Ричард Цюндрич, финансист: Централните банки наливат пари и това създава големи проблеми

Ричард Цюндрич, финансист: Централните банки наливат пари и това създава големи проблеми

© Фондация за свободата „Фридрих Науман“Д-р Ричард Цюндрич е член на Борда на директорите на Австрийския икономически център и на института "Фридрих А. фон Хайек". Той е независим финансов консултант в Швейцария, специализиран в капиталови пазари, управление на активи, планиране на кадровото развитие и стартов капитал. Преди да основе компанията си д-р Цюндрич е работил в сферата на международните корпоративни финанси за редица международни банкови институции. Притежава докторска степен по право от Виенския университет.


В България Ричард Цюндрич бе по покана на проекта за Югоизгочна Европа на германската Фондация за свободата "Фридрих Науман", която е тазгодишният партньор на Free Market Road Show. Разговаряхме с Ричард Цундрич преди лекцията му в София. 


В България сте по повод Free Market Road Show. Какво всъщност е това събитие?
- Първоначално Free market road show беше създадено от няколко неправителствени организации, поставили си за цел да разпространяват ценностите на свободния пазар. Започнахме точно след разпадането на комунизма, в началото на 90-те години, с желание да подпомагаме местни организации, които искаха да постигнат промяна към свободен пазар в бившите съветски държави.


Днес обаче идеите се разпространяват без ограничения, има много хора които искат да постигнат по-свободни пазари в региона и по тази причина през последните години отидохме и в други държави, например Гърция, Италия, Испания, Франция. Възможно е Free market road show да се върне дори и в САЩ, при своите корени.


Голяма част от лекциите в София са свързани с Австрийската икономическа школа. Можете ли да разкажете за нея?


- Смятаме, че свободното общество и свободният пазар вървят ръка за ръка, и, ако има потискане на пазарите, то това води и до потискане на свободата в обществото. От друга страна, има много предизвикателства, на които се търсят решения – има глобална криза, а ние смятаме, че Австрийската школа предлага решения, които все още не са приложени.


Ще дадете ли пример за проблем, който може да бъде решен с инструментите на Австрийската школа?


- Случват се много промени. Например, традиционните, контролирани от държавата индустрии, западат, в тези отрасли се губят работни места, които хората се опитват да създават на друго място. Предприемаческият дух, създаването на нови фирми е източник на заетост.


Именно с предприемачеството е свързана и лекцията ви в София. Къде виждате ролята на предприемчивия човек в обществото, и как следва да се регулира тя?


- Предприемачеството създава работни места – при такива, за чиято нужда не сме и подозирали преди. Бях тук преди 25-30 години, тъй като първата ми работа беше да се занимавам с Източна Европа, а промените, което виждам днес са поразителни. Разхождам се наоколо, с мобилния си телефон в джоба – както казва Стив Джобс, преди няколко години дори не знаехме, че се нуждаем от тези неща, а днес никой не може без тях – и виждам как навсякъде се създават работни места, най-вече в технологичната сфера. Същевременно изчезват в традиционните сфери, например металообработването или земеделието.


Предприемачите се справят много добре в откриването на ниши, в помагането на хора и откриването на работни места в сфери, за чието съществуване дори не сме подозирали.


Предприемачеството в Източна Европа е много различно в сравнение с това на Запад. Тук има често нелогични регулации и силно корумпирана система. Какво бихме могли да направим, за да създадем по-добра среда за това, особено в постсъветския свят?


- Както посочих, бях тук по времето, когато всичко беше регулирано и имаше централно планиране, но дори и тогава имаше предприемачи – хората, които обменяха пари по ъглите. Целият черен пазар бе от  предприемачи, които предоставяха услуги, които не бяха достъпни никъде другаде. Така че да, тук има предприемачески дух.


Корупцията, от друга страна е голям проблем, понеже има регулации, но и начин те да бъдат заобиколени с помощта на подкуп. В секторите, в които има по-малко регулация има и по-малко корупция. Ако трябва, например, да платите такса, за да ремонтирате апартамента си, това увеличава разходите за всички.


Но особено в Източна Европа, въпреки това има нужда от предприемачество, защото старите отрасли залязват, а работните места изчезват. Предприемачите заемат тяхното място. Ако намалим корупцията, това ще е добре за всички.


Ричард Цюндрич, финансист: Централните банки наливат пари и това създава големи проблеми

© Фондация за свободата „Фридрих Науман“


Да обърнем малко повече внимание на валутните войни. Те са резултат от политиката на централните банки. Къде виждате ролята на централните банки и какво би трябвало да е поведението им?


- В момента централните банкери провеждат огромен експеримент – изливат пари в системата и се надяват, че тези пари ще бъдат ползвани от икономиката. Това не е правено никога досега. То внася големи проблеми на финансовите и на капиталовите пазари.


Изглежда обаче, че тези пари не пристигат там, където са предназначени – всички се надяват, че предприемачите и малките фирми ще имат достъп до повече банков кредит, но от друга страна това не случва до такава степен, до каквато би трябвало, понеже има ограничения върху кредитирането, и в крайна сметка фирмите не получават финансиране.


От друга страна средностатистическият депозитор губи пари – ако внесете парите си в банка, в момента лихвата по тях е 0%. Спестявания ли са това?


Иначе казано, количествените улеснения няма да доведат до растеж?


- Както казах, това е експеримент, не е било изпробвано досега. В САЩ много пари влязоха в системата, в момента икономиката отново тръгна нагоре. Дали това се дължи на количествените улеснения, или не, е трудно да се каже. В Европа тази програма едва започва и не знаем какви ще са последствията, тъй като целият проект с европейската валута не работи въз основа на единна икономика – това е част от проблемите на еврото.


Лихвените проценти в Германия, например, бяха твърде ниски за икономиката на страната и обратно - лихвените проценти в Южна Европа бяха прекалено високи за икономиките там. Преди кризата лихвените проценти трябваше да бъдат вдигнати в Южна Европа, но не бяха, тъй като имаме една базова лихва за цялата еврозона, както и за "закачените" с валутни бордове валути.


Ще видим дали този проект ще е успешен. Големият проблем който имаме, е несигурността на монетарната политика,  следствие на което хората не инвестират. Дори и в икономиката да бъдат изсипани много пари, това няма да е от полза, ако хората не инвестират в производство. Улесненията водят до промени в обменния курс между еврото и долара – мнозина вземат заеми в евро, обръщат ги в долари, инвестират в САЩ, а не мисля, че това беше целта.


Основната изтъкната причина бяха опасенията от дефлация, че ако цените намалеят, икономиката ща се забави. Трябва ли да се страхуваме от това?


- Това е обичайното мислене – както посочих, количествените улеснения започнаха в САЩ, понеже американците се страхуват от дефлацията заради Голямата депресия, която беше дефлационен феномен. Европейците, особено германците и австрийците, се страхуват от инфлация, понеже в исторически план тя им е създавала по-големи проблеми – през 20-те години в Германия и Австрия, както и в много други държави имаше хиперинфлация, което доведе до много негативни последствия.


Затова европейците продължават да се страхуват от инфлацията. Някои страни от Европа растяха много бързо, като това беше балон, причинен от дълга. Затова и в момента цените в някои държави намаляват. Лошо ли е това? Лошо ли е бензинът в бензиностанциите да е по-евтин? Не непременно. Това, от което се страхуват е дефлационна спирала – ако хората не разходват парите си, понеже мислят, че ще получат по-евтини стоки и услуги догодина и затова просто държат парите си, което би довело до спиране на икономиката.


В момента аз не виждам да се движим в тази посока. По-евтините стоки, стига да не доведат до такъв тип дефлационна спирала, не са лошо нещо. Хората имат повече пари, които да харчат за други неща ако плащат по-малко, да речем, за бензин.


Ричард Цюндрич, финансист: Централните банки наливат пари и това създава големи проблеми

© Фондация за свободата „Фридрих Науман“


Смятате ли, че ЕС и ЕЦБ реагираха ненужно на данните за забавянето на инфлацията?


- Да, така мисля – реакцията им не беше пропорционална. Програмата е на стойност 60 милиарда (евро – бел.ред.) на месец. Това означава около 200 евро на месец на човек от еврозоната, или 2500 евро на година. Но те не ги дават на мен или вас, а ги впръскват в икономиката като цяло и реално не знаем къде отиват тези пари.


Знаем, че създават балони в някои сектори, потиска лихвите по държавните заеми дори повече от преди. Ако погледнем теорията, когато човек взема заем, той плаща лихва върху взетата сума. На половината правителства в Европа обаче в момента се плаща, за да вземат заеми. Миналата седмица Германия издаде дълг, и е й се плати, за да вземе заем.


Говорейки за балони и дълг, не можем да не споменем Гърция. В момента много се обсъжда евентуалният Grexit – какви ще са последствията, ако това се случи. Как биха реагирали пазарите, и еврозоната като цяло?


- Гърция спечели много от влизането в еврозоната, много пари отидоха в страната, което доведе до много ниски лихви и лесен достъп до кредити. Лихвените проценти са цената на парите, ако имаме достъп до евтини пари, можем да ползваме повече от тях. Сега лихвите в Гърция отново се повишиха, и това е ограничение. Трябва да помним обаче, че Гърция е много малка част от икономиката на еврозоната.


Мисля, че ако гърците напуснат еврозоната сега, последствията няма да са толкова тежки, колкото ако бяха напуснали веднага след края на финансовата криза. Дали това ще е добре за Гърция или за еврозоната, не мога да кажа в момента, но мисля, че кратко и бързо разрешаване на казуса ще е в интерес на всички, понеже Гърция трябва да спазва бюджетни ограничения, от които страдат всички. Пазарите не могат да обезценят гръцката валута, което би било нормално при такова положение, затова им се налага да ползват други мерки, за да се съобразяват с условията.


Друга често обсъждана в Европа тема в последно време е банковата тайна, която и ЕС, и САЩ се опитват да свият възможно най-много, в опит за борба с измамите и укриването на данъци. Смятате ли, че тази политика се движи в правилната посока?


- (смее се) Има много други причини, освен укриването на данъци, заради които хората държат парите си извън собствените си държави. Ако хората се страхуват, те предпочитат да съхраняват собствеността си и на друго място, освен в банките в страната си. Ще дам пример малко отдалечен от еврозоната – ако сте венецуелец, и в страната ви има хиперинфлация, бихте предпочели да държите парите си, да речем, в Маями, а не във Венецуела.


На второ място, хората опитват да избягват данъци или да ги оптимизират толкова повече, колкото по-високи са въпросните данъци. Ако плащам само 10% данък, най-вероятно не си струва да опитвам да го оптимизирам. Така работи данъчната конкуренция – хората и фирмите опитват да си създадат възможно най-добрите условия, и по тази причина компаниите се местят там, където биха платили най-малко данък.


Трябва да имаме предвид, че подходите, ползвани от Google и други фирми са напълно законни. Сега обаче ги атакуват. Защо се случва това? Правителствата установяват спадове в данъчните приходи и искат повече. Дори и страните, които днес имат най-големите данъчни приходи в историята си, например Германия, разходват повече, отколкото получават във вид на данъци.


Разбира се, тук говоря за законното оптимизиране, което позволява плащането на възможно най-нисък данък. Другата възможност е незаконното укриване на средства, и около това се върти международната дискусия днес – откриването на средства, върху които не е платен никакъв данък или са скрити.


Ричард Цюндрич, финансист: Централните банки наливат пари и това създава големи проблеми

© Фондация за свободата „Фридрих Науман“


Досега говорихме малко за влиянията върху европейската политика. В ЕС върху икономическата политика влияят най-вече кейнсиански и неокласически модели. Смятате ли, че Австрийската школа някога ще може да има влияние, и дали се наблюдава развитие в тази посока?


- Да, през 80-те годни Тачър и Рейгън бяха повлияни от идеите на австрийските икономисти и направиха промени в страните си, които бяха видими. Определено имаше преобръщане във връзка с икономическата криза, мнозина казаха, че това е "капитализмът в най-лошата си форма" и много от грешките, които бяха направени, бяха отдадени на тези политики.


Това обаче няма как да бъде ограничено – ние смятаме, че индивидите трябва да носят отговорност за инвестициите си. Ако човек купува продукти на финансовите пазари, например обезпечени с ипотеки ценни книжа, които не разбира, то следва да си плати цената.


Финансовата криза започна с продукти, разработвани за американския пазар, които хора извън САЩ купуваха - например в Саксония в Германия малка местна банка инвестира 3 милиарда евро в обезпечени с ипотека ценни книжа, без да има никаква представа какво прави. Когато балонът се спука, те пострадаха.


Финансовите пазари имат позитивна страна – предприемачеството се нуждае от тях, хората се нуждаят от пари, за да основават фирми. Не може обаче да има един модел за всички пазари. Централноевропейската, германската банкова система е изградена въз основа на банкови кредити за фирмите, и в много по-малка степен разчита на финансовите пазари, в сравнение с англосаксонската система в САЩ и Великобритания. Фирмите не събират средства по един и същи начин – венчър капитализмът е много по-малък в Европа, отколкото в САЩ.


Всеки пазар има своите особености – безспорно е, че предприемачите трябва да имат повече възможности да набират средства, и мисля, че това се случва. Мисля обаче, че създаваме и някои проблеми, тъй като някои институции продаваха финансови инструменти, които са толкова сложни, че никой не ги разбира, и при това ги продаваха не на правилните хора. Вината е отчасти на тези хора, защото купуваха неща, които не разбират, а добрите инвеститори, Уорън Бъфет например, казват, че никога не трябва да се купуват неща, които не разбираме.


От друга страна, регулациите водят до "пресъхването" на много пазари. Пазарите станаха много по-волатилни, тъй като банките нямат право да правят това, което правеха преди кризата – да създават пазари. Капиталовата им база беше увеличена по силата на регулациите до такава степен, че те не могат да създават пазари. Следващата криза на финансовите пазари ще бъде влошена от обстоятелството, че онези, които преди създаваха пазари, вече не могат да правят това.


Ричард Цюндрич, финансист: Централните банки наливат пари и това създава големи проблеми

© Фондация за свободата „Фридрих Науман“


Какво може да се направи, за да бъде намален рискът в тази система? Дали трябва да прекратим спасителните пакети, или обратно, да ги регулираме повече?


- Спасителните пакети и субсидиите са един от основните проблеми, посочвани от Австрийската школа, защото изкривяват пазарите и ценовия механизъм. Чак сега започваме да променяме системата, при която през последните 50 години на фермерите се плащаше да не произвеждат или да ограничават обема на мляко, което добиват. Тази система е архаична. Регулаторите трябва да бъдат ограничени до функцията си да съхраняват функционирането на системата, а не да работят вътре в самата система.


Ако се откажем от спасителните пакети, лихвените проценти ще се повишат в страните, които получават спасителните пакети, а те ще трябва да разходват парите си по-интелигентно. Това е елементарна икономика, а не запазена марка на Австрийската школа – анализът на дисконтираните парични потоци сочи, че колкото по-ниски са лихвените проценти, толкова по-висока е стойността на активите. Балоните се получават, защото ползваме грешната математическа формула.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Нормална новина с оглед предстоящото

  Банките нямат нужда от пари..в чекмеджетата
  Парите следва да са при потребителите , за да ги харчат.

  след като бяха извадени от системата
  около 2.1 ТРЛН долара , от които :

  (1.2 трлн в САЩ) и "900 млрд евро в Европа"......

  Парите поемат естествената си посока - Обратно

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Интересно четиво, но твърде дълго за обикновения читател ми се струва. Но пък за сметка на това за специалистите си е истински еталон.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 528 Неутрално

  И за мен е така , така ще удавят и Гърция с "помоща си".

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пазарен фундаменталист като по учебник, вярващ в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила. След 15.09.2008 година такива като тоя часе компрометираха тотално.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Разбира се, че дефлацията е най-доброто за такива като тоя и неговите богати спонсори от Олигархията, защото парите им не се обезценяват.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "Чак сега започваме да променяме системата, при която през последните 50 години на фермерите се плащаше да не произвеждат или да ограничават обема на мляко, което добиват."

  Искам да видя как ще стане това!

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За такива като тоя и фондацията, която го кани, думата "Свобода" е анархокапитализъм, слободия, разюздан финансов Капитализъм, само и единствено в полза на Олигархията, спонсорираща финансовите фундаменталисти като, за високи, безпрепятствени рендити.
  Докато до 2007 година възхваляваха съвършенството на разюздания, дерегулиран капиталов и финансов пазар, сега се хванаха за венчър капиталите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Полезно четиво!Азбучна истина:
  "Смятаме, че свободното общество и свободният пазар вървят ръка за ръка, и, ако има потискане на пазарите, то това води и до потискане на свободата в обществото. "
  Правото на пазар трябва да бъде добавено към останалите основни човешки права.

 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дефлацията е най-доброто за пазарните фундаменталисти като тоя. Нулево обезценяване на парите на Олигархията, висока безработица, ниски доходи на работниците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#4:"socialen"]Пазарен фундаменталист като по учебник, вярващ в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила. След 15.09.2008 година такива като тоя часе компрометираха тотално.[/quote]

  сам пишеш - Фундамент...

  бих добавил - Пазарен Кръговрат
  тук емоциите , личните дефиниции нямат място..

  с една дума: Капитализъм

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjacho":

  Да. Най-доброто за пвзарните фундаменталисти, неолибералите, либертарианците, дерегулаторите, приватизаторите, ликвидаторите, либерализатори те, финансовите алхимици и останалите, вярващи в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила, е когато Демокрацията е подчинена на "Свободния" Пазар и на стоящата зад него Олигархия от развитите страни. А и забравих да каже, 0% данък е едно от най-важните неща.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Ричард Цюндрич, финансист: Централните банки наливат пари и това създава големи проблеми"

  Основният проблем - ЦБ влияят на лихвите, а лихвите са показател за доверието, както и цената на парите. Влиянието върху тези основни показатели изкривява действителността, което прави още по-трудно планирането на предприемачите. Последица - намаление на инвестициите от тяхна страна. При което започваме или да търсим начин как държавата да помогне да се увеличат инвестициите или най-лошото - държавата сама започва да инвестира.
  С две думи - почваме да бориме това, което сами създадохме.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "Проукраински сепаратист":

  Капиталът, Олигархията се чуди какви науки, концепции, фондации, професури и спонсорирани от нея институти и "науки" да измисли, за да забаламоса и изтарикати Демоса. И успява, както се убеждаваме ежедневно тука. Пролетариатът се мисли тука за капиталисти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#12] от "simval":

  Да вземем за пример ЕЦБ.
  Неолибералът Драги, бивш шеф на Голдман Сакс и като такъв, виновник за световната финансова криза 2007-2008 година, излива, демек, дава на частните банки месечно 60 милиарда € държавни пари за 0% лихва с "надеждата" (самият той не го и вярва, защото е инвестмънт банкер), че те ще ги инвестират в реалния сектор в икономиката и ще създават нови работни места и икономически растеж.
  Частните банки, обаче, знаят, че няма регулации, които да ги задължат на това, защото от 1980 година всичко е либерализирано и дерегулирано, и си казват, че не са луди да инвестират тези пари в икономически растеж с 0.8% темпо на година.
  Затова ги спекулират тези безлихвени пари на финансовия и капиталовия пазар, където финансовата алхимия им носи м/у 4% и 7% рендити на година. Напоимер, да ги дават като външен дълг на страни като България, в която Пролетариатът ще им плаща на 8 милиарда € 10% годишна ефективна лихва.
  Но Дори и да профукат 2/3 от парите, то са пак на печалба, защото парите на Драги са безлихвени.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 17 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Неутрално

  @16 не, в главата му е ако :)
  @6 ми в ЕС за млякото има квоти и субсидии, което влияе на пазара, а от там и на производството. Можеш да го видиш, ако почетеш малко по темата защо реват българските производители :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 17. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "simval":

  Пак не позна. Точно така е както го описах.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 19 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Банките не могат да създават пазари - вероятно превода е извършен буквално - може би автора има предвид , че банките не могат да са маркетмейкъри на съответни пазари и инструменти.

  Иначе, човека ми се струва много прав

 19. 20 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 381 Весело

  Не че нещо, но този въпрос от интервюто и отговорът към него са показателни за Австрийската школа, общи приказки

  Ще дадете ли пример за проблем, който може да бъде решен с инструментите на Австрийската школа?

  - Случват се много промени. Например, традиционните, контролирани от държавата индустрии, западат, в тези отрасли се губят работни места, които хората се опитват да създават на друго място. Предприемаческият дух, създаването на нови фирми е източник на заетост.

  Лаф да върви, течение да става, но само с общи лафове.

 20. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Весело

  [quote#11:"socialen"]Да. Най-доброто за пвзарните фундаменталисти, неолибералите, либертарианците, дерегулаторите, приватизаторите, ликвидаторите, либерализатори те, финансовите алхимици и останалите, вярващи в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила[/quote]
  Много табелки!Сложи ми само една,че така заприличвам на коледна елха!

 21. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#7] от "socialen":
  Много епитети.Казва се:''Банков феодализъм'',следващ ''Развития капитализъм''.

 22. 23 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#16] от "simval":

  Даже и каша не е. В главата му е, като в прашасал, потънал в паяжини таван, на изоставен, провинциален клон на БКП. Няма тема, по която "соципатен" да не е на възможно най-погрешното мнение.
  Това е и силата на Демокрацията. Дава свобода да се изяви всеки с качествата си.
  На глупака му лъсват червените глупости.
  На крадливия грък - далаверите.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 23. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  " Целият черен пазар бе от предприемачи, които предоставяха услуги, които не бяха достъпни никъде другаде. Така че да, тук има предприемачески дух."
  Ама повечето си останаха на същото ниво.

 24. 25 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  [quote#9:"socialen"]Дефлацията е най-доброто за пазарните фундаменталисти като тоя. Нулево обезценяване на парите на Олигархията, висока безработица, ниски доходи на работниците. [/quote]

  Друго си е инфлацийката. Като при Виденов например! Ех, колко добре се живееше...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 26 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има нещо не съвсем точно и в пазарната икономика. Оказва се, че най-търсени в определен пазарен сегмент в един определен свободен пазар са ... азис, ивана, николета л., онези двете дет водят "търси се" по btv, а не Й. С. Бах или Биби Кинг, например! Оказва се, че мадона, с нейния глас на душена коза и шоуто на джери спрингър също са нъмбър уан на един друг пазар. Е, как бе джанъм?

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 26. 27 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Весело

  "Целият черен пазар бе от предприемачи, които предоставяха услуги, които не бяха достъпни никъде другаде. Така че да, тук има предприемачески дух."

  Само като прочетох това изречение и всичко приключи. Щом за тоя лебед чеинчаджиите от Магурата са преприемачи.....

 27. 28 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А нашата БНБ наблюдава как се източва банка.
  Крадливият БГ манталитет никога няма да се промени.

 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 31 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#26] от "sce22":

  и в коя непазарна икономика точно най-търсени са бах и моцарт?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 31. 32 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#31:"DareDebil"]и в коя непазарна икономика точно най-търсени са бах и моцарт? [/quote]

  В никоя. Те Бах и Моцарт май никога не са били най-търсени. ( Може би само, когато са били живи. ) А по всичко изглежда, че в бъдеще май никога няма и да бъдат.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 32. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#30] от "DareDebil":

  Ключовият момент е ''за кого'' е най добра инфлацията или дефлацията .В противен случай спорите за глупости .

 33. 34 Профил на sheldoncooper
  sheldoncooper
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "dgd":
  [quote#25:"dgd"]Друго си е инфлацийката. Като при Виденов например! Ех, колко добре се живееше... [/quote]

  Не се връщай чак толкова назад. Кога се живееше по-добре 2004г - 2008г когато средногодишната инфалция беше ~9% или сега когато общо за последните 6 годнини едвам се събират 9% инфлация?

  Този от статията и болшинството от коментаторите имат напълно неработещ и грешен макроикономически модел в галвите си. Съответно вече 6 години се мъчим с тази глупава криза и се чудим защо инфлацията става все по-ниска и по-ниска а иконмиката е все по-зле и по-зле.

 34. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  "Лихвените проценти са цената на парите"

  Ако това беше вярно, то всеки от нас щеше да "печата" пари (на жирафчета, лъвчета, Хайеци и т.н.) и да ги отдава, опс "продава" на свободния пазар.

  То и сега има такива предприемачи: едните, които работят качествено, ги обвиняват за фалшификатори, нищо че са изрисували хартийките със собствените си ръце.
  На другите пък никой не им обръща внимание на "творбите", независимо от тиража на тенги, тугрузи, киати, рингини, облигации на Н-ската общита, нотариални книжа със собственост на Луната, Марс и Орион и съответните ипотеки.

  Да не би цената на парите да е нещо свързано с организацията на държавата? Щото, ако няма организация, каквото и богатство да има държавата, то изчезва като иракски нефт в ръцете на ИДИЛ или либийски граждани, "удавени" от терора на "внесените демократи".

 35. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  [quote#8:"vjacho"]Правото на пазар трябва да бъде добавено към останалите основни човешки права.[/quote]
  Сиреч, да съм длъжен да ти купя развалените домати, бъкани с токсични бактерии!? Или още по-зле, по силата на измислени наказателни ценности да ме овътриш с хиляден дълг само и само да ти купя скъпите, макар и хубави, хвърчила Ф-16?

  Апропо, Смъртта, която всички ни спохожда, като какво човешко право се явява? Отменимо или неотменимо?

 36. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  "хората и фирмите опитват да си създадат възможно най-добрите условия, и по тази причина компаниите се местят там, където биха платили най-малко данък."

  Баси глупостите! Нищо не местят! Дори и Жерар Депардьо си живее в Париж. Просто спекулират със толерастията на държавите си и мамят съгражданите си.
  Това е все едно да нарека мургавите крадци на ел. кабели "предприемачи, доставящи ценни метали за икономиката".

 37. 38 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":

  свободен пазар значи СВОБОДЕН, всяка сделка е ВЗАИМНОИЗГОДНА за двете страни. Ако не ти е изгодна, не купуваш или не продаваш, какво му е сложното???

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 38. 39 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#34] от "sheldoncooper":

  кофтито на всички балони е че се пукат. Сериозно ли мислиш че ако в българия се създаде инфлация от 10%, ще се върне бума отпреди 5 години? И колко ще трае този бум, и колко време ще трябва да кретаме после да се възстановим?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 39. 40 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#33] от "stenlyaka":

  [quote#33:"stenlyaka"]Ключовият момент е ''за кого'' е най добра инфлацията или дефлацията .[/quote]

  [quote#30:"DareDebil"]Демек тия дето са се набълбукали със заеми, било то частни лица, корпорации или държави, крадат от тези които са спестявали пари.[/quote]

  По-ясно казано от това здраве му кажи. Спорим точно за кого е добре и зле, чугуна вика че "капиталистите" искали дефлация, за да не им се стопяват натрупаните богатства, а че даже и да се увеличавали.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 40. 41 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#35] от "wanderer":

  ако държавата не беше присвоила за себе си монопола върху печатането на парите, естествено че всеки щеше да си печата на лъвчета и зайчета и да им събира лихва. Както се е правило преди ерата на централните банки и монопола върху парите. След като държавата е монополизирала печатането на пари и определя лихвите с монетарния еквивалент на ГОСПЛАН, много ясно че лихвата на тия дето печатат по-малко ще е по-малка, като швейцария и германия, а тия дето обичат да печатат, като гърция или италия преди да приемат еврото, ще е по-висока.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 41. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#38] от "DareDebil":

  "всяка сделка е ВЗАИМНОИЗГОДНА"
  Казваш всяка сделка. Сиреч мога да си купя френска ел. енергия, два пъти по-евтина от "вятърничавата" у нас? НЕК може да откаже да купува на "голите мераци" на пишман инвеститори.
  Мога ли да си купя ядрена бомба, наркотици, да си нося в джобчето една банка с вируси Ебола или лабороторийка за зарин в апартаменче в гъсто населен район?
  Та какво правим, когато сделката е взаимоизгодна за двама "свободници", но е неприемлива, дори опасна за живота, направо го застрашава, за цялото общество!?
  Отде се пръквата толкова прости свободници! Във всяка сделка има трета страна - може да не печели или да губи от сделката, но винаги понася последстията от нея - къде взривени складове на свободници, къде наводнани от частни язовири на свободници, а понякога отровени от "иновативни" гЪзове на свободници.

 42. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#41] от "DareDebil":

  "всеки щеше да си печата на лъвчета и зайчета и да им събира лихва. Както се е правило преди ерата"
  Аха, идват воините от едното племе и събират "зайчетата" на другото. Ако се провалят, второто отива в земите на първото и събира "ипотеката" си.
  Баси мислителя!
  Между впрочем, акадският император е почнал да "печата" едни глинени плочки не заради монопола, а за да избегне силовото убеждаване между поданиците си, при което единият приемал "взаимоизгодността" със смъртта си.

 43. 44 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  баси олигофрена.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 44. 45 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#42] от "wanderer":

  ако отидеш във франция, можеш да. НЕК не е участник на СВОБОДЕН пазар и не взима решения ръководени от пазарни принципи, следователно те не важат за НЕК. Идиотксите ти примери нямат НИКАКВО отношение към доброволните сделки между две страни. Взривени складове, отровени води, атомни електроцентрали има предостатъчно и в света на зрелия социализъм, като българия, ссср, китай и т.н.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 45. 46 Профил на sheldoncooper
  sheldoncooper
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "DareDebil":

  Това което мисля сериозно е че никой не разбира какво е инфлация. Ето едно видео от 1937г. и тогава както сега никой (почти) не е имал идея как точно работи макроикономиката и съответно безумната криза е продължила с години. https://www.youtube.com/watch?v=KDpUDUVORDI

  Не мисля че инфлация от 10% ще ни върне към пълна заетост. Това което ще ни върне към пълна заетост и растяща икономика е увеличено съвкупно търсене. Един от ефектите ще бъде и по-висока инфлация, но това не е никакъв пробелм защото и доходите ще растат.

  Не е задължително да се спука даден "балон". Например в Австралия още не се е спукал техния имотен "балон" въпреки че всички експерти по балоните го предричаха. В Австралия дори не разбраха че от 5 години има световна икономическа криза. Там и инфлацията е по-голяма между другото. (когато действителността се различава от модела ти е по-добре да вярваш на действителността)

  Аз от 2008г. не съм видял/чул/прочел "експерт", журналист или обикновен гражданин да успее да направи разлика между инфлация/дефлация свързана с търсенето и такава свързана с предлагането. Двете неща са коренно различни и изискват коренно различни реакции от икономическата политика.

  Само по себе си Х% инфлация не означава нищо. Трябва да се види от какво е причинена въпросната инфлация/дефлация.

 46. 47 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 881 Неутрално

  'Пълната заетост' е УТОПИЯ.
  Същата утопия, както 'социалното равенство' и другите болшевишки демагогии.
  Тези, които ги пропагандират са или идиоти или платени партийни агитатори.
  Самият факт, че СССР и другите соц-комунистически дъжави фалираха е красноречив сам по себе си.
  Подчертавам думата точно думата "фалираха"!
  Та, няма ли конкуренция в пазара на труда - няма прогрес. Конкуренцията е жестоко нещо, но в края на краищата носи развитие.
  Реалния социализъм по своята икономическа същност си беше централизирано крепостно стопанство. Ефективността му беше подобна. Видяхме доколко може да се изкара с трофейни технологии от ВСВ, принудителен труд, ограничения на индивидуалната свобода и предприемчивост - точно едно поколение. Поколението в което шайката от болшевишки сатрапи одъртя и не можеше да контролира крепостните.

 47. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  [quote#45:"DareDebil"]Идиотксите ти примери нямат НИКАКВО отношение към доброволните сделки между две страни.[/quote]
  "Идиотските примери" са реалността, а "доброволните сделки" са бленуваното "светло бъдеще" на благоденствието. Едно цоциалистическо вече съм преживял, надявам се да надживея и либертастите.

 48. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  [quote#44:"DareDebil"]баси олигофрена. [/quote]
  Прочети какво ти казва истинския олигофрен:
  "банките нямат право да правят това, което правеха преди кризата – да създават пазари. Капиталовата им база беше увеличена по силата на регулациите до такава степен, че те не могат да създават пазари."
  Та кой създава пазарите!?

 49. 50 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Същевременно изчезват в традиционните сфери, например металообработването или земеделието."-нещо здравия смисъл ми убягва поне що се отнася за земеделието.Превод що ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK