Карикатуристът на Арабската пролет Калид Албаих: Мисията на карикатурите е да обединяват, а не да разделят хората

Калид АлбаихКалид Албаих е судански карикатурист, живеещ в изгнание в Доха, Катар. Неговите силно политически ангажирани карикатури набират популярност още в началните фази на протестите през 2011 г., станали известни като "Арабската пролет". Творбите на Албаих, публикувани онлайн, са споделяни онлайн както в Арабските страни, така и на световно ниво. Могат да бъдат видени като графити по стените в Бейрут, Кайро, Йемен и целия Близък Изток. Към момента, карикатурите на Калид Албаих служат за вдъхновение на политически активисти в Судан, в Ливан, Йемен, Тунис, Сирия, Алжир. Те са публикувани в издания като The Atlantic, Global Voices, Frankfurter Allgemeine Zeitung и излагани на експозиции в Монреал, Лондон и Бахрейн. В комента Албаих работи като директор инсталации и дизайн в Qatar Museum Authority (QMA) и публикува новите си карикатири на своята фейсбук страница Khartoon (игра на думи със столицата на Судан Хартум – Khartoum).


Родени сте в Румъния, суданец по националност, в момента живеете в изгнание в Катар... Какво ви накара да се занимавате с политическа карикатура?


- Станах политически карикатурист именно затова. Мисля, че когато имаш достъп до различни хора и националности и тяхното минало, започваш да разбираш света добре. Това се случи с мен, докато израствах в различни страни. Случи ми се още веднъж с бума на интернет, когато изведнъж можеше да се свържеш с всеки онлайн, в чатовете.
Колкото до мен самия – винаги съм се интересувал от изкуството, както и от политика, тъй като именно политиката е причината да напусна дома си (бащата на Калид е дипломат, а чичо му Абдел Рахман Суар ал Дахаб е президент на Судан между 1985 и 1986 г.). За мен карикатурите обединяват всичко това, а и те са нещо близко до хората, нещо, което всеки може да разбере, без да се налага да бъде експерт по изкуство или политика. Всеки разбира какво имам предвид с моите карикатури, именно затова за мен те са оръжие.


Карикатуристът на Арабската пролет Калид Албаих: Мисията на карикатурите е да обединяват, а не да разделят хората

© Калид Албаих


Вие се превърнахте в едно от емблематичните лица на Арабската пролет, в "карикатуриста на революцията"? Как се случи това?


- Мисля, че имах късмета да бъда активен в правилния момент. Това, което се случи с мен, се случи и с много други артисти и креативни хора. Опитах се да публикувам карикатурите си в различни традиционни медии, вестници, но не бях приет. Дори ме изгониха от една редакция. Затова започнах да публикувам работите си в интернет, в момент, в който и много други започнаха да го правят. Така се превърнахме в креативна общност. Скоро след това избухна революцията и така започнахме да се борим заедно, като едно цяло.


Кои са авторите, които Ви вдъхновяват?


- Намирам за изключително вдъхновяващ палестинския карикатурист Наджи ал Али, убит в Лондон през 1987 г. Обичам много неговите работи, тяхната мрачност. Те в никакъв случай не са смешни, но казват истината, отразяват ситуацията, която никак не е забавна. В същото време обаче той беше истински сатирик, с изявен черен хумор. В Катар израстнах с две египетски карикатурни списания, които баща ми носеше вкъщи – Сабах ал кхаир и Рос ал Юсуф, които ме въведоха в карикатурата и различните й форми. Тогава аз вече знаех, че искам да се занимавам именно с това.


Интересен факт за Вас е, че работите в музей в Доха и съвсем доскоро криете своята артистична самоличност. Промени ли се животът ви след като излязохте на светло?


- Разбира се, че се промени. Вече много хора се интересуват от мнението ми. Преди не се интересуваха, защото не знаеха кой съм... От друга страна, се чувствах в по-голяма безопасност, докато пазех самоличността си в тайна. Въпреки това, за мен това беше освобождаващо.


След терористичната атака над редакцията на "Шарли ебдо" дебатът за свободата на изразяване и дали тя търпи ограничения е по-жив от всякога. Какъв е Вашият коментар за трагедията с френските карикатуристи?


- Въпреки че не съм съгласен със стила на "Шарли ебдо" и начина, по който те представят нещата, няма как да не осъдя този изключително тъжен акт. Ние в Близкия Изток сме подложени на това всеки ден. Стотици хора умират всеки ден във война, или опитвайки се да стигнат до Европа, което само по себе си е друга война. Когато разбрах за атаката, първата ми мисъл беше: това можех да бъда аз, или моите приятели, без дори причината да е в карикатура на пророка Мохамед. Причини не са нужни. Затова мисля, че тези хора не нападнаха "Шарли ебдо" заради карикатурите им, а защото искаха да нападнат някого. Ако не бяха успели с тях, щяха да нападнат нещо друго. Както и се случва – наскоро имаше терористични атентати в музей в Тунис, в университет в Кения. Само погледнете Сирия...


Но да се върнем на свободата на изразяване. Хората трябва да разберат, че не трябва да бъдат предубедени – ние всички живеем в един свят, но идваме от различни държави. В Европа също има многобройни теми табу, каквито има и в Близкия изток. Хората в Арабския свят са широко запознати със западната култура – ние следим медиите ви, учим езиците ви. Но вие не познавате нас и нашата култура, което е голяма част от проблема. Ние виждаме предразсъдъците ви, виждаме несправедливост. Не можем да делим хората на тези, които "са Шарли" и на другите, които са диваци. Хората трябва сериозно да се замислят за този проблем. Както и да се замислят защо деца, родени и израснали в Европа, доброволно се присъединяват към терористични организации? Това решение е тотално в разрез с ценностите, с които те са родени и отгледани. Тези хора са европейци. Защо тогава прибягват до това? Това са важните въпроси. Има 1.6 млрд. мюсюлмани по света. Атентатът във Франция беше извършен от трима. Не може цялото мюсюлманско население да носи вината за това.


В такъв случай вероятно не смятате, че мюсюлманите дължат извинение за случилото се?


- Не, не мисля. Да вземем за пример всички извинения след 11 септември, всички крайно националистически карикатури, които последваха. Това е дълбоко погрешно. Карикатурите са създадени, за да работят по най-добрия начин в моменти на напрежение. Не трябва да даваме на политиците почивка, да представяме нещата едностранчиво, само защото хората са чувствителни в даден момент и може да ви обвинят в национално предателство, например.


Карикатуристът на Арабската пролет Калид Албаих: Мисията на карикатурите е да обединяват, а не да разделят хората

© Калид Албаих


Каква е ролята на карикатурата и сатирата в арабските страни?


- В Близкия изток ние се шегуваме с всичко, защото това единственото, което имаме. Това е начинът да се опитваме да променяме ситуацията, да даваме светлина на реалността. Медиите не отразяват истината, хората не могат да се изразяват, затова говорят чрез шеги. Ние, карикатуристите, се опитваме да говорим на хората чрез нашето изкуство. Карикатурите успяват да достигнат до всеки. Затова и ролята им е огромна.


В своя статия за "Ал Джазира" споменавате, че сте обект на всички нива на цензура. Какво имате предвид?


- За нас цензурата на първо място започва с автоцензура. После идва семейството, организацията, за която работите, държавата. Ето защо не винаги правиш това, което ти се иска. Не, че не можеш, но въпросът е дали посланието ти ще успее да достигне до хората и дали ще има желания ефект. Например, ако обидиш 1.6 млрд. души, те няма да възприемат твоето послание. Не затова рисувам карикатури. Мисията на карикатурите е да обединяват хората, а не да ги разделят. Всеки може да се пошегува с другия, но не всеки е способен да каже истината, да повдигне вниманието към даден проблем. Това правим ние, карикатуристите, журналистите, активистите - рискуваме живота си, за да предадем послание. Вярно е, че ни е много трудно, но път това те мотивира да продължиш напред, да бъдеш креативен.


Факт е, че журналистите в Близкия изток са постоянна мишена на атаки. Вие някога чувствали ли сте се в опасност или обект на натиск?


- Да, всеки ден. След всяка карикатура, която публикувам, нямам представа какво ще последва. Всичко може да се случи – арестуван съм в Египет заради работата си, когато ходя в Судан, не разкривам своята самоличност. Трябва да си много внимателен и постоянно нащрек. Затова и когато работя по дадена карикатура, се уверявам, че съм бил честен и съм казал точно това, което искам. Защото това може да е последното нещо, което съм нарисувал.


Карикатуристът на Арабската пролет Калид Албаих: Мисията на карикатурите е да обединяват, а не да разделят хората

© Калид Албаих


Четири години след началото на Арабската пролет, напрежението, агресията и конфликтите са се превърнали във всекидневие в редица страни от Близкия изток. Как бихте отговорили на твърденията, че целите на революцията се провалиха?


- Безспорно е, че Арабската пролет не се разви така, както ние искахме. Същевременно обаче, са изминали едва 4 години, а ние сме били под режим на диктатура и окупация през последните 200 години. Трудно е да очакваме, че хората, които излизат от това след поколения на репресии, ще се цивилизоват за 3 дни години. Ще отнеме време, но промяната ще се осъществи. Трябва да погледнем назад в историята към големите революции, които промениха света.


Оптимист ли сте, въпреки всичко?


- Да, оптимист съм, защото това е само началото. Това, което виждаме, са знаци, че нещата се променят, че политическата реалност се променя. Ситуацията в момента е тежка, но желанието за промяна ще наделее, стига хората да направят правилния избор и заобикалящият ни свят да ни подкрепи.


Карикатуристът на Арабската пролет Калид Албаих: Мисията на карикатурите е да обединяват, а не да разделят хората

© Калид Албаих

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  ''... ние сме били под режим на диктатура и окупация през последните 200 години. '' - цитат от статията.

  А преди ''последните 200 години''?

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Религията разделя хората, а изкуството (каквото е карикатурата) ги обединява.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Ама много хора нямат чувство за хумор и се хващат за калашниците.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  Абе ти внимавай, че кагебето и до Мексико стигна и с чук го претрепаха дисиденто, че какво им е на джихадистите до Доха да дойдат. Много трябва да те пазят тези, които са ти дали подслон.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Момчето е племенник на военен превратаджия който сваля от власт социалист и я предава в ръцете на ислямска секта

 6. 6 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  ''...какво им е на джихадистите до Доха да дойдат. Много трябва да те пазят тези, които са ти дали подслон.''

  Дедо, имам интересното усещане, че Калидчо се е инсталирал в Катар далеч не за да се покрива от джихадисти. Като се сетя какво е отношението баш на катарските властници таман към въпросните джихадисти...

 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Весело

  И у нас е така. Мракобесието гони светлината.

 8. 8 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#1] от "marrad":
  Уикипедия: Судан
  През 642 г. нахлуват арабите и разпространяват исляма. През 14 век се образува Дарфурско султанство. През 1822 г. попада под египетска власт. От 1898 г. Англия и Египет управляват съвместно страната.

 9. 9 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Разбира се, че вината за извършеното срещу Шарли не може да бъде хвърлена върху всички мюсюлмани. Но онези от тях, които имат претенциите да са мислещи и съвременни хора, би трябвало да имат по-свободен поглед върху религиозните ценности. Ето, и този обиден за Мохамед. Уж познава западните нрави, а му убягва най-съществената разлика - при нас няма да разстрелят или заклеймят някого, направил карикатура на Исус, нито ще му се наложи да се крие и да се страхува от преследване заради това, че е казал какво мисли.

 10. 10 Профил на op
  op
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#9] от "murttle":

  Не няма,ще го вкарат в затвора. Като пример Диодоне ,че обидил евреите.

 11. 11 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#10] от "op":

  Това няма нищо общо. Тук не става дума за религия. И никой не е вкаран в затвора, това са си ваши интерпретации. А френският съд се противопостави на решенията на местните власти да забранят спектаклите на комика.

 12. 12 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "ikar_01":

  Благодаря за справката. Въпросът ми беше риторичен. Калид казва буквално ''Същевременно обаче, са изминали едва 4 години, а ние сме били под режим на диктатура и окупация през последните 200 години. ''. Т.н. ''арабска пролет'' Судан комай не го засегна особено. Значи в цитираното изречение нещо ми ''убива'': от една страна споменава 4 ''пролетни'' години, които точно в родината му не са се усетили, от друга - говори за последните два века конкретно от суданската история, намеквайки, че точно те са се отразили на...на суданците в частност или на мохамеданите изобщо?
  Но да се върнем към въпроса ми от # 1. С него намекнах, че и през периода, предхождащ двата века ''на диктатура и окупация',' в Судан и в арабские/мохамеданските страни не са били особено популярни свободата на словото, равенството между двата пола, и т.н., и т.н. ...Демек тях - мохамеданите - ги ''дърпат назад'' не само последните два века...

 13. 13 Профил на op
  op
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#11] от "murttle":

  Е нали имаше свобода на словото, нали всеки има право да казва какво мисли.Между другото човека е арестуван и осъден.

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#13] от "op":

  Да, има свобода на словото, и съдът и обществеността го защитиха в цитирания от вас случай. Покажете линк, който доказва, че
  [quote#13:"op"]човека е арестуван и осъден[/quote]
  Според това, което пише в медиите, комикът е бил задържан по сигнали за антисемитизъм и подкрепа на тероризма и няколко пъти е глобяван. Това е всичко. Спектаклите му са били спирани от местни власти, но съдът ги е възстановил, билетите са разпроздадени.
  А вие се опитвате да манипулирате, като приравнявате защита на тероризма и антисемитизъм със свобода на словото и религиозни ценности.

 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Албаих задава въпроса, защо европейци се включват в ИД. Отговорът е еднозначен и просто трябва да се изрече смело - защото са мюсюлмани. Няма случай християнин, който е останал такъв да се е присъединил към тази патмина. После кой им пречи на мюсюлманите в Европа, кой ги притеснява, заради религията им. Никой! Защо тогава? Защо всички немюсюлмани в ислямските държави са масово избивани и прогонвани? Защо се разрушават всички християнски храмове? А ако християните решат да отговорят реципрочно на мюсюлманите, ако и те се обидят, какво ще стане? И въобще кой създава разделението. Отговорът еднозначен - исляма и мюсюлманите, които го изповядват. Виновен е ИСЛЯМА.

 16. 16 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Публикуваните карикатури са мног идейни. (от съответния автор)

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Интересен колаж със стреличката в главата. Този карикатурист изглежда интелигентен човек. Да внимава много какво рисува и да не изобразява пророка си, че наистина ще му забучат стреличката.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Избягал в Катар? Пък там една свобода на словото и демокрация... Тц, тц... Интересно ако везме да нарисува карикатура на катарския емир или на някой негов приближен какво ли ще стане? А вярва ли си на това, което говори? Щото аз не му вярвам.

 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ми чудесно. само дето всичките тези ценности на "свобода на словото", "надсмиване на статуквото", "карикатурата като начин на социална критика" са напълно западни ценности, нито една от тях не е "близкоизточна", "арабска", или пък "ислямска".

  а това е просто невярно, на сто процента, крещящо:

  "Хората в Арабския свят са широко запознати със западната култура – ние следим медиите ви, учим езиците ви. Но вие не познавате нас и нашата култура, което е голяма част от проблема."

  напротив. точно обратното, от мароко до пакистан. "ние" познаваме "вас". "вие" не познавате "нас". защото "вие" не се интересувате от "нас". за справка: количеството преведена западна литература на арабски език за сто години.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  [quote#15:"baxter"]Няма случай християнин, който е останал такъв да се е присъединил към тази патмина. [/quote]

  Всъщност има. Преди 2 седмици в Испания разбиха джихадистка мрежа, подготвяща младежи да ходят да се бият за ИДИЛ и планираща атентати из цялата страна. Повече от половината кандидати за присъединяване към ИД са конвертирани испанци, тоест полицията успява да ги залови, преди да заминат за където са тръгнали.
  Макар че, по мое мнение, щеше да е много по-добре, да ги оставят за заминат и после да не ги пуснат да се върнат, ама...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK