Теди Москов, режисьор: Отношението между старата и новата "Улица" е като 3.14 към 007

Теди Москов, режисьор: Отношението между старата и новата "Улица" е като 3.14 към 007

© Красимир ЮскеселиевПрез февруари режисьорът Теди Москов обяви, че любимото на поколение българи телевизионно шоу "Улицата" ще се завърне, но като театрален спектакъл на сцената на Зала 1 в НДК. Той вече репетира за премиерните дати на 8 и 9 юни. Междувременно постановката му "Каквато ти ме искаш" по Луиджи Пирандело в Народния театър получи "Икар" за най-добър спектакъл и сценография и беше номинирана за "Аскеер" в шест категории. 


Пред "Дневник" режисьорът коментира това, социалния си "двигател", както и какво се случва с главния герой на "Улицата" от 90-те години - малкия човек с големите мечти, четвърт век по-късно.


Много пъти сте споменавали за възможността да възобновите "Улицата", но и за предизвикателството на зрителските очаквания и спомени от едно време. И за това, че новото поколение е различно и има нужда от различен подход. Защо решихте да продължите шоуто сега и защо - като спектакъл на сцена?
- Предложението дойде от НДК. Приех го веднага, защото на театрална сцена шоуто няма да се прероди, а ще се "новороди" от майка телевизия и баща театър. Зала 1 е огромна, позволява сценографско и хореографско развихряне, а и провокира към специфична форма на развлечение - няма да издавам всичко!


Колкото до младото поколение (Мая Новоселска ги нарича "младоците"), те ще усетят това, което ще усетят, а не това, което искам аз. Във всеки случай някакво усещане ще има - надявам се да е поне към артистичността.


Предполагам, че старите фенове ще дойдат не от носталгия към шоуто, а към първата глътка въздух, която поехме след изтощително гмуркане в комунизъм. По стечение на обстоятелствата това шоу се появи тогава. Вдъхнах от първата свобода! Нямах цензура, сюжет и опит. Имах великолепни съучастници. Изпитвах вълнуващата свободата на незнанието!


Какво прави Страхил Божикравов днес (герой от "Улицата" -  половин човек, който работи на половин заплата на половин работен ден в завода за полупроводници. В един от скечовете той иска да каже на шефа си, че е "голям гъз", но понеже заеква, стига само до половината - бел. ред. )? А научната сътрудничка от БАН? Промениха ли се грижите и мечтите на малкия човек вече повече от 20 години?


- Въпросът е за познавачи на шоуто, отговарям за познавачи: Половин човекът стана четвърт човек, а научната сътрудничка изтрезня и изпадна в депресия (визирам образите, не артистите). Колкото до малкият човек, той стана по-намръщен. Подозирам, че вече не иска той да се извисява, а да смалява останалите до своя ръст.А вие как се променихте?


- А вие как ме намирате? Всеки самоанализ води или до скромност, или до хвалба. И двете са неверни. Човек постепенно свиква със "собствената си миризма" и невинаги я усеща. Това изключва обективността на самопреценката.


Има ли "малкият човек" свое представителство по сегашната телевизия? 


- Колкото и да е странно, има си представители. Това са различните разследващи журналисти, които търсят малки хора с малко шансове за оцеляване и апелират за помощ. Доста често се стига до нечие спасение. Никога досега "малкият човек" не е имал толкова голямо присъствие в телевизиите. Говоря за от 1976 г. насам (оттогава имаме телевизор).


Вие всъщност гледате ли нещо? Днес телевизията минава за абсолютния антипод на високата култура, чийто представител е театърът - съгласен ли сте и необходимо ли е да е така?


- Телевизията е като домашно животно - мърка, лае, чурулика, скимти, ръмжи, цапа. Предимство е, че няма нужда да го разхождаш, а ако го убиеш, можеш лесно да го съживиш, като го включиш в контакта. Друго предимство е MEZZO и HISTORY. Скучал съм в театър и съм се вълнувал пред телевизора на една и съща пиеса. Случвало се е и обратното.


С какво да мерим ръста на културата? По какви мерни единици тя е висока, ниска, лека или тежка? Къде го има тоя метър, за да си го купя? Без него не знам дали в археологическия музей не са изложени няколко евтини амфори, ползвани от  простаци и пияници! Сравнявам ги във въображението си с неподозирани, но вероятни шедьоври!  Но това е въпрос на друг разговор на 4, най-много на 6 очи.


Какво мислите за днешните хумористични предавания, като например "Комиците"?


- "Мисля, следователно съществувам". Обратното не е валидно. Все ме питат за "Комиците". Някои от тях започнаха кариерата си при мен. Жълтата преса направи доста, за да ни усложни отношенията. Вие не сте жълта преса.  


Един от първите и вечно зелени скечове на "Улицата" е за културата и бахура, тоест за колапса на финансирането в културата. Мислехте ли тогава, че ще бъде актуален и след 25 години? И въобще в онези времена, които мнозина определят като романтични, вие (лично) как и в какви срокове си представяхте промените?


- На първия митинг разбрах, че нищо няма да се случи. Осени ме мрачно предчувствие. Днес вече се надявам, че ще се случи, защото децата никак не приличат на родителите си, не ги слушат и не се интересуват от бабите си.


Скечът с бахура (може да се лъжа) има малко по-широко значение от споменатото от вас. Припомням си с удоволствие, че Росини е автор и на готварски книги и джобовете му често са били пълни с храна, че Балзак е ял с ръце, че Фелини по-скоро би изневерил на жена, отколкото на ресторант. Да не подценяваме "бахура"!


А ако окачите до днешния производител на бахур и култура портрета на Ленин, автоматически ще се пренесете в периода преди въпросния колапс на културата. Той по нищо не се различава от сегашния. Заговоря ли за това, винаги цитирам Андрей Слабаков: "Преди имаше пари за култура, но нямаше свобода. Сега има свобода, но няма пари." Измислили са го много хитро, мамицата им…  Какво мислите за директни политически жестове от страна на артисти - като този на колегата ви Александър Морфов, който подаде оставка като главен режисьор на Народния театър (после пък се върна, за което си отнесе и критиките)? Много или малко са те? Вие защо рядко избирате да "излезете на улицата" в този смисъл? 


- Защото съм инвалид с пареза на левия крак и не мога да стоя прав повече от 3 минути. Аз бях достатъчно на улиците в началото, когато трябваше. Сега се питам за кого е трябвало, на кого е трябвало и какво е трябвало…


Днес предпочитам да се изразявам от сцената, не от площада. Със Сашо Морфов често си говорим. А когато приятели си говорят, те не викат журналисти и журналистите няма как да знаят какво са си казали. Няма и да узнаят.


Ще приобщите ли по някакъв начин това ново значение, което "улицата" придоби в последните години - на протестите - в новата "Улица"?


- По никакъв начин! Преди протестите "прохождаха", имаше тръпка. Сега се отракаха.


Има ли все пак шанс тя да се върне и в телевизията? 


- Няма да я връщам в телевизията, това изисква пълно себеотдаване, а в момента нямам възможност за такова. Освен това лицата на "Улицата" вече са лица на други предавания. Не е професионално и аз да ги ползвам. Публиката ще се обърка - първото полувреме нападателят играе в единия отбор, второто в другия. Колкото до някакви нови лица, прекалено съм свързан със старите, за да ги търся! Предлагам на БНТ обаче да излъчи повторения на епизодите и да припомни за лудата младост на артистите ми, а и за моята. Странно е, че артистите не помнят младостта си!


Какви ще са отношенията между нови и стари скечове в шоуто? И как мина кастингът за нови попълнения, можете ли да споделите имена? 


- Отношенията са 3.14 към 007. Всъщност прожектирам някои стари епизоди с ново значение. Добавям им на живо от сцената нови начала, финали или тълкувания. Пренасям действията на актьорите от сцената върху екрана и обратното.


Освен старите участници Мая Новоселска, Никола Додов, Тончо Токмакчиев, Георги Спасов, Валентин Танев, Борислав Стоилов и Адриана Найденова ще участват Герасим Георгиев и Малин Кръстев. Обсъждам с Влади Въргала евентуално негово участие. С Ути Бъчваров също съм говорил. Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов  и Камен Донев ще имат достатъчно екранно присъствие, така че няма да липсват на сцената.


Кастингът не е минал. Или е минал незабелязано. Или няма да мине. Или ще мине в началото на май. Не давайте телефона ми на артисти! Съставът тепърва ще се определя, до 9 юни има доста време.


Казвали сте в друго интервю "Влюбен съм в логиката на абсурда, но двигател в работата ми винаги е било социалното." С какво социално ви привлече Пирандело и "Каквато ти ме искаш"?


- Пирандело не ме привлече със социално. Привлече ме с… и с…, също и с… Колкото до социалния ми двигател, бензинът му свърши! 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  Теди Москов е невероятен и неповторим , а „Улицата “... нямам думи! Дневник ,най-накрая съобщихте за наградата „Икар“ и за номинациите.

 2. 2 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "... Половин човекът стана четвърт човек, а научната сътрудничка изтрезня и изпадна в депресия (визирам образите, не артистите). Колкото до малкият човек, той стана по-намръщен. Подозирам, че вече не иска той да се извисява, а да смалява останалите до своя ръст..."
  Още през ония години,докато се наслаждавахме на епизодите на "Улицата",си спомням колко ми изглеждаше песимистично настроен,сякаш още тогава той знаеше как ще се изродят нещата...Обожавах вечерите,в които можех да се смея през сълзи с Теди,Мая и компанията им!
  Често спира край нас със старичкия си автомобил и все искам да му кажа,че имаме нужда точно от такива като него,ама не събирам смелост!

  Дневник-токсичният сайт
 3. 3 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Улицата беше уникално предаване, което много добре се вписа във времето си. Сега би изглеждало леко наивно. Надявам се пак да напипат актуалните теми и проблеми!

  @)----,--'--
 4. 4 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Любим епизод ми беше с картичката на Маркс, Енгелс и Ленин във Венеция! Дойдохме, за да видим колко е лошо и да ви разкажем! (цитат по памет)
  или
  „Фиркаш, фиркаш, Володя! Атмосфера предпразполагаеть тебя к фиркания!" (-:

  @)----,--'--
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Чакам с нетърпение Ренесанса на "Улицата",естествено след толкова много години,ще има и много промени,но ""Улицата"" си остава завинаги в сърцето ми.Желая успех на Теди Москов и целия екип от автентичните улични герои.

  Tony
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Харесвам тази провокация в интервютата на Теди Москов.
  Умирах си за "Улицата" някога, успех на новата в НДК!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Успех Теди!

  Щастлив съм, че имах шанса да бъда в екипа точно на този епизод от Улицата, с който спечели голямата награда в Анеси.

  Зала 1 ще е препълнена, със сигурност.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 8. 8 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Теди Москов е много ярка птица! Дано ни изненада приятно и сега с новата Улица.


  [quote#0:"Морфов"]А когато приятели си говорят, те не викат журналисти и журналистите няма как да знаят какво са си казали. Няма и да узнаят.[/quote]
  Неповторим, наистина!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално
 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Свобода на духа и фантазия на мисълта! За това не е необходимо режисура. Но това е и професионалиста Теди Москов.
  Жив и здрав!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 341 Весело

  Теди Москов е човек с "главна буква". "Улицата" е едно от най-добрите предавания на БНТ на 90-те години от миналия век. Пристрастен съм. Признавам си. Дано го заснемат за да го покажат по тв и други медии. Успех с "новороденото" шоу.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Даааа даже и околната среда ще е в разрез с Улицата.
  Според плновете кметски ще има ремонт на бул. Витоша от Патриарха до бул. България, ремонт на околното пространство пред НДК добре, че г-н Москов има чувстово за хумор но надявам се няма да пропусне да ги ухпе

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на didco
  didco
  Рейтинг: 458 Весело

  Спомням си като студенти в първите мрежи из Студентски град, това бяха невероятно вървежни скечове. Биле сме малки на първите серии.
  Велик е Москов! И Теди, и Петър!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Не може и сравнение да става между "Улицата" и сегашните наивни и пошли комедиини шоу програми.Даже не ти е смешно.

 15. 15 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#6:"Jessika"]Умирах си за "Улицата" някога, успех на новата в НДК! [/quote]
  Някога хората умираха за "Улицата", а сега на самата улица!!!!
  Не зная дали в числото п = 3,14..... не е кодиран отговора, кога най-после ще спрат да умират и дали Теди си мисли за това?

 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1715 Весело

  Каквото и да направи Теди, все ще е хубаво. Успех и на добър път на новия ти проект, Москов!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Теди, запишете спектаклите... Доста хора, които нямат възможност да ги посетят биха се радвали да ги видят например по телевизията...

 18. 18 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Морфов напълни с клошари, сарахоши, контейнери за боклук и желязо сцената на народния театър, но Москов няма да му се даде без бой - той пък ще напълни със същите неща плюс парцали и стиропор огромната сцена на Зала 1. Ще се тълпят снобите и полуграмотниците и ще аплодират, защото им е казано, че това е елитарно изкуство.

 19. 19 Профил на burma
  burma
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Митев, по тая логика що не отлюспим и Чарли Чаплин, че все с такива работи ни занимава? Или ти не го гледаш, за да не се смесиш с полуграмотниците и снобите?

  muho
 20. 20 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Защото на Чарли фамилията му е Чаплин и не ми звучи никак по Московски

 21. 21 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 233 Весело

  Тайните на успеха на Теди Москов:

  1.Заснемаш някъв скеч - изглежда тъп и банален. Пускаш го на забързани обороти - хората кой знае защо, ще се скъсат от смях.

  2. Правиш постановка - изглежда тъпа. И макар че е 3 часа и половина, антракт няма. Застраховка да не би след антракта салона да остане празен.

  3. Каквато и тъпотия да сътвориш, ако имаш влиятелни приятели наградите и хвалебствените статии в медиите ще активират верижна реакция в снобарията - и всички ще се надпреварват да обясняват колко си велик.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 22. 22 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 233 Весело

  Последната постановка която съм гледала е Макбет на Москов. Усещането е се все едно са те вързали на стол и пред теб на телевизора тече Baby TV. Някакви възрасти хора облечени в розови бебешки гащеризони праскат безмислени реплики. 3 часа чаках антракта, за да си тръгна културно - обаче Москов е хитрец - антракт нямаше.

  Оттогава на театър не ходя.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 23. 23 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Тая сцена с хора на ловците е ултравиолентна, даже учителя на Камен Донев не може да и се опре. А той (учителят) постулира, че боя изгражда.

 24. 24 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1433 Весело

  Мая, Къци и Ицо бяха душата на улицата. Без последните двама няма да е толкова атрактивна. Дай Боже да греша

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 25. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Фактът, че такъв талант се реализира в Германия (при всичките пречки -езикови, културни, мироглед), а не в комунокочината, ясно говори за дереджето ни с такива "културтрегери" като веждито....

 26. 26 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#22:"impala"]Оттогава на театър не ходя. [/quote]

  Явно и на тази сте попаднали случайно....

  @)----,--'--
 27. 27 Профил на miamar
  miamar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "kashpirovska":

  Теди не кара стар автомобил.

 28. 28 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 522 Весело

  [quote#27:"miamar"]Теди не кара стар автомобил.[/quote]
  Е,не знам на каква възраст му е Хюндаят,айде,права си!

  Дневник-токсичният сайт
 29. 29 Профил на Любен Бъчваров
  Любен Бъчваров
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Без Къци,Ицака и Камен..Майче не е същото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK