Карикатуристът на Арабската пролет Калид Албаих: Мисията на карикатурите е да обединяват, а не да разделят хората

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  ''... ние сме били под режим на диктатура и окупация през последните 200 години. '' - цитат от статията.

  А преди ''последните 200 години''?

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Религията разделя хората, а изкуството (каквото е карикатурата) ги обединява.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Ама много хора нямат чувство за хумор и се хващат за калашниците.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Абе ти внимавай, че кагебето и до Мексико стигна и с чук го претрепаха дисиденто, че какво им е на джихадистите до Доха да дойдат. Много трябва да те пазят тези, които са ти дали подслон.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Момчето е племенник на военен превратаджия който сваля от власт социалист и я предава в ръцете на ислямска секта

 6. 6 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  ''...какво им е на джихадистите до Доха да дойдат. Много трябва да те пазят тези, които са ти дали подслон.''

  Дедо, имам интересното усещане, че Калидчо се е инсталирал в Катар далеч не за да се покрива от джихадисти. Като се сетя какво е отношението баш на катарските властници таман към въпросните джихадисти...

 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  И у нас е така. Мракобесието гони светлината.

 8. 8 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "marrad":
  Уикипедия: Судан
  През 642 г. нахлуват арабите и разпространяват исляма. През 14 век се образува Дарфурско султанство. През 1822 г. попада под египетска власт. От 1898 г. Англия и Египет управляват съвместно страната.

 9. 9 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Разбира се, че вината за извършеното срещу Шарли не може да бъде хвърлена върху всички мюсюлмани. Но онези от тях, които имат претенциите да са мислещи и съвременни хора, би трябвало да имат по-свободен поглед върху религиозните ценности. Ето, и този обиден за Мохамед. Уж познава западните нрави, а му убягва най-съществената разлика - при нас няма да разстрелят или заклеймят някого, направил карикатура на Исус, нито ще му се наложи да се крие и да се страхува от преследване заради това, че е казал какво мисли.

 10. 10 Профил на op
  op
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#9] от "murttle":

  Не няма,ще го вкарат в затвора. Като пример Диодоне ,че обидил евреите.

 11. 11 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#10] от "op":

  Това няма нищо общо. Тук не става дума за религия. И никой не е вкаран в затвора, това са си ваши интерпретации. А френският съд се противопостави на решенията на местните власти да забранят спектаклите на комика.

 12. 12 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "ikar_01":

  Благодаря за справката. Въпросът ми беше риторичен. Калид казва буквално ''Същевременно обаче, са изминали едва 4 години, а ние сме били под режим на диктатура и окупация през последните 200 години. ''. Т.н. ''арабска пролет'' Судан комай не го засегна особено. Значи в цитираното изречение нещо ми ''убива'': от една страна споменава 4 ''пролетни'' години, които точно в родината му не са се усетили, от друга - говори за последните два века конкретно от суданската история, намеквайки, че точно те са се отразили на...на суданците в частност или на мохамеданите изобщо?
  Но да се върнем към въпроса ми от # 1. С него намекнах, че и през периода, предхождащ двата века ''на диктатура и окупация',' в Судан и в арабские/мохамеданските страни не са били особено популярни свободата на словото, равенството между двата пола, и т.н., и т.н. ...Демек тях - мохамеданите - ги ''дърпат назад'' не само последните два века...

 13. 13 Профил на op
  op
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#11] от "murttle":

  Е нали имаше свобода на словото, нали всеки има право да казва какво мисли.Между другото човека е арестуван и осъден.

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#13] от "op":

  Да, има свобода на словото, и съдът и обществеността го защитиха в цитирания от вас случай. Покажете линк, който доказва, че
  [quote#13:"op"]човека е арестуван и осъден[/quote]
  Според това, което пише в медиите, комикът е бил задържан по сигнали за антисемитизъм и подкрепа на тероризма и няколко пъти е глобяван. Това е всичко. Спектаклите му са били спирани от местни власти, но съдът ги е възстановил, билетите са разпроздадени.
  А вие се опитвате да манипулирате, като приравнявате защита на тероризма и антисемитизъм със свобода на словото и религиозни ценности.

 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Албаих задава въпроса, защо европейци се включват в ИД. Отговорът е еднозначен и просто трябва да се изрече смело - защото са мюсюлмани. Няма случай християнин, който е останал такъв да се е присъединил към тази патмина. После кой им пречи на мюсюлманите в Европа, кой ги притеснява, заради религията им. Никой! Защо тогава? Защо всички немюсюлмани в ислямските държави са масово избивани и прогонвани? Защо се разрушават всички християнски храмове? А ако християните решат да отговорят реципрочно на мюсюлманите, ако и те се обидят, какво ще стане? И въобще кой създава разделението. Отговорът еднозначен - исляма и мюсюлманите, които го изповядват. Виновен е ИСЛЯМА.

 16. 16 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Публикуваните карикатури са мног идейни. (от съответния автор)

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Интересен колаж със стреличката в главата. Този карикатурист изглежда интелигентен човек. Да внимава много какво рисува и да не изобразява пророка си, че наистина ще му забучат стреличката.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Избягал в Катар? Пък там една свобода на словото и демокрация... Тц, тц... Интересно ако везме да нарисува карикатура на катарския емир или на някой негов приближен какво ли ще стане? А вярва ли си на това, което говори? Щото аз не му вярвам.

 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ми чудесно. само дето всичките тези ценности на "свобода на словото", "надсмиване на статуквото", "карикатурата като начин на социална критика" са напълно западни ценности, нито една от тях не е "близкоизточна", "арабска", или пък "ислямска".

  а това е просто невярно, на сто процента, крещящо:

  "Хората в Арабския свят са широко запознати със западната култура – ние следим медиите ви, учим езиците ви. Но вие не познавате нас и нашата култура, което е голяма част от проблема."

  напротив. точно обратното, от мароко до пакистан. "ние" познаваме "вас". "вие" не познавате "нас". защото "вие" не се интересувате от "нас". за справка: количеството преведена западна литература на арабски език за сто години.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  [quote#15:"baxter"]Няма случай християнин, който е останал такъв да се е присъединил към тази патмина. [/quote]

  Всъщност има. Преди 2 седмици в Испания разбиха джихадистка мрежа, подготвяща младежи да ходят да се бият за ИДИЛ и планираща атентати из цялата страна. Повече от половината кандидати за присъединяване към ИД са конвертирани испанци, тоест полицията успява да ги залови, преди да заминат за където са тръгнали.
  Макар че, по мое мнение, щеше да е много по-добре, да ги оставят за заминат и после да не ги пуснат да се върнат, ама...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK