Марко Трошановски, политолог: Български сценарий в Македония е много вероятен

Марко Трошановски

© Георги Кожухаров

Марко Трошановски
"В момента държавната администрация е прекалено раздута, работещите в нея нямат професионален капацитет, за да бъдат ефикасни"


На опозиционния протест в неделя мнозинството хора, с които разговарях, много се надяваха премиерът Никола Груевски да подаде оставка. Ако това се случи, какво е бъдещето пред Македония?
- Мисля, че е прекалено голям оптимизмът на опозицията за бързото падане на Груевски от власт. Смяната на политическите елити в Македония ще се случи, но това няма да стане бързо. Още по-дълъг ще бъде преходът към по-добри времена.


Първо, вероятно предстои преходно правителство, за чието формиране ще са необходими преговори между двете водещи политически партии и компромис, а това не се случва много бързо. Вторият момент е, че когато страните се договорят, въпросното преходно правителство ще трябва да проведе много реформи, които няма да са нито бързи, нито популярни.


Трябва да се изчистят избирателните списъци - от 2002 г. насам в Македония не е имало преброяване на населението. Хората искат това да се случи, но тази задача изисква много време, организация, пари, поради което мисля, че това искане на опозицията няма да се реализира. Освен това изчистването на избирателните списъци би изисквало много съвместна работа между партиите, а в момента между тях има голямо недоверие.


Говорейки за по-добри времена, в момента държавната администрация е прекалено раздута, работещите в нея нямат професионален капацитет, за да бъдат ефикасни. Трябва да се проведат болезнени реформи и съкращения. Голяма част от служителите в публичния сектор са назначени по партийна линия. Като цяло, всички институции и съдебната система са изключително непрофесионални.


"В момента държавната администрация е прекалено раздута, работещите в нея нямат професионален капацитет, за да бъдат ефикасни"

Трябва да се смени цял един ешелон – първото ниво на мениджмънт в тези институции, за да могат да започнат те да функционират, да работят обективно, професионално, ефективно и независимо. Мисля, че това ще бъде много дълъг процес и няма да бъде прост.


Виждате ли някакви прилики със ситуацията в България през последните години? Имаше протести през февруари 2013 г., предсрочни избори, нестабилно и непопулярно правителство, която скоро падна и пак се върна на власт Бойко Борисов?


- Която и партия или коалиция да дойде на власт след Груевски, тя ще е подложена на голям натиск от страна на управляващата сега ВМРО-ДПМНЕ. Тази партия все още е силна и има много голяма подкрепа. Следващото правителството ще има много тежък мандат за провеждане на реформи, които ще бъдат непопулярни. Едновременно с това ще има голям натиск от страна на ВМРО-ДПМНЕ и ще е трудно да се задържи на власт за дълъг период от време. Да, българският сценарий е много вероятен.


Преди Груевски да дойде на власт, управлява опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). Оттогава ВМРО-ДПМНЕ е на власт вече 9 години. Защо македонците продължават да гласуват за тях?


- Защото хората бяха много разочаровани от социалдемократите по време на прехода. Стигна се до голяма социална сегрегация, много хора обедняха и на Груевски се гледаше като на спасение. 


В началото управлението му се считаше за реформаторско. Той въведе нови стандарти на прозрачност и отчетност на публичните финанси. ОТ ВМРО-ДПМНЕ даваха отчет за това, което са свършили. Казваха: "Това беше в предизборната ни програма и ние го свършихме". Имаше отчетност, която преди това липсваше и хората гледаха много позитивно на тази власт. Освен това те въведоха субсидии за различни групи, особено за земеделците, които в Македония са голям дял от населението. 


"Ако съдебната система е независима, злоупотребите в общините от страна на ВМРО-ДПМНЕ биха били невъзможни"

Всичко това, заедно с популистка патриотична реторика, позволиха толкова дълго време Груевски да има обществена подкрепа.


ВМРО-ДПМНЕ управлява на местно ниво навскякъде в Македония, с изключение на четири общини: Скопие-център, Струмица, Куманово и Ранковце. Как би могъл да се изкорени монополът на партията?


- Сега първият фокус е върху централната власт, съдебната система и обществените радио и телевизионни оператори. Местното самоуправление не е на фокус, макар и там да има корупция, липса на прозрачност и раздута администрация.


Ако съдебната система е независима, злоупотребите в общините от страна на ВМРО-ДПМНЕ биха били невъзможни. Идеята сега е да се осигури върховенство на закона. Тогава общините ще трябва да работят по-демократично.


Какви са обществените нагласи днес?


- Проучванията показват, че в момента в Македония съществуват два паралелни реалности, две измерения. Хората са разделени по въпроса кой разпространява т.нар. бомби – дали са чуждестранните разузнавателни служби или македонските. Малко повече са тези, които подкрепят тезата на Груевски за чуждите служби. (с "бомби" се определят скандалните записи на подслушани разговори, които уличават премиера Груевски и министрите му в масови злоупотреби с власт - бел.авт.).


По въпроса как трябва да се реши тази ситуация, доминират хората, които подкрепят провеждането на предсрочни избори. Впрочем не всички, които искат предсрочни избори, смятат, че опозицията трябва да дойде на власт. Поддръжниците на Груевски казват: "Нека отидем на избори, пак ще победим". Така че в момента ВМРО-ДПМНЕ има малко по-голяма подкрепа, отколкото опозицията.


Откакто започна кризата през февруари, не се правят социологически изследвания. Тогава последната анкета показа 26% подкрепа за ВМРО-ДПМНЕ, а за СДСМ - около 10 на сто. По неофициална информация сега разликата е доста намалена.


Подкрепата за Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) - водещата партия на албанците и член на управляващата коалиция, в началото на годината се движеше между 9 и 11%.


И при ВМРО-ДПМНЕ, и при ДСИ се наблюдава отлив на подкрепа от страна на младите. Между другото част от тях все още нямат право на глас, те са бъдещи избиратели, голяма част от тях са още в гимназията. Ако вземем всички демографски групи, които могат да гласуват, ВМРО-ДПМНЕ все още има удобна преднина.


Доколко влиятелна е позицията на ЕС и западните дипломати за случващото се сред населението в Македония?


- Македонците оценяват позицията на Европейския съюз. Тя е фактор във формирането на общественото мнение, но проблемът е, че тези искания не винаги са прецизно пренесени в медиите и хората не са добре информирани какви точно са тези искания. 


Има сериознен проблем със свободата на медиите в Македония и Европейската комисия го подчертава редовно. Страната падна в международните класации за свобода на словото. Медиите все още са зависими от държавната финансова поддръжка. Голяма част от бюджета е отделен за медиите, като така се купува политическо влияние и се промотират правителствените политики.


Каква ще е ролята на Али Ахмети и неговият ДСИ, основната албанска партия в Македония и коалиционен партньор на Груевски? 


- Ролята му ще е бъде голяма, каквато е и сега. Али Ахмети няма алтернатива, няма сериозна конкуренция в албанския политически блок. Новата партия "Беса" има нисък рейтинг сред обществото, ДСИ има на практика монопол и би имал голяма роля в евентуално преходно правителство от технократи.


В тази насока се тълкуват и действията на лидера на опозицията Зоран Заев, който не обяви никакви компромати за Ахмети, вероятно за да има възможност за преговори и за съвместна работа с ДСИ. Само те могат да осигурят формирането на парламентарно мнозинство, те държат "златната акция" на властта. Ако ДСИ излезе от управлението, то ще се срине и ще трябва да има нова избори. 


Никола Груевски избягва да коментира протестите срещу управлението. Какво се крие зад този подход? Може ли да се говори за опит от страна на премиера да си осигури по-безболезнено слизане от власт?


- Не бих казал. Комуникационната стратегия на настоящата власт винаги е била такава. Те се отнасят по този начин към всички действия на опозицията. Стратегията е да ги маргинализират и игнорират, така че да се намали влиянието на опозицията. Пренебрегването на това, което се случва в момента, също е част от тази стратегия – да не се дава публичност и легитимиране на протеста.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 619 Разстроено

  Абе само да не се сбият тия примитиви там.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аде братя маки, идайте при нази и в европейския съюз...ама без братятя албанци.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Пламне ли там ще пламнат целите Балкани !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Общото с Македония е, че и те си имат тяхно си ДпС.
  Разбира се, нашенското също може да започне да клати лодката, ако му посегнат на корупционните обръчи.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "EREBUS":

  Няма. Това вече беше отиграно 90-те, не получилось.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 753 Неутрално

  С македонците сме братя и по кръв, и по съдба. И в двете държави шайка олигарси, пряко свързани с бившите служби на комунистическите режими дърпат конците икономиката и политиката. И в двете държави прохождащото гражданско общество плахо опитва да се бори със задкулисието и да се пребори за демокрация и правов ред.
  Дай Боже тези битки да се увенчаят с успех и милото ни Отечество, заедно с република Македония да се наредят гордо сред останалите народи в семейството на Европейския Съюз.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 7. 7 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В Македониясе проповядва гръцко-сръбския македонизъм,че българите са татаро-монголи, а ВМРО са наследници на антчни македонци и Александър О Мегальос-Македонски

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Хората са разделени по въпроса кой разпространява т.нар. бомби – дали са чуждестранните разузнавателни служби или македонските.
  ----------------------------------------------------------------------
  Тия са 20 години назад и 30 встрани.
  Би трябвало да реагират не според това кой разпространява записите, а според това дали са автентични или подправени....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Македонизма в 21 век в Скопие е варварска война на Гърция и Сърбия срещу българите в Македония. Птромоват мозъците на хората,че българите сме тюрко-татаро-монголи, а те са словени и наследници на античните македонци от антична Елада-Македония

 10. 10 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Наложи ми се да изчета цялото интервю с този македонски соросоид, защото от заглавието на става ясен намекът за въпросния "български сценарий" какво има предвид... И от многото думи става ясно горе долу-това - знаем го Груевски, всичко ни е ясно, но засега е проблем кой би го заместил по-добре. Американците ако решат да демократизират Македония, ето Марко ще им помага.

 11. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  вчера попаднах на един македонски политолог, който директно си каза, че приятелските държави "България, Албания и северниот съсед" ще помагат да не се случи нищо.
  и взех да се питам кой е "северниот"?

 12. 12 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Идиотизма на скопската-македонска нация е,че се водят и словени /т.е. не са татаро-монголи като бугарите/ , и в същото време са антични македонци-т.е. наследници на Александър Македонски и Аристотел

 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "EREBUS":
  Пламне ли там ще пламнат целите Балкани !
  ---------------------------------
  Тц.
  Македония отдавна не ни интересува чак толкова, Гърция също.
  Румъния пък съвсем.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Широкото медийно отразяване на политическата нестабилност в Македония стана много внезапно. Любопитно ми е защо.
  Виждаме сме медийната система за изкуствено надуване на проблеми. Виждали сме и медийната система за пренебрегване на истински проблеми.
  Ех, остава само да си мечтаем, че за медиите изведнъж ще станат интересни и неща като безпрецедентния People's Climate March в САЩ, който събра над 300 000 души през септември, но някак си се оказа медийно скромен и безинтересен )
  Чудя се какво ще се случи из медиите, ако в Москва се съберат 300 000 души на протест. Казвайки това не пренебрегвам гнусната руска пропаганда, но е хубаво да знаем, че не е единствената в действие

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#11] от "zidane":

  Сърбия, вярвам?
  Другият вариант е Косово, други северни съседи няма, ако не ме лъже визуалната памет.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  е да де, ама кой ли точно е "северниот"? щото много зависи от това, според мен.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 923 Разстроено

  До коментар [#6] от "Сашо":

  И най-важното: и двете страни живеят уфсъ, които безропотно чакат пъдарина да ги остриже.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 19. 19 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Весело

  Бзлгарският сценарий е много вероятен според македонски политолог, който е от НПО, спонсорирана от чужди сили!

  Той Лавров го каза същото още преди 2 дни, ма тогава се спукахте да отричате, нъл тъй?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 20. 20 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "Barurumm":

  Внезапно, макар и след скрита подготовка, избухнаха повечето "пролети" в Европа и Африка. Да се правите на ни чули, ни видели, е приятно, но напразно занимание. Вероятно, както казвате, "гнусна" е една от пропагандните машини, но другата е неин учител и аналог. А Сърбия е онзи съсед, който може да започне голямата патаклама наоколо!

  effi
 21. 21 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#17] от "bokko":

  В значителна степен си прав! Особено за революциите. Но и най-гордите са купувани или изтощавани... Македонците имат избор "по средата"???

  effi
 22. 22 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#6:"Сашо"]И в двете държави прохождащото гражданско общество плахо опитва да се бори със задкулисието и да се пребори за демокрация и правов ред.
  Дай Боже тези битки да се увенчаят с успех и милото ни Отечество, заедно с република Македония да се наредят гордо сред останалите народи в семейството на Европейския Съюз.[/quote]

  Мдаааа,ама пропуснахте скандирането накрая,аз го добавям тук : Да живее !! УРАААААААААААААААААААА!

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":
  До коментар [#13] от "qwertqwert":

  Не съм съгласен,но дано....дано сте прави вие !

  До коментар [#17] от "bokko":

  Просто САЩ осъзнаха,че немците не могат да контролират Балканите и Русия пак завзема позиции.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#19:"такованка $-джия"]Той Лавров го каза същото още преди 2 дни, ма тогава се спукахте да отричате, нъл тъй? [/quote]

  Лавров каза, че България и Албания готвели подялба на БЮРМ. Този аналазитор под "български сценарий" има предвид продължителни протести, нов нестабилен коалиционен кабинет, силно присъствие на етническа партия във властта. Чети, ве, троле!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Дрън-дрън...

  Сценариите си имат имена:

  Ссср 2.0, Крымнаш, КПСС 2.0, БКП 2.0...
  Тройной совецки Димитров... Станишев...

  Груевски = Янукович?

  "Марко Трошановски, политолог: Български сценарий в Македония е много вероятен"

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5901 Любопитно

  [quote#19:"такованка $-джия"]Той Лавров го каза същото още преди 2 дни[/quote]
  какво каза Лавров преди 2 дни?

 27. 27 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Към интервюиращата:
  Само като чета въпросите ,ми стига да разбера уклоните Ви.
  Най добре е да се пробвате в ТВ7 или атака ,там поне открито си говорят за руски интереси.

 28. 28 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "zidane":

  Интересното беше, че нарече точно така Сърбия. Причината е че е българофил и дори не иска да изрече Сърбия като приятел, иначе няма никакъв начин да даде интервю по бг телевизия. Македония винаги е била разделена на две - българофили и сърбомани. Това се вижда и на протестите, сърбоманите са главно зад Груевски

 29. 29 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#28] от "zico2":

  лесни са за оправяне братята, ако са само българофили, сърбомани и албанци.
  при нас виж колко е сложно - американофили, русофили, туркофили, гръкофили, италианофили, испанофили, австралопитеци, леви, десни, централни защитници, колоездачи, шофьори, пешеходци,..., и точно обратното...
  затова, да не разчитат на организирана помощ от нас, а да се оправят сами, както са си го избрали някога...

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Весело

  До коментар [#29] от "zidane":

  ....и пожарникари с шлифери !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Идеята, че македонската нация е ГМО продукт на болшевиките е обективен факт. По същия начин, както са идеите за молдавската и украинската нации. Само, че Румъния умело съчетава националната си кауза с интересите на САЩ, ЕС и НАТО, за разлика от нашите соросоидни космополити и рубладжиите, които сами нямат идея какво да направят и само чакат американците, германците и хазарите от Москва да им спуснат директивите. И правилно - някои получатели на грантове (от Европа, Америка и Русия) толкова са свикнали да бъдат употребявани като презервативи, че са отвикнали да мислят...

 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#19] от "такованка $-джия":

  Не се надявай, няма да мине в Македонията българският сценарии, каквото и да разбираш под "български", в никакъв вид.... След изцепките 1913-1944 май нищо "българско" не върви в, по същество, Зпадна България или Македония....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#29] от "zidane":

  +++++++++++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 34 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#33] от "Алф":

  абе изсилих се малко, така, по македонски...

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#16] от "zidane":

  Аз бих заложила на Сърбия. Косово никой не го бръсне за с.ва

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#35] от "dogwoman":

  те са, zico2 ми го обясни проблемот. но не съм съгласен, че косоварите не ги тъковат за такова, напротив, даже си се чустват като у дома си.

 37. 37 Профил на interkostovista
  interkostovista
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#12] от "Костовист":

  Трябва да се определи кои македонци? Македонците-Хунзи, македонците-Навахо или македонците-Бог Македон... :Д

  Тролинг да върлд синс 681
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Объркан народ,объркана държава.Ама то къде не е така,където са управлявали комунисти.

 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#24:"majorman"]Лавров каза, че България и Албания готвели подялба на БЮРМ. [/quote]Ето затова тъпаци и шестаци като Божо трябва да бъдат изритани от държавната администрация. С нелепите си кръчмарски изказвания само налива вода в мелницата на Москва, Белград и Скопие. Ако си пропуснал - преди няколко дни именно той зачекна темата за подялба на Македония между България и Албания. С такива "патриоти" като него изобщо нямаме нужда от врагове.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Този е назначен от Груевски и води неговата политика!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#28:"zico2"]Македония винаги е била разделена на две - българофили и сърбомани. Това се вижда и на протестите, сърбоманите са главно зад Груевски [/quote]

  Това е малко озадачаващо. Ако ВМРО-ДПМНЕ са сърбоманите там, то тогава българофилите трябва да са тамошните комундери от Социалдемократически съюз на Македония?! Което ме съмнява. По-скоро, за съжаление, след толкова десетилетия на брутално промиване на мозъци, българофилството просто въобще не присъства в политическия живот в БЮРМ.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 42. 42 Профил на kamche
  kamche
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ДПМНЕ е истинска ВМРО партия с централизирана вътрешна структура на управление.Знае се кой води партията, а който между народа контролира ситуацията.Кой и да дойде на власт, след воля отвън, ВМРО ще контролира положението на терена.Народа вярва в него и то не само заради историческия код в подсъзнанието, но повече, защото реално на политическата сцена в Р.Македония няма реален съперник.Салонските замаскирани комунисти не са в състояние да държат собственя си торс исправено.Мерете им ума, когато призоваха крадливиа Станишев за подкрепа, който като доказан български разбойник, содружниците го скриха в Брюксел, но и там се оказа ербап с парите така че не знаят какво да правят с него и изпратиха да разпространява демокрацията в Р.Македония .Мери им ума на не-интуитивните соросоиди, на него и неговите европски ортаци.По глупаво нещо не можаха да измислат.В този момент за Груевски е важно да се измъкне от това премрежие и това добре го прави.Неговата приказка за послушваните разговори от чужда служба преминават не само сред хората, но и при някои от чужбенците.Тежок удар на губернаторите им нанесе с непослушанието при операцията в Куманово, когато не позволи операцията да води ОССЕ, , при което цялата група терористи уби или плени, с много сопствени жертви, но без намеса от страна .За срам на запада, унищожи групата терористи с много западни инструктори.Изведнаш сичко се вазмути.Гърците поставиха елитни воиски в Евзони, сърбите на Прешево доведоха специални воиски / не е установено дали е активирана руската единица за помощ при бедствия от Ниш / и нормално българите със закъснение се сетиха, че имат в Р.Македония сто хилади псевдо българи забравяйки на истинските си сънародници.Не е установено кой е реагирал по свое убеждение или при натиск на червения бутон.Но Груевски стана важен фактор така е призован хитно в Брюксел, въпреки че до тогава чрез Юнкер беше съобщено, че е нежелан и не есапат на него.Тогава от Европейската народна партия се сетиха за своето забравено непокорно чедо и му прават протекция.Кои ще оцелее ще пише история, но за Заев знае се че е политически мъртовец, който трябва да свърши мръсната работа, за да започнат партийните игри за негов наследник.По-лошото е, че ще остане в паметта на народа, че се продател за пет минути слава, каква да е.Мерете му ума кроите му шапка,казва народеца

 43. 43 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#42] от "kamche":

  "българите със закъснение се сетиха, че имат в Р.Македония сто хилади псевдо българи забравяйки на истинските си сънародници"! Така е, но не самите българи като народ, а техните управници - в необлечени "раета", шлифери, "в ряси и слепци с очи!".

  effi
 44. 44 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#27] от "aboto": Атакистите последно правят извънбрачни деца, за да стабилизират демографията. Да се отчете техния принос, като герои на сексуална труд.

 45. 45 Профил на kamche
  kamche
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#43] от "иван":

  Баш това мислех да кажа.Ти благодаря на обяснението, да не остане недоречено и не уточнено.

 46. 46 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#10] от "12345":

  "Наложи ми се да изчета цялото интервю с този македонски соросоид"

  На всеки, който не е съгласен с властта веднага се слага определение. А каква е властта няма значение, важното е, че ти не си съгласен със ВЛАСТТА. Боже, кога ще си отидете вечните съгласни с всичко, отвикнали сами да мислят и повтарящи като папагали, каквото са им втълпили веднъж завинаги. Ако искате да видите този тип в изчистения му вид влезте в някой руски сайт. И на най-малкия намек за несъгласие с властта следва лавина от отговори в стил: "Ти руснак ли си? Ако не ти харесва заминавай в чужбина". Което и направи голяма част от цвета им.

 47. 47 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Докато не спрат руската и сръбска намеса в Македония,демократично настриените македонци,няма да променят нищо в страната си.

 48. 48 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нашата позиция спрямо Македония трябва да е следната: "со кроце и со благо" да им подкрепяме реформите, за да се присъединят към ЕС и НАТО, а също и " с малце кютек" , когато разпалват антибългарска и про-коминтеровска , про-сръбска пропаганда. Веднъж Македония като се присъедини към ЕС и границите отпаднат ( вероятно ще отнеме 15-20 години), там където е била България, пак и ще си бъде. Няма нужда от войски и кланета с другите балкански държави. Русия само това чака. Ако Сърбия и Македония влязат в ЕС, това ще е страшен удар за Русия и подлата им политика на Балканите.

 49. 49 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#32] от "boby1945":

  [quote#32:"boby1945"] След изцепките 1913-1944 май нищо "българско" не върви[/quote]


  Къде пак се бъркаш, като не разбираш и грам история! Дай някакви факти за изцепките бе, рубладжийски трол червен. Изцепките бяха на събрите, протежета на Матушката ви рАсия, и на комунистическите партии на Югославия, СССР......и на България!

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#49] от "deutschwagen":

  Някои са много не в час с историята на България и къде си тръгнал да коментираш "българския" сценарии в Македония?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Македонците ще повторят абсурдите на нашия преход и след 25 години ще се намират там, където сме ние сега.

 52. 52 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Мукедонски сценарий е много веро'ятвен за Бугариа-разпаданье на дръжавата и треиториальното и разпокъсанье!
  А там както са я почнали, не знам дали ще докарат по-добър и по-малко крадлив премиерин на македонията, но виж, да се стигне до гржданска война и до разпад на дРъжавицата-това е много много вероятно! Те сценаристите им прости! Ирак, Либия, Сирия, не им стигнаха, та сега същите похвати ги прилагат и там!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 53. 53 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  виртуален свят...

  финансирана от американска фондация медия интервюира служител на финансирана от американски фондации НПО...За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK