Тудор Джурджу, режисьор: Искам да покажа на некорумпираните хора в системата, че не са сами

Тудор Джурджу, режисьор: Искам да покажа на некорумпираните хора в системата, че не са сами

© Велко Ангелов"Защо аз?" на румънския режисьор Тудор Джурджу получи наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм на тазгодишния "София филм фест", а преди това беше в програмата на "Берлинале". Той е заснет по истинската история на младия прокурор Кристиан Панаит, който внезапно отнема живота си през 2002 г., след като му е възложено важно дело за корупция в съдебната система.


Филмът пълни салоните в Румъния, може би защото зад много от героите в него стоят лица, които и в момента са по върховете на властта в държавата. "Защо аз?" има български копродуценти (братята Виктор и Борислав Чучкови) и ще бъде показан и в кината в България. За филма на фона успехите, които съседна Румъния бележи в борбата с корупцията и независимостта на съдебната власт, "Дневник" разговаря с режисьора му Тудор Джурджу.


За какво разказва "Защо аз"? Представете го кратко за хората, които не са го гледали.
- Това, което е важно за мен и което е ключово, е че това е история за млад човек от моето поколение, който се изправя сам срещу системата и се проваля, защото тя има други ценности.


Бих бил много щастлив, ако младите зрители от страни като нашите възприемат посланието, че е важно да се бориш за ценностите си и да пазиш конкретни морални стандарти.


Трябва да се борите, но и не бива да сте сами. Защото в нашето време такива хора (като главният герой Кристиан - бел. ред.) трябва да бъдат много повече, но мнозина нямат сила и кураж да се борят за промяна на моралния климат в институциите, където работят.


Бих призовал особено младите хора да го гледат, защото мисля, че има какво да научат.


Каква беше първата реакция в Румъния - не само на зрителите, но и на институциите?


- Не голяма. Чух слухове, че хората от правосъдието са много щастливи от филма и смятат, че е уловил живота и климата в съда и в системата.


Не съм получил много реакции от политиците. Казвали са ми "Добър е , добър е", но мисля, че политическата класа в Румъния е силно въвлечена в мръсния бизнес и в корупцията. И когато те гледат филма, сякаш се оглеждат в огледалото - виждат лошите неща, които са правили в миналото.


Иначе отзивите бяха страхотни. Много хора дойдоха след филма и ми казаха, че е много актуален, въпреки, че разказва за неща, които са се случили преди 12 години.


Тудор Джурджу, режисьор: Искам да покажа на некорумпираните хора в системата, че не са сами

© Велко Ангелов


Сега нещата в Румъния доста са се променили - но мислите ли, че бихте могли да направите подобен филм преди 5 или 10 години?


– Да, получих подобен въпрос и в Румъния - "Защо сега?" Отговорих, че когато правиш филм, не можеш винаги да се придържаш към определен график. Започнах проучването още през 2007 г. или 2008 г., но ми отне много време - понякога влизах в задънена улица, имаше моменти, когато исках да се откажа. Процесът беше много тежък.


Като цяло не мога да кажа дали преди 6 години бих могъл да го направя. Но въпросът по-скоро е дали ти си готов като режисьор. Сега имам нужната дистанция и зрялост, за да разгледам тези теми. Така че в случая не става дума за това дали системата ти позволява, а дали ти си узрял като режисьор.


Какво представляваше проучването за филма? Приличаше ли на журналистическо разследване?


- Постарах се да прочета всичко, което са писали журналистите, четох книги, търсих информация в интернет и се опитах да навържа фактите.


Наистина беше нещо като разследване - търсих хората, които са познавали истинския прокурор. Някои от тях искаха да говорят с мен, други - не, трети се бяха преместили - търсих ги на новите им адреси... Беше дълъг процес.


Доколко беше известна истинската история на прокурор Кристиан Панаит преди филма?


- Имаше много шум около нея, особено през 2002 г. Най-вече, защото беше рядък случай - млад прокурор да се самоубие. Това се случи в контекста на онова правителство, което така или иначе се опитваше да задуши свободното слово и търпеше сериозни атаки от независимите медии. Така че те проследиха случая много сериозно.


Някои хора казват, Кристиан Панаит не е герой. Добре, но какво значи да си герой? Наистина ли трябва някой да умре, за да го обявим за герой? Много беше важно, че пресата се зае с тази история, която и за нея беше енциклопедичен пример за млад и добре подготвен човек, притиснат в ъгъла от системата.


Какво е вашето тълкувание - герой ли е той?


- Аз не исках да гледам на него като на герой. Това беше и един от големите първоначални проблеми на сценария - той беше обрисуван като човек с високи морални ценности, некорумпиран, почти перфектен.


Един приятел, румънски режисьор, веднъж ми каза, че публиката не иска да гледа перфектни герои, защото това е отегчително - тя иска да види слабости, компромиси, провали.


Така че се постарах да не се отнасям с него като с герой, а като човек от моето поколение, някой, когото дори имах чувството, че познавам лично, след всичко, което прочетох за него. Накрая започнах да го разбирам, чувствах го като брат.


Тудор Джурджу, режисьор: Искам да покажа на некорумпираните хора в системата, че не са сами

Променихте ли някои от фактите за целите на филма?


- Да, разбира се. Срещнах такава критика от един румънски журналист - защо не съм оставил всичко, както си е. Първо, защото не правя документален филм или докудрама, и второ, това е художествена измислица и трябва да има дистанция.


В реалния живот приятелката на прокурора е адвокатка, а не журналистка. А последната сцена със самоубийството е много различна. В действителност това е бил един много сложен момент - той не е бил сам, майка му и леля му са били в къщата и дори са се опитали да го задържат. Тежка ситуация.


За последните 10 дни, в които той е бил сам, освободен от поста си и без достъп до прокуратурата, всъщност трябваше да си измисля почти всичко, защото няма никаква информация. Затова моменти като срещата с шефа му, който му показва неговото досие - всичко това е фикция. Но че е бил следен от държавата, нямам никакво съмнение.


Смятате ли, че сега в Румъния наистина има промяна?

- Да, има. Макар че всеки път, когато отида в провинцията и стане дума как сега е много по-добре, как има борба с корупцията, ми отговарят - "Не, не, при нас всички са много корумпирани и крадливи, много е зле, ти не знаеш..." Добре, може би не знам.


От разстояние има сигнали, че тялото се подобрява. Но ракът се е разпрострял толкова много, навсякъде, че не знам как може да се излекува. Може би имаме нужда от ново поколение в политиката и в правосъдието. Имаме нужда от нови хора и нов подход, още от правните факултети.


На дискусията след филма на София филм фест казахте, че тази история ви е грабнала, защото сте имали сходно преживяване - когато сте се опитали да промените румънската държавна телевизия като неин директор.


- Да, надявах се. Но мисля, че като цяло се провалих. Да ръководиш Националната телевизия - това е чудовище с 3000 човека, повечето от които не искат промяна.


След 2 години на поста осъзнах, че политиците се интересуват само от контрола върху новинарския отдел, пет пари не дават за обществото и обществените медии. Те дори не разбират модела на обществената медия.


Получавах много предложения за подкупи, обещания за апартамент тук и там, ако подпиша даден договор. Накрая се почувствах много самотен, защото разбрах, че никой не иска реформа наистина, най-вече - никой вътре в телевизията не иска промяна.


Така че се чувствах сам срещу системата. И когато вече бях готов да напусна сам, разбрах, че бившите комунисти се уговарят с профсъюзите вътре в телевизията, за да ме изгонят. Беше много сложна ситуация.


Тудор Джурджу, режисьор: Искам да покажа на некорумпираните хора в системата, че не са сами

© Велко Ангелов


Как ви избраха за поста, толкова млад?


- Те имаха нужда от млади хора с добро CV, мениджъри, творци, за да кажат - вижте, ще има промяна. Така аз и много други попаднахме там.


В борбата с корупцията и организираната престъпност Румъния и България сме като в една лодка, особено пред Европейската комисия. Но за България Румъния сега е пример, затова и нашите политици се страхуват от вашия модел на специалната прокуратура.


- Сигурен съм, че се страхуват, защото сега в Румъния всеки може да бъде разследван заради неща, които е направил преди пет, седем години…Наскоро най-накрая отвориха отново един от най-отвратителните случаи от румънската история - миньорското нашествие в Букурещ от 1990 г. 


Бившият президент по онова време, Йон Илиеску - комунист и един от хората на Чаушеску, е един от главните виновници за това. Сега е на 85 години. И съм сигурен, че щом са отворили случая, ще го разследват, защото това е един от най-ужасните периоди в новата ни история.


Смятате ли, че това е наистина - защото когато се случи нещо тук, политиците често само имитират, че има разследване.


– Наистина е. Мисля, че Национална антикорупционната дирекция и институциите най-накрая започват да вършат работа. Имам предвид, че ако политик започне да се меси, те веднага ще се оплачат в медиите, че ги притискат.


Всичко това се случва, защото бившият президент и министърът на правосъдието винаги поставяха независимостта на съдебната система на първо място. Повтаряха само едно нещо, но го повтаряха до дупка и накрая се случи.


Един от големите въпроси е как обществото започва отново да вярва в държавата. Защото при нас никой няма доверие на никого.


- Обществото ще възвърне доверието си, когато разбере, че в затвора влизат виновници от всички партии, а не само онези, с които настоящата власт иска да се саморазправи. Това дава усещане, че случващото се е над мръсните отмъщения.


Мислите ли, че филмът може да повлияе допълнително на тези процеси в Румъния?


- Засега не, но в един по-дълъг период от време е възможно. Защото се опитвам да достигна не само до кината, но и до правните факултети. Смятам, че може да има устойчив, удължен в бъдещето ефект.


Струва ми се, че властта не очакваше филмът да получи такъв отзвук, защото те се страхуват единственото от телевизията. Мислят, че филмите се правят само за наградите и никой не ги гледа. Но този филм засегна болезнен нерв. Отсега нататък ще ги страх.


Имахте ли рекламна кампания?


- Да, направихме я заедно с една неправителствена организация, Expert Forum и една от големите онлайн медии в Румъния  - кампанията се казва "Сам срещу системата", или "Сам срещу всички". Събираме истории на хора отвътре, които се борят срещу корупцията на местата, в които работят, и ги снимаме. Вчера получихме страхотен разказ от човек в банковата система, който казва, че се бори от 2002 г. срещу гнилата ситуация там.


Нещо в стил "Уикилийкс"?

- Да, постоянно получаваме сигнали. Един човек от регулатора за радио и телевизия също ни изпрати разказ за натиска, на който са подложени там. Кампанията беше успешна, но обмислям как да я продължа - смятам да създам нов отдел за документални филми, който да снима само такива истории. Искам да покажем на тези хора, че не са сами.


Обществената телевизия ли ще ги продуцира?


– Не, ние (собствената му компания Libra Film - бел. ред).


По какво друго работите?

- Новият ми пълнометражен проект е любовна история, адаптация на бестселър, който беше публикуван в Румъния преди 2 г. От дълго време ме вълнува и темата за влиянието на православната църква в Румъния и политическите й компромиси. По времето на комунизма, но и сега, защото са акумулирали невероятна власт и финансов ресурс, но не се отчитат пред никого. Искам да разследвам този въпрос.


Румънците обичат ли да гледат собственото си кино?


– Не особено. Обикновено ако гледат румънски филм казват, че им е твърде бавен. Но се радвам се, че идват да видят "Защо аз?", салоните бяха пълни. Мисля, че интересът започва да расте.Тудор Джурджу


Роден през 1972 г. в Клуж-Напока. През 1995 г. завършва режисура в Театралната и филмова академия на Букурещ. Президент е на Румънската национална телевизия TVR от 2005 до 2007 г. Режисира музикални видеоклипове, снима документални и късометражни филми. Собственик е на "Libra Film" – независима продуцентска компания, и е основател на "Трансилвания Филм Фест" в Клуж. Неговият пълнометражен игрален дебют Болни от любов е показван на 10-ия София Филм Фест.


ФИЛМОГРАФИЯ


1993 Vecini
2001 История с пуканки (Popcorn Stories) – къс.
2006 Болни от любов (Legaturi bolnavicioase)
2008 Сватби, музика и видеокасети (Nunti muzici si casete video) – док.
2011 Супермен, Спайдърмен или Батман (Superman, Spiderman or Batman) – къс.
2012 Un alt craciun – къс.
2012 За охлювите и хората (Despre oameni si melci)
2015 Защо аз? (De ce eu?)

ЗАЩО АЗ? / WHY ME?
Румъния-България-Унгария, 2015, 125 мин


Младият и амбициозен прокурор Кристиан изненадващо е назначен да работи по деликатно дело, в което по-възрастен негов колега е обвинен в корупция. Делото би могло да даде тласък на кариерата му, а има точно обратния ефект. Обвиняемият настоява, че е невинен, но по-висшестоящите от Кристиан го карат въпреки това да започне дело, дори без доказателства. Опитите на прокурора да извади истината наяве, го водят до разкриването на грандиозен план. Случаят му е отнет, той е отстранен и е принуден да замлъкне. Системата отвръща с отмъщение и издърпва чергата изпод краката на младия мъж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Комшии са ни,и в икономиката и в здравеопазването и в правораздаването и във филмопроизводството,сигурно и в други области,нищо не прихващаме бе,корав народ сме.На нас ни дай да оцеляваме,не да живеем.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Спирам се на тези два цитата, защото те са според мен актуални към нашето дередже.
  У нас битува мнението, че някой, едва ли не малко като по чудо, ще дойде, ще промени конституция и някакви закони .. ще заживеем щастливо. Ами ето отговора на човека, на въпроса дали и какво се е променило в Румъния:

  "Да, има. Макар че всеки път, когато отида в провинцията и стане дума как сега е много по-добре, как има борба с корупцията, ми отговарят - "Не, не, при нас всички са много корумпирани и крадливи, много е зле, ти не знаеш..."
  И още:
  "Но ракът се е разпрострял толкова много, навсякъде, че не знам как може да се излекува. Може би имаме нужда от ново поколение в политиката и в правосъдието. Имаме нужда от нови хора и нов подход, още от правните факултети."

  Така е там в Румъния днес и сега и е несеризно да си мислим, че ако попаднем на правилния човек/партия и у нас всико ще тръгне по мед и масло.
  Но въпроса е да се обърне тенденцията, да започнат "лошите" да се страхуват и постепенно корупцията ще се свие до поносими размери, да изчезне е абсурд, имало е и ще я има, докато свят светува.
  Интересен и отговора му за какво е националната телевизия - същото като у нас. Хиляди хора, които имат една грижа, да си запазят мястото, против всякаква промяна, защото това ознаава изменение в ресурсите и ..неизбежно разделяне с неподходящи хора и последно но не и по значение, тези които дават парите ( не техните, нашите), очакват някаква форма на отблагодаряване, в чисто политически смисъл.

 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]нищо не прихващаме бе,корав народ сме.На нас ни дай да оцеляваме,не да живеем.[/quote]

  Бе, "прихващаме" ние, но не от когото и каквото трябва, а точно обратното.
  Българинът е олицетворение на учещия се по трудния начин. Само от грешките си и то не от първия път.

 5. 5 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  [quote#4:"vhv"]Българинът е олицетворение на учещия се по трудния начин. Само от грешките си и то не от първия път. [/quote]
  Никой не се е родил умен. Някои се учат от грешките на другите, някои-от собствените си грешки. Лошото е когато не се учиш от собствените си грешки Или както ти си го написал:
  [quote#4:"vhv"]Само от грешките си и то не от първия път. [/quote]

  До коментар [#4] от "vhv":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Кой да направи филм за прокурора Джамов?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Румънците все пак започнаха отнякъде.Като начало от върховете.Сигурно ще стигнат и по-надолу.А ние въобще не знаем,откъде да започнем или не искаме.Т.е. не искат тези,от които зависи нещо да се случи.

 8. 8 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Всикчи заедно: правителство, парламент, ВСС, прокуратура и МВР трябва да отдидат вкупом и да изгледат този филм. Прокуратурата трябва да го гледа всяка седмица, безброй пъти.

 9. 9 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#6] от "Рол":

  Джамбов.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 10. 10 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 929 Неутрално

  [quote#0:"статията"]разбрах, че никой не иска реформа наистина, най-вече - никой вътре в телевизията не иска промяна.[/quote]
  Заменете "телевизия" с кое да е министерство или сфера (образование, правосъдие, благоустройство, спорт....) и ще получите ситуацията в България. Както и отговор на въпроса защо след 20+ години "преход" ситуацията е повече от плачевна.
  Разкошно интервю, благодаря за което, Дневник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK