Радан Кънев, лидер на ДСБ: Не трябва да лъжем хората - ДПС има влияние

Радан Кънев

© Анелия Николова

Радан КъневРадан Кънев е лидер на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок. "Дневник" разговаря с него за механизма на взимане на решенията в управляващата коалиция, както и за последните трусове в правителството - оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и последвалото оттегляне на шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев и на главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Светлозар Лазаров.


От началото на управлението при всеки трус анализаторите привиждат сянката на ДПС. ДПС подкрепиха поправките за пенсионните осигуровки и гласуваха "за" и за ратификацията на договора с четири банки за заем от 16 млрд. лева – все ключови решения. Има съмнения и за влияние на ДПС върху шефа на ДАНС и главния секретар, заради които в крайна сметка подаде оставка вътрешният министър Веселин Вучков. Има ли ДПС влияние над управлението в момента?

- Истината е, че от момента на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС БСП свърши като основна политическа партия в България и ДПС се превърна в основна политическа партия - влезе във фокуса на общественото внимание. Със злоупотребата по един много груб начин с етническия вот и тенденцията да злоупотребява и с вота на етническите роми - ясно изразената докрина на Лютви Местан, всъщност ДПС се опитва да бъде главната партия и първостепенната политическа сила в България като търгува национална сигурност срещу икономически интереси.


Това е слонът в стаята, който някак си повечето политици не смеят за коментират и оставят анализаторите да говорят. Действително въпросът за ДПС не е популизъм, не е дребнотемие или политическа тактика. Ограничаването на ДПС от властта е първостепенна национална задача, тя не е оперативна наша задача, за да печелим гласове. Това е задача на българската политика.
По тази причина е трудна задача. Ако някой си мисли, че това нещо става с щракане на пръсти, надявам се вече е видял в рамките на тези 100 дни как ДПС е в опозиция, но непрекъснато се опитва да упражнява ключово влияние. Това ще бъде дълга война, която ще се води и в този, и в следващи парламенти. Нито е еднократна работа, нито е работа за един ден. Така че Реформаторският блок носи тази задача със себе си. Успешно, макар и трудно, я изпълнява.


От думите ви остава впечатлението, че ДПС продължава да има позиции и тече борба за отстраняването й. Опитите на ДПС за влияние над управлението са осезаеми. Тази намеса би ли могла да бъде причина правителството да си тръгне?


- ДПС е и ще продължава да бъде ключовият дестабилизиращ фактор в настоящия парламент. Те предизвикаха предсрочни избори и влязоха в тях с твърдата увереност, че ще контролират властта. Много неприятно изненадани са от това, че благодарение на Реформаторския блок се формира мнозинство, което ги изолира и оттук нататък това ще бъде непрекъсната борба.


Не трябва да лъжем хората - ДПС има влияние. Те имат влияние и отстраняването на това влияние е процес, а не случка. Това е дълга борба.


Какво влияние?


- Нашето твърдо убеждение беше, че професионалното ръководство на МВР и на ДАНС е поставено под прякото влияние на ДПС - точно като елемент на това превръщане на националната сигурност в залог на икономически интереси. Видяхте колко дестабилизиращ фактор могат да бъдат тези хора. Те доведоха до първата оставка в правителството.


Премиерът поиска оставката на Писанчев и Лазаров, но първоначално той твърдеше, че чуждите партньори са доволни от работата си с тях двамата. Защо се промени позицията му? Все пак няколко часа преди той да поиска оставките им вие и Петър Москов бяха на среща с Борисов.


- Имахме принципен спор с премиера и той беше публичен. И в частни разговори, и пред медиите. Дали оставането на тези хора е фактор за стабилност, както беше убеден Борисов, или фактор на нестабилност, както мислех аз. С факта, че тяхното оставане доведе до оставката на министър се видя, че съм прав. Просто преценката ми е била по-правилна. Не знам как ги подкрепят чуждите служби, не ми е работа. Това е възможно. Те дестабилизират българското общество и това вече ми е работа да го следя.


Защо се промени позицията на Борисов?


- Защото видя тази дестабилизация. Защото видя, че заплашват властта му.


Заплахата само през Вучков ли беше или и с друго?


- За да се стигне до оставка на вътрешен министър, значи има дестабилизация. Всички видяхме дестабилизация в ГЕРБ. Спирам с коментара дотук - не е правилно нито да се правя на анализатор, нито да се бъркам в работите на друга партия, с която сме доста различни.


Може ли да говорим, че има изолация на ДПС в парламента, но те имат влияние върху премиера? Тези дни каза, че някакви хора са му спретнали нещо, че са му направили ченгеджийски номера. Очевидно той се притеснява от службите.


- Познавам тази публична инсинуация. Вярвам на премиера, че той няма такава зависимост от ДПС. С хода да отстрани Писанчев и Лазаров той в голяма степен го потвърждава. В случая той прави преценката, че сигурността на държавата изисква влиянието на ДПС да бъде ограничавано. Дълбоко съм убеден, че тя е правилна и много се радвам, че заедно стигнахме до това решение и че по този начин се стабилизира държавата.


Ако почнем да виждаме в ДПС фактор на стабилност, това означава много неща. Означава да ги оставим да купуват гласове на местните избори тази година. Да продължат да превземат Северозападна България, където турци не живеят, но те са втора политическа сила. Да поддържат кметове от типа на кмета на Галиче. Означава да ги оставим да влияят и върху националната сигурност.


Това е компромис, който българската политика - особено десният център, не може да си позволи. Стабилността на България изисква ДПС да бъде изолирана от възможността за купуване на гласове и от икономическата власт, с която разполага.


Кое най-много ви кара да вярвате в тази ситуация на премиера?


- Доверието е трудно обясним процес. Предпочитам да вярвам на действия. Ето в случая едно действие, което увеличава доверието.


Постоянно говорите за реформи, за реформаторско правителство, за реформаторско мнозинство. Същевременно първият заминал си министър до момента беше направил най-много реформи. Защо се стигна до оставката на Вучков? Това какъв сигнал е към обществото - излиза, че като правиш реформи, си тръгваш?


- Първото е, че успешни законодателни реформи се осъществяват там, където четирите партии от мнозинството са на една позиция. Законът за МВР и за ДАНС бяха гласувани изключително стегнато и оперативно и от четирите партии. С общи усилия бих казал, макар основно на ГЕРБ и Реформаторския блок.


Второто нещо, което излиза, е, че когато правиш реформи, ДПС те дестабилизира. Трябва да сме напълно наясно, че реформаторският път изисква едно много широко съгласие. Не е нещо, което може да се реши еднолично и да се сведе по вертикалата и на второ място, че на всяка крачка ще има много съсредоточена съпротива. Никакви илюзии не съм имал.


Имахте среща в сряда вечерта с Борисов, на която са присъствали и Румяна Бъчварова и Петър Москов. А какво си казахте на тази среща с премиера? Обсъдихте ли и бъдещи ходове на управлението? Премиерът се оплака, че куца дисциплината в парламента...


- Между другото това го обсъдихме, защото такива проблеми не трябва да се премълчават. Когато има подобен проблем той се вижда в пленарната зала. Излишно е ние да се правим, че го няма. Това би било глупаво.


Обсъждахме много неща. Разговорът имаше много откровен и личен характер. Не си представяйте политически преговори. Не съм оторизиран да водя политически преговори от името на Реформаторския блок.


По чия идея беше срещата?


- По покана на премиера.


С какво искане влязохте в срещата?


- Разговорът за оставката на Вучков водихме в парламента с лидерите на парламентарните групи и министъра. След този разговор беше ясно, че неговото решение е необратимо.


Начинът, по който е подадена оставката, предопределяше и решението на премиера. Всеки на негово място би реагирал много негативно при така подадена оставка. Така че ние отидохме с нашето виждане как може да се излезе от подобна кризисна ситуация, като се гарантира, че отстраняването на ДПС от властта няма да се забави и реформите ще се ускорят.


Очевидно първата предпоставка беше хората, които предизвикаха кризата - Писанчев и Лазаров, да си тръгнат. Втората - силен, наистина силен, вътрешен министър. Можем в момента да кажем, че това уравнение е решено по изключително верен начин. Г-жа Бъчварова е вицепремиер, изключително изявен политически лидер на ГЕРБ - при това от новото поколение, и поемането на отговорност на такова високо политическо ниво е винаги верен ход в подобни ситуации.


Вие ли трябваше да настоявате, че Писанчев и Лазаров трябва да подадат оставки или премиерът вече беше стигнал до решение след обществената реакция?


- Заедно стигнахме до този извод.


Лесно ли стана?


- Действително заедно стигнахме до този извод.


Не сте поставяли условия...


- Бяхме готови да поставим, но не се наложи.


Обсъждахте ли нови кандидатури, които да нямат обвързаности?


- Това е тежкият въпрос. Гаранции в българския сектор "Сигурност" няма. Той не е реформиран според клишето от 25 години. Извън клишето, от много повече време - от началото на 80-те години. Така че гаранции няма, а проблемът е огромен. Единствената гаранция е, че реформите ще продължават стъпка по стъпка, за да може след пет години да не водим този разговор, че всичко е гнило. В момента началните условия са такива.


Имате ли номинации?


- Не мисля, че е правилно да имаме.


Очаквате ли ГЕРБ да инициира обсъждане?


- Очаквам премиерът и новият вътрешен министър да поеме тази инициатива.


Доколкото новият вътрешен министър е мостът в коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок ще настоявате ли за консултации.


- Затова й се доверяваме и я подкрепяме. Тя има тази роля на една от обединяващите фигури.


Да разбираме, че вие ще носите отговорността за реформите, а Борисов - за персоналните назначения...


- Ние си носим отговорността за реформите - искаме или не искаме. Тя ни е дадена от 300 хиляди българи. Ние влязохме в управлението с различни обещания от ГЕРБ. Те с обещание за стабилност, ние - за промяна. Това, което заедно започваме да осъзнаваме, че е взаимен процес, че без промяна стабилност в България не може да има.


Има ли опасност за етническата карта? От началото на управлението лидерът на ДПС Лютви Местан говори, че присъствието на Патриотичния фронт в парламентарното мнозинство е недопустимо. Дори предрече и предсрочни избори, ако ГЕРБ не се разтовари от Фронта.


- Нека да го преведем на прост език. Те казват, че ако не са във властта, ще заплашат етническия мир. Затова казвам, че голямата стратегическа заплаха за България като държава и като общество е наличието на партия, която търгува национална сигурност за власт и икономически интереси. Не се преговаря с хора с подобни условия. Ако днес клекнем на това условие, утре ще клекнем за нещо по-голямо.


Товар ли е Патриотичният фронт?


- Твърдо не. Той е необходим партньор на управлението, който получи много голямо доверие от българските граждани и ние трябва да си даваме сметка за това. Те не го получиха с някакъв национален радикализъм, те бяха умерени и съсредоточени върху проблемите на безвластието и корупцията. Затова получиха неочаквано голям резултат. Докато партия като "Атака", която играеше на терена на чистия националпопулизъм, една се промъкна в парламента.


С отчитане на разликите, които имаме и сред избирателите, и сред политическите програми, ние трябва задължително да продължим това не лесно съжителство. От първия ден знаем, че или отиваме на нови избори, или отиваме на много трудна работа за непрекъснато търсене и постигане на съгласие. Избрали сме втория път, трябва да вървим по него.


Има ли сценарий това правителство да подаде оставка, а в същия парламент да се сформира ново мнозинство, например с ГЕРБ и ДПС?


- Ние не сме подкрепяли това правителство, за да подаде то оставка. Ние направихме два много големи компромиса. Искахме кабинет с къс мандат и ограничена програма и нов премиер. Съгласихме се на правителство с пълен мандат и пълна програма със стария премиер. Ние подкрепяме това управление с изпълнение на програмата.


Има ли промени в отношенията ви с Патриотичния фронт? Те отказаха да подкрепят ратификацията на дълга, също така опозицията най-често напада управляващите през тях.


- Те са на моменти трудни, защото има точки, по които не сме постигали съгласие. Тези точки са и по-драматични в пленарната зала. Програмата е достатъчно подробна. Ако ние си стоим зад подписа, това управление ще изкара четири години и ще е изключително полезно за страната. Ако тази програма бъде изпълнена, българите ще живеят по-добре.


При какви условия бихте напуснали коалицията?


- Ако не си вървим по програмата. До момента ние вървим по нея. Имаше случаи, в които излизаме - например поправките за пенсионните осигуровки, които бяха извън програмата. Напълно извън коалиционния модел на управление, който сме подписали. Там нашата реакция беше безпардонна - ние гласувахме с 23 гласа против. Винаги сме си стояли на програмата. Не ме интересува как гласуват БСП и ДПС. Ако ние гласуваме програмата на управлението, ние не гледаме кой подкрепя.


ДПС могат да се гънат, както искат. Само че ние да си седим на мястото. Реформаторският блок е ключов фактор за стабилност за управлението и в страната в момента. Противно на очакванията и заклинанията. Помните, че щяхме да се разпадаме в деня, след като влезем в парламента, даже още преди това. Нямаме нито едно гласуване, което да не е монолитно.


Как оценявате работата на министрите от квотата на Реформаторския блок?


- Направихме своята оценка. Тя не е максимална, не е лоша. По принцип в българската политика управляващите си слагат 6 на релси, а избирателите дават 2 плюс. Ние се опитваме да бъдем обективни.


Докъде е подготовката за местните избори. Реформаторският блок ще се яви заедно и изобщо каква ще бъде формулата?


- На този етап ние обикаляме усилено структурите си. Тези дни ще бъда поне в шест-седем града. Виждаме, че те имат желание да се явят заедно. Дори имат желание да разширяват формата и подкрепата. Така че един такъв формат за една по-добра местна власт. Мисля, че ще тръгне отдолу-нагоре.


В София ще имате ли отделен кандидат за кмет. Като че ли настроенията сред останалите партии в Реформаторския блок е да бъде издигнат човек точно от ДСБ?


- София е политически въпрос и е безкрайно рано да го коментираме. Изборите в повечето градове на страната са дълбоко локален и мажоритарен въпрос. Хората имат виждане как да се управлява града им. Често пъти изненадващ кандидат на малка партия без депутати печели. НДСВ имат сума ти кметове. София е политически въпрос и конфигурацията зависи как върви на национално ниво.


Възможно ли е Петър Москов, който събира и увеличава доверието в себе си, да бъде кандидат за кмет на столицата?


- Той събира и увеличава доверието, защото е добър здравен министър. Добър здравен министър не е работа за шест месеца, а работа за години. Успешният здравен министър трябва да си изкара мандата. Единственият вариант да стане кандидат за нещо е, ако му се пречи да прави реформи в здравеопазването.


За приоритетите в съдебната реформа и защо Реформаторите ще настояват за румънския модел на независима антикорупционно прокуратура - четете тук

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  Не лъжете хората и за друго.
  Престанете да се правите,че не виждате,
  че ИЗБОРИ НЯМА.
  Че този ФАРС представян ни като "ИЗБОРИ"
  където с ОТКРОВЕНИ ФАЛШИФИКАЦИИ и
  КУПУВАНЕ НА ЦЕЛИ СТАДА от хора,се
  ИМИТИРАТ "ИЗБОРИ".
  Какво стана с предложенията за промени в изборното законодателство.
  За въвеждане на Изборни центрове,или каквото беше там.
  Където пред КАМЕРИТЕ НА ТВ и всички желаещи ДА СЕ ИЗСИПВАТ НА ЕДНО МЯСТО БЮЛЕТИНИТЕ от 100 секции,да речем,и там да се броят публично !?!?!
  С това хубаво предложение,КАКВО СТАНА.
  ДПС ОСРЕБРЯВА БЕЗСИЛИЕТО на едни
  И КОРУМПИРАНОТО МЪЛЧАНИЕ на други
  по въпроса.....

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  И ЗАЩО не се въведе
  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ при гласуване.
  Не може никой да ме убеди,че
  НЕГРАМОТНИТЕ МАРГИНАЛИ от гетата "ГЛАСУВАТ"

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да се внушава : " Борисов е виновен че ДПС имат влияние във държавата" ! Учтиво моля симпатизантите на РБ да заиграят доброволно със нас.....и по активно!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Айде изволнете ги, че да тръгне работата.

 5. 5 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Радан, ти се превърна в истински Борисов - всеки ден сменяш мнението си.
  Жалко, че подлъга толкова много хора да ти/ви повярват...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  "..Имахме принципен спор с премиера и той беше публичен. И в частни разговори, и пред медиите. Дали оставането на тези хора е фактор за стабилност, както беше убеден Борисов, или фактор на нестабилност, както мислех аз. С факта, че тяхното оставане доведе до оставката на министър се видя, че съм прав. Просто преценката ми е била по-правилна. Не знам как ги подкрепят чуждите служби, не ми е работа. Това е възможно. Те дестабилизират българското общество и това вече ми е работа да го следя..."

  Този цитат от статията обяснява кой е причината за отстраняването на Лазаров и Писанчев. Това са Вучков (най-вече) и Радан Кънев.
  И да престанат герберите да славославят Борисов, защото той не го заслужава!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  ДПС все още има влияние, например в Регионалните инспекции по околна среда и води, които са техен бастионЖ Например РИОСВ-Бургас още няма назначен изпълнителен директор. Защо?????

 10. 10 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  Има нещо верно, в това което казва Кънев.Има и много въпроси.
  И тук е разковничето:
  Кой ги задава, и кой пише отговорите.
  Впеатляващ е и тонът Кънев.
  Доста неизвестни се събират, в една симпла обстановка.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3183 Весело

  и към кого са отправени "страстите христови " този път ?
  " Нямаме нито едно гласуване, което да не е монолитно."
  защо тогава вземате заплати за 23 ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 612 Разстроено

  Вече 25 години ДС управлява България чрез различните си отдели , ДПС като част от ДС има и ще има силно влияние в управлението на страната докато няма лустрация .
  Но след като всички партии са брънки от тази верига ,това е невъзможно а вече и твърде късно , всичко което можеше да се заграби бе заграбено остава битката за еврофондовете.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Със злоупотребата по един много груб начин с етническия вот и тенденцията да злоупотребява и с вота на етническите роми - ясно изразената докрина на Лютви Местан, всъщност ДПС се опитва да бъде главната партия и първостепенната политическа сила в България като търгува национална сигурност срещу икономически интереси.

  Това е слонът в стаята, който някакси повечето политици не смеят за коментират и оставят анализаторите да говорят.
  ================

  Радане, това не е '' доктрината Лютви Местан '' а е Доктрина за разграждане на Държавността чрез изкуствено създадената етническа партия ДПС от кукловодите на ДС а агент Павел, агент Сава и другите в тази структура са преките изпълнители като мозъчния тръст е в УБИТ.
  Тази партия за това е създадена и действията им трябва да са очаквани както и на другата ретроградна Руска партия Атака с която са като скачени съдове и в действията си и във финансирането през Руското посолство удостоено не само с хидро инженерски хонорари а даже с оредени и медали.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Вчера едно,днеска друго.Няма какво да му чета интервюто.Като гласоподавател на РБ пак питам,а е време и журналистите да питат:Как ще стане това мнозинство от 2/3 в парламента без ДПС което ще е нужно за промяна на важни текстове от конституцията която пък промяна ще помогне за съдебната реформа.

 15. 15 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Добре, че е Радан!

  Happy face says, adios !
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Добре обосновано интервю на Кънев!
  Обяснено като за "аз съм прост, и вий сте прости", ама дали каракачанките разбират?!...

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  [quote#7:"Harvey Specter"]Рамадан няма никаква заслуга, недейте си приписва чужди успехи. [/quote]
  Пак ще попитам. Защо мислите Радан Кънев ходи да разговаря с Борисов?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Електронното гласуване е спасението.

 20. 20 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 406 Неутрално
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  "Направихме своята оценка. Тя не е максимална, не е лоша."

  Танев, Москов, Лукарски, Кунева...
  С не лоша оценка?! Аре стига бе!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като Кънев се пише толкова голям реформатор защо не повдигне въпроса за нарушаване на конституцията на страната след като куцо и сакато знае че ДПС е партия на етническа основа и противоречи на конституцията нали се е клел в нея и трябва да я спазва.От там трябва да започнат реформите за да има някакъв напредък.Не може да правиш нещо друго и в същия момент да я погазваш.Ако не се вземат мерки то според мен този парламент и правителство нямат право да ни управляват след като не спазват конституцията.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Вие и с Бойко нямаше да управлявате, и ДПС щяхте да изринете от властта.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#22] от "ahorra":
  Този въпрос го задай на Борисов, щото той се опитва да пази ДПС назначения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1267 Любопитно

  "ДПС могат да се гънат, както искат. Само че ние да си седим на мястото."

  А така! А вие не сте си по местата в парламента при важните гласувания, нали Кънев?! Май в това беше проблемът. Бързате като палета пред майка си да подменяте кадри из цялата страна, а после червите уши на "личен" разговор в Банкя, оправдавайки се само с ДПС. Да, но ДПС няма проблеми с дисциплината, нали? Когато се приемат законите те са там, а вас ви няма. Гласуванията ви били "монолитни"? Моля?! Ти лично се постара да не са такива като пред очите на всички си правиш лукави експериментчета. Нищо не сте направили! Когато стане напечено, се измъквате като мокри върви - Христо Иванов го доказа като не отиде на избора на председател на ВКС, защото не му се гледали "филми", а после освен да поиска дисциплинарни наказания на Янева и Желявска не направи нищо!
  И пак да ти припомня, Кънев... не сте на площада, а в НС! Войната там става с натискане на копчета, а ДПС имат почти два пъти повече гласове! Съотношението при вашите непрекъснати отсъствия става 3:1 и там е истинската опасност - за всички, не само за вашите столчета. Тъй че, стига си опявал (оправдавал) - чакаме законопроектите ви!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 27. 27 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Все повече затихват приказките и действията(ако изобщо е имало) за реформи и РБ започва да се изживява, като консилиери на ББ, гадна работа. Ще излезе, че и тия са, като ония.

 28. 28 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Аз подкрепям това правителство и за разлика от други , смятам че посоката е правилна. Искаше ми се скоростта да е малко по-голяма, ама политиката е изкуството на възможното, явно като народ това са ни възможностите в момента.

 29. 29 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Усещането за власт е опиат,

  от къде тръгна рамадан до къде стигна

  от блогър и адвокат до измислен, набеден фактор;

 30. 30 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#22:"ahorra"]Като Кънев се пише толкова голям реформатор защо не повдигне въпроса за нарушаване на конституцията на страната след като куцо и сакато знае че ДПС е партия на етническа основа и противоречи на конституцията нали се е клел в нея и трябва да я спазва.[/quote]

  А кой контролира Конституционният Съд? Отговора се крие в решенията на същият този КС по казуса Делян Пеевски.

 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9189 Неутрално

  Да така е имат влияние и крайно време е да ги отстранят завинаги, стига са преяждали с власт, особено до като бяха комунистите техни партньори.

 32. 32 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#12:"lout66"]Но след като всички партии са брънки от тази верига ,това е невъзможно а вече и твърде късно... [/quote]
  Здравословният песимизъм и недоверието са много ценни качества тъй като ни предпазват от глупави грешки. Но когато тоталното недоверието стане твоя житейска философия капанът щраква и ти се оказваш вътре в него. Невъзможността да осъзнаеш, че не всички са маскари те прави безпомощен и беззащитен. Преди 1989-та ТЕ ни управляваха като ни караха да вярваме в дивотии. Сега ТЕ ни управляват още по-ефикасно яхнали нашето недоверие. То е като див плевел - не изисква специални грижи, семето му пониква на най-неочаквани места. ТЕ контролират медиите и ТЕ разхвърлят с ехидна щедрост семената на недоверието. Превърнали ни по този начин в тълпа, за ТЯХ остава само да дърпат юздите на нашето недоверие, да ни разделят на групи, да не ни дават възможност за единомислие и въобще да мислим самостоятелно - с главите си.

 33. 33 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 529 Разстроено

  "Ние направихме два много големи компромиса. Искахме кабинет с къс мандат и ограничена програма и нов премиер. Съгласихме се на правителство с пълен мандат и пълна програма със стария премиер. Ние подкрепяме това управление с изпълнение на програмата."

  Ей тия ДВА компромиса ще ви оставят следващия път извън парламента!
  ЛЪЖЦИ!!!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 34. 34 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Оставката на Вучков е автогол за Борисов.Много хора няма да му простят този умишлен гаф. Това ще се види на местните избори.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  "Стабилността на България изисква ДПС да бъде изолирана от възможността за купуване на гласове и от икономическата власт, с която разполага."
  И за това трябва да работят всички български партии.

 36. 36 Профил на Павлин Кралев
  Павлин Кралев
  Рейтинг: 381 Гневно

  Да ДПС има влияние и то са дължи на огромната българска глупост. Ако българина искаше да няма влияние, то щеше да гласува по активно. Явно Българина иска да направи децата си роби, както самият той е бил направен от комунистите.

  http://iconomicabg.blogspot.com
 37. 37 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Необходим е образователен ценз за гласуване, не може неграмотни, диви паразити да определят живота ни....

 38. 38 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ДПС и сектор сигурност, хм? КТБ на чия везна да сложим? Ако и ДАНС и КТБ са на едната страна на везната, какво остава за другата? Само ЮП? А извън тези три събития какво остава от сделката "Орешарски"? Много по-вероятно ми се струва сектор сигурност и КТБ да са били на противоположните страни на везната. Хронологията на събитията като че ли също го илюстрира. Не ми харесва позицията, в която се оказват Атака+БСП при такъв прочит на събитията - ни лук яли, ни лук мирисали.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 39. 39 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#37] от "pentuer":

  необходимо е да има държава, а не дискриминация по какъвто и да е признак,

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Радан е като онзи гръцкият Ципрас, сервира истината на избирателите си на час по лъжичка. Накрая ще се окаже, че почти нищо от обещаното няма да бъде изпълнено, много от тях защото просто са били неща които дори не са смятали че ще се правят а други поради нереалистичността им. И естествено виновните ще са другите а не обещавалите. Да чакам Радан да го признае все едно това да го направи Ципрас.

  Реалистите го знаем това и сме доволни и на малкото /стига да стане/, сектантите подскачат и не искат да я видят истината та се налага Радан да им я съобщава на малки дози.

  Така че чакам момента когато Радан с половин уста ще почне да обяснява че видите ли, налага се да не изолираме напълно ДПС, без тях не може. Например за конституционните промени. Не че ще ми е приятно, просто такива са реалностите. Или пък същото но за БСП, той преглътна АБВ и Първанов така че първата стъпка вече я е направил. И после се смеете на Лукарски че чистосърдечно ви каза истината.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Повече млади хора в управлението. Необременени и образовани. Новото поколение десни политици даават основание за оптимизъм.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#33:"dustman"]Искахме кабинет с къс мандат и ограничена програма и нов премиер.[/quote]
  Ами за нов премиер нали ти предложиха на тебе бе Радане, защо се измъкна като мокра връв? Да не припомням кой подскачаше от радост че станало чудо, те вече са във властта. А за късият мандат бас държа, че накрая ще започнеш да говориш, че то времето било малко и затова видите ли не станали реформите.

  Какво ли обяснявам, по-добре един виц, може и да е истински случай.

  Правят социологическо проучване в Америка и задават следният въпрос "В една стая имате сериен убиец, педофил и адвокат. Дават ви пушка с 2 патрона, кого ще застреляте?" Мнозинството отговарят "Адвоката, с 2 патрона". Та така с Радан, адвокат, какво да го правиш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да, няма защо да се лъжат хората. А до неотдавна царстваше целенасочено разпространявана еуфория относно "изолацията на ДПС".

 44. 44 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 578 Неутрално

  ДПС <=> лернейската хидра ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 45. 45 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Радан Кънев, лидер на ДСБ: Не трябва да лъжем хората - ДПС има влияние
  ---------------------------------
  Че ДПС има влияние, има.
  Въпросът е дали това влияние се простира и върху (части от) Реформаторския Блок?
  например по въпроса за отнетия лиценз на Дунарит.
  Мотивите, според Лукарски, виден представител на РБ, са, цитирам:
  "Междуведомственият съвет е констатирал обстоятелства, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът на предприятието. Констатациите са свързани с движението на паричните потоци в "Дунарит".........

  Значи на Дунарит, който в последните години все е на печалба, няма задължения към НАП, НОИ, персонал, доставчици и т.н., му отнемат лиценза, защото е икономически нестабилен.
  Какво правим тогава с ВМЗ? С дългове над 100 млн. към всички, за които се сетиш? И на който държавата, освен че опрощава и разсрочва дългове, дава по 20-30 млн. лв. всяка година?
  Къде са правилата, равнопоставеността и т.н. точки от програмата, Реформаторе Лукарски?
  Това решение е подчинено на принципите на РБ или на интересите на ДПС?


 46. 46 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Дисциплината в парламента"? За селяндурските изстъпления между официалното парламентарно представителство на Кремъл и ПФ едва ли става въпрос. Това ББ не го притеснява. По-скоро ще иде реч за плахата съпротива срещу прокарваното законодателство, обслужващо статуквото на мафията, което ни сервират като "стабилност".

 47. 47 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#45:"fras"]Къде са правилата, равнопоставеността и т.н. точки от програмата, Реформаторе Лукарски?
  Това решение е подчинено на принципите на РБ или на интересите на ДПС? [/quote]
  сдс от години е узурпирано
  от дпс през пламен юруков, емил
  кабаиванов и др. сега лукарски
  е на директния телефон на доган.

 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Радан Кънев, лидер на ДСБ: Не трябва да лъжем хората - ДПС има влияние..
  .........
  Ще има влияние , разбира се , Радане ...От 1989 гоидна, ДС- бкп-дпс има и още има влияние ..
  Лошото тук е , че са майстори на САБОТАЖА, на ограбването на България , на номерата в Нар. събрание и борбата с тях трябва да е УСПОРЕДНА , едновременна, защото и НОВИ Закони трябва да се приемат ..
  С 'периферно' зрение, МОЖЕШ да предложиш ПРОМЕНИ в НК - на първо време , за :
  3 до 5 ГОДИНИ за продаване и купуване на гласове ..!! Поне това може, след като няма да има други промени в Изб. кодекс - до местните избори ...
  Да е ЯСНО и на дпс- агентите , и на ромските барони - по места !! И за 10 гласа - 3 години пандиз !!
  Защото става дума за ОСНОВНИ ПРАВА- правото на ИЗБОР- което се ОПОРОЧАВА в условията на Демокрация !!??
  Основно гражданско ПРАВО - което е принизено до 20 лева и кебабчета ..от продавачи и купувачи ...
  А и някои форми на изнудване - съчетано с това ..../ работа, казан за ракия, дърва за огрев, обществени поръчки и т.н../
  Ерозира се , Конституционната уредба на България - това можеш да го пишеш в мотивите ...!!

  BIG AL
 49. 49 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 405 Неутрално

  А реформи ще правите ли?

 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Лошото е, че и някои другари ИСКАТ Закони - за 5-6 месеца , а в някой цивилизовани страни , един закон може да се приема и за ..години !!!
  Но, така е ...
  Чакат се Законови промени - и то за 5-10 месеца ...

  BIG AL
 51. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Лошото е и , че всеки закон се консултира в една НЕ бързаща реформаторски - коалиция , а това бави процеса и т.н...
  Изобщо, ако не война , то поне усилич са нужни - в няколко посоки- като прибавим и БКП-БСП ..И те са майстори на саботажа - затова за 25 години сме стигнали - до ТУК ..!!!

  BIG AL
 52. 52 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#4] от "442":
  Не уволнение ,а тотална декомунизация на обществото ,Лустрация и забрана за участие в избори под всякаква форма ,отнемане на пенсии ,трудов стаж,привилегии ,звания ,титли и всякакви други комунистически благинки за период от мин.35-40 год. на повече от 800 хил.комунистически и агентурни престъпника ,Насилствена експроприация на всички богатства и пари ,които са заграбили тези червени бандита /Евростат сочи суми над 100 милиарда долара / и Народен съд по Германски модел без сантименти с преобладаващо наказание ТРУД и само ТРУД ,за да се облагородят поне малко тези крадци,мошеници,далавераджии и убиици на милиони българи отишли си преждевремено и без вина от този свят,само заради тяхната лакомия и мародерство.

 53. 53 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А по мое мнение, на първо място в ПРОМЕНЕНИТЕ Закони- службите - трябва да е насочено към 'човешкия" фактор в тях ...Смяна на тази загнил сбор от мутри!!
  ЗАЩОТО , когато човек е почтен и честен , ТОЙ може и със СЕГАШНИЯ Закон - да бъде ТАКЪВ и да НЕ го нарушава , престъпва !!!
  !! Но корумпирания, подкупния, зависимия и с НОВ Закон - не можеш да го спреш ...
  Следователно - Нов закон - ЗА ПРОМЕНИ в кадрите на тези служби !! Нови хора - но си с нови отговорности - не като досега !!
  Илюзия е, че САМО с промени в закона , без да засягаш кадрите - там, ще се осъществи някаква реформа ..

  BIG AL
 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  [quote#2:"Hawaii"]И ЗАЩО не се въведе
  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ при гласуване.
  Не може никой да ме убеди,че [/quote]

  Отговора е много лесен, защото такова искане е популизъм.
  Да, звучи разумно, но няма държава в света, където да има такова ограничение.
  И според мен, най-важното за нас, не за РБ или ГЕРБ, още по-малко за Кънев или Борисов е доста просто, нещата да се бутат в правилната посока, което за момента, макар трудно и бавно, но се прави.
  Но и ние, ако искаме днес и даже моментално да се случат нещата, значи не сме никакви реалисти, то ако беше толкова лесно, значи няма да свърши работа или да е станало.
  Има ги интересите, външни и вътрешни, нещата да не стават, или да се отлагат и в крайна сметка поне да се забавят.
  Затова е и наша грижа ние, чрез всички възможни форми, от гласуване/негласуване до всякакви протести, да притискаме пречещите и да помагаме на действащите, а не само да се оплакваме.

 55. 55 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#15:"Р. Дражев"]Добре, че е Радан![/quote]

  Ъъъъъъ....

 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  [quote#38:"Иван55"]ДПС и сектор сигурност, хм? КТБ на чия везна да сложим? Ако и ДАНС и КТБ са на едната страна на везната, какво остава за другата? Само ЮП? А извън тези три събития какво остава от сделката "Орешарски"[/quote]

  Поне аз мисля, че и така интервюто е достатъчно обширно и като струпаш всички проблеми на едно място, нещата стават като в циганска торба - към това може да се добавят здравеопазването и образованието, изпуснато е влиянието в прокуратурата и т.н.
  Но ако се позамислим, все пак едно от обединяващите звена наистина е ДПС, още от времето на Мултигруп и Илия Павлов, затова, в степента в която се режат пипалата на ДПС, в такава степен се намаляват тези влияния, които непрекъснато ни връщат назад и дори ни рестартират. Говорим все пак за редуциране, защото пълно ликвириране е невъзможно, без значение дали ще го има ДПС, природата празно не търпи и ако тях ги няма, мераклиите не са свършили, но очакванията са, че повече няма да може да се изгради такава добре структурирана политико-мафиотска формация, още повече в рамките на ЕС и НАТО и от този момент натам. Греблото няма да нужда да го настъпваме десет пъти, за да му запомним името.

 57. 57 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fred":

  Иска ти се с нещо да очерниш ДСБ, ама я докара само до железния аргумент, че Радан бил адвокат.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Весело

  [quote#55:"wallenstein"]Ъъъъъъ...[/quote]
  Доводът ти е неотразим!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Знаете ли какво ми прави впечатление? Че както Боко преди време започна на всеки неудобен въпрос да започва "отговора" със "Станишев еди какво-си", така и Радан прави същото. Само че вместо "Станишев" ползва "ДПС".

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#57:"stupid_american"]Иска ти се с нещо да очерниш ДСБ ама я докара само до железния аргумент, че Радан бил адвокат.[/quote]
  Да почвам ли? Парите на ДСБ в КТБ, лъжата на Радан че те не са там, троловете които Костов пращаше по форумите, парите на Костов в КТБ и лъжите му че няма пари там, "бедната" му жена пенсионерка с 300,000лв в КТБ и щерка му с 50,000лв месечно пак там, Костов застанал до Станишеф да плюе при аферата Костинброд, купуването на гласовете в Хасково при изборите 2014г, хората на РБ арестувани за купуване на гласове пак там, РБ заедно с БСП на кметските избори във Варна.... само част от нещата които знаем.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На критиците на РБ ще кажа следното. Какво искате от партиен съюз, който не получи и 8% на изборите. Толкова са им силите. Ако за 4 години направят само едно свястно нещо, например прилична съдебна реформа, която да си заслужава името и наистина да доведе до наличие на истинско правосъдие в България, ще са извършили подвиг. На следващите избори, ако сме доволни от тях, и искаме да направят още две-три основни неща за 4 години, ще им дадем 20%.

 62. 62 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#54] от "tsvetko_51":  До коментар [#2] от "Hawaii":

  И ЗАЩО не се въведе
  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ при гласуване.
  Не може никой да ме убеди,че - цитат на коментар #2 от “Hawaii”


  Отговора е много лесен, защото такова искане е популизъм.
  Да, звучи разумно, но няма държава в света, където да има такова ограничение. "-------------------------------------

  Защо ни е образователен ценз????????
  Много по справедливо е да се проверяват платените данъци в НАП, за година-две назад, и ако няма такива, да нямаш право да гласуваш!
  След като си само потребител в тази държава, то нямаш никакво право да и определяш бъдещето и политиката!

 63. 63 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#56:"tsvetko_51"]Но ако се позамислим, все пак едно от обединяващите звена наистина е ДПС, още от времето на Мултигруп и Илия Павлов,[/quote]
  До коментар [#56] от "tsvetko_51":
  Факт, НО: Афинитета на Станишев към ДАНС е факт с исторически корени. Амнистията от края на управлението на Станишев и нейните последствия да ги припомням ли? А последствията от миналогодишното сливане на ДАНС и ГДБОП? Не, не може да има правдив анализ, в който тези факти да се пропускат. Сделката "Орешарски" беше сделка национална сигурност срещу КТБ, сделка между национални андрешковци и геополитически пешки. Не съм съгласен, протестирам, крещя -съсела, овцата и ореха са национални предатели. Другите са крадци на едро, бисери, които произвеждат бисери и от цигари и от банки. Сите плачат за сянка на квадратчета, но по различни членове и параграфи. И да не се забравя, автори на законите за ДАНС са Станишев и обкръжението му, иначе казано путинките, които сега се строяват под знамената на Атака.
  Лично: Често се засичаме и за мен са удоволствие обичайно балансираните ви мнения. Този път ви провокирам с крайно мнение, но по тези въпроси не съм в състояние за друго. Молба - когато ме цитирате, натиснете и "отговор".

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 64. 64 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Това, че ДПС дестабилизира държавата го знаят и децата. За месеците в управление РБ трябваше да предложи и наложи мерки за ограничаване на това влияние. Първите и неотложните са промени в изборното законодателство. Но още по -важно е преди началото на кампанията да бъдат неотрализирани организаторите по места, които купуват циганските гласове. Те са известни на всички, занаят ги и полиция и в общините. Има закон против тяхната дейност и само ако се спази, проблемът ще е почти решен. Вкарай 50 - 100 тартора зад решетките, защото имаш законно прево, и другите сами ще се откажат. Ето 5% по малко гласове за ДПС. Въпросът е защо не го правят? Не, че не знаем.

 65. 65 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  " ЗАЩО не се въведе
  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ при гласуване"

  Защото според настоящата Конституция всеки български гражданин, навършил 18 години, независимо от пол, етническа и религиозна принадлежност, има право да гласува.

  "Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа."

  Същевременно в конституцията има изискване, че образованието до 16 годишна възраст е задължително.

  "Чл. 53. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително."

  Т.е. самата конституция позволява това противоречие. За да се разреши, трябва да има поправка в нея, и по-точно в чл. 42, който да изисква наличието на завършено образование до 16 годишна възраст. За тя цел може да се въведе образователна степен "задължително образование", подобно на степените начално, основно и средно, и да се допълни категорията на нямащите право да гласуват ( заедно с осъжданите лица)...

 66. 66 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  А защо да му го задавам като по добре ще да си ходи и ако не иска да го изгоним.С питане и преговори времето мина иска се да се вижда задвижване на машината която не работи четвърт век.

 67. 67 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fred":

  Служиш си с доста комунистически методи на поднасяне на информация, например:

  [quote#60:"Fred"]троловете които Костов пращаше по форумите[/quote]
  - представяш слух или твоя приумица (не съм го и чувал даже) като утвърден факт


  [quote#60:"Fred"] парите на Костов в КТБ и лъжите му че няма пари там, "бедната" му жена пенсионерка с 300,000лв в КТБ и щерка му с 50,000лв месечно пак там, [/quote]
  Какво общо имат личните пари на Костов и жена му с ДСБ?


  [quote#60:"Fred"]Костов застанал до Станишеф да плюе при аферата Костинброд[/quote]

  Поредното преувеличение. Костов просто каза, че иска да се разбере каква е истината. Така или иначе, Костов не е вече фактор в ДСБ.

  [quote#60:"Fred"]РБ заедно с БСП на кметските избори във Варна....[/quote]
  Доколкото ми е известно, става дума за независим кандидат и не РБ, а ДБГ.

  За останалите неща си прав - парите на партията и разкритията за купуване на гласове са гафове. Само че, ако толкова ти пука а аферата КТБ, то тогава трябва публично да се отречеш от Бойко Борисов, по чието време банката се разразстна и парите на държавните предприятия се прехвърлиха там. И изобщо, ако РБ са грешни за КТБ и купуване на гласове, то ГЕРБ са два пъти по-грешни. Извинявай, ако не си гербаджия, но с такова впечатление съм останал. Като цяло, силно ти личи, че си абсолютно пристрастен и воден от омраза към Костов. Да не би и ти да си си загубил работата при Костов?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  [quote#65:"kirsner"]Защото според настоящата Конституция всеки български гражданин, навършил 18 години, независимо от пол, етническа и религиозна принадлежност, има право да гласува. [/quote]
  Той и всеки има право да бъде избиран за Президент
  Което не е попречило да се въведат куп ограничения
  за иначе имащите конституционно право да бъдат
  избирани за Президент.
  Възрастовото ограничение,например.
  Да не е по-млад от ХХХ години....
  И да има пребиваване на територията на България
  за период от........и следва описание......
  Щом тези ограничение НЕ ОГРАНИЧАВАТ
  ВСЕОБЩОТО иначе ПРАВО ДА БЪДЕШ ИЗБИРАН
  Така и задължителното поне на този етап
  въвеждане на ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ при гласуване
  СЪЩО НЯМА С НИЩО ДА ОГРАНИЧИ ВСЕОБЩОТО
  ПРАВО ДА ГЛАСУВАШ.
  Нека осъзнаем,че РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИ
  в които НЕ УЧАСТВУВАТ НАЙ-БЕЗПРОСВЕТНАТА
  ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ биха били КОРЕННО РАЗЛИЧНИ
  от сегашните.
  Уверен съм,КОРЕННО РАЗЛИЧНИ КЪМ ПО-ДОБРО....

 70. 70 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Четох интервюто с г-н Радан Кънев, четох и повечето от коментарите, при което се учудих, че елементарната манипулация на този човек хваща дикиш!
  Като критично мислещ човек си задавам следните въпроси:
  1.Министър председателя отказва да отстрани Лазаров и Писанчев, но за този отказ, според Кънев, виновни са им от ДПС...Борисов не е виновен...учудващо..
  2.Вътрешният министър в израз на несъгласие с поведението на премиера подава оставка....според Кънев, ДПС са предизвикали тази оставка....те, като участници в управлението, както и Борисов, нямат вина...учудващо...
  3.ГЕРБ прокарва съмнителни закони, като тези за пенсионните фондове, с помоща на ДПС... За това са виновни от ДПС. Тези, които са предложили законите /ГЕРБ/ вина нямат....
  4.На изборите се купвали гласове....ми къде са ви поправките в НК, съгласно които за престъплението "купуване на гласове" по време на избори се носи по-тежка наказателна отговорност, както и че за този вид престъпления могат да се ползват СРС...
  5.Така наречените реформатори кога ще дадете информация какво се случи с КТБ, с потрошените пари по АЕЦ Белене и т.н.....или ДПС ви пречи...
  6.Да, ДПС трябва да бъдат изкарани от властта, казано най-общо....но само по себе си това няма да подобри качеството на живот в тази страна. Необходими са качествени промени в икономическия и политическия живот на тази страна, както и съграждане на институционалния капацитет на страната....
  и т.н. и т.н. .............
  Така че като сте я взели тази власт, ползвайте я по предназначение, вземете управлявайте и реформирайте!!
  В противен случай, след четири години управление, някой журналист ще ви попита "Защо не успяхте да извършите необходимите реформи ?", а Радан ще отговори "Ами от ДПС не позволиха".......хахахахахахахах.......

 71. 71 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Трябваше да гръмне банката, известна като "банката на Доган" и да се изпарят 4 милиарда. И не просто финансовата стабилност, но стабилността на държавата да се разклати, за да се получи някакъв консенсус относно ДПС. Защото това стана при финансов министър /сега депутат от ДПС/, главен гуверньор /несъстоял се депутат от ДПС, но негов кадър/ финансово разузнаване, ДАНС и МВР, също под шапката на ДПС... И се видя какъв проблем е да се отлепят някои фигури, да се рзвинтят някои гайки на ДПС. Надежда има, доколкото всички нормални партии /дори доскорошните ортаци от БСП/ не искат да имат общо с това ООД. Остана като че ли само Атака която покрай руската си същност няма против флирт с ДПС. Следвайки заръките на Путин и Ердоган.

 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кънев се компрометира тотално като пристана на Борисов и Цветанов и се захвана с милиционерщина.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Весело

  Цитат от статията горе:

  Радан Кънев е лидер на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок.

  -------------------------------------

  Не моа да повярвам, ами тогава що не е в правителството и като адвокат да прави съдебната реформа?

  А че ДПС има влияние го знаят дори пеленачеата в България!

  Радан пак се опитва да открива топлата вода?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 74. 74 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#70:"bluesky1"]В противен случай, след четири години управление, някой журналист ще ви попита "Защо не успяхте да извършите необходимите реформи ?", а Радан ще отговори "Ами от ДПС не позволиха".......хахахахахахахах....... [/quote]

  Ами Радан, както цялото ДСБ, дори с председател Костов, са си троянски кон на БСП на българската политическа сцена!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 75. 75 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#60:"Fred"]Да почвам ли? Парите на ДСБ в КТБ, лъжата на Радан че те не са там, троловете които Костов пращаше по форумите, парите на Костов в КТБ и лъжите му че няма пари там, "бедната" му жена пенсионерка с 300,000лв в КТБ и щерка му с 50,000лв месечно пак там, Костов застанал до Станишеф да плюе при аферата Костинброд, купуването на гласовете в Хасково при изборите 2014г, хората на РБ арестувани за купуване на гласове пак там, РБ заедно с БСП на кметските избори във Варна.... само част от нещата които знаем. [/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 76. 76 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#29:"ana_ni"]Усещането за власт е опиат[/quote]

  [quote#70:"bluesky1"]Да, ДПС трябва да бъдат изкарани от властта, казано най-общо....но само по себе си това няма да подобри качеството на живот в тази страна. Необходими са качествени промени в икономическия и политическия живот на тази страна, както и съграждане на институционалния капацитет на страната.... [/quote]
  Но за това са необходими смели хора, а такива струва ми се не са в изобилие и докато има опасност някой "да те държи за шлифера" нещата никак не са розови, а на есен с нова песен ще почнат едни боричкания, защото от резултатите на местните избори ще се разбере вървим ли в правилната посока или се самозалъгваме, че всичко е наред!!!!!

 77. 77 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#35] от "rosiraycheva50._":

  всички български партии трябва да работят в посока внедряване и пускане на етнически турци и на цигани на ръководни места ,това е причината да се развива ДПС толкова успешно дълги години ,под маската на борци за права и свободи на малцинствата се изгради типична мафиотска структура ,но това стана с активната роля на всички останали български партии ,които действат на принципа на расизма и това е реалността .

 78. 78 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#74] от "такованка $-джия":

  всички партии в България са червени и са креатури на КОЙ ,т нар стара ДС ,даже и имената им на повечето включват ДС -ДСБ ,ДПС ,НДСВ ,ДКМС ,СДС и т н .

 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#61:"bawarec"]На критиците на РБ ще кажа следното. Какво искате от партиен съюз, който не получи и 8% на изборите. Толкова са им силите. [/quote]
  Проблемът е, че приказките /пък и претенциите/ им са МНОГО по-големи от силите. Да не говорят и обещават толкова, разбираме че те тези неща толкова лесно не стават. Но те не спират а и другите изкарват виновни ако нещо не стане както искат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#67:"stupid_american"]Служиш си с доста комунистически методи на поднасяне на информация, например:
  троловете които Костов пращаше по форумите- цитат на коментар #60 от “Fred”
  - представяш слух или твоя приумица (не съм го и чувал даже) като утвърден факт[/quote]
  Ти просто си лъжец, беше доказано с публикации и потвърдено от агенцията където са наемани и Радан сам се извини за това, каза че не е знаел. За това му вярвам, Радан разбира от Интернет /познаваме се от един форум/ и знае колко неефективни са троловете.

  http://www.standartnews.com/balgariya-politika/kanev_dsb_sa_plashtali_na_trolove_prez_2011_g-226559.html

  Кънев: ДСБ са плащали на тролове през 2011 г.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#67:"stupid_american"]Какво общо имат личните пари на Костов и жена му с ДСБ?[/quote]
  Има защото "големият борец с мафията" се оказа че си държи парите в банката на мафията. Защото първоначално излъга, че няма пари там, защото една пенсионерка няма как да има 300,000 лв банков влог освен ако на нейно име са превеждани съмнителни пари получени за "услуги" от Костов. Същото се отнася и за дъщеря му с месечни хонорари по 50,000 лв от КТБ.

  Едно младо момиче и по 50,000лв месечно, че тя ще стигне дори Доган. Лесно е да се стигне до извода ,че те не са за нея а за баща и. За какви услуги?

  И всичко това е от човек ръководител на ДСБ която се самообявява за единственият борец с мафията в България. Да не говоря пък, че парите на ПАРТИЯТА ДСБ са държани в КТБ, банката на мафията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#67:"stupid_american"]Поредното преувеличение. Костов просто каза, че иска да се разбере каква е истината.[/quote]
  Поредната лъжа, Костов каза че изборите трябва да се отложат с една седмица защото щели да бъдат "фалшифицирани" с тези бюлетини и не се знаело колко още има такива. Да се напечатали нови.

  Абе вие за глупаци ли ни имате, да не помним какво е било само преди година? За твое голямо нещастие помня всичко и съм още от 1989г в събитията, в много от тях пряк участник.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#67:"stupid_american"]Така или иначе, Костов не е вече фактор в ДСБ.[/quote]
  Ами то и Тодор Живков не е в БСП, значи да ги забравим 45 години какви ги вършеха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#67:"stupid_american"]то тогава трябва публично да се отречеш от Бойко Борисов, по чието време банката се разразстна и парите на държавните предприятия се прехвърлиха там. [/quote]
  Винаги съм казвал, че грешка на ББ е че не взе навреме мерки за КТБ. Макар че истинското и главоломно нарастване преди последните 1-2 години беше от частните влогове, не от държавните, има статистика и съм я давал. Просто стадото привлечено от големите лихви се хвърли с главата напред в пропастта макар че го предупреждаваха. От там беше основната маса от парите, не от държавата.

  И все пак отново казвам, че още при ББ трябваше да започне постепенното изтегляне на държавните пари от КТБ, това което започна Райков.

  Но пък и да ти кажа, че КТБ беше основана ПО ВРЕМЕТО НА КОСТОВ и то с едни доста съмнителни офшорни комбинации на ръба на закона. Потърси си спомените на бившият и директор в онзи етап, няма за всичко да ти го сервирам.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 85. 85 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#82:"Fred"]Абе вие за глупаци ли ни имате, да не помним какво е било само преди година? За твое голямо нещастие помня всичко и съм още от 1989г в събитията, в много от тях пряк участник.[/quote]
  Ами за глупак те имаме...Съмняваш ли се в това?

 86. 86 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  След като право и задължение на депутатите е да имат законодателна инициатива, доста странно ми изглежда, че когато правят интервю на виден "реформатор" журналистите го питат за всичко друго, но не и КАКВИ реформаторски законопроекти е внесъл в НС?
  И понеже всички знаем отговора, а той е, че НЕ е внесъл и един, би трябвало да го запитат ЗАЩО не е внесъл нито един и КАК смята да прави реформи!?
  Те обаче му подават реплики, за да може да се упражнява по стил и да се дуе как без него нищо не ставало...

  Hamster
 87. 87 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иван55":

  ОК

 88. 88 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Радане, не бой се! Ти действай по реформите и ще видиш как хората ще застанат зад теб.
  Само по Фейсбук нема да стане, но ти това го знаеш...

  .
 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  Като искаме реформи,следващия път много трябва да се замислим,като гласуваме.Кой наистина иска и може,и кой само си приказва.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Можем само да завиждаме на сплотеността на електората на ДПС, но в същото време причините за тази сплотеност са изключително притеснителни.

 91. 91 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар №54:"tsvetko_51" "Да, звучи разумно, но няма държава в света, където да има такова ограничение."
  Какво пречи ние да сме първата държава с ценз за избиратели ? Още повече като се има впредвид гъстотата на популацията от неграмотни мангали !!! ВАЖНО Е ДА СЕ ПРАВИ ТОВА КОЕТО Е ПОЛЕЗНО ДА НАРОД И ДЪРЖАВА, А НЕ ДАЛИ ГО ИМА ТУК И ТАМ ИЛИ КАКВО ЩЕ КАЖАТ ХОРАТА !

 92. 92 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 632 Разстроено

  За да се създадат условия за нормален живот на младите и работоспособни българи и да спре изтичането им от страната, трябва да бъде отвоювана държавата ни от корпоративно-търговската мулташко-рубладжийска ДС мафия. Не само защото тя задушава развитието на малкия и среден бизнес и обслужва антиевропейската политика на Кремъл. Чрез ДПС тя корумпира държавата, етнически дезинтегрира, капсулира и противопоставя (не само с цел изборен резултат) нашето общество, създавайки условия за малцинствена битова престъпност, за верско-етнически сепаратизъм и за разграждане на българската държавност. Тя вече цели 25 години тласка държавата ни към установяване на Босненски модел, с който се облагоприятстват имперските амбиции на определени съседни държави.
  Ето защо България има нужда от дългосрочна политико-икономическо-демографска стратегия и от пълна мобилизация на родолюбивия граждански и политически авангард, включително на целокупната българска емиграция, за нейното изпълнение ! Първата стъпка е да се стесни полето за изборни манипулации, по-конкретно - изчистване на избирателните списъци от мъртви души и предоставяне на сънародниците ни зад граница на възможност за дистанционно електронно гласуване !

 93. 93 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ами естествено, че ДПС има влияние бе Радане. ДПС са трета политическа сила с тенденция да стане втора. Твоята партийка е 0 и нещо процента, а общо за реф блока едва 6. Така че няма нищо по естествено от това дпс да има влияние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK