Виктор Ерофеев: На руснаците им е през онази работа какво става в Украйна, те не се шокират от кръвта

Виктор Ерофеев: На руснаците им е през онази работа какво става в Украйна, те не се шокират от кръвта

© К.Михалчевский, format-a3.ruВиктор Ерофеев е един от най-значимите руски писатели. Автор на много книги, сред които "Руската красавица" (1990), "Енциклопедия на руската душа" (1999) и "Добрият Сталин" (2004) – всички преведени на български. Той даде интервю за полския всекидневник "Газета Виборча", което препечатваме от портал "Култура", където е публикувано под заглавие "Раздвоената руска душа".

Ще ви прочета откъс от "Евангелие от палача" на братята Аркадий и Георгий Вайнер: Именно вие си набихте в главата, че нашият народ не може да живее без свобода. И че затова е нещастен. А на нас вашите свободи са ни притрябвали като на заек трипер, като на умрял - тамян! Къде по света има такава свобода, каквато има у нас: години наред да мързелуваш, да крадеш каквото може и да се напиваш всеки ден до смърт? Кажи де, за чий ни е друга свобода? Спомняте си нахуизма, нали (Бел.ред. От непристойния израз "през х… ми е").


- Веднага попадаме в самия епицентър на руската душа, тоест, в темата без начало и без край. Съществува един сбор от руски ценности, различни от европейските. Хора на културата и изкуството, като Борис Пастернак, Анна Ахматова или Антон Чехов, изповядваха европейските ценности, поради което Западът взе да спекулира, че, видите ли, Русия спадала към Запада.


Но ако прекосим житейската плоскост на обикновения руснак, ще установим, че той няма нищо общо с Европа. Фрагментът, който цитирахте, се отнася до хората, които отричат европейските ценности и не се нуждаят от свобода. Русия се създава и развива въз основа на тъмната и глуха християнска цивилизация, чийто мрак и глухота придобиват своя размах след революцията, продължава през целия период на СССР, особено през 30-те години на ХХ век.


Затова нахуизмът не е най-лошият вариант: от една страна, той отхвърля възможността за промяна на каквото и да било, но, от друга, изпитва силна неприязън към идеологическата агресия и е прикрито ироничен към ставащото в Русия. Уви, цената на това дистанциране е равнодушието към реалното зло. Руската душа, освен ако по изключение не се извисява до Пастернак или Ахматова, пребивава в раздвоение. Вярно е, че тя унищожава всяка държавна идеология – не само съветската, скоро ще погълне и путинизма, към който засега се приспособява, - но в същото време на тези хора им е през х… какво става в Украйна. Те не се шокират от кръвта.


- Някога написахте есе, в което твърдите, че "благодарение на Путин, руснаците за първи път в историята си постигнаха свобода в личния живот". И бяхте сурово критикуван и от либералите, и от путинистите.

- Вярно е.

В нормални условия бих приел, че нахуизмът, вкоренен в личния живот, е постигнал удовлетворителния максимум за руската душа на този етап от развитието на Русия. Но на това пречи един елемент – руснаците, изглежда, се нуждаят от война.

- Не е толкова просто. В Русия, подобно на Полша, за последните сто години два пъти се унищожават съществуващите ценности. През 1917 г. – исторически, органични, имперски. После, с помощта на огромна доза жестокост, се създадоха съветските ценности, а през 1991 г. бяха сравнени със земята и те. Два Титаника потънаха. Днес хората плуват в ледения океан с останките от тези ценности и се опитват да приберат по някоя в собственото си чувалче. И няма да намерите две еднакви чувалчета в Русия! Във всяко се намира по малко демокрация, империализъм, православие, съветскост, дори нахуизъм. А има и архаични ценности, още от XVIII век.
Да се съсредоточим върху нещо друго. Обяснявах на западняците, че Путин спечели подкрепата на руснаците, защото за първи път в историята на Русия заяви: "Властта е за мен, а вие правете каквото си щете зад своята ограда." Днес се появяват опити за ограничаване на свободата на частния живот (такъв опит, например, е офанзивата на Църквата), но принципни нарушения няма. Нещо повече, тази свобода беше качена на плакатите на протестиращите. Когато един човек има свобода зад оградата, той иска да е свободен и пред дома си, после на своята улица и в своя град. Така започна да действа механизмът на това, което в Испания на Франко беше наречено "съседска демокрация". Нали Путин създаде средната класа, която се превърна в заплаха за самия него. Той нарече веднъж "свои деца" протестните движения.


Разбира се, в едно сибирско или далекоизточно село частният живот изглежда коренно различно и няма смисъл да питаме дали това им стига. Те живеят в друг свят. Защо санкциите на Запада не действат? Защото кой в Алтай да ги забележи? Пък и да ги усети, ще се изуми и толкова.


Още един цитат от "Евангелие от палача": Глупостта на Запада е в това, че всички [...] се натискат да разберат политическата стратегия, тактическите замисли, тайната на несломимата идеология на нашите лидери. Изобщо няма да им дойде наум, че съветските вождове имат една-единствена идеологическа цел: да си живеят живота.

- И тук не е толкова просто. От почти сто години стратегията на нашите спецслужби и тайната полиция е планирана до такава степен, че нито една друга държава не може и да мечтае за такава стратегия – Иран и подобните са деца в сравнение с Русия. Когато по времето на сталинизма имаше заповед да се събират доноси, да се манипулира обществото или да се прилагат изтезания, КГБ придоби огромни познания. Затова само те се осмеляваха да правят социологически анализи на обществото.


В КГБ работеха наистина интелигентни хора. Тъпаците бяха в армията и партията, което впрочем е уникална черта на СССР. Службите много рядко грешаха при изпълнение на задачите си. Обаче те просперираха чрез страха от тях, което създаде перпетуум мобиле: понеже те знаят всичко, по-добре да не влизам в конфликт с тях.


Единствената сфера, която не им беше съвсем ясна, беше лудостта – например, Николай Заболоцки оживя, защото се правеше на луд. Московската интелигенция често прибягваше до този прийом в епохата на Леонид Брежнев. И въпреки това, системата беше достатъчно мощна, за да победи руската демокрация и да заеме нейното място. Виждаме как сега действа в Украйна – много ефективно. Западът се бои от нея и няма понятие как да й противодейства. Разбира се, днешната власт и службите не знаят всичко, но знаят достатъчно, отлично си вършат работата и с тях трябва да се съобразяваме. Освен това, те разбират морала условно; не съм сигурен дали този тип хора (доносници, тайни агенти, шпиони) изобщо знаят какво е морал. Затова наблюдаваме триумф на "условния морал" – едно говорят, друго вършат и това не е никакъв проблем за тях.


В едно интервю казвате, че много европейски вестници ви поръчват текстове, но когато искате да напишете нещо отрицателно за Европейския съюз, изгубват интерес…

- Европа е необикновено самокритична, но нейният проблем е в това, че се любува на себе си и има чувство за превъзходство над останалия свят; изразява готовност да се промени, но само съгласно собствените си принципи. Възприятията на Европа са ограничени и когато към нея се обръща човек от друга култура (например руснак), тя често не разбира за какво иде реч, но накрая демонстративно изразява недоволството си. Не й харесва това, че си позволява да я критикува човек, пристигнал от една загниваща страна. Поне да беше американец, ами то руснак? С какво право? Дори руският имигрант няма такова право.

Какъв е тогава главният проблем на Европа?

- В никакъв случай не икономиката, а фактът, че този велик, културен, направо божествен проект приключва пред очите ни. На мястото на философите и лидерите, изплуваха чиновниците, които обявиха сигурността за приоритет. Ние имахме Комитет за държавна сигурност, в Брюксел има Комитет за европейска сигурност, който следи хората да не пият, да не пушат, да не прекаляват със солта и захарта и да ползват каски.


От една страна, тези ограничения означават напредък и грижа за гражданите, защото, благодарение на ограниченията в скоростта, даваме по-малко жертви, но, от друга, се ограничава активността на хората и агресията, необходима за тази активност. Човек, лишен от агресивност, е като месо без сол. В резултат имаме деградация на мъжа. Европа мрази да говори за това, направо забранява.


А какво ще кажете за европейската философия?

- Това е втората забранена тема: отхвърляне на размислите върху смисъла на живота. Всичко, което се отнася до Бог, религия и метафизика, става табу и предизвиква страх. Това е опасно за Европа, защото там, където не съществуват морални ценности, няма никаква основа – нито идеологическа, нито религиозна.


В последно време почнах да правя филми с Анджей Вайда и Кшищоф Зануси. Анджей ми разказа как Църквата е спасявала Полша през окупацията. Аз го попитах кога за последно е ходил на църква и той ми отговори, че след войната спрял да ходи. Приема християнските ценности, но всъщност, темата за вярата не го интересува.


По този начин може да функционира още едно поколение, а после ще създадете свят, в който моралността няма да намери опора в нищо, евентуално само в разумния егоизъм: аз правя нещо добро за тебе, само за да не ми направиш ти нещо лошо. Това е механична цивилизация. И, на последно място, след френския структурализъм, Европа не е родила нито едно ново философско течение. Значи, разумът й отслабва – това се нарича оглупяване, а глупавият човек се страхува от новото. Жалко, че на Запад глупостта също става табу. Мъжете, Бог и глупостта са трите най-големи слабости на Европа.


Руските писатели са дотолкова нужни на западния свят, доколкото въстават срещу "тиранина" или разкриват слабостите на системата. Всички Нобелови награди за литература, дори тази на Пастернак, потвърждават това правило. После, когато ваш писател, например Александър Солженицин, представя своите възгледи, Западът изпада в шок, защото той има друга (разбирай - руска) гледна точка. Не третира ли Западът руските писатели инструментално?

- Да. Западът в своите илюзии твърди, че Русия е "потенциално европейска страна", където временно е установен режим на "политическо безумие". Писател, който отива на Запад и признава, че в руската държава стават лоши неща, или – още по-добре – седи в ГУЛАГ и разказва за това на света, потвърждава илюзията, че Русия е наша, само властта там е свирепа.


Тази катастрофална грешка намери своя финал в Донбас, където се сблъскаха две ценностни системи – европейската и руската. За първи път от толкова време в Европа се стигна до война за ценности, която коства много кръв и доказва, че Русия няма нищо общо с Европа. А какво прави Западът? Вижда Русия като мръсна стая в европейския дом, пълна с хлебарки и мишки! Според Запада е достатъчно да пуснем прахосмукачката, да изчистим стаята и да си живеем заедно дълго и щастливо.


Обаче Русия не е някаква си там стая, а отделен дом, и то до нас. Не случайно Александър Пушкин използва метафората "към Европа да пробием прозорец". Прозорец може да "се пробие" само в стена. Този момент е най-труден за приемане и затова Европа започва да оценява Русия. Бил съм в индийския град Варанаси, където палят труповете направо на улицата. По тези улици скитат кучета и захапват още горещите кости, което изобщо не възмущава роднините. И в Европа никой няма да напише, че това е варварство, а по-скоро културна особеност и религиозна традиция. За Русия със сигурност не би се писало така…


Често цитирате забавен случай в САЩ: обяснявате на американците, че на руски не се казва "наздраве", това е полски обичай. Но след година историята се повтаря. Според вас, както американците не могат да разберат нещо толкова просто, така светът не може да разбере колко много се е променила Русия. И как да го убедим в това, когато в Източна Украйна войниците от спецназ убиват украинските доброволци със скъсани обуща?

- Независимо от всички ужаси в Украйна и въпреки концентрацията на власт в ръцете на Путин, наистина има много промени. Руснаците разбраха, че на този свят има много житейски радости и животът може не само "да се понася", ами да стане интересен. Който иска, отива на море в Турция или си купува нова кола. Това се свързва с въпроса за частната собственост: руснаците започнаха да се боят, че могат да я загубят, а са си я заработили.


Стигаме до свободата на частния живот, ключова за по-нататъшната промяна на системата. Вярно е, че на ниво федерация такава няма, но на местно ниво в обществените дела хората разполагат с огромна свобода. И – най-сетне медиите станаха критични. Ще ви разкажа за моята дискусия с Генадий Зюганов в радиото. Зюганов започна без заобикалки: "В Украйна трябва да се пратят две дивизии доброволци." Аз му отговарям: "Оставете Украйна, да поговорим за нас. Имаме най-големия брой аборти в света: 1,6 милиона годишно.  Продължителността на живота при мъжете е най-малката в Европа – 63 години. През последните двайсет години от Русия са емигрирали над двайсет милиона души. В състояние ли сте да определите причините за всичко това?". Разбира се, той обруга всички и накрая призна, че нашата родина е отвратителна. И тук вече го хванах натясно: "Съгласен съм с вас, затова питам искате ли да принудите съседите да живеят толкова отвратително?" Той не знаеше какво да каже, само възкликна ужасен: "Виктор!".


Защо разказвам това? Въпреки украинската криза и телевизионната пропаганда, общественият живот се развива и макар че живеем в политико-телевизионна митология, вестниците, също като в Полша или Германия, отразяват обществения напредък и честно представят проблемите на всекидневието; нещо, от което бяхме лишени в СССР. Освен това, ако човек иска да знае какво действително става в политиката, моля: има "Новая газета" (поне засега), "Ехо Москвы", "Дождь", "New Times".


Не мислите ли, че в главите на американците и руснаците Студената война продължава? И дали случайно китайците не ви се присмиват, като гледат как се хапете при всеки удобен случай?

- Китайците още не са решили към какво се стремят, понеже са идеологически замразени и все се боят. Казаха им, че културната революция била лошо нещо, но Мао Дзедун бил велик водач. Затова не смятам, че ни се присмиват. Те се ръководят от политически и икономически прагматизъм, но нямат цялостна концепция. Отнасят се с уважение към САЩ, защото, като постигнаха статута на мощен производител, разбраха, че е време да се научат и държава да си произведат като американската.


А Русия не произвежда нищо, с което да удиви света. Имаме само ядрено оръжие и енергийни ресурси. Така че, китайците гледат на тази причудлива страна, наречена Русия, като на terra incognita и не умират от желание да си дружат с нея, за какво им е. А пък да станат противовес на Америка не могат. Обратно на това, което смята Западът, китайците няма да бъдат главен играч в световната политика – те само подражават на Запада. Този тук телефон е произведен в Китай. И какво от това, след като е имитация на американски модел? Мисля, че техният манталитет изисква значително повече мисъл и изследвания, отколкото ни изглежда. Днес знаем със сигурност, че Китай е организъм с огромна маса, който е в непрекъснато движение, но не знаем какво ще възникне от него. След като Европа не разбира Русия, как тогава може да разбере Китай?


Пьотр Чаадаев е писал, че до ХІХ век Русия не е дала нищо на европейската цивилизация, но после е създала голяма литература и обществено-политическа мисъл. През ХХ век предлага на света земна религия – комунизма; ужасяващ проект, но алтернативен на западния свят. Какво дава Русия на света днес?

- Нищо. Русия преживява странен период, в който не дава нищо на света, нито в химията или физиката, нито в модата, дори в балета не дава нищо. В литературата също настъпи пауза, напълно непонятна. В момента Русия иска да възстанови империята, за да финансира съществуването си, но империята трябва да се отмъкне от някого другиго. Не смятам, че Кремъл планира изграждането на империя чак до Лодз, но за Украйна този процес ще бъде болезнен, защото руската империя не може да съществува без нея.


Цялата концепция на властта сега се опира на това Русия да бъде силна, за да я уважават и да се боят от нея. Тази концепция трябва да обедини обществото и да отвлече вниманието му от негативните импулси. Не знаем обаче какво ще донесе бъдещето. В момента цените растат бързо и хората не може да не го забелязват, особено в големите градове. Или ще настъпи мобилизация, или ще се върне нахуизмът, или руската интелигенция отново ще се опълчи срещу властта.


Впрочем, това би предвещавало опасност, защото днешната интелигенция е значително по-малко проницателна от едно време. Все пак, искам да кажа нещо оптимистично: потенциално Русия е готова за раждането на много талантливи хора, способни да създадат ново качество, както някога Игор Стравински, Василий Кандински или Казимир Малевич. Паузата не означава, че Русия нищо няма да постигне. Знам едно: ще имаме огромни проблеми с възстановяването на империята. Макар че, пак ще кажа: този опит няма да засегне поляците.


Но вие говорехте за подобна пауза по отношение на Европа.

- Европа също трябва да започне да създава нещо ново. Ако в нея настъпи възраждане на творческия живот, я чака велико бъдеще; ако не настъпи – ще потъне в инерция, каквато не подобава на Европа, защото тя винаги е успявала да се възражда и подмладява. Колкото до Русия, нищо не можем да предвидим, понеже всичко се опира на един човек без никакви политически институции – Русия след Путин ще премине в ръцете на поредния човек. Ако той се окаже подобен на Петър Първи, ще скочим "в Европа", ако не – всичко ще зависи от моментното настроение на новия човек.

В новата си книга "Акимуди" задавате въпросите на голямата литература: за Бог, за човека, за бъдещето. Но централната тема си остава Русия. Ще дойде ли такова време, когато ще водим с руските писатели "скучни разговори" като с техните колеги от САЩ или Холандия и ще загърбим "проклетите проблеми"?

- Не зная. Ще кажа така: съмнявам се, че руските писатели ще заприличат на унгарските, английските или шведските, понеже има твърде много изоставени теми, към които се налага да се връщаме. А моята страна още дълго време ще измъчва себе си и света, защото нейното бъдеще е пълна загадка. Според мен, Русия ще стане силна и слаба едновременно – силна, понеже ще почне да търси Бог и смисъла на живота, и слаба, понеже ще спре дотам - и ще си остане провинциална страна.

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (245)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 779 Неутрално

  И русофилистиците са същите, иначе упорито лъжат, че не били фашисти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 964 Весело

  Ето, това е то руската култура! По-добре не може да се каже.

  heruvim
 3. 3 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 225 Весело

  Искам да чета вече русофилски оправдания с опорни точки, запетаи и тирета Давайте другари, оправдайте Русия и в тази тема.

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Много добро описание на "великата руска душа"!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 935 Любопитно

  Руснаците деградират и намаляват (емиграция и смъртност) с всяка година. Първи са в света по употреба на дрога, и смъртни случаи; в провинцият живеят в условия от преди 100 години и за капак усилено вървят към нов тоталитарен режим с монарх Путин. Никак не им е розово бъдещето.

 6. 6 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 649 Весело

  Който издържи да прочете до края да сложи минус (-), който не успее да сложи (+).

 7. 7 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 488 Весело

  "Затова нахуизмът не е най-лошият вариант: "

  То това заразно се оказа и плъзна из Европа , а руснаците взеха , че се излекуваха от него

 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Тоя чичо много добре описва англо-саксонската философия и бясната русофобия.Иронично е,че е лежал в лагер в СССР,емигрира в САЩ през 1979-та и работи в разни държавни структури.Малко е дълго,обаче направо ме уби.

  https://www.youtube.com/watch?v=cI9O_QhkfQA

 9. 9 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  Добро интервю, но типично за руснак.
  Малко критика към властта, в поносими граници, малко жалене как никой не разбира "руската душа" и накрая "все пак ние сме велики и ще се борим"...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 10. 10 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 451 Неутрално

  потенциално Русия е готова за раждането на много талантливи хора, способни да създадат ново качество, както някога Игор Стравински, Василий Кандински или Казимир Малевич

  Защо ли ми се струва ,че тези цитирани са с полски произход!
  Ако сложим и Блок, Лермонтов, Тургенев, Пушкин ....то май от великите руски интеленкуалци на 19 век един не е етнически руснак.
  Толкова за Магучая и Непабедимая и за широка руска душа!!!

 11. 11 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Велик! За жалост, мурзилките никога няма да го проумеят, при тях облъчването е необратимо.
  --------------

  "Аз му отговарям: "Оставете Украйна, да поговорим за нас. Имаме най-големия брой аборти в света: 1,6 милиона годишно. Продължителността на живота при мъжете е най-малката в Европа – 63 години. През последните двайсет години от Русия са емигрирали над двайсет милиона души. В състояние ли сте да определите причините за всичко това?". Разбира се, той обруга всички и накрая призна, че нашата родина е отвратителна. И тук вече го хванах натясно: "Съгласен съм с вас, затова питам искате ли да принудите съседите да живеят толкова отвратително?" Той не знаеше какво да каже, само възкликна ужасен: "Виктор!"."

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 705 Разстроено

  Заради вековете "братство" май съзирам подобни качества и у нас... Колко жалко!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Русия след Путин ще премине в ръцете на поредния човек.[/quote]

  Те, това е!
  Пък наследника на Инч-Хай, може да се окаже и по-голямо магаре!

  ..................

  Няма бъдеще, народ, който не вярва в институции, а на определен "човек"!

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Интервюто е много интересно, като единственото нещо с което съм категорично несъгласен са оценките му за Китай и това че между него и САЩ не може да има сблъсък.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#12] от "дедо Андро":

  Разрушителното се възприема и научава по-лесно! Трудно е да създаваш!

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  Къде по света има такава свобода, каквато има у нас: години наред да мързелуваш, да крадеш каквото може и да се напиваш всеки ден до смърт? Кажи де, за чий ни е друга свобода?
  ************************

  Не бях чувала за този "писател", не съм чела нищо от него, ама съдейки от интервюто, не съм и загубила особено...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 18. 18 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 513 Весело

  Повече харесвам Венедикт Ерофеев, съжалявам. За сведение и той е преведен на Български

  Умен и красив жълтопаветник.
 19. 19 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#10:"bobbyperu"]....то май от великите руски интеленкуалци на 19 век един не е етнически руснак. [/quote]

  Ами от всички велики американци никой не е етнически американец, все разни немци, евреи, холандци, англичани, ирландци...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 863 Любопитно

  До коментар [#14] от "civis_eu_sum":

  Толкова ли са улави, китайците, та да заколят златната кокошка? С кого ще търгуват? С Русия? Със Судан?

  Да разлая троловете!!
 21. 21 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 558 Неутрално

  маме най-големия брой аборти в света: 1,6 милиона годишно. Продължителността на живота при мъжете е най-малката в Европа – 63 години. През последните двайсет години от Русия са емигрирали над двайсет милиона души.

  Ужас. Раша тудей.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ерофеев има един култов цитат от неговата книга "Добрият Сталин":
  - Не е честно!
  - Честното си го търси вкъщи при майка си.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 24. 24 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#20:"lone_wolf"]Толкова ли са улави, китайците, та да заколят златната кокошка? С кого ще търгуват? С Русия? Със Судан? [/quote]

  Ако светът се управляваше само от търговски интереси щяха да властват бакалите.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4874 Неутрално

  До коментар [#8] от "pavur":

  Син на дипломат, прекарал детството си в Париж. Може би, това е оказало влияние върху характера му, свободата.

 26. 26 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Защо бе ....нали руснаците са велики , нали Сибир, Крим, Луната са изконно техни територии от хиляди години..какво намесваш тука едни ъъъ ...как им викахте "пиндоси"...които били и както казват по Первий канал много тъпи....

 27. 27 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Интересно интервю.
  Караме да си мисля, че е лесно и ужасно да мразиш някой който не познаваш.
  Същото толкова ужасно е и да обичаш някой който не познаваш

  За нас е най добре да проявим някаква форма на въздържание докато не сме на ясно какво точно искаме

 28. 28 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#21:"foxa5"]маме най-големия брой аборти в света: 1,6 милиона годишно. Продължителността на живота при мъжете е най-малката в Европа – 63 години. През последните двайсет години от Русия са емигрирали над двайсет милиона души.

  Ужас. Раша тудей. [/quote]

  Всичко е релативно. През 90-те продължителността на живота беше стигнала при мъжете 58 г. Апропо, той малко занижава - в момента е 65 години. В началото на 90-те абортите са били 300(!) на 100 живи раждания, в момента са 50...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  ..............Затова наблюдаваме триумф на "условния морал" – едно говорят, друго вършат и това не е никакъв проблем за тях.............

  Путлер е олицетворение на това.

  А за двайсетте милиона руснаци, които НЕ са в Русия го говоря отдавна, но не знаех, че са чак 20 милиона.
  Затова и пиша, че руснаците в Русия са около 130 милиона.

  Все едно.
  Казано е ясно това, което твърдяхме повечето хора тук.
  Русия не е Европа.
  Ще трябва да копае прозорец в стената. Стена няма, значи за да им помогнем трябва да построим стена между тях и нас.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#14] от "civis_eu_sum":

  Не може.
  И технологично и икономическо самоубийство ще е за Китай без значение кой ще спечели или загуби.
  [quote#14:"civis_eu_sum"]Китай и това че между него и САЩ не може да има сблъсък. [/quote]

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Особеностите на руската душевност или с други думи - непукизма на една измираща нация от алкохолици, са описани доста добре, има и някои попадения относно "морала" на руските служби както и "стратегията" на Путин, липсата на която пролича десетки пъти от началото на конфликта в Украйна.
  Останалият типично руски бълвоч относно това как не може да си истински мъж ако не си тотален мърляч, как Европа била в упадък, защото не била достатъчно религиозна и т.н. могат спокойно да бъдат прескочени, а авторът не трябва да се учудва толкова много, когато по-сериозни западни издания отказват да публикуват точно тази част от "прозренията" му.
  А увереността, с която говори за възстановяването на руската империя, е откровено смехотворна, особено успокояващите обещания, че Полша нямало да бъде засегната. Смях.

 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#24] от "civis_eu_sum":

  Китай властва чрез бакалите, а не щото имат най-силната армия. Всичките им "победи" в Африка например където инвестират много не се дължат на вежливи човечета направили десант...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "ceci_":

  Стигнах до часта за религията и липса на агресия в Европа и бях на път да се откажа, но после стана интересно

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4746 Весело

  [quote#16:"Barcelina #Je suis la libertad"]Не бях чувала за този "писател", не съм чела нищо от него,[/quote]
  Нямаме съмнения в това.
  [quote#16:"Barcelina #Je suis la libertad"]ама съдейки от интервюто, не съм и загубила особено[/quote]
  Тогава защо коментираш?

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#7] от "xyha":


  [quote#7:"xyha"]"Затова нахуизмът не е най-лошият вариант: "

  То това заразно се оказа и плъзна из Европа , а руснаците взеха , че се излекуваха от него[/quote]В смисъл спряха да бягат на Запад и олигарсите спряха да се возят на западни коли и да си изнасят парите към Запада ли?!Абе,душко-дори децата на Путин и Лавров не са в Русия!Те ли не са нихилисти?!

 36. 36 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "civis_eu_sum":

  Може ли да ми кажете един етнически американец?

 37. 37 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#30:"Росен (путлер капут)"]Не може.
  И технологично и икономическо самоубийство ще е за Китай без значение кой ще спечели или загуби. [/quote]

  Росене, и китайците и американците смятат че такъв сблъсък е възможен и по въпроса има изписани сума ти статии. Икономическата взаимозависимост намалява възможността за такъв сблъсък, но не го изключва изобщо.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 38. 38 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  На мен пък ми е през оная работа за руснаците, Путин и цялата ми им азиатщина

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#14] от "civis_eu_sum":


  [quote#14:"civis_eu_sum"] категорично несъгласен са оценките му за Китай и това че между него и САЩ не може да има сблъсък. [/quote]Е,в Русия си останахте само с вярата.САЩ има това,от което има нужда Китай-пазар и технологии.В сравнение с това Русия не може да предложи нищо,освен едни голи ресурси.Но такива има не само там.

 40. 40 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Не знам защо не ми се публикува коментара. Да го повторя пак. Възрастните твърдят, че сме близки с руснаците, защото разбират руски и никакъв друг език. Ако знаеха какъвто и да е друг, щяха да рзберат , че който и да е селянин от Европа е много по-близък от всеки руснак.

 41. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ами , добро интервю:
  Това е Русия и нейните възприятия :
  С някои неща може и да не си съгласен , но така е било винаги , в описанието на живота, идеите , навиците , на морала , историята , на една империя, хората , вярата , бъдещето ...

  BIG AL
 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#19] от "civis_eu_sum":


  [quote#19:"civis_eu_sum"]Ами от всички велики американци никой не е етнически американец, [/quote]Ами Американците са нация на емигрантите,бре!Включително и на руснаци.Само да ти спомена Айзък Азимов.Пък нали Русия уж имала някаква особена и мистична собствена култура.

 43. 43 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Весело

  Според мен нахуизмът вече е генно предавана болест у руснаците...Слава на спирта,щото ако не е той-бесовете ще да са обладали отдавна "братушките"

  Дневник-токсичният сайт
 44. 44 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Ние имахме Комитет за държавна сигурност, в Брюксел има Комитет за европейска сигурност, който следи хората да не пият, да не пушат, да не прекаляват със солта и захарта и да ползват каски."

  Това, за което Ерофеев толкова снизходително и подигравателно намеква тук, в Европа и Западния свят като цяло е известно като рационалност и методичност, в Русия обаче се счита за мъжка суета, страхливост или "гейщина" и причината за това е само и единствено факта, че това е единственото жалко обяснение, с което руснаците успяват да оправдаят собствената си мърлявост и потресаваща леващина, благодарение на които бяха и си остават просто една бананова република.

 45. 45 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Колко много думи, верни и истински, но за да кажат нещо просто, което обичам да повтарям:

  Руснаците са извънземни. Страната им- също.
  Те не трябва да бъдат разбирани. Защо ни е, по дяволите, да разбираме Русия?

  Оставете ги зад тяхната си ограда да си правят каквото искат.
  Под внимателно наблюдение, но нищо повече.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#21] от "foxa5":


  [quote#21:"foxa5"]маме най-големия брой аборти в света: 1,6 милиона годишно. Продължителността на живота при мъжете е най-малката в Европа – 63 години. През последните двайсет години от Русия са емигрирали над двайсет милиона души.

  Ужас. Раша тудей. [/quote]Най-ужасното е,че представят себе си като някакъв еталон и искат да наложат насила(щото няма как иначе) своята мизерия на целия свят!

 47. 47 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#36:"Огнян Тодоров"]Може ли да ми кажете един етнически американец? [/quote]

  Може ли преди това да ми кажете Ленин какъв е понеже има руско-еврейско-чувашко-шведско-германско потекло? Игор Сикорски руснак ли е или поляк, понеже баща му е от руско-полски дворянски произход? Генерал Брусилов руснак ли е или поляк, понеже баща му е от руски, а майката от полски произход? и т. н.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 48. 48 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#42:"yanne"]Ами Американците са нация на емигрантите,бре![/quote]

  Ами руската империя и самата русия е мултиетническа, бре!

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 49. 49 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Виктор Ерофеев има талантливо перо. Чела съм навремето "Добрият Сталин", която ми е подарък от преводача - Иван Тотоманов. Той пък е един от най-добрите, да не кажа най-добрият преводач от руски на български. Но моят поглед не е професионален. Аз съм просто обикновен читател...

  The best way out is always through Robert Frost
 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#24] от "civis_eu_sum":


  [quote#24:"civis_eu_sum"]Ако светът се управляваше само от търговски интереси щяха да властват бакалите. [/quote]Ами то общо взето е така.

 51. 51 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#42:"yanne"]Пък нали Русия уж имала някаква особена и мистична собствена култура. [/quote]

  Бъркаш култура с етнически произход.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 52. 52 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#39] от "yanne":

  Добре бе, ти ги знаеш нещата, стотиците анализатори които говорят за проблема между САЩ и Китай да си скъсат дипломите, ти разбули мистификацията!

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 53. 53 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#50:"yanne"]Ами то общо взето е така. [/quote]

  Ми общо взето не е така.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  [quote#19:"civis_eu_sum"]Ами от всички велики американци никой не е етнически американец, все разни немци, евреи, холандци, англичани, ирландци... [/quote]
  Но са станали велики в САЩ, т.е. те са американски продукти.

 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#37] от "civis_eu_sum":


  [quote#37:"civis_eu_sum"]Росене, и китайците и американците смятат че такъв сблъсък е възможен и по въпроса има изписани сума ти статии. [/quote]Разбира се,че ще се готвят за най-лошото.Да не са глупаци.Но това не означава,че непременно ще се сблъскат и военно.Но нито в Китай,нито в САЩ има "гениални стратези",като Путин,дето наистина прекрачват границата.

 56. 56 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#47] от "civis_eu_sum":

  Явно сте изпуснали някои от уроците в училище.Правите ли разлика между етнос и националност?

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  [quote#42:"yanne"]имала някаква особена и мистична собствена култура. [/quote]
  най-вече мистична! Особена!
  В повечето страни "особените" хора ги изолират.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#32:"vesolr"]Китай властва чрез бакалите, а не щото имат най-силната армия. Всичките им "победи" в Африка например където инвестират много не се дължат на вежливи човечета направили десант... [/quote]

  Уф, не съм казал че Китай ще завладява света, а че е абсолютно възможно да влезе в ограничен /и не само/ военен конфликт със САЩ заради Тайван, островите Сенкаку и други спорове в Южнокитайско море...

  Не очаквам да ги прочетете всички, но тази потенциална война е реална възможност за която хората пишат доста. Това, че ние си мислим, че силите няма да си "развалят рахатлъка" не значи че те си го мислят така.

  The Nightmare Scenario: A U.S.-China War

  http://thediplomat.com/2012/09/the-nightmare-scanerio-a-u-s-china-war/

  "China Debates: Is War with U.S. Inevitable?"

  http://nationalinterest.org/feature/china-debates-war-us-inevitable-12351

  "China and the United States Are Preparing for War"

  http://foreignpolicy.com/2014/11/13/china-and-the-united-states-are-preparing-for-war/

  Will China's Rise Lead to War?

  http://www.foreignaffairs.com/articles/67479/charles-glaser/will-chinas-rise-lead-to-war

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 60. 60 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Добър анализ, но както е характерно за руски интелигент - субективен и леко манипулативен в детайлите. Ерофеев казва: "Бил съм в индийския град Варанаси, където палят труповете направо на улицата. По тези улици скитат кучета и захапват още горещите кости, което изобщо не възмущава роднините."
  Ами и аз съм бил във Варанаси и не е точно така. На брега на Ганг във Варанаси (свещен град за индуси и будисти) наистина има голям крематориум. На открити площадки върху дървени клади високи около 2 метра (най-малко 4-5 кубика дебели дърва) се изгарят мъртвите. Накрая остава само пепел, която тържествено се изсипва в Ганг. Кучета, още по-малко разнасящи кокали не видях, но мършави свещени крави лежащи в мръсотия и смрад наоколо има.

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#48] от "civis_eu_sum":


  [quote#48:"civis_eu_sum"]Ами руската империя и самата русия е мултиетническа, бре! [/quote]Не знам-вие плямпате някакви глупости за "широка руска душа" .Как били "избран народ" и разни такива.Вие ми обяснете.

 62. 62 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#54:"historama"]Но са станали велики в САЩ, т.е. те са американски продукти. [/quote]

  Еми и Лермонтов, Тургенев и Пушкин също са продукт на руска среда, както и Сикорски и т.н. Какво значение има, че са етнически шарени?

  [quote#56:"Огнян Тодоров"]Правите ли разлика между етнос и националност? [/quote]

  Вие конкретно виждате ли за какво става дума в този разговор? Някакъв г-н по-горе обяснява, че великите руснаци от 19-век не са всъщност от руски произход. Затова му зададох по този начин въпроса за американците - тъй като не етническия произход е важен а културната среда в която си израснал и възпитан - тя те определя.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#51] от "civis_eu_sum":


  [quote#51:"civis_eu_sum"]Бъркаш култура с етнически произход. [/quote]Аха,значи неруснаците са носители на руската култура.То така излиза от думите ти...

 64. 64 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#61:"yanne"]Не знам-вие плямпате някакви глупости за "широка руска душа" .[/quote]

  Тая дума даже не съм я споменал, глупости говориш ти.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 65. 65 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 660 Неутрално

  От цялото интервю лъха тотална безнадеждност. На руснаците им харесва да бъдат руснаци и затова ще си останат винаги руснаци. Те са замръзнали в своето развитие, което никога не се е състояло а с този манталитет, едва ли ще се и състои някога. Жалко.

 66. 66 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Весело

  [quote#63:"yanne"]Аха,значи неруснаците са носители на руската култура.[/quote]

  Какво значи "неруснаци"?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 67. 67 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#62] от "civis_eu_sum":

  Да вярно е,прав сте.

 68. 68 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#59] от "civis_eu_sum":


  [quote#59:"civis_eu_sum"]военен конфликт със САЩ заради Тайван, островите Сенкаку и други спорове в Южнокитайско море... [/quote]За ваше съжаление,както и по-горе писах,в Китай не са толкова глупави,че да изберат "гениален стратег" като Путин.

 69. 69 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 964 Весело

  [quote#24:"civis_eu_sum"]Ако светът се управляваше само от търговски интереси щяха да властват бакалите. [/quote]

  А бе светът все още не се управлява от бакалите, ама най-силната държава с най-голямата икономика е здраво в ръцете на паралиите с единствени интереси да си увеличават богатството (признавам, малко разтегнато понятие за бакали, но според мен вярно). Русия подражава силно на тази тенденция макар и с доста ограничените си политически, икономически, демографски и културни способности, а Европа е на път към това скърцайки със зъби. Все пак не може да се отрече, че ако се сравняват различните полюси в днешния свят, то демокрацията май е най-запазена и най-развита в Европа. Такова мнение всъщност е изразено и в горното интервю.

  heruvim
 70. 70 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#55:"yanne"]това не означава,че непременно ще се сблъскат и военно[/quote]

  "Непременно", никъде не съм написал "непременно" деа.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 71. 71 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Въпреки някои да ги наречем изхвърляния, интервюто е много интересно и показателно за това какво е Русия днес.
  Аз само ще се спра, освен на тези 20млн зад граница, но и на елемента "средна класа" - това наистина е факт.
  Тези хора, които имат както се казва в материала своята битова, домашна свобода, те са наистина големия проблем на Путин и неговата политика.
  Докато Русия не беше затънали в украинската криза и се крепеше стандарта на тези хора, нещата можеха да продължават години наред, но днес, когато същите тези хора, вече привикнали на стандарта си, привикнали да ходят на почивка, па било дори и в България, да си купуват тук жилища, да карат сравнително прилични "западни" коли, изведнъж живота им се променя и едва ли ще са склонни да се върнат 20 години назад.
  То затова са и проблемите с курса на рублата, защото тези хора и разбира се много по-богатите от тях олигарси, за да се застраховат, обръщат всички спестени и настоящи доходи в евро и долари и го изнасят от страната. Така че, дори чисто икономически те бламират империята на Путин, а какво ли ще се случи, ако и когато нещата се влошат рязко - всичко става наистина непредсказуемо, както се казва и в интервюто.

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  [quote#9:"Кирето"]и накрая "все пак ние сме велики и ще се борим"... [/quote]
  не е съвсем така, признава, че "ще спре дотам - и ще си остане провинциална страна".

 73. 73 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#68:"yanne"]За ваше съжаление,както и по-горе писах,в Китай не са толкова глупави[/quote]

  Тук не говорим за глупост. Нито цар Николай Втори е бил глупав, нито немските генерали, нито австроунгарците през 1914 г. пък видяхме каква стана тя.

  И не ми пиши на вие, нема нужда. Не сме "много"

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#58] от "Bulgerman":


  [quote#58:"Bulgerman"]Огорчение и обида идва от разсъжденията наруснаците за себе си. Малко е.
  Ако бях руснак щях да изпитвам разкъсващо разкаяние за престъпната си наглост.
  Те се утешават, обаче с безпаметно пиянство и не им остава време за срам. Безсрамието е национална черта. [/quote]

  Не отнасям въпроса си лично към вас, но си мисля, че и ние имаме не малко за какво да изпитваме "разкъсващо разкаяние", но не бих казал че това е типично и за нашия народ.
  Искам да кажа, че и там и тук хората са доста различни - дори факта че 20 млн са извън, означава че значителна част от тях, не са много доволни от живота в Русия и ако към тях прибавим поне част от роднините им, се вижда че и без да се стига до въпросното разкаяние, не всички са еднакви.
  да не забравяме, че наследения страх от властта, особено силен в Русия е доста сдържащ фактор за демонстриране на мнението за текущата политика.

 75. 75 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 964 Неутрално

  [quote#59:"civis_eu_sum"]Уф, не съм казал че Китай ще завладява света, а че е абсолютно възможно да влезе в ограничен /и не само/ военен конфликт със САЩ заради Тайван, островите Сенкаку и други спорове в Южнокитайско море...
  [/quote]

  Ако Китай реши да присъедини Тайван с военна сила, той ще има проблеми със САЩ. Ама не военни. Америка ще трябва да взема пари на заем от Китай за да изпълни договорните си задължения за защита на Тайван. Това само по себе си е абсурдна ситуация. Лошото е ако Китай не финансира отбраната на острова и САЩ усилят печатането долари за тази цел. Тогава огромните китайски доларови резерви ще се обезценят неимоверно. Така че спокойно! Докато САЩ и Китай са сиамски близнаци от финансова гледна точка никакви военни действия не могат да се очакват. А пък не са и нужни, Тайван все повече се интегрира икономически с Китай и върви по пътя на Хонконг.

  heruvim
 76. 76 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#59] от "civis_eu_sum":

  Разбира се, че е възможно - няма невъзможни неща. Просто е малко вероятно, поне в близко бъдеще. Ако Китай успее да развие армията и флота до нивото на САЩ - защо не? Но дори и ограничен конфликт (доколкото това е възможно между суперсили) ще удари здраво икономиката им така че не знам дали ще им е изгодно за някакви островчета да развалят бизнес за трилиони.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 77. 77 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Не на всички руснаци разбира се.Но голямата част от руснаците са готови да умрат ако знаят,че Америка и западния свят ще бъдат унищожени.

 78. 78 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 770 Неутрално

  " . . .всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия."
  ". Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския..."
  Захари Стоянов, 1886 г.

 79. 79 Профил на Mike Dimit
  Mike Dimit
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много добър текст!
  Май фобите пропускат най-важното - човека нито се извинява, нито се обяснява, нито търси одобрение. Каквото е, такова е и ако на някой не му харесва да ходи да пише к'р и да се бие в гърдите, че е европеец отпреди Ной.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#75] от "херувим":


  [quote#75:"херувим"]Лошото е ако Китай не финансира отбраната на острова и САЩ усилят печатането долари за тази цел. [/quote]
  Ускорена/хипер инфлация ясно ли ти какво въздейстие има върху доходите,икономиката и стабилността на валутата ?

 82. 82 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За наличието на какви морални ценности в Русия говори този!?
  Не знае ли за неистовия стремеж на милиони руснаци да се махнат от там?
  Руснаците ще разберат живота по трудния начин!

 83. 83 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#24] от "civis_eu_sum":

  Ха-ха-ха!
  Провери кои са "лостовете на (хм...) прогреса"!

  Може и да ти се вижда странно, ама са половия нагон и желанието да напълниш тумбака!
  Духовното хич го няма в класацията!

  Грубо; звучащо дебелашко; но (за съжаление) - факт!
  Провери!

  Да разлая троловете!!
 84. 84 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 225 Весело

  Явно цялата им нация обича да си го мести

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 85. 85 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#82] от "dali_da":

  И това ще продължи, докато в Русия останат само чуваши, евенки или татари!

  За съжаление и в България текат идентични процеси!

  Да разлая троловете!!
 86. 86 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#18] от "WALL-E":

  +
  Венедикт Ерофеев >>>>>>>>> Виктор Ерофеев!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 87. 87 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Евала за интервюто, човека изказва някои много интересни истини.

 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Великолепно интервю, ще го разпратя на приятели.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  След като нямаш нищо като ценност, няма какво и да загубиш.
  Логично е.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 90. 90 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тsonkooo":

  Става въпрос за Дмитрий Михеев.

  ''Бях физик теоретик и бях убеден, че живея в тоталитарна държава. При това не криех възгледите си. По тази причина ми се наложи да поживея шест години в лагер. През 1979 г. емигрирах в САЩ, работех като старши научен сътрудник в Hudson Institute, с консервативните „тинк танкс“ (think tanks) по стратегически въпроси, преподавах в американски университети и колежи, консултирах американски корпорации, които имаха бизнес в Русия. Наложи ми се да работя с близки помощници на президента на САЩ Роналд Рейгън като генерал Уилям Одъм, който оглавяваше Агенцията по национална сигурност, и Дениъл Грем, шеф на разузнаването в Министерството на отбраната и съветник на Рейгън по стратегическата отбрана. Джей Киворт и Мич Дениълс бяха съветници на президента Рейгън по науката и политиката и извикаха и мен. Именно те оглавиха Hudson Institute. Ненавиждайки комунистическия режим, аз им помагах да се борят с „империята на злото“.''

  Говори нелициприятни неща за русофобията,катарзис е изпитал човека,след толкова години в САЩ.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Виждам, че мнозина не са съгласни, но е прав за отричането на агресия на Запад. Прав е също, че това е, своего рода, рецепта за унищожение. Агресията не се изразява в това да се напиеш и да се сбиеш, както някои си го представят. В най-общ смисъл, това е отричането и санкционирането на изначално мъжки поведенчески модели (т. нар "скопяване" на мъжа по Фройд).
  Скопените мъже не творят, дори не са трудоспособни...

  P.S. Забелязали ли сте, че докато женската сексуалност се възприема като "загадъчна", "красива", дори "възвишена", мъжката все повече се представя като "агресивна" или направо като "животинска"? Оттам и квотите за жени в ръководните органи- че мъжете били прекалено "агресивни", за вземането на отговорни решения.

 93. 93 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 460 Весело

  Руснакът Виктор Ерофеев с дълбокото си презрение към собствения си народ и етнос, може да бъде единствено мерило за комплексар на заплата, но не и за обективност за нормалния и здравия руски народ

  Както днес насъскват против руския народ, утре ще насъскват против българския народ, защото не се разделя с традициите си, развили се в 2 хилядолетната история на страната

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  Самия Ерофеев е също жертва на "руската душевност" . Оправданията с особенна душевност и специален път са много стари в Русия. За любопитните - Достоевски главния идеолог на руската душа.
  Самата руска интелигенция е болна генетично от "душевност" и е не по малко виновна от Коба и Путин.

  klimentm
 95. 95 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 460 Весело

  [quote#78:"ppopov_67"]всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и пр., са били против официална Русия.[/quote]

  Всички са били на заплата от масоните.
  Класически камикадзета са били, с изкл. на З. Стоянов, роден тарикат да живее за чужда сметка и да минава през трупове на съмишлиниците си, без да му мигне окото.Може би защото не е бил етнически българин.
  Та , да не искаш да говорят против Англия, която им плаща заплата?

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 96. 96 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4874 Неутрално

  До коментар [#95] от "«Эхo»":


  [quote#95:"«Эхo»"]З. Стоянов не е бил етнически българин. [/quote]

  Какъв е по народност?

 97. 97 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 460 Весело

  До коментар [#75] от "херувим":

  Този линк може да ти е интересен. http://ustdc.blogspot.co.at/
  United States Taiwan Defense Command е било подчинено на -обединено командване на United States armed forces до 1983 година

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 98. 98 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#96] от "Тsonkooo":

  На 100% ром

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 99. 99 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4874 Весело

  До коментар [#98] от "«Эхo»":

  Баща му се казва Стоян, това е чисто българско име, хайдушко.

 100. 100 Профил на yfo11395141
  yfo11395141
  Рейтинг: 171 Любопитно

  До коментар [#16] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  [quote#16:"Barcelina #Je suis la libertad"]Не бях чувала за този "писател", не съм чела нищо от него, ама съдейки от интервюто, не съм и загубила особено[/quote]
  Никой не се интересува от Вас и от това какво сте чели.
  Защо пишете?
  Ако няма какво да кажете,не пишете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK