Министърът на труда Ивайло Калфин: Надявам се до края на април парламентът да приеме пенсионните промени

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика

© Георги Кожухаров

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политикаПо повод изтичащия срок за подготовката на пакета закони за промени в пенсионното осигуряване "Дневник" разговаря с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. 


Г-н Калфин, наближава 31 март  - срокът, който си бяхте поставили за обсъжданията на пенсионната реформа. Сглобява ли се вече общата картина?


- Не бих казал, че е реформа, не изменяме конструкцията. Целта е да променим параметрите, така че пенсионният фонд да стане максимално самостоятелен, да се намали зависимостта от бюджета и да се повишат пенсиите чрез по-висок коефициент на заместване на дохода от труд. За да стане това, трябва да се променят параметри и в приходната, и в разходната част на НОИ – размерът на осигурителните вноски, стажът и възрастта на отделните категории работници, да се набележат мерки за повишаване на събираемостта и за достъпа до пенсионната система.
Допълнително бяха включени темите за връзката между НОИ и капиталовите схеми, която се разработва от Министерството на финансите, предстои да обсъдим пенсионирането по болест и работата на ТЕЛК и въвеждането на изискването за възраст за служителите в сектор "Сигурност". Обсъдихме всички параметри един по един, изслушахме предложенията и аргументите на работодателите и синдикатите и от всички тези елементи вече сглобяваме матрицата.


Какви стойности ще заложите?


- Максимално приемливи. Не очаквам пълно съгласие по елементите в матрицата, но очаквам и социалните партньори и политическите сили да проявят готовност за компромиси. Всички са съгласни, че сегашното състояние на пенсионната система, особено с демографските перспективи, гарантира мизерни пенсии и тя трябва да се промени. 


В какъв период  се планира НОИ да стане самостоятелен?


- Зависи дали по-бързо или по-бавно ще се увеличават възрастта и стажът, размерът на вноската също влияе. Търсим мерки, които да бъдат максимално приемливи и да не създават допълнителен стрес върху работещите и работодателите. Стремим се за 10 - 15 години субсидията постепенно да намалява и да се сведе от сегашните 53% до близо до нулата, а ако има субсидия, тя да отива за по-високи пенсии.


Според оценки на синдикатите около 3 млрд. лв. е резервът от несъбрани осигурителни вноски. Какви мерки се планират за повишаване на събираемостта?


- НАП обеща да даде подробна справка, но според мен сумата е в порядъци по-малка. Мерките за по-добра събираемост са свързани с приетото през декември криминализиране на укрити вноски. С работодателите и синдикатите обсъждаме мерки за намаляване на влиянието на сивата икономика, особено на трудовия пазар, за да излязат наяве сметките. Никой не обича да плаща данъци, но в България и данъците, и осигуровките са най-ниските. 


Кога очаквате да сте готови с текстовете на проектозакона?


- До края на март ще имаме някакъв вариант, после следва обществено обсъждане по процедура, макар че на практика то вече е в ход, после трябва да мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това вероятно ще отнеме месец и се надявам в края на април или началото на май законите да са в парламента. 


В последните месеци около универсалните пенсионни фондове се прокарват няколко различни по вид промени – не само темата с местенето на вноските между тях и Сребърния фонд, но и очакваното намаление на таксите, а сега и промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които косвено също се отразяват на портфейлите им. Не е ли прекалено стресиращо това за системата?


- Да разделим нещата. Промените в земеделските земи създават проблеми на фондовия пазар, не само на пенсионните дружества, но това е различна тема. За пенсионните дружества се работи законодателство, представено от КФН, надявам се, съвместно с асоциацията им. Самите те са казвали, че може да се намали таксата и е нормално да се правят корекции в системата. Вариантът, предлаган за тях, е доста по-мек, отколкото в други държави, някои от които ликвидираха втория стълб. Общо в капиталовите схеми има около 8 млрд. лв. -  вярно, че е малко, но затова промените във втория стълб ангажират повече дружествата да убеждават хората и това очаквам да повиши интереса и към третия стълб 


Как ще коментирате идеята пенсионните фондове да инвестират в инфраструктура?


Теоретично е възможно, практически е по-трудно, но държавата трябва да създава такива условия. В САЩ например на някои магистрали е написано, че се изграждат от еди-кой си фонд. Говорил съм по-рано с пенсионните дружества, но те търсят държавни гаранции, каквито трудно могат да се дадат за частни инвестиции в условията на ЕС. Между другото планът "Юнкер" работи на този принцип – финансирането не е грант, нито заем, а инвестиция, която да доведе до нова инвестиция. В развитите икономики това е по-лесно. Фондовете трябва да имат някаква гаранция, че ще получат доход, а в България да се направи магистрала, пристанище, летище  невинаги е възможно с гарантирана печалба.


Какви промени предвиждате в Агенцията по заетостта, която повече от месец вече е без ръководител? 


- Агенцията има ръководител, изпълняващ длъжността, а скоро ще има и титуляр. Там е необходимо услугите да се преориентират така, че да са близо до хората, които имат нужда от тях, а не да чакаме някой да дойде в бюрото по труда да се регистрира. Трябва ние да потърсим безработните, да потърсим и работодателите, за да ги срещнем. 


В същото време се готвите да посрещнете работници от чужди държави.


- Става дума за запазване на бизнес. От ИТ сектора са готови да наемат няколко хиляди души през следващите месец - два. Програмите в България не могат да подготвят толкова хора , защото характерът на работата изисква специфична предварителна подготовка още на ниво училище, която трудно може да се компенсира с курсове или обучение за преквалификация. Вместо да се губи бизнес, е по-добре да се позволи на хората да дойдат тук, да плащат данъци, да харчат парите си. Разбира се, временно, с временни визи. Впрочем скоро и в медицинските професии ще има недостиг, така че ще бъдем принудени да облекчим процедурата за прием на чужди граждани, която сега е доста бавна. 


Как ще функционира системата за ваучери за почасова заетост?


- Опитваме да приложим и в България системата, която действа в други страни – човек да може да потърси услуга чрез посреднически агенции, предимно частни, например гледане на дете или възрастен, грижа за дома и покупки, ремонти. Чрез ваучерната система бихме могли да стимулираме трудов пазар в райони, в които реално няма такъв или той е много нисък.  Всеки потребител ще може да купи ваучер в интернет. Избира агенция, ползва услуга и плаща с ваучера, а държавата допълва. Може да стане с частни агенции, Червения кръст, общините, важното е да проработи и да се излезе от черния сектор.


Предлагате въвеждането на гъвкаво работно време. Да не ви обвинят, че отваряте вратичка пред удължаването на работния ден...


Няма страшно, ГИТ ще се скара и ще глоби нарушителя (смее се). Гъвкавото работно време е въведено в законодателството от 2012 г., но не се използва както трябва. По закон и сега можеш да отидеш на работа с два часа по-рано или по-късно и съответно да компенсираш. В европейските институции например един път в месеца се компенсират допълнителните часове. Идеята е не да се натоварват повече хората, а да планират деня си, в масовия случай това би улеснило родителите на малки деца, но, разбира се, не навсякъде производственият процес позволява да се приложи.


Защо не се прилага?


- Не се и познава. Ще проработим механизмите, ако трябва, ще увеличим часовете, в които може да варира, за да може да се използва по-широко от хората.


Как ще коментирате предприетото от работодателските организации обжалване във ВАС на размера на минималната заплата?


- Надявам се да не се случи това. Действително могат да се търсят проблеми в процедурата, но това не е най-важното. Впрочем част от работодателите - КРИБ, са съгласни с размера й. Надали минималната работна заплата им пречи чак толкова много.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Калфин, какви са директивите от Москва? Нали ходи наскоро. Ще сваляте ли Боко???

  Между другото Путин жив ли е, че се започнаха едни съмнения...

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Накрая за пореден път ще вдигнат осигуровките и възрастта и това ще го нарекат реформа.....

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Уж реформа щяха да правят,а то пак псевдореформа.

 4. 4 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Трябва да се направят големи реформи - пипат възрастта за пенсиониране - 90 години за мъжете, 89 години за жените, осигурителният стаж да се вдигне на 70 години, НОИ да се закрие, а капиталите на частните фондове да се влеят в енергетиката целево - за субсидиране на липсите в някои махали.
  Това ще доведе да увеличаване на работната сила в страната, край на демографския проблем, намаляване на дефицита и увеличаване на данъчните приходи и приходите от акцизи.

 5. 5 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Естествено горният коментар е на майтап, но във всяка шега има малко истина. Трябва да се въведат индивидуални капиталови партиди и да се тури край на солидарната осигурителна система, защото иначе всичко това ще бъде факт съвсем скоро.

 6. 6 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "Ивайло Калфин: Надявам се до края на април" да приемем оставката на Гоце

  Ех, мечти, мечти.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 7. 7 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ммного тъпо, вместо да лекуват причината - неадекватните условия за работа, те ще тупат още чувала, като преди това ще пуснат некадърни чужденци вътре, щото кафърните, като българските лекари например, просто ще отидат в нормална държава. Честито на печелившите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Работата на Калфин (а и на АБВ) в този парламент е да рекетира правителството като се опитва да прокара популистки проекти уж в защита на по-бедните и беззащитните, като изобщо не се интересува пред какви икономически проблеми е изправено сегашното правителство, но които ще подобряват имиджа на АБВ.
  Очаквам в най-удобния момент тази уж политически-различна от БСП ужпартия да се измъкне от управлението в името на утежняването на политическото положение в страната.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В съвременните условия, правилно би било постепенно, но без протакане, да се намали влиянието на солидарния пенсионен модел и размерът на пенсията все повече да зависи от размерите на индивидуалните вноски на хората!
  Да се извърши пълен преглед и се прекратят всички необосновани плащания от пенс. фонд!
  Аналогично трябва да бъде и в здравната система!
  Категорично трябва да се отказват помощи и лечение на здрави хора в трудоспособна възраст!
  В противен случай парите никога няма да стигат и малкото работещи ще продължават да носят на гръб тарикати и мързеливци!

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#5] от "seth":

  Ако се въведе веднага индивидуална партида за всеки,то милиционерите,военните и чиновниците ще взимат жълти стотинки като пенсия!

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Етатистите, в стремежа си да изтъкнат предимствата на обществените системи, изкараха без да се усетят истината за германската пенсионна система, непроменяна 65 години. А тя е:

  - осигурителен таван 2,1 пъти средната заплата (в България цифрата е 3,5 пъти)

  - Заковани пенсионни вноски общо взето колкото българските

  - Abgeltungsfaktor: размерът на пенсиите е функция на броя осигурени. Ако обществото не ще да вдига заетостта и не ще да приема имигранти да работят, тогава ще се режат пенсии. Така пенсионерите са превърнати чрез паричната принуда в най-големите реформатори и ксенофили, ха-ха-ха-ха!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Програмата за реформи на Калфин е синхронизирана с агент Гоце: каквото има да върши, да го свърши до началото на април, защото тогава АБВ влиза в конфронтация с кабинета с началото на предизборна борба за гласовете на червените бабички на БСП. А на предизборната програма, агент Гоце ще рекламира реформите на Калфин, каквито БСП никога не предприе. Агент Гоце си е подредил картите, но жалко за Калфин; той си тежи на мястото в правителството тук и сега, а не в колодата от карти на агент Гоце. Освен ако и Калфин не е минал на специален инструктаж докато беше в Москва, но диверсионните ходове на Кремъл не са лесни за разгадаване.

 13. 13 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  То с такива реформи жив пенсионер няма да остане. Само на втора пенсия ще може да разчитаме горките. Държавата я пиши фалирала, само заеми теглят и вдигат годините за пенсии.

 14. 14 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Калфин, а и останалите гоцета са наистина големи смешници, но явно продължават да се смята за много хитри и с шапки-невидимки, зад които крият червните си руски задници...
  Но за да се посмеем малко и да видим що за ветропоказатели са тези, вижте това: (и приятно забавление!)

  "Много се забавлявах от информацията за посещението на премиера Борисов в Германия. Ъ-ъ-ъ, аз действително си мисля, че всяко негово пътуване зад граница, особено в Германия, където се опитва да се представи като по-разчупен, ъ-ъ-ъ очевидно европейски лидер, ъ-ъ-ъ буди много смях и-и-и, и-и-и, и-и-и за съжаление обаче това е нашият министър-председател, и ъ-ъ-ъ този смях когато е на наш гръб не е най-приятното нещо. Резултатите от това посещение е, че ние сме поставили една тема, която е абсолютно незащитима и неадекватна. Ъ-ъ-ъ, и -и-итази тема естествено е била отклонена от германската канцлерка госпожа Меркел. А-а-а, тезата че ние трябва да искаме облекчения, защото спазваме правилата,ъ-ъ-ъ е изцяло сбъркана. Защото ако се дават облекчения на тези, които спазват правилата, то сигурно първо ще ги вземат Германия, Холандия, въобще повечето страни от ЕС, и след това ше дойде и нашият ред.
  Така че една незащитима теза, която ние разказваме навсякъде, трудно би могла да-а-а, да се удържи. За нас е много по-добре - България има достатъчно финансов ресурс - ние да се финансираме - имаме такава възможност, достатъчно, европейските фондове, за да може да ги усвояваме напълно. Не съфинансирането е проблемът в България за европейските фондове, проблемът е зле работещата администрация и порочните процедури на поръчки, които се провеждат. А-а-а, по отношение на другите веселби и приказките на министър-председателят пред германската индустрия за това, че, ъ-ъ-ъ той не иска инвестиции в зелена енергия, че няма да ги допусне, ъ-ъ-ъ, че така управлява икономиката, че тя да е малко по-добре от германската, че ше помага на страни само тогава, когато те свалят доходите си до равнището на българските,...,ъ-ъ-ъ .будят подигравки не само сред аудиторията която го слуша, но и в цялата цялата европейска преса. Надявам се, ъ-ъ-ъ това нещо, да не ъ-ъ-ъ продължава дълго. Министър-председателят е човек, който трябва да отстоява действително смислени каузи и да буди авторитет сред своите привържени.., сред своите слушатели, тогава, когато представлява страната ни.
  Иначе ще сме свидетели на други весели международни посещения на премиера Борисов."

  https://www.youtube.com/watch?v=9nY4KkzgOsQ&index=4&list=PLBE42F98D4EADE623

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Любопитно

  Реформата е наложителна и не може да се отлага!Дали това ще стане -по-скоро НЕ! Не виждам политическа воля и кураж.Симулира се някаква активност, но никой не смее да заяви ясната си позиция и да каже истината!А всяка година с 5 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ се допълва бюджета на НОИ.
  Малко данни за размисъл, който иска да има едно информирано мнение:
  Броят на пенсионерите е 2 186 570 (30% от населението и 36% от населението +16 г.),а пенсиите, изплащани към 31 декември 2013г., е 2 670 141 бр.
  Към 31 декември 2013 г. се изплащат 1 635 172 лични пенсии за осигурителен стаж и възраст или 64,4% от всички лични пенсии
  Общо личните пенсии за инвалидност към 31 декември 2013г. са 894 904 бр., което представлява 35,3% от всички лични пенсии и забележете - 13% от българите са ИНВАЛИДИ!?!?
  На 100 работещи се падат по различните бази(само наети или общо със самонаетите) от 74 до 86 пенсионера със тенденция на повишаване.

  И по въпроса с който най много спекулират всички популисти - средната продължителност на получаване на пенсиите по пол

  Средната продължителност за получаване на една лична пенсия се определя от данните за броя на прекратените лични пенсии поради смърт за отчетната година и от информацията за годината, през която са били отпуснати тези пенсии, т.е.продължителността за получаване на даден вид пенсия.
  През 2013 г. средната продължителност на получаване на една пенсия е 20,9 години.
  Запазва се тенденцията продължителността на получаване на пенсия при жените да е по-голяма от тази при мъжете. Жените получават пенсия средно 23,9 години, а мъжете 18,1

  Средната продължителност на получаване на личните пенсии за осигурителен стаж и възраст е общо 22,5 години, при жените 25,4, при мъжете 19,7 години. От тях работещите при условията на първа категория труд получават пенсия средно 25,6 години (жени – 25,3години, мъже – 25,6 години), втора категория – 21,4 години (жени – 22,5 години, мъже – 21,2години) и трета категория – 24,8 години (жени – 26,3 години, мъже – 21,9 години).

  При пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест
  стойността на показателя е 32,7 години. Поради специфичните законови условия за правотона получаване на този вид пенсия, в сравнение с пенсията за инвалидност общо заболяване,средно тя се получава много по-дълго време. Мъжете я получават средно 31,8 г., а жените 34,3 г.
  Средната продължителност за получаване на една лична пенсия за инвалидност
  поради общо заболяване за 2013 г. е 10,4 години. Мъжете са получавали този вид пенсия 9,1, а жените – 11,6 години.

 17. 17 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 532 Гневно

  ; в българия данъците и осигуровките са най ниски ; я тая куха лейка да обясни защо плащаме 20% ддс върху храната ? или ТОВА не е данък ? в % плащаме повече от много държави , а сумите по измислени наказания и още по измислените ТАКСИ какво са ? и това не са данъци , държавническото лицемерие няма край , да си събира партакешите и да се маха , писна ми от айдуци на служба

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK