Д-р Виолета Заркова, шеф на националния антидопингов център: 44% от хранителните добавки са замърсени

Д-р Виолета Заркова смята, че трябва да се въведе по-строг контрол при вноса и разпространението на хранителни добавки

© Георги Кожухаров

Д-р Виолета Заркова смята, че трябва да се въведе по-строг контрол при вноса и разпространението на хранителни добавкиД-р Виолета Заркова е изпълнителен директор на Антидопинговия център към Министерството на младежта и спорта, който осъществява допинговия контрол при използването на забранени субстанции и забранени методи в спорта.


Какъв е вашият анализ на най-пресния случай в българския спорт, при който целият национален отбор по вдигане на тежести беше хванат с допинг? Наистина ли вината е в хранителната добавка, както твърдят от ръководството на федерацията?
- Предварителният анализ, който направихме в нашата допинг лаборатория, показа, че има замърсена хранителна добавка. Но за да се докажат нещата, трябва разследването да продължи. Това не е в компетентността на центъра и на нашата лаборатория, а на акредитирана лаборатория на Световната антидопингова агенция (WADA). Състезателят или в случая състезателите трябва да поискат подобно разследване. Там вече компетентните органи доказват дали и колко е замърсена добавката и как ще управляват този резултат по-нататък.


Вносителят на добавката казва, че според него, че самите капсули са били манипулирани. Възможно ли е при вас да е дошъл такъв материал?
- Всичко е възможно. Това подлежи на доказване.
А защо не може българският анализ да бъде използван като меродавен?
- Той може да бъде използван от българските разследващи власти, но не може да бъде използван за управление на резултата за спортистите, защото нашата лаборатория не е акредитирана. Пробите са поръчани от международната федерация и тя е в правомощията по случая.


Щангистите имат ли някакъв шанс, ако се докаже, че хранителната добавка наистина е замърсена?
- Световният антидопингов кодекс дава възможност на състезателя да докаже как дадено вещество е попаднало в организма му, дали е попаднало без умисъл от негова страна. Това е много важно. Ако се докаже как е попаднало в организма и при доказване на липса на умисъл от състезателя, се преценява какво да бъде наказанието.


Значи има някаква надежда чисто процедурно?
- Всеки в антидопинговата общност действа по правила. В правилата има такава опция да потърсят своето оневиняване. Наказание ще има, но размерът му зависи от много други обстоятелства. Ако състезателят докаже, че е със замърсена хранителна добавка, наказанието е съвсем различно. Преди години имаше случай с трима футболисти на ЦСКА, които бяха наказани за по-малък период от време, защото се доказа, че лекарят им е дал препарата и е направил грешка. А в договорите на футболистите имаше клаузи, че трябва да приемат задължително медикаментите, които им дава лекарят.


Това не е ли вратичка, която може да се прилага и в другите спортове? Да имат договори, които да им помагат да бъдат оневинявани?
- Трябва да се знае - състезателят е този, който контролира какво пие. Не може да го задължите, ако той не желае да приема. Всеки състезател може да каже: "Искам да знам какво взимам." Това е негово задължение. Лекарят или човекът, който закупува медикаментите, трябва да обясни какво дава, да покаже етикетите и състезателят да убеден, че няма забранени вещества. Това е неговата лична отговорност, защото той подлежи на санкция, ако се докаже, че в неговия организъм е попадало забранено вещество и се решава неговата съдба. Може да има наказани и длъжностни лица, но това е последващ ефект.


Имаме примера отново с щангите от олимпиадата в Сидни през 2000 г., който още тогава показа, че не може изцяло да се доверяват на медикаментите, които взимат. Но продължават да не ги проверяват предварително. Как ви се струва този рецидив?
- Възможно е да се прави предварителен анализ, но въпросът опира и до възможностите. Всеки сам определя какво да купува и откъде. Въпросът е да бъде проследено. Закупуването трябва да бъде с повишено внимание. В Сидни например кодексът още не правеше разлика дали състезателят има вина за попадането на веществото в организма. Сега това е регламентирано. Но пък наказанието от двегодишно вече е четиригодишно, ако състезател употребява препарати от класа на анаболните стероиди.


Как биха могли нашите федерации или състезателите да се предпазват?
- Биха могли да купуват от фирми, които следят за качеството. Има фирми, които представят документ от страна на производителя, че тези хранителни добавки са преминали контрол за забранени вещества. Хубаво е, когато се купува, да се изисква от вносителя да представи такъв документ или най-малкото документ за качеството на продукта. Последните данни сочат, че 44% от хранителните добавки са замърсени. Седем случая от зимните олимпийски игрив Сочи на състезатели с положителни проби (преминали през арбитражния съд в Лозана) са от хранителни добавки.


Голяма част от тези добавки вероятно не се пият само от състезатели...
- Не е въпросът само дали спортистите употребяват. При спортистите има забранителен списък на WADA, защото могат да повишат резултатите нечестно. Но тези хранителни добавки съдържат вещества, които са вредни за организма. Какво се случва с останалите хора, които приемат такива замърсени добавки? Голяма част от тях са лекарствени вещества и имат строги правила на предписване. Ако се взимат от здрави хора, имат много вредно въздействие върху организма им. Тази дейност има и социален аспект върху цялото ни общество и не можем да пренебрегваме този факт. Наскоро четох в пресата, че при доц. Иво Петров е на лечение 16-годишно момче с инфаркт вследствие на употребата на анаболи. Знаем проблема, но не го дискутираме и не го решаваме.


А как би могъл да се реши?
- В момента се подготвя от междуведомствена комисия национална стратегия срещу употребата на допинг в спорта. В нея е отделено специално внимание на хранителни добавки и кои са органите, които могат да ги контролират и как да се извършва този контрол. Трябва да се въведе контрол навсякъде – при вноса, при производството, при предлагането. Трябва да е ясно кой има право да предлага и да препоръчва. В добрите практики в чужбина тези хранителни добавки се продават в дрогерии или в специализирани магазини. Там обикновено има консултанти, които могат да препоръчат. При нас това донякъде е така, но не съвсем. Има добавки, които не трябва да се предлагат на пазара. Например тези, които съдържат амфетаминоподобно действие. Амфетаминът е наркотик.


Каква е практиката в развитите страни?
- В Канада се изследват хранителни добавки, но тъй като не може всички партиди да се проследяват, се изследва една. На техния сайт обявяват, че тази партида не е замърсена. В САЩ хранителни добавки, които съдържат метилхексанаминсе предлагат съвсем свободно. Когато преди години тенисистът Димитър Кутровски се провали със същото вещество, той си беше купил добавка от магазина в САЩ, където живее и тренира.


Трябва ли употребата да допинг да бъде криминализирана?
- В някои европейски държави като Италия е криминализирана, в други като Германия се обсъжда подобно нещо. В Испания имат право да влизат да правят проверки по домовете. В Норвегия правят допинг проби във фитнес центровете. Енергийните напитки в Дания са забранени. Те се използват и в спорта, но в част от тях се съдържа прекалено голямо количество кофеин. Освен това в част от тях има и синефрин, а тези вещества влияят лошо на сърдечно-съдовата система. По-важното е ние като общество да формираме нетърпимост към вещества, които са вредни за здравето.


Кога българската допинг лаборатория ще бъде акредитирана от WADA?
- Чака ни работа - подготвяне на технически документи, кореспонденция с WADA, има условия, които трябва да изпълним. Трябва да има стратегически план, бизнес план, апаратура, с която разполагаме, съответните стандарти, с които да работим. Това постижимо ли е? - За момента няма нищо извънредно, просто работата продължава. Зависи от много фактори – външни и вътрешни. Записано е, че до 2016 г. нашата лаборатория трябва да бъде акредитирана.


Изпълнимо ли е изискването за 3000 проби годишно и това няма ли да струва много?
- Не бих казала, че е скъпо удоволствие. Казусът трите хиляди проби е изпълним и това е залегнало в бизнеса плана ни. Икономическата изгода от акредитираната лаборатория е да увеличим броя на пробите. В момента има проблем с транспортирането на кръвта, тъй като трябва да се извърши до 36 часа. Транспортът на кръвните проби е доста скъп, защото се прави в специални контейнери със записващо устройство за температурата във всеки момент. Ако транспортирането отпадне, ще намалим разходите и ще можем да прави повече проби. За миналата година направихме 895 проби, а можем да следим около 50 хиляди регистрирани спортуващи в лицензирани организации. И в момента имаме външни клиенти. На международните състезания в България ние взимаме пробите и ги изпращаме в акредитирана лаборатория. При акредитация на нашата лаборатория тези проби ще остават в България. Освен това това провеждаме допинг контрол по искане на международни федерации, които иначе отиват в чужбина. Ще имаме и договори с трети страни, които нямат лаборатории.


Кой е най-модерният допинг сега?
- Генният. Има разработени методи да бъде регистриран, но се изисква специална методика, която трябва да се валидира. Всички акредитирани лаборатории имат възможност да го откриват. Тази в Гент например е една от водещите в това отношение.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Не само са замърсени, но изобщо не се знае какво има в капсулите, освен, че са прашасали и с изтекъл срок.
  Ако си бременен можеш пометна на секундата само при отваряне на капачката...
  Контролът е нулев!

 2. 2 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Корупция, фалшификации, комисиони, подправени дати...
  Ей и това е, кат всичко останало!

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Ние сме невинни, лекарят на отбора е виновен за всичко... Този филм сме го гледали още по времето на куфарите на Гълъбин Боевски.
  РАЗФОРМИРОВАНЕ НА ОТБОРА, НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ЩАНГИ и парите да се пренасочат за животоспасяващи операции или сиропиталища!!!!

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 4. 4 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Защо изобщо ги наричат 'хранителни' добавки?!

 5. 5 Профил на www
  www
  Рейтинг: 229 Неутрално

  След като за 2014 са направили 895 проби какъв е резултата? Колко от тези проби са кръвни, урина, храни? Къде е отчетът? Тази лаборатория досега е глътнала за няколко години 11 милиона, а явно не се знае за какво. Ако тази цифра е вярна бюджетът на лабораторията е повече от този на съответната в Агенцията по лекарствата, и близко до тези на всички лабове на Агенцията по храните взети заедно. Всичко това както се вижда без никакъв реален резултат, дори отчети нямат. И имат наглостта да се опитват да оправдават щангистите с някакви замърсени хранителни добавки. Какво е това замърсяване което след това се открива достоверно в спортистите. Това са пълни глупости за всеки специалист. След такова изпълнение кой извън България ще вярва на тази лаборатория, независимо какви акредитации ще има? Тези хрантутници трябва да се закрият, а апаратурата и бюджета да се насочат към Агенциите по храните или лекарствата и да се използва за храни и хранителни добавки! Елитните ни спортисти да се тестват навънка защото така няма да се покриват резултатите, както е видно и от последния случай.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Национална? Антидопингова!!! Лаборатория!?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  И какво е направила,за да ги спре тази лаборатория?

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Янко Русев го каза-Бедни сме и затова пием боклуци.

 9. 9 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 395 Весело

  Представете си, откриваме топлата вода...

  1. При внос, трябва да се представя тест от партидата от сертифицирана лаборатория в ЕС.
  2. При първо нарушение се налага глоба от 100,000 евро на фирмата производител или съответно техният основен представител.
  3. При второ нарушение се забранява внос и продажба на съответната фирма.

  Реших проблема на целия български спорт за около 45 секунди.

  Поздрави на всички!

 10. 10 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Много полезна статия! Това е проблем с който всички медии трябва да се заемат, а контролните органи(вкл. Полиция) трябва да започнат да си вършат работата.
  Не подозирах, че дори амфетамини има в тези добавки, това обяснява тази агресивност която тези хора имат след като се "назобат".

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Пак започват същата игра: "Ние сме невинни, някой друг ни е сипал дрогата в добавките."
  Историята на българските щанги е низ от срамни допинг-скандали, а шампионите са плащали медалите със здравето и живота си.
  http://www.blitz.bg/article/5674

 12. 12 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Скапана държава = некачествен зоб.

 13. 13 Профил на llq17382290
  llq17382290
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Спортът отдавна е голям бизнес , а в големия бизнес правила няма ...

 14. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Весело

  "Има добавки, които не трябва да се предлагат на пазара. Например тези, които съдържат амфетаминоподобно действие. Амфетаминът е наркотик."

  Ами тогава да ги оставят за дистрибуция на дилърите! Те в тандем с куките, най-добре ще следят за качвеството на доставките!

  I Want To Believe
 15. 16 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#4:"princess_x"]Защо изобщо ги наричат 'хранителни' добавки?![/quote]

  Крият се зад термина "хранителни добавки". Стероидите нямат нищо общо с хранителните добавки. Хранителна добавка са витамините например - едва ли има човек, който да мисли, че Витамин С е вредно. Истината е, че българите са изключително неграмотни по отношение на добавките.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK