Франк-Валтер Щайнмайер: Корупцията и правната несигурност в България отблъскват германските инвеститори

Франк-Валтер Щайнмайер

© Reuters

Франк-Валтер Щайнмайер
Честата смяна на правителства не бе от полза за продължаването на реформите в правосъдието

В правосъдието през последните повече от 25 години в България има систематични проблеми. Как оценява Берлин състоянието на българското правосъдие, с оглед събитията през последните години, например протестите от 2013 г.?


- От политическа гледна точка изминалите години в България бяха динамични. Честата смяна на правителства не бе от полза за продължаването на реформите в правосъдието. Но, както и Европейската комисия от години постоянно предупреждава, тези реформи са ключови за страната, нейните хора и икономиката. Българите също са недоволни от недостатъчния напредък. Това показаха и демонстрациите на все по-осъзнатото гражданско общество през лятото на 2013 г. На този фон сегашното българско правителство обяви, че настоятелно ще провежда реформите в сектор правосъдие и мерките за борба с корупцията.
Какви са причините да няма големи германски инвестиции в България?


- Германия е най-важният търговски партньор на България, преди Русия и всички други страни от ЕС. Около 5000 германски фирми вече са активни в България. В бъдеще те могат да станат и повече, защото всъщност България е привлекателно място, предлагащо интересни условия за чуждестранните фирми. Германските инвеститори обаче се колебаят, някои дори са се оттеглили, защото досега са се сблъсквали с корупция и липса на правна сигурност. А конкуренцията в Европа и света е голяма, що се касае до инвестиции. Модернизирането на рамковите условия за чуждестранни инвестиции чрез мерки и реформи на слабите места е правилното начало.Честата смяна на правителства не бе от полза за продължаването на реформите в правосъдието

Второто споразумение от Минск и примирието в Източна Украйна изглеждат доста крехки. До колко това е просто глътка въздух за цивилните жертви в конфликта и как си представяте политическото решение на кризата?


- Пакетът от мерки, приет в Минск на 12 февруари, позволи да се договорят конкретни стъпки в процеса по изпълнение на Минските договорености от септември 2014 г. През последните дни ситуацията в Източна Украйна малко се успокои, примирието явно в голяма степен се спазва. Същевременно сепаратистите и украинската армия изтеглят тежкото въоръжение. Всичко това естествено не е достатъчно. Но поне са крачки в правилната посока, които сега трябва да се развиват. Целта е да се постигне напредък и в другите точки от Минските договорености, например при така спешно необходимата хуманитарна помощ за Източна Украйна. Ако малко по малко се постигне изпълнението на договорените в пакета от мерки от Минск действия, то ситуацията бавно, но сигурно ще се успокои и в дългосрочен план ще се подготви пътят за политическо решение.


По отношение на бъдещето на Украйна се говори за децентрализация, повече автономия за Донбас и други взаимни компромиси между Киев и сепаратистите. Как си представяте в дългосрочен план бъдещето на Украйна. Виждате ли страната някога като член на ЕС и НАТО?


- Украинското правителството си е поставило амбициозни реформаторски цели и обяви децентрализация на властта. Става въпрос за това всички украинци, независимо от кой край на страната, да се включат в политическото бъдеще на страната. С договора за асоцииране с ЕС Украйна постави на нова основа своите отношения с ЕС. Сега на Украйна й предстоят болезнени реформи. Затова не бива да спекулираме с далечното бъдеще или да създаваме допълнителни теми, а да се концентрираме да помогнем на Украйна да се справи с големите и най-непосредствени предизвикателства.


Германските медии многократно писаха, че Берлин се безпокои поради растящото влияние на Русия в Югоизточна Европа и особено в България. Вярно ли е и в този смисъл България толкова важна ли е за Германия?Русия е най-големият съсед на ЕС и е в наш интерес отново да се възстанови изгубеното доверие

- България е здраво интегрирана в ЕС. Така ние сме тясно свързани в една общност на ценностите и действаме като равноправни партньори. Една стабилна България е от полза за всички европейски партньори, още повече предвид конфликтите в съседство. Освен това страната значително печели, също както и Германия, от ЕС като гарант за мир, стабилност и солидарност. В същото време обаче Русия е най-големият съсед на ЕС и е в наш интерес отново да се възстанови изгубеното доверие.


Темата миграция, включително на български граждани, е отново актуална и в Германия, особено във връзка с движението PEGIDA. Колко сложен е проблемът? Защо българи и румънци се оказаха в една категория с бежанците от Близкия Изток и Северна Африка, а не с икономическите мигранти от южна Европа (Гърция, Италия, Испания), които дори са значително повече?


- Когато българи се преместват в Германия, за да работят там, те не го правят като имигранти от трети страни, а се възползват от правото си на свободно придвижване като граждани на ЕС. Това право е едно от най-важните постижения на европейската интеграция и именно Германия печели много от това. Затова ние искаме мобилността на гражданите на ЕС да се възприема от всички държави като шанс, а не като тежест. Това означава и да се предприемат подходящи мерки срещу злоупотребата с това право – тук сме единни с българското правителство. Но ние в Германия казваме ясно, че по-голямата част от хората, идващи при нас от България, работят усърдно.


Предвид кризите в Близкия Изток и Северна Африка и увеличаващата се бежанска вълна отново се заговори за солидарност в Европа. Каква помощ и солидарност може да очаква България във връзка с приемането и интеграцията на бежанци и граничния контрол като външна граница на ЕС?


- През последните години България с подкрепата на ЕС се справи добре с трудната ситуация и значително подобри процедурата и условията за приемане на бежанци. Но България, както и всички европейски страни, ще трябва да се съобразят с това, че повече хора отколкото досега ще търсят при нас закрила и убежище. С това голямо предизвикателство Европа може да се справи само с обща солидарност и отговорност. Това означава, че всички страни - членки на ЕС, солидарно трябва да участват в приемането на бежанци. Но още не сме го постигнали - пет страни от ЕС, между тях Германия, но и много по-малката Швеция, през последните години са провели три четвърти от всички процедури за получаване на убежище в ЕС.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кратко, точно и ясно... Това, че данъкът е 10 % не интересува никого....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Това е ясно.Всички чакаме промяната.

 3. 3 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Защо бе-нали тиквата е премиер и непрекъснато го "подкрепяте".....................както и предишните идиоти.
  Защо не изискате Правосъден борд към ЕС ?

 4. 4 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 624 Неутрално

  2029
  22 фев, 2013
  България има един проблем, от който произлизат всичките ни беди: - смазваща корупция.

 5. 5 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Мисля, че обществото е достигнало отдавна до същия извод, дори на част от него вече му е обидно, че непрекъснато му го повтарят отвън, но явно е нужно. Къде е обаче политическата воля за необходимите истински реформи?!

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  До коментар [#4] от "2029":

  аиде бе а тоя министър нещо що така не спомене за Сименс да речем Защо те не инвестират

  гошо
 7. 7 Профил на bgw01358180
  bgw01358180
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Напротив, това, че данъкът е 10 % интересува много силно инвеститорите, но просто не е достатъчно -- само с едни ниски данъци (и валутен борд).

 8. 8 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Г-н Щайнмайер, какво да ви кажем? Ами гнили вурстове, мухлясали кифли....това е.

 9. 9 Профил на muhlyo_muhlev
  muhlyo_muhlev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прав е.
  Ако мога да побългаря думите му : без Цацата в пандиза абослютно нищо няма да се промени.

 10. 10 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "bgw01358180":

  В село Мечка и нулев данък да има, надали някой ще инвестира.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Цялото общество се превръща в зомбирни индивиди, които подскачат и кудкудякат "корупция, корупция...". Хайде малко по-конкретно сега.

  Кои са известните отдавна оплаквания на германски фирми от корупция? Те са:

  1. ВЕИ-грабежът, където разходи направиха мнозина, но до мамбото стигнаха малцина - за сметка на това с тези норми на печалба, с които си бяха свикнали в секторите, откъдето дойдоха - наркотици, проституция, каналджийство, ДДС-измами

  2. Нагласени търгове, тип "вашите инженери от Мюнхен не са магистри, нашите от МГУ и ПЖИ са магистри, и затова отпадате от процедурата"

  3. "липса на правна сигурност" - това е вид корупция, запазена марка на днешния и предишния парламенти. "Уседнал и неуседнал европеец", "Продай си акциите от АДСИЦ, които си купил на борсата, защото не можем да ти проверим произхода"

  Мащабите на последното далеч надхвърлят смисъла на конкретния параграф, член и алинея, защото издава евразийския манталитет на 240-те депутатина. Има една поговорка, че любов и глупост не могат да се крият - все ще избият някъде в неподходящия момент. Нещо подобно са нашите евразийски депутатини, дори когато са се закичили с реформаторски ревизит.

  Mутри, вън!
 12. 12 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Разстроено

  Абе то и мен ме отблъсква тази корупция и простащина у нас, за да инвестирам и аз някоя и друга рубла ,а пък какво е за германците инвестиции в България !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 13. 13 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Именно. Каква полза от 10% плосък данък, като утре всяка мутра + продажен съдия могат да ти откраднат фирмата. Примерно...

 14. 14 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Още по-лошото е, че отблъснаха и над 2 милиона българи, които се пръснаха по света за да живеят нормално.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 15. 15 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Как го търпи Меркел тоя мърльо, не й завиждам. Мъжката секретарка на лекето Шрьодер. Много противно левичарско бюргерче.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Според мен в България е бъкано с германски фирми занимаващи се с производство. В областта на авточастите може дори да има стотина. Нека и други държави да се преставят по такъв начин.
  Иначе в областите, в които Балканджи Йово (енергоснабдяване, телеком, банки, търговия) може сам да се справи няма нужда да се конкурираш с него.
  България върви по стъпките на Орбан, който дели инвеститорите на добри и лоши. Добрите създават продукт (аудита, бенцове), които местните не могат да създадат, а лошавите създават продукт, който може да се прави и от местните и съответно рано или късно тези започват да те работят и цакат.

 17. 17 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Уважаеми г-н Франк-Валтер Щайнмайер!
  Напълно прав сте за това, което твърдите.
  Но решението на тези наистина тежки задачи е и във Вашите влиятелни ръце!...
  Ако вие, политиците на Обединена Европа не се церемоните с Путлер и неговия режим, ако го натикате "под опашката на мечката", от самосебеси ще се създаде безкислородна среда за раковото образувание к-о-р-у-п-ц-и-я, защото проводникът на корупция, средата за корупция, самата практика на корупцията е породена от комунистическо-кагебейското управляващо котило в Кремъл и подопечните им петоколонници.
  Да вземем за пресен пример Волэн Сыдерав.
  От любител на американски момчета и "демократичните ценности", под влиянието на корупционни практики в особено големи размери стана не само пръв приятел на масква, но изведнъж стана най-големият враг на чуждите инвестиции, обозначавайки ги като "колонизатори".
  Или да вземем за пример Гоцэ Сыриштникав. Той пък под влиянието на корупционни практики в особено големи размери стана проводник на "энергийни шлемове", загробващи България като например злополучния АЕЦ Белене, станал на гьол за шарани за 2(два)милиарда евро или Ненужен Паток за вече похарчени по него няколкостотин милиона евро, или за Бургас-Александруполис, където отидоха "само" стотина милиона евро без да има и първа копка.
  Ето как корупцията с рашистки, путински произход беше причина за "инвестиция" с обратен знак, т.е. от България бяха отнети значителни, крупни за нашите мащаби средства.
  Притиснете режима на Путин да се свива в черупката си и да си яде калашниците и ракетите и да не плащаме този позорен "данък расия", който е източник на "инвестиции" с обратен знак.
  Ето как, уважаеми г-н Щайнмайер, ще подпомогнете ефективно инвестициите в българската икономика.
  Защото и да създадем идеална среда за наливане на западни инвестиции, България с путинската пета колона е като каца без дъно.
  Запушете ни кацата, г-н Щайнмайер!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 935 Весело

  [quote#0:"заглавието"]Франк-Валтер Щайнмайер: Корупцията и правната несигурност в България отблъскват германските инвеститори[/quote]

  ВРАЖЕСКА ПРОПАГАНДА!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 245 Неутрално

  [quote#1:"mtmvb"]Кратко, точно и ясно... Това, че данъкът е 10 % не интересува никого...[/quote]

  Вдигни го, да почнат да се въртят същите схеми като с ДДС-то и набързо ще стане интересен...

  Mутри, вън!
 20. 20 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#17:"Торбеш"]Защото и да създадем идеална среда за наливане на западни инвестиции, България с путинската пета колона е като каца без дъно.
  Запушете ни кацата, г-н Щайнмайер! [/quote]
  Ще ти отговорят да си помогнеш сам. И в много отношения ще са прави. Не са ни други виновни, че навсякъде има корупция. Да, руснаците са виновни за голямата корупция. За малката, която всеки я усеща непосредствено, сме си виновни ние.

 21. 21 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Хайде стига общи приказки! Кои са отблъснатите германски инвеститори? Да не би да е REWE с 91-те магазина на Билла и 49-те на Пени? Или е Лидл? Хановер Рюк е от около 15 години съсобственик на местно дружество, независимо кой е на власт и какви са данъците. Също и и майка му - Таланкс.

 22. 22 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 333 Гневно

  Франк-Валтер Щайнмайер: Корупцията и правната несигурност в България отблъскват германските инвеститори
  --------------------------------------

  Браво Валтерчо, ние щото не сме умни както сте вие, че на корупцията да казвате лобиизъм!

  На 500 метра около Бундестага са офисите на над 5000 лобиистки фирми, с достъп да подкупват депутати и да променят немските закони според изгодата и парите на определени лобикръгове!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 23. 23 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#6:"гошо"] що така не спомене за Сименс да речем Защо те не инвестират [/quote]

  Зиеменс са инвестирали отдавна в България, но използват евтината българска работна сила (плащат 520 лева заплата), а после командироват назначените да бачкат в Германия! Злоупотребяват!!!

  А Зиеменс имаше черни каси в Швейцария, интересно Валтерчо, Зиеменс от къде са ги научили тези номера? И Кол бившият канцлер имаше няколко милиона черна каса да стимулира определени политици от християн-демократите!

  Щайнмайер да не се прави на германец, и там при тях си има корупция, само дето я кътат на тъмно!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#16:"Ф.Нинов"]Според мен в България е бъкано с германски фирми занимаващи се с производство. [/quote]

  Има си доста. Основно с дейности дето искат бая ръчен труд, щото им излиза тънкана. В последно време зеха да идват и тия къде събират кой може да шпреха езици да седи да обяснява по телефона на лелки от цял свят как да си пуснат котлона.

  Инвестиции се правят там къде има далавера. Туй с "правната несигурност и корупция" са наизустени стандартни лафове, къде ловят дикиш главно сред интелегентстващи елементи.

 25. 25 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 704 Весело

  Стига сте капризничели. Я вижте руснаците , точно това им харесва...

 26. 26 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":
  Както че и заплатите са ниски...

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Не ще да е само корупцията...! Германците с корупция не можеш да ги уплашиш! Питайте Сименс или Е-он...! По-скоро хората си плащат, ама отсрещната страна не върши работа - в това е проблема!
  Колкото до данъците, те не са толкова важни! Големите фирми и инвеститори, все ще измислят нещо, че да ги заобиколят! Особено в България, това не е някакъв сериозен проблем!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  "Германските инвеститори обаче се колебаят, някои дори са се оттеглили, защото досега са се сблъсквали с корупция и липса на правна сигурност."
  Почвайте с реформите,бе хора.Докато се случи нещо, ще сме загинали.Махайте всички корумпирани,некадърници и всякаква сган,която пречи на държавата и се грижи единствено за себе си.С приказки и полуреформи вече никого не можем да излъжем.

 29. 29 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 401 Неутрално  Шръодер работи за Газпром, за 1 милион евро годишна заплата. А този симпатяга ще ни учи как корупция да няма ...

  Умря ми коня от смях !!!

 30. 30 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Малко странно,
  българският модел на 2държавност" е внесен от Россия, умален, но адекватно работещ, пък у матушка несмките инвеститори не се свенят да корпумп-инвестирът.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#29] от "liubo...otdale4":
  А този симпатяга ще ни учи как корупция да няма ...

  Умря ми коня от смях !!!
  ............
  Социалиста винаги поучава и говори ала-бала, не се смей!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#31] от "СДС":

  +++

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този господин Фрак Валтер, ако напиша, че е лъжец ще ме баннат, затова ще кажа само, че никога не казва истината! Тези колониални вериги, Метро, Билла, Кауфланд, чии са, не са ли немски? Това чудовище Аурубис, дето краде без пари българската мед и други редки метали не е ли немско? А кой беше един от тримата западни външни министри спретнали преврата срещу Янукович, не беше ли този същият Франк незнам кой си?!? Айде моля ви немски крадци на български богатства, както и по времето на Хитлер беж да ви няма , защото чичко Путин ще ви хване пак за яките , като чичко Сталин!

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#33] от "Гражданин":

  Значи Аурубис е само металургичен завод, който купува суровината медна руда (концентрат) 1/3 от българина Цоло Вутов, който я добива в Балканя с 3 хил. горди българи + 2/3 са внос от пристанище Бургас (с влакчето пуф-паф пуф-паф).
  Аурубис реализира една от най-високите печалби в България със съответния корпоративен данък в/у нея.
  Ако искат да купят медната руда от Цоло Вутов на прекалено ниска цена -> тогава той ще я натвари на влакчето и пуф-паф пуф-паф до пристанище Бургас... и хоп ще я изнесе на международния пазар.
  Таковати ми работи, гусин гражданин.

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#24] от "dosetliv":

  Значи във форума преобладава мнението, че германската индустрия е прекомерно много представена в България и от повече няма нужда.
  Германски фирми бол - накъдето да се обърнеш ще видиш нещо.

 36. 36 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#34:"Ф.Нинов"]Ако искат да купят медната руда от Цоло Вутов на прекалено ниска цена -> тогава той ще я натвари на влакчето и пуф-паф пуф-паф до пристанище Бургас... и хоп ще я изнесе на международния пазар. [/quote]--------------------- Елементарно Уотсън! Когато аз съм работил там, вие неуважаеми германски защитнико най вероятно не сте били още проектиран и не ми обяснявайте, как стават тези елементарни придвижвания на концентрати и сурова мед! Пък и не мисля да ограмотявам предубедени в правилността им германски клакьори! Не България дължи на хитлерова Германия 7,5 милиарда ЕВРА, а приемниците на нацистката държава на България! Кофти факти, както и дългът им към Гърция, но факти!

 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Американския ни хмодел, като "присаден" Проблем и за ФРГ ...

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#36] от "Гражданин":

  Гусин гражданин,
  много Ви е объркана мисълта и не казвате нищо смислено по темата. Много жалко дори, че някога сте работил там и нищо не сте проумял.
  Медодобивният завод "Г.Дамянов" от българска държавна собственост стана първо белгийска частна и после гермаска частнасобственост.
  Но това не е важно, защото става дума за най-обикновен металургичен комбинат (от рода на Кремиковци или ОЦК), който внася/купува концентрат, преработва го и го изнася/продава под формата на анодна и катодна мед + доста други неща вкл. сярна киселина.
  Приходи в държавната хазна от концесии от добив на медната руда трябва да търсите от българина Цоло Вутов.
  Ако Г.Дамянов беше нарязан на скрап (като Кремиковци) гусин Цоло Вутов пак щеше да си изнася концентрата в чужбина.

 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Колкото по високо стоят гнилите ябълки като Ченалова и Бецова, толкова повече ще има загниване. За всяка гнила ябълка наказанието трябва да е мълниеносно, само така може да се промени мнението за правосъдната система.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Е ама как бе Боце каза че бизнеса ще дойде по новите магистрали. А Лукарски пък каза че германските инвеститори чакали на КПП-то.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 41. 41 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1412 Разстроено

  [quote#4:"2029"]България има един проблем, от който произлизат всичките ни беди: - смазваща корупция. [/quote]

  Това е смазващата последица от липса на справедливост и най-вече от липсата на култура и културни ценности.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 42. 42 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  [quote#11:"cinik"]Хайде малко по-конкретно сега. [/quote]

  Изгонването на ЕОН. Липсата на присъди по делото срещу вече им забравих имената ... Сойков и Николов.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 43. 43 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#36] от "Гражданин":


  [quote#36:"Гражданин"]както и дългът им към Гърция[/quote]

  А дълът на Гърция към Персия от Александър Велики? Карай по хронология.
  А мантрата за "неизгодната" сделка с Аурубис вече пусна брада.
  Трол. Ама слаб.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bulgerman":

  Верно е. Няма хладнокръвието на Лавров примерно.

 46. 46 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#11] от "

  Към номер 2 бих добавил и изкуствените "филтри", които нашите олигарси си създадоха по свой тертип- например Камара на строителите, на инженерите и проектантие и .т.н. Не че последните са лоша идея, лошо е изпълнението им.
  Както е казал същия философ (писал за любовта и глупостта; Ларошфуко)- злото никога не би било толкова зло, ако не бе примесено с малко добро. Т.е. Добрите идеи се ползват за параван на злодеяния. От които накрая по веригата страдаме ние- обикновените граждани!

  Сещам се, че германския бизнес в България бе формулирал едни 100 препоръки към правителството преди 2-3 години. Какво ли стана с този списък?

 47. 47 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Разстроено

  И бих добавил още- ЧИНОВНИЧЕСКИЯ РЕКЕТ!

  Най-вече триковете на разни НАП-аджии, на разни уж инспектори за вся и всьо, и стигнем до обикновените КАТ-аджии по пътищата и двойните стандарти, които прилагат.

  Познавам германски инвеститор, който от години храни над 3500 човека. При това се грижи и отнася с тях съвсем уважително и по европейски, както малцина наши работодатели гоправят със свои обикновени работници.
  Знам за конкретен случай, при който негов приятел германец го попитал да дойде и той да премести производство в България, а той в общи линии му отговорил- ти хубаво ще дойдеш, ама тук има една терористична организация- НАП се нарича, ще ти разкаже играта колкото и да се опитваш да си коректен и да спазваш всичко!

  Има ли смисъл да го коментираме по-нататък!?

  За мен е факт, че чиновниците ни са абсолютно разюздани и си прокарват всякакви допълнения и изменения в разните наредби и правилници с една основна цел- да рекетират бизнеса, та да се сещат да ги подкупват! Дори смислени промени в нормативната уредба се правят все по едни начини, които позволяват на държавните ни служители да ги инструментализират за рекет!
  И това се случва, независимо КОЙ е политически на власт. Къде от некадърност, къде от уйдисване някому или мързел!

 48. 48 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#6] от "гошо":


  [quote#6:"гошо"] що така не спомене за Сименс да речем Защо те не инвестират[/quote]

  Ми щото точно Сименс инвестира. И то още от 1920-те години. И с царското правителство са били близки, после и с комунистите, Сименс бяха една от малкото западни фирми, които държаха завод у нас още при Бай Тоша и ползуваха робски труд със смешните соц-заплати... точно те са определено силно корумпирана фирма с черни каси, работеща с най-прогнилите режими в Африка, Азия и Южна Америка.

 49. 49 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#13] от "Павел":
  ,,Именно. Каква полза от 10% плосък данък, като утре всяка мутра + продажен съдия могат да ти откраднат фирмата. Примерно...''

  Тъжно, но факт.

 50. 50 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Да бе много спечелихме. Станахме по-гладни, по-бедни и останахме без млади хора. Това спечелихме защото ви слушахме мъдрите съвети. Такава катастрофа не сме изживявали след нито една война, която сме губили. У нас имало корупция и руски агенти. Да така е. А вие с какво ни помогнахте да се справим?! С оня Ферхойген, дето ни обясни, че трябва да си затворим заводите и да развиваме туризъм и селско стопанство. Или пък с ония всичките дето идваха преди избори да подкрепят изборът на мафиотите, а после наказват българският народ заради този избор. А между другото вашият неподкупен Шрьодер отиде да работи по заслуги при врага. Стига с тия ваши интереси. Ако желаете да сме едно семейство помагайте, а не се дръжте като лешояди !!!

 51. 51 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#34] от "Ф.Нинов":
  До коментар [#38] от "Ф.Нинов":

  +++++++ ха, ха много нагледно обяснение само, че гусин дрОгаря няма да вдене пак.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Е то хубаво, но преди това Щайнмайер да отговори на въпроса защо неговият партиен шеф и сънародник Мартин Шулц приема и поддържа корумпирани и болшевишки партии и лидери като БСП и Станишев.

 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Отличен коментар ! Аплодисменти !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  германците дадоха 1000 млрд марки в източна германия за 20 години и нищо не се получава и това ако не е корупция

 55. 55 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 267 Неутрално
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 495 Весело

  На тази оценка ББ предложи на Щайнмаиер някой германски автоконцерн да дойде в България. И двамата се усмихнаха, но човека "АЗ" май няма да може да привлече инвеститорите само с изненадите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK