опити във ХонгКонг (Китай) и Русия.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#8:"механозавър"]Обама сега опитва да ги спре без да прави нищо и с нежелание! [/quote]
  Кого се опитва да спре Обама и с как? Сигурно с обучението на над 15000 войници за "умерената сирийска опозиция". Преди нова година обучиха над 2000 такива войници и к,во? Тия си взеха пушкалата и попълниха редовете на неумерената сирйска опозиция. Оня ден "фронт..." от "умерената сирийска опозиция" се разпусна и се вля. Къде? В радикалните "фронтове". С какво воюват ислямските башибозуци? С най съвременно американско оръжие. На кого продават нефта? На Турция и разните му там "Ексони".

 39. 39 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#27] от "stupid_american": Наглосансокстипе опорни точки минават само пред бабите и дядовците от ДСБ и ГЕРБ.

 40. 40 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#28:"labby"]много хубав ник си си избрал Много ти отива. [/quote]
  +++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK