Иван Кръстев: Агресивен изолационизъм и мощна пропаганда - Русия днес

Иван Кръстев

© Надежда Чипева, Капитал

Иван КръстевТова, което наблюдаваме сега в Русия, е агресивен изолационизъм. Тази страна се опитва да промени не толкова своите граници, колкото техния характер, казва политологът Иван Кръстев в интервю за "Дойче Веле", от където го препубликуваме.


Сегашното напрежение между Запада и Москва изглежда някак "неподредено". За какъв конфликт става дума всъщност - между Русия и САЩ, между ЕС и Русия, а може би между САЩ и ЕС?


- И трите конфликта са реалност. От една страна Русия вижда всичко, което се случва в постсъветското пространство, като резултат от американската политика. И поради това се опитва да си обясни всички действия на ЕС като следствие от американски натиск. По същата причина руската политика отказва да види ЕС като суверенен актьор, който има свои страхове, свои интереси и притеснения. От своя страна ЕС разглежда руската активност в Украйна и желанието на Кремъл да спонсорира крайно десни и крайно леви партии в рамките на ЕС като стратегия за дезинтеграция на Общността. Затова много европейски лидери виждат руската политика като насочена директно срещу ЕС. Колкото до американско-европейските отношения, проблемът при тях не е по какъв начин САЩ и ЕС оценяват дали е добро или лошо случващото се в Украйна - от тази гледна точка разлика няма. Разликата е другаде. ЕС е силно свързан с Русия - икономически, географски, а има и немалко страни, за които тя е ключов търговски партньор. Основният проблем, който САЩ виждат в Украйна, е създаването на прецедент за промяна на границите със сила, който може да бъде използван и в други части на света. Затова американците са склонни да гледат на случващото се като на военен конфликт и да търсят някакъв тип военно решение, главно превъоръжаване на Украйна. Русия не е толкова важна в икономически и стратегически план за САЩ, но става много важна в електорален план - за част от републиканците атаката срещу Путин е до голяма степен и атака срещу политиката на демократа Барак Обама.
Споменахте руската стратегия за дезинтеграция на ЕС с помощта на крайно левите и крайно десните сили в Европа. Как да си обясним странния парадокс, че на Путин симпатизират както крайно левите, така и крайно десните?


- Три са основните неща, които правят възможна тази иначе невъзможна коалиция. Между другото, това е една от основните дефиниции на криза. Кризата е ситуация, в която виждаме раждане на коалиции, които преди сме смятали за невъзможни. Един от факторите, обединяващи крайната левица и крайната десница в Европа, е идеята за суверенитет. Идеята е, че народът, политическият суверен е този, който трябва да взима решения и от това произтича нежеланието да се приемат ограниченията на една общоевропейска политика.


Другият общ знаменател е антиамериканизмът. И крайната левица, и крайната десница имат своите възражения по отношение на САЩ и ролята им в света. От тази гледна точка те харесват Путин не заради това, което е той, а заради това, срещу което той стои. И двете крайни течения обаче имат своите проблеми с Путин. За крайната левица, например, руският капитализъм е една от най-отвратителните капиталистически форми - изключително високо социално неравенство, по-голямо дори от това в САЩ. От друга страна много от политиките, свързани със сексуални и други малцинства, са напълно неприемливи за левицата. Десницата пък е много по-"евроцентристка" и не е толкова склонна да приеме Русия като европейска сила. Второ, тя се притеснява, че зад консервативното говорене в Русия се крие всъщност една много неконсервативна социална реалност - особено висок процент на абортите, огромен брой разводи. Така се поражда напрежението, при което крайната левица и крайната десница са готови да подкрепят някак Путин, но както се казва: да имат връзка с него, но без да живеят заедно на семейни начала.


Агресивна ли е наистина политиката на Русия или е по-скоро отбранителна? Анексирането на Крим какво е - разширяване или затваряне в "естествените граници"?


- Това, което наблюдаваме сега, е агресивен изолационизъм. Всъщност Русия се опитва не толкова да промени своите граници, колкото да промени техния характер. Руският елит и Путин гледат на тези отворени граници, през които минават капитали, идеи, идентичности, като пречка за Русия да извърши своята национално-образуваща консолидация. Затова една от основните цели е да се промени характерът на границите, да се прекара чертата, да стане ясно "къде сме ние и къде не сме".


Поставянето на такива черти обаче крие проблеми. В известен смисъл Крим беше лесно начинание, защото в продължение на години голяма част от руското общество разглеждаше полуострова като свой. Освен това Крим беше овладян без жертви, той изглеждаше като един вид подарък от съдбата. Сега въпросът какво да се прави в Източна Украйна, готова ли е Русия да издържи всичко случващо се там, създава друг тип проблеми. И изведнъж се оказва, че Крим е всъщност единичен случай, който не може да бъде повторен - при това от гледна точка на политическия, а не толкова на военния ефект.


Как би трябвало да изглежда продуктивната реакция на Европа към Русия: да води твърда политика, да следва САЩ и да дава повече пари за въоръжаване, или да търси възстановяване на диалога с Москва, да премахва санкциите и да полага усилия за сближаване с Евразийския съюз?


- За ЕС най-важното в тази криза е да не позволи следните две неща: първо, разпадането на Съюза под натиск отвън, и второ, запазването на ЕС, но с жертване на основните принципи, върху които е построен. От тази гледна точка Европа няма интерес от ескалация, най-малко пък военна. Общественото мнение на континента, с изключение на т.нар. "фронтови държави", показва незаинтересованост от такава политика. В този смисъл Европа има нужда от политика на "студено отдалечаване", която стъпва не на постоянно ескалираща реторика, а на заключението какво ние, европейците, сме готови да приемем, без наивно да вярваме, че можем да променим Русия.


Колкото до Евразийския съюз - той съществува. Не можем да забраним на страни като Казахстан, Беларус или Армения да бъдат част от него. Ако Русия иска да приемем, че определени постсъветски държави не желаят да се присъединят към ЕС, тогава и Русия от своя страна трябва да приеме, че други постсъветски страни, като Грузия, Молдова и Украйна, желаят да влязат в Съюза.


По своя характер Евразийският съюз е икономически проект, а най-важното според мен е противопоставянето между ЕС и Русия да се разиграва на терена на икономиката, а не на терена на военната сила.


Защо в Русия европейските ценности, либерализмът, свободата и човешките права срещат все по-малко разбиране? Каква роля отреждат там на православието?


- Това не е нещо, което ние, българите, не можем да си представим. Православната църква изглежда много силна, много популярна, но от друга страна руснаците, които редовно ходят на църква в неделя, са само 1 процент. От тази гледна точка Русия не е религиозно организирана. Православната църква обаче дава на Русия онова, без което тя не може - национална идентичност и отговор на въпроса: "Кои сме ние след края на Съветския съюз?".


Да не забравяме и друго: Русия е многонационална страна с голямо ислямско малцинство. Колкото и да е странно, една от особеностите на руската политика е, че се опитва да разглежда своите ценности не просто като православни, а като такива, които позволяват паралелното съществуване на православния дискурс и радикалната ислямска позиция. Ето един пример: докато руският външен министър Лавров беше в Париж, за да изрази солидарност с жертвите от "Шарли Абдо", чеченският лидер Кадиров организира огромен протест срещу ругателството на карикатурите. Тази двойственост е винаги налице. С други думи: руската държава е по-силна от църквата и затова я разглежда като помощник, а не като духовен водач. Да, руският патриарх е много популярен, но подкрепата за него зависи пряко от това доколко той подкрепя Путин.


 Макар с известно забавяне, Европа си даде сметка за опасностите, които произтичат от асиметричните и информационни видове война. Кои са мерките за противодействие?


- Европа не бива да се опитва да повтаря стратегии от годините на Студената война, от времето, когато цели общества изпитваха не само стоков, но и информационен дефицит. Тогава беше възможно да им предоставяш информация, с която те не разполагаха, и така да се опитваш да прокараш своята гледна точка. Само че днешната руска пропаганда е много по-различна от съветската. Кремъл не се опитва да убеди западноевропейците, че в Русия се живее много добре и че там е бъдещето на човечеството. Москва иска да ги убеди в нещо друго, което голяма част от тях самите така или иначе мислят - а именно, че техните елити са продажни, че не се интересуват от това, което вълнува обикновените хора. В този смисъл посланието днес е не "Вярвайте на нас!", а "Не вярвайте на никого!". Много трудно е да се противодейства срещу такъв тип послание, защото новите технологии веднага водят до фрагментация на общественото и публичното пространство, всеки започва да получава информация именно от източниците, които препотвърждават неговото мнение.


Информационният натиск в наши дни е реалност, но за да бъде разбран и да му се отговори, трябва да си дадем сметка как функционира цялото общество, а не да търсим някаква контрапропаганда. И нещо много важно: всяка пропаганда се проваля, когато започне да казва на хората нещо, което е свързано с техния личен опит. Огромният проблем на съветската пропаганда беше, че когато нямаше хляб, тя твърдеше, че има. В момента, в който пропагандата навлезе в икономически реалности, които хората виждат сами, тогава тя губи своята мощ. Силата на политическата пропаганда е в друго: да казва на хората това, в което те искат да повярват. Например, че "проблемите на Русия идват отвън, а не отвътре", че "ние сме велика нация" и че ако изпитваме трудности, това се дължи на обстоятелството, че "голяма част от света е срещу нас"

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7947 Неутрално

  "По своя характер Евразийският съюз е икономически проект, а най-важното според мен е противопоставянето между ЕС и Русия да се разиграва на терена на икономиката, а не на терена на военната сила."
  Всички,освен Русия искат това.Путин е по-сигурен при военното разрешаване на проблемите и все иска да се налага.

 2. 2 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това е единственият шанс на путин да се задържи на власт.
  Както в Северна Корея, така и в русия, властта се крепи на самоизолация, остра параноя от самопровъзгласени външни врагове, митологизация на управляващите, зрелища - военни паради и масови спортни прояви, но най-вече на мощен репресивен апарат.

  В международен план русия не е заплаха за никого, освен за непосредствените си съседи. Но много скоро и Украйна, и Грузия ще бъдат членки на НАТО.

  #KOЙ номинира бокова!
 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Агресивен провинциализъм е точното определение !

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Русия не е приела никакви икономически мерки срещу ЕС, точно обратното, ЕС започна от поне 6-7 години да приема такива, защото не може да се състезава с Русия икономически.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Определението за трол не беше ли платен писач на лъжи? Та ме налягат едни съмнения за аФтора...

 6. 6 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Интервюто е добро - доста премерено и логично. Едно не мога да разбера - защо трябва да се съревноваваме с Русия икономически(политически и военно така или иначе е НЕВЪЗМОЖНО, там са САЩ, Франция, Англия и Китай). ЕС и Русия имат перфектно допълване. Нещо от сорта на Канада и САЩ. Русия не може без ЕС, но и ЕС не може без Русия, защото ще и се наложи да колонизира Южна Америка(оттам сблъсък с САЩ) или Африка(сблъсък и със САЩ и с Китай) и тн. Така че ЕС и РУсия са естествени ПАРТНЬОРИ. Просто Путин оплете конците и сега САЩ са му виновни за неговото късогледство.

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Интересно това според какви данни? Въображаеми?

 8. 8 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 213 Любопитно

  "Иван Кръстев: Агресивен изолационизъм и мощна пропаганда - Русия днес"

  1.Какво щяхме да правим ако я нямаше Русия,Русия такава-онакава,не знам си каква?!
  2.Малей,какво щяхме да правим ако го нямаше Кръстев,Кръстев не какъв да е такъв-онакъв,а този наш умен Кръстев!
  Не смея да си помисля,хваща ме боязън,даже страх....
  Агресивността и мощта руска среща решителен и мощен отпор в лицето на този наш,наш човек! Не виждам как Русия ще устои- един път на този отпор по линия на външнополитическия разсад поле,а втори път на отпора ,директния отпор на другите умни и красиви хора със срекметата по линия на нашенския си български,вътрешен разсад !
  С две-три думи - аз съм спокоен.

 9. 9 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]Русия не е приела никакви икономически мерки срещу ЕС, точно обратното, ЕС започна от поне 6-7 години да приема такива, защото не може да се състезава с Русия икономически.[/quote]

  Новговор практикувате, а, другарю милиционер?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Колко смешен трябва да си, за да си въобразиш, че всички леви и десни партии в Европа, които не се вписват в системата
  са продукт на Русия.
  И то, след като досега си втълпявал, че това била "регионална държава", с "разбита на парчета от санкциите икономика".
  Кофти е, когато не ти работи едното око.
  Но е още по-кофти, когато сам си затваряш и двете.

 11. 11 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 365 Весело

  Звучи като частушка, ама : даже на ЕСа ЕССа снася на СА, Кръстев.
  Ти пък намери време за изява.

  От идиоти отговор не чакам
 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Кое е въображаемо? Че от 6-7 години ЕС се чуди как да ограничи навлизането на руски фирми и банки в ЕС? Ами четете пресата, описани са десетки случая с големи инвестиции, спрени от ЕС само защото са Руски и не просто са спрени, а спирането им е повод за гордост. Приемаха се нарочни закони срещу руската икономическа експанзия. Наглостта на европейците стигна дотам след като наложиха санкции на Русия да искат да я съдят, защото и тя им наложила санкции?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Почти същите организации са основни бенефициенти и на Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа, показа справка. Училището за политика на Саша Безуханова е получило около 300 000 лв., Фондация „14 януари“ на блогъра и кришнаист Асен Генов – почти 120 000 лв.;
  Институтът за развитие на публичната среда – около 200 000 долара и Центърът за либерални стратегии на политолозите Иван Кръстев, Деян Кюранов и секретаря на партията на „България на гражданите“ Йонко Грозев – 137 000 долара. "

  Иване, Иване, как да ти вярвам на безпристрастността като имаш такива спонсори?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote#4:"др. Иванов"]ЕС започна от поне 6-7 години да приема такива, защото не може да се състезава с Русия икономически[/quote]
  ахахахахаххахахахахахахаах

  Икономиката на русия още ли е колкото италианската, или вече е се е смъкнала до нивото на Сан Марино?

  #KOЙ номинира бокова!
 16. 16 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Прекалено ерудирани и свръх интелектуализирани обяснения.
  Всъщност ситуацията е далеч по-проста: в лицето на Путлер и подкрепящите го рашисти имаме едни обикновени комплексирани некадърници, които изпитват остър комплекс за малоценност (напълно оправдано, между другото), защото, сравнявайки кочината в която живеят с подредените и благополучни държави от Свободния свят, се чувстват дребни, жалки и нищожни (отново истина).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 17. 17 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Обикновена Руска халтура и борба за кокала.
  ั่มใผ

 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Колкото повече асиметрия, Кръстев, толкова повече пост-модернизъм. Изоставаш от фронта на философията! Време е да смениш теорията с практика. В Интернет изгодно можеш да намериш хубава украинка...

 19. 19 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Изолация?

  Изключи го най-после тоя десен мигач,
  и се огледай наоколко:

  9-ти май - Ден на Победата , уважен от лидерите на Китай, Индия и Русия - половината свят ! Плюс лидерите на още трийсет държави.
  10 май - лидерът на Германия на крака идва.
  11 май- Държавният секретар на САЩ идва по своя молба, без да е предварително канен

  "Изолация" викаш, а Кръстев?

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3565 Неутрално

  Агресивен изолационализъм?! Я стига бе! Аз като ги наблюдавах президентите на Русия и Китай на парада, те ми изглеждаха, като първи приятели. Е Америка си има свои глобални цели, пък Европа се чувства твърде обвързана икономически. Разни хора, разни идеали.

 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#12] от "др. Иванов":

  Иванов, на публиката им трябва сурови , алангле, факти. Сервирай им историята на залязващото производство на въглеводороди в Англия и нежеланието им да допуснат руски инвеститор.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Специално за парадокса "Путин" една доста противоречива, но интересна статия с бивш съветски шпионин в САЩ, а днес финансов аналитик - г-н Швец http://echo.msk.ru/blog/echomsk/1539148-echo/?utm_source=infox.sg

 23. 23 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"No hope for BG!"]Всъщност ситуацията е далеч по-проста: в лицето на Путлер и подкрепящите го рашисти имаме едни обикновени комплексирани некадърници, които изпитват остър комплекс за малоценност (напълно оправдано, между другото), защото, сравнявайки кочината в която живеят с подредените и благополучни държави от Свободния свят, се чувстват дребни, жалки и нищожни (отново истина). [/quote]

  Това пасва идеално за нашите политици и държава, обаче не съм видял някой от тях да страда от комплекс за малоценност. Напротив - много са самодоволни. Май логиката ти, вероятно извлечена от личен житейски опит, куца.

 24. 24 Профил на dombi
  dombi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Или казано иначе, Русия ще си остане Азия, а ЕС ще си остане Европа. Няма никакви шансове за сближаване в сферата на манталитета и принципите на съвременната цивилизация. Последиците от изолационизма, винаги са се стоварвали върху страната която го е прилагала. И цената винаги е била твърде висока. Икономическият изолационизъм на социалистическа България доведе до това, че след като загубихме изкуствено гарантирания си пазар в СССР след неговото рухване, нашето производство се оказа напълно неадекватно за световния пазар. И тази цена продължаваме да я плащаме и до днес.

 25. 25 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote#19:"Реформатор Пръмов"]9-ти май - Ден на Победата[/quote]
  дали на победата или на повредата.. не е ясно още
  [quote#19:"Реформатор Пръмов"] уважен от лидерите на Китай, Индия и Русия - половината свят ! [/quote]
  е има си хас 'лидерът' на русия да не уважи повредата... иначе Индия, Китай и раша са направо целия свят. Целият трети свят.
  Още не докарват три милиарда, ама скоро...
  За жалост, количествените натрупвания още не са довели до качествени изменения в стандарта на живот, не се очаква да се случи скоро.
  Та в този ред на мисли - учете Мандарин, че след десетина години няма как да си поръчате пелмени в Чита или Иркутск (които тогава ще се казват съответно 北上海 и 新北京)

  #KOЙ номинира бокова!
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3938 Весело

  [quote#4:"др. Иванов"]ЕС започна от поне 6-7 години да приема такива, защото не може да се състезава с Русия икономически.[/quote]

  Иванич, БВП на Русия е по-малък от този на Италия! При това със целия износ на суровини!

 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Трябва просто Русия да се изолира меко,най вече с конкурентен газов пазар и отрязването от участие в инфраструктура,банки и медии.Както и контратезата Нашите политици не са идеални ,но ако се поведете по акъла на тези идиоти,може да заживеете като тях

 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#27] от "slonsco":
  До коментар [#26] от "vassilun":

  Не схванах? Руският пазар бил по малък от италианския, но Русия трябвало да се изолира? Защо?

  Как се мери кой пазар е по-голям?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  [quote#28:"др. Иванов"]но Русия трябвало да се изолира? Защо? [/quote]

  Заради агресивната си политика към всички съседи! Ясно?

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2131 Весело

  Защо сега ревете, че сте в изолация, а Русия заобикаля ЕС и се интегрира с останалия свят. Нали ЕС започна със санкции ? Радвайте им се на санкциите си. Русия има ЕАИС, БРИКС, ШОС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Прав е г-н Кръстев, че очевидната цел на Русия е да дестабилизира ЕС (това е видно от подкрепата, която Русия оказва на анти-европейски партии от всякакъв тип). Това са враждебни действия, следователно Русия в момента трябва да се третира като враг на ЕС. Надявам се този извод е направен на необходимите места.

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#28] от "др. Иванов":

  Казвам само да не се допуска участие на руски компании в ифраструктура,банки и медии,както и да има за всички в ЕС алтернатива за руския газ,за да не могат да влияят и изнудват.Не съм казал да не купуваме модка и хайвер и да не им продаваме коли,туристически продукти,храни,дрехи и каквото и да било

 33. 33 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Иван Кръстев,автора на проекта "Бойко Борисов".
  Кръстев,каквото и да кажете не сте ми мерило от много време.
  Вие сте съучастник в разрушаването на България!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2131 Весело

  [quote#24:"dombi"]Или казано иначе, Русия ще си остане Азия, а ЕС ще си остане Европа[/quote]На кафе ли го видя или боб хвърля? Съюзниците и съюзите се променят много бързо - а по време на зор = светкавично.
  Чети история - ПСВ, ВСВ, средновековие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  [quote#30:"dark'star"]а Русия заобикаля ЕС и се интегрира с останалия свят.[/quote]

  С кого се интегрира Русия? Дори севернокорейското диктаторче отказа да отиде на парада!

 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#32] от "slonsco":

  Значи Русия не може да се състезава икономически с ЕС, ама за по-сигурно да я спрем с политически мерки?

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Русия се изолира не заради агресивната си политика, а защото ЕС бедна и неконкурентна. Турция също е агресивна, но никой не я спира.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на dombi
  dombi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#34:"dark'star"]Съюзниците и съюзите се променят много бързо - а по време на зор = светкавично. [/quote]

  Говорех за манталитета онуфрий, за манталитета.. А него никакъв зор не го променя. Ти си типичен пример.

 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Когато ЕС си седеше в Европа лордовете и графовете ходиха в дрипи и смятаха на пръсти, а в Германия грамотни били само конете на Карло Мангало.
  Това беше ЕС преди да тръгне да краде по Балканите и останалия свят.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1181 Весело

  [quote#0:"кръстев"]По същата причина руската политика отказва да види ЕС като суверенен актьор[/quote]
  щото американците се съобразяват с европа отвсекъде

  http://www.desant.net/show-news/33994
 40. 40 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#37] от "dombi":

  колко аз ще си смена шопския манталитет да се напасна към гейовете , толко и гейовете ще искат да станат хора, та да се напаснат към нас

  важното е да нема война в европа както се гласат американците

  http://www.desant.net/show-news/33994
 41. 41 Профил на dombi
  dombi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#40:"мурзилка"]важното е да нема война в европа както се гласат американците [/quote]

  Спор няма! Колкото до гейовете и аз съм "антиевропеец"

  [quote#39:"мурзилка"]щото американците се съобразяват с европа отвсекъде [/quote]

  Виж сега, това е друга тема. Американците се съобразяват само със себе си.

 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":


  [quote#4:"др. Иванов"]Русия не е приела никакви икономически мерки срещу ЕС,[/quote]Мдаа,затова забрани вноса на стоки от Ес...

 43. 43 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Другарят Кръстев с пот на челото продължава да открива в статиите си топлата вода,колелото и мястото , където зимуват раците..Не, че нещата които казва не са верни,ама са толкова банални,че даже нема нужда да бъдат казвани.Що не земе да анализира по факти и по именца поразиите на руските петоколоници по българските земи??Адски нужен анализ.
  Само гледката на др.Миков с георгиевския парцал на ревера върху трибуна е материал за дисертация по темата.

 44. 44 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#12:"др. Иванов"]Че от 6-7 години ЕС се чуди как да ограничи навлизането на руски фирми и банки в ЕС?[/quote]

  Ами браво на ЕС без нас(защото ние не ги ограничаваме), и наистина трябва да се ограничи навлизането на руснаците, поради историческият факт че те каквото докоснат фъшкии става, както казваше баба ми.

 45. 45 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1181 Весело

  [quote#0:"кръстев"]Всъщност Русия се опитва не толкова да промени своите граници, колкото да промени техния характер[/quote]

  Всъщност америка се опитва не толкова да взвриви европа, ми се опитва да си върне дълга към банкерите

  -щото америка не може да печата долари!

  наместо долари, америка може да печата бумаги
  ма никой не иска да ги купува бумагите
  и затова демократизират яко

  http://www.desant.net/show-news/33994
 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#19] от "Реформатор Пръмов":


  [quote#19:"Реформатор Пръмов"] Ден на Победата , уважен от лидерите на Китай, Индия и Русия - половината свят ! [/quote]Защо за Бога ,не тръгнете да бягате в този "половин свят" са все драпате я за САЩ,я за Германия,я за Франция.А руснаците и за България.В Сливен половината град е циганската махала,ама никой не се хвали,че живее там...

 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#36:"др. Иванов"]Значи Русия не може да се състезава икономически с ЕС, ама за по-сигурно да я спрем с политически мерки? [/quote]
  В секторите банки,медии и инфраструктура контрола може да се използва за влияние върху политики и граждани.Не ме интересува колко Березки ще отворят и дали Москва ще ги субсидира или не,но когато става дума за банки,медии и инфраструктура без Путлеристан

 48. 48 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  Иван Кръстев: Агресивен изолационизъм и мощна пропаганда - Русия днес
  -------------------------------------------------------------
  Тълкувания:
  (1) Изолационизъм.
  Това е когато те пляснат изненадващо през кунките, баш когато си си повярвал, че след Горби Пицата и Барух Ельца си успял да им се покатериш на главичките и ще смучеш, ще смучеш ... маркуча с нафта...
  (2) Агресивен.
  Тава е когато пляскането през нахалните кунки придобие систематичен характер.
  (3) Пропагнда.
  Това в случая е когато всяко пляс през кунките престане да обитава единствено сферите на скритата дипломация и почне да се показва в реално време пред възмутеното прогресивно човечество населяващо, както се знае "белите страни", предвождано пак както се знае от Обама.
  (4) Мощна.
  Това е когато въпросната пропаганда е придружена от целия спектър на медийни изтезания - като се почне от тънките бъзици на Лавров, следващи всяко споменаване на "нашите американски приятели" до откровенните издевателства на Путин, следващи всяко споменаване на "нашите задоеански партньори"
  ---
  Ааах, а какви времена бяха при тия:
  Питомния:
  https://www.youtube.com/watch?v=fgm14D1jHUw
  Пияния:
  https://www.youtube.com/watch?v=YhZwnaSjSm8
  ---
  Хубави времена. ДемокраДски.
  Ама свършиха.

  Ами тъй е тя...
  нема вечно щастие ...
  у света.
  заупокойно хайку

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 49. 49 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Вари го печи го глупакът си е глупак или може би продажникът си е продажник.

 50. 50 Профил на мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  мурзилка последен коментар http://goo.gl/dBxewP
  Рейтинг: 1181 Весело

  [quote#41:"dombi"]Колкото до гейовете и аз съм "антиевропеец" [/quote]
  трилиони+++++
  и аз,
  и аз

  http://www.desant.net/show-news/33994
 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#30] от "dark'star":


  [quote#30:"dark'star"]Защо сега ревете, че сте в изолация, а Русия заобикаля ЕС и се интегрира с останалия свят. [/quote]Нещо си се пообъркал.Явно не е лесна за тебе тази статия...

 52. 52 Профил на chichkovuychev
  chichkovuychev
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Иване, Иване, добре ли си с: 1. логическото мислене; 2. с немския език / щото интервюто е препечатано от Дойче веле" /; 3. с ориентацията в геополитиката, ама в голямата, глобалната, не нашенската бг мини или мижитурка политика. Защо ли питам така ??? Ами защото с а м о в е д и н абзац - Ш Е С Т И, потвърждаваш правото ми да задам тройния въпрос... Цитирам7 " От тази гледна точка те харесват Путин не заради това, което е той, а заради това, срещу което стои."Иване, преди да даваш подобни интервюта, пиеш ли си хапчетата за оросяване на мозъка, щото не само не си го оросил, ами направо си го пресушил преди да изръсиш цитирания от мене твой " бисер " в ШЕСТИ АБЗАЦ. Защото ако един човек / още повече най-популярната личност в света в момента!!! / НЯМА ДА СТОИ СРЕЩУ КАКВОТО И ДА Е, АКО НЕ Е ТОВА, КОЕТО Е... Стана чудесен каламбур, но ти си причината за това... В края на краищата може и да не се справяш перфектно с немския език1 щото едва ли си полиглот, но пък от "Дойче веле" може и да са те хързулнали без да искат ... нарочно, щото не си техен титулярен играччч. А сега да те попитам, ако Путин/ова/ Русия се стреми да практикува "агресивен изолационизъм", щеше ли да приема и да къпе с хладка вода и Джон Кери, преди него фрау Меркел и другите от "нормандската четворка"???

 53. 53 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Г-н Кръстев, като дяволче четеш "евангелието" на Континента ...
  В него, Русия е щатния Спасител на Европа и представи си, не толкова от Франция на Наполеон или от Хитлерова Германия, колкото от Англия и нейните доминиони през всичкото й време ...
  Професор Пантев е длъжен, най-сетне да обясни на широката ни публика, историята и спецтеорията на Империализма ...

 54. 54 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Този път Кръстев е преписал верните констатации на много от експертите по нацисткия режим на Двапутин. Предишните му интервюта и статии бяха малко като фурнаджийска лопата, която мятайки насам - натам из путинския тор, гледаше да не напръска кремълския режим с прекалено много мръсотия, щото иначе го канеха от време на време в Масква. Сега, обаче, явно е разбрал, че Двапутин до такава степен сам се нацапоти, че направо стана смешно и неадекватно да се подслажда путлеровската каша.

 55. 55 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 213 Любопитно

  [quote#13:"bilbotorbins"]Иване, Иване, как да ти вярвам на безпристрастността като имаш такива спонсори?[/quote]

  +++++++++++++++++++++

  точно,виж кой кому плаща за да разбереш каква поръчана свирня ще се свири!
  Но,честно да си кажа тия диплени тематики и диплещите ги персонажи не ме интересуват,не това са проблемите на България,не някой си великан отвън ни препъва крачката,устремно сурнали се напред...нали? А тия персонажи са точно високоплатени тролове,но с реални лица,те са великанските тролове ,които манипулират мнението,а не някой беден нашенски виртуален мизерник за няколко лева повече! Тия персонажи са захранвани милионно...защо ли? Дали това ,което вършат заслужава милионите или манипулацията им е слабичка,а? Хммм...

 56. 56 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 514 Весело

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Днес ЕС не е същият. Те вече не крадат ,носят им краденото. Всеки ,който погне крадците ,които им носят, е диктатор, фашист, нацист... Понеже се научиха да живеят с крадено, а човек няма насищане, искат все повече и повече, мъката им става все по-голяма...

 57. 57 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 680 Неутрално

  На всички ни е ясно, че Русия е подвластна на тежък политически идиотизъм като резултат от противоречието между напъните да бъде световна суперсила и горчивата реалност на икономически лилипут(ин), чиито природни ресурси са обсебени от престъпни клики около Путин.

 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2660 Весело

  Това, което наблюдаваме сега в Русия, е агресивен изолационизъм. "
  това и действащ външен министър не може да го сътвори . да се изолираш с китай , индия ... си е агресия , да говориш за сблъсък нато - русия в украйна (далече от членство в какво и да е ) е ценност ?

 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  ПУТИН е икономически лилипут, които съществува единствено на военни преустройства и стари силови пропагандни просъветски догми.

  ССССРОССИЯ безвъзвратно закъсня в развитието си и това неминуемо предвещава разпад.

  Нищо неможе да бъде по-силно от времето, а то е пропиляно за 100 години за ПОПУЛИЗЪМ и ПОЛИТИКА, но не и за ИКОНОМИКА и КОНКУРЕНЦИЯ.

  Днес никой там не е готов да разработва, защото по-лесно е да го внесе и това ликвидира всички шансове за развитие.

 60. 60 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1028 Весело

  До коментар [#3] от "adam1966":

  +++! Трудно е да се каже... Статията е много добра.

 61. 61 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 210 Неутрално

  [quote#7:"chepokalipsis"]Интересно това според какви данни? Въображаеми? [/quote]
  По брой военни бази на САЩ около Русия и брой бази на Русия по целия свят.

 62. 62 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 210 Весело

  [quote#54:"GreenEyes"]Този път Кръстев е преписал верните констатации на много от експертите по нацисткия режим на Двапутин. Предишните му интервюта и статии бяха малко като фурнаджийска лопата,[/quote]
  Искаш да кажеш , че Ванчо е получил по-добри инструкции и хонорари и е улучил правилната линия ли?

 63. 63 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Категорично не приемам този много слаб според мен и неаргументиран анализ. Кръстев си пада по ефектния стил и фрази, но в този случай фойерверките на словото не могат да мимикрират като убедителни тези.
  Няма такова логично противоречиво понятие "агресивен изолационизъм". Това е нонсенс. Изолационизмът КАТО ТЕРМИНОЛОГИЯ - по определение е НЕНАМЕСА извън собствените граници и затваряне в себе си - политическо и икономическо.
  Случаят с политиката на Кремъл е точно обратния.
  Имаме брутални агресивни актове към чужди държави (Грузия и проблема Абхазия и Осетия, Крим, Украйна), поголовна намеса в точки по целия свят, опити за формиране на международни военни съюзи и такива с отделни държави, макар и неафиширани открито (режима в Дамаск например), създаване на икономически съюзи в глобален мащаб и т.н., и т.н. Да се твърди, че подобна политика е форма на своебразен "изолационизъм" е просто лъжа!
  А обяснението за мотивите на левите и десните да бъдат нещо като съюзници на Путин в Европа е повече от инфантилно - може и сигурно ще убеди някоя домакиня или неизкушен от политиката човек. Но дори посредствените анализатори биха се засмяли на конструкцията на Кръстев.
  А призивът му за политика на постепенно отдалечаване на Европа от Русия би бил гибелен - постепенното не е противостоене - то е дистанциране, а дистанцирането е насърчаване на агресията.
  Въобще не можа да позная Кръстев - вкл. и с великото му "прозрение", че първата по територия държава в света - ключова за два континента, втората по военна сила, една от двете свръхядрени държави, цитирам " не е толкова важна в стратегически план за САЩ"
  Интервюто ужасно много се доближа в тезите си до пропаганда, удобна на Москва, макар и интелигентно и маскирано поднесена с тежестта на авторитет.

 64. 64 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1300 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":
  [quote#4:"др. Иванов"]ЕС започна от поне 6-7 години да приема такива, защото не може да се състезава с Русия икономически.[/quote]
  Иванов,
  какво става с теб, човече?!Казваш, че ЕС не може дза се състезава с Русия икономичеки...Караш ме, наистина да си мисля, че си отгледаният в България грък - Панайотис Критидис?
  Той толкова обичаше да е чужденец в България, но да си пазарува в "Кореком".


  The best way out is always through Robert Frost
 65. 65 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  [quote#29:"vassilun"]Заради агресивната си политика към всички съседи! Ясно? [/quote]
  Значи трябва да изолираме САЩ заради агресивната им политика към целия свят.

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#6] от "nando":Да се чуди човек какво да ти щракне. Добре написано , на края с глупав извод. И какво е объркал Путин ? Че не ти харесва - на теб ? И на вашингтонския мулат ?

 67. 67 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 210 Весело

  Ванчо, Ванчооо, думите ти "те харесват Путин не заради това, което е той, а заради това, срещу което той стои" може да се тълкува като нехаресване на това което е срещу него, тоест наглата американска експанзия и бруталност. Много си се издънил.

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#13] от "bilbotorbins":Тежи въпросът за какво се хвърлят толкова пари ? Дали от любов към младите и нетолкова демократи , от симпатия към фобите , дали от роднински чувства ?Имам съмнения ,че нещо ни се готви . Капитализмът не хвърля пари на вятъра. Все някакви сметки си прави. Струва ми се ,че има едно нещо наречено ЦРУ което се прави на офшорка.

 69. 69 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Радикалните леви европейски партии са реакция на политиката на ограничение по време на криза.

  Една четвърт от гръцката икономика изчезна, безработицата в Испания, Португалия, Италия - голяма.

  Не ти трябва Русия за да се появи Сириза, Подемос...

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#18] от "venelingeologia":Обаче , Чарли , да иде да си я избере лично. Щото един янки беше сключил брак чрез кореспонденция с нежна руска красавица /има такъв вариант-брак с пълномощно/. Посрещнал я на летището , слязла една яка мамаша и още там го подбрала с шамари понеже не я познал.

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#19] от "Реформатор Пръмов":Пръмчо , не само уважен ! Половината свят набива крак на парада ! А една по-малка част отказа дори да гледа.

 72. 72 Профил на loudspeaker
  loudspeaker
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов": Ха-ха-ха-ха....

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#21] от "venelingeologia":Какво говориш ,бе Чарли ! Нали съобщоха ,че намерили петрол в Лондон.! Почват добив в предградията.

 74. 74 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Весело

  Това, което наблюдаваме сега в Русия, е агресивен изолационизъм.
  ---------------------------------------

  Иване, преписал си някой труд на тейко ти, само си сменил местата на СССР/Русия и САЩ!

  Преди да се продаде Иван беше добър социолог, сега просто му прозира кешовата мисъл!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 75. 75 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Невероятен анализ! Превъзходен ум!
  Този човек е не просто гений, той е свръхгей!

 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#57] от "ambros":И кои сте тия всички дето толкова ви е ясно ? Не може на всички да се плаща. Плаща се само на някои.

 77. 77 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Любопитно

  [quote#13:"bilbotorbins"]Центърът за либерални стратегии на политолозите Иван Кръстев, Деян Кюранов и секретаря на партията на „България на гражданите“ Йонко Грозев – 137 000 долара. "

  Иване, Иване, как да ти вярвам на безпристрастността като имаш такива спонсори? [/quote]

  Да не сте сбъркали, Центърът е за платени стратегии!

  Иначе тримата трябва да умрат от глад, излиза, че Иван лъже за да се прехранва!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 78. 78 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#73] от "ahasver":

  Предложих им да почнат от летището. Има мегдан за разполагане на инструментариума. Впрочем, по този басейн има материал на БГС - да не сбъркаш с нашето списание. Та, работата е като с нашето "ловешко находище".

 79. 79 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#16:"No hope for BG!"]Всъщност ситуацията е далеч по-проста: в лицето на Путлер и подкрепящите го рашисти имаме едни обикновени комплексирани некадърници, които изпитват остър комплекс за малоценност [/quote]

  Откъде да дойде самочувствието, като нямат никаква икономика. След 100 години експерименти, нямат ЕДНА аутострада. Транспортни връзки, логистика ... След прехвалената им "тежка индустрия", тръбите за газопроводите си ги купуват от германци, а им ги монтират италианци...

  Древните римляни са господствали векове над половината свят, но първите неща, които са правили са били ПЪТИЩА (колкото и да се бъзикаме с една персона - прав е), градове, обществени бани...

  Какво предлагат съвременните варвари? - Само разруха. Пълни некадърници!
  Какво докараха в Крим? - МИЗЕРЕЯ! Та там има проблеми с електрозахранването и водата... - Какъв туризъм ще правят в този случай!? Екстремен? или за мазохисти...

 80. 80 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Едно е ясно ....след като камбаната на спаската кула отброи десетте удара в началото на парада. На всички след парада им стана ясно че е ударил и края на така нареченият еднополюсен свят и господството на финансовата олигархична империя САЩ. Какъв изолационизъм след като Китайския глава стоя плътно до Путин на парада а доле маршируваха и китайци и индийци.....каква изолация?

 81. 81 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2281 Весело

  Много са ми слешни руските подлоги като почнат да обясняват как с Индия и Китай са не-знам-си-колко милиарда и едва ли не Русия е равен член на тоя (несъщестуващ) съюз, а може би дори и водач. Смешници!

  Знам как много мразите цифрите и фактите, но ето:
  Население на Китай - 1,357,380,000
  на Индия - 1,210,193,422
  на Русия - 143,975,923
  т.е. голЕмата Русия е към двайсет пъти по-малка от Индия и Китай.

  А за икономика да не отваряме въпрос, там Русия е далеч зад "своите нови съюзници", камо ли пък за враговете на Запад.

 82. 82 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Това ти изказване, счупи тъпомера

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#81] от "Yard":

  СССРОССИЯ не само е пред териториален разпад, ами е и пред необратим демографски.
  Силовите мерки на Путин да създаде държава по стария образец на силови предимства, водят единствено и само към създаване на нови бутафорни оръжейни макети от картон и пластмаса, като тези от серията показана на парада.
  "Амрата" са двугдишна безмислена и бърза разработка бутафорни изделия за да се изпълни едноличното му решение за преустройство на тежкото въоръжение.
  Предишните успешни руски танкове от серията"Т" са се разработвали между 8 и 12 години.
  Така нещата водят до бърз фалит и огромни загуби, защото се ражда нещо поръчково недоносено.

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1651 Неутрално
 85. 85 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 367 Весело

  е, дай да ги избием, щото имат идентичност...която между другото г-н Кръстев не се купува с пари...нито презренито

 86. 86 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 249 Весело

  [quote#4:"др. Иванов"]Русия не е приела никакви икономически мерки срещу ЕС, точно обратното, ЕС започна от поне 6-7 години да приема такива, защото не може да се състезава с Русия икономически.[/quote]

  Доктор, не си си пил май хапчетата

  майтапа
 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Как е възможно фактите да ти избождат очите и да твърдиш точно обратното! Приднестровието? Грузия? Карабах? Крим? Донбас? Това според автора промяна на характера на границите ли е, или агресия чрез завоюване на нови територии и сфери на влияние? Изключително токсична позиция на един левичар от либералното котило. Повръща ми се!

 88. 88 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Интересът на Европа, осъзнаван от левите маргинали или не, е пълна изолация на Русия и поддържането на украинската прокси-война до пълно разкапване на злобната империя. Никакви европейски отстъпки не трябва да има до връщането на Крим и напускането на Украйна. Путлер има глупостта да нагази в своя Афганистан и е в интерес на Западната цивилизация да помогне за затъването на сатрапа, а не да му помага за измъкване. Никакви пропагандни войни не могат да пробият бетонните руски глави, но ако бъде пробуден и конфликта в Северен Кавказ, ефект ще има. Ватата разбира от бой, глад и груз 200.

 89. 89 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#63] от "Григор Лилов":

  Чужди държави, включително и Северен Тексас ??? ...

 90. 90 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Основният проблем, който САЩ виждат в Украйна, е създаването на прецедент за промяна на границите със сила, който може да бъде използван и в други части на света.

  Ех, как примитивно се опитва да ни залъгва родната конвертируема НПО звезда

  George Friedman, Stratfor:

  "В началото на тази година в Украйна имаше леко по-проруско, но много нестабилно правителство. То устройваше Москва: Русия не иска напълно да контролира Украйна или да я окупира- достатъчно е Украйна да не встъпва в НАТО и ЕС. Руските власти не могат да допуснат ситуация, при която западни въоръжени сили да се намират на сто километра от Курск или Воронеж. 

САЩ пък бяха заинтересовани в Украйна да се сформира прозападно правителство. Те видяха, че Русия е във възход, и се стремяха да не и дадат да консолидира позициите си на постсъветското пространство. Успехът на прозападните сили в Украйна би позволил да се сдържа Русия. 

Русия назовава събитията от началото на годината, организиран от САЩ. преврат. И това наистина е най- неприкритият преврат в историята" ...

  - Т.е., според Вас, украинската криза е резултат от сблъсъка между Русия и САЩ?

  " Ето имате две страни. Едната иска Украйна да е неутрална. А другата -иска Украйна да е част от линията на сдържане на руската експанзия. Не може да се каже, че едната страна греши: и двете изхождат от националните си интереси. Само, че тези интереси са непоставими едни с други.

  За американците е важно да не допуснат появата на хегемон в Европа. Но напоследък ние започнахме сериозно да се тревожим заради потенциала на Русия и нейните намерения. Русия започна да преминава от отбранителна позиция, каквато тя заема от 1992 г, към възстановяване на своята сфера на влияние. Цялата работа е във фундаменталното несъответствие на националните интереси на двете велики сили."

  Та така, откровено и цинично, без да го е грижа за информационната пропагандна война - тя е оставена на хранените журналисти и НПО "експерти" ...

  В друго интервю, американският супер аналитик също така откровено обяснява и кое би било най-страшното за САЩ - икономическо и политическо сближаване между Русия и Германия. Както и с войната в Югославия - с един куршум много птички...

 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Консолидация на Нация чрез Агресивна Изолация

  "Това, което наблюдаваме сега, е агресивен изолационизъм.

  Всъщност Русия се опитва не толкова да промени своите граници, колкото да промени техния характер.

  Руският елит и Путин гледат на тези отворени граници, през които минават капитали, идеи, идентичности,

  като пречка за Русия да извърши своята
  национално-образуваща консолидация.

  Затова една от основните цели е да се промени характерът на границите, да се прекара чертата, да стане ясно "къде сме ние и къде не сме".

  Поставянето на такива черти обаче крие проблеми.

  В известен смисъл Крим беше лесно начинание, защото в продължение на години голяма част от руското общество разглеждаше полуострова като свой. Освен това Крим беше овладян без жертви, той изглеждаше като един вид подарък от съдбата.

  Сега въпросът какво да се прави в Източна Украйна, готова ли е Русия да издържи всичко случващо се там, създава друг тип проблеми.

  И изведнъж се оказва, че Крим е всъщност единичен случай, който не може да бъде повторен - при това от гледна точка на политическия, а не толкова на военния ефект."

 92. 92 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#67] от "pitam_be_4i4o": Че руснаците затова си и харесват Путин- за смеслостта да се опълчи на взелите се за господари на света от САЩ. Затова го харесват и извън Русия.

 93. 93 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Практикува, това е проблем.
  Повече агресивен, отколкото изолационизъм.

  Консолидация на нация чрез... агресивна изолация.

  Кофти.

  По такава рецепта "крепнели" нацизми
  сталинистки, хитлеристки и много други.

  До коментар [#52] от "chichkovuychev":

  "ако Путин/ова/ Русия се стреми да практикува

  "агресивен изолационизъм",

  щеше ли да приема и да къпе с хладка вода и Джон Кери, преди него фрау Меркел и другите от "нормандската четворка"???"

 94. 94 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#80:"bolgaroliub"]На всички след парада им стана ясно че е ударил и края на така нареченият еднополюсен свят и господството на финансовата олигархична империя САЩ.[/quote]

  Путин го обяви най-официално, а президентите на Китай и Индия кимаха утвърдително с глава!

  [quote#80:"bolgaroliub"]Какъв изолационизъм след като Китайския глава стоя плътно до Путин на парада а доле маршируваха и китайци и индийци.....каква изолация?[/quote]

  Много им се иска Русия да е изолирана, ама тя става притегателен център за необвързаните в ЕС и НАТО държави! А Империята на новото зло винаги си намира срещу заплащане хвалебстващи и критикуващи, интересното е, че всички са от родове на бивши комуняги!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 95. 95 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#76:"ahasver"]И кои сте тия всички дето толкова ви е ясно ? Не може на всички да се плаща. Плаща се само на някои.[/quote]

  Така е. Плащат само от Москва, понеже никой нормален човек не би пропагандирал идиотизма на Путин безплатно. За противоположната теза - тази на Свободния свят - заплащане не е необходимо. Хората я отстояват, водени от инстинкта си за самосъхранение.

 96. 96 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Докато путя не си седне на гъ.а и да възстанови мира отпреди агресията в Крим НИКАКВИ компромиси не трябва да му се правят!

 97. 97 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#94] от "такованка $-джия":


  [quote#94:"такованка $-джия"]Много им се иска Русия да е изолирана, ама тя става притегателен център за необвързаните в ЕС и НАТО държави![/quote]

  Тъй ли? И как точно става "център"? Би ли описал механизмите на тая работа.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 98. 98 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#90] от "petrov9":

  Само не разбрах защо на Фридман думите задължително трябва да се приемат за меродавни. Не, че не ги интерпретирате както дяволът евангелието, но това е отделен въпрос.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 99. 99 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#6] от "nando":


  [quote#6:"nando"]Интервюто е добро - доста премерено и логично. Едно не мога да разбера - защо трябва да се съревноваваме с Русия икономически(политически и военно така или иначе е НЕВЪЗМОЖНО, там са САЩ, Франция, Англия и Китай). ЕС и Русия имат перфектно допълване. Нещо от сорта на Канада и САЩ. [/quote

  Звучи логично и би трябвало да е така, ако Русия и в случая Путин водеше политика на взаимен интерес и развиване на бизнес отношения.
  Вместо това той се хвърли да си "връща'Крим, покрай него половин Украйна, все неща в нарушения на подписани споразумения, с което минира цялата обстановка в региона.
  И именно, понеже ЕС не иска да се връща към военни надпревари и подобни неща от преди 25-30 години, се преминава към охлаждане и икономически ограничения, за внасяне на корекции в тяхната политика.
  Отговора е в две посоки - опит от разединяване вътре в ЕС и опит за разбиване на НАТО, най-вече между САЩ и ЕС - за мен не постижими цели, но да се внася смут както виждаме е възможно. И всичко това е, поне според мен, за чисто вътрешна употреба, доколкото като цяло Русия губи и това може да доведе до смяната на Путин, а той взема мерки да се закрепи, колкото може повече.

 100. 100 Профил на eli.quinn
  eli.quinn
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Миш-маш от истини, полуистини и откровени лъжи като: "Основният проблем, който САЩ виждат в Украйна, е създаването на прецедент за промяна на границите със сила, който може да бъде използван и в други части на света."

  Прецедентът беше Косово, още помним бомбите над Югославия.
  Една от тях падна в Горна Баня. Добре, че не избухна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах