Петър Москов: Преди реформата пациентът е като малко животно в джунгла сред хищници

Петър Москов, минисър на здравеопазването

© Георги Кожухаров

Петър Москов, минисър на здравеопазването"Дневник" разговаря с министъра на здравеопазването Петър Москов за поста му и отношенията с опозицията, за високия рейтинг и слуховете за кандидатура за кмет, както и за административното сливане на девет големи болници в София, за Националната здравна карта, доболничната и спешната помощ. Част от въпросите са от редовния автор на "Дневник" по здравните въпроси проф. Божимир Давидов.  


Казахте, че само в болниците, в които се въртят схеми имат възражения срещу реформите. Мислите ли че ще ви позволят да разбиете тези схеми, които са градили с години, или ще възникнат нови или пък ще отказват отпор до последно?


- Хубавото е, че в демократична държава схемите, свързани с безсъвестно отношение към публичните финанси, с всякакъв отказ от контрол и отчитане на резултат не са свързани със съгласието на хората, които движат тези схеми, а с ясна политическа воля да бъдат реализирани цели. Сега има такава воля.
Бизнес организация се обърна срещу вас заради административното сливане на 9-те болници и кадрови промени, които направихте.


- В понеделник по обед имам среща, ще обсъдим всички проблеми, ще дадем и съвместно изявление с ръководството на КРИБ.


Нека обясня отново какво представлява административното обединение. На квадратен километър, или може би миля, защото е малко повече, има девет държавни болници. Всяка една от тези болници има собствено ръководство и стопанско-админстративен блок от 40-50-80 човека. Приходите в болниците влизат така: лекарите, сестрите и санитарите лекуват хората и затова здравната каса им плаща. Стопанско-административните блокове всъщност консумират ресурс, изработен от медицинските кадри. И този ресурс не отива за възнаграждение на медиците или пък за лечение на пациентите.


Ние формираме гражданско сдружение, което да води общата администрация, да договаря немедицинските, стопанските разходи на лечебните заведения, общо, стегнато и експертно. Това ще освободи ресурс във всяка от тези болници, който ще може да се използва за задържане на кадровия потенциал през заплати, или да бъде вкаран в по-качествено модерно, медикаментозно или каквото е нужно лечение на пациентите.


За мен като собственик на всички тези болници, защото в качеството си на министър аз съм им собственик на 100%, административните разходи са проблем. За други обаче това може да са източници на приходи. Всяка бизнес структура не би толерирала сегашния административен състав, така че не разбирам по каква причина бизнесът може да търси проблем в ясен бизнес модел за намаляване на административни, неприсъщи за медицинската дейност разходи. Нито самостоятелността, нито имената, нито лейбъла, нито структурите на клиниките и протоколите на работа в тях няма да бъдат променяни. Просто обединяваме административните разходи. 


Начинът да се точат болниците в момента не е толкова през нещата, които хората си мислят, а през заделяне на едни пари през стопански разходи - ремонтче, договорче. Като вземете разходите на големите болници и като извадите стопанските разходи от тях, ще видите че в графата "други" остават почти половината. Дето се вика, договорен партньор на болница да си в днешно време в България. Не обвинявам никого, казвам, че при тази структура държавата като собственик е била лош стопанин, защото с бездействие е задължавала тези болници да вършат такива разходи.


От друга страна или има нещо, което аз не разбирам или наистина сме се оттласнали от нормалното до степен на пълно безумие – каква е причината фигурата директор на болница да бъде публичен въпрос? Каква е причината заради уволнението или назначението на директор на болница да има политическа реакция, защо обществото и медиите се интересуват изобщо?


Защото служителите на въпросния директор дадоха гласност на това...


- Може би и други биха дали гласност. Но проблемът със смяната на един или друг директор не е персонализиран. Тази административна промяна е безалтернативна и тя ще се случи, вече е задвижена, а за да се случи бързо, трябва да има съдействие от страна на ръководствата на болниците. Ако няма такова съдействие, процесът ще се бави и парите от нашите здравни осигуровки ще продължават да изтичат. Когато има съпротива от страна на ръководството на която и да е от тези болници, просто прекратяваме договора с него и назначаваме друго. Точка. Няма нищо лично и персонално.


Само да го назовем официално - говорим в частност за Дечо Дечев и болница "Св. Иван Рилски".


- Не, не говорим за нищо в частност. Казвам, че принципът е такъв. Аз ви казвам каква е целта на това административно обединение. Ако някой от ръководителите на тези болници си е повярвал, че държавната собственост е негова и е феодал там, той просто си заминава, независимо как се казва. В държавните болници държавата управлява и казва начинът, по който се управляват парите, а администрацията се отчита дали е покрила критериите. Това е. 


Защо ВМА не влиза в обединението?


- Военна болница е на съвсем друго подчинение, дали ми харесва или не. Така наречените ведомствени болници като Военна, Транспортна, МВР, те имат съвсем друга администрация и няма начин. И тук бързам да похваля. Възхитен съм от начина, по който се промени структурата на задълженията при на управлението на ген. Николай Петров. Онзи ден стана ясно, че болница вече е на 4 млн. лв. печалба, а беше на около 2-3 млн. месечна загуба.


Планирате ли да продължител с такива административни обединения в останалата част от страната?


- Навсякъде където има обективна нужда и възможност и анализът показва, че това ще спести разходи, които да могат да се насочат към директна медицинска дейност.  


Но не бъркайта това с другата идея, която е в много начална фаза в проект на Закона за лечебните заведения - за обединение на бивши диспансери в рамките на многопрофилни болници. Целта на това е съвсем различна и е свързана с осигуряването на комплексна услуга.


Пациентът в момента е като някакво малко животно в джунгла сред хищници. Ако му се случи да заболее например от тежко онкологично заболяване, той е изправен в джунглата, дори на територията на един голям град. Диагнозата му може да бъде поставена на едно място, хистологията - на друго място, на трето място ще го оперират, на четвърто място ще му направят лъчетерапия, на пето - химиотерапия. Съпътстващите заболявания трябва да бъдат лекувани на шесто място, защото само голям специалист на оможе да прави химиотерапия и няма как да е на едно място с пулмолог и кардиолог и уролог и гинеколог...


За мен е функционално вливането на Комплексните онкологични центрове (КОЦ) в рамките на многопрофилните болници. Това всъщност гарантира пътя на пациента. Дава му сигурността за познанието на всички специалности в многопрофилната болница. Негово решение е дали ще я ползва, но управлението на държавата трябва да му гарантира тази възможност.


А защо сега е пръснато по този начин?


- Ами защото е добре всеки да има собствена болница, да си я управлява, пациентите да се насочват от определени места към други места.


Една от основните препоръки, още в документите за партньорство с ЕС, след това и във всички препоръки на Световната банка, заради които съюзът изобщо продължава да отпуска пари за здравеопзване на България, е дефрагментацията и проблемът с многото болници. Те казват - вашите болници не си говорят помежду си.


Значи става въпрос и за физическо събиране?


- Ами те сериозна част от тези места са в един двор. По-голямата част от ловдивския КОЦ е в двора на "Св. Георги". Във Варна една част от този КОЦ е в самата сграда на болница "Св. Анна".  Навсякъде, където е възможно чисто логистично, разбира се, това е най-добрият вариант. Но няма проблем дори сградите да са на различни места, да бъдат под едно общо обединение и да следват общ алгоритъм на лечение.


Онкологичният център и многопрофилната болница в Русе също са в един двор на десет метра разстояние. Вчера имаха символичен протест от КОЦ-а, като питаха "На кого оставяте болните". Ами, на вас. Само че искаме всеки болен да получи комплексна услуга по ясен медицински алгоритъм, а не търговски.


А те защо протестират - съкращения ли ще има заради обединенията?


- Не, никъде, в нито едно от тези обединения няма да бъде засегнат нито един медицински квалифициран човек.


Само администрация?


- Не, там проблемът не е толкова и в различните администрации, колкото в това да се осигури пълно лечение на пациентите. Знаете ли, че в Търново онкологичният център е в старата сграда на болницата, а болницата , която е в нова сграда, плаща годишно 600 хиляди лева за транспорт между двете. Те тези пари от вашите данъци и вноски идват. Добре ли е? Хайде да го спрем.


Колко време ще отнеме този процес на обединяване?


- Към момента е законопроект на етап публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Предстои да се видят резултатите и предложенията от това публично обсъждане, да  се одобри от Министерския съвет и след това от парламента. Очаквам, че до лятната ваканция ще се гласува. Ще бъде изработен ясен алгоритъм и пътна карта на тези промени, но нито един пациент няма да загуби възможността да се лекува по време на този процес. Напротив, ще придобие възможността да ползва в лечението си компетентността на многопрофилно лечебно заведение.


Тези обединения вероятно ще бъдат част от Националната здравната карта. Кажете за нея - ще бъде ли готова догодина, както обявихте? Тя ли е основата на реформата на практика?


- Това е една от основните промени, които залагаме в Закона за лечебните заведения, но основата на реформата е друга - да обърнем системата и управлеието й към постигане на цели, на подобряване на здравето и качеството на здравната услуга. Това е основата на реформата, а здравната карта и привеждането на болничните структури в средноевропейски норми са част от средствата.


Здравната карта ще предотврати занапред да се създават нови болници, където не са необходими, но ще помогне ли да се разчистят старите, които също не са необходими?


- Точно така, тя ще позволи на касата, даже ще я задължи, да подбира, да планира, да анализира и да закупува от изпълнителите на медициска помощ при най-добри условия. Т.е. след приемането на тези закони, живот и здраве, отпада задължението на касата, което е в момента, да финансира структури, където и както възникнат.


Може да се стори странно на вашите читатели, но в здравеопзването един от негласните закони е, че ако бъде открито болнично легло, то моментално си намира пациент - където и било по света. Това не е наше откритие, просто защото то генерира приходи. И затова европейските системи са базирани на ясно планиране на нуждите, на здравните и миграционните характеристики на населението. За да се разкрие нова болница и тя да получи договор с фондовете на държавата за здравеопазване, трябва да отговори на тези критерии. Това правим и ние... Опитваме се да станем европейска държава.


Имате ли вече разчети как ще изглеждат разходите за здравеопазване през 2016 г., 2017 г., когато картата вече трябва да е заработила?


- Тук не говорим за намаляване на разходите за здравеопазване. Трябва да направим такава, че ресурсът, който влагаме в болничната и доболничната система, да дава резултат. Сериозна част от промените в законите, които предлагаме, са насочени натам - оценка на качеството, акредитация, удовлетвореността на пациента като критерий за това ще сключи ли касата договор с това лечебно заведение, или не. Важното за касата трябва да бъде не кой е директор на болницата, а дали според пациентите в тази болница лечението е било качествено, отношението е било добро, дали са им искали допълнително пари. 


Но на практика ще се освободи ресурс, ако касата не е задължена да подписва с всички. Какво ще се случи, как ще се преразпределят тези средства?


- Първо идентифицираме причинителите на тези кошмарни здравни характеристики, които имаме, т.е. групите заболявания, които водят до това, че ние във всяка възрастова група в Европа мрем и боледуваме по-често. В съюза има кошмарен показател - вероятност за смърт на дете до 5 години. При нас той е два и три пъти по-висок в сравнение със средните европейски показатели. Това е ясна статистика, която и в момента е известна -това са пет основни групи заболявания, свързани с детско и майчино здравеопазване, онкология, сърдечно-съдови и съдово-мозъчни заболявания, ендокринология и пулмология. 


Пресрещането на тези основни групи заболявания, които ни топят като нация, формира основния пакет на касата. Формулираме всички тези заболявания в основния пакет, преостойностяваме всичко вътре, максимално разширяваме лимитите - от джипито до най-високо специализираната дейност и хората започват да получават добра медицинска грижа срещу тези групи болести.


Освен това няма да има значение, както е сега, дали си беден или богат. Сега за всяко едно нещо в болницата се плаща и то не винаги криминално. За сериозна част от услугите се плаща регламентирано, просто защото касата не ги покрива. Това означава липса на политика, липса на концентрирани ресурси там където има нужда. Единственото, което изискваме от гражданите, е да са здравноосигурени.


Значи става въпрос за цялостно пренаписване на методиките за финансиране на болниците?


- Да. Вече трета седмица работи работна група от касата, Лекарския съюз и министерството. Тя оформя характеристиките на основния пакет и освен това дава предложения за изваждане на определени групи или отделни патологии от болницата в доболничната помощ. 


Ще се оправи ли проблемът с недофинансираните клинични пътеки? Болниците се оплакват от това, че им се плаща по-малко отколкото струва реалното лечение на пациента. Новите пътеки пак ли ще са фиксирани, или ще има място за гъвкавост за различните пациенти?


- Всичко, което е необходимо за пълноценното лечение в рамките на базовият пакет, ще бъде осигурено. Обаче не съм съгласен с термина "недофинансирани". Защото всяко едно човешко занимание може да се нарече недофинансирано. Хайде да видим как се изразходват парите и какъв е резултатът, дали има нужда от всички тези структури и механизми и тогава да преценяваме дали са недофинансирани.


Тогава къде е проблемът?


- Парите, които влизат през публичните фондове и като частни плащания от джоба на хората заедно дават общо взето еквивалента на средноевропейските разходи на глава от населението за здравеопазване. Една от целите на реформата е всъщност изсветляването на тези пари - да има възможности за гъвкави пакети през доброволните застрахователни дружества, които да допълват леченията в допълнителния пакет.


Т.е. искате парите, които се плащат кеш в болниците да се заменят с доброволно осигуряване?


- Разбира се, това е смисленият начин. Като плащаш кеш не знаеш за какво плащаш, но като се довериш на застрахователя, той от твое име договаря най-добрите условия за теб.


Но и в този случай има проблем с доверието, защото дори с допълнително здравно осигуряване сега пак могат да ти искат пари в болниците.


-  Вижте, в сегашната система на осигуряване, която много отдавна е излязла от принципите на реалната солидарност и справедливост, и със сегашния начин на харчене на парите в системата, трудно може да има доверие.


Това обаче не трябва да се бърка с насажданото недоверие към лекаря. Грешите, ако мислите, че на тях това им харесва. Българските лекари и сестри са принудени от тези порочни механизми, тези феодални стопанства, които гонят там някаква икономическа сметка, а не медицински резултат. Това, че срещата ни като пациенти е с лекарите и ние си го изкарваме на тях, защото персонализираме чрез тях проблемите на цялата система, е погрешно.


А какво ще направите срещу различните форми на подкуп в болниците? Можем ли да очакваме разследвания?


- Има "Медицински одит", той работи изключително натоварено. Увеличихме щата на "Медицински одит", предвиждаме в рамките на следващите два месеца, като завършим структурното преустройство на министерството, да освободим още щатни бройки за там. От резултатите на службата може да се убедите, че става дума за принципни решения и професионализъм.


Мислил ли сте да направите детайлните отчети на болниците публични, при положение че разходват публични средства и би било по-лесно да се следи за опасността от преразход? Защо не се прави?


- Това което сме накарали болниците е на месечна база да се отчитат по една много подробна схема с 38 позиции. Въпросът ви е добър и в интерес на истината не съм мислил за публична отчетност. Ще проверя дали не се бие с клаузи в Търговския закон за някакъв тип конфиденциална информация, защото заради едни прекрасни решения, болниците са търговски дружества. Поемам ангажимента да проверя дали е възможно да се направи и ако има такава възможност, поемам ангажимента да го направя.


Споменахте доболничната помощ и я поставихте като приоритет, но на практика нямаше финансово измерение...


- Не е така, за пръв път тази година имаше увеличение с 20 млн. лв. за доболнична помощ. Те са отчетени като по-голям обем и по-високо заплащане основно при педиатрите. Това беше договорено с лекарския съюз и беше едно от исканията, които касата и държавата изпълниха. А иначе след всичките промени ще бъдат предвидени и още средства.


Бяхме решили тази година, по модел на много европейски системи, където освен тоягата използват и моркова - да бонифицираме лекарите, които постигат обри резултати. Имахме такъв осигурен ресурс в рамките на министерството и искахме да направим тази програма още тази година, като национални консултанти и експерти работиха в продължение на месец по структурирането й. 


Оказа се обаче че към момента в масивите на касата не можем да намерим обективна информация за това какви са били примерно стойностите на кръвното налягане на диспансеризирани пациенти за хипертония. Няма такова задължение да бъдат отчетени здравните показатели на пациентите. Ще поправим това и следващата година мисля, че ще имаме реална база данни, по която да открием добрите лекари и да получат оценката си от държавата.


С други думи основното подпомагане на доболничната помощ ще е предимно с финансови стимули за лекарите. А няма ли по някакъв начин да се разшири базата и капацитета на тази помощ, за да се задържат повече хора за лечение там, вместо да отиват към болниците?


- Тя ще се разшири, защото в нея ще влязат определени патологии, на които мястото им е там. И тези патологии си вървят със собственото финансиране.


Когато аз имам избор дали мога да излекувам пациент в доболничната помощ и за това ще получа Х лева, или да го пратя в болницата, където лечението е много по-скъпо, особено ако болницата е моя - защо да не го пратя? Ето за това, ще кажем точно кое къде ще се лекува.


Има огромно количество заболявания, които могат напълно пълноценно и качествено да се лекуват в доболничната помощ. Това е начинът по който работи света, защото болничната помощ е скъпо нещо. Навсякъде по света тя е във все по-концентрирана форма и във все по-високо-технологични центрове с висококвалифицирани специалисти, защото там наистина трябва да се влиза само тогава когато имаш нужда от тежка апаратура и специалисти, оперативно лечение и т.н.


Освен това имаме одобрения план за действие по ОП "Добро управление" за електронно здравеопазване, като до 15 дена трябва да предадем конкретните проекти в ЕК, 12 дена след това започват тръжни процедури за съответните модули. Първите, които сме планирали и имаме желанието вече да работят през 2016 г. са електронната здравна карта, която да съдържа в себе си и кошмара наречен направление.


С електронната си здравна карта вие ще получите и персонализиран пакет за доболнична помощ, съобразен с вашата възраст, заболявания, съпътстващи заболявания и т.н. На тази база ще имате в себе си право на определен брой направления към специалисти. Вашият лекар само ще определи медицинската необходимост. Другият приоритет е електронната рецепта, което ще реши доста от проблемите с начина, по който се търгува с лекарства в българските болници и аптеки.


Можете ли да обясни защо се бави толкова време електронната карта. Още Десислава Атанасова показа пластиката, Касата представи електронните досиета преди 2 години, и въпреки това не ги виждаме на практика.


- Пластиката не е нищо особено, но това е ключ към здравната система, която ви носи права като здравноосигурени. Въпросът е какво отключва този ключ. Това е предметът на целия проект, който слава Богу, защитихме пред ЕС и ще бъде добре финансиран.


Има хора, които твърдят че няма никакви реформи, но нека кажа нещо - 2015 г. е преходна година и специално в сферата на здравеопазването първата половина на годината е посветена на създаване на законодателната база. Ние вече имаме готов, внесен и скоро ще бъде приет на второ четене в здравната комисия Закон за здравното осигуряване. На сайта на МЗ е пуликуван и след още една седмица ще влезе в Министерски съвет Законът за лечебните заведения, след 10 дена приключва работата на работната група по Закона за лекарствата, след 25 дена - по Закона за здравето. Това са четирите основни закона, заедно с преходните и заключителни разпоредби, които са обвързани и с други закони - това е цялата законодателна база на реформата. Ще ми кажете ли, че се бавим? 


Промени ли се отношението към Спешната помощ в ромските махали след заплахата ви?


- Не само в ромските махали, но навсякъде отношението към Спешната помощ се промени, именно защото държавата си стъпи на мястото. Ние имаме ясната договореност, съдействие и координация с полицията и имаме съвместно споразумение с прокуратурата. Има конкретен прокурор в Главна прокуратура, който контактува със заместник-министъра. За всеки такъв инцидент има бързо задвижване на цялата машина.


Когато държавата си дойде на мястото, когато в два три случая полицията пипаше безкомпромисно, а прокуратурата веднага реагира, тези неща изведнъж спряха и това е един от компонентите на това да променим Спешната помощ.


Ако няма добре оборудвана Спешна помощ всичките неща, които говорим, някак си рухват, защото нямат основа. Откакто това правителство стъпи в мандата си, има 56 нови линейки, 14 от тях са оборудвани с телемедицински устройства. Има вече одобрен проект по региони в растеж за промяна и реорганизация на цялата система за спешна помощ.


Да, и за 4 години ще се поднови целият автопарк. Това ли е срокът на реформата в Спешната помощ, ще стигнат ли 4 години?


- Да, за тези четири години освен автопарка, ще се избушат и ще се реновират всички спешни приемни отделения на болниците и филиалите на ЦСМП. Там къдети има само едно медицинско заведение, например в град Елена, ще има стационар с до 10 легла, където хората да получат първа помощ да бъдат преценени и върнати към личен лекар или пратени в болница. Има реални резултати и те не са от въздуха. Когато постъпвахме в мандата си за София имаше между 10 и 12 екипа на смяна. Сега има между 24 и 27 екипа.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Весело

  Първо да беше проверил ....

  Не само че е възможно, но и са публични и всяка година се публикуват в Търговския регистър.

  Типичен пример на откриване на топлата вода, маскирано като реформа някаква. При това шумно и с изразителен поглед

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Има само един лек срещу корупцията.
  Казва се е-правителство. Ма политиците се правят на шашави и бегат от него като дявол от тамян...

 3. 3 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Поемам ангажимент да направим отчетите на болниците публични, ако е възможно"

  Върховен популизъм в действие! Хем поема ангажимент, хем с уговорката, ако било възможно. Аз пък поемам ангажимент да даря 100 млрд. долара за благотворителност, ако е възможно. Д-р М. е уникален популист! Добре, че не се е упражнявал пак върху ромите и "ромската престъпност"!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  [quote#0:"статия"]тя ще позволи на касата, даже ще я задължи, да подбира, да планира, да анализира и да закупува от изпълнителите на медициска помощ при най-добри условия. Т.е. след приемането на тези закони, живот и здраве, отпада задължението на касата, което е в момента, да финансира структури, където и както възникнат..[/quote]
  При всичкото ми уважение към добрите медици/има и такива/,търговците в храма естествено ще вият на умряло.Дано поне от половината от описаното да стане факт.Че ми писнА да плащам за нищо.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#4:"Лелка"]Дано поне от половината от описаното да стане факт.Че ми писнА да плащам за нищо.[/quote]
  Маноловица не разрешава!
  Тя е най-компететна в която и да е област, а най-вече в областта на медицинските науки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "fortunes":

  До коментар [#1] от "polux":

  Ей празни глави, прочетете статията, ако можете да се концентрирате достатъчно дълго, вместо да съдите по заглавието. Тогава ще разберете.

  Извинете се бе, бързащи да сте първите коментирали

  Срам нямате

 7. 7 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#6] от "alex2":

  Няма нужда да обиждаш - отвори Търговския регистър и потърси която и да е болница - търговско дружество и ще видиш публикуваните им ГФО-та.

  Не съдя по заглавието, а по това, че очевидно министърът се пъне да представи като бъдещо негово нововъведение, което дори се чуди дали е възможно, нещо, което е факт от години насам.

  Това е смешно, извинявайте! Особено при пламенния тон и изражение, които използва, да покаже какви добри идеи има...

 8. 8 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#6] от "alex2":

  За какво да се извинявам? Д-р М. го е казал това и в интервюто. Прочетох цялото интервю, между другото. Да видим каква ще я свърши Д-р М....

 9. 9 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 720 Весело

  [quote#1:"polux"]Първо да беше проверил ....
  Не само че е възможно, но и са публични и всяка година се публикуват в Търговския регистър. [/quote]

  Виж ти - а ти проверил ли си какво пише в отчетите? Пише ли например колко струва на болницата едно раждане и дали парите от НЗОК за него са повече (болницата печели) или по-малко (болницата губи). И така нататък - за колко лева се храни, тъпче с лекарства, пере и пр. един болен - дали пише?
  Аман от неграмотници и нахални при това.

  Поздрави
 10. 10 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#7] от "polux":

  За 7 минути не си прочел статията, така че твоето мнение е пуснато просто за да е първо и общо взето е загуба на байтове.

  Москов се пъне да промени нещо, ти за какво се пънеш? Да си първия коментирал. ХАХ! Това е смешно, не извинявайте!

  До коментар [#8] от "fortunes":

  Щом сте прочели цялата статия, не можете ли да осъзнаете, че това е само една реплика на зададен въпрос. Защо се опитвате да обръщате целия форум към тази реплика?

 11. 11 Профил на kriviqt
  kriviqt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментарите за това, че трябвало да прочете Търговския регистър, и тогава да говори мога да кажа, че и самият той това каза.

  На всички ни е дошло до гуша от размотаване, лошо обслужване и отношение, което до голяма степен се дължи на лошите условия в които работи медицинския персонал. Дано д-р Москов да има силите и волята поне да започне промяната. Ясно е, че 4 години(при положение, че издържи цял мандат) не са достатъчни да се решат проблеми трупани още от комунистическо време.

  Успех.

 12. 12 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#10] от "alex2"

  Аз нищо не се опитвам, аз изразявам моето мнение по отношение на главната тема на интервюто, която обикновено е обобщена в заглавието. Или според вас заглавието не носи никаква информация за съдържанието на Д-р М.?

 13. 13 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Разбира се, това е смисленият начин. Като плащаш кеш не знаеш за какво плащаш, но като се довериш на застрахователя, той от твое име договаря най-добрите условия за теб."
  Не само това, ами и рискът се разпределя между всички застраховани. Едно е да платиш сам цената от примерно 20 хиляди лв. за една операция, друго е да плащаш примерно 100 лв. на месец за застраховка.

 14. 14 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Май този път ще има здравна реформа, която да си заслужава името.

 15. 15 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Май този път ще има здравна реформа, която да си заслужава името! Успех!

 16. 16 Профил на kriviqt
  kriviqt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "bawarec":

  Само да добявя
  Като цяло съм доста негативно настроен към застрахователи от всякакъв тип. Но, наскоро най-накрая реших да се възползвам от здравната застраховка осигурена ми от работното място и съм изключително доволен. Вместо да изгубя 3 часа в път до личната си лекарка да си взема направление за да отида при специалист, и да чакам там още Х часа, се обадих на координатор който ми запази час при специалист на 100 метра от работа и по моя преценка спестих около 4 часа разкарване, което доскоро ме караше да отлагам/отменям ходенето на лекар.
  Когато плащаш на някой частник той има изгода от това да си доволен от услугата, която предлага.

 17. 17 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "alex2":

  Извинявайте, но статията е интервю. А и в голямата си част е на тема колко е готин Москов - там не ми е интересно.

  Прочетох отговора на въпроса, който кореспондира със заглавието. И ми стана смешно от този патос, съчетан с некомпетентност.

  Да си министър и да не знаеш къде и какви са отчетите на болниците... извинете... е смешно!

  Особено когато твърдиш, че революционно ще ги сложиш там, където те отдавна са.

 18. 18 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Според мен Москов е един от най-перспективните български политици в момента. Човек с визия и воля, има и харизма. Струва ми се само, че трябва да изключи всякакви иронични и хашлашко-заядливи нотки и нюанси в публичните си изяви. И да добавя, че на изборите моят преференциален вот не отиде за него. Но започвам все повече да го харесвам. Пожелавам му успех. В случая неговият успех ще е успех за всички български граждани.

 19. 19 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#12] от "fortunes":

  Лошо-избрано заглавие, което е сложено там, за да привлече импресии, не става автоматично есенцията на това, което казва Москов

 20. 20 Профил на Arthas
  Arthas
  Рейтинг: 213 Неутрално

  хубави думи, но липсва плътност;
  единни електронни системи на отчетност карат всичко да лъсне на бял свят. Цифри, фирми, хора, решения.
  Но се обсъждат "само" административни промени, които колкото и гениални да са, пак оставят отношенията скрити за широката общественост. Докато всеки министър бяга от всичко електронно и прозрачно, действителността ни по-добра няма да стане

 21. 21 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#19] от "alex2":

  Не само лошо избрано заглавие, но и силно некомпетентен отговор на въпроса, който му кореспондира. Но пък решителен! ))))

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#1] от "polux":

  Първо да беше прочел статията.. Поредното мнение от типа "дълги статии не четем.."

  Изказването му е съвсем наред. И да, болниците имат И конфиденциални договори.


  [quote#17:"polux"]А и в голямата си част е на тема колко е готин Москов - там не ми е интересно.
  [/quote]
  Мхм... точно това е.


  Всъщност, интервюто е пълно с конкретика. Която оставя като единствен вариант за вечно недоволните хрантутници опцията просто да не я прочетат и да си храчат на воля.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Петър Москов: Преди реформата пациентът е като малко животно в джунгла сред хищници" ....Намирам аналогията направена от министъра за уместна.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 24. 24 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Начинът да се точат болниците в момента не е толкова през нещата, които хората си мислят, а през заделяне на едни пари през стопански разходи - ремонтче, договорче. Като вземете разходите на големите болници и като извадите стопанските разходи от тях, ще видите че в графата "други" остават почти половината. Дето се вика, договорен партньор на болница да си в днешно време в България. Не обвинявам никого, казвам, че при тази структура държавата като собственик е била лош стопанин, защото с бездействие е задължавала тези болници да вършат такива разходи.

  От друга страна или има нещо, което аз не разбирам или наистина сме се оттласнали от нормалното до степен на пълно безумие

  Тук е разковничето и като се появи един нормален и некрадлив министър глутницата облагодетелствани за сметка на пациентите ревва.

 25. 25 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Москов прави "реформа" на "реформата" на съпартийците си от СДС/тогава/ д-р Игнатов, проф. Миланов и д-р Илко Семерджиев/министър на здравеопазването/. Когато една болница е търговско дружестово/в сегашният му вид/ работещо по ТЗ, тя винаги ще бъде търговско дружество. За да бъде проспериращо търговско дружество по ТЗ, тя не може да работи като истинска болница, а когато работи като истинска болница няма как да бъде проспериращо търговско дружество, освен такова в несъстоятелност. Успешната формула отдавна е измислена и работи перфектно в Швеция, Финландия, Дания, Австрия, Франция, Германия..../нарочно изброявам само държави - членки на ЕС/. В България никой от управляващите не обръща внимание и на тотално рухналата доболнична помощ - т.нар. ДКЦ - та/повечето бивши поликлиники отдавна съсипани/, които са всичко друго но не и лечебни центрове. Колкото до сливането/обединяването/ на болници, най - добре е всички болници в страната да се обединят в една а МЗ да им стане администрация. ДКЦ, които все още съществуват да се превърнат във филиали на МОЛ - вете. Здравният геноцид не спира вече 25г.

 26. 26 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  Не виждам за какво се дразниш.

  Имаш право да харесваш каквото ти падне. Аз аргументирано казах къде шумно се дъни иначе пламенният министър. Ако това не ти харесва, няма как да ти помогна.

 27. 27 Профил на The Incumbent
  The Incumbent
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Г-н Москов, и драги съфорумци,

  Искам да разкажа един случай от преди 6 год в болница Св. Иван Рилски.

  Млад човек (здравно осигурен) получава инсулт в областен град. От там родителите му плащат 500 лв, за да бъде транспортиран до София с реанимобил. В Иван Рилски му се иска 3000 лв дарение + разходи за легло + лепило (да му залепят главата след операцията) - общо 5000 лв - без тях просто щеше да умре. На фона на това, Бойко Борисов праща правителствения самолет да превозва известен актьор, когато той получава инсулт. Актьорът е опериран в св. Иван Рилски безплатно.

  Питам, до кога? Разковничето на реформата е да знаем какво получаваме. Също така е важно такива основни и животорешаващи операции да бъдат включени в пакета или изключени, а не "едни животни да са по-равни от други животни"..

  Ако това успеете да постигнете с тази реформа ще останете в историята!

  True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information. - W. Churchill
 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Като го видя този виден риформатор с фалшиво надут рейтинг се сещам за песента - кацнал бръмбар на трънка и започнал да дрънка

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#24:"apollo"]Дето се вика, договорен партньор на болница да си в днешно време в България. Не обвинявам никого, казвам, че при тази структура държавата като собственик е била лош стопанин...[/quote]
  Позната картинка от времето на бай Тошо!
  Няма смисъл да се чудим, че тези сллучки стават по времето когато мафиотската комбина БСП/ДПС са на власт и че сега плачат подредени в редицата на….толкова много способните мениджъри на болници!
  Ми те са си пак същите и нищо старо не са забравили.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Весело

  До коментар [#28] от "shileto":
  Лелий!
  Направо ни утепа с този аргумент!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#28] от "shileto":

  Бръмбар не дрънка а бръмка А шилета блеят и продължават да блеят дори и на овци да станат

  Ръй! Ръй!
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#26] от "polux":

  Досега аргумент не си казал, напротив, статията е пълна с такива, а ти дори не си я чел. Какво да харесвам, празна история...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#25] от "subaru":Москов прави с медицината това , което правеше Дянков с БАН.
  И понеже реформата още не е започнала , значи за сега сме малкото животно в джунглата на хищниците. Москов нали от тази джунгла излезе ?

 34. 34 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Съветвам всеки българин и българка да отделят време и сили и да прочетат това интервю. Струва си!

  "- Не само в ромските махали, но навсякъде отношението към Спешната помощ се промени, именно защото държавата си стъпи на мястото."

  "Има реални резултати и те не са от въздуха. Когато постъпвахме в мандата си за София имаше между 10 и 12 екипа на смяна. Сега има между 24 и 27 екипа."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 35. 35 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Предлагам в следващия мандат Москов да е министър на образованието.
  В по-следващия - на отбраната.
  В по-по-следващия - на културата и спорта.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 36. 36 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "polux":

  Не става въпрос за ГФО, а за отчетите към касата, които подробно описват всяка дейност и цената й.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#6] от "alex2":


  [quote#6:"alex2"]Ей празни глави, прочетете статията, ако можете да се концентрирате достатъчно дълго, вместо да съдите по заглавието. Тогава ще разберете. [/quote]

  Това е стара "грешка", особено когато материала е по-дълъг, а и засегнатите теми и проблеми са много и различни, като разбира се не са малко хората, които грешат нарочно.
  А когато става дума за засягането на интересите на толкова силни играчи, ще има винаги хора, които умишлено ще създават брум в информацията и формирането на общественото мнение.

 38. 38 Профил на kpf56430984
  kpf56430984
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искрено се надявам, планираната реформа да бъде осъществена. Може и да не е перфектна първоначално, но едно е да коригираш, друго е всичко да е нямаш никаква смислена основа.
  Поздравления за Г-н Москов. Време е хора като него да поемат юздите във всички секотри. Хора , които не ги е страх да правят реформи, дори да не са популярни. Време е за промяна. Стига толкова преходен период...стига толкова "запазване на статуквото , за да не нарушим на някои схемите"....

 39. 39 Профил на ariella
  ariella
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Притеснена съм н слушайки сравненията на г-н анестезиолога Москов
  Напомнят крути изказвания на министъра на пропагандата в Хитлеристка Германия.
  С две думи внушението е да закрием болниците
  (а с този за лаиците хуманен еднократен акт да уморим болните и неприспособимите)
  Така ще анулираме дългът в системата и се представя като велико дело за всички които трябва едва ли не трябва да ръкопляскаме. #КОЙ# назначи анестезиолог за министър вместо специалист икономист ,банкер или добър мениджър който знае как да направи пълна ревизия в здравеопазването.
  Какво всички ли ни ще приспиш Москов

  Ari
 40. 40 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Голема мъдрост, големо нещо. Ей тва са модерните български светила.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 41. 41 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#34] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  Хората изобщо не ги вълнува колко екипа дежурят, а за колко време пристига линейката!

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 42. 42 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  в здравеопазването трябва да се направят кол центрове както 112 и както поддрьжката по телефона на компютърните фирми кьдето пациентите да се обаждат и от там да ги насочват кьм лекари специалисти и сьответните лечебни заведения
  компютърните фирми не случаино откриват кол центрове за отстраняване на проблемите на болните компютри

 43. 43 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  [quote#41:"not_a_drill"]Хората изобщо не ги вълнува колко екипа дежурят, а за колко време пристига линейката! [/quote]

  Да де, ако дежурят N екипа и всичките са по адреси, а ти си N+1-вият пациент, няма да дойде скоро!

  Така че хората трябва да ги вълнува колко екипа дежурят, щото София е към 1,3 милиона.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 44. 44 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Г-н Москов, имате моето доверие, за разлика от Костов! Още малко това ще продължи. Имате шанс, жалко, че е при мутрата, но го имате, да направите нещо наистина полезно за целокупния български народ. Доверието не е неизчерпаем ресурс, още го имате в мое лице. НО намалява..всички знаем, че борбата е "безмилостна жестока", но който го е страх не ходи в гората. Ако за пореден път се провали очакването ми към НЯКОЙ бг политик, вече ще се окаже почти решаващо, къде децата ми ще растат...АМА НАИСТИНА!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 45. 45 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Пожелавам на този министър успех! Най-сетне имаме шанс за здравна реформа. Дано не успеят да го бламират, както се канят.

  fff
 46. 46 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Наглед, добри намерения. Някъде в интервюто се заговори за застраховане. Има два варианта- или едно държавно застрахователно дружество, или частни застрахователи. Ако се тръгне по пътя на частното застраховане, жална им майка на нашенци. Частниците нямате идея какви лапачи са. Жалко, че Обама не пожела в Америка да се пребори за единно държавно застраховане и частниците продължават да ни дерат.Само подайте пръста на частните застрахователи, позволете им да вкарат една обувка във вратата и след това с корупция и лобизъм ще превземат цялата система. Употребеният израз в интервюто "доброволно" застраховане ме навежда на мисълта, че министърът нарочно използва подобни благовидни изрази за да вкара частните застрахователи в здравеопазването съвсем умишлено. Ако направи това, ще нанесе по-големи вреди на здравното осигуряване на хората от досегашните. По-хубаво нищо да не пипа.

 47. 47 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако има кой да чете, мога да ви издам тайната на добрата организация на западното здравеопазване. Най-сериозната движеща сила, насочена към постоянно подобряване на организацията на здравеопазването, не е в отрасъла здравеопазване, а в правосъдната система. И тя се корени във възможността всеки един пострадал пациент да осъди болницата за милиони. Миналата година в България умряха един приятел и един братовчед. И двамата по вина на един доктор от Бърза помощ, който и на двете повиквания отива пиян, дори на едното си забравил лекарската чанта и се накарал на пациента, че не си знае мярката като пие. Петнадесет минути след назидателната реч "пияният" предал Богу дух. В Америка за подобно нещо роднините съдят лечебното заведение за милиони. Същото трябва да стане и в България, за да се оправи здравеопазването. Паричният натиск е най-големият остен за реформа в здравеопазването и показва точно в каква посока трябва да се реформира. Показва, първо, чия собственост и в чии ръце трябва да са болниците. никой некомпетентен и безотговорен няма да иска да са в неговите ръце, защото ще инкасира милиони загуби от съдебни дела и ще гледа да се отърве от тях. Така със собствеността и управлението на болниците ще се нагърбят компетентните и ще изобретят най-добри начини за управлението им. Без този външен натиск няма никаква успешна формула за реформа в здравеопазването. Всеки министър може да си мисли, че е направил най-доброто, както и всеки директор на болница, но в действително единният критерий за оценка се гради чрез съда- колкото по-малко присъди и загубени дела, толкова по-добре организирано здравеопазване, по-добре обслужване и лечение, по-малко лекарски грешки. Някой може да се стъписа, че големите суми по присъдени дела ще торпилират здравеопазването. Първо, роднините на умрелия заради некачествено здравеопазване заслужават тези пари. Второ, здравеопазването нито ще загине, нито лекарите ще спрат да лекуват. Само ще се сменя собствеността на болниците и на здравните учреждения, ще се сменят ръководствата и ще се променя организацията. Например- собственик на държавна болница е държавата. Хората съдят държавата, собственика. Парите не излизат от парите за лечение на болницата, а от държавния бюджет. За тези пряка отговорност носи министъра. Пример- частна болница. Собственикът е осъден на милион. Задължението се покрива от неговата собственост, а не от парите за болните. Просто губи собствеността върху болницата.

 48. 48 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Не се казва в прав текст, но идеята за сливане на администрациите на деветте болници, например, е да се договарят апаратура и лекарства само от едно място. И да се пресече рушветчилъка под формата на комисиони.

 49. 49 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 747 Неутрално

  На мен лично замисълът ми звучи добре. Остава да видим реализацията.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 50. 50 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дори и да е прав, лошото е че ще направи така, че да стане като вслед вампири.

 51. 51 Профил на smarf
  smarf
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Съжалявам,че Москов не казва направо, защо прави сливанията. Сега всеки си е гушнал някакво отделение и си правди ремонти, договорира лекарства и ред стопански дейности, вървят комисионни, източване на каса, прибират се само болни по доходоносни пътеки ...Това е причината да скачат . Взимат им кокалчето.

 52. 52 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 669 Гневно

  Москов е спасението ни от фармацевтично-лекарската мафия !
  Подкрепям го напълно !
  Дано се научи да печели съюзници преди битката , а не след дъжд качулка . Политиката не е като медицината . Болшинството не знаят какво искат . Толкова са свикнали да ги будалкат и манипулират , че са се отучили да мислят .

 53. 53 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#52] от "magnas":

  Не ,колега. Просто сегашната система им дава възможност да източват здравната каса нагло и безочливо, а Москов много добре знае начините и механизмите и как това може да се пресече или поне да започне да се контролира. И гилдията естествено е против. Сега всички "дружно" източват здравната каса и държавните болници. Използват скъпо струващата им апаратура /примера Военна болница/, а след това "долекуват" пациентите в частните си кабинети срещу безумни пари. Е как и защо да искат реформа!?

 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#46:"gozambo"]Ако се тръгне по пътя на частното застраховане, жална им майка на нашенци. Частниците нямате идея какви лапачи са.[/quote]

  сигурно нямаме... под ред - Семерджиев, Петя Славова, Трактора, Волф, Ковачки, Тим и т.н.н + другарката Агайн на цедката... за що-годе читавите и една ръка стига

  http://www.fsc.bg/Zdravno-osiguritelni-drujestva-bg-93
  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2008/03/14/470791_koi_koi_e_v_dobrovolnoto_zdravno_osiguriavane/

 55. 55 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#47] от "gozambo":

  Понеже споменаваш Америка - цъфналата и вързала от здравеопазване държава. Като ти дойде сметката от 10,000$ за малка операция или 200,000$ за сериозна операция, и после те стрижат до където могат. Плащаш застраховка на държавата, и после на частен застраховател (късмет да си намериш такъв, ако си болен), и накрая пак си плащаш кеш. Там направо да се молиш да умреш на масата, че после и семейството ти ще заробят.

  И сега си има частни клиники тук и който иска може да си ходи. А за държавните - режи администрацията и образовай и прати на работа циганите така че и те да дават нещо, и работата ще потръгне.

  .
 56. 56 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  П.С. 48 милиона човека в САЩ са незастраховани.

  .
 57. 57 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#55] от "Perfanov":

  По отношение застраховките отгоре ясно изразих мнение да не следвате пътя на Америка- никакви частни застрахователи в здравеопазването!
  Но по отношение лечебната част Америка е на светлинни години пред България. И голяма роля в добрата организация на лечебната част е именно опасността болницата или собствениците на болницата да бъдат осъдени за милиони. В България хората мрат като мухи по вина на лошата организация на лечебното дело. В България наивно се търсят начини как да се стимулира медицинският състав за по-доброто лечение. Но организацията на лечебният процес не зависитолкова от лекарите, колкото от собствениците и управителите. А те могат да бъдат стимулирани най-добре когато съдът започне да присъжда милиони обезщетения. Нищо друго няма да ги накара да направят такава организация, която да не допуска да умират хора по вина на болничните заведения. В Америка компютъризацията е такова ниво, че докторът и да иска да сгреши да не може. Тук прегледът не е самодейност, той е процес, който се следва точка по точка. И докторът няма нужда да се напъва да си спомня какво е учил, защото за минута прави всички справки, които са му необходими. В България лечението е самодейност. В Америка е технологичен процес. Тъй, че учете се от Америка как се посрещат и лекуват хората, не се учете как се застраховат!
  Веднъж намерих починала жена. За мен беше починала. Обадихме се на съответния телефон, след пет-десет минути пристигнаха пожарна команда, бърза помощ и полиция. Пожарникарите вдигнаха умрялата на крака. Четирима човека над "умрялата" и пети на компютъра следеше съответната програма и подаваше командите. Бързина и синхрон, съвременна техника и точно спазване на съответна технология точка по точка. В България този човек умира преди някой изобщо да стигне до него. Както се казва, в България бързата помощ се движи със скоростта на топлината. Но и дори да достигне и най-квалифицираният лекар не би я спасил, защото за минута трябваше да се извършат толкова много манипулации, които са възможни само при работа в синхрон на няколко човека. Не казвам, че в България лекарите са слаби, а само, че им липсва организация като в Щатите.

 58. 58 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Пепи се показва по-некомпетентен отколкото мислех, което не ме изненадва вече на фона на общите му тъпотии. ЦИТАТ: ‘Оказа се обаче че към момента в масивите на касата не можем да намерим обективна информация за това какви са били примерно стойностите на кръвното налягане на диспансеризирани пациенти за хипертония’. Пълен профан. Тези стойности Московеца може да ги намери в XML отчета опразващ амбулаторния лист на всеки ОПЛ в графата СТАТУС. Само ,че требва да компетентен да си отвори един XML отчет с редактор, ако Касата не може да му го покаже текста на статуса. Работата е там ,че при моите пациенти аз пиша РЕАЛНИТЕ СТОЙНОСТИ и реално само 20-30 % постигат желаните прицелни стойности. (защото не си пият лекарствата редовно и още куп други причини). Други колеги си пишат едно 120/80 и им дреме на фара. Тоест аз няма да получа бонуси, а някой друг ще получи защото по социалистически се е докарал първенец в съревнованието. Ама така е с кухи показатели изсмукани от палеца на левия крак на Московеца. Целта е ясна – лъжите по клинични пътеки да намерят място и в извънболничната помощ. Следа рефрена ’ама те лъжат’ и т.н.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 59. 59 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  'отразяващ'
  (Кога ще въведете възможност за корекции?)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 60. 60 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  А медицинският персонал протестира против имитациите на реформа на Пепи , а не за Дечо или някоя си счетоводителка на болницата ,която ще бъде освободена.
  Тези манипулации за мотивите не вървят. Всеки ден персоналът псува Пешо заради СКУДОУМНИТЕ ДЕЙСТВИЯ , които са МАНЕВРИ ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ВРЕМЕ , А НЕ РЕФОРМИ които да доведат до финансиране на здравеопазването до средноевропейските нива.
  И хайде стига с това определение 'методика' .
  Това не е методика , а купонна система с лимит в потреблението на пациентите понеже управляващите комунисти не знаят какво да правят. Когато червените в това число мутро-реформаторите катастрофират моментално преминават в режим на дажби, опашки,дефицит, черен пазар, мизерия и смърт за простата тълпа докарала ги до власт. Думата 'методика' е прекалено високопарна за да бъде употребявана за хора с дебилитет и тотална не икономическа , а липса на формална логика в мисленето.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 61. 61 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#60:"Dr_Doolittle"]Тези манипулации за мотивите не вървят. Всеки ден персоналът псува Пешо заради СКУДОУМНИТЕ ДЕЙСТВИЯ , които са МАНЕВРИ ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ВРЕМЕ , А НЕ РЕФОРМИ които да доведат до финансиране на здравеопазването до средноевропейските нива. [/quote]
  Абе докторе, следя писанията ти в този форум и те неизменно стигат до това, че проблемът на системата е, че не се наливат достатъчно пари и рецептата "налейте още 6 милиарда и всичко ще цъфне и върже".

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 62. 62 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Неутрално

  " Абе докторе, следя писанията ти в този форум и те неизменно стигат до това, че проблемът на системата е, че не се наливат достатъчно пари и рецептата "налейте още 6 милиарда и всичко ще цъфне и върже"

  Вярно е, че има далавери и откровени кражби, но те не са основния проблем на системата. Българското здравеопазване е прекалено качествено и достъпно за мизерните средства, които се отделят. За да се задържи на това ниво му трябват поне още 1 млрд лева годишно. Ако пък няма средства, то тогава качеството трябва да спадне значително, за да е адекватно на цената.

 63. 63 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#36] от "baykusho":

  Така ли?

  Аз пък мислех, че става въпрос за отчетите на водомерите...

  Затова проблемът му е в регулациите в търговския закон, нали?!?

 64. 64 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#63] от "polux":

  Не виждам смисъл от ирония. Вие самият в първия коментар написахте: "Не само че е възможно, но и са публични и всяка година се публикуват в Търговския регистър." Т.е. очевидно имахте предвид ГФО, защото в ТР не се качват месечните отчети към НЗОК. Може и за водомерите да си мислите, но и те не се качват в ТР.

  Иначе не очаквам от здравния министър да знае наизуст точно в кой закон и как се уреждат правилата за конфиденциалност. Нормално е да каже, че ще провери, когато неочаквано го застрелят с такъв въпрос на интервю. А това, че е казал, че ще провери в Търговския закон не виждам какъв проблем е. При всички положения не е: "Типичен пример на откриване на топлата вода, маскирано като реформа някаква. При това шумно и с изразителен поглед", както несполучливо посочихте в първия си коментар и поддържахте в следващите.

 65. 65 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  нека не всяваме страх, а отворим програмата на МЗ за реформите, прочетем внимателно и по хронограмата да си отбелязваме всяка постигната цел и всяка закъсняла. така ще ни е по-структурирано свободното време и няма да изпадаме в истерия след интервютата на министъра. приятно четене!

  Който първи прекрачи границата, губи.
 66. 66 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не съм чел нищо нито статията нито коментарите, но имам един въпрос...Колко пари е платил Министъра за здравни осигуровки, от джоба си????...И нека да отговори тука...щото крадците вън!!!

 67. 67 Профил на Marshal Chukwuka
  Marshal Chukwuka
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Здравей,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Marshal Chukwuka, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: ([email protected])

 68. 68 Профил на Phil Howardson
  Phil Howardson
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Добър ден, търсещи убежище, и заем

  Аз съм тук, за да ви позволи да знаете, че аз давам заеми от 500 долара до 45 милиона долара, а най-нисък лихвен процент от 3%.

  Аз съм добре държал човек, така че само сериозни кандидати следва да се прилагат за този заем.

  За кредита, аз давам на всички видове заем може някога искате, така че се прилагат днес и да опитате един добър живот. Също така, ние нямаме време да се измъкнат от клиенти, защото ние сме добре подготвени хора, а ние нищо против нашия бизнес много добре.

  Нанесете от нас днес на електронната ни поща, така че да можем да присъстват, за да можете бързо.
  Свържете се с нас сега в [email protected] за много по-добри данни за вашия кредит.

  Надявам се, че вашата бърза реакция
  Phil Howardson

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK