Юрий Асланов: БСП панически се опитва да спре свободното си падане

Юрий Асланов, социолог и член на Националния съвет на БСП

© Георги Кожухаров

Юрий Асланов, социолог и член на Националния съвет на БСПНа Цветница конгресът на БСП обяви поредния си ляв завой, като прие резолюция "Леви стандарти в местната власт". Одобрена беше и организационна реформа, предложена от ръководството на БСП. За бъдещето на левицата "Дневник" потърси мнението на социолога и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов.


Г-н Асланов, накъде отива БСП? Как ви се струва правилния път ли пое новият председател?


- Към този момент БСП е на къстопът. В партията за пореден път през последните 25 години се нагнетява идейно напрежение и панически се търсят решения, които да прекратят процеса на свободно пропадане, на тотален срив в доверието към левицата.
Проблемът е в това, че през изминалия четвърт век БСП нямаше стратегия на развитие, което тя компенсираше с тактика на оцеляване. Тоест с компромиси на своята идентичност в името на властта. Това доведе до днешното състояние, при което средната възраст на партията е 64 години, а на избирателите, гласували за нея на последните избори през миналата година, още по-висока – 68 години.


БСП като партия тепърва започва да се усеща, че не успява да се свърже с бъдещето, но нейното ръководство упорито бяга от проблема, не поставя точната диагноза и не назначава лечение. Новият председател, както и неговите предшественици, е в плен на илюзията, че това, което се случва, е временно и бурята ще отмине, но днешното състояние няма аналог в миналото.


България, а и светът вече се развиват по друга логика, в която традиционните подходи не се вписват и един по един остават в историята.


Бившият ви лидер Сергей Станишев намекна, че с пакета промени в партийния устав сегашното ръководство се опитва да решава политически въпроси. Така ли е според вас?


- Прав е в известен смисъл. Въпросът е в това, че ръководството на партията е решило, че най-големият проблем е слабата дисциплина на низовите организации. Първо, това не е основният проблем на БСП. Второ, за слабата дисциплина има много причини, но нито една от тях не е по вина на устава.


Какъв ще е ефектът от ограничаването на относителната свобода на местните структури? Все пак те ще бъдат задължени да изпълняват без съпротива решенията на "Позитано" 20, в противен случай ще има разформироване.


- Съпротива по традиция няма да има, но ще има пасивен бойкот, в което кадрите по места са най-талантливи. Промени в устава не бива да се правят на парче и без анализ и оценка на цялостното му действие, без сравнение на състоянието на партията преди въвеждането на този устав и след него. Освен това промени се правят, когато е налице осъзната потребност от идейна преориентация.


Има ли прилики между БСП и СДС?


- Не, нито една. Не можете да се твърди, че Древният Рим и Съветският съюз си приличат, защото и двете империи са изчезнали.


По ваше предложение пленумът реши да има Комисия по програмното и уставно развитие на БСП. Бихте ли развили идеята си за промяна на програмата и устава на левицата?


- Предложението ми бе отправено към конгреса. Смятах, че тази комисия трябва да работи с мандат на конгреса, не на Националния съвет, за да се включат в нея представители на лявата мисъл в по-широк план. Догодина се навършват 125 години от учредяването на партията и изобщо от възникването на организираното социалистическо движение в България.


В рамките на тази година смятах, че е правилно да се даде цялостна оценка за идейното и организационното развитие на българската левица, да се даде наша, а не чужда интерпретация на всичките идейни и организационни превъплъщения, да се анализират промените в съвременния свят и българското общество, да се направи нов прочит на левия проект и да се предложи адекватно на този прочит ново организационно устройство на следващия 49 конгрес догодина. Това, което чух в конгресната зала, беше различно и неясно и в момента не мога да кажа с точност дали предложението ми е прието или модифицирано в нещо друго.


Има ли двувластие в БСП? Какви са отношенията между Станишев и Миков?


- При всяка смяна на ръководството има период на двувластие и в идейно, и в кадрово отношение. Това обаче е временно, докато новият лидер наложи своя стил и промотира свои кадри в центъра и по места.


В каква коалиция виждате БСП за местните избори? Миков заяви, че сте отворени за диалог с всички.


- Когато става дума за местни избори, избягвам да говоря или препоръчвам коалиции, защото във всяка община ситуацията е различна. Колкото е по-малка общината, толкова по-странни коалиции биха могли да възникнат. Поне такава е практиката в България.


Каква е прогнозата ви за изборите наесен? Какво представяне на БСП би било успех за партията?


- В състоянието, в което се намира БСП, би приела като успех запазването на досегашното си влияние в местната власт, в която партията е втора сила на голяма дистанция след ГЕРБ. Това обаче няма да е лесно.


Резултатът на изборите обвързан ли е с бъдещето на Михаил Миков като председател на БСП?


- Не.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 229 Весело

  Няма я Кака Клара Маринова да размаха червената карта.

 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Какво падане , те усилено копаят към центъра на земята .
  И защо не бяха леви през тези 25 години , когато разграбваха България .

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Доведеният брат на Съсела в защита на евро ПЕС №1.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1470 Весело

  Приятно четиво.
  Надявам се след местните избори краските да са още по-мрачни.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Асланов, кажете ги най-после нещата с истинските им имена. Кой млад човек ще повярва на партия която продължава да слави терористичното си минало и слугинажа към сталиновия СССР. Няма как с едното око да намигате на дядовци и баби откърмени със сталинизъм и радвали се на дребни привилегии, а с другото око да намигате към младите хора и да претендирате че сте модерна европейска левица.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1099 Весело

  "Юрий Асланов: БСП панически се опитва да спре свободното си падане"

  Това ми "направи деня".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  [quote#3:"majorman - Чао, Гоце!"]Доведеният брат на Съсела в защита на евро ПЕС №1.[/quote]
  Европес №1 скоро ще стане евроуличнокуче № последен.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Много е показателен последният отговор - "не".
  В тази "партия" отговорност не се носи и безсрамникът Станишев даде чудесен пример за това. И не само той, разбира се.
  А какво да чакаме от Миков - една твар, която се изкачи до върха с пълзене, угодничество и благодарение на случая, който той търпеливо дочака?
  Погледнете му изражението на лицето и усмивчицата - на дребен мошеник, когото току-що са сгащили с откраднатото в ръце и се опитва да изкара всичко на шега.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Нека си падат,важното е да не им се пречи.

 10. 10 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Правят опити да отворят резервния ляв парашут, но за сега са неуспешни !

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Какво свободно падане. Те отдавана са на дъното. Сега това, което правят са жалки опити да отскочат, но вместо това все по дълбоко заравят главите си в пясъка.

 12. 12 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  До коментар [#1] от "seth":


  [quote#1:"seth"]Няма я Кака Клара Маринова да размаха червената карта. [/quote]Има я,ама е вече само журналист по една телевизия.

 13. 13 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)":


  [quote#5:"emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)"]Няма как с едното око да намигате на дядовци и баби откърмени със сталинизъм и радвали се на дребни привилегии, а с другото око да намигате към младите хора и да претендирате че сте модерна европейска левица. [/quote]Това разкрачване ще разчекне БСП.Вече младите,дето вярваха,че в БСП има нещо европейско ги няма.Останаха само бабите и дядовците.За сега.ДПС им изсмуква ромите.АБВ-периферията и така се върви към смаляване-бавно и постепенно,но неумолимо.

 14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 986 Весело

  [quote#6:"simval"]"Юрий Асланов: БСП панически се опитва да спре свободното си падане"

  Това ми "направи деня". [/quote]
  Израза е доста силен (и точен) ама чак пък "да ти направи деня"?!? Е, вероятно си по емоционален, нищо лошо

  'Мен пък ми се харесва повече тази констатация (най сетне някой изплю камъчето, и даде конкретни данни):
  [quote#0:"статията"] средната възраст на партията е 64 години, а на избирателите, гласували за нея на последните избори през миналата година, още по-висока – 68 години.[/quote]

  На следващите избори за НС БКП ще се бори да мине летвата на 4% май, както е тръгнало

  До коментар [#6] от "simval":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Много е хубава думата "падане". С нетърпение чакам и думата "отпадане".

 16. 16 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Накрая ще останат само вождовете... всичките индианци или избягаха, или ... Бог да ги прости...

 17. 17 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 648 Неутрално

  БСП и нейните членове никога не са приемали промените. Те гледат назад и поради това партията няма бъдеще. Друг е въпросът, че много, ако не и повечето, от ръководителите й яко се облажиха от промените.
  В сегашното време, когато България все повече се откъсва от орбитата на Русия БСП изглежда като динозавър, малко преди да измрат. Без Русия те не могат, защото не могат и не искат да си намерят място в обединена Европа. Затова и Миков ходи в Москва и се среща с хора, които имат забрана да влизат в Европа. Знае много добре как ще се отрази това на имиджа на партията дори пред ПЕС, но няма как да скъса връзката. Е, с времето хората в България, емоционално или агентурно свързани с Русия си отиват. С тях си отива и БСП. Със сигурност ще има други леви, но те няма да са от болшевишки тип.

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Ако логореята може да помогне, БСП е "на прав път"!
  Непрекъснато се правят задълбочени анализи, говорят си откровено и стоят на едно място.
  Поемането на "вината с мезетата" им изигра страхотен номер!
  "Надолу, надолу в студените бездни слезни..." им е предсказал поетът.
  Само едно - защо двадесет и пет и четидесет и пет преди това трябваше да задържат европейска България?
  "Защото са социалисти"!
  Амин!

 19. 19 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Весело

  още се носи рефрена на оркестър без име: оставаме, оставаме, оставаме :Д

  Времето е наркотик, много от него убива.
 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":


  [quote#14:"Мойше! Толкоз!!!"]'Мен пък ми се харесва повече тази констатация (най сетне някой изплю камъчето, и даде конкретни данни):
  средната възраст на партията е 64 години, а на избирателите, гласували за нея на последните избори през миналата година, още по-висока – 68 години.[/quote]

  Това е защото си прочел дописката, а аз само заглавието.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Има ли прилики между БСП и СДС?

  - Не, нито една. Не можете да се твърди, че Древният Рим и Съветският съюз си приличат, защото и двете империи са изчезнали.


  Асланов си го казва в прав текст, че на БСП и предстои да изчезне. Амин, дай Боже!

 22. 22 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":

  След 10 години, средната възраст на БСП-избирателите ще е 78 години, ама как ще ги носят до урните да гласуват?

  Да разлая троловете!!
 23. 23 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Весело

  Тия комуняги колко шамани политолого-социолози имат?!Асланов, Пелтеков, Червен Колю голфърооф ,а други ги приютиха на топличко в парламента за заслуги в манипулациите на обществено мнение.
  Тия социолози не трябва ли да са нещо като независими, а не "социолог, член на Нац. съвет на БСП". Ба си социолога.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 24. 24 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всъщност, от Костинбродската афера най-много изгубиха БСП. Ако не беше тази измишльотина, ГЕРБ щяха да спечелят още няколко депутата, но недостатъчно. С погнуса трябваше да направят коалиция с Атака, а тя нямаше да издържи и до есента. Сега щяха да са там, където е БСП - на боклука. Вместо това, ГЕРБ получиха подарък да отстъпят една година, да се очистят и да се върнат на бял кон за още 4 години. Само за това, Мая Манолова трябва да я изгонят от БСП.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 25. 25 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Закривай!

  the devil is in the data
 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Да падат, ама по-бързичко, че досаждат вече

 27. 27 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 986 Весело

  [quote#20:"simval"]Това е защото си прочел дописката, а аз само заглавието. [/quote]

  Ами чукча' читателЬ съм, признавам си без бой
  До коментар [#20] от "simval":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 986 Весело

  [quote#24:"the социалиста"]Само за това, Мая Манолова трябва да я изгонят от БСП. [/quote]
  САКЪН!!! Да остане, и Миков да не го сменят като шеф-за сега те са най подходящите да довършат почнатото от серьоШката бастисване на БКП Не виждам други по способни от тях да отблъснат потенциални ляв'ориентирани нови избиратели

  Па има и други опции на пазара: Кеф им АБВ за по изкуфялите (които ги привлича фигурата на екс' президента), кеф им Татяна Дончева (която според мен е по привлекателната алтернатива на БКП и АБВ, взети заедно)

  На следващите избори за НС БКП ще се бори да прескочи летвата на 4%!!! А ако Дончева успее да не се изложи яко до тогава, ще крадне не малко от съществуващият потенциален електорат на БКП, и от "плаващите гласове" на потенциалните левичари с наласа да глассуват за някого Ще бъде го'УЕм сеир
  До коментар [#24] от "the социалиста":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 577 Неутрално

  БСП отива там откъедето дойде : на бунището на историята. В условията на ЕС и НАТО, все по трудно става подържането й от нейния създател московския самодържец, ролята й на троянски кон с фес, не е лесна и иска нови виртузни схеми освен изтърканото вече клониране като Симеон, ДПС или Атака (Бареков) наскоро пратиха съзаклятническа делегация в Москва но изглежда нищо сериозно не измислиха там... да видим имат още сериозен зловреден ресурс но истината е също, че не остана вече кой знае какво за разсипване

  veni vidi fugi
 30. 30 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 793 Весело

  ... викайте дедо поп...

  Колкото повече, толкова повече!
 31. 31 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#24] от "the социалиста":


  [quote#24:"the социалиста"]...за това, Мая Манолова трябва да я изгонят от БСП...[/quote]

  Защо, пък? Харна си е Маечката! И Амстеро! И манекена Мерджанов! Мишо Мастиката... Той си има стъклени приоритети!
  Добре са си!

  Да разлая троловете!!
 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  социален, как е настроението? Тъжно мелодраматично?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 577 Неутрално

  БКП/БСП-ПАРТИЯ НА МОСКВА

 34. 34 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 986 Весело

  [quote#32:"vesolr"]социален, как е настроението? Тъжно мелодраматично? [/quote]
  ...тихо комундето казАло:
  като о$р@н
  До коментар [#32] от "vesolr":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 35. 35 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Кризата в БСП ще пръсне капсулата на тумора в политическия ни модел ...

 36. 36 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Има един готин виц: Летят животните в самолет. Изведнъж самолета почва да подскача. Влиза лъва да провери какво става и гледа папагала да кълве по копчетата. -Ебавам се - отвърнал папагалът. -Я да пробвам и аз! Започнал да чупи наред. Самолетът започнал да пада. Папагалът отворил прозореца и излетял. -Какво правиш - попитал лъва. - Излитам. -Ама аз не мога да летя. -Защо се ебаваш тогава?
  - Защо се ебавате с народа другари? Тези дето ви се връзваха на простотиите вече поизмряха.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  Ей,как говори,все едно до вчера не беше един от яростните и защитници.

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  "Има ли прилики между БСП и СДС?
  - Не, нито една. Не можете да се твърди, че Древният Рим и Съветският съюз си приличат, защото и двете империи са изчезнали.”

  Този хитрец любезно пропуска факта, че и двете организации към 1990 бяха претъпкани с зченгета, които понастоящем пълзят навсякъде!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 794 Разстроено

  Лошо, лошоооо, няма пари за червени социологически агенции... А не са една или две... Пък Путин не ще да инвестира в такива, предпочита политическите партии с перспектива, като "Атака" доскоро...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Причините за залеза на БСП не са тези, които показва Асланов. Проблемът не е в това, как трябва да се организира БСП, проблемът е, че нейните избиратели, дори когато не са бивши комунисти или техни генетични наследници, без да са комунисти, са бедни и са леви. А нейният елит е богаташки и води дясна политика. По-дясна от политиката на ГЕРБ и по-лява от политиката на РБ. Това е общ проблем на всички соцпартии в ЕС. И той се изостря когато нещата в държавата не вървят, а от всички държави в ЕС точно у нас нещата не само че не вървят, а се връщат назад.

  Е, дясната политика може да се замени или да се съчетае с лява фразеология. Но тогава идва приказката за вълка и за лъжливото овчарче. Хората вярват на лъжливи обещания и обяснения веднъж, вярват два пъти, а на третия дори ако това, което им казва лъжливото овчарче, тоест, каквото им казват от елита на БСП, е вярно, те вече не вярват. А и за разлика от ГЕРБ по върховете на БСП не се вижда харизматичен и обигран политически лидер от породата на ББ, който да изтегли партията си от политическото блато, в което е затънала.

 41. 41 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)":

  БСП си е типично фашистка партия ,лежаща на лаврите си от преди 10 .11 ,че беше осигурила един сносен стандарт на живот на определена част от работниците ,което се основаваше на вземането на огромни външни кредити и финансирането от страна на СССР ,останалите хора бяха гонени ,конфискувани имотите им ,държани без работа ,защо ,защото не са комунисти ,в подкрепа на тези твърдения е и факта ,че там където комунистите не са падали от власт никога ,като например в общината в която живея ,малка селска община от10 населени места ,никога нищо не се е променяло ,ако не си с партията си нежелан там и ти се пречи отвсякъде ,уволняван си ,не можеш да строиш ,всяко нещо ти е проблем ,та така ,дано да ги няма още повече на следващите избори ,пожелавам им още по малко електорат ,радвам се ,че намаляват с по над 100000 годишно само по естествени причини ,защото никой и нищо не може да им промени мисленето ,та естествения отбор е идално оръжие за такива другари

 42. 42 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След всички анализи покрай конгреса на БСП, никой не каза истината. Просто електората на БСП се стопява по чисто естествени причини, възрастни са и си отиват един по един. След още 10 години, може да не прескочат и 4%. А за самия електорат може да се каже, че това са най-вироглавите кратуни на света. Няма нищо което да ги откаже да гласуват за Партията.

 43. 43 Профил на koko4ko
  koko4ko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  КоМикоооов ще ти припомня една велика фраза на един ваш дългогодишен Лидер " Снишаване, Снишаване, Снишаване".
  Да КоМиков, за Тодор Живков става въпрос и не случайно съм написал лидер в главна буква. Той, колкото и да не ви харесва беше лидер, а не забогатели боклуци като вас. Да и повечето от вас забогатяхте на неговия гръб, нали си спомняте? Вие сте жалки подобия на хора, а да не говорим, че сте пълна трагедия като ръководители. По Живково време такива провалили се "ръководители" нали си спомняте какво им се случваше?

 44. 44 Профил на PinotNoar
  PinotNoar
  Рейтинг: 453 Разстроено

  До коментар [#7] от "lz2":
  Кучетата са много приятни и достойни животинки, не са заслужили това сравнение

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.Айнщайн ....
 45. 45 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Има ли прилики между БСП и СДС?

  - Не, нито една. Не можете да се твърди, че Древният Рим и Съветският съюз си приличат, защото и двете империи са изчезнали.


  Хахаха, какво яко сравнение е избрал тоя партиен галгфон. Да е живи и здрав и да му се сбъднат сравненията.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 46. 46 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 401 Весело

  Тези още не са разбрали, че са на бунището на историята запратени там с невероятен успех от съветския гражданин роден в Украйна с помошта и на неговата клика и клакьори.

 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#40] от "glog":

  БСП има страшно понятие за това, което споделяш - Мама Партия днес е в необратимо "нарушено единство" ...

 48. 48 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Повечето български социолизи за светли семити- Юрий Асланов, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев,Едвин Сугарев

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK